forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Statue fra Marquesasøyene.
Kom de gamle gudene på sydhavsøyene helt fra Sibir?
Over hele Stillehavet finner du forhistoriske steinstatuer som er veldig høye. Folkene på øyene fortalte de første europeiske oppdagelses-reisende at statuene forestilte guder
Klikk på bildene for mer!
Heyerdahl på Fatuhiva
Heyerdahl på Fatuhiva
Kon-Tiki flåten
Kon-Tiki flåten
"Hvite guder er troen på at gamle kulturer rundt om i verden ble besøkt av kaukasiske raser i gamle tider, og at de var kjent som «Hvite guder»." Fra Wikipedia
Heyerdahl på Påskeøya
Heyerdahl på Påskeøya

Sivbåten Ra II

Sivbåten Ra II
Tigris
Tigris
Denisova hulen
Denisova hulen
Utgraving og funn
Utgraving og funn
Tiara funnet i hulen
Tiara funnet i hulen
Denisova spredning
Denisova spredning - hittil!
Skip funnet i Egypt
Skip funnet i Egypt
Mur i Peru

Mur i Peru

Kaptein Cook - en gud?
Kaptein Cook - en gud?
Gammel pyramide i Tahiti
Gammel pyramide i Tahiti
Ha'amonga Maui
Ha'amonga Maui
Terje Dahl og Mosos fotspor
Mosos fotspor
Folk fisker ved  øya Lae
Folk fisker på Lae
Rødhårete statuer
Rødhårete statuer
Heyerdahl så rødhårete
Heyerdahl så rødhårete
Høvdingsønn Fiji
Høvdingsønn Fiji 231 cm
Kjempens grav i Tuvalu
Kjempens grav i Tuvalu
Terje ved Nan Madol
Terje ved Nan Madol
Menn i Papua Ny Guinea
Menn i Papua Ny Guinea
 
som hadde kommet seilende over havet. Kan de ha vært Denisova hominins som kom fra fjellene i Sibir?

Thor Heyerdahl studerte etnologi som ung, og han leste i gamle bøker at de lyshudete folkene på en del av Stillehavsøyene hadde kommet et land i øst. Så han reiste til Polynesia på kombinert bryllups- og studiereise - og ble fortalt det samme av en gammel mann på øya Fatuhiva. En avhoppet norsk sjømann som bodde på øya viste Heyerdahl en bok med bilder av store steinstatuer i San Augustin i Sør-Amerika. Heyerdahl reiste siden for å se på disse statuene, og i Peru hørte han fra de innfødte at deres forfedre hadde seilt til øyene i havet i vest, og at det samme hadde en skjeggete, hvithudet solkonge som hadde kommet fra et annet land gjort. Han ble kalt Kon-Tiki, som ble navnet på balsaflåten som Heyerdahl brukte da han seilte over havet for å bevise at en slik ferd fra Sør-Amerika til øyene var mulig. "Havet er veier, ikke barrierer", sa Heyerdahl.
Kalt guder

I sin bok sin bok "The Bearded Gods Speak" ("De Skjeggete Gudene Taler" ) av 1971 utdypet Thor Heyerdahl sine funn og teorier om disse skjeggete folkene som hadde seilt over havet og ble kalt guder. Han spurte om de gamle legendene ikke var eventyrfortellinger, men gamle dagers historiebøker! Den vitenskapelige verden ville likevel ikke høre på Heyerdahls teorier. Selv ikke etter Heyerdahls død, da nye DNA-tester i 2008 konkluderte med at det sannsynligvis har vært tidlig kontakt mellom Påskeøya og Sør-Amerika. Ja, noen hevder at Thor Heyerdahl var en rasist siden han mente at hvithudete hadde seilt over havet!
Jakten på Odin
Vel, Heyerdahl ga seg jo aldri, men prøvde å bevise sine teorier helt fram til sin død. Gjennom sin seilas i sivbåten RA II viste han at det ville ha vært mulig å seile med forhistoriske farkoster over Atlanterhavet, og med sivbåten Tigris at det kan ha vært kommunikasjon mellom de gamle sivilisasjonene i Egypt/Mesopotamia og Indusdalen på grensen mellom Pakistan og India.
     I 1999 skrev Heyerdahl boken "Ingen grenser" sammen med svenske Per Lillieström, og i 2001 skrev de boken "Jakten på Odin" og i den siste er de inne på tanken at den Odin som er omtalt i Snorres kongesagaer kunne ha vært en høvding som hadde måtte flykte fra området ved Svartehavet/Kaukasus-fjellene på grunn av romerne og som hadde tatt navnet etter den mytologiske guden for å imponere folk i Skandinavia. Og som klarte det så bra at han ble stamfaren til de norrøne kongedynastiene. Thor Heyerdahl døde i 2002, og det er jo synd at han ikke kunne få leve evig, for spørsmålet er om han gjennom sin forskning i Kaukasus var inne på et svært viktig spor når det gjaldt menneskenes tidlige historie: Denisovaene!
"Mystiske menneskerester"
I Denisova-hulen i Sibir fant man i 2008 noe man kaller "mystiske menneskerester" etter en rase innen menneskeheten man ikke kjente til tidligere. Denne rasen var genetisk forskjellig fra både neandertalere og moderne mennesker. De fikk navnet Denisova hominins, med alternative navn Homo denisova, Homo altaiensis, eller Homo sapiens denisova, men gjerne bare kalt Denisovans på engelsk.
    Vi vet ikke helt hvordan Denisovaene så ut, men funn av tenner og kjevebein tyder på at de var svært høye - spesielt tatt tidspunktet i betraktning. Man antok at Denisovaene hadde levd i hulen for omtrent 50.000 år siden. Man antar også et de hadde en hjerne som var større enn neandertaler - og langt større andre tidlige menneskeraser. De hadde også en teknologi som lå langt, langt forut for sin tid, for i hulen fant man blant annet et armbånd av stein med et hull som viser at man hadde brukt et bor som roterte raskt. Vi homo sapiens hadde knapt en klubbe i hånden for 40.000 år siden - langt mindre en form for drill! Siden man også under seinere undersøkelser i hulen også fant DNA etter en hest lurer man også på om Denisovane faktisk brukte hester - for eksempel når de dro på jakt.
Denisova DNA
Men finnes det noen bevis for at disse Denisovane reiste vekk fra Altai-fjellene? Vel, det er jo slik at man har funnet Denisova DNA i Papua, Ny Guinea og andre øyer i Stillehavet. Også i Nord-Amerika skal det være indianerstammer som har Denisova DNA, med høvdinger som var svært høye. Pluss Peru i Sør-Amerika - hvor det er flust med historier om hvite, høye guder som besøkte landet. Selv i Amasonas-området i Sør-Amerika er det genetiske spor etter Denisovaene - ja, til og med så langt unna som Australia!
    Kanskje var Denisovaene så avanserte at de laget båter? Kanskje de seilte ut Middelhavet og over Atlanteren? Da ville det ikke være så rart at man finner Denisova DNA i Nord- og Mellom-Amerika! Kanskje de hadde skip som lett kunne taes fra hverandre fordi plankene var bundet sammen med tau, som skip som er funnet ikke langt unna pyramidene i Egypt, da kunne de jo fakte skipene lange avstander over land. Jo da, pakkhester ville de nok ha hatt med seg i skipene også! Man finner jo mange byggverk i Mellom-Amerika som legendene sier ble bygget av en annen rase mennesker, som ble kalt guder fordi de hadde kunnskap i å bygge med megalitter - store steiner.
    Et skip kan ha endt opp omtrent der Panamakanalen er i dag. Her kunne de ha fraktet skipet over land og så var de i Stillehavet (jeg gikk gjennom Panamakanalen i min 22 fots Coco Loco da jeg seilte fra Norge til Stillehavet). De kunne jo også ha seilt rundt spissen av Sør-Amerika, men det er en lang reise.
    
Vel, enten Denisovaene dro via Papua Ny Guinea, seilte rundt spissen av Sør Amerika eller fraktet skipene over Mellom-Amerika så kom de ut i Stillehavet hvor øyhopping ikke var særlig vanskelig.
Hawaii
På øyene i Hawaii hadde man mange guder før misjonærene og handelsmennene fra Europa dukket opp. De fire hoved-gudene var Ku, Kane, Lono og Kanaloa. Disse fikk barn med de lokale kvinnene, og den mest kjente halvguden var nok Pele. Kaptein Cook ble tatt for å være guden Lono som vendte tilbake - Cook var hvithudet og kom i fra øst. Den gamle kongefamilien i Hawaii er i følge tradisjonene nedstammet fra gudene.
Fransk Polynesia/Tahiti
I det som i dag er Fransk Polynesia (Tahiti) fantes det også en rekke guder og halvguder. De fire hoved-gudene var: Ta'aroa - gud for hav og fiske, Tane - gud for skog og håndarbeid, Tu - guden for krig og Ro'o - guden for jordbruk og vær. Den mest kjente halvguden var Maui, som var så stor og sterk at han fisket New Zealand opp av havet! Heyerdahl ble som nevnt fortalt at høye, lyshudete hadde kommet over havet.
Tonga
I Tonga kan man selv i dag høre at kongefamilien nedstammer fra de gamle gudene som besøkte landet. Og tradisjonelt skal de gifte seg innen familien for å beholde blodet etter dem. Kongefamilien i Tonga har alltid vært svært høy (gjerne godt over to meter) og lyshudet.
Ha'amonga Maui skal være laget av halvguden Maui. Han skal ifølge legendene ha brakt de enorme steinene på 30-40 tonn fra Uvea (Wallis Island) tusen kilometer unna i gigantisk kano og båret dem til stedet de står i dag. Ha'amonga Maui betyr "Mauis byrde".
Samoa
I Samoa hadde man også både guder og halvguder. Tagaloa var den guden som hadde skapt øyene og menneskene, mens Mafui'e var guden som lagde jordskjelv. Tagaloa bestemte hvem som skulle være høvdingslekter på de forskjellige øyene i Samoa. Det var også flere krigsguder.
"Pass deg eller så vil Moso spise deg!" er et utrykk som du kan høre i Samoa den dag i dag. Moso var en halvgud og kjempe som sies å ha hoppet og/eller vasset fra Fiji til Samoa. Det som sies å være hans fotavtrykk kan du selv se i begge landene - i Samoa mot betaling. Det heter seg at en stamme med kjemper, hitiene, bodde i Samoa før en stor flod oversvømte øyene.
Marshalløyene
På den lille atollen Lae i Marshalløyene har man en legende som sier at en gigantisk sylinder med kjemper inni kom drivende over havet. Siden kjempene var helt utmattet klarte øyboerne å drepe dem. Så oppdaget de at en av kjempene hadde vært en prinsesse og angret hva de hadde gjort. Selv i dag kaster øyboerne en bit mat i vannet for å be om tilgivelse når de seiler forbi holmen der hun er begravd.
Påskeøya (Rapa Nui)
Påskeøya, Rapa Nui, er berømt for sine enormt store steinstatuer. I dag sier man at statuene forstiller øyboernes forfedre, men tidligere var man helt klar på at statuene forestiller de kjempene som engang i fjern fortid besøkte øya. Da hollenderen Jacob Roggeveen oppdaget øya i 1722 skal det fortsatt ha vært levende kjemper der! Tyskeren K J Behrens, en av ekspedisjonsmedlemmene, skrev at noen av de innfødte var så høye at sjømennene kunne gå oppreist mellom beina deres! Ifølge mytologien så var Hotu Matu'a den første som kom seilende til øya i en gigantisk katamaran. Han og hans menn hadde kommet fra et land de kalte Hiva (Hiva" vil i polynesiske land bli uttalt "shiva" - og Shiva er en indisk gud som var svært høy og hadde blå øyne). Navnet Hotu Matu'a betyr "Vår Gud" i flere polynesiske språk (som i Samoa og Tuvalu).
    Thor Heyerdahl så flere mennesker med lys hud og rødblondt hår da han besøkte øya - og disse skal ha nedstammet fra høvdingslekter, som igjen nedstammet fra de besøkende gudene.
Fiji
I Fiji er det ikke så mange legender om besøkende guder, og landet er ikke lenger et monarki, men høvdingslekten som holder til i et område på vestsiden av hovedøya i landet er svært høy! Blant de tradisjonelle gudene var Degei - en drage som ble regnet som lederen for gudene. Han skal først ha reist rundt, men så bodd i en hule nær toppen av fjellet Uluda.
Tuvalu
I Tuvalu antar man at legendene har rot i naboland som Samoa, Tonga og Fiji, hvor de første folkene også skal ha kommet fra. Telematua ("Forfaren som løper/løp hit") skal ha vært en kjempe som kom fra Samoa. En av kjempene var Te Valu, som var halvt menneske, halvt ånd/gud. Hans grav finnes i dag gjemt i bushen på atollen Nukulaelae.
Mikronesia
Også i Mikronesia er det legender som forteller om guder/kjemper som kom fra et annet sted, men etter at kristendommen ankom så ble det slik at man ikke skal fortelle dem lenger. Byggverket Nan Madol på øya Pohnpei (Ponape) skal ifølge legendene blitt laget av to brødre som kom seilende fra et annet sted. Det skal også ha vært funnet et skjelett av en kjempe i ruinene. De lokale folkene er redde for stedet den dag i dag.
Papua Ny Guinea
Undersøkelser har vist at folk i Papua Ny Guinea har mellom 4 til 6 prosent Denisova DNA. Dette er høyere enn i de fleste steder i verden. Våre tidligste forfedre hadde kun 1 til 4 prosent neandertaler DNA, så denisovaene må ha reist langt - og sikkert imponert damene med sin høyde og kunnskap!
Australia
Mye tyder på at Denisovane kom seg helt Australia, enten kryssing ved lavere havnivå i nord eller lang havseilas. Aboriginerne i landet har mellom 3 til 5 prosent Denisova DNA og ansees for å være et av verden eldste folkeslag. Men det er også slik at aboriginernes legender forteller om hvithudete kjemper som bodde der i landet før de ankom!
Kjemper

Det blir for mye å ta for seg alle de stedene/øyene i Stillehavet hvor man før i tiden trodde på guder som kom fra et annet land/sted, - og siden man nå er kristne så vil folkene på øyene ikke lenger bli minnet om de gamle gudene. Men steinstatuene av dem finnes jo fortsatt - og de er alltid høye med kaukasiske trekk. Ikke statuer på en 3-4 meter høyde, men gjerne mellom 2.30 og 2.70 - den høyden som gudene i gamle dager hadde. Disse gudene, som gjerne hadde bedre kunnskaper enn folk flest, kom og forsvant igjen. Laget folkene statuer av dem med håp om få dem til å komme tilbake?
    Selv om man ikke vil snakke om de gamle gudene så er det helt klart at det på mange øyer i Stillehavet fortsatt er slik at høvdingene skal gifte seg innen familien. Det er også gjerne slik at det er de av høvdingslekt som blir dagens politiske ledere. Man kan jo stemme på hvem man vil i demokratiske samfunn, men i sydhavet så stemmer man helst på de av høvdingslekt.
DNA
Det skal ha vært funnet Denisova DNA av på flere av øyene i Stillehavet, men på tross av henvendelse til den personen som skal ha gjort prøvene så er svar uteblitt. Thor Heyerdahl opplevde jo hvor vanskelig det var å få tradisjonelle forskere til å se nærmere på de vedtatte teoriene om menneskenes tidlige historie. Ja, "forbudt forskning" er et begrep vi hører oftere og oftere. Men som Thor Heyerdahl sa det: "Skal vi kunne si noe om vår framtid så bør vi kjenne vår fortid."

Av Terje Dahl


Tanker når det gjelder denne artikkelen? Send en email til terje@sydhav.no
For å komme til våre artikler om statuene i sydhavet, - klikk her.
For å komme til vår artikkel: "Farlig forskning: - Hvorfor skal det holdes hemmelig at kjemper har eksistert?" - klikk her.
For å komme til vår artikkel "Sydhavets kjemper - eventyr eller virkelighet?" - klikk her.
For å komme til vår artikkel om kjempens grav i Tuvalu, - klikk her.
For våre engelske sider om kjemper, - klikk her

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |