forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk |
| mathelseTangaroa | Robinson | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

Tunnel  i Teahupoo, Tahiti
Surfing i sydhavet


At 8 av de 15 beste surfestedene i verden skulle ligge i Stillehavet kommer kanskje ikke som noen overraskelse, men at Tahiti og Fiji kommer på andre og femte plass vet nok kun de mest ivrige surferne! På førsteplass? Hawaii, selvsagt.

For mange er nok Hawaii nærmest synonymt med surfing, og det er ikke så rart siden det er her kunsten å ride på bølgene med et trebrett oppsto. Ja, selv i dag er Hawaii et mekka for surfere, og å teste bølgene i "Pipeline" er en ønskedrøm for alle de mer seriøse! For de som vil oppleve sydhavskultur i tillegg til fine bølger så må man nok vekk fra amerikaniserte Hawaii, og heldigvis finnes det flotte steder å surfe over hele sydhavet. De årlige pro-turene for verdens beste surfere er nå gjerne innom både Tahiti og Fiji, men det finnes så mange andre muligheter for erfarne og begynnere - og nye surfesteder blir stadig oppdaget!
På verdensrankingen:
 1. Pipeline, Hawaii
 2. Teahupoo, Tahiti
 5. Tavarua, Fiji
 6. Superbank, Australia
 7. Ragland, New Zealand
11. Honolua Bay, Hawaii
12. Backdoor, Hawaii
15. Restaurants, Fiji
Korallrev
Det man må være klar over når det gjelder surfing i sydhavet er at den beste surfingen gjerne finner sted på et korallrev. Her lander man ikke på ryggen mot en kritthvit og myk sandstrand hvis man er uheldig, men dundrer mot sylskarpe koraller som kan gi deg mer enn risper i huden! Det kan også være relativt stor forskjell på høy- og lavvann, og korallrevene tørker ofte helt ut ved lavvann. Sjekk de lokale forholdene, og prøv å komme ut til surfestedet et par timer før høyvann. Korallrevene man surfer på ligger gjerne ligger så langt vekk fra land at man er avhengig av båt - så planlegging og avtaler om transport er viktig.
Konkurranser
Mest kjent er ASP Worldtour hvor alle verdens beste surfere deltar, men det finnes selvsagt lokale konkurranser. Det er smart å sjekke på forhånd om det finnes en surfeklubb, så man får de rette opplysningene. Det finnes også hoteller som har spesialisert seg på surfere, og her kan man ofte få pakketilbud med surfingen/transport inkludert. Disse hotellene kan også ha tilbud for grupper, pluss at man kan arrangere kurs/opplæring i surfing.
Lære å surfe
Det finnes steder hvor nybegynnere eller uøvete kan surfe mot stender, såkalte beach-breaks, men langt fra på alle øyer - eller i alle land. Waikiki Beach på hovedøya Oahu i Hawaii er kanskje den mest kjente stranden i sydhavet, og her finnes det kurs som garanterer at du lærer å surfe. Slikt koster, men for de som er ukjente med sydhavets bølger er det tryggeste å starte under kontrollerte forhold!
Nye steder
Det dukker stadig opp nye "hotte" surfesteder, og årsaken er at mange steder i sydhavet så har man ikke tradisjoner med denne sporten. Etter hvert som ferierende surfere søker etter nye spennende steder hvor det ikke er trengsel om hver bølge finner man ut at så godt som hver eneste øy i sydhavet et potensielt førsteklasses surfested. Stillehavet dønninger er på plass, og korallrev er det rundt hver øy!
Dykking.Vær varsom
Vi har allerede forklart at det vanlige i sydhavet er at man surfer på korallrev, og at korallene er skarpe. Det gjelder at man er varsom. Det er klart at selv om haier generelt ikke er farlige for mennesker, så leser vi av og til om angrep på surfere. En som sitter padlende på et surfebrett kan nedenfra ligne på en skadet skilpadde, spesielt for en hai som ikke ser særlig bra. De kan derimot lukte godt, og bloddråper i vannet tiltrekker haier fra kilometer unna. Selv det minste rift kan også gi alvorlig infeksjon, så rens det, smør på en antibiotisk salve som Bactroban og dekk til med plaster. Husk også at du er i tropene med en sol som rimelig fort kan gi deg hudkreft, så klask på solkrem! Aldri surf alene, sjekk forholdene, ikke ta noen sjanser - bruk sunn fornuft!
  

Amerikansk Samoa
Pago Pago
Pago Pago
Et ukjent sted for surfere flest, men muligheter finnes. Det er fortsatt dårlig med organisert surfing, så her må man stort sett ordne alt på egenhånd. De lokale gutta hjelper deg gjerne, men det går rykter om litt vill-vest holdinger blant amerikanerne på øya.
Pluss: Nesten alltid dønninger med store bølger, få surfere.
Minus: Kun egnet for eksperter, skarpe korallrev, ingen surfing på nordkysten, regntid.
For å lære mer om surfing i landet, engelsk side - klikk her
For å se video på YouTube med surfing i Amerikansk Samoa - klikk
her

Rarotonga
Rarotonga
Cookøyene:
Det er i dag bare et par steder man surfer i Cookøyene, og de ligger på hovedøya Rarotonga. Det beste stedet er Avana på det østligste punktet av øya, passasjen gjennom korallrevet som gir adgang til lagunen hvor også Muri Beach ligger (nærmest på bidet). Bølgene vanligvis ikke særlig store, så velg dem med omhu! Rutaki Passage på sørkysten kan også prøves, og også utenfor Club Raro på nordøstkysten. All surfing er på korallrevet rundt øya, så vær forsiktig! Det finnes en surfebutikk i hovedstaden, og eieren Nikki, som er den lokale surfekongen, kan gi deg tips og råd. Utleie av brett er det dårlig med, men Nikki kan selge deg et brukt han kjøper tilbake igjen når du reiser!
Pluss: Få surfere.
Minus: Små bølger, skarpe korallrev, ingen beach-breaks.
For å lære mer om surfing i landet, engelsk side - klikk her
For å se video på YouTube med surfing i Avava , Rarotonga - klikk
her

Fiji:

Tavarua Island
Tavarua Island
Fiji har nå fått ry på seg for være et av de beste stedene i verden å surfe. Et av de hotteste stedene er Nagigia Island, som ligger på den sørlige spissen av den store øya Kadavu. Her er det fem "breaks", som passer de fleste nivåer, fra Beginner Daku til King Kong Right. Det er et hotell for surfere på øya, og det tar 45 minutter å komme til Kadavu med fly fra hovedstaden Suva. Et annet populært sted for surfing er ved den lille øya Tavarua i Mamamuca-gruppen utenfor vestsiden av hovedøya Vitu Levu, hvor Namotu Left og Cloudbreak er internasjonalt kjent som de mest utfordrende break'ene i Stillehavet. På selve hovedøya er hotellet i Waidroka Bay på sørkysten et bra utgangspunkt: Frigates Break og World Famous Pipe har flotte tunneler, mens Resort Left er fin for uøvete. The Sand Dunes utenfor byen Sigatoka på sørkysten (Coral Coast) skal ha Fijis eneste brukbare beach breaks, surfing man lander på sandstranden. Det finnes også andre steder å surfe i Fiji, så ta en titt via linkene!
Pluss: Mange og flotte/krevende surfesteder, surfehoteller.
Minus: Korallrev, dårlig med beach breaks.
For å lære mer om surfing i landet, engelsk side - klikk
her
For å se video på YouTube med surfing i Fiji - klikk
her

Fransk Polynesia
Bora Bora
Bora Bora
Hvert år legger verdens beste surfere ut på sitt verdenssirkus, og det kan virke som om Tahiti i Fransk Polynesia seiler opp som et av de mest populære stedene. Konkurransen forgår gjerne på Teahupoo, et korallrev på Tahitis vestkyst, hvor Tahiti Billabong Pro arrangeres årlig i mai. Det finnes andre fine surfesteder rundt Tahiti, som Big & Small Vairao Passes, Papara, Pointe des Pecheurs (Fisherman's Point) og ikke minst Taapuna Pass. Beach breaks, surfing mot strand, finnes ved Lafayette Beach, Papenoo, Matavai Bay og Point Venus. The Bay at Papenoo er den som er best egnet for nybegynnere. På Tahitis naboøy Moorea er det flere passasjer gjennom korallrevet som egner seg til surfing, men ingen beach breaks. Bora Bora er kjent for sin vakre lagune, og man kan surfe i passasjen inn til den - La Pass. Øya Hunahine er et ganske så ukjent, men veldig bra sted for surfere. Ava Mo'a Pass rett utenfor landsbyen Fare er det mest kjente, men også Fitii og Parea har korallrev det kan surfes på året rundt.
Pluss: Mange og flotte/krevende surfesteder, flott natur.
Minus: Korallrev, ikke mange beach breaks, dyrt.
For å lære mer om surfing i landet, engelsk side - klikk
her
For å se video på YouTube med surfing i Fransk Polynesia (Tehupoo), engelsk - klikk
her

Galápagosøyene
Sjøløver og pelikan
Sjøløver og pelikan
Øyene er mer kjent for sitt fantasitiske dyreliv enn surfing, men det finnes faktisk flotte forhold for surferne! Hittil er det kun hovedøya San Cristobal det surfes, mye fordi Galápagosøyene er et naturreservat med forbud mot å gå i land på mange av øyene. Det finne fem "breaks", med flotte bølger i verdensklasse. Det mest populære et det som ligger nærme byen, for på de andre er man avhengig av å komme ut med båt. November til april er den beste perioden for surfing.
Pluss: Flotte breaks, flott natur.
Minus: Fly fra Ecuador, kaldere vann.
For å lære mer om surfing i landet, engelsk side - klikk
her
For å se video på YouTube med surfing i Galápagosøyene, engelsk - klikk
her

Guam
Agana Bay
Agana Bay
Det er mest japanske par på bryllupsreise som besøker den amerikanske øya, men her er det faktisk bra tilbud for både den erfarne surferen og nybegynneren. Det finnes surfeskoler og leie av brett kan gjøres gjennom disse eller ved Tumaon og Hagatna. Været er stort sett bra året igjennom. Det mest populæret stedet for nybegynnere er Inarajan Bay, som ligger på sørkysten av øya. En fin strand for surfere av alle nivåer er Glass Breakwater Beach i nærheten av Apra Harbour, men et problem er at man må over et område som tilhører marinebasen og man kan bli nektet adgang. Den mest kjente stranden for surfing er Talofofo Beach, med flotte bølger som bryter inn mot den svarte vulkanske sanden.
Pluss: Beach breaks (sufing til strand).
Minus: Ikke de aller mest krevende bølgene.
For å lære mer om surfing i landet, engelsk side - klikk
her
For å se video på YouTube med surfing i Guam, engelsk - klikk
her

Hawaii
Surfing i Hawaii
Surfing
Surfing på Hawaii er nok like berømt som sol, sjø og surfing i California, og Pipeline er nok det meste kjente "bølgen" (break) på kloden blant kjennerne. Her, på hovedøya Oahus nordside, finner du stedet som engang ble ansett for altfor farlig til å surfe. Pipeline bryter over tre korallrev, og fordi det er så grunt risikerer du en rimelig ublid landing på sylskarpe koraller! Det er enhver surfers drøm å teste Pipeline minst en gang i livet. Det finnes andre og mindre farlige steder å surfe på hovedøya, og man bør jo kunne teste noen av de andre øyene så slipper man alle turistene og alt trafikk-kaoset! Surfing var en gang kun for de kongelige i Hawaii, som flyttet fra nordkystene til sydkysten om sommeren for alltid å ha de beste bølgene! Waikiki Beach her fin surfing for nybegynnere året rundt, man kan lande på stranden, og her finnes det utallige surfeskoler og brettleie-steder .
Pluss: Krevende bølger, beach breaks (sufing til strand), flere øyer med tilbud.
Minus: Mange turister og surfere, dyrt.
For å lære mer om surfing i landet, engelsk side - klikk
her
For å se video på YouTube med surfing i Pipeline, engelsk - klikk
her

Kiribati
Butaritari i Kiribati
Fluefiske på Christmas Island
Landet utenfor allfarvei er så langt fra kjent for surfing, men som alle steder i sydhavet finnes det muligheter. Stillehavet dønninger bryter alltid mot korallrevene, og selv om det ikke er anbefalt for nybegynnere og uøvet så kan forholdene være flotte. Ja, på atollen Fanning (Tabueran) i den isolerte øygruppen Line Islands er det så bra surfemuligheter at en amerikaner rett og slett flyttet hit (det bor i overkant av 1000 mennesker på Fanning, som nå besøkes av norske cruiseskip fra Hawaii) Du kan også surfe på hovedøya Tarawa, Naa er et av de beste stedene, men du må ha med eget surfebrett! Også på Christmas Island kan du surfe. Surfing er en ganske så ukjent sport i Kiribati!
Pluss: Fine bølger, jomfruelig, ingen trengsel.
Minus: Korallrev, ganske isolert, ingen tilbud.
For å lære mer om surfing på Fanning og Christmas Island, engelsk side - klikk
her

Solbad i Saipan
Solbad i Saipan
Marianaøyene
Marianaøyene er et av de få landene i sydhavet hvor det er svært dårlig med surfing, og en av årsakene er selvsagt at Stillehavets dønninger ikke er så store her. Det går an å surfe ved hovedøya Saipan når stormer bringer inn svell fra vest, men ellers blir det nok vanskelig.
På Saipan finner man flotte strender, og siden det fant sted harde kamper rundt øya under den andre verdenskrig finnes det også mange vrak å dykke på.
Pluss:
Minus: Bølgene stort sett uegnet til surfing.

Mikronesiaføderasjonen - Chuuk (Truk)

Surfing Pohnpei
Surfing Pohnpei
Ingen har vel hørt om surfing i dette området av verden, noen har kanskje hørt om dykking på vrak i Truk lagune, men det finnes muligheter. Ja, som man kan se av videoen som er det en link til under, så må Pohnpei være et absolutt drømmemål for surfere - med nær perfekte bølger! Også på naboøya Kosrae er det mulig å surfe, best ved Malem break på østsiden av øya nær Kosrae Village, i juni til september. På øyene lenger nord er nok forholdene enda mer usikre - og der skal man nok slite for å treffe noen som vet hva surfing er!
Pluss: Fine bølger på Pohnpei, jomfruelig, ingen trengsel.
Minus: Korallrev, ganske isolert, ingen tilbud.
For å lære mer om surfing i hele FSM, engelsk side - klikk
her
For å lære mer om surfing i Pohnpei, engelsk side - klikk
her
For å lære mer om surfing i Kosrae, engelsk side - klikk
her
For å se video på YouTube med flott surfing i Pohnpei - klikk
her

Marshalløyene
Jenter bader Majuro
Jenter bader Majuro
Marshall er et annet ukjent land for surfere, men mulighetene er der! På hovedøya Majuro kan man surfe i havet ved broen over passasjen inn til lagunen. Man surfer på korallrevet, og det kan være skummelt fordi både kokosnøtter og søppel driver ut på havet akkurat der. Det finnes sikkert andre uutforskede steder både på Majuro og de ytre øyene. På atollen Arno har man funnet ok surf, men en amerikaner som prøvde seg slo hodet i korallrevet så han måtte på sykehuset!
Pluss: Brukbare bølger, jomfruelig, ingen trengsel.
Minus: Korallrev, ganske isolert, ingen tilbud.
For å lære litt mer om surfing i Marshalløyene, engelsk side - klikk
her
For å se video på YouTube med surfing i Marshalløyene, engelsk - klikk
her

Nauru fra luften
Nauru fra luften
Nauru
Øya som lever av fugleskitt, fosfat som blir til kunstgjødsel, er slettes ikke kjent for surfing, - men har du lyst hard du lov! Du vil sikkert finne bølger som bryter mot korallrevet rundt den lille øya, men siden det ikke er noen passasjer gjennom revet er nok ikke bølgene vanligvis særlig flotte.
Pluss: Jomfruelig, ingen trengsel.
Minus: Korallrev, ganske isolert, ingen tilbud.

Niue
Niue-kyst
Niue-kyst
"The Rock", som øya kalles, har ingen strender, så den som vil prøve surfing må teste bølgene mot korallrevet rundt øya. De er ikke særlig velegnet til surfing, og når det blåser opp kan de nok være farlige. Niue er ikke noe surfested.
Pluss: Jomfruelig, ingen trengsel.
Minus: Korallrev med uegnete bølger, ganske isolert, ingen tilbud.

Norfolk Island
Norfolk-strand
Norfolk-strand
Øya hvor mange av etterkommerne av mytteristene på Bounty flyttet er ikke kjent for surfing, men det finnes muligheter. På nordvestspissen av øya ligger Anson Point og dette er det beste stedet, med stor svell i det lokale vinterhalvåret. Det finnes andre steder også, så forhør deg litt rundt om.
Pluss: Jomfruelig, ingen trengsel.
Minus: Ikke alltid egnete bølger, ingen tilbud.
For å lære mer om surfing i landet, engelsk side - klikk her
For å se video på YouTube med surfing i Marshalløyene, engelsk - klikk
her

Ny Caledonia

Fra Ny Caledonia
Fra Ny Caledonia
Ny Caledonia er faktisk av de mest populære turiststedene i sydhavet, selvsagt med en stor tilstrømming av fransk menn, men er mer kjent for flott dykking enn surfing. La ikke det skremme deg, for det finnes brukbar surfing mange steder, og mange uutforskede steder. Dessverre er det bare et sted du kan surfe uten båt på hovedøya, de andre stedene må du komme deg ut til korallrevet, som gjerne ligger fem kilometer unna land. Det finnes en rekke passasjer gjennom korallrevet, og det gjelds å finne den med best svell. De lokale gutta er vennlige og kan hjelpe deg selv om du ikke snakker fransk.
Pluss: Jomfruelig, ingen trengsel.
Minus: Ikke alltid egnete bølger, ingen tilbud.
For å lære mer om surfing i landet, engelsk side - klikk her
For å se video på YourTube med surfing i Ny Caledonia, engelsk - klikk
her

Papua Ny Guinea

Jenter i kano, PNG
Jenter i kano, PNG
PNG, som landet kalles, er sydhavets største - og det finnes selvsagt muligheter for surfing. Best surfing er det mellom oktober og mai, da vinden gjerne kommer fra nord. Det finnes mange steder å surfe i PNG, men området rundt hovedstaden Port Moresby er dårlig egnet siden det ligger på vestkysten av hovedøya. Best kjent for surfing er Kavieng på øya New Ireland på østsiden. Selv om bølgene i PNG vanligvis ikke når samme størrelse som for eksempel i Tahiti og Hawaii, så er det langt bedre om plassen!
Pluss: Jomfruelig, ingen trengsel.
Minus: Ikke alltid like egnete bølger, få tilbud.
For å lære mer om surfing i landet, engelsk side - klikk her
For å se video på YouTube med surfing i PNG, engelsk - klikk
her

Rock Islands
Rock Islands

Palau
Den mikronesiske og amerikansk-sponsete nasjonen Palau er langt bedre kjent for dykking enn surfing, men klart du kan prøve! Best surfing skal det være på den lille øya Angaur som ligger sørvest for hovedøya Peleliu. Det tar rundt 45 minutter med båt til Angaur, som nå muligens får et internasjonalt kasino!

Pluss: Jomfruelig, ingen trengsel.
Minus: Usikkert med egnete bølger, få tilbud.
For å lære mer om surfing i landet, engelsk side - klikk her

Pitcairn

Pitcairn
Nei, Pitcairn er nok ikke stedet å surfe. Den lille klippeøya, kjent fra mytteriet på Bounty, har bølger, men ingen strender eller egnete korallrev.

Pluss: Jomfruelig.
Minus: Ingen surfesteder, ingen tilbud.

Statuer på Påskeøya
Statuer på Påskeøya

Påskeøya
Man kommer selvsagt til Påskeøya for å se på steinstatuene, men har du med surfebrettet kan du få prøve deg på breaks av verdensklasse! Du surfer på korallrev som omgir den vulkanske øya, så her er det kun for eksperten! Det skal være bra dønninger året rundt. Ukjent som surfested.
Pluss: Flotte breaks året rundt, jomfruelig, ingen trengsel.
Minus: Dårlig med beach breaks, null tilbud.
For å lære mer om surfing i landet, engelsk side - klikk her

For å se video på YouTube med surfing i Påskeøya, engelsk - klikk
her

Strand Upolo
Strand Upolo

Samoa
Ukjent som surfested for de fleste, men gode muligheter finnes i landet som stadig blir mer og populært blant turistene. På hovedøya Upolos sørkyst kan du prøve Boulders og Nu'usafe'e Islet, men du er avhengig av båttransport ut til korallrevene. Det finnes hotell som kan hjelpe det meg både dette og utstyr. På den ytre øya Sawaii, som er større enn hovedøya, er det bra surfing ved Satiatua på sørkysten, og her kommer du ut til breakene fra standen. Surfing på sørkystene er vanligvis best fra mai til oktober, men hele året er ok. På nordkysten av Sawaii, ved Fagamalo, er det best resten av året. Landsbyene kan forlange et lite gebyr for surfing.
Pluss: Ganske jomfruelig, ingen trengsel.
Minus: Dårlig med beach breaks, få tilbud.
For å lære mer om surfing i landet, engelsk side - klikk her
For å se video fra et surfehotell i Samoa, engelsk side - klikk her

Fra Salomonøyene
Fra Salomonøyene

Salomonøyene
Joda, også iSalomonøyene er det surfemuligheter! Det er vel knapt noen av de innfødte som har hørt om surfing, men surfeentusiaster fra utlandet har allerede fått etablert et slags lite surfesenter i Western Province. Man har gjerne base i byen Gizo og drar med båt ut til de breakene som finnes i området, mest kjent er nok de ved Skull Island. Også i Salomonøyene er det surfing på korallrevene som er vanlig, men den som leter vil nok sikkert kunne finne en strand det er mulig å surfe mot!
Pluss: Jomfruelig, ingen trengsel.
Minus: Hittil mest på korallrev, få tilbud.
For å lære mer om surfing i landet, engelsk side - klikk her

For å se video på YouTube med surfing i Salomonøyene, engelsk - klikk
her

"Blowhole" Tonga
"Blowhole" Tonga

Tonga
Det mest populære stedet er på korallrevet utenfor Ha'atafu Beach på vestsiden av hovedøya Tongatapu, hundre meter ut fra stranden. Det finnes et egnet korallrev lenger ut, men da må man ha båt. Fin surfing på høyvann, men ikke egnet for nybegynnere. Bra surfing kan man også finne ved Eue'iki Island utenfor nordøstkysten av Tongatapu, men det kan være vanskelig komme seg dit. Best surfing er fra mai til oktober, men vær klar over at det er surfing på korllrev og ikke mot strand. Surfing om søndager er ikke tillatt i Tonga.
Pluss: Jomfruelig, ingen trengsel.
Minus: Kun på korallrev, få tilbud.
For å lære mer om surfing i landet, engelsk side - klikk her

For å se video på YouTube med surfing i Tonga, engelsk - klikk
her

Fra Tokelau
Fra Tokelau
Tokelau
Det finnes nok av korallrev og fine strander i Tokelau, men korallrevene har nok ingen prøvd å surfe. Strendene ligger inne i lagunene, så harer det ingen bølger. Surfing er en ukjent sport på de tre små atollene som utgjør nasjonen Tokelau.

Pluss: Helt jomfruelig, ingen trengsel.
Minus: Kun på korallrev, ingen tilbud, ingen flyplass.

Hovedøya Funafuti i Tuvalu
Funafuti, Tuvalu
Tuvalu
Det finnes flotte laguner og korallrev på de ni atollene som utgjør den lille nasjonen Tuvalu, og Stillehavets bølger bryter trutt og sikkert, men surfing er en ukjent sport. Foreløpig.
Kanskje du blir den første til å surfe i landet?
Pluss: Helt jomfruelig, ingen trengsel.
Minus: Kun på korallrev, ingen tilbud.

Vanuatu

Bukt Vanauatu
Bukt Vanauatu
Landet blir stadig mer populært som turistmål, og det varer nok ikke lenge før man satser på å tiltrekke surferne også. For i Vanuatu finnes det surfemuligheter av brukbar klasse. Øya Epi skal være av de beste stedene, med flere fine breaks fra Nikuara til toppen av øya.
Pluss: Jomfruelig, ingen trengsel.
Minus: Kun på korallrev, svært få tilbud.
For å lære mer om surfing i landet, engelsk hotellside - klikk her

For å se video på YouTube med surfing i Vanuatu, engelsk - klikk
her

Video av den største bølgen som noen gang skal være surfet - klikk her
For generelle sikkerhetsregler for surfing, på engelsk, - klikk her


Artikkelserier:
Reiseforslag

Reisetips
Feriespesial
Severdigheter
Strender
Dykking
Kulturen
Økonomi - og det å komme seg til sydhavslandene:
Fransk Polynesia er et av verdens dyreste land, men det er jo klart det er flott å bo på designerhotellenes bungalower på stolper i lagunen! Fiji er et langt rimeligere sted å feriere, men luksushotellene på Coral Coast er ikke billige de heller! Heldigvis så er det slik at det i de flere land i sydhavet finnes tilbud til både som vil ha de maksimal luksus og til de som søker rimelige backpackersteder. Noen steder (som Rarotonga i Cookøyene) hender at hotellene er fulle i turistsesongen, så det kan være lurt å sjekke/bestille hotell på forhånd. Dette kan også være påkrevet av immigrasjons-myndighetene.
Den vanligste veien å fly til sydhavet fra Norge er nok via London til Los Angeles - og derfra ut i Stillehavet og paradisøyene. Det går også reise via Australia eller New Zealand, noe som er greit hvis man for eksempel skal til Samoa.
For å lese vår artikkel "Kun flybillett - eller "full pakke"?" - klikk her
For å lese vår artikkel "Drømmen flere og flere gjør til virkelighet!" -
klikk her
For å lese vår artikkel "Hva er egentlig sydhavet!" - klikk her
For å lese vårt artikkel "Dyrt å reise til sydhavsparadiset?" - klikk her

Vårt beste tips: Les så mye som mulig i nettmagasinet vårt!

Oseania - klikk for å åpne hovedside til land! Til Cookøyene Til Amerikansk Samoa Til Pitcairn Til Fransk Polynesia Til Niue Til Tonga Til Fiji Til Samoa Til Tokelau Til Ny Caledonia Til Vanuatu Til Wallis & Futuna Til Salomonøyene Til Tuvalu Til Kiribati Til Nauru Til Papua Ny Guinea Til Mikronesias Forende Stater Til Marshalløyene Til Palau Til Guam Til Marianaøyene Til Hawaii Til Australia
Klikker du på et land kommer du til hovedsiden for det landet, og i venstre marg finner du da linker til våre sider med fakta og annet stoff om landet.

Tips en venn : "Har du lest artiklen om å surfe i sydhavet i internettmagasinet Sydhav?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk |
| mathelseTangaroa | Robinson | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |