forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | kontakt |
Elvis
Tongas triliton - ikke på listen

FNs verdensarvliste:
- Øyene i sydhavet burde ha flere steder på listen!


FNs liste over verdens kultur- og naturarv inneholder mer enn 1000 steder. Norge har åtte steder på verdensarvlisten. Øyene i sydhavet har ni, men vår redaktør Terje Dahl mener at de burde ha hatt langt flere!

Verdensarvlisten ble etablert i 1972 av UNESCO, som er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur. Målet er å bevare natur- og kultursteder på kloden vår, og stedene er valgt på grunn av sin spesielle kulturelle eller naturhistoriske betydning for menneskeheten. Stedene kan være for eksempelvis en skog, et fjell, en innsjø, en ørken, et monument, et bygg, et kompleks, eller en by.
    La oss titte på hva UNESCO sier om de utvalgte stedene på Stillehavsøyene - og vise deg de stedene som vår redaktør mener mangler.

Fiji:
Levuka - en historisk havneby

"Byen med dens lave bygninger er blant kokospalmer og mangotrær langs strandpromenaden. Levuka var den første hovedstaden i Fiji, da landet ble en brittisk koloni i 1874. Den utviklet seg tidlig på 1800-tallet til å bli et sentrum for kommersiell aktivitet av amerikanere og europeere som bygde varehus, butikker, havneanlegg, boliger og religiøse, pedagogiske og sosiale institusjoner rundt landsbyene. Det er et sjeldent eksempel på en kolonial havneby som er påvirket urbefolkningen, som var flere enn de europeiske bosetterne. Byen er et fremragende eksempel fra det 19. århundre på en Stillehavs-havneby hvor av lokale bygningstradisjoner er integrert med det fremste av marinekrefter, noe som brakte en fremveksten av et unikt landskap."

Fra UNESCOS sider, på engelsk - klikk her
For våre informasjonssider om Fiji - klikk her
For våre artikler fra Fiji
- klikk her

Kirke i Levuka
Historisk kirke i Levuka
Fiji kart
Klikk for Google kart
Fransk Polynesia (Tahiti):
Taputapuatea marae -
et historisk plattform
Taputapuatea Marae er et steinplattform (marae) i Opoa, Taputapuatea, på sør-østkysten av øya Raiatea. Stedet har en rekke maraer og andre steinstrukturer, og ble en gang ansett som det sentrale tempelet og religiøse sentrum av østlige Polynesia. I 2017 ble Taputapuatea-området innskrevet på UNESCOs verdensarvliste med Taputapuatea marae som beskrevet som hjertet av stedet.
Fra UNESCOS sider, på engelsk - klikk her
For våre sider om Fransk Polynesia - klikk her
For våre artikler fra Fransk Polynesia - klikk her
For våre artikler om steinplattformer - klikk her

Taputapuatea Marae
Taputapuatea Marae

Fransk Polynesia
Klikk for Google kart
Kiribati:
Phoenixøyene - et beskyttet område
"Phoenixøyene er en av tre øygrupper i Kiribati, og er det største beskyttede havområdet i verden. Her finnes en av verdens største intakte uberørte økosystemer. Området inneholder ca 800 kjente dyrearter, inkludert ca 200 koraller, 500 fiskearter, 18 marine pattedyr og 44 fuglearter. Dette er det første stedet i Kiribati som har kommet på Verdensarvlisten. Phoenix Island Protected Area (PIPA) er på 408 250 m², og utgjør stor del av marinehabitater i Stillehavet."
Fra UNESCOS sider, på engelsk - klikk her
For våre informasjonssider om Kiribati - klikk her
For våre artikler fra Kiribati - klikk her
For våre faktasider om livet i havet - klikk her


Korallrev med fisker
Korallrev med fisker
Kiribati kart - klikk for Google-kart
Marshalløyene:
Bikini Atoll - stedet for atombombetesting

"I kjølvannet av andre verdenskrig bestemte USA seg for å gjenoppta atombombetesting i Stillehavet, på atollen Bikini i Marshall-skjærgården. Etter å ha flyttet vekk de lokale innbyggerne ble det gjennomført 67 atomtester fra 1946 til 1958, inkludert eksplosjonen av den første hydrogenbomben (1952). Bikini-atollen har bevart bevisene, som er svært signifikant når det gjelder å vise kraften til atomtestene, - de sunkne skipene som ble sendt til lagunens bunn ved testene i 1946 og det gigantiske Bravo krateret. Testene hadde store konsekvenser for Bikini-atollens geologi og naturlige miljø - og for helsen til de som var utsatt for stråling."
Fra UNESCOS sider, på engelsk - klikk her
For våre infosider om Marshalløyene - klikk her
For våre artikler fra Marshalløyene - klikk her


Bombekrater på Bikini
Bombekrater på Bikini

Klikk for Google kart

Mikronesiaføderasjonen (FSM)
Nan Madol: Seremonielt senter i Mikronesia

"Nan Madol består av mer enn 100 øyer utenfor kysten av Pohnpei, som ble konstruert med vegger av basalt- og korallblokker. Disse øyene har rester av steinpalasser, templer, gravsteder og boligområder bygget mellom år 1200 og 1500. Disse ruinene representerer det seremonielle senteret i Saudeleur-dynastiet, en periode i Stillehavets sydhavskultur. Den store skalaen av bygningene, deres tekniske raffinement og konsentrasjonen av megalittiske strukturer bærer vitnesbyrd om komplekse sosiale og religiøse praksiser i øyens samfunn i perioden."
Fra UNESCOS sider, på engelsk - klikk her
For våre infosider om FSM - klikk her
For vår artikkel om Nan Madol - klikk her


Nan Madol
Nan Madol

Kllikk for karrt av Nan Madol!
Palau:
Rock Islands - den søndre lagunen

"Rock Islands søndre lagune dekker 100.200 hektar og har 445 ubebodde kalksteinsøyer av vulkansk opprinnelse. Mange av dem viser unike sopplignende former i turkise laguner omgitt av korallrev. De har et stort mangfold av planter, fugler og marine liv, inkludert dugong og minst tretten hai-arter. Resterne av steinbyer, samt gravsteder og steinkunst, bærer vitnesbyrd om organisasjonen av små øysamfunn under tre årtusener. Oppgivelsen av landsbyene i det 17. og 18. århundre illustrerer konsekvensene av klimaendringer, befolkningsvekst og forståelse på et samfunn som lever i et marinemiljø."
Fra UNESCOS sider, på engelsk - klikk her
For våre infosider om Palau - klikk her
For våre artikler fra Palau - klikk her


Rock IslandsRock Islands

Klikk for Google kart!

Papua Ny Guinea (PNG):
Kuk - forhistorisk jordbruksområde
"Kuk Early Agricultural Site består av 116 hektar med sump i det vestlige høylandet i New Guinea, 1,500 meter over havet. Arkeologisk utgravning har avslørt landskapet som et våtmarksjordbruksområde - brukt nesten kontinuerlig for 7.000 (og muligens i 10.000 år). Den inneholder velbevarte arkeologiske rester som demonstrerer det teknologiske spranget som forvandlet plantenes utnyttelse til vanlig landbruk for rundt 6.500 år siden. Det er et utmerket eksempel på å forandre landbrukspraksis over tid, fra oppbyggete hauger for å drenere våtmarkene gjennom graving av grøfter med treverktøy."
Fra UNESCOS sider, på engelsk - klikk her
For våre infosider om Papua Ny Guinea - klikk her
For våre artikler fra Papua Ny Guinea - klikk her

Kuk jordbruksområde
Kuk jordbruk
Kart PNG

Salomonøyene:
Øst Rennell

"East Rennell utgjør den sørlige tredjedelen av Rennell Island, den sørligste øya i Salomonøyene i det vestlige Stillehavet. Rennell, 86 km lang x 15 km bred, er den største hevete korallatollen i verden. En stor del av øya er Tegano, som var den tidligere lagunen på atollen. Innsjøen, den største i det østre Stillehavet (15.500 ha), er brakk og inneholder mange robuste kalksteinsøyer og endemiske arter. Rennell er mest dekket med tett skog, med en baldakin som er gjennomsnittlig 20 m i høyden. Kombinert med de sterke klimatiske effektene av hyppige sykloner, er stedet et ekte naturlig laboratorium for vitenskapelig studie."
Fra UNESCOS sider, på engelsk - klikk her
For våre infosider om Salomonøyene - klikk her
For våre artikler fra Salomonøyene - klikk her

Kano og fugler, Rennell
Kano og fugler, Rennell
Klikk for Google kart
Vanuatu:
Høvding Roi Mata's område

"Høvding Roi Mata's Domain er det første stedet som er vernelistet i Vanuatu. Den består av tre tidlige 1700-tallet steder på øyene Efate, Lelepa og Artok, som er forbundet med liv og død av den siste overordnede sjefen, eller Roi Mata, på det som nå er Vanuatu. Eiendommen inkluderer Roi Matas bolig, stedet for hans død og Roi Matas massegrav. Disse er nært knyttet til de muntlige tradisjonene som omgir sjefen og de moralske verdiene han sto for. Stedet gjenspeiler konvergensen mellom muntlig tradisjon og arkeologi, og vitner om Roi Mata sosialreform og konfliktløsning, som fortsatt er relevant for befolkningen i regionen."
Fra UNESCOS sider, på engelsk - klikk her
For våre infosider om Vanuatu - klikk her
For våre artikler fra Vanuatu - klikk her

Fels hule
Roi Matas hule

Klikk for Google kart!

Påskeøya (Rapa Nui):
Påskeøyas nasjonalpark
"Rapa Nui, det innfødte navnet på Påskeøya, vitner om et unikt kulturfenomen. Et samfunn av polynesisk opprinnelse som bosatte seg der c. AD 300 etablerte en kraftig, fantasifull og original tradisjon av monumental skulptur og arkitektur, uten noen ekstern innflytelse. Fra det 10. til det 16. århundre bygget dette samfunnet helligdommer og reiste unike steinfigurer kjent som moai, som skapte et uovertruffen kulturlandskap som fortsatt fascinerer mennesker over hele verden."
Det er så mange mysterier på Påskeøya og de store steinstatuene er så spennende at vi har laget en hel serie med artikler om dem!

Fra UNESCOS sider, på engelsk - klikk her
For våre artikler om Påskeøyas statuer - klikk her

For våre infosider om Påskeøya - klikk her
Statuer på Påskeøya
Statuer på PåskeøyaKlikk for Google kart!

 

Vår redaktør Terje Dahl: - Det finnes mange flere severdigheter i sydhavet som burde ha vært på listen!
Terje Dahl i TongaVår redaktør Terje Dahl, som har besøkt de fleste øyene i sydhavet, mener at det er flere steder som burde ha vært på UNESCOs liste.
    - Ta en titt på de jeg omtaler under, jeg har plukket fram noen av de mest kjente, men det finnes sikkert mange flere! En årsak til at flere av stedene jeg nevner ikke er på UNESCOPs liste er nok at de står for et mystrium; - hvem som laget dem og hvorfor. Arkeologens forklaringer holder i mange tilfelle ikke!, sier Terje.
Under finner du de stedene som Terje Dahl har plukket ut, med linker til våre artikler.

Guams Latte steiner
I Latte Park, midt i hovedstaden Agana i Guam, finner du stående steiner med store steiner på toppen. På informasjons-plaketten leser du at stolpene er hus-stolper fra en svunnen tid. Men er de nå egentlig det?
For vår artikkel om Latte-steinene - klikk her.
For våre sider om Guam - klikk her

Latte steiner på Guam

Yaps steinpenger
På øya Yap i Mikronesia finnes enorme steinmynter som er flere hundre år gamle, og som fortsatt har samme verdi som da de ble "myntet". Og om du synes tikronene er tunge å dra med seg i lommeboka, så ta en titt på disse steinpengene: Den største har en diameter på 3,6 meter og veier flere tonn!
For vår artikkel om steinpengene - klikk her.
For våre sider om Mikronesiaføderasjon (FSM) - klikk her

Steinpenge og gutt

Tongas triliton
På hovedøya Tongatapu i Tonga finner du en gigantisk steinstruktur. Den offisielle teorien går ut på at den i gammel tid var porten til den kongelige eiendommen. Men var det en portal - eller er sammenligningen med Englands berømte steinsirkel Stonehenge riktigere?

For vår artikkel om Tongas triliton - klikk her.
For våre sider om Tonga - klikk her

Tongas trilioton og vår redaktørs datter

Palaus manetsjø
Rock Islands er på UNESCOs liste, men er en av sydhavets store severdigheter er Jellyfish Lake, nettopp i Palau! Her kan du svømme blant millioner med brennmaneter som har mistet evnen til å brenne!

For vår artikkel om manetsjøen - klikk her.
For våre sider om Palau - klikk her

Maneter under vann

Tuvalus kjempegrav
På øya Nukulaelae i Tuvalu finnes det en kjempestor grav, hvor kjempen Te Valu skal ligge. Vår redaktør Terje Dahl var med to japanske arkeologer for å åpne graven, men plutselig stoppet de innfødte arkeologenes arbeid og nedla forbud mot å røre graven. Hvorfor? Hva skjuler seg i graven?
For vår artikkel om kjempens grav - klikk her.
For våre sider om Tuvalu - klikk her

Kjempens grav

Så hva kan du ha glemt å ta med, Terje?
    - Vel, jeg kan jo nevne at det finnes en rekke eldgamle pyramider, eller pyramideformete strukturer, over hele sydhavet. Pluss at det ikke bare er Påskeøya som har forhistoriske statuer som forestiller kjemper som skal ha levd. Og kanskje at det i Fiji finnes en stein som skal gro? spør vår redaktør Terje Dahl.

    Linker til artikler om dette finner du på våre Mysterie-sider - klikk her.

Har du tips om andre steder - eller kommentarer til valgene? Send en email til post@sydhav.no!


For våre sider med mysterier fra sydhavet - klikk her
For forsiden av Sydhav - klikk her


Mer om sydhavet?
Paradiset farvel!
"Paradiset Farvel!"
Terje Dahl bodde seks år i sitt sydhavsparadis. I et hus med tak av palmebladet og gulv av grus, to meter unna lagunen. Fisket hai, fanget kokosnøttkrabber og levde et Robinson Crusoe-liv uten aviser, biler, cola og TV. Helt til orkanene dukket opp...
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.

Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.

 Sydhav på nettet
Terje Dahl

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | kontakt |