forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

Moorea ved Tahiti
Hvilket sydhavsparadis bør du besøke?

Å besøke sydhavet med vaiende palmer, kritthvite strender, spennende kultur og vennlige mennesker står øverst på mange nordmenns ønskeliste, men hvilket eller hvilke land skal man velge?

Sydhavet er ikke lenger uoppnåelig for oss nordboere, på tross av at det ligger på den andre siden av kloden. Økonomien for folk flest er bra, man har mulighet til å ta seg ferie - og det går lettere og raskere å fly til sydhavet enn noen gang tidligere. Selvsagt er folks ønsker og behov forskjellige - og når man vet at det finnes over 20 land i sydhavet som alle har mye å tilby, så er det ikke alltid like lett å velge. Mange har allerede funnet sine drømmers sted ved å lese i vårt nettmagasin, men her er en kort oppsummering for de som ikke aner hvor de skal begynne å lete.
1. Hva slags reisende er du?
Eventyreren
Mann på øya Puluwat i Mikronesia.Du er Thor Heyerdahl-typen som vil oppleve ekte sydhavskultur, og som er villig til å dra utenfor allfarvei for å oppleve den. Det betyr et du drar til land du antaglig ikke har hørt om - og aller helst ut til ytre øyer hvor det ikke finnes sykehus eller vanlige butikker. I noen land går det småfly til ytre øyer, mens i andre land er man avhengig av skip, - og det kan gå uker/måneder mellom hvert skipsanløp! På samme måten som Heyerdahl gjorde det i 1937 risikerer man også i dag å bli syk og få problemer med å komme til lege. Er man villig til å riskere dette så får man oppleve noe unikt: Padle utriggerkano for å fiske, være med på lokal dans, bli kjent med mennesker som mener at det ikke er så viktig å ha klokke - og mye mer!
Land: Mikronesias Forende Stater, Kiribati, Tuvalu, Papua Ny Guinea, Salomonøyene.
Pluss: Sydhavskultur, annerledes, vennlighet, opplevelser for livet.
Minus: Vanskelig å komme til ytre øyer, varierende helsevesen.

Studenten
Norsk jente i Samoa.Du er lysten på å oppleve noe annet enn Hellas og Kanariøyene - og har tid til å gjøre det. Gjerne få med deg sol og sand, men også noe som er annerledes. Du vil gjerne treffe andre ungdom, og ha det gøy. I sydhavet er det mange land som oppfyller disse kriteriene. Rimeligst er det i Fiji, og her er det også mange muligheter. Bare vær klar over at luksuhotellene på Coral Coast koster flesk, og at det i Fiji - som over alt i verden - kan være utrygt å miste fornuften om kvelden. Cookøyene, med hovedøya Rarotonga og naboøya Aitutaki, er også kjent for vennligheten, og er blitt populært blant nordmenn. Tonga og Samoa er mindre kjent for turisme, og følgelig et mer spennende reisemål hvis man ønsker å oppleve mer ekte sydhavskultur.
Land: Fiji, Cookøyene, Tonga, Samoa.
Pluss: Annerledes, vennlighet, sydhavskultur, treffe andre ungdom.
Minus: Litt lite tilbud hvis man vil ha "action"-opplevelser. Varierende prisnivå.

Backpackeren
Nordmann på besøk i Fiji.Som studenten så er du lysten på å oppleve noe annerledes enn Kanariøyene, men samtidig har du gjerne et minimalt budsjett. Rimeligst er det i Fiji, bare vær klar over at luksuhotellene på Coral Coast koster flesk! I Fiji har også mange muligheter for å treffe andre backpackere - og det finnes godt med egnete overnattingstilbud. Folk i Fiji er svært vennlige, men man kan risikere å bli lurt - og politisk kriminalitet smitter av og til over på folkene. Cookøyene, med hovedøya Rarotonga og naboøya Aitutaki, er også kjent for vennligheten, men der er det dyrere. Tonga og Samoa er spennende reisemål hvis man ønsker å oppleve mer ekte sydhavskultur, men det er ikke alltid like godt tilrettelagt for backbackere.
Land: Fiji, Cookøyene, Tonga, Samoa.
Pluss: Annerledes, vennlighet, sydhavskultur, treffe andre backpackere.
Minus: Varierende prisnivå, ikke alltid tilrettelagt for backpackere.

Familien som har reist mye
Markedet i Tonga.Endelig har dere funnet ut at det er på tide å besøke sydhavsøyene. Barna har blitt så store at man ikke trenger å ta så mye hensyn til det helsemessige, og økonomien er grei nok. Vel, for dere så er mye avhengig av hva dere ønsker å oppleve. Det er mange land i verden som har sol, sand og vakker natur, men selve kulturen og sydhavstemningen finnes bare i sydhavet! Fiji og Cookøyene er steder hvor nordmenn vanligvis trives bra, men vil man utenfor de oppgåtte turiststiene er kanskje Samoa eller Tonga et bedre valg? Her vil man lettere kunne oppleve levende sydhavskutur, og føle at man mer er en gjest enn turist! De riktig eventyrlystne kunne jo vurdere andre land også, som Vanuatu og FSM (Mikronesias Forende Stater).
Land: Tonga, Samoa (Fiji, Cookøyene).
Pluss: Annerledes, vennligheten, sydhavskultur.
Minus: Litt tynt med vanlige turistseverdighetene, som shopping og nattliv.

Familien med unge barn
Norske familier på Rarotonga. Har man unge barn er selvsagt det helsemessige en viktig faktor. Å reise ut til de ytre øyene i land hvor dispril er eneste legemiddel er ikke det lureste trekket dere kan gjøre, heller kanskje ikke reise til land hvor det finnes malaria (Vanuatu, Salomonøyene, Papua Ny Guinea). Mange norske familier med unge barn mener at Cookøyene er det pefekte stedet, og stadig flere tar langtidsferie på hovedøya Rarotonga. Andre har valgt luksushotellene på Fijis berømte Coral Coast og har hatt det alle tiders. Det er kanskje lettere å komme rundt på egenhånd på lille "Raro", mens Fiji nok kan by på flere aktiviteter.
Land: Cookøyene (Rarotonga og Aitutaki), Fiji.
Pluss: Annerledes, vennligheten, helsemessig greit.
Minus: Litt turistifisert, hotellene på Fijis Coral Coast er dyre.

Nygifte
På stranden i Cookøyene.Det blir stadig mer og mer populært å dra på bryllupsreise til sydhavet - og det forstår man jo godt: Å rusle barbeint hand i hånd på en sandstrand under palmene mens solen synker i havet er romantisk så det holder! Mange hoteller i sydhavet kan i dag tilby spesielle pakker til par på bryllupsreise. Man kan også gifte seg i sydhavet, på ekte eller som en symbolsk handlig - gjerne på stranden! Å dra på bryllupsreise til Bora Bora, kalt verdens vakreste øy, er selvsagt det utimate målet for mange nygifte, men prisnivået er høyt og turistene mange. Kanskje Rarotonga i Cookøyene eller en øyresort i Fiji er like romantisk og flott?
Land: Fransk Polynesia, Cookøyene, Fiji.
Pluss: Annerledes, vennligheten, romantisk.
Minus: Noen steder litt turistifisert, litt dyrt på de mest fasjonable stedene.

For å lese vår artikkel om bryllupsreise til sydhavet - klikk her
For å lese vår artikkel om å gifte seg i sydhavet - klikk her

2. Hva ønsker du å du oppleve?
Soler seg på Marianaøyene.Sol og sand
Er det kun sol og sand man er på jakt etter så kanskje Kanariøyene er like greit som å reise til den andre siden av kloden, men vil man i tillegg oppleve sydhavets vennlighet, flotte natur og spennede kultur er den lange flyturen så absolutt verdt det! På alle sydhavsøyene er man i nærheten av vannet, og flotte strender er det gjerne godt med. Noen steder blir man overrasket over at "vannet forsvinner" ved lavvann, mens andre øyer har laguner som er egnet til bading til alle døgnets tider og all slags vær.
Land: Fransk Polynesia, Cookøyene, Fiji, Samoa, Tonga, Hawaii, Guam - og en lang rekke andre!

For å lese vår artikkel om strendene i sydhavet, klikk her
For å lese vår artikkel om å bade i sydhavet, klikk her

SydhavsdansKultur
For mange er det å oppleve en annerledes kultur en viktig del av reisen - og da ikke bare ved å se den på museum! Selv om den gamle sydhavskulturen man ser på filmene om mytteriet på Bounty stort sett har forsvunnet kan man fortsatt finne øyer folk bor i åpne hytter med tak av palmeblader. Og mange steder fisker man middagen i havet isteden for i frysedisken! Øyboerne elsker å danse - og de tradisjonelle dansene har ikke forsvunnet. Noen steder danser man for turistene - andre steder for å underholde hverandre. Selv om kokt ris og makrell på boks er blitt alt for vanlig middag for øyboerne må man ikke gå glipp av den spennende, tradisjonelle maten - og hvordan man tilbreder den i jordovn!
Land: Samoa, Tonga, Cookøyene, Fiji (pluss Tuvalu, Kiribati, Vanuatu og Mikronesias Forende Stater - pluss andre).
For å lese våre artikler om kulturen i sydhavet, klikk her
Ronnie lærer om kokosnøtten.Mennesker
Jo, å oppleve menneskene er noe av det mest givende ved en reise til sydhavet! Spør en fremmed på gaten om veien til postkontoret - i løpet av to minutter har du en ny venn, i løpet av to timer en ny familie! Vennligheten er noe av det som imponerer nordmenn mest, selv om den kanskje kan være frynsete i enkelte hovedsteder om kveldene og det finnes luringer som de notoriske sverdselgerne i Fiji. Det at mennesker kan smile og le på gaten, bussen, butikken er uvanlig for oss kalde nordboere - og er med på å lage selve sydhavsstemningen!
Land: Cookøyene, Samoa, Tonga, Fiji (pluss Tuvalu, Kiribati, Vanuatu og Mikronesias Forende Stater - og en lang rekke andre).
For å lese vår artikkel om vennligheten i sydhavet, klikk her

Opplevelser
Når det gjelder opplevelser i sydhavet syntes nok vi at man bør legge størst vekt på de opplevelsene man ikke så lett finner andre steder, som over nevnte kultur og mennesker, men de som er på jakt etter "action" finner også det flere steder. I Fiji kan man være med på rafting og firehjulssafari, og på Bora Bora i Fransk Polynesia kan man kysse stingrokker og mate haier i vannet - bare for å nevne noe. Tilbudene er gjerne størst i de største landene, som de nevnte to, men det dukker opp tilbud i flere og flere land. Hvalspeiding i Tonga og dykking på krigsvrakene i Chuuk (FSM) og på Bikini (Marshalløyene) kan kanskje også nevnes.
Land: Fiji, Fransk Polynesia, Hawaii.
Dykking.Dykke
På sydhavsøyene er man alltid i nærheten av havet, så mulighetene for dykking, surfing og fiske er jo tilstede! Palau er regnet som et av verdens beste dykkesteder, men mange andre land i sydhavet har meget gode forhold. I de mindre landene vil problemet kunne være at det ikke alltid er lagt til bra tilrette. Dykking på krigsvrakene i Chuuk (FSM) og på Bikini (Marshalløyene) er noe ikke bare amerikanerne burde prøve.
Land: Palau, Fiji, Fransk Polynesia, Hawaii, Cookøyene, Samoa, Niue, Vanuatu.
Fiske
I mange land finnes det skippere med raske båter og store stenger som tar deg med ut på havet for å få sverdfisk eller hai på kroken, men det kan jo være like artig, og ikke minst billigere, å bli med de lokale gutta ut!
Land: Fiji, Fransk Polynesia, Hawaii, Cookøyene, Samoa og andre.
For å lese vår artikkel om å fiske i sydhavet, klikk her
Surfing i HawaiiSurfing
Når det gjelder surfing så er jo Hawaii berømt, men de færreste vet over at både Tahiti og Fiji har "breaks" i absolutt verdensklasse! Bare vær klar over her surfer man gjerne på bølgene i passasjene gjennom korallrevene, så buklanding på en myk standstrand er umulig!
Land: Hawaii, Fiji, Fransk Polynesia.
Nattliv, shopping
Sydhavet er nok ikke akkurat kjent for sitt heftige natteliv, så hvis det står øverst på programmet for reisen bør man nok dra andre steder. Heller ikke finner du storbyer med en vrimmel av handlegater, men klart det både kan shoppes, spises godt og danses på nattklubber i sydhavets hovedstedene!
Land: Fransk Polynesia, Hawaii, Ny Caledonia, Fiji.
Tongas Haamonga Triliton.Severdigheter
Vi syntes nok at den fantastiske naturen og kulturen i sydhavet er severdigheter i seg selv, men det finnes også en del spennende å se. De mystiske ruinene Nan Madol på Pohnpei, Ha'amoga Triliton i Tonga, manetsjøen i Palau, Latte Stones på Guam, steinpengene på Yap og Påskeøyas statuer er nok de meste de kjente severdighetene.
Land: Mikronesias Forende Stater, Tonga, Palau, Guam, Fransk Polynesia, Hawaii.
For å lese våre artikler om severdigheter i sydhavet, klikk her

Artikkelserier:
Reiseforslag
Reisetips
Feriespesial
Severdigheter
Strender

Kulturen
Økonomi - og det å komme seg til sydhavslandene:
Fransk Polynesia er et av verdens dyreste land, men det er jo klart det er flott å bo på designerhotellenes bungalower på stolper i lagunen! Fiji er et langt rimeligere sted å feriere, men luksushotellene på Coral Coast er ikke billige de heller! Heldigvis så er det slik at det i de flere land i sydhavet finnes tilbud til både som vil ha de maksimal luksus og til de som søker rimelige backpackersteder. Noen steder (som Rarotonga i Cookøyene) hender at hotellene er fulle i turistsesongen, så det kan være lurt å sjekke/bestille hotell på forhånd. Dette kan også være påkrevet av immigrasjons-myndighetene.
Den vanligste veien å fly til sydhavet fra Norge er nok via London til Los Angeles - og derfra ut i Stillehavet og paradisøyene. Det går også reise via Australia eller New Zealand, noe som er greit hvis man for eksempel skal til Samoa.
For å lese vår artikkel "Kun flybillett - eller "full pakke"?" - klikk her
For å lese vår artikkel "Drømmen flere og flere gjør til virkelighet!" -
klikk her
For å lese vår artikkel "Hva er egentlig sydhavet!" - klikk her
For å lese vårt artikkel "Dyrt å reise til sydhavsparadiset?" - klikk her

Vårt beste tips: Les så mye som mulig i nettmagasinet vårt!

Oseania - klikk for å åpne hovedside til land! Til Cookøyene Til Amerikansk Samoa Til Pitcairn Til Fransk Polynesia Til Niue Til Tonga Til Fiji Til Samoa Til Tokelau Til Ny Caledonia Til Vanuatu Til Wallis & Futuna Til Salomonøyene Til Tuvalu Til Kiribati Til Nauru Til Papua Ny Guinea Til Mikronesias Forende Stater Til Marshalløyene Til Palau Til Guam Til Marianaøyene Til Hawaii Til Australia
Klikker du på et land kommer du til hovedsiden for det landet, og i venstre marg finner du da linker til våre sider med fakta og annet stoff om landet.

Tips en venn : "Har du lest artiklen om hvilke steder i sydhavet du bør besøke i internettmagasinet "Sydhav på nettet?""
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |