forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt| video | musikk | mat |  helse | Tangaroa | Robinson | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

Mysterium:
Hvem var de første folkene på Hawaii?

Vi har lest at folk på Hawaii-øyene nå kjemper for uavhengighet fra USA. Selv om Hawaii har vært en amerikansk delstat siden 1959 så hevder mange av de polynesiske beboerne av øygruppen at øyene tilhører dem og ikke amerikanerne. Men da blir jo spørsmålet: Hvem var egentlig de første til øyene? Var det polynesiere, mørkhudete dverger, lyshudete guder, Denisova kjemper
- eller kanskje norske vikinger?

Laura Lahilahi DeSoto
Laura Lahilahi DeSoto
- Gi oss tilbake det som tilhører oss. Gi oss Hawaii tilbake, roper en gråtende Laura Lahilahi DeSoto McCollough ifølge Aftenposten på et møte i samfunnshuset i Waimea, nordvest på Hawaii-øya som hele øygruppen er oppkalt etter.
    Hawaii-øyene i Stillehavet har vært en del av USA siden 1898 og en amerikansk stat siden 1959, men det er mange som mener at øyene slettes ikke tilhører USA og at øygruppen burde være et selvstendig rike. En av dem som støtter dette er jusprofessoren Williamson Chang i Honolulu. Han mener at USA aldri overtok øygruppen på formell riktig måte og følgelig er en okkupasjonsmakt!
    - Amerikanerne må forstå at dette ikke tilhører dem. Disse øyene tilhører oss, sa en av møtedeltagerne og brøt ut i en tradisjonell polynesisk folkesang. For artiklen i Aftenposten - klikk her.
    Vel, amerikanerne kom til Hawaii-øyene lenge etter at polynesiere kom seilende sørfra i sine utriggerkanoer for omtrent 500 år siden. Men er det riktig at de var de første
, bodde det ingen på øyene da polynesierne dro kanoene sine opp på strendene?
Europeere
Du kan klikke på bildene
for mer informasjon!

 

Kaptein  Cook drepes

James Cook drepes
Statue av Ganger-Rolv
Statue av Ganger-Rolv
Feiring av guden Lono
Feiring av guden Lono
 
Fra Marquesasøyene, øya Fatuhiva.
Fra Marquesasøyene
Den første europeer til å besøke øyene var etter det man vet den engelske oppdagelsesreisende kaptein James Cook, i 1778. Han ble tatt for å være en gud som var kommet tilbake som lovet, og ble feiret som sådann. Cook seilte videre etter tre måneder, men måtte returnere på grunn av dårlig vær. Det kom til klammerier med de innfødte, og kaptein Cook ble drept. To dager etter kom det en kahuna, en hellig mann, ut til skipet med en pakke. Det viste seg å være et stort stykke menneskekjøtt, låret til kaptein Cook!
Vikinger
Den guden som de innfødte tok Cook for å være var Lono, Lono blir i de gamle legendene i Hawaii beskrevet som en hvithudet, skjeggete man som hadde kommet over havet.     
     En annen kandidat til en hvithudet gud var kanskje den norske vikingen Ganger-Rolv. Han ble kalt Rollo ute i Europa - og det navnet kan lett bli til Lono i polynesisk språk!
     I år 885 seilte Ganger-Rolv/Rollo og hans menn opp den franske elven Seinen og beleiret Paris.
Noen historikere mener Rollo hadde kommando over hele syv hundre vikingskip og 30.000 menn, men på tross dette måtte vikingene til slutt gi opp. Da han kom tilbake til Norge ble han landsforvist av kongen Harald Hårfagre, og seilte ut til Hebridene for å besøke en bror.
    Så ble det helt stille om Ganger-Rolv. Det gikk 25 år før han dukket opp i Norge og sagene igjen. Seilte han videre vestover for å unnslippe Harald Hårfagres vrede?
     I New Foundland på USAs østkyst har man jo funnet spor etter norske vikinger. Derfra er det elver og sjøer som lett kunne ha ført vikingene halvveis over Nord-Amerikas kontinent, og det er vel ikke så umulig å tenke seg at de slet seg videre helt til de fikk Stillehavet i sikte. Hawaii neste! De kunne også ha seilt til sydspissen av Grønland og så fortsatt vestover. Ved å følge den kystlinjen som eksisterte den gangen kunne de greit ha kommer helt til Beringstredet - og så seilt sørover ut i Stillehavet!
     Guden Lono feires, selv i dag i et kristent Hawaii, med at man bærer rundt en stang med en tverrstolpe som har hvite kleder hengende ned. Det minner så absolutt om masten og seilet på et vikingskip! Les vår artikkel - klikk her!
Polynesiere
I følge lærebøkene kom de første menneskene til Hawaii fra Marquesasøyene i Fransk Polynesia rundt år 500 etter Kr, men nyere funn tyder på at de første av disse polynesierne kom seilende i år 290 etter Kr. Man mener at det også kom en ny bølge med polynesiere fra Tahiti (Raiatea og Bora Bora) omtrent 500 år seinere, men alle årstallene er omdiskuterte. Den gamle kongefamilien på Hawaii sier at den kom fra Samoa.
Ikke de første
Så langt lærebøkene, men både legender og arkeologiske funn tyder på at polynesierne slettes ikke var de første! Vel, la oss se på hva legendene sier:
Menehunene
Mo'okini Heiau på The Big Island Hawaii
Mo'okini Heiau, Kauai
Menehune fiskedam
Alikoko dam, Kauai
Menehune mur

Menehune mur

Legendene sier at det en gang lenge før polynesierne ankom bodde en rase små, mørkhudete folk med krumme neser på øyene: Menehunene. De var tettbyggete, hadde utrolige krefter - og var mestere i steinbygging. De hadde ifølge legendene som tradisjon å fullføre sine byggverk i løpet av en eneste natt, uansett hvor stort byggverket var. Så man så aldri at de bygget. Menehunene laget blant annet pyramide-formete steintempler (heiau), fiskefeller og store ferskvannsinnsjøer og avanserte vanningskanaler.     Byggverkene finner man faktisk restene av på øyene i dag. Avbildete Alikoko fiskedam er av arkeologer antatt å være 1000 år gammel. Noe av steinarbeidene har steinene tilhugget og tilpasset hverandre med utrolig presisjon slik man kan se det i forhistoriske Egypt og Sør-Amerika.
Les våre artikler om pyramider i sydhavet- klikk her!

     Hoved-tilholdsstedet for menehunene var ifølge tradisjonen øya Kauai, og her sier legenden at en menehunehøvding tilslutt samlet alle folkene til et møte, hvor man bestemte at det ikke var bra de mistet sin identitet ved å blande seg med en annen rase. Deretter forsvant de, for aldri å ha blitt sett siden. Noen hevder at menehunene fortsatt finnes på Hawaii og andre av Stillehavets øyer, men at de gjemmer seg i huler i uframkommelige fjell-landskap..     "Manahune" i språket på Tahiti betyr "vanlige folk" og noen forskere mener at det var de innfødte fra Tahiti som tvang menehunene til å flykte, og peker på at det i folketellingen i 1820 på øya Kauai var 65 personer registret som menehuner.
Nawao-, Wa- og Mu-folkene
Legendene sier også at bodde andre folkeraser på Hawaii-øyene før menehunene og følgelig før polynesierne:
    Nu'u var ifølge legendene sønnen av en gud. Ifølge legendene fra Hawaii så deltok guder og halvguder i dagliglivet på øyene.
     Navnet Nu'u er jo ganske lik Noa fra bibelen (i polynesisk uttale), og legenden om Nu'u er også svært lik den om Noa og syndefloden, selv om legenden fra Hawaii skal være eldre.
Mauna Kea
Mauna Kea
     Nu'u skal ha vært i den tolvte generasjonen etter skapelsen av menneskene. Det hadde kommet en enorm flod, og Nu'u bygget en stor båt med et hus på toppen. Øyene forsvant under havet, men Nu'u fant fjelltoppen Mauna Kea som så vidt tittet opp over havet - så Nu'u, hans kone og deres tre sønner overlevde. Denne vulkanske fjelltoppen ligger på øya med samme navn som øygruppen og er over 4000 meter høy.
    Lua-Nu'u, navnet betyr Nu'u Den Andre, skal ha vært den tolvte i rett linje etter den første Nu'u. Han hadde forlatt øyene, men kommet seilende tilbake over havet og ble forfaren til Nawao-folkene. De var jegere og banandyrkere som holdt til i skogene - og skal ha vært svært høye og ganske så ville. Noen legender sier at det var menehunene som drev Nawao-folkene vekk og drepte dem.

Menehune mur
Mu
Polynesisk jente.
Polynesisk jente
Tahiti
Tahiti
Stillehavet
Stillehavet
Stillehavet - klikk for Google kart!
 
Søtpoteter
Søtpoteter
     Andre legender sier at det aller først bodde en folke-gruppe på øyene som kalte seg selv "mu" - og at øyene opprinnelig også het Mu. Noen forskere knytter Mu til Atlantis - at Mu i Stillehavet på samme måten som Atlantis i Atlanterhavet var et svært velutviklet land som forsvant i havet. James Churchward beskrev menneskene i Mu som utrolig vakre, med hvit eller olivenfarget hud, brune øyne og rett svart hår. Les vår Mysterie-artikkel om Mu - klikk her!
    Det sies også i noen legender at det fantes en folkegruppe på Hawaii-øyene som ble kalt Wa-fokene, men om dem vet man så godt som ingenting om idag. Noen mener at Nawao-folkene var forfedrene til både Mu-folkene og Wa-folkene.

Fra vest
Felles for alle de gamle legendene er at de første beboerne på Hawaii-øyene på kom fra vest - ikke fra sør som dagens forskere sier. De skal ha kommet fra et land som lå i retning av solnedgangen, og de skulle ha hatt med seg griser og hunder.
Som vi leser i en legende:
     To brødre, Ulu og Nanaulu, kom til Hawaii-øyene og etablerte et dynasti av høvdinger. Faren til disse sterke og nærmere to meter høye ungdommene var konge i Tahiti og han sa til sine sønner: "Det er mitt ønske at Ulu skal seile vestover og finne landet til våre forfedre."
    Om Ulu seilte av gårde vet vi ikke. Nærmeste land rett vest for Hawaii er Taiwan utenfor den kinesiske kysten, og dit er det over 8.000 kilometer, nesten 20 timer med fly! Flere språkforskere mener at nettopp at Taiwan er opprinnelses-landet for polynesierne i Stillehavet, men selv om de alltid har vært flinke til å seile på havet så er det en håpesløs oppgave å seile rett mot havstrømmene fra Taiwan til Hawaii.
     Noen forskere mener nå at de som ble til polynesierne beveget seg sørover fra fastlandet vest for Taiwan; mot Filippinene og Indonesia - og så ut i Stillehavet. Vel, den europeiske grisen skal opprinnelig ha kommet fra øyer i Sørøst-Asia, som nettopp Filippinene og Indonesia, så det passer jo inn. Hunder passer bedre med fastlandet vest for Taiwan siden noen av de eldste hundene skal ha kommet fra Altai-fjellene i Sør-Sibir, men de skal ha kommet til Stillehavsøyene via Europa og ikke en sørlig rute.
Gener
Nye studier av gener viser at polynesiere kan ha startet å bevege seg fra fastlandet i Sørøst Asia for omtrent 6.000 år siden, og en forsker mener at de polynesiske øyene ble bosatt før de mikronesiske, stikk motsatt av det man har trodd tidligere. Nye arkeologiske funn viser at polynesierne nådde Tonga og Samoa for omtrent 3.000 år siden.
    Litt på siden kanskje, men DNA-analyser av søtpoteter viser at polynesierne kan ha oppdaget Sør-Amerika lenge før Columbus, vikinger eller andre fra Europa!

Kamehameha I
Kamehameha I
Naha steinen idag.
Naha steinen
Queen Emma
Dronning Emma
Avisartikkel
Hule på Maui
Hule på Maui
Fra Oahu
Fra Oahu
Rester av Noas ark?
Rester av Noas ark?
Terje Dahl og murer Nan Madol
Terje Dahl og murer
Statuer på Påskeøya
Statuer på Påskeøya
Abesalom Vekua
Abesalom Vekua
Berger med bein
Lee Berger viser bein
Terje Dahl i sykehusssengen
Terje Dahl på sykehuset
Kjemper
Nawao-folkene blir i legendene beskrevet som svært høye - kjemper, og de stammet fra en rase med guder. Vel, vikingen Ganger-Rolv skal jo ha vært litt av en kjempe, og det kan jo også være en av grunnene til at han ble tatt for å være en gud.
    Kamehameha I, også kalt Kamehameha den Store, erobret alle øyene i Hawaii og etablerte Kongeriket Hawaii i 1810. Han var over to meter høy - og det ble sagt at han stammet fra gudene. Dette ble "bekreftet" da han klarte å snu den 3 tonn tunge Naha-steinen alene - for det var en brag ingen andre hadde klart, og legendene sa at den som klarte å løfte steinen skulle samle Hawaii til ett rike fordi han var i slekt med gudene. Et annet tegn på at han stammet fra gudene var hans rødlige hår ('ehu).
     En annen høy person i kongeslekten var Queen Emma, gift med kong Kamehameha IV. Hun skal ha vært nesten to meter høy. Hun var oldebarnet til halvbroren av Kamehameha I.
     Legender på øyene sier at gudene var rødhårete, lyshudete kjemper som levde før en verdensomspennende flod.
Avisartikler og nettsider
Så langt noen av de mange legendene om de tidligste folkene på Hawaii, men har det blitt funnet noe som tyder på at legendene var annet enn eventyr?
    Det finnes beretninger om bein av kjemper funnet på Hawaii, til og med avisartikler og nettsider. I desember 1912 kunne avisene fortelle at man hadde funnet skjelettene av tre kjemper fra en fjern fortid. De ble gravet fram ved Waimea på "The Big Island" Hawaii.
     "Det er ingen tvil om at disse mennene da de var i live var godt over to meter høye", uttalte en John H. Wise, som av avisen ble sagt å være en troverdig person.
     En kar som heter Gary Neson, som flyttet til øya Maui i Hawaii for over 20 år siden bestemte seg å finne ut om legendene om de rødhårete kjempene på øya kunne være sanne. Han dro til Olowalu hvor skjelettene av svært høye kjemper skulle ha blitt funnet. I en fjellkløft ved Olowalu tok han bilde av noen merkelige hellerissinger da en man og kvinne kom kjørende og fortalte Neson at han måtte fjerne seg fra området. Så han fikk ikke undersøkt hulen, men kvinnen innrømmet at det var blitt funnet rødhårete skjeletter som var mye høyere enn de burde ha vært.     
     Neson prøvde å kjøre tilbake til hulen noen netter seinere, men nok en gang dukket det opp en bil så snart han kom til fjellkløften - med en sikkerhetsvakt som kunne bekrefte at det var funnet to store skjeletter, men at det ikke var adgang til hulen. Rykter på internett sier at skjelettene siden har blitt sendt med skip til et forskningslaboratorie i Australia.
     Det finnes også en ganske ny historie på nettet som forteller om noen karer som var på fisketur i en elv ved Wahiawa-fjellene på øya Oahu. De ble skremt av villmannshyl i buskene og løp av gårde. Rundt en sving på stien kom de mot en kjempe på rundt 2.5 meter, som kun hadde et klede rundt livet. De løp tilbake mot elven og så en kvinnelig kjempe som var nesten 2 meter høy. Karene løp til de var i sikkerhet, men siden fant de flere fotavtrykk som var omtrent 50 centimeter lange. De eldre folkene i landsbyen sa at de hadde sett kjempen mange ganger.
Religiøse skrifter

Legender og religiøse skrifter verden over forteller om en flod som utryddet så godt som alle menneskene - at det bare var noen få som overlevde, gjerne en mann og hans familie i en båt eller på en flytende gjenstand. De forteller gjerne også at gudene bodde sammen med menneskene, at de hjalp dem utvikle det vi kallers sivilisasjon med skriftspråk, jordbruk og ofte byggverk av gigantiske stein. Både gudene og barna som de fikk med menneskene var svært høye - det vi kan kalle kjemper. Flere religiøse skrifter, også kristne som ikke kom med i Bibelen, forteller at også at disse kjempene ble utryddeti floden, men at noen av dem overlevde. Disse dukket gjerne opp over havet opp og prøvde å gjenskape de
sivilisasjonene som deres forfedre hadde bygget opp - med vekslende hell.
    På Påskeøya 7000 kilometer sørøst for Hawaii sier legendene at gudene/halvgudene som kom over havet etter storfloden var hvithudete, skjeggete og omtrent 2.5 meter høye. Loggbøkene til de første europeiske oppdagelses-reisende til Påskeøya forteller faktisk at de så svært høye mennesker der, som var mer lyshudete enn sjømennene og hadde rødlig hår. Les vår Mysterie-artikkel om Påskeøya - klikk her!
Skjeletter
To av verdens mest anerkjente forskere på de første menneskeartene, Abesalom Vekua og Lee Berger, er sikre på at vi mennesker har vært gjennom en periode med gigantisme - at vi hatt en rase mennesker som var høyere enn vi er i dag. De to professorene er verdenskjente for å finne hodeskaller av våre eldste forfedre, men når de forteller at vi også har vært gjennom en periode med gigantisme kan det virke som ingen ønsker å lytte. Men ikke bare er de sikre i sin sak, de kan faktisk vise fram fossile bein av dem!
    De fossilene av kjemper som Vekua og Berger kan vise fram er rundt 300.000 år gamle, men mye tyder på at kjempene kan ha levd opp i langt nyere tid. Jim Vieira og Michah Ewers i USA har samlet over 1500 gamle avisartikler og arkeologiske rapporter om funn av kjempemessige bein.
     Jim Vieira og hans bror Bill har hovedrollene i en ny internasjonal tv-serie: "Jakten på de tapte kjempene" ("Search For The Lost Giants"). Vår redaktør Terje Dahl er også med på tv-serien, men dessverre så fikk han ikke være med på en full episode, hvor han og brødrene skulle finne spor etter kjemper på Catalina Island i California. Terje ble syk med blodpropper i begge lungene da han landet i Los Angeles og måtte filmes i sykehussengen!
For History Channel og klipp fra episodene - klikk her!

Denisova-menneskene
Det mange er spesielt interessert er Terjes tanke om at kjempene kunne ha vært Denisova-menneskene.
     Det var i 2010 at den svenske professoren Svanta Pääbo ved et forskningsuniversitet i Tyskland klarte å finne DNA i en liten beinbit funnet i Denisova hulen i Altai-fjellene i det sørlige Sibir. Og ble overrasket over at den 40.000 år gamle fingeren ikke var av oss homo sapiens eller en neandertaler, men en ukjent menneskeart! Arten har fått navnet Denisova hominins - Denisova-menneskene.
    Siden fant man også en tann som var så stor at arkeologene først trodde det var av en utdødd hulebjørn. Og man fant også andre gjenstander:
    - Fossilet ble funnet sammen med tegn på moderne teknologi og ornamenter, blant annet et veldig vakkert armbånd, sa en av forskerne.
    Selv om vi fortsatt ikke vet hvordan Denisova-menneskene så ut og hvor høye de var så er tannen fra Denisova hulen klart den største menneskelige jekselen som noen gang er funnet!
    Det merkelige er at man nå har funnet ut av Denisova-menneskenes gener har spredd seg langt vekk fra Sibir. Man finner faktisk genene helt til de polynesiske øyene i Stillehavet!
Komet treffer jorda
Komet treffer jorda
Chevron på Madagaskar
Chevron på Madagaskar
 
 
Piri Reis kart
Piri Reis kart
Katastrofer
Legendene i Hawaii, som så mange andre steder i Stillehavet og verden ellers, forteller om en verdensomspennende katastrofe - en storflod. Vel, til ganske nylig har forskere flest benektet at vi har hatt en slik verdensomspennende flod, men nå ser bildet ut til å endre seg. Man mener nå å vite at kloden vår har hatt en rekke store kometnedslag i forhistorisk tid. Det er også snakk om kometnedslag i havet som medførte enorme tsunamier. For eksempel mener man at en komet krasjet ned i det Indiske havet for omtrent 5000 år siden. Den skapte en tsunami som var minst 200 meter høy, noe som kunne ha utryddet en fjerdedel av menneskene på kloden! Beviser for slike tsunamier finne man i såkalte chevroner, enorme hauger av stein og grus skylt på land.
     Også på sørsiden av øya Lanai i Hawaii er det grus fra havet strekker fra kysten til 365 meter over havet. Man antar det er en chevron laget av en eller flere tsunamibølger for mange tusen år siden. Tilsvarende finnes også på andre av øyene.
    Det kan også ha vært andre naturkatastrofer i en størrelsesorden vi vanskelig kan se for oss.
    Professor Charles Hapgood mente at jordas akse hadde endret seg flere ganger i forhistorisk tid og at dette hadde medført enorme katastrofer siden jordskorpen hadde glidd rundt på mantelen. Hapgood mente at en 15 graders forskyving av polene hadde skjedd runt 9.600 før Kr. Han mente blant annet å ha beviser for dette i eldgamle kart basert på enda eldre opplysninger, som Piri Reis kart, som viser sydpolen uten is.
     Andre forskere knytter verdensomspennende katastrofer til sol-eklipser og store vulkanutbrudd. Geologen og forskeren Dr. Robert Schoch, som har datert sfinksen i Egypt til å være mye eldre enn man trodde tidligere, mener at solaktivitet kan ha spilt en mye større rolle for vår planet enn tidlige antatt. Han sier at gigantiske solstormer som har truffet jorden kan ha smeltet isbreer verden over, noe som forårsaket regnskyller i den størrelsesorden som Bibelen og andre eldgamle skrifter og legender forteller om. Smelting av is vil også ha kunne endret jordskorpens trykk og skapt
Utenfor Japan
Utenfor Japan
Nan Madol
Nan Madol
katastrofale jordskjelv og vulkanutbrudd verden over.
     Noen forskere mener at kan vente oss store nyheter når undervannsarkeologi for alvor blir tatt i bruk. Man mener at byer og land har forsvunnet under havet i forhistorisk tid - og det kanskje flere ganger enn da havet steg etter den siste istid for omtrent 12.000 år siden. I områder utenfor India og Japan hvor man mener å ha funnet megalittiske byggverk under havet skal undersøkelser allerede være undervis.
    
Havet utenfor de mystiske ruinene Nan Madol (hvor man også skal ha funnet skjelett av en kjempe) på øya Pohnpei i Mikronesiafødersjonen skal også ha blitt undersøkt, men resultatene lar vente på seg.
     De mest optimistiske mener at man til og med en dag vil finne restene etter Atlantis og/eller Mu.
Ikke noe klart svar
Så hvem var de første på Hawaii-øyene? Vel, vi har nok dessverre ikke funnet noe klart svar. Legendene om menehunene er spennende, og byggverkene som tilskrives
Avstamning i Hawaii:
Filippinsk 13,6%, japansk 12,6%, polynesisk 9,0%,
tysk 7,4%, irsk 5,2%, engelsk 4,6%, portugisisk 4,3%, kinesisk 4,1%, koreansk 3,1%, meksikansk 2,9%, puertorikansk 2,8%, italiensk 2,7%, afrikansk 2,4%, fransk 1,7%, samoansk 1,3%, skotsk 1,2% og norsk 1.1%.

Fiji-prins på 2.34 m som også er rugby-spiller., 2.31 m
Fiji-prins, 2,34
Gullkledd mumie i Peru
Gullkledd mumie i Peru
Tarim mumie Ramses II

Tarimmumie     Ramses

 

Kon-Tki
Kon-Tiki
dem finnes, men man har ikke funnet noen skjeletter etter en slik rase dverger i på Hawaii-øyene. Det har man derimot gjort på øya Flores i Indonesia. Flores-menneskene, "Flores Man", den tidlige menneskerasen som har fått det latinske navnet Homo Floresiensis, var etter det man vet kun 1 meter høy.
    Vi vet jo at vikingene ikke kan ha vært de første, selv om det skulle være slik at de seilte helt dit, for det bodde jo allerede folk på Hawaii-øyene i vikingtiden.
    Hva med lyshudete guder? Vel, nå finner man beretninger om disse gudene over hele verden, ofte hadde de hadde kommet seilende over havet etter en stor katastrofe. De ble ifølge gjerne konger i landene de besøkte. Kamehameha I ble konge i Hawaii og han og hans slekt var jo rimelig høy, men noe bevis for at han familie hadde kommet fra noe annet sted enn andre sydhavsøyer har vi ikke. Kongeslekten i det polynesiske landet Tonga er også svært høy - og også de sier at de stammer fra guder som var kjemper. Det samme gjelder høvdingene i Fiji.
     I Peru finnes det gullkledde mumier etter konger som sa at de stammet fra disse gudene, og de var langt høyere enn folk flest! Det finnes også andre mumier etter mennesker som var svært høye, som Tarim-mumiene i høylandsørkenen i vestre Kina som ligger som en fortsettelse av Kaukasus-fjellene. Vi må heller ikke glemme faraoene i Egypt - Ramses II var en gammel, lyshåret og høy mann med nordisk utseende!
    Det nytter ikke å tvile på at store mumier finnes eller at Berger og Vekua har store fossile bein, for man kan selv dra på museene og studere dem! Men vi har altså ikke bevis for at man har funnet bein etter en rase med kjemper på Hawaii, for gamle avisartikler er ikke noe fysisk bevis - om det er aldri så mange.
 
   Men Denisova-menneskene, da? Vel, nå er det jo slik at folk i Polynesia har gener etter denne utdødde menneske-rasen, men vi vet enda ikke hvor høye de var eller om de kom seg helt til Hawaii. Og tradisjonelle forskere har jo fortsatt vanskelig for å fatte at havet var veier og ikke barriere i forhistorisk tid, selv om Thor Heyerdahl viste at det var godt mulig å seile over verdenshavnene i såkalte primitive farkoster.
    Så var polynesierne fra Marquesasøyene de første, slik de mest aksepterte teoriene sier? Vel, vi finner stadig nye bevis for at vi har hatt flere tidlige menneskeraser enn før antatt og at store katastrofer faktisk har funnet sted på planeten vi lever på. Mange legender, som på Hawaii, forteller at vi mennesker har gått igjennom flere perioder. Ja, vår redaktør fikk jo fornyet interesse for vår tidligste historie fordi Heyerdahl spurte han om vi mennesker kan ha gått under til omtrent sistemann - og om vi selv var skyldig i katastrofen slik legender og religiøse skrifter over hele verden forteller.
    Flores-mannen ble funnet i 2003 og Denisova-fingeren i 2010, så nye oppdagelser om de første menneskerasene gjøres stadig. Så kanskje vi en dag kan lese at det faktisk var folk på Hawaiis øyer da polynesierne dro sine utiggerkanoer opp på strendene, slik legendene sier. Kanskje vi til og med må
skrive om verdenshistorien?

For våre sider om Hawaii - klikk her
For vår artikkel om kjemper - klikk her
For vår artikkel om vikinger har seilt til New Zealand- klikk her
For våre andre mysterie-artikler
- klikk her

Hva tror du? Kanskje du har noen tanker rundt dette?
Vi tar gjerne imot tips og synspunkter når det gjelder
vår fjerne fortid, spesielt hvis det har tilknytting til kjemper!
Vi gleder oss til å høre fra deg (se litt lenger ned) - og følg med for oppdateringer!

Hva mener du?
"Jeg har følgende tips, synspunkter og/eller ideer når det gjelder de første beboerne på Hawaii:
  
  Navn:
 
  E-post adresse:
 

Under kan du lese innsendte meninger og ideer:

Kom med tips/innlegg, folkens!