forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

Lost."Lost" - på en øde øy i sydhavet

Den populære Tv-serien "Lost" handler
om en gruppe mennesker som styrtet
med et fly på en øde øy i sydhavet. Har
slikt det gang skjedd? Finnes det øde øyer?
Er de uforklarlige hendelsene i "Lost" bare
fri fantasi, eller finnes det mysterier i sydhavet?

Lost er den mest populære tv-serien som noen gang er laget, over hele verden følger titterne med på hver eneste episode. La det være sagt med en gang - Lost blir ikke spilt inn på en øde øy. Den blir riktignok filmet i sydhavet, men på Hawaiis hovedøy Oahu - som så langt i fra er øde. Det var her, på en strand på øyas nordside at tv-seriens Oceanic Airlines Flight 815 liksom styrtet, og de overlevende kjemper for å overleve mot sulten, sykdommene og …isbjørner. Isbjørner på en tropisk øy under ekvator? Vel, gigantiske isbjørner er ikke det eneste mystiske de overlevende opplever. En lam passasjer kan plutselig gå og Stranden hvor Lost spilles inn. Klikk for vår artikkel om strendene i sydhavet!trær braker overende i junglen. Og øya er ikke så øde som det ser ut som i første øyekast. En fransk dame dukker opp og forteller om den svarte røyken og de som bortførte sønnen hennes. En båt dukker opp med skurkaktige menn, som kidnapper en ung gutt som sammen med sin far og to andre har lagt ut på havet på en flåte for å hente hjelp. Og alt dette i bare første del av serien! Hva er det som skjer? Hvordan vil det hele gå?
Har det skjedd i virkeligheten?
Waikiki Beach på Oahu.  Klikk for våre sider om Hawaii!De fleste vet jo at tv-serien Lost er ren fantasi, men mange lurer nok på om noe liknende har skjedd. Vel, fly har jo styrtet ned over hele verden og mange på isolerte steder, med tragiske følger for passasjerene. Også i sydhavet. Nå er det jo slik at Stillehevet er enormt stort, det dekker nesten 1/3 av kloden vår, så sjansene er absolutt størst for at et fly i problemer vil styrte i havet. Øyene blir bare små, grønne Vrak fra andre verdenskrig, Mikronesia. Klikk for våre sider om Guam.prikker i det blå. Under den andre verdenskrig var det et stort antall fly som styrtet - i havet og på øyene. Mange av flygerne døde mens de kjempet seg gjennom jungelen for å komme tilbale til sine egne, men mest kjent er nok historien om den japanske soldaten som skjulte seg i jungelen på øya Guam i 28 år - han var ikke klar over at krigen var slutt! 12. juli 1953 tok et DC-6A passasjerfly av fra Hawaii med kurs for Guam. Det styrtet i havet om natten, omtrent 350 nautiske mil øst for Wake Island. Bare noen få vrakrester og 14 døde ble funnet. Ingen vet hvorfor flyet styrtet.
Amelia Earhart. Klikk for våre sider om Kiribati!Mysteriet Amelia Earhart
Mest kjent og mystisk er nok flyhistorien om den amerikanske flypioneren Amelia Earhart. Sammen med sin navigatør la hun ut ifra Papua Ny Guinea i 1937 for å fly til Hawaii. Flyet ble vekk, og man har til dags dato ikke klart å løse mysteriet. Innfødte som i 1940 ble flyttet til den ubebodde og svært isolerte atollen Nikumaroro (Gardner Island) i Kiribati forteller at det fantes et flyvrak på korallrevet, pluss restene av to skjelett på stranden. Nikumaroro ligger ikke så langt unna den ruten de skulle fly, og dårlig vær kunne ha skjøvet dem ut av kurs.I 1991 fant man restene en skosåle som er blitt datert til Innfødte på Saipan.  Klikk for våre sider om Marianaøyene!midten av 1930 årene, og som var av samme merke som flypioneren brukte. Problemet er at den var av størrelse 42, mens Amalie Earhart brukte størrelse 38. I den seinere tiden har det vært foretatt undersøkelser på Saipan, som ligger langt nord for flyruten, fordi man fikk rapporter om at en hvit, kvinnelig flyger lå begravet der, men foreløpig har heller ikke dette gitt noen løsning på gåten.
Kan de overleve?
Tilbake til Lost. Ville de klare å overleve på en øde øya når flymaten tok slutt? I tv-serien hører vi at de har funnet guavafrø som de planter. Papaya. Klikk for vår artikkel om frukten!Problemet er at de frøene som vi ser i nærbilde slettes ikke var fra guavafrukten, men fra papaya! Ekte overlevende ville sikkert ikke ha noen større kunnskap om tropiske frukter enn skuespillere og regissører, og å satse på å spise noe som ser ut som en delikat frukt vil kunne få katastrofale følger. Å lage fiskespyd og garn er jo en god ide, men det samme gjelder for fisken som for fruktene: Det finnes nesten like mange giftige som spiselige. Deltagerne i en annen, men lignende tv-serie, Robinsonekspedisjonen,Guava. Klikk for vår side om fruktene i sydhavet! sliter også med å finne noe å spise. Og de fikk jo også fått føle hvor lett og farlig det er å bli skadet. Nå ønsker ikke tv-selskapene at skuespillere eller frivillige skipbrudne dør, og tar sine sikkerhetstiltak, men i virkeligheten er sjansen for at man stryker med overveldende stor!
Øde øyer?
Det finnes tusenvis av ubebodde øyer og holmer i sydhavet, og mange av dem ligger svært så isolert. Likevel blir det ikke helt Christmas Island, Kiribati, fra satelitt. Klikk for våre sider om Kiribati!riktig å kalle dem øde øyer. Klart det er spennende å tro at den finnes øyer som den forsvunnete og eventuelt norske Scjetnans øy, men det finnes nok ikke noen uoppdaget øyer i verden i dag. Det er lenge siden de oppdagelsesreisendes tid, og alle verdenshavene er grundig skannet via satellitt. Når det gjelder sydhavet så er det slik at alle øyer eies av noen, uansett hvor ubebodde og isolerte de er. Øyboerne drar gjerne til dem av og til for å fiske og jakte, - og regjeringene i alle landene passer godt på at ingen frivillige Robinsoner i seilbåter slår seg nedi deres territorier!
Funnet?
Styrter eller forliser man på en ubebodd øy i Fra Moorea i Fransk Polynesia. Klikk for våre sider om Fransk Polynesia!sydhavet kan det gå lang tid før man blir funnet, - hvis man er så ekstremt uheldig at nødpeilesenderen er ødelagt. Avstanden til nærmeste bebodde øy kan være så langt unna at røyksignaler ikke blir observert. Å svømme er gjerne et dårlig alternativ, selv om faren for å bli spist av en hai er svært overdrevet. En 16 år gammel jente i Fiji klarte nylig å svømme i 48 timer for å nå land etter båten hun var i forliste, men hun var en veltrent idrettsutøver. Tidevanns-strømmer vil lett kunne dytte deg i feil retning, og selv om vannet er varmt blir man tilslutt utmattet og dehydrert. Det er nok bedre å satse på at letemannskaper finner deg. På de vulkanske øyene i sydhavet står gjerne den tropiske Terje Dahl som Robinson i Mikronesia. Klikk for vår artikkel!vegetasjonen tett helt ned til vannkanten mange steder, så det beste er nok å finne seg en sandstrand. Drikke vannet i umodne kokosnøtter, knaske i seg skuddene på kokosnøtter som har startet å gro, ta sjansen på å spise muslinger og krabber som lever på land. Lage nødsignal av svarte steiner i den hvite sanden.
Mystiske øyer
Det skjer mye mystisk i Lost. Det kan av og til virke som om selve øya er levende eller at det finner magiske krefter der som Statuer på Påskeøya. Klikk for våre sider om Påskeøya!står bak uforklarlige hendelser. Finnes det øyer som er magiske? Vel, de fleste av de vakre paradisøyene har en nesten magisk tiltrekningskreft på en forfrossen nordboer, men det finnes ingen øyer som i seg selv sies å være magiske. Det finnes derimot eldgamle statuer som de innfødte hevder å ha magiske krefter, til og med være levende. Steinstatuene på Påskeøya, Marquesasøyene og andre steder i sydhavet har helt Terje Dahl ved Nan Madols murer.  Klikk for vår myseriesider om Nan Madol!klart en mystiske bakgrunn, og at det finnes pyramider i sydhavet er jo ganske så uforklarlig. Det mest spennende stedet er kanskje Nan Madol på øya Pohnpei i Mikronesia - hvem som bygget steinbyen i lagunen er et stort mysterium. Det samme kan sier om forlatte øyer andre steder i sydhavet, og det finnes historier om øyer som har forsvunnet - både bebodde og ubebodde. Magi lever fortsatt mange steder i sydhavet, og at det finnes innfødte "medisinmenn" som beviselig kan kalle til seg haier og delfiner er ikke så lett å fatte.
Vitenskapelige eksperiment
Mye av de uforklarlige hendelsene i Lost kan jo peke mot at det foregår et vitenskapelig eksperiment på øya, og at alle passasjerene i det styrtete flyet er en form for forsøksdyr. Amerikanerne har mer eller mindre hemmelige Jurassic. Klikk for våre myseriesider!militærbaser i sydhavet, og det samme kan sies om franskmennene. Beboerne i Marshalløyene var forsøksdyr da amerikanerne testet de første atombombene og de fleste har nok også hørt om franskmennenes bombetestinger på Mururoa i Tuamtouøyene. USA har fortsatt i dag store militærbaser på Guam og Kwajalein i Marshalløyene. Om det finnes hemmelige forsøkstasjoner gjemt i junglene på noen av Mikronesias isolerte øyer kan jo godt være Jule Vernes bok. Klikk for Terje Dahls bøker om sydhavet!mulig, men noen Jurassic Park finnes det nok ikke i sydhavet!
Kopi av bok?
At mennesker styrter ned på en isolert øy i sydhavet er ikke noen ny historie - heller ikke at det så skjer mystiske saker og ting. I den klassiske boken Den Hemmelighetsfulle Øya forteller Jules Verne om fem krigsfanger som flykter i en luftballong fra den amerikanske borgerkrigen i 1895. Ballongen kommer ut for en storm og de krasjlander på en øde øy i Stillehavet. Men underfundige og uforklarlige ting, slettes ikke ulike dem vi ser i Lost starter å skje - øya skjuler en hemmelighet. Hva hemmeligheten er? Når det gjelder Lost: Den som følger med på tv får se!

Av Terje Dahl


For å komme til våre artikler om å overleve på en øy i sydhavet, - klikk her.
For å komme til våre artikler om mysteriene i sydhavet- klikk her.

Se våre forslag til drømmeturer til sydhavet, - klikk her

Tips en venn : "Har du lest artiklen om tv-serien "Lost" i internett-magasinet "Sydhav på nettet?"?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |