Kart
 Fakta
 Tips
 Oppslag
 Nyheter
 Artikler
 Debatt
 Video
 Musikk
 Mat  
 Helse
 Mysterier
 Linker
 Kontakt


 Forside

  
  Sydhav
  på nettet


MYSTERIER I SYDHAVET
Sydhav på nettet hjelper Tore på Sporet
HVOR ER SCHJETNANS ØY?
En liten koralløyFinnes Schjetnans y likevel? I hst har vi sett p fjernsynet hvordan Tore p Sporet har lett etter en y som ble oppdaget i 1886 av den norske kapteinen Schjetnan. Tore fant ingen y, men Thor Heyerdahl mener den kan finnes likevel - man hadde lett p feil sted.
Sydhav på nettet tar saken!
Historien:
Den norske kapteinen Schjetnan fra Trondheim er på jordomseiling i sin skute Anna. I 1868, etter en storm, oppdager han en liten y i Stillehavet. Kaptein Schjetnan går i land og finner at øya er ubebodd.
Øya er å regne som norsk territorie, men pår tross av leting har ingen vrt i stand til finne ya.
Tore på Sporet:
Tore Strømøy i NRKs populære program Tore på Sporet fattet interesse for den gamle saken. Han snakket med etterkommerne til kaptein Schjetnan, mange av dem i Mexico, og dro ut på havet fra Hawaii i en seilbåt for å oppsøke posisjonen til Schjetnans øy. Tore fant ingen y, men Thor Heyerdahl mener den kan finnes likevel - man hadde lett p feil sted. De hadde nok lett på rett bredde, men ikke riktig lengdegrad.
I 1945 lette man også etter øya, innenfor en 20 nautiske mils radius av den angitte posisjonen.
Øya:
Schjetnans øy, eller Shetmans Reef, som det gjerne står i gamle sjøkart, skulle ligge på 16.09 grader nordlig bredde, 178.51 grader vestlig bredde. Det er 680 nautiske mil vest-sørvest for Johnston's Atoll, midt ute i et enormt stort område med tomt hav.
Øya som den norske kapteinen gikk i land på skulle være 1 nautiske mil lang og mil bred.
Har du en ide om hvor ya kan vre?
Send inn ditt tips    Les mer hos NRK

Schjetnans øy
Formodentlig har mange foreslått dette:
Holmen er sunket i havet eller befinner seg et stykke under overflaten. Men med dagens romfartsteknologi og fintfølende instrumenter kan jeg ikke tenke annet enn at USA/NASA forlengst har klarlagt dette "problemet"
Steinar
sjetnans y
jei tror den kan vre en y som er i brug men noen kan ha funnet yen fr papirene om sjetnans y ble funnet (den kan vre en av kanariyene for det jei vet dessuten er det ikkje sikkert at kartet som dei fant er riktig teikna feks: at dei ikkje har teikna breidegrader eller andre yer rundt sjetnans y)
Lars Johan Hjorteland
Schjetnans øy - den er der den bestandig har ligget!
Jeg er ikke i tvil om at øya eksisterer den dag i dag! De om har lett har ikke funnet den enda fordi de har lett på feil sted. Hvis ingen andre tar saken i sine egne hender i den nærmeste framtid skal jeg personlig ta fatt i dette uoppklarte mysteriet.
Tore Lindersen
Schjetnans øy
Har akuratt sjekket med nasa`s satelittbilde program "World Wind", på de koordinatene som er opgitt. Desverre kun blått hav!
Men et godt stykke lenger vest, og litt syd ligge noen rev, det samme gjør det øst og litt nord. Kanskje Schjetnan ikke viste helt hvor han var?
Selv opdaget jeg noen rev nordvest for Fiji som ikke sto på noen kart. De er anektert og heter nå "Felice`s reef"
Thomas Lien
usa har svaret
En skulle tror det var meget sansynelig at en sånn øy kunne blitt gjennfunnet av Usa og at de har beholdt den under ett annet navn. Svaret ligger nok i et arkiv i usa, eller mulig de har gjort det ubevisst? ellers kan det også godt være de ikke har no med saken å gjøre, men jeg tror det værtfall.
Martin...
Schetnans øy
Først vil jeg bare si at dette med denne forsvunnede øyen er meget interessant. Det jeg har tenkt på er jo som mange flere, at den har blitt oppløst av havet, den kan være en annen øy som er kjent i dag bare at den har et annet navn og at ingen har tenkt på at den øyen kunne ha vært Schetnans Øy eller kanskje den bare ikke har blitt funnet igjen. Men det hadde jo vært stort for Norge om noen nordmenn kunne oppdaget den og plantet det norske flagget der.
Jarle
forsvunnet øy
Gå på Google Earth posisjonen er
16° 44' N, 169° 30'
Walter Østern
kan schjetnans være her?
se http://myjavaserver.com/~bernhard/schjetnans.jpg
altså den lille flekken til høre i bildet. Gikk inn med Google Earth og søkte på den oppgitte plasseringen, men der var det ikke så mye... Dette er det nærmeste som kan sees fra satelitt i hvetfall... Men tror den heter "Johnston Atoll". Kan sikkert sjekket hvis der har et bedre kart. Ha en god dag og fortsatt god leting.
Colin Bianco

Har du et mysterium med sydhavstilknytning du gjerne vil ta opp?
Send inn ditt tips


Tilbake til mysteriesiden


 Til toppen

forside | kart |fakta | tips | oppslag | nyheterartikler | debatt |  video | musikk | mat | helse | mysterierlinker | kontakt |