Tips om sydhavet
  TIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse 
  pillokal tid
  pilvalutaveksler

 pilKART
 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 

 pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


pilOPPSLAG 
  pilreistips
  pilreisefølge
  pilkjøp&salg
 
pilpennvenn
 pilNYHETER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
  pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pil BILLETTER
 pilKONTAKT
 FORSIDE

  
  Sydhav
  på nettet

valget
Hvor du bør reise i sydhavet er i første rekke avhengig av din situasjon og hva du forventer deg.
Backpacker? Familieferie? Stop-over på en Jorda-rundt reise? Vekk fra alt? Prioriterer du eventyret og opplevelsene? Er alt du trenger en kritthvit sandstrand og en palme som veier bedagelig i den svalende passaten? Søker du det opprinnelige sydhavet?
Hvis det siste er tilfelle, og ser for deg de svært så vennligsinnede huladamene fra filmen Mytteriet på Bounty, så er du omtrent hundre år for seint ute. Tidene har forandret seg, også i sydhavet. Likevel, mye av det opprinnelige finnes fortsatt, og du kan finne utriggerkanoer, palmehytter og folk som lever naturalhusholdning hvis du er villig til å reise litt utenfor allfarvei.
Familieferie med barn i sydhavet går meget godt an, spesielt om man er "vanlig" turist som bor på hotell på hovedøyene, hvor man ikke behøver å være redd for helsemessige problemer. Å reise til de mest avsidesliggende småøyene på steder hvor man har malaria (som Salomonøyene) er kanskje ikke å anbefale. Se avsnittet om helse under!
Det er ganske mye å oppleve for barn i sydhavet, tenk bare å kunne boltre seg i vannet dagen lang! Et stort pluss er at folkene i sydhavet generelt er meget glade i barn, og en lyshåret pjokk fra det høye nord er gjerne en stor suksess!
Backpackere som er interessert i oppleve en annerledes verden og ønsker å få kontakt med lokalbefolkningen kan få sin livs ferie i sydhavet. Så sant man kan vise fram returbillett og bevise ovenfor mistenksomme immigrasjonsoffiserer at man har penger nok til oppholdet!
De fleste steder i sydhavet er det svært lett å komme i kontakt med befolkingen, og det er utallige historier om ungdom som har blitt invitert med til landsbyen, og som nærmest (eller på ekte!) har blitt adoptert av en vennlig familie!
Et økende problem er selvsagt at en del backpackere utnytter vennligheten og ikke tenker på at å ha besøk av en hvit mann eller kvinne betyr ekstra utgifter for folk som ikke har så mye penger (og kanskje må låne av noen i familien for å få kjøp ekstra parafin eller såpe på grunn av den besøkende). Bruk sunn fornuft, vær vennlige og gavmild tilbake!
Vil man oppleve sydhavskultur så må man komme seg vekk fra hovedstedene og ut til de ytre øyene!
Vær klar over at å slå opp telt er forbudt i flere land!
Eventyr og opplevelser er ikke så vanskelig å finne i sydhavet. Hva med å seile en utriggerkano over åpne havstrekninger uten sjøkart og kompass, fange hai med spyd eller drikke kava i en landsby hvor man knapt har sett en hvit mann!
Er drømmen om eventyret av mer urban eller moderne art så er ikke det noen hindring heller. Rafting eller shootover-båter på fossende elver, dykking blant haier og djevelrokker, dorging etter verdens største sverdfisk!
Mulighetene er mange, det gjelder bare å finne fram til eventyrene, og siden du nå leser i "Sydhav på nettet" har du startet det rette stedet!
Stop-over i sydhavet er det flere og flere som får øynene opp, og Fiji syntes å være favorittstedet for norsk ungdom på vei til eller fra Australia. Å legge inn et annet land i sydhavet burde heller ikke være umulig!
Vekk fra alt kan man godt komme i sydhavet, men man må være klar over at det finnes immigrasjonsmyndigheter og regler i selv det minste sydhavsriket. Det nytter ikke å tro at man kan reise til sydhavet og bli der på ubegrenset tid!
Sandstrender, palmer og sol skal det godt gjøres å unngå i sydhavet, valget er ditt!

Les også vår artikkel "Opplev sydhavet!", - klikk her.

For vår artikkelserie med reiseforslag; drømmeturer og utfordringer, klikk her.
For vår artikkelserie med reisetips, klikk her.


Til toppen

reisen
Sydhavet er langt fra Norge, men verden syntes å bli mindre og mindre, og en ferietur til en ekte sydhavsøy er ikke lenger noe utopi for den norske mann og kvinne.
Det koster selvsagt mer å reise til sydhavet enn til Kanariøyene, men så får man også en helt annen opplevelse. Det mest vanlige, og ofte det rimeligste, er å kjøpe en Jorda-rundt reise, men sjekk noe hvilke stop-over muligheter du får!

Reiser man så langt som til sydhavet så burde man jo spandere på seg litt lenger tid enn 14 dager, så nøye planlegging og prioritering er viktig!
Det er ikke vanskelig å komme seg til sydhavet fra Norge heller. Den vanligste veien er å reise via USA og så ut i sydhavet, men mulighetene endrer seg stadig. Du kan jo prøve å finn ruten selv ved hjelp av søkeverktøyet Amadeus, klikk her! Eller spør oss!
For å finne ut hvor mye klokka er i sydhavslandet, klikk her!

Til toppen

helse

Å reise til sydhavet er vanligvis ikke noen helsehasard, spesielt ikke om man bor på hotell og følger samme forsiktighetsregler som over alt i verden.
Det er jo innlysende at sola er sterk i tropene, så pass på at du smører deg godt og at du tar det rolig i starten. Når du bader er det lurt å ha på deg en T-skjorte!
Magetrøbbel kan man få over alt, og reglen er jo at man sjekker om man kan drikke vannet og er forsiktig med iskrem og ukokte grønsaker.
Reiseapoteket: Solkrem, brannsalve, myggmiddel, allergimiddel, reisesyketabletter, smertestillende tabletter, halstabletter, plaster, desinfeksjonsmiddel, kulltabletter.
En veldig god antibiotisk salve Bactroban, reiser du litt utenfor allfarvei er det lett å få tropebyller - de bør behandles raskt! Salven fåes dessverre ikke i Norge, men prøv å få kjøpt den på veien.
Planlegger du å snorkle mye er det greit å ha med en liten flaske jod, som er det beste mot rifter fra koraller.
Har du med deg mye medisiner fordi du har en eller annen lidelse er det lurt å be din lege skrive en liste på engelsk over hva du har med deg og hvorfor. En eske med hodepinetabletter med norsk tekst kan jo en immigrasjonsoffiser i ekstra dårlig humør godt ta for å være narkotika!
Det kan være greit å ta noen vaksiner før du reiser av gårde. Sjekk hva som er nødvendig, på ditt eget helsesenter eller på Internett, se linksiden.
Noen steder i Melanesia har man malaria, så da må du huske på å starte med tabletter før du reiser av gårde. Flere opplysninger om helse finnes under hvert land.

For å lese en mer utførlig artikkel vi har skrevet om helse, klikk her

Til toppen

økonomi
Finansiere turen
Det er dyrt å reise til den andre siden av kloden, men ikke verre enn et det lar seg gjøre for de aller fleste, med litt planlegging og sparing. Lag en finansieringsplan og få hele familien med på å redusere utgiftene for en periode.
Skal man reise så langt bør man også være borte en stund, og da er det aktuelt å leie ut huset eller leiligheten hjemme i Norge mens man er vekk. Legg inn en annonse i avisen som egner seg best der du bor og legg inn gratisannonser på internett. Du kan også få hjelp til å leie ut leiligheten, det finnes meglerfirmaer som finner leietager og sørger for at husleien blir innbetalt.
Bolignorge er nettets nummer en på utleie av bolig, for å komme til Bolignorge.no - klikk her.
Er man flink til å ta bilder og skrive kan man jo ta kontakt med aviser og ukeblad, og høre om de er interessert i at man skiver artikler for dem.
   Når man planlegger turen er det også viktig at man finner ut hvordan man kan reise og bor etter lommeboken. Sjekk priser med flere reisebyråer og flyselskap. Sjekk om det blir dyrere å bestille hotell på forhånd via reisebyrå enn å finne noe selv. Det går jo også gjerne greit å finne hotell når man ankommer sydhavet, og da står man jo friere til å reise rundt.
Reisevaluta, forsikringer
De aller fleste steder i sydhavet kan du nå bruke visakortet ditt, og kredittkort som Mastercard er også vanlig at man godtar i de fleste større butikker og hoteller. Minibanker syntes å sprette opp over alt også, så vurder om du i det hele tatt trenger å ta deg reisesjekker eller kontanter med hjemmefra. For å være på den sikre siden, spesielt om du tenker å reise vekk fra hovedøyene, er det lurt å sjekke med banken din. Husk uansett å få med deg det nødvendige telefon-/faksnummer så du kan få sperret kontoen om kortet skulle bli borte!
Forsikringer for reise, sykdom og utstyr er viktig. Mange har reiseforsikring som varer hele året, men ikke tro at den da dekker deg automatisk hvis du blir borte et halvt år. Forsikringen varer nok hele året, men det betyr ikke at du kan være utenlands hele året - sjekk reglene nøye!!
Les også under hvert land hva som gjelder og ta en titt på linksiden.

For å lese en artikkel vi har skrevet om økonomi, visum osv., klikk her


VALUTAVEKSLER
Nederst på denne siden finner du en omregner for valutaer. Fyll inn det beløp du vil veksle, fra hvilken valuta og til hvilken valuta - og du får automatisk beløpet.

Til toppen

diverse
Noen gode råd:
- Sjekk immigrasjonsreglene før du reiser!
- Beregn deg god nok tid, ha nok penger på kontoen!
- Reis ut til de ytre øyene om du vil oppleve det ekte sydhavet, unngå turiststedene!
- Beskytt deg mot sola, bruk solkrem, solhatt/caps og langarmet skjorte, bad med T-skjorte!
- Kle deg "anstendig" i landsbyene - bikini og shorts (for damer) ikke god tone i sydhavet!
- Husk at du er gjest, sjekk hva som er lokal skikk og bruk!
- Bruk sunn fornuft og ha godt humør!
- Snakk med befolkningen, ikke bare andre turister!
- Studer resten av "Sydhav på nettet" nøye!
Les mer utførlig i vår artikkelserie med reisetips, klikk her.


Finn korrekt lokal dato og tid
Skriv inn navnet på byen eller landet:

Til toppen

Det siste paradis

"Det Siste Paradis"
Boken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.

Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.

Paradiset jeg fant
"Paradiset Jeg Fant"

Etter eventyrseilasen i Coco Loco vendte Terje Dahl tilbake til sydhavet. Traff høvdingdatteren Emma Toematagi i det polynesiske landet Tuvalu og feiret bryllup i en måned.
"Skulle vi virkelig bygge vårt hjem på den ubebodd koralløya Motuloa, helt på verdens ende..?"

Klikk her for å lese utdrag fra boken.

Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 150,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv - klikk her.


Din drømme-PC!

     Universal Currency Converter   VALUTA VEKSLER   Universal Currency Converter
Jeg vil veksle...
...i denne valutaen
...til denne valutaen

Fyll inn
valgfritt beløp


Universal Currency Converter service and trade mark under license from xe.com. Terms of Use

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier  | linker | billetter | kontakt |