Nyheter fra sydhavet

   
   NYHETER


 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 

 pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


 pilKART
 pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilOPPSLAG 
  pilreisetips
  pilreisefølge
  pilkjøp&salg
 
pilpennvenn
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pil BILLETTER
 pilKONTAKT

 FORSIDE

  
  Sydhav
  på nettet

 

 

 

 

Niue: «Politisk uansvarlig»
Niues første kvinnelige parlamentsmedlem, O'love Jacobsen, er bekymret for at konstitusjonelle endringer kan oppfattes som at Niue ønsker å løsne båndene til New Zealand.
    Hun har også kalt en del av forslaget for «politisk uansvarlig».
    Forslagene under endringslovene inkluderer å øke antallet medlemmer av kabinettet fra fire til seks, og utvide forsamlingens periode fra tre til fire år.
    En annen planlagt endring er navnet på rollen som «leder» («premier»)» til «statsminister».
    - Det er en kosmetisk forandring, sa hun. - Det får på en måte tittelen til å se bra ut for 50-årsfeiringen. Vel, det er det som det virker som.
    I en regjeringserklæring ble endringen forklart slik: "Premier har tidligere vært en tittel som ble brukt for kronkolonier, mens tittelen statsminister vanligvis brukes for selvstyrende land, hvorav Niue har vært en i nesten 50 år.

Les mer
i Pacific News.

For våre sider om Niue - klikk her

Mikronesia: Fortsatt tørke
Det har kommet litt regn over noen av øyene, men flere områder sliter fortsatt.
    USAs meteorologiske værtjeneste sa at endring i passatvindene har gitt sårt tiltrengt nedbør til noen områder i Mikronesias Forenede Satater (FSM), de sørlige øyene i Marshalløyene og Palau.
     Men Yap og Ulithi i FSM har fortsatt eksepsjonell tørke, mens flere andre områder forble i ekstrem tørke. Dette inkluderer Wotje og dens nærliggende øyer og atoller i Marshalløyene, samt Saipan og Tinian i Nord-Marianaøyene.
    Belastninger på landbruket er rapportert fra vurderings-team og innbyggere fra øyer over hele staten Yap, inkludert taroåkere som blir tørre og kokosnøtter som tørker. Det er også mange rapporter om gulnende avlinger.
   Det er rapportert om skogbranner på Saipan og Guam, med branner også rapportert i Palau og Yap.
   I sin tørkeinformasjon sa værtjenesten at steder med ekstrem til eksepsjonell tørke kunne forvente minst en måned til med nedbør under normal.
    - Vannet er lavt eller nesten tomt på noen øyer. Vannmangel for lokalsamfunn forekommer fortsatt, heter det i rapporten.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Mikronesia (FSM) - klikk her
For Klimanytt - klikk her

Ny Caledonia:
Hai-studie gjenopptas

En vitenskapelig studie om haienes oppholdssteder og oppførsel skal gjenopptas i Ny-Caledonias sørlige provins, der to hendelser i februar i fjor førte til en storslakting av haier.
    En lignende kampanje startet for fem år siden fokuserte på tigerhaier og bulldoghaier, men den ble avbrutt.
    Det nye prosjektet vil bli utført i samarbeid med det franske forskningsinstituttet IRD, og vil bli utplassert på syv steder i Ny-Caledonias sørlige provins, inkludert strender i Nouméa.
    Studien vil involvere merking av to hundre eksemplarer av tiger- og bulldoghaier slik at deres bevegelser og oppførsel kan overvåkes takket være sendere implantert i magen deres.
    En annen del av studien vil stole på «miljø-DNA», som innebærer innsamling av sjøvannsprøver for å oppdage spor av haiceller, sa IRD-forsker Laurent Vigliola på en pressekonferanse.
    I januar og februar 2023 fant tre haiangrep sted på strendene i Nouméa og en australsk turist døde .
    Dette førte til en systematisk avlivingskampanje, da anslagsvis 120 bulldog- og tigerhaier ble drept i Nouméa-bukten.
    Avlivingen ble stoppet av en rekke rettsavgjørelser som opphevet avgjørelsen fattet av Nouméa kommune.
    Retten begrunnet sin avgjørelse med å påpeke at det ikke var nok vitenskapelig kunnskap til å utføre denne systematiske utslaktingen, som også forårsaket betydelig sideskade på andre arter som ikke var hai.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Ny Caledonia - klikk her

For våre faktasider om haier - klikk her

Tuvalu: - Utrolig dum uttalelse om olje og gass!
En tidligere statsminister i Tuvalu sier at mens New Zealand-regjeringens olje- og gassplaner viser at den er bekymret for økonomien, så er han mer bekymret for levebrødet og overlevelsen til folket i Tuvalu.
    Enele Sopoaga, som fortsatt er parlamentsmedlem i Tuvalu, sier at klimakrisen er hovedfienden.
    - Det finnes ikke noe mer alvorlig og viktigere enn den, sa han.
    Kommentarene hans kommer etter at New Zealands ressursminister Shane Jones sa at det var "katastrofer på venstresiden" å antyde at vannet ville fosse inn i byer i stillehavsland som et resultat av New Zealands regjerings beslutning om gass og kull.
    Vanuatus klimaminister Ralph Regenvanu oppfordret New Zealands regjering til ikke å reversere forbudet fra fjorårets Stillehavs-ledermøte i Rarotonga.
    - Vi oppfordrer dem til ikke å gjøre det for å være på linje med Parisavtalen, i tråd med 1,5 graders målet. Vitenskapen sier at du ikke skal utvinne mer fossilt brensel, sa han.
    Til tross for dette har den nye New Zealand-regjeringen støttet planene sine om mer fossilt brensel, noe Tuvalu ikke er fornøyd med.
    - Fortsett med å bore og åpne opp ny kullgruvedrift eller skaffe nye bensinstasjoner, sa Sopoaga, - men ikke glem at uansett hva du skal gjøre, vil det øke klimagassutslippene, som kommer til å senke Tuvalus øyer og drepe folket. Det er fakta, så enkelt er det.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Tuvalu - klikk her
For Klimanytt - klikk her


Hawaii:
Trappen til himmelen skal rives

«Trappen til Himmelen», eller «Stairway to Heaven,» som trappen kalles på engelsk, har vært stengt av for publikum siden 1987. Nå skal den rives.
    Uttrykket Stairway to Heaven er nok kanskje best kjent fra sangen til bandet Led Zeppelin, hvor hun som de synger om kjøper en trapp til himmelen: "There's a lady who's sure all that glitters is gold. And she's buying a stairway to Heaven."
    Mange turgåere har imidlertid valgt å trosse forbudet, og likevel tatt seg opp de 3922 trappetrinnene opp til den vakre utsikten på toppen av Puu Keahiakahoe. Toppen ligger i den frodige fjellkjeden Koolau på Hawaii -
    - Dette medfører et stort ansvar - og utgjør en betydelig utgift for byen, forteller byrådsleder i Honolulu, Esther Kiaaina.
    I 2021 vedtok byrådet å fjerne trappene. Ifølge ordførerens kontor vil arbeidet ta minst seks måneder og koste 2,5 millioner dollar.
    - Denne avgjørelsen er basert på vår respekt for menneskene som bor i, og rundt inngangen til trappene, vår respekt for vårt land og hav, og vår respekt for både framtida og kulturens historie, sier ordfører Rick Blangiardi i en uttalelse.
    Trappen ble bygd under den andre verdenskrig.

Les mer
i Dagbladet

For våre sider om Hawaii - klikk her

ANZAC-dagen minnes
Under den første verdenskrig døde tusenvis av soldater fra hele Stillehavet under slaget ved Galippoli i Tyrkia.
    ANZAC står for Australian and New Zealand Army Corps - militærkorpset fra Australia og New Zealand. Så under ANZAC-dagen hvert år så minnes man de som kjempet og døde under de to verdenskrigene fra disse to landene. Det var også soldater fra andre sydhavsland med i miltærkorpset.
    Man minnes også dagen i Tyrkia der hvor slaget fant sted i og iår var det et kvinnekor med maori-damer som sang.
    Det ble også holdt minnestunder i Australia, New Zealand. Ny-Caledonia, Fransk Polynesia og flere andre land.
Les mer i Pacific News.

Mikronesia:
Langvarig tørke påvirker mat og vann i hele regionen

Ekstrem tørke i det vestlige området av Stillehavet forventes å vedvare de neste tre månedene.
    Deler av Marshalløyene, Guam, Palau, Marianaøyene og Mikronesias Forenede Stater (FSM)  opplever nå ekstrem og eksepsjonell tørke.
    Disse forholdene forårsaker en enorm belastning på landbruk, vannforsyning og dagligliv for innbyggerne.
    Guams meteorolog Joshua Schank fortalte at selv om regionen forventet at de siste fire månedene ville være tørre, har det nåværende værmønsteret El Niño forsterket forholdene.
    - Nedbøren over hele regionen vår har stoppet opp mange steder, sa Schank. - Det har vært mye mindre regn enn de burde få for å kunne holde vannstanden oppe på et sunt nivå.
    - Fra desember til januar, februar og nå mars og april har deler av Mikronesia opplevd svært lite nedbør, selv sammenlignet med den tørre årstiden," sa Schank.
    Den siste El Niño-hendelse som ble registrert i regionen var i 2015.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Mikronesia (FSM) - klikk her
For Klimanytt - klikk her

Stillehavslederne vil ha klimatiltak
Stillehavsledere har nylig vært i Hellas for den niende internasjonale havkonferansen.
    Athen-møtet samlet regjeringsdelegasjoner fra hele verden for å diskutere utfordringer som påvirker deres maritime territorier, inkludert behovet for en samlet innsats for å dempe virkningene av klimaendringer.
    Palaus president, Surangel Whipps Jr, fortalte delegatene at Stillehavsnasjonene ønsker omgående tiltak for å håndtere plastforurensning.
    - Innen 2025 vil det være mer plast i havet enn fisk, så det er et presserende behov for løsninger, sa han.
    Palau har også kalt dyphavs-gruvedrift for en skadelig aktivitet, og oppfordret verdensledere til å ratifisere avtalen High Seas Treaty og etablere et nettverk av fredete havområder.
    Mikronesias president Wesley Simina sa at havet er planetens livsnerve, men at han ser på bærekraftig havbunns-gruvedrift som en økonomisk mulighet.
    Naurus minister for klimaendringer har fortalt konferansen at regjeringen hans flytter folk fra kystnære bosetninger til høyere terreng i lys av klimakrisen.

Les mer
i Pacific News.

For Klimanytt - klikk her

Plastavtale kan være veldig positiv for Stillehavet
En global plastavtale som nå forhandles i FN kan ha en stor, positiv innvirkning på Stillehavs-regionen.
    En forsker og teamet hans sier at nye data viser at det er mulig å nå et mål om null plastforurensning innen 2040.
   175 nasjoner ble i mars 2022 enige om å utvikle en juridisk bindende avtale om plastforurensning innen utgangen av dette året. Dette er et stort skritt mot å redusere klimagassutslipp fra plastproduksjon, bruk og deponering.
   Det kan potensielt påvirke fremtidig produksjon, forbruk og resirkulering av plast over hele verden.
    Avtalen forventes å bli ferdigstilt sent i 2024 i Busan, Korea.
    Giftige tilsetningsstoffer, mikroplast og giftige utslipp fra produksjon påvirker menneskers helse over hele verden. Forskning viser innvirkning på fruktbarhet, kreftrisiko, kardiovaskulær sykdom, lungehelse og fødselsskader.
Les mer i Pacific News
For vår artikkel "Et liv i plastikk er fantastisk... eller går det rett til helvete?" - klikk her
For vår artikkel: "
Et hav av søppel i Stillehavet dobbelt så stort som USA!" - klikk her
For vår artikkel: "
Midway - den isolerte øya hvor fuglene dør av søppelet vårt!" - klikk her

Mikronesia:
Reddet fra øde øy etter skrift på stranden

Det var tre menn som hadde stavet «HELP» med palmeblader på stranden.
     De hadde havnet på en øde øy etter at den lille motorbåten deres fikk skader. De tre mennene, som beskriver som erfarne sjøfolk hadde seilt fra atollen Poluwat den 31. mars.
    De ble meldt savnet en knapp uke senere, da en kvinne fortalte kystvakten at hennes tre onkler ikke hadde kommet tilbake fra Pikelot, som er en liten øy i det vestlige Stillehavet.
    – De tre sjøfolkene hadde stavet «HJELP» på stranden ved å bruke palmebladet, sier letekoordinator Chelsea Garcia, ifølge New York Times.
Les mer i VG
For våre sider om Mikronesia (FSM) - klikk her

Seilkanoene utsetter seilasen
Polynesian Voyaging Society har utsatt sin seilas i Stillehavet på grunn av endrete havforhold.
    Organisasjoenen sa at på grunn av forholdene til El Niño-havstrømmen så har den bestemt å holde fartøyene stort sett i hawaiisk farvann til neste år.
    - Når det gjelder havene, har vi etter min mening og erfaring fra over 49 år med seiling av denne kanoen, et hav i endring - og det må vi må ta hensyn til, sa organisasjons-sjef og navigatør Nainoa Thompson.
    Det var opprinnelig ment å seile videre til Mexico, Sentral- og Sør-Amerika i januar og februar i år, og så utforske Polynesia til den ankom New Zealand i desember 2024 .
    Fartøyet Hokulea seilte sørover gjennom British Columbia, til Washington State i USA og så nedover vestkysten av Oregon og California etter å ha vært i kontakt med innfødte Hawaii-samfunn og allmennheten i 45 havner.
    Hokulea kom hjem fra San Diego, California i desember 2023, i kjølvannet av de ødeleggende brannene på Maui og på grunn av El Nino-værmønstrene i Stillehavet som forårsaket uforutsigbare forhold.
    Jordomseilingen er satt til å gjenopptas i mars 2025, og da skal fartøyene Hokulea og Hikianalia går først til de store øygruppene i Polynesia.
Les mer i Pacific News.
For vår artikkel: "Seilkanoen Hokule'a:- Jorda rundt uten navigasjonsutstyr! klikk her

For vår artikkel: "De store sydhavskanoene seiler igjen!" - klikk her

Kava dyrket i USA vekker bekymring
Produksjonen av kava i USA skaper bekymring blant stillehavsøyenes kava-eksportører.
    I fjor eksporterte Vanuatu 351 tonn kava til USA, og i 2020 rapporterte Fijis handels-departement mer enn USD 25 millioner kava-eksport til Amerika.
    USA er et lukrativt marked for kava-eksportører i regionen, men nå er minst tre produsenter i USA startet opp med å dyrke kava.
   Matt Masifilo, en Florida-basert kava-dyrker av tongansk avstamning, fortalte at folk fra Stillehavet deler sin kulturelle arv.
    Han sa at folk i USA har sin egen unike kava-kultur; Det å få kava servert som i en pub.
    - Vi drikker kava på amerikansk måte, sa Masifilo. - Folk fra Stillehavet, som min far, kom over til USA for å finne et bedre liv. Og det e slik at hvor enn folk fra Stillehavsøyene drar så tar de med seg sin kultur.

Les mer
i Pacific News.

For vår artikkel om kava - klikk her

Tonga:
Jordskjelv

Et jordskjelv med styrke 6,0 har rammet øystaten Tonga i Stillehavet.
    Det melder forskningssenteret GFZ i Tyskland.
    Så langt er det ikke kommet meldinger om skadede eller materielle ødeleggelser.
Les mer i Aftenposten
For våre sider om Tonga - klikk her

Tiki-baren på Grünerløkka legges ned
Baren Aku-Aku, hvor man har gjenskapt drømmen om Stillehavet, vil nå legges ned.
    - Det er med tungt hjerte å meddele at Aku Aku Tiki Bar stenger dørene og legges ned for godt. Etter 17 års drift blir lørdag 6. april den siste åpningsdagen, skriver bareier Kjell Pop.
    Pop, som egentlig heter Kjetil Johnsen, forklarer at beslutningen har mange årsaker.
    - Den har ikke gått med overskudd på mange år. Det gikk kjempebra de første åra, med en grei inntekt, sier Johnsen til Børsen.
    - Man gjenskapte drømmen om Stillehavet gjennom musikken, interiøret og masse cocktails. Det var stort i flere tiår, før det mistet litt popularitet på 70-tallet, forklarer han.
Les mer i Dagbladet/Børsen.

Fiji:
Tidligere statsminister Frank Bainimarama unngår fengsel i korrupsjons-sak

Bainimarama ble gitt en «absolutt løslatelse»-dom etter å tidligere ha blitt dømt for korrupsjon sammen med tidligere politisjef Sitiveni Qiliho.
    En «absolutt løslatelse» er den laveste straffen en lovbryter kan få. Det betyr at det ikke er registrert noen domfellelse mot Bainimarama.
    69-åringen ble dømt sammen med den suspenderte politisjefen, som også ble gitt en bot på 1500 Fiji-dollar - uten domfellelse.
    «Absolutte løslatelse» og en bot uten domfellelse ble gitt til tross for at påtalemyndigheten i forrige uke oppfordret sorenskriver Puamau til å beordre umiddelbare fengselsstraff mot den høye enden av tariffen for begge mennene. Dette ville bety minst fem år i fengsel for Bainimarama og 10 år for Qiliho.
    Da Baimarama gikk ut av rettssalen, ble han omfavnet av familien og støttespillerne.
Som svar på en journalists spørsmål om hvordan han hadde det, svarte han: - På toppen av verden.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Fiji - klikk her

New Zealand:
Polynesisk festival var et levende utstillingsvindu for kulturelt mangfold

Sør-Auckland var et knutepunkt for stolthet da ASB Polyfest 2024 viste en livlig feiring av kulturelt mangfold.
     Det var også en slags styrking av ungdom som viste arven fra Stillehavsøyene.
    Festivalen samlet over 200 lag fra 69 skoler over hele New Zealand (Aotearoa), fra de rytmiske rytmene til trommene fra Cookøyene til Samoa's siva-dans ynde og eleganse.
    Polyfest, nå i sitt 49. år, fortsetter å fengsle publikum som en av de største stillehavs-festivalene i New Zealand.
    Den begynte i 1976 som en beskjeden samling for å oppmuntre til stolthet over kulturelle identiteter, og har utviklet seg til en monumental begivenhet som tiltrekker seg opptil 100 000 besøkende årlig.
    Holdt på Manukau sportsarena, ungdomsskole-elever fra hele New Zealand delte tradisjonelle danseformer, og konkurrerer på seks scener over fire dager.
    Fem avdelinger er dedikert til Cookøyene, New Zealand Maori, Niue, Samoa og Tonga.
    Et sjette «mangfolds-trinn» oppmuntrer til representasjon og involvering av studenter fra alle andre etnisiteter, alt fra fijiansk, tuvaluansk og kiribatisk, til kinesisk, koreansk og indisk.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om New Zealand - klikk her

Små øystater sier "kritisk år" for klima før ministermøte i København
De små øystatene ønsker å se et sterkt engasjement på klimaministermøtet i København som akkurat har startet.
    De ønsker forpliktelser som gir den kritiske støtten små øy-utviklingsstater trenger for å opprettholde levebrødene.
    Toeolesulusulu Cedric Schuster, som er minister for naturressurser og miljø i Samoa, ba landene om å skalere opp sine klimaambisjoner.
    - Mens vi kjemper for folket vårt i forhandlingsrommene år etter år, faller den fremgangen som er gjort med å takle klimakrisen langt bak de faktiske tapene, sa han i en uttalelse.
    - Dette er et kritisk år, siden vi må stoppe de globale utslipp før 2025 for å unngå de verste scenariene.
    - Vi oppfordrer alle land til å sende inn sine oppdateringer til 2030-målet, så vel som nasjonalt bestemte bidrag med 2035-mål i god tid før fristen i februar 2025.
Les mer i Pacific News.
For Klimanytt - klikk her

Salomonøyene:
Statsministeren kritisk til demokrati, berømmer styresett i "kinesisk stil"

Statsminister Manasseh Sogavare har hyllet Kinas politiske system og antydet at demokrati fører til moralsk forfall og homofile ekteskap.
   Sogavare er for tiden favoritt til å vinne det nasjonale valget den 17. april på Salomonøyene.
    Under et kampanjemøte i byen Auki på øya Malaita hyllet Sogavare den kinesiske regjeringen, og sa at regjeringens beslutning om å bytte diplomatisk anerkjennelse av de kinesiske regjeringen satte Salomonøyene på kartet.
    Han sa at Kina ikke lenger var en kommunistisk nasjon og hadde gått gjennom 70 år med reform.
    I stedet hevdet han at landet hadde vedtatt et sosialistisk styresett som var i kinesisk stil.
    - Kinas regjering opprettholder verdier, når du hører om disse verdiene, vil du virkelig bli sjokkert, sa han i talen.
    - Du ser ikke tiggere i Kina som ber om penger, som du ser det i alle større byer i USA - og USA er ment å være land med nummer én økonomi i verden.
    - Verdiene knyttet til demokrati, for eksempel, er du fri til å gjøre hva du vil. Menn kan gifte seg med menn, kvinner kan gifte seg med kvinner. Du må spørre deg selv, hvilke verdier er du komfortabel med som et kristent land, sa Sogavare.
    Salomonøyene er en dypt religiøs nasjon, med anslagsvis 92 prosent av befolkningen som identifiserer seg som kristne, og homofili er ulovlig.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Salomonøyene - klikk her

For Klimanytt - klikk her

Mikronesias Forenede Stater (FSM):
Unntakstilstand på grunn av tørke

President Wesley Simina har erklært en nasjonal unntakstilstand på grunn av alvorlig tørke.
    Han skrev at nasjonen har opplevd ekstremt og uvanlig lave nivåer av nedbør, og det er forventet at denne tilstanden vil fortsette å intensivere i de kommende månedene.
    - Mangel på regn fører til at innsjøer, elver og brønner går tørre. For innbyggerne, spesielt på de ytre øyene forårsaker trusselen om vedvarende nedgang i vannforsyningen en enorm innvirkning på sanitær og folkehelse, heter det i uttalelsen. Prognosen for FSM viser at nedbørs-nivåene vil fortsette å avta.
    Delstatene Yap, Pohnpei og Chuuk har erklært nødsituasjon i henhold til deres respektive delstatslover.
    President Simina har også bedt om opprettelsen av en arbeidsgruppe for å utvikle og implementere øyeblikkelig hjelpearbeid, og overvåke sårbare befolkninger.
    - Vi er forpliktet til å ta nødvendige skritt for å dempe de negative effektene av denne nødssituasjonen og sikre sikkerheten og velværet til alle våre innbyggere, spesielt de mest sårbare, skrev president Simina.
    - Dessverre er disse intensiverte hendelsene realitetene i klimaendringene som vi kjenner altfor godt, men vi er et motstandsdyktig folk og vi vil komme oss gjennom dette. skrev han.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om FSM - klikk her

For Klimanytt - klikk her

Stillehavslandenes fedme-krise:
- Det er ikke lenger vakkert å være fet

- En fersk helse-studie avslørte at ni av 10 land med flest overvektige mennesker i verden er fra stillehavslandene. Det betyr at forestillingen om å være stor er vakker ikke lenger er tilfelle, sier Radio New Zealands Tonga-korrespondent Kalafi Moala.
    Forskningen som ble publisert i The Lancet rangerte Amerikansk Samoa som den mest overvektige nasjonen i verden, etterfulgt av Tonga, som har det høyeste antallet overvektige kvinner.
    Ifølge studien, som involverer 1500 forskere over hele verden, lever mer enn en milliard mennesker med fedme rundt om i verden. Dette inkludert rundt 880 millioner voksne og 159 millioner barn.
    Studien har funnet at Amerikansk Samoa, Samoa, Tonga, Tokelau, Tuvalu, Cookøyene, Niue, Nauru, Marshalløyene og Mikronesias Forenede Stater er nasjoner som har den høyeste andelen med mennesker som er overvektige.
    Kalafi Moala sa at fedme, og sykdommer relatert til det, har blitt "den største morderen blant øyboerne".
    Moala fortalte at mer enn 80 prosent av tonganske kvinner over 20 år har fedme, noe som er opp 23,3 prosent fra 1990.
    - Det er en stor helsetrussel vi står overfor her i Stillehavet, sa han. -Du vet at det var en tid da forestillingen om å være stor er vakkert blant stillehavsøyboere.
Les mer i Pacific News.
For vår artikkel: "Verdens tykkeste finner du i sydhavet" - klikk her

Fiji:
Høvdingenes råd er tilbake.

Høvdingenes råd, Great Counsil of Chiefs, er etablert igjen etter ti år og presser på for å få større innflytelse.
    I sitt militærkupp i 2006 ble Frank Baninimarama statsminister og avskaffet til deretter høvdingenes råd, som han anså som en trussel mot styret av landet.
    Etter å ha vunnet valget i desember 2022, reetablerte Fijis nye statsminister Sitiveni Rabuka, selv en tidligere kuppleder, høvdingenes råd. Noen beskrev det som et tilfelle av å se tilbake for å gå fremover.
    Great Council of Chiefs, en organisasjon som var forvist i nesten to tiår, er nå re-etablert for å gjenopprette sin plass i det moderne Fiji .
    Samme uke som re-etableringen møttes et regionalt organ av tradisjonelle ledere, inkludert en maori-konge og prinsesse, samoansk overordnet sjef og Fijis høvdinger fra Fijis hellige øy Bau, for å diskutere måter å bli mer forankret i politikk og de store avgjørelsene som påvirker regionen.
     Dette kommer på et tidspunkt da regjeringer i land som New Zealand presser tilbake går vekk fra tradisjonell innflytelse, med maori-språket og enkelte sosiale tjenester avskaffet.
    For noen reflekterer dette et nytt Fiji og en mer moden Stillehavsregion ved å blande sammen deler av det tradisjonelle livet til det moderne samfunnet. Men for andre bringer det tilbake minner fra en tid med frykt og splittelse.
    - The Great Council of Chiefs har begått mange feil i det siste, inkludert å bli brukt av noen som en innflytelse for etno-nasjonalisme og rasehat, sa politisk sosiolog professor Steven Ratuva til  ABC-radio. - Det må heve seg over dette og må fungere som, og bli sett på. som et samlende, forsonende og fredsbyggende organ.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Fiji - klikk her

USA underskriver avtale med flere sydhavsland
USAs president Joe Biden har underskrevet avtaler om samarbeid med flere stillehavsland etter fem måneders forsinkelse.
    De nye avtalene inkluderer ytterligere 20 års finansiering for Marshalløyene, Palau og Mikronesias Forende Stater(FSM).
    Det amerikanske senatet ga 7,1 milliarder us-dollar i finansiering til landene. Det ble godkjent som en del av en utgifts-pakke på USD 460 milliarder.
    Marshalløyenes president Hilda Heine sa at avtalen representerte et "veldig stort skritt". FSM-president Wesley Simina sa at det "åpner et nytt kapittel" og Palau-presidenten sa at det var "gode nyheter".
    - Jeg ser frem til å fullføre godkjennings-prosessen og samarbeide med den amerikanske regjeringen om avtalene, som er avgjørende for våre innbyggeres velvære, samt sikkerheten i regionen vår, sa president Heine.
    Den nye avtalen inkluderte også midler til klimaendringer og helsebehov, heter det i en uttalelse fra Marshalløyenes presidentkontor.
    Avtalen gir det amerikanske militæret tilgang til disse statene, som til gjengjeld gis både økonomisk bistand og rett til å arbeide i USA.
Les mer i Pacific News.

Klimaendringene bringer allerede alvorligere stormer i Stillehavet
En ny studie viser alvoret av orkaner som blir sterkere på grunn av klimaendringene.
    Studien brukte en hypotetisk kategori 6-storm, for å øke bevisstheten om at klimaendringer gjør de mest alvorlige tropiske stormene enda farligere.
    Forsker Michael Wehner sa at mer alvorlige stormer allerede har kommet på grunn av klimaendringene.
    – Hovedformålet vårt er å øke bevisstheten om at de verste stormene allerede har blitt verre, sa Wehner. - Vi så på satellittmålingert fra rundt 1980 til 2020, og fant ut at de eneste stormene nådde kategori 6, på 252 km/t var i det siste tiåret, sa han.
    - Fire har skjedd i det vestlige Stillehavet og og en orkan i det østlige Stillehavet, sa Wehner.
    - Hvor farlig som en tropisk syklon er , og hva folk kan være vant til, er ikke lenger normen, sa han.
    - Superladede stormer oppstår nå i størrelsesorden som aldri har vært sett før. Og at vi forventer at det vil fortsette mens den globale oppvarmingen fortsetter. Sannsynligvis vil også nedbøren øke, ja faktisk har vi allerede sett at de mange tropiske syklonene på grunn av klimaendringene har økt nedbøren betydelig.
    Klimaforsker Sam Dean sa at når havene varmes opp på grunn av drivhusgasser, fikk sykloner mer energi fra det varme havet. Dessuten gir varmere luft mer vanndamp, noe som også gjorde orkanene sterkere.
    Wehner sa at de ville vekke oppmerksomhet om at målinger, og at tall ikke er tilstrekkelig for å advare publikum om faren.
Les mer i Pacific News.
For Klimanytt - klikk her

USA advarer stillehavslandene etter at Kiribati fikk kinesisk politi
USA advarte nasjoner i Stillehavet mot bistand fra kinesiske sikkerhetsstyrker etter at Reuters rapporterte at kinesisk politi jobber i den avsidesliggende atollnasjonen Kiribati.
    Kiribatis fungerende politikommissær Eeri Aritiera fortalte Reuters forrige uke at uniformerte kinesiske offiserer jobbet med politiet som samfunnspoliti og ved et kriminalitets-databaseprogram.
    På spørsmål om Reuters-rapporten svarte en talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet:
    - Vi tror ikke import av sikkerhetsstyrker fra Kina vil hjelpe noe øynasjoner i Stillehavet. I stedet risikerer man å gi drivstoff til regionale og internasjonale spenninger.
    Han la til at Washington ikke tolererte Kinas "transnasjonale undertrykkelses-innsats", inkludert forsøkene på å etablere politistasjoner rundt om i verden.
    - Vi er bekymret for de potensielle implikasjonene i sikkerhetsavtaler og sikkerhetsrelatert cybersamarbeid med Kina kan ha for enhver Stillehavsøy-nasjons autonomi, sa talspersonen.
    Kiribati regnes som strategisk ikke bare gitt sin relative nærhet til Hawaii, men fordi det har en av verdens største eksklusive økonomiske soner, som dekker mer enn 3,5 millioner kvadratkilometer av Stillehavet.
    Kiribati er en nasjon med 115 000 mennesker hvis nærmeste øy er 2160 km sør for Honolulu, og nyhetene kommer mens Beijing fornyer et press for å utvide sikkerhetsbåndene på Stillehavsøyene i en økende rivalisering med USA.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Kiribati - klikk her

Tahiti slo Argentina i strand-fotball
Herauarii Salem scoret en dobbel mens Raimana Li Fung og Roonuo Tinirauaari scoret ett mål hver.
    Seieren ga dem ledelsen i gruppe B med tre poeng etter at puljemotstanderne Spania og Iran spilte uavgjort 6-6.
    Tiki Toa, som vant OFC Beach Soccer Nations Cup i fjor som vertskap, ser etter å ha blitt en bedre plass enn på andreplass både i 2015 og 2017.

Les mer
i Pacific News.

For våre sider om Tahiti/Fransk Polynesia - klikk her

Tuvalu:
Feleti Teo ny statsminister

Feleti Teo ble uten motkandidater valgt til Tuvalus nye statsminister.
    Tuvalus tidligere klima- og utenriksminister Simon Kofe, som ble valgt til parlamentsmedlem, la ut en gratulasjons-melding på X (tidligere Twitter).
    - Det er første gang i landets historie at en statsminister har blitt nominert uten motstand, skrev han.
    Teo er en tidligere administrerende direktør for fiskerikommisjonen for det vestlige og sentrale Stillehavet - mer kjent som Pacific Tuna Commission. Han har også hatt stillingen som riksadvokat i Tuvalu.
    Han vant i valget på atollen Niue i valget 26. januar, og avsatte dermed sin bror og tidligere parlamentspresident, Samuelu Teo.
    Ministrene og deres porteføljer er ennå ikke kjent.

Les mer
i Pacific News.

For våre sider om Tuvalu - klikk her

Leter kvinner i Tonga og Samoa etter et nytt land å kalle hjem?
Et team fra University of Waikato i New Zealand har ett toårig prosjekt for å finne ut hvordan klimaendringer påvirker folk som må forlate hjemlandene Tonga og Samoa.
    Forskere inkluderer professor Sandy Morrison og prosjektleder Lora Vaioleti.
    Violeti sa at en undersøkelse med 600 svar avslørte at det er stor interesse fra tonganske kvinner om å forlate kongeriket, en kjønnsforskjell som ikke gjenspeiles i de samoanske svarene.
    - Kvinner i Tonga ser ut til å være mer villige til å flytte enn menn, men vi fant også ut at mange mennesker har veldig sterke i følelsene. Som du kan forestille deg, var den yngre befolkningen definitivt mer opptatt av å flytte.
    Funnene deres viser også at de ser at klimaendringer allerede skjer, og mange lokalsamfunn forventer uunngåelig forflytning. Denne følelsen ble forsterket av hendelser som Hunga Tonga Hunga Ha'apai-utbruddet, syklonen Gita i 2018 og jordskjelvet og tsunamien i Samoa i 2009.
    Vaioleti sa at for noen av de spurte er valget svært vanskelig.
    - Folk forventer at de i nær fremtid vil måtte flytte på grunn av virkningene av klimaendringer. Vi vet at det skjer, vi vet at folk tenker på det, og vi vet at det er en faktor i folks beslutnings-taking både i Tonga og Samoa, sa hun
.
Les mer
i Pacific News.

For våre sider om Tonga - klikk her

For våre sider om Samoa - klikk her

For Klimanytt - klikk her

Tuvalu:
Klimaendringene forsinker regjeringsvalget

Valget av ny regjering har blitt forsinket med to uker fordi farlig vær stopper båter fra å bringe regjeringsmedlemmer til hovedøya.     
     Dette understreker hvorfor klimaendringer er det viktigste politiske spørsmålet på Stillehavsøyene.
     Tuvalus sittende statsminister, Kausea Natano, mistet sin posisjon den 26. januar.
    Avstemming blant de 16 nyvalgte regjeringsmedlemmene vil avgjøre hvem som skal være statsminister. Men farlige værforhold, inkludert varsel om bølger på 4 meter, har stoppet båter fra å nå hovedøya Funafuti.
    - Fire av de valgte parlamentsmedlemmer sitter fortsatt fast på de ytre øyene, så å velge ny statsminister er ikke mulig nå, sa valgkommissær Tufoua Panapa.
    - Båter har ikke vært i stand til å komme til brygga i Funafutis lille havn, som er utsatt for vestlige vinder, sa havnedirektør Taasi Pitoi. - Høyvann i Funafuti har forsterket problemet. Det flommer noen steder der det aldri har vært flom før, sa han og tilskrev dette til stigende havnivå.
    Tuvalus meteorologiske tjeneste advarte innbyggerne i Funafuti om å holde seg innendørs da en 3,2 meter lang tidevannsbølge oversvømmet øya. Fotografier viser vann som skvulper ved inngangsdørene til boliger, og bølger som slår inn på veiene.
    - Vi er lei av å fortelle historien vår om og om igjen, skrev Maina Talia på Facebook, en klimaaktivist valgt til å representere Vaitupu-atollen.
    Forskere beregner at Funafuti risikerer å bli oversvømmet av tidevann innen 2050, og Tuvalu har inngått en avtale med Australia for å la befolkningen gradvis migrere dit.

Les mer
i Pacific News.

For våre sider om Tuvalu - klikk her

For Klimanytt - klikk her

New Zealand skal hjelpe sydhavslandene mot klimaendringene
En ny finansieringsordning for å styrke motstandskraften mot klimaendringer i Stillehavet har blitt annonsert.
    New Zealands utenriksminister Winston Peters og generalsekretær Sefanaia Nawadra for det regionale miljøprogrammet (SPREP) kunngjorde den nye finansieringen ved SPREPs hovedkvarter i Samoa hovedstad Apia.
    - New Zealand er glade for å gi en økonomisk støtte på 15,2 millioner New Zealand dollar over tre år for å hjelpe SPREP, sa Peters.
    - SPREP er fokusert på å bygge Stillehavets motstandskraft mot de alvorlige truslene som klimaendringene utgjør, og New Zealands investering vil sikre at vi kan fortsette å prioritere dette, sa han.
    SPREP er den regionale organisasjonen etablert av regjeringene i Stillehavet, med ansvar for å beskytte og forvalte miljøet og naturressursene i Stillehavet. Hovedkvarteret er basert i Apia, med andre SPREP-kontorer i Fiji, Marshalløyene og Vanuatu.
    Under et besøket på Cookøyene forpliktet New Zealands regjeringen NZ$16,5 millioner til Cookøyene,  for å takle virkningene av klimaendringer der.
    - New Zealand støtter Cookøyene med NZ$16,5 millioner, for at landet skal kunne handle mer effektivt mot de økende konsekvensene av klimaendringer, sa Peters.
Les mer i Pacific News.
For Klimanytt - klikk her

Undersøkelser av hav-svamper viser at man kan ha undervurdert den globale oppvarmingen
En studie av svamper i havet viser at den globale temperaturstigningen allerede kan ha overskredet 1,5 grader.
    Forskning ledet av University of Western Australia har beregnet 300 år med havtemperatur gjennom undersøkelser av eldgamle hav-svamper.
    Hovedforfatter professor Malcolm McCulloch sa at undersøkelsene viser at den globale oppvarming er undervurdert med 0,5 grader.
Det var fordi under den tidlige industrielle epoken var dårlige og begrenset av skipsruter, sa han.
    - Så når klimapanelet anslår at gjennomsnittlige globale temperaturer har økt med 1,2 grader innen 2020, var temperaturene faktisk allerede 1,7 grader over førindustrielt nivå. Klokken for klimaendringer har blitt fremskyndet med omtrent et tiår av funnene våre.
    Forskningen reiser spørsmålet om gjennomsnittstemperaturene har oversteget Parisavtalen, med sikte på å holde oppvarmingen til under 2 grader – eller om de snart vil gjøre det.
    Han sa at forsøk på å redusere utslipp hadde vært dystre.
McCulloch sa at studien gjorde det enda mer presserende å halvere utslippene så tidlig som 2030, og ikke senere enn 2040.
Les mer i Pacific News.

Tuvalu:
Hele landets befolkning får flytte til Australia!

Australia har tilbudt Tuvalus 11.200 innbyggere sikkerhet mot klimaendringene.
    Australias statsminister Anthony Albanese har annonsert en historisk avtale med det lavtliggende landet, som lar hele landets befolking tillatelse til å flytte til Australia.
    Det skal bli en gradvis flytteprosess som tillater 280 folk å flytte per år. De vil kunne komme til Australia for å bo her, arbeide og studere.
    Ifølge avtalen så vil Australia kunne ha en viss kontroll med landets forsvar og sikkerhet. Det er den første gang at et land i Stillehavet har gjort en slik dominerende avtale med Australia.
    Albanese var på Pacific Forums (Stillehavs-FN) møte i Cookøyene og et hovedemne han tok opp med de regionale lederne var følgende av klimaendringene.
Les mer i ABC Nyheter.
For våre sider om Tuvalu - klikk her
For Klimanytt - klikk her


British Museum med sydhavsgjenstander på internett
Det engelske museet har lagt tusenvis av gjenstander fra hele Stillehavet på internett.
    Museets melanesiske, polynesiske og mikronesiske samlinger omfatter alle tenkelige gjenstander fra et geografisk område som strekker seg fra i Papua (indonesisk provins) i vest til Påskeøya (Rapanui) i øst. Det er våpen, masker, kanoer, fiskeutstyr, hellige gjenstander og husholdningsgjenstander. Pluss treutskjæringer fra mange øyer, samt hundrevis av spesielle og historiske elementer, som en maori fjærkappe i full lengde som ble plassert på begravelses-kisten til en av New Zealand tidligere statsministere, Richard Seddon, i 1906.
For å komme til musets sydhavssider
, klikk her


UB40 med musikkvideo fra Samoa
Tusenvis av musikkelskere over hele verden vil nå få et glimt av Samoa takket være det verdenskjente reggae-bandet UB40.
Musikkvideoen er tilgjengelig på Youtube -
klikk her


14 Ting du bør sjekke før du reiser
1. Sjekk at passet er gyldig og at det ikke er skadet.
2. Noen land krever seks måneders gyldighet etter turens avslutning, og blant annet USA krever maskinlesbart pass.
3. Nødpass koster like mye som et ordinært pass, 450 kroner for voksne og 270 for barn under 16.
4. En del land krever visum av norske borgere. Landets ambassade, turoperatøren eller reisebyrået vil kunne gi deg svar.
5. Sørg for å undersøke om det er vaksiner du bør ta.
6. Pakk et lite reiseapotek med plaster, smertestillende og rikelig av eventuelle medisiner du går på.
7. Ha alltid med deg minst to betalingskort, som du oppbevarer på ulike steder.
8. Noe kontanter er lurt å ha, i mange land er kortbruk langt mindre utbredt enn i Norge.
9. Noter nummer for bankenes og mobilselskapets sperretjenester dersom du skulle bli frastjålet kort og mobil.
10. Ta kopier av pass, førerkort og reisedokumenter som du oppbevarer et annet sted enn originalene.
11. Trenger du strømadapter dit du skal? Dette er smart å ha med seg så du slipper å bruke tid på å kjøpe underveis.
12. Få naboen til å ta inn post og aviser - eller bestill oppbevaring hos Posten og frys avisabonnementet.
13. Dobbeltsjekk sikkerhetsinnstillingene dine på Facebook før du deler sommerens reiseplaner. Sørg for at bare dine venner får se dine statusoppdateringer.
14. Sjekk at alle brannalarmer fungerer før du reiser.

Er ungdomskilden funnet på Påskeøya?
Et stoff som finnes i jordsmonnet på Påskeøya kan bidra til å forsinke aldringsprosessen hos mennesker.
    Stoffet, som ble oppdaget i 1970 og har fått navnet rapamysin, har nå blitt behandlet av amerikanske forskere og testet på mus. De som fikk rapamysin levde betydelig lenger enn mus som ikke fikk behandling.

Les mer i VG
Les mer i Firdaposten

- Jeg var verdens første klimaflyktning!
Det sier vår redaktør Terje Dahl i en kommentar til at FN betegner beboerne fra Carteret-øyene som verdens første klimaflyktninger.
   Ifølge en rapport fra FN skal folkene fra Carteret-atollen i Papua Ny Guinea blir verdens første klimaflyktninger.
   - Vår datter, min kone og jeg ble kalt verdens første klimaflyktninger av media verden over da vi kom til Norge mot vår vilje i 1995: Vi opplevde jo livstruende orkaner i et land som ifølge lærebøkene ligger for nære til å ha orkaner - og vi hadde også hørt via FN-rapporter at Tuvalu vil forsvinne i havet på grunn av havstigningen forårsaket av den menneskeskapte globale oppvarmingen. Vi turte ikke å risikere livet til vår lille datter og flyttet vekk fra alt vi hadde kjært.
   Terje og hans lille familie flyttet til Norge, og har siden den gang gjort alt han kan for å opplyse den norske befolkingen om hva klimaendringer egentlig betyr: At liv står i fare.
   - Jeg fikk også et brev fra Norges Språkråd om at ordet klimaflyktning ble tatt inn i det norske språket på grunn av meg, sier Terje og legger til at hans kamp for å opplyse om klimaendringene ikke er lett:
- Folk glemmer så fort, de ser ut til å tro at klimaendringene startet i går, men det er jo slettes ikke tilfelle!
   I år 2000 startet Terje sin internettavis Klimanytt, med nyhetene fra avisene når det gjelder klimaendringer og klimapolitikk. For å komme til det klikk her.
    Terje Dahl har laget en dokumentar med utgangspunkt i at han hadde forlatt sitt hjem i sydhavet på grunn av klimaendringene.
Les mer

Se film
på YouTube
Hør og les sak på radio P3s Osenbanden.
Nyhet-spesial:
Bilder fra sydhavet, men ikke tekst!
- Det er påfallende hvordan reisebyråer og aviser viser bilder fra sydhavet, men omtaler andre steder, sier vår redaktør Terje Dahl.
Les mer
Seilbåt funnet uten en eneste ombord - man kaller det et spøkelsesskip

Les mer
Sydhavsruiner på planeten Mars?
Les mer
Norske Grete opplevde tre orkaner på Cookøyene
Les mer

Tuvalu høyvann: Det gikk bra!
Les mer
"Unnskyld at vi spiste han!"
Les mer
Klimaforandringene:
Tuvalu til rettssak mot USA og Australia!

Les mer

Norske Kari Boye Yong om Pitcairnsaken:
"Jeg bodde der i over 20 år og hørte aldri om voldtekt og misbruk av ungjenter!"

Les mer
Orkankatastrofen på Tikopia:

Nettmøte med redaktør Terje Dahl i Dagbladet!

Les mer
i Dagbladet (2003).Nekrolog
Thor Heyerdahls livsseilas er slutt!
Thor Heyerdahl er død, nasjonalsymbolet måtte gi opp kampen mot kreften.
Les nekrolog


Kronikker - eldre:
SKJEBNEUKE FOR FIJI
Les kronikken

GERILJAKRIG I VEST PAPUA
Et nytt Øst-Timor i Stillehavet
Les kronikken

FLYKTNINGER AVLØSER KOPRA SOM INNTEKTSKILDE FOR STILLEHAVSNASJONER
Les kronikken

Kina på offensiven i Stillehavet
Les kronikken

Fiji: Krise eller farse?
Les kronikken


Borgerkrig i Stillehavet.

Les kronikken

Diverse eldre stoff
Stor suksess på reiselivsmessen!
- Sonia og Olav fikk stor oppmerksomhet for sin sydhavsdans, sier redaktør Terje Dahl.
Les mer
For å se et videoklipp av dansen - klikk her

Redaktør Terje Dahl var på tv
- Klimaforandringen i Tuvalu er et globalt problem, sa vår redaktør Terje Dahl på NRKs debattprogram Standpunkt - hvor klimaforandringen ble tatt opp.
Les mer
For å komme til KlimaNytt, klikk her.

For å komme til Standpunkt, klikk her.
For å se video av Standpunkt, klikk her.


Til toppen
 
For daglige nyheter fra sydhavet på engelsk:
Les Pacific Islands Report

Tjene penger?
Vi kan nå tilby meget god provisjon til selgere av annonseplass.
Les merFor media som ønsker å ta kontakt med vår redaktør Terje Dahl: Han kan nåes lettest på Facebook her - eller email terje@sydhav.no.

S
cience-fiction med sydhavsmiljø

I sin science-fiction roman "I Vårt Billede" lar Terje Dahl en ganske så menneskelig utseende romfarer fra en annen planet crashlande på en sydhavsøy hvor folkene befinner seg på steinaldernivå.

Les mer


Over 100 000 sidevisninger

Vårt nettmagasin er verdens største i sitt slag og har over 100 000 side-visninger i måneden.
   - Jeg syntes at det er veldig hyggelig at "Sydhav" er så populært, sier vår redaktør Terje Dahl, - Jeg tror nok også at annonsørene sitter pris på at vi har så mange lesere!

   Vår redaktør kan fortelle at han så gjerne skulle ringt rundt til potensielle annonsører, men at han verken har tid eller anledning selv:
   - Det er jo gode penger å tjene for den som skaffer annonser, så skulle gjerne ønske at jeg var den rette personen!
   Vår redaktør forteller at det ikke kreves noen spesielle kunnskaper eller utdanning for å skaffe annonser, men at erfaring fra salg er en fordel.
   - En del av det forberedende arbeidet, som brev og e-mail, kan tilrettelegges og sendes ut av redaksjonen, men den telefonkontakten og oppfølgingen som er nødvendig for å selge annonseplassen ønsker viå overlate til andre, sier han.
   I Dagbladets avstemming om drømmereiser var det ingen tvil om hvor nordmenn helst ville reise: Sydhavet kapret rundt 25 prosent av stemmene - et godt stykke foran andre drømmemål!
   - Med den besøksmengden vi nå har på sidene våre burde snart produsenter for reiserelaterte produkter og tjenester stå i kø! Sier Terje Dahl. - Ja, vil for de som vil sikre seg en bra plassert bannerannonse eller sponsoromtale er det bare å sende oss en e-mail: post@sydhav.no

Har du lyst til å tjene gode penger ved å selge annonseplass for oss? Klikk her.


forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 

Terje Dahls spennende bøker
- som ebøker til k
un kr.150,- pr bok.
Les mer
Det siste paradis Paradiset Jeg Fant!
Paradiset Farvel! tur-retur
I Vårt Billede - science fiction.
3 bøker gir 10 prosent rabatt!


Det siste paradis

"Det Siste Paradis"
Boken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.

Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.