forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt | video | musikk | mat helse | mysterier | penpals| linker | kontakt |

Portugisisk krigsskipManetene i sydhavet:
Irriterende, farlige, ufarlige, vakre, nyttige og... gode!
For folk flest i Norge er vel maneter bare noen irriterende geleklumper som driver rundt i sjøen, noe man må passe seg for så man ikke brenner seg.
    Manetene er så mye mer enn geleklumper. Noen arter bør man riktignok passe seg for, mens andre er både ufarlige og vakre. Og visse typer maneter er ansett som en delikatesse både i Østen og sydhavet!

Manetene består av mer enn 95 prosent vann og har verken skjelett, øyne, hjerte, blod eller hjerne. Men selv om de mangler mange av de organene som vi anser som helt vitale, så kan de faktisk på sitt vis både lukte og smake. Og selv om de ikke kan se så kan de føle forskjellen på lys og mørke. Ja, og selv om kroppen vil falle sammen hvis du tar maneten ut av vann, fordi den ikke har skjelett, så kan den både svømme og fange mat!
Mange typer
Det finnes mange slags maneter. I Norge gjør vi det så enkelt at vi kaller de som brenner for brennmaneter og de som ikke brenner for glassmaneter. Den vitenskapelige virkeligheten er ikke så enkel, det finnes omtrent 3000 forskjellige arter, og disse kan gjerne deles inn flere i typer og klasser. Manetene syntes sikker vi mennesker er noen oppblåste nykommere, for selv har de eksistert på planeten vår i over 500 millioner år! De største manetene kan ha en "kropp/hode" på over 2 meter og flere arter har tentakler som blir over 30 meter lange.
Brenner ikke
ParaplymanetVi sier at brennemaneten "brenner", men det har jo ingenting med ild å gjøre, annet enn at det svir nesten på samme måten som om vi kommer borti noe brennende eller glødende. Det er neslecellene på manetenes tentakler, (fangarmer, brenntråder) som er vonde å komme nær. De kan bli mange meter lange og henger gjerne under maneten som et slør av tynne, gjennomsiktige tråder. De små neslecellene sitter tett i tett på trådene og inneholder en gift som svir og klør når den kommer i kontakt med huden vår. Tentaklene med neslecellene er de fleste maneters måte å skaffe seg mat på, giften lammer byttet.
Sjelden livsfarlig
Giften som sitter i neslecellene er sterk nok til å drepe den typen plankton som er manetenes hovednæring, og noen har gift som også kan drepe mindre fisk. For oss mennesker er de fleste maneter ganske så ufarlige, selv om kløe og en brennende smerte ikke er særlig behagelig. Noen mennesker kan få en allergisk reaksjon på neslegiften, og da kan det jo være litt mer alvorlig. Direkte farlig er nok bare "portugisisk krigsskip", irukandji-manet og de manetene som kalles sjøveps. De portugisiske krigsskipene seiler av gårde på overflaten med noe som ligner på en halvt oppblåst kondom, mens sjøvepsen holder seg ned i vannet. Ingen av dem vil svømme etter deg, så ser du disse manetene er det bare å svømme vekk eller vente med å kaste seg i sjøen. Sjøvepsene og irukandji-manet trives best i farvannene rundt Australia, mens de portugisiske krigsskipene finnes i alle tropiske farvann. Giften i disse tre artenes nesleceller er uvanlig sterk, men sjelden dødelig i seg selv for oss mennesker (bortsett fra den knøttlille irukandji-maneten). Skulle du være så uheldig å komme bort i en av dem så prøv å unngå panikk, panikken kan jo drepe selv om ikke giften gjør det! Vær klar over at neslecellene er inntakt lenge etter at selve maneten er død, så ikke ta på en halvtørket brennmanet som ligger i sanden!
SjøvepsFå vekk trådene
Det første og beste råd for en som har kommet borti en manets tentakler er å få restene av huden. Er du i vannet så svøm vekk, og selvsagt helst mot land, mens du prøver å få så mye som mulig vekk fra øyne, hender og kropp. På land kan du prøve å fjerne så mye som mulig ved å gni med tørr sand og skylle deg godt med saltvann. Ikke kast deg inn i en dusj, ferskvann vil bare utløse enda mer gift fra neslecellene! Har du kommet borti en vanlig brennmanet så vil smerten og kløen vanligvis gå over av seg selv i løpet av et par timer. Isbiter og/eller brannsalve kan dempe smertene en god del. Når det gjelder sjøveps så kan det være en god ide å dynke det brennende stedet med eddik eller ha på bakepulver for å nøytralisere giften. Ikke gni med alkohol eller hør på kjerringråd om å tisse på stedet, det gjør ofte vondt verre! Er du redd for en allergisk reaksjon, eller har blitt "brent" så alvorlig av en sjøveps eller portugisisk krigsskip at du har kramper eller åndenød så bør du selvsagt ta kontakt med lege umiddelbart.
Mat
Selv om folk flest prøver å unngå manetene av redsel for å bli brent, så er det folk som faktisk slikker seg om munnen ved synet av maneter. Manet er en delikatesse i Østen, og en kjent rett består av tørkete manetbiter. Etter å ha ligget natten over i vann for å bløtlegges og avsaltes, presses vannet ut av bitene før de rulles i en lake av krydder, agurk, eddik, sukker, salt og sesamolje. Flere steder i sydhavet er visse typer av maneter også ansett som en delikatesse, selv om dette i mange land nå er i ferd med å bli byttet ut med vestlig mat som hamburger og pizza.
Svøm blant millioner av maneter!
Manetene er egentlig ganske fascinerende, og hører selvsagt hjemme i naturen som alt levende. En meget spesiell opplevelse kan du får være med på i det mikronesiske landet Palau - har kan du få svømme blant millioner av ufarlige maneter i den berømte Jellyfish Lake!

Artikkel: Svøm blant millioner av brennmaneter - uten å brenne deg! Les mer

Her er noen av sydhavets maneter:

Portugisisk krigsskip (Portuguese Man-of-war)
Denne maneten er gjennomsiktig purpurblå, og seiler av gårde på overflaten med noe som ligner på en halvt oppblåst kondom. Tentaklene kan bli over 20 meter lange, mens den gassfylte kroppen er rundt 5 centimeter lang. Kan være farlig for mennesker.
Irukandji maneten - og fyrstikker! Irukandji (Irukandji jellyfish)
Irukandji maneten er gjennomsiktig. Kroppen er rundt 1 centimeter lang, mens de fire tentaklene kan være opp til 35 centimeter. Finnes i australske farvann og kan være dødelig for mennesker. Reaksjonen kan komme etter 5-120 minutter, lege må oppsøkes umiddelbart!

Sjøveps (Sea wasp, box jellyfish)

Sjøvepsen er nesten helt gjennomsiktig. Kroppen er mellom 2-6 centimeter lang, mens tentaklene er litt over en halv meter lange. Holder til i australske farvann og kan så absolutt være farlig for mennesker.
Mastigasmanet (Mastigas)
Brennmanetene i Jellyfish Lake i Palau, Mikronesia. Innesperret i en saltvannssjø på Rock Islands har den tilpasset seg sin nye omgivelse så den gjennom årene har mistet neslecellene som brenner. Det er blitt populært for turistene å dykke blant millioner av dem!

Sjønesle (Sea Nettle)
En vakker brennmanet som lever i Stillehavet fra Alaska til Hawaii. Har tentakler som brenner, men er på langt nær så farlig som en sjøveps eller portugisisk krigsskip.


Løvemanke (Lion Mane)

Dette er den største av alle maneter, med en diameter på opp til 2.5 meter og tentakler som er over 30 meter lange. Trives ikke så godt i varmt vann, så mer vanlig på våre breddegrader enn sydhavet. Ganske sterk gift i neslecellene, men ikke direkte livsfarlig i seg selv.

Paraplymanet (Umbrella Jellyfish)
En liten manet som ikke blir lenger enn 4 centimeter. Den er nesten helt usynlig og lever i store flokker. Holder til i Stillehavet, men i nordlig og ganske kaldt vann.

Av Terje Dahl

Les mer om livet i havet, klikk her
Tips en venn : "Har du lest om manetene i Sydhav på nettet?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):
Terje Dahl har skrevet en rekke bøker og artikler fra sydhavet, de kan du lese mer om ved å klikke her.

 Sydhav på nettet
Terje Dahl

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debattvideo | musikk | mathelse | mysterier | penpals| linker | kontakt |