Nyheter fra sydhavet

   
   NYHETER


 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 

 pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


 pilKART
 pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilOPPSLAG 
  pilreisetips
  pilreisefølge
  pilkjøp&salg
 
pilpennvenn
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pil BILLETTER
 pilKONTAKT

 FORSIDE

  
  Sydhav
  på nettet

 

 

 

 
Stillehavslekene: Pacific Games
Rekordhøye 4.963 idrettsutøvere og funksjonærer fra de 24 deltakende Stillehavsøylandene og territoriene er i Honiara på Salomonøyene.
    Siden åpningsseremonien (da dette skrives) har det blitt delt ut totalt 522 medaljer til vinnere av gull, sølv og bronse i 13 idretter; bueskyting, golf, judo, karate, rugby league 9s, rugby union 7s, svømming, seiling, bordtennis, tennis, volleyball og vektløfting, sa Pacific Games media.

For Pacific Games- klikk her

Klimakonferansen i Dubai:
Forsterker stillehavslandenes rop om klima-handling

Midt i Stillehavets uberørte vann og frodige grøntområder forsvinner land sakte. Selv nasjonenes eksistens trues av de pågående virkningene av klimaendringer. 
Dette er ikke en fjern framtids-fantasi, men en dyster realitet som mange små øystatene står overfor.
Det dreier seg om land med begrensede ressurser, som er geografisk isolert, og som allerede opplever virkningen av havnivå-stigning, saltvanns-inntrenging og ekstreme vær-hendelser som blir verre og verre år for år . Land som er kritiske stemmer når det gjelder å bestemme veien videre for den globale klima-agendaen.
Når FNs klimakonferanse tar slutt, er det ikke mulig å forsterke Stillehavs-stemmer og -løsninger.
Ta en nasjon som Tuvalu: det høyeste punktet over havnivået ligger bare 4,6 meter.
For innbyggerne i Tuvalu er dette ikke bare enda et møte midt i Dubais glitter og glamour, det er en kamp for tilværelsen.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Tuvalu - klikk her
For Klimanytt - klikk her

Klimakonferansen i Dubai:
Arrangørlandet planla å bruke klimasamtaler til å gjøre olje-avtaler

De Forente Arabiske emirater planla å bruke sin rolle som vert for FNs klimasamtaler som en mulighet til å inngå olje- og gassavtaler.
Lekkede orienterings-dokumenter avslører planer om å diskutere avtaler om fossilt brensel med 15 nasjoner.
    FN-organet som er ansvarlig for COP28-toppmøtet fortalte BBC-vertene var forventet å handle uten partiskhet eller egeninteresse.
UAE-teamet benektet ikke å bruke COP28-møter til forretningssamtaler, og sa "private møter er private".
    Den nektet å kommentere det som ble diskutert i møtene og sa at arbeidet har vært fokusert på "meningsfull klimatiltak".
Der var inkludert foreslåtte samtaler som sa at UAEs statlige oljeselskap, er "villig til i fellesskap å evaluere internasjonale LNG-muligheter [flytende naturgass]" i Mosambik, Canada og Australia.
    Dokumentene tyder også på å fortelle en colombiansk minister at UAEs statlige oljeselskap "står klar" til å støtte Colombia for å utvikle sine fossile brenselressurser.
    Det var også «samtalepunkter» for 13 andre land, inkludert Tyskland og Egypt, som foreslår å fortelle dem at UAEs statlige oljeselskap ønsker å samarbeide med myndighetene deres for å utvikle fossile brenselprosjekter.
Les mer i Pacific News.
For Klimanytt - klikk her

Tuvalu:
Tidlige statsminister sier avtale med Australia er skamfull

Australia har lovet at alle innbyggerne i Tuvalu skal få flytte til Australia, men tidligere statsminister Enele Sopoaga sier at avtalen er bare tull, skamfull og svært skremmende.
    Avtalen ble lansert av Australias statsminister Anthony Albanese på Pacific Forums (Stillehavs-FN) møte i Cookøyene nylig. Avtalene lover at det skal bli en gradvis flytteprosess som tillater 280 folk å flytte per år. De vil kunne komme til Australia for å bo, arbeide og studere. Dette fordi klimaendringene med stigende havnivå truer det lavtliggende landet.
    Enele Sopoanga skriver i en artikkel at folkene i Tuvalu ikke ble forspurt og ba initiativet ikke ble tatt opp i parlamentet. Han mener at det ikke dreier seg om respons på klimaendringene, men at Tuvalu på den måten vil bli en del av Australia som landet var for 45 år siden. At Australia vil kunne ta kontroll over Tuvalus fiske-rettigheter i Stillehavet og også påvirke landets internasjonale sikkerhet.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Tuvalu - klikk her
For Klimanytt - klikk her

Tuvalu:
Hele landets befolkning får flytte til Australia!

Australia har tilbudt Tuvalus 11.200 innbyggere sikkerhet mot klimaendringene.
    Australias statsminister Anthony Albanese har annonsert en historisk avtale med det lavtliggende landet, som lar hele landets befolking tillatelse til å flytte til Australia.
    Det skal bli en gradvis flytteprosess som tillater 280 folk å flytte per år. De vil kunne komme til Australia for å bo her, arbeide og studere.
    Ifølge avtalen så vil Australia kunne ha en viss kontroll med landets forsvar og sikkerhet. Det er den første gang at et land i Stillehavet har gjort en slik dominerende avtale med Australia.
    Albanese var på Pacific Forums (Stillehavs-FN) møte i Cookøyene og et hovedemne han tok opp med de regionale lederne var følgende av klimaendringene.
Les mer i ABC Nyheter.
For våre sider om Tuvalu - klikk her
For Klimanytt - klikk her

Hawaii:
En vanndam har på mystisk vis blitt rosa

Det er på øya Maui at en stor dam blitt knallrosa.     Det var i slutten av oktober at dammen i dyrereservatet Kealia Pond National Wildlife Refuge endret farge.
    Besøkende har omtalt dette på sosiale media, og forskere har nå frarådet folk mot å drikke vannet eller bade/vasse i det.
    - Vi foretrekker at de kommer for å høre om vår misjon for å bevare hjemmehørende og truede vannfugler, samt restaurering av våtmark. Men nei da, de er her for å se på det rosa vannet, spøker Bret Wolfe, som er leder for dyrereservatet.
    Man lurer på om perioder med tørke og høyt saltinnhold han være årsaken, men man har opplevd dette tidligere uten at damen har blitt rosa. Wolf er usikker på hvorfor fargen har endret seg nå.
Les mer i Dagbladet.
For våre sider om Hawaii - klikk her

Cookøyene:
- Å skape motstandskraft mot klimaendringene krever penger, gruvedrift på dypt hav er en mulighet.

Cookøyenes statsminister Mark Brown sier at han planlegger å beskytte landet mot klimaendringene gjennom gruvedrift på havbunnen.
    Det var under Pacific Forums («Stillehavs FN») møte på hovedøya Rarotonga at han sa at han ser på Cookøyene som miljøforvalter av havet.
    - Spørsmålet om havbunnsmineraler har nå kommet på banen, og noen av våre medlemsland, inkludert Cookøyene, vil nå se på potensialet til havbunnsmineraler," sa Brown.
    Brown sa at Stillehavslederne var enstemmige i dette spesielle standpunktet og er det ingen gruvedrift som foregår noe sted i Stillehavet ellers i verden.
    - Vi er veldig fokusert på å få kunnskap og forståelse for å ta avgjørelsen om vi tar neste skritt, eller om vi ikke tar neste skritt fordi det vil være for miljøskadelig, sa han.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Cookøyene - klikk her
For Klimanytt - klikk her

Vanuatu:
Minst to drept av orkan

Minst to mennesker ble drept på Ambrym, som var en av de hardest rammede øyene i landet.     Den tropiske orkanen Lola traff øya direkte 25. oktober med styrke av kategori 4, den nest sterkeste.
    New Zealands høykommissær til Vanuatu, Nicci Simmonds, besøkte øyene Ambrym og Pentecost. Hun sa at hun så mye skade, selv om det fullstendige bildet ennå ikke er kjent.
    - Vi så at det var mange veier som var ødelagte og mange tradisjonelle boliger helt flatet ut, fortalte Simmonds.
    Hun sa at en av helseklinikkene på Ambrym hadde blitt ødelagt og to mennesker drept.
   - Den ene var en gravid kvinne, som ikke hadde vært i stand til å få legehjelp fordi veiene var ødelagt, så hun døde med sitt ufødte barn. Det var også en eldre kvinne som man antydet hadde et slag eller et hjertestopp, sa Simmonds.
    Simmonds sa at skadene var alvorlig, men at de to provinsene ble påvirket forskjellig. Hun sa at fordi orkanen rammet isolerte, landlige områder verst, var det vanskelig å finne ut hvor mange mennesker som er fordrevet fra hjemmene sine.
    Hun sa at folk samlet inn rotvekster for å ha mat til regjeringens matforsyninger når dem. Og forventer at New Zealand vil bidra til å gi vann og husly til de berørte områdene.
Les mer i Pacific Islands Report.
For våre sider om Vanuatu - klikk her

Løsninger på flere klimaproblemer finnes allerede i naturen
Fra naturlige sjøvegger av steiner og sjøgress til mangrovesumper: Endel løsninger som kan bekjempe klimaendringene finnes allerede i naturen. Dette mener man burde komme fram under den kommende klimakonferansen i Dubai.
    For eksempel å er Fijis kystforsvar mot den økende orkanfrekvensen en slik naturlig sjøvegg som gir en barriere som skiller hav og land - uten erosjonen som ofte følger med konvensjonelle sjøvegger/moloer. Det samme gjelder de fleste øyrikene i Stillehavet.
    På FNs klimakonferanse, COP28 i Dubai som starter i slutten av november , vil verdens ledere ha en sjanse til å se på naturbaserte løsninger som integrerer biologisk mangfold.
    Etter hvert som verden blir varmere og flere klimagasser frigjøres, settes naturens evne til å utføre viktige økosystem-funksjoner i fare , som å binde CO2, regulere jordens temperatur og sørge for ren luft og vann.
    De naturlige funksjonene kan begrense klimaendringene og bygge motstandskraft mot påvirkningene. Dette er spesielt viktig for øyene i Asia-Stillehavsområdet, hvor virkningene av klimaendringer er mest fremtredende - og hvor naturen fortsatt er en mer grunnleggende del av dagliglivet enn i mer urbane/utviklete miljøer.
    Det internasjonale klimapanelet må anerkjenne naturen som en klimaløsning og en nøkkel for å nå 1,5-gradersmålet som ble satt under Paris-konferansen.
Les mer i Pacific Islands Report.
For Klimanytt - klikk her

Dwayne «The Rock» Johnsons vokskopi har vakt reaksjoner
Filmstjernens familie på morssiden kommer fra Samoa, og vokskopien hadde har fått folk til å reagere.
    - Vi kan starte med hudfargen min, sier The Rock selv med et smil.
    Museet spesialiserer seg på voksdukker av kjente mennesker, og det var den lyse hudfargen på vokskopien som fikk folk til å undre seg.
    - Jeg skal få teamet mitt til å ta kontakt med Grévin Museum i Paris i Frankrike, så vi kan «oppgradere» denne voksfiguren av meg med noen viktige detaljer, sier The Rock.
    «Fast & Furious»-stjernen Dwayne Johnson har delt en video på Instagram, og selv om filmveteranen og den wrestling-helten skriver at han gapskrattet av bildene av kopien, så tar han altså grep.
    Museet har allerede forstått feiltagelse, og vokskopien har nå fått en litt mørkere hudfarge.
Dwayne «The Rock» Johnsons besteforeldre på farssiden kommer fra Afrika, mens beste-foreldrene på morssiden kommer fra Samoa.

Les mer
i VG

For vår artikkel om idrettstjernene fra sydhavet - klikk her

Folk fra Tuvalu vil bevare språket selv om de bor i utlandet.
- Språket vårt er veldig viktig fordi det er en del av identiteten og kulturen vår, sier Anita Molotoi som har flyttet til New Zealand fra Tuvalu.
    Folk fra Tuvalu møttes nylig i Auckland for å feire Tuvalus uavhengighetsdag.
    Årets tema var «fakatumau kae fakaakoi tau 'gana ke mautu a iloga o 'ta tua», som kan oversettes med «bevar og omfavn språket ditt for å ivareta vår arv og identitet».
    Over 4600 Tuvaluanere bor i New Zealand, de fleste i Auckland, men mindre enn halvparten kan språket.
    Molotoi sa også at det å bevare Tuvalu-språket er avgjørende for at Tuvaluanere skal opprettholde sin livsstil, spesielt mens de bor i utlandet.
    Mange har flyttet til New Zealand fordi klimaendringer truer de lavtliggende atollene som Tuvalu består av.
    Tuvalu er den fjerde minste nasjonen i verden med litt over 11 000 innbyggere.
Les mer i Pacific Islands Report.
For våre sider om Tuvalu - klikk her

Salomonøyene:
Statsministeren mot atomvann-utslippet

Salomonøyenes statsminister Manasseh Sogavare har kritisert Det internasjonale atomenergibyråets (IAEA) rapport om Fukushima-utslippet.
    IAEA hadde gjennomgått Japans plan for å slippe det behandlede atomavløpsvannet ut i havet og funnet at den oppfylte internasjonale sikkerhetsstandarder. Utslippene er nå i gang,
    Japan fastholder at utslippet er trygt og at landet ikke ville tillate utslipp av vann i havet som ville sette menneskers helse og miljøet i fare.
    Men på FNs generalforsamling i New York sa Sogavare at landet hans står sammen med andre stillehavsland, og at alle er forferdet over Japans beslutning om å gå videre med løslatelsen.
    - Effekten av denne handlingen er grenseoverskridende og framtidstruende, og er et angrep på global tillit og solidaritet, sa han.
Han sa at den økte oppvarmingen og forsuringen av havet over mer enn 30 år utgjør en bekymringsfull risiko for folkets velvære og fremtid.
    Sogavare angrep IAEA-rapporten og sa at den var "utydelig", og "de vitenskapelige dataene som deles er fortsatt utilstrekkelige, ufullstendige og partiske".
    - Disse bekymringene ble ignorert. Hvis dette atomavfallet er trygt, bør det lagres i Japan. At den er dumpet i havet viser at det ikke er trygt.
Les mer i Pacific Islands Report.
For våre sider om Salomonøyene - klikk her

To øystater i Stillehavet anerkjent av USA
USA anerkjenner Cookøyene og Niue som suverene og uavhengige stater. USA vil også etablere diplomatiske bånd med de to øy-landene i Stillehavet.
    Dette sa president Joe Biden på et møte i Det hvite hus med flere stillehavsland nylig.     Anerkjennelsen skal bidra til en «fri og åpen Stillehavs-region», ifølge presidenten.
    Møtet ble holdt i regi av Pacific Islands Forum, en organisasjon for samarbeidet mellom nasjonene i Stillehavet.
    Avgjørelse er en del av ambisjonene av Det hvite hus om å øke USAs innflytelse i regionen – og dermed motvirke Kinas bånd til flere øystater.
Les mer i Aftenposten
For våre sider om Cookøyene - klikk her
For våre sider om Niue - klikk her

Klimaforkjemper ut mor fossil-industrien
En klimaforkjemperen fra Stillehavet, Suluafi Brianna Fruean, har sammenlignet sitt første møte i FN med en barneskole:
    - Det var første gang jeg var i FNs generalforsamling, sa Suluafi. - Jeg satt der og så på alle deltagerne, og de minnet meg på en måte om barneskolen.
    - Det lærerne våre alltid fortalte oss var; Vær snill mot klassekameratene dine og naboene dine, rydd opp etter deg selv og vær forsiktig med hva du sier. Men klimaambisjon er ikke noe vi så mye til fra deltagere, inkludert USA, hvis statsoverhode ikke var til stede, sa Suluafi.
    Blant de som viste ambisjoner var Chile og Tuvalu, som kalte fossilt brensel som olje, gass og kull som skyldige for av klimakrisen. 
    - Hvordan kan vi snakke om kampen mot klimaendringer hvis vi ikke nevner hvem vi kjemper for? Ord er viktig. Det er ord som bokstavelig talt kan bety at øyene våre synker eller overlever."
    Suluafi ønsket også å motbevise en stor «misforståelse» frambragt av den vestlige verden.
    - Folkene fra landene i Stillehavet ø
nsker ikke å flytte fra sine øyer, understreket hun.
Les mer
i Pacific Islands Report.

For Klimanytt - klikk her

Niue og Tuvalu er "bekymret, forferdet, skuffet" over utslippene fra Fukushima
Niue og Tuvalu har uttrykk bekymringer når det gjelder utslipp av renset avløpsvann fra atomkraftverket i Fukushima.
    
Et "kontrollert utslipp" startet rundt klokken 13 torsdag den 24. august (japansk tid).
   Niues guvernør Dalton Tagelagi sier at landet hans er bekymret for utgivelsen ettersom konsekvensene for menneskers helse og miljø fortsatt er uklare.
    - Størstedelen av befolkningen på Niue er kystfolk, og havet er en integrert del av vår kultur, tradisjoner og levebrød, og vi må beskytte det for enhver pris, sa han.
    - Dette utslippet av renset kjernefysisk avløpsvann er et grenseoverskridende og intergenerasjons-problem, la han til.
    I Tuvalu sa finans- og utviklingsminister Seve Paeniu at han er «bekymret, fortvilet, skuffet og litt overrasket» over at Japan – som har førstehåndserfaring med kjernefysisk materiale – nå slipper atomavfall ut i Stillehavet.
    - Tuvalu har omtrent 45 prosent av sine totale inntekter fra fiskerier og fiskeriressurser gjennom lisensavgifter til utenlandske fiskeflåter som fisker i våre omkringliggende farvann, sa han og la til:
    - Ikke bare det, levebrødet til folket vårt er utelukkende avhengig av det marine livet, av fiskeriressursene rundt våre farvann.
    Fijis statsminister Sitiveni Rabuka har uttrykt sin støtte til løslatelsen, og sier han er fornøyd med IAEA-rapporten.
    Pacific Islands Forum har ikke tatt et fast standpunkt på den ene eller andre måten, men generalsekretær Henry Puna har sagt at han beklager det faktum at Japan har begynt å slippe ut før vitenskapsteamet fra Pacific Islands Forum har bekreftet at det er trygt å gjøre det, men han understreket at Japan er en suveren nasjon.
Les mer i Pacific Islands Report.
For våre sider om Niue, klikk her

For våre sider om Tuvalu, klikk her

Fiji og Kiribati oppfordret til å hindre leting etter mer fosfat på Banaba-øya
En talsperson i en landsby på øya Rabi oppfordrer regjeringene i Fiji og Kiribati til å stoppe en leteprosess av et australsk gruveselskap for å utvinne det gjenværende fosfatet på øya Banaba.
    Rabi er hjemsted for mange folk fra Banaba.
15. august sendte Rabis administrator, Iakoba Jacob Karutake, et brev til Centrex Ltds administrerende direktør Robert Mencel som som hadde sagt at forslaget om utvinning hadde gått gjennom "fremtredende medlemmer av samfunnet".
    Toanuea Taratai sa imidlertid at verken Banaban-samfunnet på Rabi-øya eller folk på Banaba noen gang ble konsultert.
    Taratai sa at intervensjon fra begge regjeringer var nødvendig å handle før det var for seint:
    - Vi må stoppe all prosessen som er i gang nå, før det er for sent, før de gjør en avtale om neste trinn. Jeg tror at mens det er på et tidlig stadium, så må vi stoppe alt - stoppe det, sa han.

Les mer
i Pacific Islands Report.

For våre sider om Kiribati, klikk her
For våre sider om Fiji, klikk her

Kiribati:
Folk fra øya Banaba ber om unnskyldning fra New Zealands regjering for gruvedriften og forflyttingen

Banaba-samfunnet søker rettferdighet for det som skjedde med øya deres og folkene.
    Det var på begynnelsen av 1900-tallet at Banaba, eller Ocean Island som øya da het, ble utvunnet for fosfat. Dette resulterte i et goldt og ubeboelig land som tvang folket til å flytte og bosette seg på Rabi Island i Fiji i 1945.
    Gruveprosjektet på øya ble ledet av British Phosphate Company, eid av Australia, Storbritannia og New Zealand, og er en historie som stort sett er ukjent eller glemt.
    Dagens Banaba-beboere sier at de fortsatt lever med sorgen og traumene forårsaket av den destruktive praksisen. De påpeker at de ikke bare mistet landet sitt, de mistet også språket og deres kulturelle identiteten.
    Flyttingen av Banaban-folket har betydd at deres rettigheter og landutvikling er ivaretatt av Kiribati, som Banaba er en del av, - og Fiji som Rabi Island tilhører fysisk.
     Banaba-beboeren Itinterunga Rae Bainteiti beskriver det som "å falle inn i sprekkene mellom to land". Pluss at hvis Banaba-samfunnet skal komme videre og gjenopprette følelsen av verdighet, må de få formell unnskyldning fra New Zealands regjeringen.
Les mer i Pacific Islands Report.
For våre sider om Kiribati, klikk her

Hawaii:
Innfødt tjenestemann skylder på klimaendringer og kolonisering for skogbrann

Styrelederen for Office of Hawaiian Affairs sier at skogbrannene på Maui delvis ble forårsaket av klimaendringer og kolonisering.
    Carmen Lindsey sa som kanaka (innfødt hawaier), så kunne ingen ord beskrive ødeleggelsene og tapene i Lahaina. Lahaina var den tidligere hovedstaden i Hawaii, på øya Maui.
    - Brannene i dag skyldes delvis klimakrisen, en historie med kolonialisme på øyene våre, og tapet av vår rett til å forvalte vår kultur, ?aina og wai, sa hun.
    - I dag har vi sett våre dyrebare kulturelle eiendeler, vår fysiske forbindelse til våre forfedre, våre minnesteder - alt gå opp i røyk. De samme vestlige kreftene som prøvde å slette oss som et folk, truer nå vår overlevelse med sin destruktive praksis, la hun til.
    Ifølge USAs folketelling for 2019 bor rundt 355 000 innfødte hawaiere eller stillehavsøyboere på Hawaii, av en total befolkning på rundt 1,4 millioner.
    Minst 110 mennesker er bekreftet døde, mens mange andre er savnet.
    Hawaii-guvernør Josh Green sa til media at antallet innbyggere som fortsatt ikke er gjort rede for er "sannsynligvis fortsatt over 1000".
Les mer i Pacific Islands Report.
For våre sider om Hawaii, klikk her

Japan har startet å slippe ut kjølevann fra Fukushima-kraftverket i Stillehavet
Som varslet har Japan startetå slippe ut behandlet kjølevann fra atomkraftverket i Fukushima. Det opplyser kraftleverandøren Tepco.
    Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sier kjølevannet ikke utgjør noen trussel mot mennesker eller miljøet når det slippes ut i Stillehavet. Likevel har både lokale fiskere og naboland som Kina protestert mot planene. Kina har også truet med «tiltak».
    Det oppsto en nedsmelting i en av reaktorene i Fukushima etter et jordskjelv og en påfølgende tsunami i 2011. Selv om reaktorene ikke lenger er i drift, må de fortsatt kjøles ned med vann som lagres i tanker.
    På grunn av plassproblemer er det laget en plan for å pumpe det behandlede kjølevannet ut i havet gjennom en én kilometerlang tunnel.     Vannet skal først renses og tynnes ut med sjøvann. Det er ventet at det vil ta 30 år å kvitte seg med drøyt 1,3 millioner tonn vann.

Les mer
i Dagsavisen.

Gruppe fjerner tonnevis med søppel fra Stillehavet
En miljøverngruppe har fisket ut mer søppel enn noen gang tidligere fra det som kalles en en av de største søppelplassene i verden.
    The Ocean Cleanup, en ideell miljøingeniørorganisasjon, gjorde sin største rensing tidligere denne måneden ved å fjerne rundt 25 000 tonn søppel fra Great Pacific Garbage Patch (Stillehavets store søppelfelt).
    Det fortalte Alex Tobin, en av lederne til media.
    Søppelfeltene utgjør fare for det lokale økosystemet ved at livet i havet vikles inn fiskegarn, ved at dyr som spiser plast dør og ved å transportere ikke-lokale arter fra fremmede habitater, ifølge NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration
    Det er uklart hvordan søppelflekker påvirker menneskers helse, men mennesker kan bli utsatt for mikroplast fra en rekke kilder fra havet, som sjømat.
    Ocean Cleanups mål er å fjerne 90 prosent av flytende plast fra havene innen 2040, noe de mener er oppnåelig, sa Tobin.

Les mer
i Pacific Islands Report.

For vår artikkel om Stillehavet store søppelfelt, klikk her

Hawaii:
Skogbrann tok mange liv

Man har til nå bekreftet at minst 89 personer døde under skogbrann på øya Maui.
    Brannen er nå registret som den mest dødelige i USA på hundre år. Det var Hawaiis guvernør Josh Green som kunngjorde den siste oppdateringen, men man vet enda ikke det endelige tallet på omlkomne.
    
Tidligere var det den såkalt Camp Fire brannen i nordlige California i 2018 som har tatt flest liv, der døde 85 personer.
    Omtrent 80 prosent av den historiske byen Lahaina på øye Maui er lagt i ruiner ifølge myndighetene. Folk måtte kaste seg i sjøen for å flykte fra flammer og røyk.
    Maui er Hawaiis nest største øy, med nærmere 200.000 mennesker.
Les mer i VG.
For våre sider om Hawaii, klikk her

Utviklingshjelp – hjelp eller hindring for stillehavsland?
De er de som spør om kinesisk bistand til land i Stillehavet gjør gjeldssituasjonen til landene verre.
    I løpet av de siste tiårene har Kina gitt milliarder av dollar i bistand til nasjoner som Tonga, Samoa, Fiji, Vanuatu, Kiribati og Salomonøyene. I følge Lowy Institute i Australia var den totale bistanden til Stillehavsnasjoner i 2019 hele 2,44 milliarder dollar.
    I 2022 viste Tongas nasjonalbudsjett en gjeld til utlandet på 195 millioner dollar , noe som er 36 prosent av bruttonasjonalproduktet, hvorav to tredjedeler skyldtes Kinas prosjekter.
    Carol Li, en stipendiat ved Hawaii's Pacific Forum - et utenrikspolitisk forskningsinstitutt - fortalte at det var land hadde fått gjeld etter å ha tatt på seg kinesiske utviklingsprosjekter som ikke ga avkastninger fra investeringene.
    - Land som Tonga har mye gjeld som de kanskje aldri vil kunne betale tilbake, sa Li. - Kina gir utviklingshjelp til en svært lav kostnad, men samtidig tror jeg at mange av disse prosjektene er kortsiktige løsninger som ikke er det lokalbefolkningen ønsker eller trenger, og som påvirker økonomien deres.
Les mer i Pacific Islands Report

New Zealand:
Melodownz, Sam V, Olivia Foa'i blant vinnerne under Pacific Music Award

Det var en kveld med feiring da Stillehavs-musikere fra New Zealand ble fikk priser ved Pacific Music Awards 2023.
    Prisene har blitt gitt årlig siden 2005, og fremhever den viktige rollen Stillehavsmusikk spiller når det gjelder å definere kultur og identitet.
    Årets store vinnere inkluderte rapperen Melodownz, R'n'B crooner Sam V og sangerinnen Olivia Foa'i.
    Stillehavs-radiostasjonen 531pi ble spesielt anerkjent for 30 års kringkasting. Stasjonen spiller utelukkende Stillehavsmusikk og sender språkprogrammer som henvender seg til første- og andregenerasjons Stillehavsmigranter.
    Olivia Fa'i, kjent som sangerinnen fra filmen Vaiana (Moana) og gruppen Te Vaka, tok ut prisen for beste kvinnelige artist i Stillehavet, og hun sa at det var nervepirrende å fortsette arven fra tidligere vinnere.
Les mer i Pacific Islands Report

Ber om etterforsking av Australias håndterng av flyktninger
En tidligere flyktning vil at Australias regjering skal bruke en kongelig undersøkelses-kommisjon (Royal Commission of Inquiry) for å sjekke Australias håndtering av flyktinger som plasseres i utlandet.
    - En kongelig kommisjon er den eneste måten å komme seg videre på, sa Ogy Simic som er leder for et asylsøker-ressurssenter og tidligere flyktning.
    Han mener man må undersøke påstandene om systemisk misbruk av skattebetalers midler i når det gjelder asylopphold i utlandet, som i Manus og Port Moresby i Papua Ny Guinea.
    Dette kommer på bakgrunn av avsløringer at regjeringen under den tidligere statsministeren Scott Morrison inngikk en hemmelig avtale med Papua Ny-Guineas regjeringen om å holde rundt 75 flyktninger og asylsøkere i Port Moresby og ikke i Australia.
    - Det har vært en absolutt skandale. I forrige uke var det 10 år siden politikere i Australia sendte over 3000 kvinner, menn og barn til brutale internerings-leire for migrasjon, sa Simic.
Les mer i Pacific Islands Report.

Australia:
50 hvaler døde på strand

Mange frivillige hjalp til etter at hvaler svømte i land og døde på en strand i Australia. Så mange troppet opp at folk ble oppfordret til å holde seg unna stranden.
    - Det er trist å kunne melde at 50 hvaler døde etter å ha strandet i natt, skrev organisasjonen for dyrevelferd i Australia på sosiale medier.
    Hvalflokken på rundt 100 hvaler ble først observert utenfor kysten. De hadde stimlet sammen, noe som førte til frykt for en stranding. Det skjedde og halvparten av hvalene døde.
    – Vi har fortsatt 46 hvaler som er i live, og det er det som blir vårt fokus i dag, sier Peter Hartley. Han jobber med biologisk mangfold og konservering i delstaten Perth i vestlige Australia hvor hendelsen skjedde.
    Ifølge forsker Vanessa Pirotta ved Macquarie University vil strandingen forbli et mysterium.
    – Det at hvalene var sammenstimlet og hadde en uvanlig oppførsel tyder på at noe har skjedd, men vi vet ikke hva, sier hun.
    Det er fem år siden mange hvaler har strandet i flokk på denne måten i området. I 2018 strandet 130 hvaler vest i Australia.
Les mer i VG.

 

«Klimaendringene er livstruende for utviklingslandene»
- Mange små øystater lever i frykt for naturkatastrofer, ettersom stormer blir hyppigere, sier det britiske samveldet's generalsekretær Patricia Scotland.
   - Naturkatastrofer har økt med 75 prosent i løpet av de siste to tiårene, og forårsaket 3 billioner dollar i økonomiske tap, og de hardest rammet var utviklingsland, sa hun.
    - Hvis du ser på hvor disse tapene skjedde, skjedde flertallet - 99 prosent av dem - i den sørlige verden, og likevel vet vi at G20-landene er ansvarlig for 80 prosent av de globale klimagassene. De minst utviklede nasjonene bidro til bare 5 prosent av klimagassutslippene" sa Scotland.
    Tidligere i år ble Vanuatu rammet av syklonene Judy og Kelvin, i løpet av fire dager. Dette kom nesten tre år etter at landet ble rammet av kategori 5-syklonen Harold i 2020 og åtte år etter Kategori 5-syklonen Pam i 2015 – begge de største syklonene som har truffet Vanuatu.
    Fiji registrerte sin kraftigste syklon i 2016 med Cyclone Winston, mens Tonga registrerte sin kraftigste syklon i 2018 med Cyclone Gita. Begge landene har registrert tre alvorlige sykloner på ti år.
Les mer i Pacific Islands Report.
For Klimanytt - klikk her

Stillehavsnasjoner bekymret over "feilinformasjon" når det gjelder CO2-avgift for skip
Stillehavsnasjoner har slått alarm om en mulig feilinformasjons-kampanje drevet av et par land når det gjelder deres forslag om å innføre en karbonavgift for skip.
    De er også redd for at tiden snart går ut for Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO) for å sluttføre og vedta en strategi å redusere klimagassutslipp fra skip.
    Marshalløyenes spesialutsending ved FNs regulerende organ for global skipsfart, Albon Ishoda, og Vanuatus minister for klimaendringer, Ralph Regevanu, som leder Stillehavet under forhandlingene, sa tirsdag at de har måttet "rydde opp" informasjon om avgiften.når IMO-klimaforhandlingene går inn i krisetid.
    - Vi har måttet, de siste par dagene, prøve å rydde opp i noe av det vi tror er desinformasjon om avgiften, om hvem som presser på for den," sa Regenvanu til journalister i London.
    - Vi har vært de som har presset på for dette helt fra begynnelsen, spesielt Marshalløyene. Vi tror det er det enkleste, mest effektive og mest effektive tiltaket for å få kun 1,5 graders oppvarming.
    Regenvanu sa at "desinformasjonen er skuffende" fordi den forsøker å lage Stillehavets avgiftsforslag," et-problem mellom utviklede land og utviklingsland.
Les mer i Pacific Islands Report.

Marshalløyene:
Hedret for «Rent vann for alle»

Marshalløyene er det andre landet i verden som oppfyller FNs mål for bærekraftig utvikling om «rent vann for alle».
    En frivillig kvinneorganisasjon på Marshalløyene ble kreditert for å stå i spissen for et femårig prosjekt for å tilby enkle vannfiltrerings-systemer for hver familie i nasjonen av lavtliggende koralløyer.     Marshalløyene er den andre landet verden, etter Liberia i Afrika, som håper å nå FNs bærekrafts-mål om å gi rent vann til hver innbygger i landet.
     Prosjektet går ut på å levere vannfiltrerings-systemer til over 8000 husstander på Marshalløyene, samt opplæring av øyboerne i bruk og vedlikehold. Systemet er en enkel enhet som plasseres mellom en stor pose og en tom flaske. Ved å klemme på posen presses vannet gjennom filteret og renses for urenheter.
(Hver enhet koster rundt 700 norske kroner så det blir jo minst 6 millioner kroner for produktene, i tillegg kommer frakt og opplæring. Red).
Les mer i Pacific Islands Report.
For våre sider om Marshalløyene, klikk her

Cookøyene:
Tusenvis av sjøstjerner fjernet for å redde korallrevene

Mer enn 6500 korallspisende tornekrone-sjøstjerner har blitt fjernet fra Cookøyenes korallrev siden 2020, da det nyeste utbruddet ble oppdaget.
    Sjøstjernen, kalt taramea på Cookøyenes maori-språk, har skadet landets korallrev tidligere, med utbrudd på 1970-tallet og så på midten av 1990-tallet.
    Marinbiolog Teina Rongo leder fjerningen av sjøstjernen, en operasjon som blir kalt «Operasjon Taramea.».
    - Begge de tidligere utbruddene tok rundt syv år å fullstendig desimere korallene på revene rundt hovedøya Rarotonga, sa Dr. Rongo.
    - Konsekvensene av et taramea-utbrudd er ikke bare at de ødelegger revene, men det fører til tap av ressurser og tap av inntekter som folk kan tjene på å selge fisk. Så det strekker seg utover det at revet dør.
    Dr. Rongo sa at et utbrudd også øker risikoen for at folk får fiskeforgiftning, ciguatera, som kan føre til døden i alvorlige tilfeller. Forgiftning kan bli forårsaket av å spise korallrev-revfisk som har blitt forurenset av visse giftstoffer.
Les mer i Pacific Islands Report.
For våre sider om Cookøyene, klikk her

Rarotonga-avtalen kan bli undergravd hvis Stillehavslederne ikke motsetter seg Japans dumping av atomavfall
En folkerettsekspert sier at Stillehavsledere, inkludert Australia og New Zealand, kan undergrave målene til avtalen om atomfri sone i Sør-Stillehavet, ellers kjent som Rarotonga-traktaten.
    Duncan Currie sa at regionale ledere gikk på en fin linje ved ikke å motsette seg den forestående utslipp av radioaktivt avløpsvann fra Japan til Stillehavet.
    Generalsekretær Henry Puna i Pacific Islands Forum (PIF) sa at artikkel syv i Rarotonga-traktaten pålegger stater som har undertegnet en forpliktelse til å "hindre dumping" i lys av arven etter atomvåpentesting i regionen.
    Forumet har denne uken bekreftet sin holdning til den kommende utgivelsen og kaller det "et problem med betydelige grenseoverskridende og transgenerasjonelle konsekvenser".

Les mer
i Pacific Islands Report.

Atomeksperter ville drikke Japans rensede radioaktive avløpsvann
Uavhengige atomeksperter har tilbudt seg å drikke vann og spise fisk fra Stillehavet etter at Japan har dumpet sitt atomavløpsvann i havet.
    Japan planlegger å dumpe over én million tonn med behandlet radioaktivt avløpsvann fra det skadede Fukushima kjernekraftverket ut i Stillehavet over 30 til 40 års periode, med start en gang i år.
    New Zealand og australske eksperter fortalte media at Japan har gode intensjoner.
Ekspertene sa at de tror at så lenge avløpsvannet er testet før det slippes ut, vil operasjonen være trygg. To gikk til og med så langt som å si at de ville ta en slurk av det rensede avløpsvannet.
    Det forurensede vannet har blitt brukt til å kjøle ned den smeltede reaktoren til det skadede Fukushima Daiichi kjernekraftverket.
    Mer enn 1000 tanker er nå fulle og Tokyo Electric Power Company (TEPCO) går tom for lagringsplass.
    Japan har sagt at man vil behandle vannet for å sikre at det er ufarlig. De vil også fortynne vannet og deretter slippe det ut i Stillehavet.
Les mer i Pacific Islands Report.

Stigende havnivå gjør høye dønninger i Stillehavet mer skadelige

At havnivået har steget har forårsaket skadelig høyvann i Cookøyene, Samoa, Amerikansk Samoa og Fransk Polynesia.
    Connon Andrews ved New Zealands National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA) sa at høye dønninger et er et vanlig fenomen, men at kraften i slike hendelser blir forverret av stigende havnivå.
    Ledende meteorolog Aloali'i Liu i Samoa sa at det uvanlige fenomenet er knyttet til klimaendringer: - Jeg tror det allerede er en effekt av klimaendringer. Vi hadde en tilsvarende hendelse 2018.

Les mer
i Pacific Islands Report.

For å komme til KlimaNytt, klikk her

DNA-forskning viser at asiatisk bønder befolket Stillehavsøyene
En professor fra Massey University i New Zealand's har funnet at bønder fra Asia var de første menneskene til å bosette seg i Stillehavet, for tusenvis av år siden.
    Forskningen, som har blitt publisert i tidsskriftet Nature, kommer fra DNA utvunnet fra 3000 år gamle skjeletter i Vanuatu og Tonga.
    Det tilbakeviser teorien om at de tidligste Stillehavs-bosetterne overveiende kom fra Papua.
    En av forfatterne, professor Murray Cox, sa at denne forskningen kan føre til helsemessige forbedringer for maoriene og andre Stillehavsfolk ved å hjelpe forskerne å forstå deres genetiske bakgrunn.
    - Ved å forstå hvor de fikk sine gener fra og hva disse genene betyr så håper vi å få en bedre forståelse av hva som skjer i disse befolkningsgruppene i dag - og ut i fra det kunne bedre helsetjenestene, sa han.
Les mer i Pacific Islands Report.

British Museum med sydhavsgjenstander på internett
Det engelske museet har lagt tusenvis av gjenstander fra hele Stillehavet på internett.
    Museets melanesiske, polynesiske og mikronesiske samlinger omfatter alle tenkelige gjenstander fra et geografisk område som strekker seg fra i Papua (indonesisk provins) i vest til Påskeøya (Rapanui) i øst. Det er våpen, masker, kanoer, fiskeutstyr, hellige gjenstander og husholdningsgjenstander. Pluss treutskjæringer fra mange øyer, samt hundrevis av spesielle og historiske elementer, som en maori fjærkappe i full lengde som ble plassert på begravelses-kisten til en av New Zealand tidligere statsministere, Richard Seddon, i 1906.
For å komme til musets sydhavssider
, klikk her


UB40 med musikkvideo fra Samoa
Tusenvis av musikkelskere over hele verden vil nå få et glimt av Samoa takket være det verdenskjente reggae-bandet UB40.
Musikkvideoen er tilgjengelig på Youtube -
klikk her


14 Ting du bør sjekke før du reiser
1. Sjekk at passet er gyldig og at det ikke er skadet.
2. Noen land krever seks måneders gyldighet etter turens avslutning, og blant annet USA krever maskinlesbart pass.
3. Nødpass koster like mye som et ordinært pass, 450 kroner for voksne og 270 for barn under 16.
4. En del land krever visum av norske borgere. Landets ambassade, turoperatøren eller reisebyrået vil kunne gi deg svar.
5. Sørg for å undersøke om det er vaksiner du bør ta.
6. Pakk et lite reiseapotek med plaster, smertestillende og rikelig av eventuelle medisiner du går på.
7. Ha alltid med deg minst to betalingskort, som du oppbevarer på ulike steder.
8. Noe kontanter er lurt å ha, i mange land er kortbruk langt mindre utbredt enn i Norge.
9. Noter nummer for bankenes og mobilselskapets sperretjenester dersom du skulle bli frastjålet kort og mobil.
10. Ta kopier av pass, førerkort og reisedokumenter som du oppbevarer et annet sted enn originalene.
11. Trenger du strømadapter dit du skal? Dette er smart å ha med seg så du slipper å bruke tid på å kjøpe underveis.
12. Få naboen til å ta inn post og aviser - eller bestill oppbevaring hos Posten og frys avisabonnementet.
13. Dobbeltsjekk sikkerhetsinnstillingene dine på Facebook før du deler sommerens reiseplaner. Sørg for at bare dine venner får se dine statusoppdateringer.
14. Sjekk at alle brannalarmer fungerer før du reiser.

Er ungdomskilden funnet på Påskeøya?
Et stoff som finnes i jordsmonnet på Påskeøya kan bidra til å forsinke aldringsprosessen hos mennesker.
    Stoffet, som ble oppdaget i 1970 og har fått navnet rapamysin, har nå blitt behandlet av amerikanske forskere og testet på mus. De som fikk rapamysin levde betydelig lenger enn mus som ikke fikk behandling.

Les mer i VG
Les mer i Firdaposten

- Jeg var verdens første klimaflyktning!
Det sier vår redaktør Terje Dahl i en kommentar til at FN betegner beboerne fra Carteret-øyene som verdens første klimaflyktninger.
   Ifølge en rapport fra FN skal folkene fra Carteret-atollen i Papua Ny Guinea blir verdens første klimaflyktninger.
   - Vår datter, min kone og jeg ble kalt verdens første klimaflyktninger av media verden over da vi kom til Norge mot vår vilje i 1995: Vi opplevde jo livstruende orkaner i et land som ifølge lærebøkene ligger for nære til å ha orkaner - og vi hadde også hørt via FN-rapporter at Tuvalu vil forsvinne i havet på grunn av havstigningen forårsaket av den menneskeskapte globale oppvarmingen. Vi turte ikke å risikere livet til vår lille datter og flyttet vekk fra alt vi hadde kjært.
   Terje og hans lille familie flyttet til Norge, og har siden den gang gjort alt han kan for å opplyse den norske befolkingen om hva klimaendringer egentlig betyr: At liv står i fare.
   - Jeg fikk også et brev fra Norges Språkråd om at ordet klimaflyktning ble tatt inn i det norske språket på grunn av meg, sier Terje og legger til at hans kamp for å opplyse om klimaendringene ikke er lett:
- Folk glemmer så fort, de ser ut til å tro at klimaendringene startet i går, men det er jo slettes ikke tilfelle!
   I år 2000 startet Terje sin internettavis Klimanytt, med nyhetene fra avisene når det gjelder klimaendringer og klimapolitikk. For å komme til det klikk her.
    Terje Dahl har laget en dokumentar med utgangspunkt i at han hadde forlatt sitt hjem i sydhavet på grunn av klimaendringene.
Les mer

Se film
på YouTube
Hør og les sak på radio P3s Osenbanden.
Nyhet-spesial:
Bilder fra sydhavet, men ikke tekst!
- Det er påfallende hvordan reisebyråer og aviser viser bilder fra sydhavet, men omtaler andre steder, sier vår redaktør Terje Dahl.
Les mer
Seilbåt funnet uten en eneste ombord - man kaller det et spøkelsesskip

Les mer
Sydhavsruiner på planeten Mars?
Les mer
Norske Grete opplevde tre orkaner på Cookøyene
Les mer

Tuvalu høyvann: Det gikk bra!
Les mer
"Unnskyld at vi spiste han!"
Les mer
Klimaforandringene:
Tuvalu til rettssak mot USA og Australia!

Les mer

Norske Kari Boye Yong om Pitcairnsaken:
"Jeg bodde der i over 20 år og hørte aldri om voldtekt og misbruk av ungjenter!"

Les mer
Orkankatastrofen på Tikopia:

Nettmøte med redaktør Terje Dahl i Dagbladet!

Les mer
i Dagbladet (2003).Nekrolog
Thor Heyerdahls livsseilas er slutt!
Thor Heyerdahl er død, nasjonalsymbolet måtte gi opp kampen mot kreften.
Les nekrolog


Kronikker - eldre:
SKJEBNEUKE FOR FIJI
Les kronikken

GERILJAKRIG I VEST PAPUA
Et nytt Øst-Timor i Stillehavet
Les kronikken

FLYKTNINGER AVLØSER KOPRA SOM INNTEKTSKILDE FOR STILLEHAVSNASJONER
Les kronikken

Kina på offensiven i Stillehavet
Les kronikken

Fiji: Krise eller farse?
Les kronikken


Borgerkrig i Stillehavet.

Les kronikken

Diverse eldre stoff
Stor suksess på reiselivsmessen!
- Sonia og Olav fikk stor oppmerksomhet for sin sydhavsdans, sier redaktør Terje Dahl.
Les mer
For å se et videoklipp av dansen - klikk her

Redaktør Terje Dahl var på tv
- Klimaforandringen i Tuvalu er et globalt problem, sa vår redaktør Terje Dahl på NRKs debattprogram Standpunkt - hvor klimaforandringen ble tatt opp.
Les mer
For å komme til KlimaNytt, klikk her.

For å komme til Standpunkt, klikk her.
For å se video av Standpunkt, klikk her.


Til toppen
 
For daglige nyheter fra sydhavet på engelsk:
Les Pacific Islands Report

Tjene penger?
Vi kan nå tilby meget god provisjon til selgere av annonseplass.
Les merFor media som ønsker å ta kontakt med vår redaktør Terje Dahl: Han kan nåes lettest på email terje@sydhav.no.

S
cience-fiction med sydhavsmiljø

I sin science-fiction roman "I Vårt Billede" lar Terje Dahl en ganske så menneskelig utseende romfarer fra en annen planet crashlande på en sydhavsøy hvor folkene befinner seg på steinaldernivå.

Les mer


Over 100 000 sidevisninger

Vårt nettmagasin er verdens største i sitt slag og har over 100 000 side-visninger i måneden.
   - Jeg syntes at det er veldig hyggelig at "Sydhav" er så populært, sier vår redaktør Terje Dahl, - Jeg tror nok også at annonsørene sitter pris på at vi har så mange lesere!

   Vår redaktør kan fortelle at han så gjerne skulle ringt rundt til potensielle annonsører, men at han verken har tid eller anledning selv:
   - Det er jo gode penger å tjene for den som skaffer annonser, så skulle gjerne ønske at jeg var den rette personen!
   Vår redaktør forteller at det ikke kreves noen spesielle kunnskaper eller utdanning for å skaffe annonser, men at erfaring fra salg er en fordel.
   - En del av det forberedende arbeidet, som brev og e-mail, kan tilrettelegges og sendes ut av redaksjonen, men den telefonkontakten og oppfølgingen som er nødvendig for å selge annonseplassen ønsker viå overlate til andre, sier han.
   I Dagbladets avstemming om drømmereiser var det ingen tvil om hvor nordmenn helst ville reise: Sydhavet kapret rundt 25 prosent av stemmene - et godt stykke foran andre drømmemål!
   - Med den besøksmengden vi nå har på sidene våre burde snart produsenter for reiserelaterte produkter og tjenester stå i kø! Sier Terje Dahl. - Ja, vil for de som vil sikre seg en bra plassert bannerannonse eller sponsoromtale er det bare å sende oss en e-mail: post@sydhav.no

Har du lyst til å tjene gode penger ved å selge annonseplass for oss? Klikk her.


forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 

Terje Dahls spennende bøker
- som ebøker til k
un kr.150,- pr bok.
Les mer
Det siste paradis Paradiset Jeg Fant!
Paradiset Farvel! tur-retur
I Vårt Billede - science fiction.
3 bøker gir 10 prosent rabatt!


Det siste paradis

"Det Siste Paradis"
Boken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.

Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.