Nyheter fra sydhavet

   
   NYHETER


 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 

 pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


 pilKART
 pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilOPPSLAG 
  pilreisetips
  pilreisefølge
  pilkjøp&salg
 
pilpennvenn
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pil BILLETTER
 pilKONTAKT

 FORSIDE

  
  Sydhav
  på nettet

 

 

 

   

Stillehavsøyene truet fordi varmere hav driver tunfisken østover
Varmere vann driver tunfisken østover, der byttedyrene deres – blekksprut, reker, sardiner og annet har forflyttet seg. Dette fordi de har blitt mer rikelig i kjøligere farvann lenger ute på havet. Derfor har 300 delegater fra 28 land, inkludert Adrian Wickham, har kommet sammen i Salomonøyene. Det er en økonomisk krise, drevet av klimaendringer.
    - Det er bekymringsverdig, sier eksperten Wickham - Det er vanskelig å forestille seg at tunfisk forlater øygruppene og utelukkende er på åpent hav.
    Omtrent et dusin øyland i Stillehavet står overfor denne vanskelige situasjonen, inkludert Salomonøyene, Fiji, Kiribati og Papua Ny-Guinea.     Gjennomsnittlig tunfiskfangst forventes å falle med nesten en tredjedel innen 2050, sier forskere, noe som vil føre til et økonomisk tap på opptil 140 millioner amerikanske dollar årlig for disse utviklingslandene. Det er i gjennomsnitt 37 % av hver regjerings årlige inntekt.

Les mer
i Pacific News.

For Klimanytt - klikk her

Tonga:
Prinsesse krever juridiske rettigheter for hvaler

Tongas prinsesse Angelika Latufuipeka Tuku?aho vil at hvaler skal ha juridiske rettigheter.
    - Tiden er inne for å anerkjenne hvaler ikke bare som ressurser, men som følende vesener med iboende rettigheter, sa prinsesse Angelika på One Ocean Science Congress i Frankrike.
    Tonga har en sterk tilknytning til hvaler. I 1978 forbød den avdøde tonganske kongen Taufaahau Tupou IV hvalfangst i tonganske farvann, og opprettet dermed et av verdens første hvalreservater.
Les mer i Pacific News.

Tuvalu:
Korallrevene er i fare

Tuvalus korallrev er under trussel, men en marin økolog sier at det fortsatt er tegn til liv i lagunene, noe som gir litt grunn til optimisme.
    I en samarbeidsekspedisjon mellom National Geographic Pristine Seas og myndighetene møtte forskerne de tradisjonelle lederne i Tuvalu.
    Ekspedisjonen startet tidlig i mai og vil strekke seg over flere måneder. 
    Ekspedisjonslederen Ryan Jenkinson sier at korallrevene ikke er i god stand. Han nevner en forsker som utførte undersøkelser for omtrent 15 år siden, og at situasjonen har blitt verre.
    - Det er fordi vannet er så varmt at korallene dør. Revene vi har sett så langt har ikke mange levende koraller. Det skyldes varmen som er i vannet, og det blir bare verre.

Les mer
i Pacific News.

For Klimanytt - klikk her

For våre sider om Tuvalu - klikk her

Palaus president om dyphavsgruvedrift:
- Vi må handle ansvarlig på vegne av menneskeheten
Palaus president sier at den amerikanske ordren om å fremskynde dyphavsgruvedrift ikke er en god idé.
    The Metals Company, en ledende aktør innen dypvannsgruvedrift, har siden bekreftet at de ikke vil søke om gruvelisens gjennom Den internasjonale havbunnsmyndigheten, men i stedet velger å søke gjennom amerikanske forskrifter.
    Surangel Whipps jr. sa at det åpne havet tilhører hele verden, så alle må utvise forsiktighet.
    - Vi burde være ansvarlige. Det vi har bedt om er et moratorium, eller en midlertidig pause, inntil vi har den riktige informasjonen - til å ta den viktigste velinformerte avgjørelsen, sa Whipp.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Palau - klikk her

Nauru:
Landet og gruveselskap fastholdte avtalen om dyphavsgruver

Nauru har beholdt sin kommersielle avtale med det kanadiske gruveselskapet The Metals Company når det gjelder dyphavsgruvedrift.
     Dette kommer i en tid med økende usikkerhet i dyphavsgruveindustrien, der både USA og International Seabed Authority tilbyr en lisenser for å utvinne havbunnen i internasjonalt farvann.
    Naurus president David Adeang sa i pressemeldingen at The Metals Company har vært en pålitelig og respektfull partner for landet.
    - Vi har jobbet for å etablere en ansvarlig utvinning av dyphavsmineraler, noe som kan tjene som modell for andre utviklingsland. Det internasjonale farvannet som for tiden er i søkelyset er Clarion Clipperton-sonen – et område av Stillehavet som ligger mellom Hawaii, Kiribati og Mexico, og strekker seg over 4,5 millioner kvadratkilometer, sa president Adeang.
    Sonen er av høy kommersiell interesse fordi den har en overflod av polymetalliske noduler som inneholder verdifulle metaller som kobolt, nikkel, mangan og kobber. Dette brukes til å lage produkter som smarttelefoner og elektriske batterier. Mineralene brukes også i våpenproduksjon.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Nauru - klikk her

Landene sliter med denguefeber-utbrudd
Utbruddene av dengue-feber i Stillehavslandene avtar ikke, men det er håp om at dette vil endre seg etter hvert som været blir kaldere og tørrere.
    Samoas helsedirektør Aiono Dr. Alec Ekeroma sa at landet så 56 nye tilfeller av virusinfeksjonen forrige uke, som er nær en tredjedel av de bekreftede tilfellene siden januar.
    Samoa, Fiji, Tonga og Cookøyene har alle erklært dengue-utbrudd. Alle land bortsett fra Cookøyene har registrert minst ett dødsfall.
    Aiono sa at Samoas helsedepartement oppfordrer folk til å utrydde yngleplassene, noe som er å foretrekke fremfor sprøytekampanjer.
    - Kjemikaliene er dyre, og de er ikke så effektive som vi skulle ønske. Så det er faktisk bedre at vi engasjerer lokalsamfunnet for å ødelegge yngleplasser, sa Aiono.
Les mer i Pacific News.

Første avgift på utslipp fra skipsfart godkjent, men Stillehavslandenes ønske om en sterkere avtale mislyktes
For første gang må verdens rederier snart betale for karbonutslipp, CO2, produsert av skipene deres, men den avtalen som er inngått er betydelig lavere enn det som ble krevd av øynasjonene i Stillehavet.
    Rammeverket for utslipp fra skipsfart ble ferdigstilt av Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO) på møtet i London forrige måned.
    
Når den foreslåtte globale utslippsordningen blir offentlig vil den pålegge skip å betale en avgift for sine klimagassutslipp.
    Etter en viss terskel økes avgiften, som fastsatt i det endelige rammeverket. Skip vil også ha muligheten til å handle karbonkreditter under ordningen.
    Totalt sett forventes ordningen å generere rundt 10 milliarder dollar i året – en brøkdel av de 60 milliarder dollarene som Stillehavs- og Karibia-nasjonene ønsket i sitt eget karbonavgiftsforslag for rammeverket.
    Dr. Tristan Smith, professor i energi og transport ved UCL Energy Institute, fortalte at selv om enigheten om et globalt utslippssystem er betydelig og sannsynligvis en verdensnyhet, kunne den ha vært mer robust.
Les mer i Pacific News.

Lilo og Stitch-filmen får blandet mottagelse.
Maia Kealoha sprudler i hovedrollen, men nyinnspillingen av «Lilo & Stitch» er flere hakk tammere enn originalen.
    Med supersjarmerende Maia Kealoha i hovedrollen som den 6 år gamle Lilo, er det lett for publikum å koble seg på eventyret i nyinnspillingen av animasjonsfilmen «Lilo og Stich» fra 2002.
    «Live-action»-versjonen har også tatt vare på den muntre tegneserievolden. Med det blå, lodne og helsprø romvesenet Stitch i den andre hovedrollen, bevarer regissør Dean Fleischer Camp mye av den rampete og elastiske slapsticken fra originalen.
    Manuset gjør et par endringer som dessverre demper den såre nerven i familiebåndene rundt foreldreløse Lilo. Drøye 20 minutter ekstra spilletid gjør også nyinnspillingen mer omstendelig enn animasjonsfilmen.
    Likevel, her er det nok Disney-nostalgi og energi til å underholde både liten og stor i kinomørket.
Les mer på NRKs sider.
For vår artikkel om tegnefilmen;
Les mer

Air New Zealand gjenopptar flyvning mellom Auckland og Nouméa fra november
Air New Zealand har kunngjort at de planlegger å gjenoppta sine flyvninger mellom Auckland i New Zealand og Nouméa i Ny-Caledonia fra november.     Dette nesten halvannet år etter at dødelige sivile uroligheter brøt ut i det franske stillehavsterritoriumet.
    - Air New Zealand gjenopptar ruten mellom Auckland og Nouméa fra 1. november 2025. I utgangspunktet vil flyvningene operere én gang i uken, på lørdager.
     Dette følger den newzealandske regjeringens beslutning om å oppdatere nivået for trygg reiseadvarsel for Ny-Caledonia, opplyste selskapet i sin siste oppdatering 22. mai.
   - Gjenopptakelsen av tjenestene gjenspeiler vår forpliktelse til å koble New Zealand og Ny-Caledonia sammen på nytt, og sikre at reiser er trygge og pålitelige for våre kunder. Vi vil fortsette å overvåke denne ruten nøye.

Les mer
i Pacific News.

Bedre forståelse av et truende giftstoff hos fiskene i Stillehavet
Eksperter som møttes i Nelsons Cawthron Institute håper å hjelpe Stillehavet med bedre å håndtere virkningen og trusselen fra ciguatera-forgiftning.
    Ciguatera, som hovedsakelig smittes fra fisk på korallrevene, regnes som en økende trussel mot matsikkerhet, levebrød og folkehelse i regionen.
    Dr. Kirsty Smith fra Cawthron Institute, en ekspert på molekylær og algeøkologi, fortalte RNZ Pacific at det er vanskelig å identifisere kilden til ciguatera-forgiftning, men med bedre langsiktig datainnsamling kan dette forbedres.
    - Cuatera er en sjømatsykdom som er utbredt i alle tropiske og subtropiske regioner i verden, og den er forårsaket av opphopning av giftstoffer i fiskearter. Giftstoffene kommer faktisk fra ørsmå, mikroskopiske mikroalger på korallrevene som spises av fisk, og deretter vil giftstoffer fra algene samle seg i fisken. Og når mennesker spiser fisken, kan de bli veldig syke av disse giftstoffene, sa hun.

Les mer
i Pacific News.

FN-eksperter mener at avløpsvannet fra Japans kjernekraftverk i Fukushima utgjør en stor miljø- og menneskerettighetsrisiko
FNs menneskerettighetseksperter har skrevet til den japanske regjeringen for å uttrykke sin bekymring over utslipp av mer enn én million tonn renset atomavløpsvann i Stillehavet.
    I august 2023 begynte Japan å tømme avløpsvann fra rundt 1000 lagringstanker med forurenset vann som ble samlet opp etter jordskjelvet og tsunamien i 2011 som forårsaket nedsmeltingen av kjernekraftverket i Fukushima.
    -Vi ønsker å uttrykke vår bekymring over påstandene om at det ikke har blitt vurdert helsekonsekvensene av utslipp av avløpsvann mot de beste tilgjengelige vitenskapelige bevisene, skriver spesialrapportørene.
    - På denne bakgrunnen vil vi understreke at truslene mot retten til tilstrekkelig mat ikke bare gjelder lokalbefolkningen innenfor Japans grenser.     Gitt fiskens migrerende natur, representerer forurensning av dem også en risiko for folk som bor utenfor Japans grenser, inkludert folk i Stillehavet, som i henhold til sin kultur og tradisjoner hovedsakelig er avhengige av sjømat som sitt primære levebrød.

Les mer
i Pacific News.

Helseekspert sier at mesling-tilfelle i Auckland er et «rødt flagg» for Stillehavslandene
En helseekspert fra Stillehavet oppfordrer alle til å vaksinere seg for å holde familiene sine i New Zealand og andre i stillehavslandene friske.
   Aotearoa (New Zealand) er redd for spredning avmeslinger etter at et tilfelle ble funnet i byen Auckland .
    Landets folkehelsebyrå utstedte varselet etter at en fergearbeider ble identifisert som smittsom med meslinger mens han var på jobb.
    Meslinger er en svært smittsom og potensielt dødelig sykdom . Den smitter både barn og voksne, og spres gjennom hoste, nysing eller snakking.
    Opptil 90 prosent av ikke-immune personer – de som ikke har blitt vaksinert mot meslinger, eller ikke allerede har hatt det – vil bli smittet hvis de blir utsatt for viruset.
    Dr. Api Talemaitoga sa at Stillehavs-samfunn er spesielt utsatt for sykdommen på grunn av lave vaksinasjons-rater.

Les mer
i Pacific News.

Stillehavsregionen håper på en klimabevisst pave, sier kirkeleder
Lederen for Stillehavs-konferansen for kirker har reagert på valget av den nye paven.
    Pave Leo XIV ble valgt av sine kardinalkollegaer i konklavet torsdag kveld.
    Leo, 69, tidligere kardinal Robert Prevost, er opprinnelig fra Chicago, og har tilbrakt mesteparten av sin karriere som misjonær i Peru.
Han ble først kardinal i 2023 og blir den aller første paven fra USA.
    Pastor Bhagwan sa at Stillehavsrådet håper at pave Leo viderefører den avdøde pave Frans' holdninger til klimaendringer.
    Han sa at pave Frans offentliggjorde sin «laudate deum»-formaning om klimaet kort tid før FNs klimatoppmøte i Dubai i fjor.
    - Fokuset på omsorg for skaperverket, fokuset på å få slutt på fossilt brensel og klimarettferdighet, fokuset på mennesker fra utkanten – jeg tror det er viktig for befolkningen i Stillehavet på dette tidspunktet, sa pastor Bhagwan.
Les mer i Pacific News.
For Klimanytt - klikk her

Thor Heyerdahl junior er død
Thor Heyerdahls sønn er død, 85 år gammel.
    Thor Heyerdahl junior var kjent som en kunnskapsrik, engasjert og populær lærer. Han gikk bort fredag 30. august 2024 på Lillehammer. Han sovnet fredelig inn med sine nærmeste rundt seg.
    Heyerdahl Junior var sønn av en av Norges mest kjente personer gjennom tidene, oppdageren, forskeren og Kon-Tiki-seileren Thor Heyerdahl.
    – Pappa var veldig lojal overfor det å formidle hele bestefars liv og hans verdier, ikke bare faktiske hendelser, sier Thor Heyerdahl juniors datter, Liv Heyerdahl (55), direktør ved Kon-Tiki Museet.
    «Maururu» står det i dødsannonsen, som betyr «takk» på polynesiske språk.

Les mer
i GD.

Vanuatu:
Lokalsamfunn øker klimaresistens

I Vanuatu lærer de å dyrke klimabestandige avlinger, 18 måneder etter at syklonen Lola herjet i landet.
    Kategori 5-stormen traff i oktober 2023 med vindhastigheter på opptil 215 kilometer i timen. Den ødela hjem, skoler, plantasjer og etterlot minst fire mennesker døde.
    Det gjorde det ikke bedre at de hadde hatt  tvillingsyklonene Judy og Kevin tidligere det --samme året.
    Redd Barnas Vanuatu direktør Polly Banks sa at de har jobbet sammen med Vanuatus landbruksdepartement og lokale partnere, og støttet familier gjennom Tropical Cyclone Lola Recovery Programme.
    - Det påvirket virkelig hagearbeid i bakgården og lokalsamfunnene i de berørte områdene. Det gir inntekter inntekter og dekker også deres egne ernæringsbehov, sa hun.

Les mer
i Pacific News.

For Klimanytt - klikk her
For våre sider om Vanuatu - klikk her

Trump underskriver en «svært farlig» ordre om å fremskynde dyphavs-gruvedrift
Organisasjonen for havbevaring har fordømt USAs presidents siste ordre, som tar sikte på å øke gruveindustrien på dypt hav.
    President Donald Trump utstedte ordren den 17. april, og påla National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) å tillate dyphavsgruvedrift.
    Ordren sier: "Det er USAs politikk å fremme USAs lederskap innen havbunnsmineralutvikling."
    - Denne ordren stikker i møte med NOAAs oppdrag, sa visepresident Jeff Watters.
    - NOAA er for å beskytte havet, og dets økonomiske fordeler, inkludert fiske og turisme. Forskere er enige om at dyphavs-gruvedrift er en dypt farlig virksomhet for havet vårt og alle oss som er avhengige av det, sa han.
    Han sa at områder av den amerikanske havbunnen der testgruvedrift fant sted for over 50 år siden, fortsatt ikke hadde kommet seg helt.
    - Skaden forårsaket av dyphavsgruvedrift er ikke begrenset til havbunnen: Den vil skade fra overflate til bunn, og følgelig påvirke alle og alt som er avhengige av havet. Bevis forteller oss at områder som er målrettet for dyphavsgruvedrift ofte overlapper med viktige fiskerier, noe som vekker alvorlige bekymringer om virkningene på landets fiskeindustri på 321 milliarder dollar.
    Han sa at den utøvende ordren ville ha vidtrekkende implikasjoner også utenfor USA.
Les mer i Pacific News.

New Zealand:
- Hva betyr egentlig løftene om klimahjelp?

En akademiker som vurderer verdien av bistandsprogrammer anklager New Zealand for å ha til hensikt å "koke bøkene" om sine planlagte bistandsutgifter.
    Terence Wood, som er ved Australian National University, skrev i NZADDs, eller New Zealand Aid Dialogues, og sa at Aotearoa planlegger å kutte ned bistandsutgiftene sine og vil inkludere mye mer av sine klimaforpliktelser i disse hjelpeprogrammene.
    New Zealand er ett av flere land som tidligere har gitt sterke forpliktelser om at deres klimabistand vil være ny og i tillegg til annen bistand som gis.
    Don iseman: New Zealand, sammen med en rekke andre utviklede land, fortalte FNs rammekonvensjon om klimaendringer i 2009 at de ville oppskalere, det ville bli gitt ny og ekstra finansiering til utviklingsland, for å muliggjøre og støtte forbedret handling for å redusere og tilpasse klimaendringer. Holder New Zealand det løftet?

Les mer
i Pacific News.

For Klimanytt - klikk her
For våre sider om New Zealand - klikk her

Hva gjorde det tidligere norske skipet før det sank i Samoa?
Man etterlyser nå større åpenhet om hva det tidligere norske forskningsskipet Edda Fonn gjorde før det gikk på korallrevet utenfor kysten av Samoas hovedøy 5. oktober.
     Skipet, som nå het Manawanui, grunnstøtte utenfor sørkysten av Upolu i dårlig vær, før den tok fyr og sank. Mannskapet og passasjerene, 75 tilsammen, ble reddet trygt.
    Skipet hadde tidligere blitt brukt innen den norske gass- og oljeindustrien.
   I november 2023 hadde det, som nå var et krigsskip, fjernet bomber fra den andre verdenskrig i Niue, Fiji og Vanuatu.
    Utstyr, inkludert våpen og ammunisjon, blir fortsatt fjernet fra fartøyet siden man ikke regner med å kunne redde det. Siden det hadde våpen undrer man på om det det, som nå var et newzealandske krigsskip, skulle stå for sikkerheten for kong Charles og dronning Camilla. De var i landet på besøk. En undersøkelses-kommisjons rapport, utgitt 4. april 2025, fant menneskelige feil og en lang liste med mangler på fartøyet som hadde koster New Zealand 100 millioner dollar.
Les mer i Pacific News.

Stillehavsledere: - Hvilken nytte har klimakonferansene?
Stillehavsledere er som nevnt i tidligere artikkel skuffet over den globale utslipps-avtalen for skipsfarten.
     En rådgiver for klimaendringer, som har deltatt på flere av FNs klimatoppmøte (COP), sier at avtalen ikke er perfekt, men det er den eneste prosessen verden har for øyeblikket.
    Avisen Pacific News spurte New Zealands direktør for klimaendringer, Tagaloa Cooper, om det under arbeidet for å redde planeten, faktisk blir gjort skade i prosessen.
    Hun sa at det er et spørsmål de får ofte.
    - I lang tid har folk sagt at det er bortkastet tid, så hvorfor fortsetter Stillehavslandene å dra til klimatoppmøtet, når ingenting endrer seg, sa hun.
    - Bekymringene er etter mitt syn gyldige. Vi vet alle, de av oss som er involvert i klima, at klimatoppmøte-prosessen er ufullkommen - men det er den prosessen vi har. Vårt folk kommer ikke til å gi opp, å gi opp ikke et alternativ for Stillehavet. Å bøye seg er ikke et alternativ for Stillehavslandene.
(Red: COP30 vil bli holdt i november.)

Les mer
i Pacific News.

For Klimanytt - klikk her

Stillehavsledere skuffet over utslipps-avtale for skipsfarten
Stillehavsledere og andre uttrykte sin skuffelse over en avtale om å takle skipsutslipp ved å nekte å støtte den.
    Avtalen dekker det store flertallet av verdens skipsfart og innebærer at fra og med 2028 vil rederiene måtte bruke stadig renere drivstoff eller bøtelegges. Den ble vedtatt på møtet i FNs internasjonale sjøfartsorganisasjon (IMO) i London.
    Ministre fra Fiji, Marshalløyene, Seychellene, Salomonøyene, Tuvalu og Vanuatu, samt en representant for Palau, avsto fra å stemme. De nektet å støtte en avtale som ville gjøre for lite, og for sent, for å kutte utslippene fra skipsfarten og beskytte øyene deres.
    Stillehavslandene og deres allierte, inkludert Seychellene, Karibien, Afrika og Sentral-Amerika og Storbritannia, hadde fremmet et forslag om en universell avgift på klimagassutslipp.
    Dette forslaget ville ha skapt vei for å redusere utslippene fra skipsfarten kraftig, samt sikre en rettferdig overgang og gi forutsigbar finansiering for de som lider mest av klimapåvirkningene.
Les mer i Pacific News.
For Klimanytt - klikk her

New Zealand:
Enklere og billigere å besøke for sydhavsboere

New Zealand letter visumrestriksjonene for besøkende fra Stillehavsøyene, kunngjorde New Zealands utenriks- og immigrasjonsmyndigheter.
    Fra begynnelsen av juli kan besøkende fra Pacific Islands Forum-land, som søker om et besøksvisum for være kvalifisert for et såkalt multi-visum.
   Dette vil tillate dem å besøke New Zealand så mange ganger de vil i 24 måneder.
     Det er en økning fra dagens 12-månedersperiode, men reglene for maksimalt opphold er uendret.
    I en annen endring, fra november i år, ville PIF-medlemslands-passinnehavere som reiser fra Australia med et australsk visum ikke lenger trenge visum for å besøke New Zealand i opptil tre måneder. Dette visumet vil bli utprøvd i 12 måneder.
Les mer i Pacific News
For våre sider om New Zealand - klikk her

New Zealand:
Polyfest 2025 – fire dager med feiring av polynesisk kultur

Polyfest 2025 fant nylig sted over fire dager i hovedstaden Auckland.     
     Til tross for tre dager med regn kom mengder med elever, lærere, familier, arrangører, supportere og tilskuere. Dette resulterte i et fullsatte lokaler.
    Polyfest er en av de største Stillehavs-festivalene i verden. Festivalen ble startet i 1976.
    Polyfest-festivalen har tradisjonell musikk-, dans-, kostyme- og tale-konkurranser - og er en av de mest anerkjente begivenhetene på Auckland-kalenderen. Det er et utstillingsvindu for New Zealands mangfoldige kulturer.
    Det er også en feiring for ungdommene. Over 11 000 elever fra 77 skoler viste frem sine talenter på seks scener, som representerte New-Zealand maori, Cookøyene, Niue, Samoa, Tonga og kulturer fra andre land.

Les mer
i Pacific News

For våre sider om New Zealand - klikk her

Tuvalu:
Nytt, avansert passasjer- og lastefartøy

Tuvalu har ønsket det nye "state-of-the-art" passasjer- og lastefartøyet Manu Sina velkommen til hovedøya Funafuti.
    Byggingen av fartøyet, som kostet mangfoldige millioner dollar, ble finansiert av Asian Development Banks (ADB) Asian Development Fund (30 millioner dollar), og Tuvalus regjering (3 millioner dollar).
    Fartøyet er bygget av Honda Heavy Industries i Japan.
   Den har topp-moderne navigasjonssystemer, er rullestolvennlig, har kjønnsdelte toaletter og et dedikert område for kvinner.
    Tuvalus minister for transport, energi, kommunikasjon og innovasjon Simon Kofe sa at øynasjonen hadde ventet lenge på denne historiske dagen.
     - Dette fartøyet vil være en livline for menneskene på de ytre øyene og vil sikre tryggere transport av mennesker og varer, og vil hjelpe vår økonomi og regionale handel, sa han.
Les mer i Pacific News
For våre sider om Tuvalu - klikk her

Stillehavet:
Tsunami-varsel

Det ble utstedt tsunamivarsel etter at et jordskjelv på styrke på 7.1 traff utenfor Tonga.
    US Geological Survey sier at jordskjelvet inntraff om lag 100 kilometer nordøst for hovedøya tidlig på morgenen mandag lokal tid. 
    Jordskjelvet skal blitt målt til styrke på 7.1.
    Tsunamivarslings-senteret har utstedt et varsel om at farlige bølger kan inntreffe ved kystområder innenfor 300 kilometer av jordskjelvets senter.
    Det er så langt ikke meldt om noen skader.

Les mer i Dagbladet
For våre sider om Tonga - klikk her

Micronesian Air starter antagelig denne måneden
Micronesian Air Connection Services (MACS) forventes å ha sin jomfru-flyvning i april, men vil ikke inkludere Guam i ruten. Den først vil betjene Saipan, Tinian og Rota.
    Selskapet, som i januar i fjor ble utstedt sertifikat av Commonwealth Economic Development Authority (CEDA), sa at det i utgangspunktet vil konsentrere seg om å betjene ruten innen Nord-Mariana-øyene.
     Man håper seinere å kunne fly til Guams fremtidige internasjonale lufthavn.
    Pat Antonio sa at flypassasjer-tjenesten mellom øyene i Nord-Mariana-øyene vil inneholde fire nye fly - to syvseters Airvans og to ni-seters Cessna.

Les mer
i Pacific News

For våre sider om Marianaøyene - klikk her

Kiribati;
Vurderer dyphavsgruve-avtale med Kina

Selskapet med planene om å utvinne dyphavsmetaller som brukes i batterier til elektriske kjøretøy har gitt fra seg en tredjedel av sitt leteområde i Stillehavet.
     Etter et sammenbrudd i samarbeidet med Kiribati. Dette har banet vei for Kina om å øke sitt regionale fotfeste i den omstridte industrien.
    Nasdaqs firma The Metals Company avsluttet, med virkning fra midten av januar en avtale med et statseid Kiribati-selskap som ga det leterettigheter til 28 950 kvadratkilometers område med havbunn i det nordøstlige Stillehavet.
    Kiribatis departement for fiskeri og havressurser sa mandag at de hadde samtaler forrige uke med Kinas ambassadør for å utforske potensielt samarbeid for bærekraftig utforskning av ressursene i dyphavet.

Les mer
i Pacific News

For våre sider om Kiribati - klikk her

Australia:
Hodeskalle sendes hjem fra Skottland etter 170 år

Den unge aborgineren ble drept på 1800-tallet og siden da har hodeskallen hans blitt brukt til undervisning ved Universitetet i Aberdeen.
    Mannen skal ha blitt skutt og drept ved Shannon River i Tasmania i Australia på 1820-1830-tallet.
    Det eneste som er kjent om han er at han tilhørte Big River-stammen. Stammen var en av mange som ble fullstendig utryddet. og som det ikke finnes noen direkte etterkommere etter.
    Neil Curtis, leder for samlingen til universitetet, sier at volden og rasismen som førte til anskaffelsen av hodeskallen, gjør det nå uakseptabelt å bruke levningene til forskning, undervisning eller utstillingsformål.
    Fra slutten av 1700-tallet og helt frem til 1920-tallet var ulike grupper av australske aboriginere ofre for massakrer over hele kontinentet, som følge av den britiske koloniseringen.
    Hvordan Universitetet i Aberdeen kom i besittelse av hodeskallen, som mangler underkjeven, er ikke kjent.
    – Det kan ikke være noen tvil om at denne hodeskallen ble fjernet fra mannen som ble skutt ved Shannon River for å tjene handelen med aboriginske kroppsdeler, sier Curtis.
    Etter planen skal den unge aborigineren gravlegges i en sermoniell begravelse.
Les mer i VG
For våre sider om Australia - klikk her

Nyhet-spesial:
Bilder fra sydhavet, men ikke tekst!
- Det er påfallende hvordan reisebyråer og aviser viser bilder fra sydhavet, men omtaler andre steder, sier vår redaktør Terje Dahl.
Les mer
Seilbåt funnet uten en eneste ombord - man kaller det et spøkelsesskip

Les mer
Sydhavsruiner på planeten Mars?
Les mer
Norske Grete opplevde tre orkaner på Cookøyene
Les mer

Tuvalu høyvann: Det gikk bra!
Les mer
"Unnskyld at vi spiste han!"
Les mer
Klimaforandringene:
Tuvalu til rettssak mot USA og Australia!

Les mer

Norske Kari Boye Yong om Pitcairnsaken:
"Jeg bodde der i over 20 år og hørte aldri om voldtekt og misbruk av ungjenter!"

Les mer
Orkankatastrofen på Tikopia:

Nettmøte med redaktør Terje Dahl i Dagbladet!

Les mer
i Dagbladet (2003).



Nekrolog
Thor Heyerdahls livsseilas er slutt!
Thor Heyerdahl er død, nasjonalsymbolet måtte gi opp kampen mot kreften.
Les nekrolog


Kronikker - eldre:
SKJEBNEUKE FOR FIJI
Les kronikken

GERILJAKRIG I VEST PAPUA
Et nytt Øst-Timor i Stillehavet
Les kronikken

FLYKTNINGER AVLØSER KOPRA SOM INNTEKTSKILDE FOR STILLEHAVSNASJONER
Les kronikken

Kina på offensiven i Stillehavet
Les kronikken

Fiji: Krise eller farse?
Les kronikken


Borgerkrig i Stillehavet.

Les kronikken

Diverse eldre stoff
Stor suksess på reiselivsmessen!
- Sonia og Olav fikk stor oppmerksomhet for sin sydhavsdans, sier redaktør Terje Dahl.
Les mer
For å se et videoklipp av dansen - klikk her

Redaktør Terje Dahl var på tv
- Klimaforandringen i Tuvalu er et globalt problem, sa vår redaktør Terje Dahl på NRKs debattprogram Standpunkt - hvor klimaforandringen ble tatt opp.
Les mer
For å komme til KlimaNytt, klikk her.

For å komme til Standpunkt, klikk her.
For å se video av Standpunkt, klikk her.


Til toppen
 
For daglige nyheter fra sydhavet på engelsk:
Les Pacific Islands Report

Tjene penger?
Vi kan nå tilby meget god provisjon til selgere av annonseplass.
Les mer



For media som ønsker å ta kontakt med vår redaktør Terje Dahl: Han kan nåes lettest på Facebook her - eller email terje@sydhav.no.

S
cience-fiction med sydhavsmiljø

I sin science-fiction roman "I Vårt Billede" lar Terje Dahl en ganske så menneskelig utseende romfarer fra en annen planet crashlande på en sydhavsøy hvor folkene befinner seg på steinaldernivå.

Les mer


Over 100 000 sidevisninger

Vårt nettmagasin er verdens største i sitt slag og har over 100 000 side-visninger i måneden.
   - Jeg syntes at det er veldig hyggelig at "Sydhav" er så populært, sier vår redaktør Terje Dahl, - Jeg tror nok også at annonsørene sitter pris på at vi har så mange lesere!

   Vår redaktør kan fortelle at han så gjerne skulle ringt rundt til potensielle annonsører, men at han verken har tid eller anledning selv:
   - Det er jo gode penger å tjene for den som skaffer annonser, så skulle gjerne ønske at jeg var den rette personen!
   Vår redaktør forteller at det ikke kreves noen spesielle kunnskaper eller utdanning for å skaffe annonser, men at erfaring fra salg er en fordel.
   - En del av det forberedende arbeidet, som brev og e-mail, kan tilrettelegges og sendes ut av redaksjonen, men den telefonkontakten og oppfølgingen som er nødvendig for å selge annonseplassen ønsker viå overlate til andre, sier han.
   I Dagbladets avstemming om drømmereiser var det ingen tvil om hvor nordmenn helst ville reise: Sydhavet kapret rundt 25 prosent av stemmene - et godt stykke foran andre drømmemål!
   - Med den besøksmengden vi nå har på sidene våre burde snart produsenter for reiserelaterte produkter og tjenester stå i kø! Sier Terje Dahl. - Ja, vil for de som vil sikre seg en bra plassert bannerannonse eller sponsoromtale er det bare å sende oss en e-mail: post@sydhav.no

Har du lyst til å tjene gode penger ved å selge annonseplass for oss? Klikk her.


forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 

Terje Dahls spennende bøker
- som ebøker til k
un kr.150,- pr bok.
Les mer
Det siste paradis Paradiset Jeg Fant!
Paradiset Farvel! tur-retur
I Vårt Billede - science fiction.
3 bøker gir 10 prosent rabatt!


Det siste paradis

"Det Siste Paradis"
Boken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.

Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.