forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

Påskeøya:
Hvorfor har den en sivbåt på magen?
På en av Påskeøyas berømte statuer er det innrisset en tremastet sivbåt. Båter av siv ble brukt i Peru og oldtidens Egypt, men hva gjør den på en isolert øy langt ute i Stillehavet?

Påskeøya regnes ofte som verdens mest isolerte øy. Den ligger langt ute i Stillehavet, mer enn 3500 kilometer vest for Sør-Amerika og mer enn 11.000 kilometer øst for Australia. Påskeøya, Rapa Nui, tilhører idag Chile.
    Selv om øya ligger isolert så er den kjent verden over på grunn av de store statuene. Det er rundt tusen statuer av stein, kalt moai, plassert rundt om på øya. Det er fortsatt et mysterium hvem som laget dem, hvor når de ble laget, hvordan man klarte å frakte dem rundt på øya og hvordan man klarte å reise dem.
Hvithudete guder
Tradisjonelle arkeologer sier at statuene forestiller øyboernes forfedre, men dette benektet de polynesiske innfødte da de første europeiske oppdagelsesreisende dukket opp. De fortalte at statuene representerer de hvithudete gudene som besøkte øya en
Klikk på bildene for info!
Kart Stillehavet
Kart over Stillehavet
Kon-Tiki flåten
Kon-Tiki flåten
Thor Heyerdahl på Påskeøya
Heyerdahl på Påskeøya
Kart med statuer
Kart med statuer
Gammelt anker
Gammelt anker
En "langøre"
En "langøre"
Av høvdingslekt i Tuvalu
Av høvdingslekt i Tuvalu
Guden Siva
Guden Siva
Høvdingsønn med rødt hår
Høvdingsønn med rødt hår
Inca gull
Inca gull
"Ikos grøft"
"Ikos grøft"
Moai kava kava
Moai kava kava
Statue av sivbåt fra Påskeøya
Sivbåt, Påskeøya
Sivbåt Tasmania
Sivbåt, Tasmania
Ra 2
Ra 2
Tigris
Tigris
Innrising Hatshepsuts skip
Innrising Hatshepsuts skip
Hatshepsut
Hatshepsut
Hadde med mais
Ananas og mais
Viracocha 1 ved Påskeøya
Viracocha 1 ved Påskeøya
Statuer i fjellsiden
Statuene i fjellsiden
gang i fortiden. Ja, ser man på statuene er det ikke så vanskelig å se at de ikke forestiller polynesiere, med sine lange neser og store hakepartier. De besøkende gudene skal også hatt rødt/blondt hår og skjegg - og vært høye.
Thor Heyerdahl
I den engelske pocketboken «The Bearded Gods Speak» av 1971 utdyper Thor Heyerdahl sin teori at hvithudete og skjeggete mennesker en gang i tiden hadde besøkt øyene i Stillehavet: At de polynesiske øyene, spesielt Påskeøya, en gang hadde vært bebodd av folk fra Egypt og gamle Mesopotamia: Områder/land i Midt-Østen som hadde en velutviklet kultur.
    Thor Heyerdahl sa jo at havet ikke var barriere i gamle dager, men ferdselsveier. En teori han møtte så stor motstand mot at han i 1947 så seg nødt til å legge ut på havet i en balsaflåte fra Sør-Amerika: Kon-Tiki. Med et mannskap på fem nordmann og en svenske seilte han i løpet av 101 dager fra Peru til de polynesiske Tuamotu-øyene.
    Heyerdahl ble berømt for ferden, men hans teori fikk likevel ikke særlig gjenhør. Men Heyerdahl hadde rett: Nye DNA-undersøkelser viser at indianere fra Sør-Amerika nådde de polynesiske øyene flere århundre før de europeiske oppdagelsesreisende.
    Mange så på Thor Heyerdahl som en eventyrer, men han var en vitenskapsmann som ble nødt til å bevise sine teorier gjennom ekspedisjoner til havs og over land. Heyerdahl startet FERCO (Foundation for Exploration and Research on Cultural Origins) for å ha en organisasjon for sin forskning for å finne vår kulturs opprinnelse, men FERCO ble nedlagt etter hans død.
Velrennomerte arkeologer
I 1955 organiserte Heyerdahl den første ekspedisjonen til Påskeøya. Med seg hadde han velrenomerte arkeologer: Tre fra USA, en fra Chile og en fra Norge.
     På den tiden trodde man at statuene på Påskeøya kun besto av hoder, men de gravde fram flere av statuene i skråningen til den utdødde vulkanen Terevaka og oppdaget de hadde kropper. Og på magen til en av statuene var det en innrissing av en sivbåt. En sivbåt med tre master og et mannskap på rundt tretti.
     Man mener at noe som syntes å henge i en snor med fra båten er en skilpadde, men kan det ikke hele være at det var et gammeldags anker? At sivbåten hadde ankret opp ved øya?
Hotu Matua
Legendene sier at det var Hotu Matua og hans folk som hadde kommet seilende over havet og slått seg ned i Anakena-bukten på nordsiden av Påskeøya. Det er den eneste beskyttete bukten og den eneste med sandstrand hvor man kan dra opp lettbåter.
     Hotu Matua ble sett på som en gud og regnes også som den første kongen på øya. Han var en «langøre», en av de som som steinstatuene forestiller. Med lange øreflipper, enten naturlig eller fordi flippene ble forlenget med en slags øredobber. Hotu Matua skulle ha kommet fra landet Hiva.
Tuvalu
Det som er litt spesielt er at det gamle språket på Påskeøya har mye til felles med språket i Tuvalu (tidligere Ellice Islands). Øyene i Tuvalu ligger nordvest for Påskeøya - omtrent 7000 kilometer unna. Likevel har språket her mer til felles med det lokale språket på Påskeøya enn mange andre steder i Polynesia. Den opprinnelige guden på Påskeøya het Atua, mens ordet for gud i Tuvalu er nettopp "atua"!
     Hotu Matua kan her bety «vår mor», "våre gamle" eller «moderlandet». Kan det være at sjefen for langørene sa at de kom fra moderlandet?
    «Hiva» kan i Tuvalus språk være «Siva» - siden bokstavene «h» og «s» ofte byttes, og det samme gjelder også "l" og "r". Kan det være at det kom fra landet til Siva? Siva (også skrevet Shiva») er en av de viktigste gudene i India, som i Indusdalen hvor man hadde en høyt utviklet kultur.
    Statuene kalles idag "aringa ora" som sies å bety "levende ansikter", men tenk om det egentlig var "talinga loa", som på Tuvalus språk betyr lange ører!
    Det er ikke bare språkene som har mye felles, men også skikker og legender. Ja, også her har man høvdinger, men det er de eldstes råd om bestemmer. Man skal ikke røre hodet til en av høvdingslekt, og selv om man idag er gode kristne så eksisterer magi fortsatt.
     En hvithudet fra utlandet kalles "palagi", som kan bety "fra himmelen", og ble gjerne ansett som å være nærme de tradisjonalle gudene. På øya Nukulaelae skal det være begravd en kjempe som ble kalt Te Valu, men graven hans kan ikke røres!
     Det er de i Tuvalu som den dag i dag er svært hvithudete og høye. De er av høvdingslekt og pleide å fleipe med at deres forfedre kom fra svarteste Afrika. Fra Abyssinia. Vel, Abyssinia var jo et gammelt kongerike rett sør for Egypt..!
Jacob Roggeveen
Nederlandske Jacob Roggeveen skal ha vært den første europeisk oppdagelsesreisende til å finne Påskeøya, en påskedag i 1722, på jakt etter det mytiske «sørlige kontinentet». Han skrev i sin loggbok at det var flere typer mennesker på øya, noen høye og like hvithudete som han selv, med rødt hår. Han mente at de måtte være en slags prester som passet på statene: De hadde store hvite plugger i øreflippene og de satt på hælene foran statuene med bøyet hode, og løftet samlete hender opp og ned. Vel, se man på statuer av guden Siva så holder han hendene slik – og de hinduene som idag ber til Siva gjør det samme, og løfter hendene opp og ned!
Krig med kortørene
Da Heyerdahl var på Påskeøya hørte han historien om hvordan langørene kom i krig med kortørene fordi kortørene var langt mindre interessert i å dyrke landet enn langørene. Den siste langøren, som de siden kalte Ororoina. gjemte seg i en lava-hule, men kortørene fant han.
    Langøren skal ha ropt «orro orro orro» da de halte han ut av hulen. På spansk betyr jo «oro»» gull, i Tuvalu er ordet for gull "aulo". Prøvde langøren å redde seg ved få rope at han visste hvor det var gull? Vel, de lot karen leve, og han giftet seg etterpå med en av kortørene. Det finnes idag de på øya som sier de er etterkommere av Ororoina, og de er langt mer lyshudete enn de andre – og har ofte rødt hår. Kan det være at langørene hadde kommet seilende fra Peru? Det finnes jo store gullgruver der og på et museum er det eldgamle statuer av gull. Eller kom de opprinnelig fra et sted mye, mye lenger unna?
"Ikos grøft"
Den langøren som var konge på Påskeøya under den lokale krigen het Iko. Han skal ha blitt brent i en grøft som langørene hadde gravd på tvers av vestenden av øya for å beskytte seg mot kortørene. Men kortørene hadde snektet seg rundt kanten på øya og jaget langørene ned i den brannen som langørene hadde tennt i grøften for å stoppe dem. Thor Heyerdahls arkologer gravde ned i "Ikos grøft" og fant aske etter en voldsom brann for rundt tre hundre år siden. Selve grøften ble karbondatert til 400 år e.Kr.
Lenger unna
Et interessant (og sikkert kontroversielt) spørmål er jo om de hvithudete langørene hadde kommet enda lenger unna enn Sør-Amerika. De såkalte «moai kava kava» statuene på Påskeøya viser utmagrete folk med utseende som folk i Midtøsten. Hadde de vært mannskap på et skip som kom enda lenger unna fra – kan det være at de hadde seilt fra området ved Middelhavet, men via Rødehavet og over det Indiske hav til India og derfra videre til Stillehavet?

   Veldig spesielt er det at sivbåter i riktig gamle dager ble brukt i Tasmania helt sør i Australia!

Ra 1 og Ra 2
I tillegg til å se en sivbåt på den store statuen brakte en av de innfødte Thor Heyerdahl en liten tremastet sivbåt av stein fra en hemmelige familiehule. Heyerdahl hadde også sett eldgamle tegninger av sivbåter i Egypt, og ble enda sikrere på at forhistoriske sivilisasjoner hadde seilt over havene. Så i 1969 laget han sivbåten Ra. Den ble bygget foran den store pyramiden i Egypt – som feilaktig kalles Kheopspyramiden (den hadde stått der i mange tusen år før faraoen Kheops).
     Sivbåten fikk navnet Ra etter den gamle Egyptiske solguden («ra/la» er også ordet for sola i Tuvalu). Starten gikk greit, men det viste seg at sivet, som er papyrus i Egypt, trakk for mye vann og lå lavere og lavere i vannet. Etter 5000 kilometer, bare en uke før de ville ha nådd Barbados, fryktet Heyerdahl for sikkerheten til mannskapet og ga opp seilasen.
     Ti måneder seinere la han ut fra samme havnen i Marokko, i Ra 2. Denne gangen hadde han latt indianere fra Titikaka-sjøen i Sør-Amerika lage båten, og selv om Ra 2 var kortere enn Ra 1 så gikk det bedre. De seilte 6100 kilometer til Barbados på 57 dager.
Tigris
Heyerdahl hadde nå flere ganger bevist at det gikk bra å seile over havet i såkalte primitive farkoster, men seilasene i Ra 1 og Ra 2 var over Atlanterhavet.
     Han kunne jo ikke nøye seg med å dette, for han hadde jo lest om den kvinnelige faraoen Hatshepsut i Egypt, som skal ha regjert fra 1479 til 1458 før Kr. Hun hadde sendt sine sivbåter av papyrus for å hente varer fra det mytiske landet Punt. De tradisjonelle arkeologene sier at hun kun seilte nedover Afrika-kysten, men det er eldgamle innrissinger i Egypt som viser at skipene hadde hatt med seg ananas og mais, som kun grodde i Sør-Amerika på den tiden.
     Så i 1977 dro Heyerdahl til Irak, det gamle Mesopotamia, for å bygge en sivbåt. Og hørte på rådene om at papyrus fløt best hvis det ble høstet i august. Sibåten ble 18 meter lang og fikk navnet Tigris etter elven og hadde et internasjonal mannskap på 11 mann. Det var meningen å seile Tigris inn i Rødehavet, men Djibouti ble endeholdeplassen. Heyerdahl satt her fyr på Tigris for å demonstrere mot krigen som satte slutt for seilasen.

Viracocha ekspedisjonene
Amerikanske Pihil Buck ble så inspirert av Thor Heyerdahls seilaser og teorier at han bestemt å gjøre det Heyerdahl ikke fikk gjort: Seile fra Sør-Amerika til Påskeøya. I år 2000 seilte han i båt laget av totora siv. Seilasen gikk bra, men etterpå fikk han kritikk fordi han hadde brukt litt syntetisk tauverk. Så i 2003 la han ut på nytt, i Viracocha 2, fra Vina del Mar i Chile. På tross av at sivbåten ble alvorlig skadet ved sjøsettingen seile han og mannskapet de 10.000 nautiske milene uten problemer.

    Viracocha, også kalt Kon-Tiki, var en gud som i følge de eldste legendene i Sør-Amerika hadde reist kloden rundt mens han starte sivilisasjoner.
Står støtt
Det har altså viste seg mulig å seile til Påskeøya i såkalte primitive farkoster, men hvem det var som risset inn den tremastete sivbåten på statuens mage vet vi ikke. Heller ikke hvor når - eller hvorfor. Det kan se ut som om innrissingen er like gammel som statuen så det nok ikke noen som i nyere tid har risset inn en moderne tremastet skonnert. Utformingen av skipet viser også klart at det er en sivbåt. Det er jo også debattert hvor gamle statuene er, men er det ikke sannsynlig at de er minst like gamle som Iko's grøft siden de forestille langørene?
    Ser man på det markante skillet ved jordoverflaten så bør man snart forstå at de store statuene har blitt gravd ned. Gravd ned så de står støtt? Og viser det viktigste: De ikke-polynesiske ansiktene? Er det fordi når gudene kommer seilende tilbake, som de lovet, så skal de se statuene og vite at det er på rett kurs?
    Folkene venter nok fortsatt, men skjedde det noe som gjorde at de aldri kom tilbake?



Send dine tanker på artikkelen til Terje Dahl: terje@sydhav.no
For våre sider om Påskeøya - klikk her
For andre artikler fra Påskeøya - klikk her
For vår artikkel: Kom de gamle gudene på sydhavøyene helt fra Sibir? - klikk her
For vår artikkel om kjempen Te Valu i Tuvalu - klikk her
For våre sider om mysterier fra sydhavet - klikk her

For Heyerdahls artikkel: "The Bearded Gods Speak" - klikk her
For vår hovedside om Thor Heyerdahl - klikk her
For vår artikkel om Terje Dahl seilas til sydhavet i 22 fots Coco Loco - klikk her

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |