forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Vår redaktør er på internasjonalt tv!
Terje på tv.
Vi har i en annen artikkel lest at Terje Dahls forskning på kjemper brakte han til USA for å være med i et tv-program. Nå er programmet på lufta og vi kan røpe mer om selve serien til History Channel og hva som skjedde da Terje kom til USA!


Den internasjonale tv-kanalen History Channel viser for tiden en ny serie: "Search For The Lost Giants", som kan oversettes med "Jakten på de forsvunnete kjempene".     
     Det er to brødre i USA som er hoved-personene i serien, Jim og Bill Vieira. Jim har samlet over 1000 gamle avisartikler og arkeologiske rapporter som forteller om funn av skjeletter på godt over to meter over hele USA. Han bestemmer seg for å finne ut om det kan være noen sannhet i historiene, og får med seg sin skeptiske storebror på jakt etter å finne bevis for at kjemper en gang har eksistert.
Episoden Terje er med på heter "The Giant Curse" - "Kjempeforbannelsen", - og den finner du på Youtube - klikk her!
Seks fingre
Klikk på bildene for
mer info/artikler!
Seks fingre i sydhavet
Seks fingre i sydhavet
Professor Berger med bein
Professor Berger med bein
Professor Vekua med bein
Professor Vekua med bein
Catalina Island
Catalina Island
Glidden og kjempeskjellett
Glidden og skjellett
Terje på sykehuset
Terje på sykehuset
Vår redaktør Terje Dahl har studerte det vi kaller kjemper i ti år.
    - Jeg kom inn i dette fordi jeg oppdaget at flere av de eldgamle steinstatuene i sydhavet hadde seks fingre, forteller Terje, - og da jeg fant dette fenomenet på gamle statuer over hele verden ville jeg lære mer om dette.
    Terje oppdaget at statuene oftest forestilte lokale guder. Og ikke bare hadde de seks fingre, de var svært høye - det vi kan kalle kjemper.
    Terje laget to engelske nettsider, "Giants" og Six Fingers", hvor han la artikler om sin private undersøkelse - og hvor han kunne få tilbakemeldinger fra folk som hadde kunnskap eller ideer.
Ingen vil høre
- Jeg syntes dette var veldig spennende, og på samme måten som Jim og Bill så prøver jeg å sortere ut hva som er sannhet og hva som er fantasi. Og oppdaget at to av verdens fremste forskere når det gjelder den menneskelige rasen, Lee Berger og Abesalom Vekua, fantisk kan vise fram fossile bein av kjemper. Men selv om de er verdensberømte for å finne de eldste hodeskallene av homo sapiens så virker som om ingen vil høre på at vi også har hatt en rase med mennesker som var godt over to meter høye, forklarer Terje.
Ikke så lysten

Jim Vieira var en av de som tok kontakt med Terje over internett. Og da History Channel tok kontakt og sa at de gjerne ville ha han med i et program om kjemper sa han jo.
    - Jeg var i utgangspunktet ikke så lysten. Jeg får gjerne problemer med ørene når jeg flyr, og jeg har alltid mye å gjøre. Dessuten var jeg redd at tv-kanalen ville dramatisere for mye og på den måten fordumme mine undersøkelser, men på den annen side så ville jo programmet sette lys på en menneskelig forhistorie vi ikke kjenner til. Så da jeg ble fortalt de skulle ta meg ut til Catalina Island utenfor kysten av California sa jeg ja. Jeg hadde nærmest tilfeldig oppdaget at man hadde funnet Ralf Gliddens arkiver på det lille museet der, og et bilde et skjellett som var rundt to og en halv meter ville være verdt å undersøke nærmere!
Ikke ha overlevd
Dessverre så gikk det ikke slik at Terje kom til Catalina Island. En uke før han dro av gårde hadde et bordtennisbord falt over leggen hans så den var hoven med avkuttede muskler. Terje kom ikke lenger enn 20 meter ut av flyet i Los Angeles før han ikke fikk puste. Men heldigvis han klarte ha å snu rundt og gi tegn til flymannskapet som sto ved flydøren. De hjalp Terje til å legge seg ned, ga han oksygen og ringte etter ambulansen. Ti minutter seinere var Terje på akutten på et sykehus - og der hadde han medisiner og kontinuerlig overvåking i en uke. Blodklumper i lungene var diagnosen - og legene sa at det var tvilsomt han ville ha overlevd hvis ha ikke hadde fått hjelp så raskt.
    - Jeg har siden lest at tennisspilleren Serena Williams opplevd det samme, og i nyere legeskrifter sier man nå et selv små skader kan være skummelt når man flyr, det danner seg lett blodklumper i beina som beveger seg oppover til lungene, forklarer Terje.
    Så Terje kunne ikke bli med Bill og Jim til øya utenfor kysten, men brødrene kom til sykehuset hvor de hadde en prat med vår redaktør. Tv-teamet kom også, og de filmet Terje i sykehussengen.
Den ekte Denisova tannen
Den ekte tannen
Artikkel om kjemper
Artikkel om kjemper
Svante Pääbo med neandertal-skalle
Svante Pääbo
Sonia og Catalina
Kjempetann
En kritiker av tv-programmet skriver at Dahl, merkelig nok, hadde en "kjempetann" ett eller annet sted under sykehusklærne. At Terje gir dem til brødrene og forteller dem at tannen er en kopiutformet som den fra Denisova hulen i Russland.
    - Vel, "Jakten på de forsvunnete kjempene" er jo et tv-program og akkurat som jeg fryktet så ønsket man å dramatisere. Jeg kan ikke si så alt for mye om dette, men jeg hadde ikke med meg tannen. Jeg kan heller ikke garantere for at den var av korrekt størrelse eller form, selv om man fortalte meg det,
sier Terje.
    - Jeg har dessverre ikke fått sett episoden, men kritikeren skriver at det virker som om jeg vil få titterne til å tro at det en overnaturlig side ved kjemper. Noe som jo langt fra mitt synspunkt. Vi vet et vi har hatt en rase med høye mennesker på kloden for 300.000 år siden, men mitt spørsmål er om de levde mye lenger, slik legender og skrifter verden over forteller. Og så vil jeg gjerne finne ut av hvorfor de døde ut, noe jeg mener kan være viktig, forklarer vår redaktør.
Denisova-menneskene
Terjes mangeårige private forskning på kjemper har altså brakt han helt tilbake til de aller tidligste menneskerasene.
    I 2010 fant man en liten bit av en 40.000 år gammelt fingerbein i en hule i sørlige Sibir. Den svenske professoren Svante Pääbo som jobber ved et universitet i Tyskland klarte å utvinne DNA av biten og fant ut at den tilhøre en menneskerase man ikke kjente til tidligere. Den fikk navnet Denisova-menneskene (Denisova hominins) etter hulen.
    - Kritikeren skriver at jeg tror at Denisova-menneskene var mer avanserte enn tidlig homo sapiens, og det er jo riktig. I Denisova hulen fant man også et armbånd av stein som har et hull som viser tegn på at man hadde brukt et bor som roterte raskt. Vi homo sapiens sapiens hadde knapt en klubbe i hånden for 40.000 år siden, langt mindre en form for drill!
    - Kritikeren skriver at jeg tror at Denisova-menneskene bebodde hele Stillehavet og Nord-Amerika og hinter til at jeg mener de var "the giants of old, the men
"I de dager var kjempene på jorden og likeså siden, da Guds sønner gikk inn til menneskenes døtre, og de fødte dem barn; det er de veldige fra fordums tid, de navnkundige."
of renown". Kritikeren mener tydeligvis at jeg henviser til den kristne Bibelen, hvor det står at kjemper har levd på jorden og de var de var de navngjetne menn fra gamle tider, sier Terje.
Kjempeforbannelsen
- Det er jo for så vidt greit nok at man henviser til Bibelen og andre gamle skrifter som forteller om kjemper, men jeg frykter at tv-episoden gir et litt skjevt inntrykk. Produsenten hadde helt klart sin egen mening på hva som skulle sies og vises, og filmet gang på gang - til Bill, Jim og jeg ordla oss slik han ønsket det!
    - Så det skal ikke forundre meg om episoden også gir inntrykk av at jeg tror det er en slags forbannelse at jeg havet på sykehuset. Bill og Jim fleipet med meg på sykehuset at det var "kjempenes forbannelse" at jeg ikke fikk være med dem til Catalina Island. Jeg prøvde å fortelle at jeg ikke tror på forbannelser og overnaturlige saker, men at kjempene derimot var menneskeart som hadde utviklet seg langt raskere enn oss. Men tv er tv - og det er nok ikke tilfeldig at episoden jeg er med på heter "Kjempeforbannelsen", smiler vår redaktør.

For å se episoden Terje er med på (Youtube) - klikk her
For History Channels sider om serien - klikk her
For vår artikkel: "Farlig forskning: - Hvorfor skal det holdes hemmelig at kjemper har eksistert?" - klikk her
For vår artikkel: "Vår redaktør ble alvorlig syk i forbindelse med tv-opptak i USA" - klikk her

For Terje Dahls engelske internettsider om kjemper - klikk her
For Terje Dahls engelske internettsider om seks fingre - klikk her
For Terjes norske artikkel om kjemper - klikk her
For Terjes norske artikkel om kjemper i sydhavet - klikk her

Hva mener du?
"Jeg har følgende tips, synspunkter og/eller ideer når det gjelder vår redaktør på tv og kjemper":
  
  Navn:
 
  E-post adresse:
 

Under kan du lese innsendte meninger og ideer:Kom med tips/innlegg, folkens!


"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |