forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt| video | musikk | mat |  helse | Tangaroa | Robinson | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

wonder island  illustrasjon.
"Wonder Island"
- en ukjent sydhavsøy eller portal til en annen dimensjon?

Det sies at en amerikansk militærpilot nødlandet og bodde et halvt år på en bebodd sydhavsøy ingen har hørt om eller funnet! Er alt bare oppspinn, eller kan den ligge så utenfor alle skipsruter at den fortsatt ikke er kartlagt, eller kan det være slik noen foreslår - at øya ligger i en annen dimensjon?

I magasinet New Dawn kan vi lese om en mystisk øy i Stillehavet. I overskriften kaller artikkelforfatteren Robert Stanley øya for Wonder Island og spør om den er en portal til en annen planet.
    Artikkelen forteller at den 4. juli 1975 tester en ung amerikansk marineflyger et nyutviklet F14 jagerfly. Under testflygingene over Stillehavet forsvinner han og blir vekk i et halvt år. Først 36 år seinere kan han fortelle om hendelsen som av US marine ble klassifisert som hemmelig.
En F14 over Hawaii
En F14 over Hawaii
Grønn tåke
Det står at testpiloten, som kalles Eddy i artikkelen, fylte opp drivstoff i Pearl Harbour på hovedøya Oahu i Hawaii, tok av og satte kursen rett sørover. Han fløy det over ekvator for å møte en hangarskip-konvoi et sted sør for øya Starbuck. Etter å ha nådd målet ble han satt til å avholde en serie med flyginger i høy hastighet over Stillehavet for å teste effektiviteten til nyutviklete F14-flyets motorer. Under en av testene, da Eddy hadde fylt drivstoff i lufta like etter å ha krysset ekvator, ble han beordret til å endre kurs 90 grader og fly langs ekvator i maksimum cruise fart. Like før han skulle motta informasjon om sin neste kursendring kom han inn i en mystisk grønn tåke som fikk jetflyet til å miste både motorkraft og radiokontakt.
Vulkan omtrent midt på
Han forteller til artikkelforfatteren at tåken var selvlysende grønn og at instrumentene viste at han mistet oljetrykk på en motor, selv om han ikke kunne se noen oljelekkasje. Så døde den ene motoren og så den andre. Han var brått også uten elektrisk kraft så han fikk ikke sendt ut noen nødmelding. Da han kom under skydekket så han en øy som var åtte-ti kilometer bred. Eddy syntes dette var rart, for han kunne ikke huske å ha sett noen øy i dette området på kartet. Øya hadde en vulkan omtrent midt på. Eddy sirklet rundt til solsiden av øya for å finne et sted å lande og så fosser og en strand som virket alt for stor til en så liten øy. På tross av at det var i ferd med å mørkne klarte han å lande på standen. Han hoppet raskt ut av flyet for å sjekke at det var lekkasje som kunne få flyet til å brenne, men han kunne ikke finne årsaken til at motorene hadde sviktet. Han dro fram nødsenderen og nødradioen, men selv om de syntes å være ok så ble han forundret over at radiosignalene ikke ble sendt ut.
Polynesisk kvinne, Tahiti
Polynesisk kvinne, Tahiti
Polynesisk kvinne
En ung polynesisk kvinne kom over stranden og opp til han da han satt på vingen og funderte over alt det merkelige. Hun sa hun het Naomi. På engelsk, men med en sterk fransk aksent. Da han lurte på om hun hadde lært engelsk av misjonærene sa hun at engelsk hadde vært et vanlig språk på øya svært lenge. Hun fortalte også Eddy at han ikke var den først som hadde nødlandet med fly på øya, for øya hadde en tendens til å trekke til seg fly. Det samme gjaldt også for skip.
    Eddy syntes at øya han hadde landet på var svart vakker, med langt flere blomster enn han hadde sett noe annet sted. Vulkanen midt på den lille øya var uvanlig høy, han antok den til å være rundt seks hundre meter høy. Folkene i landsbyen bodde i en slags tradisjoelle polynesiske hus laget av palmeblader, men de var mer forseggjorte enn de vanlige innfødte hyttene han hadde sett andre steder, med rom og vegger, til og med vinduer fra forliste skip. De fleste innfødte gikk i tradisjonelle klær, men noen hadde poloskjorter og en slags tøybukser han hadde sett maken til i India. Folkene var utrolig sunne og Eddy antok det skyltes det rene drikkevannet og den sunne maten med mest fisk og grønsaker.
Klikk for stort kart!
Klikk for stort kart!
    Eddy regnet med at han snart ville bli reddet, men ble fortalt at øya lå utenfor skipsrutene og aldri hadde besøk. Verken av handelsfartøy eller jordomseilere. De vestlige gjenstandene han så på øya var samlet opp gjennom mange år, det var rester etter mange skip som hadde forlist på korallrevet. Eddy syntes det var rart at han aldri så noen skip det halve året han var på øya og at han heller ikke så noen fly som passerte. Da han prøve å lage et signalbål ble han forklart at det ikke var noen vits for flyene som passerte en sjelden gang var alt for høyt oppe.
Oppført som savnet
Eddy ble på øya i et halvt år og da han kom tilbake til marinebasen ble han overrasket over å se at han fortsatt sto oppført som savnet, etter så lang til skulle han ha vært erklært død. For Eddy ble det vanskelig å fortelle om sitt opphold på øya til sine overordnede, han var redd de ikke ville tro han og sparke han ut av marinen. Så han fortalte at han hadde landet på en øde øy og at han tilslutt hadde klart å komme seg ut på havet i redningsgummibåten.
     Utrolig startet nødsenderen å virke da han kom ut på havet, antagelig vekk fra et magnetisk felt på øya, og like utrolig så var det et asiatisk fiskefartøy som tilfeldigvis var nære nok til å høre signalene. Han ble plukket opp av fiskerne og fraktet nordover mot Hawaii helt til de møtte et marinefartøy kunne overtar. Eddy ble tatt rett til Pearl Harbour for å forklare hva som hadde skjedd.
Mentalt normal
Han ble forhørt grundig i tre uker, og det ble konkludert med at Eddy var mentalt normal og at helsen var bra. Selvsagt ble de overrasket over hvor sunn han var etter å ha vært alene på en øde øy i et halvt år!
     Eddy syntes det var merkelig med mange av forhørene, for det var som om de var på jakt etter svar om øya som om de kjente til den allerede, selv om de påsto at de ikke hadde klart å finne den. Flere av de som kom til sykehuset for å intervjue han var sivilkledde i mørke klær. De var svært interessert i å få vite om det bodde mennesker på øya, men Eddy sto på at den var ubebodd og at han hadde overlevd og kommet seg ut på havet alene. Han fortalte slettes ikke om det som skjedde etter at de innfødte hadde hjulpet han å komme ut på havet. Da han drev av gårde et stykke utenfor korallrevet så han tilbake mot øya og plutselig forsvant den i et lysløst og enormt kraftig lysblink. Et blendende lys som var utrolig skinnende - etterfulgt av et svakt vindpust. Så var hele øya vekk.

Fransk territorium
Hvor i all verden var det testpiloten hadde landet? La oss først gå ut ifra at historien er sann og at Eddy hadde nødlandet på en "ekte" øy i Stillehavet. Siden damen som het Naomi var polynesisk og snakket fransk så er det jo naturlig å anta at øya lå i fransk territorium. I Fransk Polynesia er den noen øyer som på flere av punktene i Eddys beskrivelse stemmer rimelig bra:
Bora Bora. Klikk for mer om Fransk Polynesia!
Bora Bora
    Bora Bora har en lagune med korallrev rundt og en øy tilnærmet i midten. Det er vulkanske fjelltopper som er ganske høye, og det finnes fosser. Men det er ikke en enslig, dramatisk vulkantopp som raget opp over øya, det er flere. Det er også tvilsomt at et F14 fly ville kunne landet på selve øyas strender, de er ikke særlig store. Da måtte Eddy eventuelt lande på en av småøyene på korallrevet rundt lagunen. I dag er det nok endel av de innfødte som kan snakke engelsk, for øya er blitt veldig populær blant verdens kjendiser på bryllupsreise. Det var ikke mange som snakket engelsk da jeg besøkte Bora Bora i 1984, og i 1975 var det nok langt færre, selv om London Missionary Society etablerte seg her allerede i 1820. I 1975 var det ganske bra med transport mellom øyene i Fransk Polynesia, så Bora Bora var nok langt fra så isolert som den øya Eddy forteller om. Hovedproblemet er likevel at øya ligger veldig langt sørøst for stedet hvor vi kan anta at flyet fikk maskintrøbbel.
Maupiti. Klikk for mer om Fransk Polynesia!
Maupiti
 
Maupiti. Klikk for mer om Fransk Polynesia!
Fatuhiva
Alt for langt sør
Maupeti, som er en nabo-øy til Bora Bora, passer også på flere punkter. Den er liten, har en lagune med korallrev rundt og en vulkansk fjelltopp i sånn passe i midten. Den har noen fosser selv om de ikke er særlig store og vil være vanskelig synlige fra luften i dårlig lys. Det er dårlig med strender på selve øya, og heller ikke strendene på korallrevet er særlig store. Svært få av folkene på Maupeti vil nok selv i dag kunne snakke engelsk, og igjen: Øya ligger alt for langt sør.
    Det er øyer i Fransk Polynesia som både er mer isolerte og ligger
lenger nord enn Bora Bora, Maupeti og de andre ytre øyene til hovedøya Tahiti: Marquesasøyene. Det er først de seinere årene de har fått flypass på de to største øyene i gruppen og skipsforbindelsen med Tahiti var nok så som så i 1975. Jeg besøkte Fatuhiva, øya hvor Thor Heyerdahl og hans kone bodde i 1937, i min seilbåt Coco Loco. Det fantes svært få som snakket engelsk, og det samme var nok tilfelle på de andre øyene i gruppen. Men på samme måten som de andre øyene i Fransk Polynesia så hadde de franske myndighetene sin representant på Fatuhiva, så selv om de kan være isolerte så var de ikke særlig ukjente eller hemmelige! Et hovedproblem med Marquesasøyene er at de er klippeøyer uten lagune med korallrev rundt - det er svært dårlig med store strender. Noen av de aller nordligste småøyene i Marquesasgruppen har strender som det ville være mulig å lande på for at fly som er konstruert for landing på hangarskip, men de har ingen fjelltopper! På samme måten som de andre øyene i Fransk Polynesia så ligger Marquesasøyene et godt stykke sør for ekvator.
Inka gull
Wallis
     En annen øy som klassifiseres som fransk territorium, selv om man har sine egne tradisjonelle konger, er Wallis. Wallis ligner på både Bora Bora og Maupiti, det er en øy i en lagune med korallrev rundt. Det er en fjelltopp midt på, men den er ikke så høy og langt fra dramatisk. Misjonærene etablerte seg på øya i 1845, men de var fra den franske katolske kirken. Noe engelsk har man likevel kunnet snakke på øya, for et tysk firma med europeiske handelsmenn ankom ikke så lenge etter misjonærene. Noen stor strand egnet for landing finnes det ikke på øya, og Wallis ligger alt, alt for langt sørvest til å passe med Eddys flyingsbeskrivelser.
Verdens største atoll
La oss glemme språket og heller holde oss til området hvor han skulle ha nødlandet.
Eddy forteller at han fløy nord for ekvator, og selv om han sikker fikk problemer med kompasset da motor og elektrisitet streiket i den mystiske tåken så ville han ikke ha kunnet fløyet mer enn tusen kilometer - eller enda lenger - ned til franske territorier. At fiskefartøyer som plukket han opp satte kurs for Hawaii forteller jo at han nok var ved
Christmas Island i Kiribati
Kiritimati
ekvator eller nord for ekvator.
    Like nord for ekvator og rett sørover fra Hawaii, ligger Kiritimati - eller Christmas Island som øya er best kjent som. Det er verdens største atoll når det gjelder landareal og har en lengde på 150 kilometer. Den har laguner og sandstrender, men der stopper nok likeheten med Eddys beskriveler av "Wonder Island", for alle øyene på atollen er panneflate uten fjell. Kiritimati tilhører i dag Kiribati, men var først annektert av Spania. Under den andre verdenskrig hadde amerikanerne baser på atollen. Etter krigen testet både USA og England sine atombomber her, men i 1969 stoppet testingene og øya ble forlatt av de militære. I noen år sto den nesten folketom, men i de seinere årene har Kiritimati/Christmas Island blitt et populært feriested for hobbyfiskere.
Mangel på strender
En annen øy som ligger rett nord for ekvator og rett sør for Hawaii er Jarvis Island. Den tilhører USA og har var det guanoutvinning (fossilt fugleskitt som lages til kunstgjødsel) i perioder, men den stoppet allerede i 1879. USA prøvde å bebo øya fra 1935, men den ble forlatt for godt under den andre verdenskrig og er i dag et naturreservat. Det har aldri bodd polynesiere på øya og med en største høyde på 7 meter og mangel på strender passer den svært dårlig med Eddys beskrivelser.
Tabuaeran/Fanning
Tabuaeran/Fanning
    Enda lenger nord for ekvator ligger Tabuaeran, mest kjent som Fanning Island. Skal vi tro at fiskebåten som plukket opp Eddy satte kurs for Hawaii i stedet for Kiritimati så burde jo Fanning være en potensiell øy. Da øya ble oppdaget av den amerikanske kapteinen Fanning i 1798 bodde det ingen her, men noen forskere antar at den i enda tidligere tider hadde vært besøkt av polynesiere på deres vei til og fra Hawaii. Engelskmennene annekterte øya og brukte den til en base da man la elektrisk kabel fra Canada til Australia. Norwegian Cruise Line besøkte i en årrekke øya under seilinger fra Hawaii. Det norske rederiet bygget en skole for de innfødte på øya, men Tabuaeran-cruisene stoppet i 2007. Tabaeran/Fanning tilhører idag Kiribati og passer dårlig med Eddys beskrivelser. Den er kun 3 meter høy og har dårlig med store strender.
Bermuda-triangelen
Palmyra
Palmyra
Krasjet fly på Palmyra
Krasjet fly på Palmyra
Enda litt lenger nord ligger det en øy som er mer spennende: Palmyra. Denne lille øya blir gjerne kalt den mest isolerte øya på kloden og har svært dårlig rykte på seg. De få som har besøkt atollen sier at den virker uvennlig, til og med truende. En jordomseiler hevder at Palmyra er så spesiell at selv plastikk råtner der! Legendene sier at øya brått dukket opp i havet og at den fungerer på samme måten som Bermuda-triangelen - at skip og fly forliser og styrter her. Mange fly skal av uforklaring grunner styrtet på øya da det var en amerikansk flybase her under den andre verdenskrig - flere av flyvrakene kan enda sees! Dette fenomenet passe jo godt med hva folkene på Wonder Island fortalte Eddy, selv om den ellers passer svært dårlig med sin mangel på fjell og lagune!
    Palmyra har merkelig nok ikke vært med i diskusjonen når det gjelder den kanskje mest kjente flyforsvinningen i historien, den til Amalie Earhart. I 1937 prøvde hun å bli den første til å fly jorda rundt, og den første etappen over Stillehavet skulle være fra Lae i Papua Ny Guinea til Howland Island, som lå halvveis til Hawaii. Hun kom aldri fram og det er mange spekulasjoner om hva som skjedde. Man undersøker i nå om hun om hun kunne ha nødlandet på atollen Nikumaroro syd for Howland, men hvis hun og radiotelegrafisten ikke fikk øye på lille Howland så ville kursen bringe flyet rett til Palmyra, hvis de hadde drivstoff nok!
    I 1971 forsvant et langt større og mer moderne fly i nærheten av Palmyra. Det var en Boeing fra USAs flyvåpen med personell som hadde vært observatører ved franske atomtester i Stillehavet. Bare små biter av flyet ble funnet, ingen av de 12 militære eller 12 sivile som hadde vært på vei fra Amerikansk Samoa til Hawaii.

Mystisk grønn tåke
En mystisk grønn tåke dukker opp i flere flyforsvinninger. En passasjer om bord i et fly på vei over Stillehavet til Tokyo så en grønn tåke som lå over havet. Han ble overrasket at det virket på et vis som om tåken ble oppmerksom på flyet. Det var som om den grodde armer som strakte seg mot flyet og også lagde en slags roterende tunnel. Dette var i nærheten av det som kalles Djevelens Triangel som ligger i Stillehavet sør for Japan, hvor mange fly og skip skal ha forsvunnet på uforklarlig vis. Ja, en mystisk, selvlysende grønn tåke finner man også igjen i Bermuda-trianglen i Atlanterhavet, den skal mange ganger ha ødelagt sikten for piloter og seilere. Tåken dukker ofte opp under flotte værforhold med sol og blå himmel, og på samme måten som med Eddy har man knyttet den til motorhavarier og instrumenter som ikke virker.
Påskeøya
Påskeøya
    Det er de som knytter forsvinninger i Bermuda-triangelen og Djevelens triangel til spesielle krefter, som på disse stedene ligger langt under havet. De mener at kloden vår kan deles inn i et slags rutenett som kalles ley-linjer. I punktene hvor linjene/rutene møtes finnes det kraftige energistrømmer som kalles vortex. På mange steder korresponderer vortex'ene med steder hvor man finner store megalitter, som på Påskeøya.
Avstandene i Stillehavet er store
Det er vanskelig å si hvilken øy den amerikanske testpiloten kan ha landet på - hvis hans historie er sann. Ingen øyer jeg kjenner til stemmer med alle opplysningene i artikkelen. Og når han ikke fortalte sannheten til sine overordnete i marinen så er det jo ikke sikkert han vil komme med de riktige opplysningene til en journalist!
    Det mange ikke er helt klar over, er at avstandene i Stillehavet er så store. Selv om et F14 Tomcat fly, som ble utviklet i 1974, har en cruisefart på 980 km i timen så må vi regne med at det ikke kom særlig langt når motorene streiket. Og når han forteller at et fiskefartøy tok han nordover, så er det høyst sannsynlig at han forliste et sted nord for ekvator, for fiskere har ikke råd til å seile i ukevis for å avlevere en forlist flyger! Det skal også godt gjøres å finne polynesiske folk med fransk aksent på en øy nord for ekvator, likeså øyer med en høy, vulkansk fjelltopp. Opplysningene stemmer dårlig med hva vi vet om øyene i Stillehavet.
Forsvunnete øyer
Ferdinand Magellan var den første europeer til å seile ut i Stillehavet, i november 1520. Det var starten på de oppdagelsesreisendes jakt etter gull og ikke-frelste sjeler, og Stillehavet ble etter hvert ganske så godt kartlagt. Så at det fortsatt finnes uoppdagete og befolkete øyer i sydhavet er nok svært tvilsomt, men man skal aldri si aldri! For selv om satellitter gir oss bilder av kloden hvert sekund på døgnet så er det enorme områder det er snakk om.
Googles kart har jo gitt oss mulighet til å speide over hav og land via internet, men ikke ta det for gitt at alt er korrekt. En øy som ifølge Google skulle ligge mellom Australia og Ny Caledonia og hete Sandy Island viste seg å ikke eksistere - det kunne en ekspedisjon som nylig dro ut for å finne øya fastslå. Det kan ha vært en sandbanke der en gang i tiden, som har blitt kopiert fra gamle karter og over til langt nyere, men ingen øy. Øyer har jo også forsvunnet i havet, både legendariske og ekte. Men selv om det er områder i Stillehavet som ligger langt unna skipsruter så burde letemannskap fra den amerikanske marinen ha funnet den øya som Eddy forliste på.
     Så man kan godt forstå at artikkelforfatteren spør om "Wonder Island" eksisterer i en annen dimensjon. Selv om piloten opplevde øya som virkelig, så mener han at alle de merkelige tingene Eddy observerte på øya tyder på at han kom gjennom en slags portal til en annen virkelighet og/eller en annen planet.

Hva tror du? Har vi her en testpilot som finner på skrøner eller er det hele et mysterium hvor vi må bevege oss ut i en annen virkelighet for å finne svaret på hva som skjedde?

Av Terje Dahl


For magasinet New Dawn og omtale av historien - klikk her
For vår artikkel om Mu - klikk her
For våre andre mysterie-artikler
- klikk her


Hva mener du?
"Jeg har følgende synspunkter og/eller ideer når det Wonder Island ":
  
  Navn:
 
  E-post adresse:
 

Under kan du lese innsendte meninger og ideer:
Er det mulig at denne grønne mystiske tåken kan ha sammenheng med bermuda-triangelet, altså at den grønne tåken kan være en del av de mystiske forsvinningene? Og disse øyene høres veldig spennende ut, er det mulig og reise til noen av dem?
wonderer
(Klart det er mulig å reise til sydhavsøyene! Noen av dem er ganske så avsidesliggende, selv om de fleste nå har flyplasser. Hvis du leser mer i Sydhav kan du lære om dette! Red.)

Palmyra høres spennende ut! Er det muligheter for å reise ditt?
Jens
(Må ha tillatelse til å reise dit. Kun privat flyplass som brukes av forskere, ingen hoteller. Red.)
Kansje han hadde tatt dop
Kalle

Kom med flere innlegg, folkens!