Nyheter fra sydhavet

   
   NYHETER


 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 

 pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


 pilKART
 pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilOPPSLAG 
  pilreisetips
  pilreisefølge
  pilkjøp&salg
 
pilpennvenn
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pil BILLETTER
 pilKONTAKT

 FORSIDE

  
  Sydhav
  på nettet

 

 

 

 

Marshalløyene:
Sliter fortsatt med arven etter de kjernefysiske testene

Marshalløyene markerte i helgen at det er 71 år siden de kraftigste atomvåpentestene noen gang ble utført.
    Den mikronesiske nasjonen fikk oppleve 67 atmosfæriske kjernefysiske tester mellom 1946 og 1958, noe som har resultert i en pågående arv av død, sykdom og forurensning.
    Landets president Hilda Heine sier hennes folk fortsetter å møte virkningene av amerikanske atomvåpentesting syv tiår etter at den siste bomben ble detonert
    - Stillehavsøyene har en kompleks historie med atomvåpentesting, men påvirkningene er i høy grad en utfordring i dag, sa Heine på Pacific Islands Forums ledermøte i Tonga i oktober.
    - Da jeg var en ung jente, ble øyene våre omgjort til et stort laboratorium for å teste evnene til masseødeleggelsesvåpen, biologiske krigføringsagenter og ueksploderte ordinanser, sa hun.
    - Konsekvensene sene er ikke bare historiske fakta, men samtidige utfordringer, la hun til, og la til at helsekonsekvensene for Marshalleserne er alvorlige og vedvarende gjennom generasjoner.
    Heine sa at kreft og skjoldbruskkjertelsykdommer er blant en liste over antatte strålingsinduserte medisinske tilstander som er spesielt utbredt i Marshalløyenes samfunn.
    - Flytting, tap av land og psykologiske traumer er også medvirkende faktorer til høye forekomster av ikke-smittsomme sykdommer, sa hun.
Les mer i Pacific News
For våre sider om Marshalløyene - klikk her

New Zealand:
Sydhavsfestival med kultur, god mat og samhold.

Pasifika-festivalen avsluttet nylig sin andre og siste dag i hovedstaden Auckland.
    Festivalen hadde tiltrukket store folkemengder som feiret den pulserende kulturen på Stillehavsøyene.
    Den årlige begivenheten inneholdt en blanding av kulturelle forestillinger, workshops, musikk og spising, som feirer tradisjonene til 11 øynasjoner.     Med åtte scener over fire soner, forenet festivalen en dynamisk skare av festivalgjengere, artister og bodholdere.
    Deltakerne delte sine tanker om viktigheten av selve arrangementet, betydningen av antrekket deres og stillehavskjøkkenet, som var en del av deltakeropplevelsen.

Les mer
i Pacific News

For våre sider om New Zealand - klikk her

Papua Ny Guinea:
Landet skal få 13 nye fly

2 milliarder dollar skal brukes til nye fly – den største investering på 52 år.
    Landets regjeringen gjør en betydelig innsats for å gjenoppbygge landets aldrende nasjonale flaggskip ved å investere 2 milliarder New Zealand dollar i et treårig program.
    Mellom 2025 og 2028 vil Air Niugini erstatte sin gamle flyflåte, med mål om å forbedre tjenestene og redusere kostnadene.
    Fem av flyene er leid fra leverandører i utlandet, mens åtte er kjøpt.
    Finansieringen for programmet er hentet fra en kombinasjon av kilder, inkludert landets regjering, ADB, US Exim Bank og Export Finance Australia.
    Air Niuginis administrerende direktør Garry Seddon sa at dette er den største enkeltinvesteringen i Papua Ny Guineas luftfart siden flyselskapets etablering i 1973.
    - Dette er i tråd med PNGs forpliktelse til å modernisere kritisk infrastruktur og bli en sterk og betydelig aktør i PNG og luftfartsmarkedet i Stillehavet, sa han.

Les mer i Pacific News
For våre sider om Papua Ny Guinea - klikk her

Fiji:
Drepte kona på bryllupsreise

Bradley Robert Dawson (40) fra Tennessee i USA er dømt til livstid for å ha drept kona Christe Chen (36).
    Drapet skjedde mens de var på bryllupsreise på luksushotellet Turtle Island i 2022.
   Noen av de ansatte hadde hørt paret krangle kvelden i forveien. De dukket ikke opp til frokost eller lunsj dagen etter.
    Etter drapet flyktet Dawson med kajakk til en liten øy i nærheten.
    Han ble funnet rundt 36 timer etter at konas døde kropp ble oppdaget. Da hadde han med seg pass og andre eiendeler, noe dommeren mente tydet på at han planla å flykte fra landet, skriver nyhetsbyrået CBS.

Les mer
i Pacific News

For våre sider om Fiji - klikk her

Cookøyene:
- Avtalen med Kina utfyller – ikke erstatter vårt forhold til New Zealand

Dette sa Cookøyenes statsminister Mark Brown etter å ha signert den fredag.
    Brown sa "The Action Plan for Comprehensive Strategic Partnership (CSP) 2025-2030" gir et rammeverk for forholdet mellom Cookøyene og Kina.
    - Vårt forhold og vår kontakt med Kina utfyller, ikke erstatter, våre langvarige forhold til New Zealand og våre forskjellige andre bilaterale, regionale og multilaterale partnere.
     - På samme måte som Kina, New Zealand og alle andre stater har relasjoner med et bredt spekter av partnere, sa Brown i en uttalelse.
Les mer i Pacific News
For våre sider om Cookøyene - klikk her

Cookøyene:
Tillit til avtale med Kina

- Cookøyenes regjering har tillit til statsminister Mark Browns ledelse, og vil slutte seg til avtalen landet vil signere med Kina denne uken.
    Utenriksminister Tingika Elikana kom med denne kommentaren som svar på oppfordring fra opposisjonslederne og andre om at statsministeren må gå av.
    Mark Brown, som er i Beijing på statsbesøk, har møtt gransking av det omfattende strategiske partnerskapet som landet signerer med Kina.
    Dette kom etter bekymringer fra New Zealand om at New Zealand ikke ble konsultert, noe som er nødvendig under deres spesielle konstitusjonelle ordning.
    Elikana fortalte Cook Islands News at avtalen, som skal undertegnes av assisterende utenriksminister, Tukaka Ama, allerede hadde blitt sett av statsrådene, og de hadde støttet og godkjent den.
    Han sa også at statsrådene har full tillit til statsminister Browns ledelse.
Les mer i Pacific News
For våre sider om Cookøyene - klikk her

Cookøyene:
Søker Kinas ekspertise inne gruvedrift på havbunnen

Cookøyene undersøker for tiden muligheten for dyphavs-gruvedrift.
    Landets Seabed Minerals Authority (SBMA) har vært i diskusjoner på "høyt nivå" på grunn av statsminister Mark Browns reise til Kina, hvor han skal signere en omfattende avtale.
    En uttalelse fra SBMA sa at de diskuterte med flere institutter, inkludert Shanghai Jiao Tong University, First Institute of Oceanography og The National Deep Sea Centre, for å fremme "bærekraftig" havbunns-utforskning.
   - Shanghai Jiao Tong Universitys nylige test fra havbunnen fremhevet potensialet med å jobbe med unge forskere og ingeniører i den tverrfaglige vurderingen av drift og miljøovervåking i ekstreme miljøer, sa SBMA.
    Uttalelsen sa også at det var samarbeids-muligheter med First Institute of Oceanography og The National Deep Sea Centre.
    I Norge tape WWF rettsaken mot staten om gruvedrift på havbunnen utenfor norskekysten. De mener fortsatt dette er ulovlig og vurderer å anke dommen.

Les mer
i Pacific News

Les mer i VG

Rugby-seier: - Ikke vær redd for å dyppe tærne i vannet!
Jordan Mailata med aner fra Samoa og har vært bosatt i Australia, var på laget som var på laget som vant det som regnes som den største idrettsbegivenheten i USA: Rugbykampen Super Bowl.
    Jordan Mailata hjalp Philadelphia Eagles med å vinne Super Bowl med en 40-22 seier over Kansas City Chiefs. Han skapte dermed historie ved å bli den første australieren til å vinne tittelen.
27-åringen, som også har New Zealand-røtter , sa til media etter at han var tapt for ord etter den historiske seieren.
    Det var Eagles og Mailatas andre opptreden i Super Bowl. Første gang han spilte i finalen var i 2022, da Eagles tapte mot Chiefs.
    Mailata ble hyllet for sin innflytelse i å nekte Chiefs å bli den første laget som vant tre Super Bowls på rad.
    Men han ble stum da han møtte media etter seieren og sa at han ikke hadde de rette ordene for å uttrykke følelsene sine.
   - Nei, jeg vet ikke, vanligvis har jeg alltid de riktige ordene å si, men jeg vet ikke hva jeg skal si akkurat nå, sa han.
    Jordan Malaita er 2.03 meter høy og veier 157 kilo.

Les mer
i Pacific News

Nauru:
Statborgerskap som vil gi øya millioner på millioner

Lederen for komiteen som tar seg av Nauru's statsborgerskap tror nye statsborgerskap vil bringe inn 500 millioner kroner det første året.
    Administrerende direktør i Nauru Economic and Climate Resilience Citizenship Program, Edward Clark, sa at programmet som ble lansert på COP29 klimakonferansen i november nå er operativt - og at de allerede har mottatt de første søknadene.
    Ordningen lar investorer få Nauru-borgerskap. for en milliard norske kroner (USD 105 000). innen fire måneder etter søknaden.
    Clark sa at programmet ble etablert som en kreativ måte å finansiere endel av øyas forsvar mot øyas klimaendrings-problemer.
    Han sa at Nauru har "veldig ambisiøse mål" for det første året av initiativet:
    - Vi ønsker å oppnå 500 søkere som kommer gjennom programmet, sa han og la til at "det ville utgjøre omtrent 20 prosent av alle offentlige inntekter.
    Nauru med en antatt befolkning på 11 000 er verdens minste uavhengige republikk og det tredje minste landet i størrelse.
    Clark sa at det har vært betydelig interesse for initiativet internasjonalt.
Les mer i Pacific News
For våre sider om Nauru - klikk her

"Hva vil Trump 2.0 bety for sydhavsøyene?"
Avhengig av hvem du spør så er Donald Trumps retur til Det hvite hus enten oppløftende eller utgjør en trussel.
    Trump er en av verdens mest framtredende skikkelser, og han kan gi folk håp eller han kan utløse angst.
    Ledere på stillehavsøyene er ikke likegyldige til resultatet av det amerikanske presidentvalget. Med en kombinert følelse av optimisme og usikkerhet sendte de sine høflige gratulasjoner til Trump etter valget.
    Det hvite hus er mer enn 6000 kilometer fra Stillehavet, men utløperne til politiske beslutninger fra Washington når øyregionen.     Klimaendringer er kjernen i øynasjonenes sikkerhetsbekymringer, og Trumps tilbaketrekning fra Parisavtalen i 2019 og nå nylig forårsaker naturligvis bekymringer for regionen.
     Mange er bekymret for at Trump – som kalte klimaendringene «en stor bløff» – vil helt klart slutte å finansiere klimahandlings-programmer i regionen.
    - Jeg tror det er et av områdene der vi, som stillehavsnasjoner, trenger å forene oss og kommunisere med USA, spesielt president Trump, for å dele våre bekymringer," sa Palaus president Surangel Whipps Jr i et intervju med ABC News Australia.
Les mer i Pacific News
For atikkel i Klimanytt: "Donald Trump trakk USA ut av Paris-avtalen – igjen!" - klikk her

Vanuatu:
Statsadvokaten fordømmer at Trump har trukket USA ut av av Parisavtalen

Statsadvokaten har ropt ut at USAs har stått for «dårlig oppførsel» etter at den nyinnsatte presidenten Donald Trump trakk verdens største utslipper av klimagasser fra Parisavtalen for andre gang.
    Stillehavsnasjonens riksadvokat Arnold Loughman, som ledet Vanuatus landemerke International Court of Justice klimasak, sa at tilbaketrekningen representerte et "ubestridelig tilbakeslag" for internasjonal handling mot global oppvarming.
    - Paris-avtalen er fortsatt nøkkelen til verdens innsats for å bekjempe klimaendringer og effektene oppvarmingen medfører, og deltakelsen fra store økonomier som USA er avgjørende, sa han.
- Tilbaketrekkingen kan også skape en "urovekkende presedens" angående ansvaret til rike nasjoner som i en uforholdsmessig stor andel er ansvarlige for global oppvarming, sa Loughman.
    - Til syvende og sist står hele verden til å tape hvis det internasjonale juridiske rammeverket tillates å erodere
.
Les mer i Pacific News
For atikkel i Klimanytt: "Donald Trump trakk USA ut av Paris-avtalen – igjen!" - klikk her
For våre sider om Vanuatu - klikk her

Australia:
Overlevde i to uker på to müslibarer

Studenten Hadi Nazari overlevde to uker i den australske villmarken på to müslibarer, bær og vann.
    Den australsk studenten, som hadde vært savnet i to uker nær Australias høyeste fjell, ble funnet etter å ha overlevd ved å sanke bær, drikke vann fra en bekk og finne to müslibarer i en hytte, skriver nyhetsbyrået Reuters.
   Hadi Nazari, en 23 år gammel universitetsstudent fra Melbourne, forsvant fra vennegruppen sin den 26. desember i Kosciuszko nasjonalpark. Han kom bort fra kameratene da han skulle ta bilder.
    Han ble reddet etter at han kom i kontakt med en gruppe turgåere og fortalte dem at han hadde gått seg vill og var tørst. Turgåerne varslet myndighetene, ifølge politiet i delstaten New South Wales.

Les mer
i VG
For våre sider om Australia - klikk her

Hawaii:
Viktor Hovland med god start på golf-sesongen

Viktor Hovland fikk sine første birdier for året på 5, 7 og 8. hull i sesongåpningen på Hawaii.
    Han er to slag under par etter åtte spilte hull i Kapalua, noe som plasserer ham på en foreløpig delt 9.-plass. Tom Hope er i ledelse, mede åtte slag under par etter 16 spilte hull.
    Hovland gikk de fire første hullene på par, men så tok putteren tre birdier på de fire neste hullene.
    Hovland har ikke spilt turneringsgolf siden september. Han mistet turneringene etter PGA-tourmesterskapet i fjor på grunn av en skade i fingeren. Den nye sesongen innledet han med en smertefull skade i foten.

Les mer
i Dagsavisen
For våre sider om Hawaii - klikk her

Ny Caledonia:
Mann dør i haiangrep

En mann er død etter et haiangrep utenfor den lille byen Koumac, på landets hovedøy Grande Terre.
    Mens familien hans var på piknik på en nærliggende strand, hadde tobarnsfaren dratt på spydfiske nær holmen Kendek.
    Vitner sa at han ble bitt i armen.
    Mens nødredning ble organisert med fly, ble det gjort forsøk på å gjenopplive offeret, men han ble erklært død noen timer senere.
   Angrepet 2. januar i New Caledonia kom bare timer etter at en mann ble antatt å ha blitt drept av en hai utenfor Sør-Australias vestkyst.
    I januar og februar 2023 fant en serie på tre haiangrep sted på strendene i hovedstaden Nouméa, og en australsk turist har blitt drept.

Les mer i Pacific News
For våre sider om Hawaii - klikk her

Vanuatu:
14 funnet døde etter jordskjelv

Jordskjelvet fant sted 30 kilometer unna hovedstaden Port Vila. 14 har hittil blitt funnet døde og flere enn 200 har blitt skadet.
     Jordskjelvet gjorde at bygninger raste samme og begravde folk.
    Et redningsteam blr sendt fra New Zealand til Vanuatu for å hjelpe nasjonen etter et dødelig jordskjelv med en styrke på 7,3. Disse har nå har returnert til New Zealand.
    - Ved ankomst ble vi satt i arbeid med en gang, vi mottok noen oppgaver fra regjeringen i Vanuatu. Vi foretok søk og redning av noen eiendommer, inkludert New Zealands høykommisjon og en annen høy bygning kjent som Billabong bygning, sa Ken Cooper, en av lederne for teamet.
     - Vi har rapport tilbake til Vanuatus regjeringen, som lar dem prioritere de mest skadede bygningene for å sikre at det ikke er ytterligere risiko for samfunnet.
    Telt ble satt opp utenfor sykehuset for å gi plass de mange skadete.
Les mer i Pacific News
For våre sider om Vanuatu - klikk her

Australia:
Spydfisker drept av hai

Luke Walford, en 40 år gammel pastor ble drept av en hai.
    Mannen var på spydfiske med familien utenfor kysten av Queensland i Australia da den tragiske hendelsen skjedde, melder Sky News.
    Det var utenfor Humpy Island ved den berømte dykke- og snorkledestinasjonen Great Barrier Reefat at haien gikk til angrep.
    Walford fikk skader i halsregionen og døde på stedet rundt halvannen time seinere.
    Dette var et av flere haiangrep på få dager.

Les mer
i Dagbladet
For våre sider om Australia - klikk her
For våre artikkel om haier - klikk her

Fiji:
Det var ikke drinkene som gjorde turistene syke

Syv turister ble innlagt på sykehus, og man trodde først dette dreide seg om drinker med metanol.
    Dette skjedde på fem-stjernes hotellet Warwik som ligger på sydkysten av hovedøya i landet.
    - Hotellgjestene ble fraktet til sykehus med kvalme, oppkast og nevrologiske symptomer, skrev Fijis helseminister i en uttalelse.
    Mistanken var at de ble metanolforgiftet, på samme måtens som turister i Laos, der fem døde. Nå har myndighetene avkreftet metanolforgiftning.
    Drinkene har blitt testet, og de inneholdt ikke metanol eller ulovlige stoffer. Hvorfor turistene ble syke vet man enda ikke, og saken etterforskes fortsatt.
Les mer i Dagbladet
For våre sider om Fiji- klikk her

Hawaii:
Vulkanutbrudd i nasjonalpark

   Det piplet lava opp fra skorpen til en av verdens mest aktive vulkaner, Kilauea i Hawaii.
   Utbruddet kom fra toppen av vulkanen, som ligger i et øde og stengt område av Hawaiis nasjonalpark for vulkaner.
    Det var rundt klokken 2 natt til mandag lokal tid forrige uke at det skjedde. Man hadde registrert økt jordskjelvaktiviteten, og innen halvannen time begynte lava å strømme fram.
    Siden området har vært stengt for offentligheten siden 2007, var det ikke noen umiddelbar trussel for mennesker. Kilauea hadde også utbrudd i juni og september.

Les mer
i Dagsavisen

For våre sider om Hawaii - klikk her

Australia:
Fant 98 døde kenguruer - mann siktet for dyremishandling

De døde kenguruene ble funnet med en boks ammunisjon for to måneder siden i Hunter-regionen i staten New South Wales.
   Etter lang etterforskning slo det australske politiet til mot en eiendom i Williamtown, der en 43 år gammel mann ble pågrepet. Tre våpen ble også beslaglagt, opplyser politiet.
   Mannen er nå siktet for seks lovbrudd, inkludert dyremishandling og våpenlovbrudd.
   I flere delstater er det lov til å skyte kenguruer, på grunn av man må kontrollere populasjonen. Det er likevel krav om tillatelse fra myndighetene.
   Anslag på hvor mange kenguruer som lever i Australia, varierer fra 30 til 60 millioner, ifølge NTB.
Les mer i VG
For våre sider om Australia - klikk her

Cookøyene:
- Klimakrisen tærer på vår kulturelle identitet!

Cookøyene har fremhevet virkningen av klimaendringer når det gjelder kulturarven, spesielt for kvinner.
Dette var under landets første deltakelse ved Den internasjonale domstolen (ICJ). Høringene betegnes som en landemerke sak om klimaendringer.
    Høringene som startet tidligere denne måneden undersøker hva land over hele verden er juridisk pålagt å gjøre for å bekjempe klimaendringer og hjelpe sårbare nasjoner med å bekjempe dens ødeleggende påvirkning, rapporterte The Guardian .
    - Effektene av klimaendringene har kompromittert håndverks-produksjonen ytterligere. I dag er det en utfordring å hente naturlige fibre og materialer fra både land og hav. Varmere temperaturer ødelegger økosystemene og påvirker håndverks-produksjonen negativt, sa Vaine Wichman, president for Cook Islands National Council of Women.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Cookøyene- klikk her

For Klimanytt - klikk her

Vanuatu:
Utsending vil holde forurensende nasjoner ansvarlige for klimaendringene

Vanuatus utsending for klimaendringer sier deres sak som er ført til Den internasjonale domstolen (ICJ) er basert på argumentet om at de som skader klimaet bryter internasjonal lov.
    Saken ber om en rådgivende uttalelse fra domstolen om landenes juridiske ansvar i forhold til klimaendringer.
    Høringer har startet i Haag, og dusinvis av land har kommet med muntlige innlegg.
    Ralph Regenvanu sa at de ikke bare snakker om land som bryter klimaloven.
     - Ved å gjøre utslipp som forårsaker skade på klimasystemet, som skader andre land, er faktisk et brudd på folkeretten. Det er ulovlig, og landene som gjør det bør møte juridiske konsekvenser. Vi håper på en ny internasjonal lov som i utgangspunktet sier at hvis du forurenser med globale klimagassutslipp, som forårsaker klimaendringer, så bryter du internasjonal lov, sa han.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Vanuatu- klikk her

For Klimanytt - klikk her

Palau:
Presidenten ber Donald Trump komme for å se klimakrisens konsekvenser

Palaus president Surangel Whipps Jr inviterer USAs påtroppende president Donald Trump til å besøke Stillehavet for å se virkningene av klimakrisen.
    Palau skal være vertskap for det årlige Stillehavsleder-møtet i 2026, og Whipps sa at han ville ble henrykt hvis Trump kom.
    Han sa at han kanskje til og med kunne ta den amerikanske lederen, som ofte blir kritisert som en klimaskeptiker, til å snorkle i Palaus tidligere så urørte farvann.
    - Jeg var ute og snorklet, og nok en gang så jeg så mye bleket korall. Det er trist å se at det skjer oftere og oftere. Dette er jo konsekvenser av det som skjer rundt om i verden på grunn av vår avhengighet av fossilt brensel, sa Whipps.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Palau - klikk her

For Klimanytt - klikk her

Australia:
Bæsjeballer skaper frykt

Kuleformet avfall, som blant annet består av avføring, er tilbake på en strand sør for Sydney.
    Disse merkelige ballene har tidligere rammet strender i Sydney. Nå er de oppdaget tirsdag på Silver Beach i Kurnell, sør for Sydney, skriver avisen  The Guardian.
    Lokale myndigheter har satt opp advarselsskilt, og ber folk holde seg unna stranden inntil oppryddingen er ferdig.
    Prøver viste at ballene besto av en blanding av organisk og uorganisk materiale, inkludert menneskelig avføring, motorolje, hår, matrester og bakterier fra avløpsvann.
   - Dette minner om avfall fra et vanlig kloakkanlegg, forklarer Jon Beves ved University of New South Wales.

Les mer
i Dagbladet.

For våre sider om Australia - klikk her

Salomonøyene:
Verdens største korall funnet

I det sørvestlige Stillehavet har en ekspedisjon fra National Geographic-programmet Pristine Seas, funnet verdens største korall.
    Korallen måler rundt 34x32 meter, og er om lag fem meter høy. Ifølge National Geographic er korallen med det større enn verdens største dyr, blåhvalen.
    Den er tre ganger så stort som den forrige rekordholderen som ligger ved Amerikansk Samoa.
    Du kan kanskje nevne mange ting som er 300 år gamle og synlig fra verdensrommet? Vel, nå kan du legge til enda en ny ting på listen!
    En av forskerne på ekspedisjonen beskriver korallen som mye flatere og lenger enn vanlige koraller. Klimaendringer utgjør en alvorlig trussel mot korallrev verden over.
     Nesten halvparten av alle korallarter som lever i varmtvann, står for øyeblikket i fare for utryddelse. Hovedsakelig på grunn av klimaendringer, ifølge Den internasjonale naturvernunionen (IUCN).
Les mer i VG.
For våre sider om Salomonøyene - klikk her
For vår artikkel om sydhavet koraller - klikk her

Påskeøya (Rapa Nui):
Levninger skal leveres tilbake fra Kon-Tiki museet.

Menneskelige levninger som Thor Heyerdahl hentet til Norge på 1950-tallet skal nå leveres tilbake til Påskeøya.
    – Det som skjedde på 1950-tallet må sees med datidens øyne. Gjenstandene ble brakt til Norge med tillatelse, og samtidig med et løfte om at de én dag ville bli gitt tilbake, sier Liv Heyerdahl til NTB.
    Hun er direktør på Kon-Tiki-museet og barnebarn av Thor Heyerdahl.
    I første omgang er det snakk om menneskelevninger av innbyggere som levde på Påskeøya for hundrevis av år siden, blant annet hodeskaller.
    – Sirkelen er sluttet ved å motta disse levningene, sier Laura Tarita Rapu Alarcón til NTB.
    Hun er tidligere guvernør på Påskeøya, som nå heter Rapa Nui, og er en del av delegasjonen som har reist til Norge for å motta levningene.
    Fire representanter fra Påskeøya overnattet på museet, side om side med levningene. Dette var en del av en rituell seremoni som anses som viktig for også å kunne ta tilbake levningenes ånder.
    – Det er en todelt seremoni. Først må man vekke åndene, og så snakke til dem på vårt urspråk. Deretter lages det mat for å spise et måltid sammen med dem, hvor lukten av maten går til åndene, sier Alarcón.

Les mer
i VG.

For våre sider om Påskeøya - klikk her

Nyhet-spesial:
Bilder fra sydhavet, men ikke tekst!
- Det er påfallende hvordan reisebyråer og aviser viser bilder fra sydhavet, men omtaler andre steder, sier vår redaktør Terje Dahl.
Les mer
Seilbåt funnet uten en eneste ombord - man kaller det et spøkelsesskip

Les mer
Sydhavsruiner på planeten Mars?
Les mer
Norske Grete opplevde tre orkaner på Cookøyene
Les mer

Tuvalu høyvann: Det gikk bra!
Les mer
"Unnskyld at vi spiste han!"
Les mer
Klimaforandringene:
Tuvalu til rettssak mot USA og Australia!

Les mer

Norske Kari Boye Yong om Pitcairnsaken:
"Jeg bodde der i over 20 år og hørte aldri om voldtekt og misbruk av ungjenter!"

Les mer
Orkankatastrofen på Tikopia:

Nettmøte med redaktør Terje Dahl i Dagbladet!

Les mer
i Dagbladet (2003).



Nekrolog
Thor Heyerdahls livsseilas er slutt!
Thor Heyerdahl er død, nasjonalsymbolet måtte gi opp kampen mot kreften.
Les nekrolog


Kronikker - eldre:
SKJEBNEUKE FOR FIJI
Les kronikken

GERILJAKRIG I VEST PAPUA
Et nytt Øst-Timor i Stillehavet
Les kronikken

FLYKTNINGER AVLØSER KOPRA SOM INNTEKTSKILDE FOR STILLEHAVSNASJONER
Les kronikken

Kina på offensiven i Stillehavet
Les kronikken

Fiji: Krise eller farse?
Les kronikken


Borgerkrig i Stillehavet.

Les kronikken

Diverse eldre stoff
Stor suksess på reiselivsmessen!
- Sonia og Olav fikk stor oppmerksomhet for sin sydhavsdans, sier redaktør Terje Dahl.
Les mer
For å se et videoklipp av dansen - klikk her

Redaktør Terje Dahl var på tv
- Klimaforandringen i Tuvalu er et globalt problem, sa vår redaktør Terje Dahl på NRKs debattprogram Standpunkt - hvor klimaforandringen ble tatt opp.
Les mer
For å komme til KlimaNytt, klikk her.

For å komme til Standpunkt, klikk her.
For å se video av Standpunkt, klikk her.


Til toppen
 
For daglige nyheter fra sydhavet på engelsk:
Les Pacific Islands Report

Tjene penger?
Vi kan nå tilby meget god provisjon til selgere av annonseplass.
Les mer



For media som ønsker å ta kontakt med vår redaktør Terje Dahl: Han kan nåes lettest på Facebook her - eller email terje@sydhav.no.

S
cience-fiction med sydhavsmiljø

I sin science-fiction roman "I Vårt Billede" lar Terje Dahl en ganske så menneskelig utseende romfarer fra en annen planet crashlande på en sydhavsøy hvor folkene befinner seg på steinaldernivå.

Les mer


Over 100 000 sidevisninger

Vårt nettmagasin er verdens største i sitt slag og har over 100 000 side-visninger i måneden.
   - Jeg syntes at det er veldig hyggelig at "Sydhav" er så populært, sier vår redaktør Terje Dahl, - Jeg tror nok også at annonsørene sitter pris på at vi har så mange lesere!

   Vår redaktør kan fortelle at han så gjerne skulle ringt rundt til potensielle annonsører, men at han verken har tid eller anledning selv:
   - Det er jo gode penger å tjene for den som skaffer annonser, så skulle gjerne ønske at jeg var den rette personen!
   Vår redaktør forteller at det ikke kreves noen spesielle kunnskaper eller utdanning for å skaffe annonser, men at erfaring fra salg er en fordel.
   - En del av det forberedende arbeidet, som brev og e-mail, kan tilrettelegges og sendes ut av redaksjonen, men den telefonkontakten og oppfølgingen som er nødvendig for å selge annonseplassen ønsker viå overlate til andre, sier han.
   I Dagbladets avstemming om drømmereiser var det ingen tvil om hvor nordmenn helst ville reise: Sydhavet kapret rundt 25 prosent av stemmene - et godt stykke foran andre drømmemål!
   - Med den besøksmengden vi nå har på sidene våre burde snart produsenter for reiserelaterte produkter og tjenester stå i kø! Sier Terje Dahl. - Ja, vil for de som vil sikre seg en bra plassert bannerannonse eller sponsoromtale er det bare å sende oss en e-mail: post@sydhav.no

Har du lyst til å tjene gode penger ved å selge annonseplass for oss? Klikk her.


forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 

Terje Dahls spennende bøker
- som ebøker til k
un kr.150,- pr bok.
Les mer
Det siste paradis Paradiset Jeg Fant!
Paradiset Farvel! tur-retur
I Vårt Billede - science fiction.
3 bøker gir 10 prosent rabatt!


Det siste paradis

"Det Siste Paradis"
Boken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.

Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.