forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | kontakt |
Papaya, hel og overskåretPapaya - en mirakelfrukt?
Kanskje du har sett den liggende på frukthyllen i en bedre assortert matvarebutikk? Eller kanskje du har smakt den på Kanariøyene - eller ved reiser enda lenger sydover? Papaya'en. Også kalt pawpaw eller tre-melon. De du får kjøpt i Norge er gjerne vasne og smakløse på grunn av den lange transporten, men de som har smakt en fersk hawaiivariant med rødt fruktkjøtt vet hvor god en papaya kan være! Vel, det du kanskje ikke er klar over er at papaya blir kalt en mirakelfrukt - den har blant annet egenskaper som gjør den til en verdifull medisinsk plante både innen moderne legevitenskap og tradisjonell medisin!
Planten
PapayaPapayaplanten, latinsk navn Carica Papaya, er et "tre" som kan bli opp til ti meter høyt, men som vanligvis er langt lavere. Det gror i tropisk og til dels også subtropisk klima. Bladene sitter høyt opp på den rette stammen, som en krone rundt fruktene, omtrent på samme måten som kokosnøttpalmen. Det finnes mange varianter av papaya, og frukten varier i størrelse fra en pære til nesten som en vannmelon. Ja, noen varianter kan bli over en meter lang! Papayaen er gjerne melon- eller pæreformet, og de fleste har gul til oransje fruktkjøtt. En populær hawaiivariant ("jordbærpapaya") har rødlig kjøtt. Inne i frukten er det et hulrom med masse svarte frø av pepperkornstørrelse.
God smak
Papaya er først og fremst en populær frukt for sin gode smak. Kutt den i båter og fjern frøene og skinnet - og du har et flott tilskudd til frokost eller lunsj! Noen varianter kan smake litt parafinaktig, men de fleste er søte og gode. Den rødlige varianten er blitt svært populære på grunn av sin ekstra gode smak. Papaya egner seg også godt i salater og desserter. For å lese mer om papaya som mat - klikk her.
Mineraler og vitaminer
Selv om ikke papayaen skulle smake så godt som den gjør så burde den likevel være så populær som den er de fleste steder der den gror. Frukten er nemlig stappfull av mineraler og vitaminer, pluss enzymer og anti-oksidanter! Papaya har dobbelt så mye C-vitamin som appelsiner, pluss en god del A og B. Av mineraler kan nevnes kalsium magnesium og jern, pluss aminosyrer. Den har masse antioksidanter, som betacarotene - og mer enn i gulrøtter! Papaya er en utmerket frukt for å forbygge sykdommer og holde kroppen i form. "A papaya a day keeps the doctor away" passer nok langt bedre enn "an apple a day"!
Fordøyelse
Papaya-"kronen"Papaya har så mange medisinske egenskaper at man nesten ikke vet hvor man skal begynne! Vel, kan kanskje begynne med Columbus. Da han oppdaget Amerika forspiste sjømennene hans seg på en velkomstfest som de karibiske indianerne holdt for dem. De fikk forferdelige magesmerter og kramper, helt til indianerne ga dem papaya, da gikk det over. Dette skyltes enzymene i papaya - og selvsagt hjelper de den dag i dag. Mange som har reist i utlandet har erfart at man kan få magetrøbbel, og da er det godt å vite at papaya både forbygger og hjelper! Ja, disse enzymene hjelper deg selv om du ikke er i fremmede land. De hjelper til med å fordøye stivelse, protein og fett - og renser tarmene samtidig. Papaya hjelper også kroppen å produsere mer av stoffet arginin, som er en viktig aminosyre fordi den aktiverer HGH, et hormon som gjenoppbygger og fornye celler i leveren, musklene og skjelettet.
Uren hud, eksem og psoriasis
Det samme enzymet som hjelper fordøyelsen vil også hjelpe til å holde huden myk og lytefri. I mange land i hvor man gror papaya er det vanlig at damene av og til vasker ansiktet med den myke massen rundt frøene. Ja, til og med fregner, vorter og andre problemer i huden forsvinner gjerne etter en tids bruk - det er ikke dyre preparater på flasker og tuber som gjør at sydhavsdamene har så plettfri hud!
Mange nordmenn reiser til Kanariøyene for å ta solbehandling for alvorlig eksem og psoriasis. Det som er synd er at man ikke samtidig benytter anledningen til å prøve papaya. Det er godt med papaya å få kjøpt både i butikkene og de lokale markedene, og ved å smøre/gni huden med papaya vil man kunne få merkbar forbedring ved å holde på en periode. Best er det om man gnir huden med skinnet av umodne, grønne frukter, men man må være klar over at både moden og umoden frukt kan irritere huden kraftig og at endel får svie som er vanskelig å holde ut!
Mark og lus
Jente med liten gutt, MikronesiaI mange land er både dyr og mennesker plaget med hodelus og innvollsmark. Ja, i Norge er det heller ikke uvanlig at småbarn som krabber rundt i sandkasser hvor tankeløse tobeinte har luftet hundene sine får mark i magen! Papaya er en utmerket løsning, og er dessuten god og næringsrik mat for de yngste (men ikke la dem spise for mye papaya over lengre perioder, det kan bli for sterkt for magen). Da jeg bodde i sydhavet oppdaget jeg at en liten jente i landsbyen hadde hodet fullt av lus og infiserte småsår. Etter frokost tok jeg skallet etter den papayaen jeg hadde spist og gned hodebunnen og håret hennes ganske kraftig. Det gjorde nok vondt, selv om hun holdt en tapper mine, men etter en dag var både lus og stygge sår vekk!
Preventivmiddel
Papaya har i flere land tradisjonelt vært brukt som prevensjonsmiddel, og det forskes nå om dette kan brukes av den moderne legemiddelindustrien. Kanskje man også kan bytte ut "an appel a day keeps the doctor away" med "a papaya a day keeps the babies away"? Vel, papaya har også vært brukt til å framkalle abort, og gravide bør derfor være forsiktig med å spise for mye papaya.
Kreft
Det forskes stadig på kreft og man søker verden over etter planter som kan kurere sykdommen. Noni-frukten har etter hvert fått ord på seg for å kunne hjelpe, og det samme gjelder haileverolje. At man ikke har fortstått at papaya har medisinske egenskaper som også kan kurere eller hjelpe ved kreft er litt merkelig. Tradisjonelt har man mange steder i verden brukt avkok av bladene, halvmodne frukter eller frøene som en medisin for mange former for kreft. Jeg syntes ikke det er rart at papaya skal kunne hjelpe ved kreft. Stoffet papain er brukt over hele verden som kjøttmørner, den mykner/løsner opp dødt hudvev og andre døde celler. Ja, noen leger startet da også for ganske mange år siden å sprøyte papain inn i kreftceller, og observert at cellene myknet og veksten saknet eller stanset. Men det er først vi det aller siste at man i USA skal ha klart å isolere at stoff fra papaya-planten som etter sigende er en million gang sterkere enn den anti-kreft medisinen vi bruker i dag!

Kronisk utmattelses-syndrom. (ME)

Mange verden over sliter med ME, kronisk utmattelsessyndrom, men det er vanskelig å få behandling. Spesielle blodtester viser at de med ME har såkalte "myntruller". De oppstår når de røde blodcellene kleber seg sammen, det ser ut som om blodcellene er stablet oppå hverandre som mynter. Papain har den egenskapen at den løser opp fibrin, nettopp det stoffet som får røde blodceller til å klebe seg sammen! Å løse opp myntrullene med papaya-tabletter har vært til god hjelp for mange med ME - mange har blitt friske!
Sår og operasjoner
Moden og umoden papaya.Da jeg bodde i sydhavet var jeg ofte plaget med tropebyller, og gikk jeg tom for antibiotisk salve betød det alvorlig trøbbel. Heldigvis oppdaget jeg at den melkevite latexsaften fra umodne frukter renset ut sårene på en helt utrolig måte. Etter noen timer var all materie og død hud oppløst - og såret rent. Det var bare å dekke til så fluene ikke kom til og såret kunne starte å gro. Denne latexsaften er papain, og de som produserer papain risper da også umodne frukter på trærne med kniver av rustfritt stål og lar saften dryppe ned på porselensskåler. Dette er viktig, for papain reagerer fort med omgivelsene kan lett mister effekten hvis man bruker uegnet emballasje/oppbevaringsmetode.
    I dag brukes papain i moderne medisin enkelte steder både før og etter operasjoner, før operasjonen for å kontrollere blodstrømmen og etter operasjonen for å få såret til å gro. Man sprøyter også papain inn i dårlige ledd for å løse opp skadet/degenerert brusk for å gi pasienter med leddproblemer som langt framskreden reumatisme bedre bevegelighet og lindring for smertene.
Øl og ull
Det er ikke bare som helse- og legemiddel at papain brukes i dag. Papain er et viktig stoff i klesindustrien, hvor det brukes for å mykne og rense ull under produksjonen. Papain brukes også ofte ved garving av lær, og tannlegene bruker papain under behandling av pyorrhea. Jeg har allerede nevnt at papain er stoffet man finner i kjøttmørner, da gjerne blandet med salt for å øke effekten (det går like bra å pakke kjøtt inn i papayablader), og det brukes som et middel under ølproduksjon.
Mirakelfrukt?
Er så papaya en mirakelfrukt? Vel, spørsmålet er jo hvilke mirakler man forventer seg, eller hva man regner som et mirakel. At papaya har egenskaper som overrasker de fleste er det ingen tvil om. Men mange folk som spiser papaya daglig, eller har prøvd papaya som helsemiddel eller medisin, snakker ikke om mirakel når det gjelder de fantastiske egenskapene: "Det er bare slik papaya virker!"

Av Terje Dahl

For å komme til siden om fruktene i sydhavet, klikk her.
For å komme til siden om helseprodukter fra sydhavet, klikk her.


Tips en venn : "Har du lest artiklen om papaya i Sydhav på nettet?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

Mer om sydhavet?
Paradiset jeg fant"Paradiset Jeg Fant"
Etter eventyrseilasen i Coco Loco vendte Terje Dahl tilbake til sydhavet. Traff høvdingdatteren Emma Toematagi i det polynesiske landet Tuvalu og feiret bryllup i en måned.
"Skulle vi virkelig bygge vårt hjem på den ubebodd koralløya Motuloa, helt på verdens ende..?"

Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille. Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.

Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.

 Sydhav på nettet
Terje Dahl

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | kontakt |