Kart
 Fakta
 Tips
 Oppslag
 Nyheter
 Artikler
 Debatt
 Video
 Musikk
 Mat  
 Helse
 Mysterier
 PenPals
 Linker
 Kontakt


 Forside

  
  Sydhav
  på nettet


MYSTERIER I SYDHAVET
Hvem lagde statuene - og hvorfor?
Påskeøya, eller Rapa Nui som den heter nå, er en av verdens mest isolerte øyer. Stauene på øya er et mysterium på tross av Thor Heyerdahls ekspedisjoner og arkeologenes teorier:
Hvem var det egentlig som lagde disse enorme figurene, hvor kom de fra? Hvorfor gjorde de det, hvordan fikk de fraktet dem over øya og hvordan fikk de reist dem?
Ja, spørsmålene er mange, og fantastiske
teorier er det også nok av: Kontinenter som er sunket i havet, en tapt sivilisasjon, en gullalder som degenererte, en miljøkatastrofe, en kamp mellom folkeraser, guder fra verdensrommet, kjemper og ånder…
Hva er sant, hva har utspring i sannhet og hva er ren fantasi?
Det vil "Sydhav på nettet" ta opp
på denne siden, og selvsagt inviterer vi deg til å komme med innspill, spørsmål og teorier!

Først kan du jo lese vår bakgrunnsartikkel om statuene på Påskeøya,
klikk her


Innsendte opplysninger/tips/teorier:
Langører og kortører
Kan det ikke være mulig at befolkingen av Påskeøyene kan ha foregått gjennom to bølger, en fra øst og en fra vest? Legenden snakker jo om to folk, langører, som var herskerklassen, som kom først, og som kan ha kommet fra øst (Peru), mens kortørene kom senere, kanskje fra vest (Polynesia)? Kortørene ble langørenes tjenere, men skal ha gjort opprør og nesten utryddet langørene. Muligens foregikk dette noen få år før Cook kom til øya i 1774, og siden gjorde de gjenværende kortørene opprør mot minnet om slitet med å hugge ut statuene ved å styrte dem ned en etter en fram til alle var styrtet på midten av 1800-tallet?
Erling Haakstad


Skulpturene på Påskeøya.
La oss da holde oss til at rapanuiene selv i sine legender sier at påskeøyas skulpturer er gravsteiner over døde høvdinger/konger. En kan forestille seg at utviklingen på størrelsen av skulpturer har med at man ville overgå tidligere høvdinger. En annen ting var at makten over befolkningen kanskje økte med fortvilelsen ved det økologiske sammenbruddet på øya, og at man kanskje så på uthuggingen av skulpturene som en botsøvelse/forsøk på å blidgjøre gudene og gjenvinne økologisk balanse?
Erling Haakstad
Et forslag.
Jeg ser på bilde "nr. 3" og tenker at kankje kan det ha stått en stor stein der og at de kan dyttet en slags planke under den og fått en annen stein på den andre siden av "planken" og fått den ene steinen til å "flytte" seg opp på høyden. Etterpå kan de ha hakket ut slik at det er blitt til skulptturer.
Julie Ringnes Nilsen
de kan ha....
de kan ha dyttet dem oppå tre stammer
og rullet dem til der de skal være.
løftet dem litt og litt, setter stener under for hver gang.
og til slutt står de oppreist det de skal.
enkelt og greit!
Erlend C. Brevik
...
I følge resultater av arkeologiske og botaniske studier ser det ut at rundt år 400 e kr ble øya oppdaget av polynesiere. Den gangen var øya fruktbar. Trær ble hogget ned pga jordbruk, kanoer og frakting av de store statuene. Alle trærene var borte og folket hadde begått et økologisk selvmord. Økt befolkning og ingen trær(mistet muligheten til å lage kanoer,fiske) førte til sult og kriger mellom stammer. Etter en studt dødde fleste parten av polynesierne ut og bare en håndfull mennesker var igjen når den nederlanske oppdageren Roggeveen kom til øya i 1722.
(ukjent avsender, ingen overskrift. red.)
Påskeøya
Jeg tror de store statuene på Påskeøya skal forestille en eller flere guder.
Menneskene som bodde på denne øya hadde tydeligvis ikke annet å ta seg til en å hogge ut statuer av guder.
Karine


 

 


Vet du noe om Påskeøya eller har du noen teorier?
Send inn ditt tips
Linker til websteder om Påskeøya:
Easter island Home Page
Påskøn
NOVA - Secrets of Easter Island
"Mysterious Places"-Easter Island
Rapa Nui - Easter Island
Kon Tiki museet

Har du et mysterie med sydhavstilknytning du gjerne vil ta opp?
Send inn ditt tips


Tilbake til mysteriesiden


 Til toppen

forside | kart |fakta | tips | oppslag | nyheterartikler | debatt |  video | musikk | mat | helse | mysterier | penpals | linker | kontakt |