forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

Apokalypse?Hva er farligst: Koronaviruset eller klimaendringene?

Jovisst dreper koronaviruset mange mennesker, men klimaendringene kan utslette hele menneskeheten!

Når jeg skriver dette i midten av april 2020 så er nyhetene på fjernsynet fulle av historier om koronaviruset, ja - det er egne ekstraprogram om viruset i mange land! Men fakta er at klimaendringene allerede dreper mange flere enn covid-19, og at forskerne frykter at hele menneskeheten kan være i fare!
Emma, Sonia og meg foran huset vårt
Emma, Sonia og meg foran huset vårt i Tuvalu
Klimaflyktning
Jeg ble kalt verdens første klimaflyktning da jeg måtte forlate landet Tuvalu i Stillehavet. Jeg hadde giftet meg med polynesiske Emma og slått meg ned der. Øyene i Tuvalu er atoller, koralløyer som såvidt titter opp av havet. Men det var ikke hav-stigingen som fikke oss til å forlate det hjemmet vi hadde bygget opp, men orkaner. Tuvalu ligger så nære ekvator at det ikke skal kunne være orkaner der. Ja, det var jo det som hadde fått meg til å reise til Tuvalu i min lille seilbåt Coco Loco noen år tidligere!
     Vel, det er tydelig at ting endret seg, for vi fikk orkaner. Som var såpass sterke at huset vårt ble ødelagt tre ganger. Ja, det var såvidt jeg ikke var blitt skylt på havet da jeg måtte ro i den lille jollen vår over lagunen for å hente mat i butikken! Under den siste orkanen så vi på vår lille datter og fant ut at vi ikke kunne risikere hennes liv. Vi forlot vårt hus, våre frukttrær, vår hund og vår katt og flyttet til Norge.
Immigrasjonsregler
Emma, Sonia og meg foran huset vårt
Emma og jeg kunne jo flytte til Norge siden jeg var norsk, men Emmas familie og alle våre venner måtte være igjen. Det er strenge immigrasjon-regler over alt! Så jeg skrev brev til regjeringen, jeg skrev brev til kongen, jeg kranglet meg inn i radio og fjernsyn for å opplyse om hvor farlige klimaendringene er – og at Norge var medansvarlig gjennom sin oljeutvinning. Ingen ting nyttet – så i år 2000 startet jeg KlimaNytt hvor jeg daglig uten ett øre for det legger ut nyhetene fra de norske storavisene på internett når det gjelder klimaendringer og klimapolitikk. Ingen lystelig jobb – det er aldri gode nyheter!
Meg i australsk avis
Meg i australsk avis
Selv-isolere
Så hva er dette korona-viruset som får mennesker over hele verden til å selv-isolere? Vel, viruset ble oppdaget i byen Wuhan i Kina i desember 2019 da det forårsaket en lungesykdom. Man lurer på om det kom fra et matmarked i byen. I skrivende stund er det slik at man antar at nærmere 2 millioner mennesker verden over har blitt smittet av viruset og over 100.000 har dødd. I Norge er omtrent 6500 smittet og 128 er døde. Siden covid-19 er et virus, så hjelper det lite med antibiotika og andre medisiner. Man må selv-isolere i 14 dager og la kroppen helbrede seg selv. Man jobber nå på spreng for å finne vaksiner som kan virke, men regner med at det kan ta et halvt år eller lenger.
Dør
Stephen Hawking
Stephen Hawking advarte
Det er jo helt klart at corona-viruset er farlig og at mennesker dør av det. Og at man må gjøre alt man kan for å finne en løsning på problemet. Men hvorfor får ikke klimaendringene samme oppmerksomhet? Vi vet at vi har en global oppvarming og at det skyldes vårt overforbruk av fossilt brennstoff som olje, kull og gass. Ja, forskerne ved verdens ledende universiteter og institutter sier at all deres forskning viser at det skaper en drivhuseffekt som gjør kloden varmere. Det finnes faktisk ingen forskning som viser noe annet!
Fossilt
Hva som skjer? Vel, forbrenning av fossilt brennstoff, som for eksempel bensin i biler, slipper ut store mengder CO2 (karbondioksid). Det stiger opp i atmosfæren og skaper en drivhuseffekt - som et glasstak på et drivhus, som lar solstrålene slippe igjennom og varme opp drivhuset.
    Jordens atmosfære har en naturlig drivhuseffekt. Uten denne drivhuseffekten ville vår klode ha en overflatetemperatur på minus 19 grader. Med den naturlige drivhuseffekten er det 14 grader pluss, noe som gjør den levelig for oss mennesker. Med for mye CO2 blir drivhuseffekten for stor - det kan bli for varmt for oss her.
    Gjennom å utvinne bundet energi, som fossilt brennstoff er, øker vi også den frie energimengden på kloden. Og energiloven sier at energi ikke kan forsvinne, men kun gå over til en annen form. Så global oppvarming kan jo også skyldes at den frigjorte energien til slutt går over til varme.
Kurve over CO2 og temperatur
CO2 og temperatur
Varmere
Hvor ille kan drivhuseffekten bli? Vel, kloden blir varmere og varmere. Kurven for varmestigning, som nesten sammenfaller med kurven for mengde med CO2 i atmosfæren, peker nå kraftig oppover. Det siste tiåret er det varmeste noensinne målt, og de fem varmeste årene har kommet siden 2015. Såkalte klimaskeptikere motsier dette, men det er ikke særlig vanskelig å finne hva NASAs satellitter og WMOs målestasjoner (verdens meteorologiske organisasjon) har målt.
     Skremmende er det at tundraen i Sibir nå smelter og frigjør stor mengder CO2 - i tillegg til store mengder metan, som er en 20 ganger sterkere drivhusgass enn CO2!
    Så hvor ille kan det blir? Vel, på vår naboplanet Venus er det store mengder med CO2 i atmosfæren, og der er gjennomsnittstemperaturen over 400 grader. Det kan bli i varmeste laget for selv den mest frosne nordmann!
Ozonlaget
Vil folk drukne?
Vil folk drukne?
Kan vi gjøre noe – eller er det for seint? Klart vi kan gjøre noe! I 2006 ble det et globalt forbud mot den klorholdige gassen KFK-11 (som gjerne ble brukt i kjøleskap) – for forskerne så at gassen var iferd med å ødelegge det beskyttende ozonlaget. Den gangen hørte vi på forskerne, men hvorfor virker det som om vi idag ikke hører på dem nå når det gjelder den globale oppvarmingen med de skadelige klimaendringene? Vel forskerne kan jo anbefale, men det er politikerne som tar beslutningene.
     Vi har jo på klimakonferanser siden den første i 1979 sett hvordan man, gjerne på overtid, kommer fram til en utvannet ordlyd: Man er aldri forpliktet til noe som helst, man kun oppfordres til å gjøre noe. Som sist under konferansen i Madrid, hvor man beholdt ordlyden fra forrige klimamøte om at stigningen i global temperatur ikke bør overstige 2 grader (i forhold til før-industri tid). Man gjentar et vedtak som man vet ikke er godt nok – for vi har allerede en global oppvarming som gjør at mennesker dør av skadelige klimaendringer!
Catch22
Politikerne, de som tar beslutningene, vil nok gjerne høre på forskerne, men jeg er redd for at de sitter i en såkalt Catch22-situasjon: De vil nok gjerne hjelpe oss, men gjør de noe for å hjelpe oss så mister de muligheten til å hjelpe oss. Det er jo slik i demokratiske land at politikerne velges av folket. Kommer politikerne med forslag til lover som går ut over vår materielle livsstil så blir de ikke valgt! Tenk bare hvis et av landets politiske partier skulle forslå at alle må sette fra seg bilen for å redde klimaet? Eller skrote mobiltelefonen eller tv'en og slutte med internett!
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg
Stoltenberg
Jeg husker godt mine kamper med Jens Stoltenberg da han var statminister. Gjennom korrespondanse og på tv. Jensemann var så smart. Han lot som om han var veldig miljøbevist og kom med forslag på begrensing av utslipp og redusering av Norges oljeutvinning. Men han forslo alltid at tiltakene skulle gjøres et godt stykke fram i tid - iallefall til etter neste valg. På den måten ville verken han, regjeringen, arbeiderpartiet eller Ola Nordmann være forpliktet til noe som helst! Og selvsagt skulle Norge slippe unna sine forpliktelser gjennom å betale klimakvoter. For det var jo bare å øke norsk oljeutvinning for å skaffe mer penger!
Australia
Jeg er redd at det samme skjer idag, også når det gjelder korona-krisen. Regjeringer her og der lover penger for å hjelpe de som blir rammet. Som i Australia hvor man lover bort enorme beløp. Det er jo flott at man vil hjelpe, men hvor skal man ta pengene fra? Man kan ikke bare trykke opp flere sedler. Skal man ta det ifra de som allerede er rammet, gjennom høyere skatter? Eller skal man øke Australias utvinning og eksport av kull? Ingen har sagt det rett ut enda, men det blir nok det siste.
Greta Thunberg
Greta Thunberg
Greta
Greta Thunberg fikk verdens øyne opp for klimaendringene gjennom sin tale i FN, men det varte ikke lenge. For nyheter er ikke nyheter lenge. Noen som husker hva hun sa?: "I mer enn 30 år har vitenskapen vært krystallklar. Hvordan våger dere å se en annen vei og komme hit og si at dere gjør nok, når politikken og løsningene som trengs fremdeles overhodet ikke er i sikte?"
    De såkalte klimaskeptikerne sier at Greta var for ung til å vite noe om klimaendringer, og dessuten er hun jente. Vel, klimaforskere og journalister har gått igjennom det Greta sa, og alt hun sa virker å holde mål.
    Hva må skje for at vi skal våkne opp? Må vi få en klimakatastrofe hvor tusener av mennesker dør? Vel, det har vi allerede!

Av
Terje Dahl


For KlimaNytt - klikk her
For vår artikkel "Bringer vi menneskeheten mot utryddelse - igjen?" - klikk her
For vår artikkel "- Jeg var den første Greta! Jeg mislyktes. Vil hun?" - klikk her
For Terje Dahls personlige sider - klikk her
For å sende oss epost med din mening - klikk her

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |