forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Seilet på Kon-Tiki flåten
Hvem var Kon-Tiki?

I 1947 seilte en balsaflåte ut fra Peru i Sør-Amerika med kurs for Polynesia. Lederen for ekspedisjonen var Thor Heyerdahl, og navnet på flåten Kon-Tiki. Midt i det firkantede seilet var det en stilisert tegning av en skjeggete manns hode. Det var han flåten hadde fått sitt navn etter, men hvem var egentlig Kon-Tiki?


Rett etter at den andre verdenskrig var slutt lanserte Thor Heyerdahl sin teori at de innfødte i Polynesia kom fra Sør-Amerika. Ingen i det vitenskapelige miljøet ville tro på teorien, og hovedargumentet var at det ikke ville ha vært mulig å seile over Stillehavet med primitive farkoster. Følgelig la Heyerdahl og fem andre mannfolk ut på en ekspedisjon for bevise at det kunne være mulig å seile over havet på en balsaflåte. Navnet på flåten hadde Thor Heyerdahl fra Peru. Her hadde han hørt legenden om solkongen Virakocha, som hadde vært lederen for et forsvunnet, hvithudet folk i Peru - og i boken om Kon-Tiki-ekspedisjonen skriver han: "Det opprinnelige navnet på sol-guden Virakocha, som syntes å ha vært mere brukt i Peru i gammel tid, var Kon-Tiki eller Illa-Tiki, som betyr Sol-Tiki eller Ild-Tiki. Kon-Tiki var yppersteprest og sol-konge for inkaenes legendariske "hvite menn" som hadde levnet de enorme ruinene ved Titicacasjøens bredd. Legenden hevder at Kon-Tiki ble angrepet av en høvding ved navn Cari som kom fra Coquimbo-dalen. I et slag på en øy i Titicacasjøen ble de mystiske hvite og skjeggete menn fullstendig massakrert, men Kon-Tiki selv og hans nærmeste følgesvenner unnslapp og kom senere ned til kysten hvor de forsvant over havet mot vest."
    
Kon-Tiki flåten.
Kon-Tiki flåten
Videre skriver Heyerdahl: "Jeg var ikke lenger i tvil om at den hvite høvding-guden Sol-Tiki, som inkaene hevdet at deres forfedre drev ut på Stille-havet fra Peru, var identisk med den hvite høvding-guden Tiki, solens sønn, som beboerne på alle de østlige Stillehavs-øyene feiret som sin opprinnelige stamfar. Og detaljene om Sol-Tikis liv i Peru med urgamle stedsnavn rundt Titicacasjøen, dukket opp igjen i historiske sagn blant de innfødte på Stillehavsøyene."
    Thor Heyerdahl mente at Kon-Tikis flåtereise til sydhavsøyene fant sted
Stilisert - Kon-Tiki tegning.
Kon-Tiki tegningen
rundt år 1100 e kr, basert på genealogi (slektslære) fra de forskjellige øyene: "På nesten hver øy kunne lærde menn ramse opp navnene på alle øyas høvdinger bakover gjennom tidene til den gang øya først ble bosatt. Og for å hjelpe på hukommelsen brukte de ofte et innviklet system med knuter på forgreinete snorer, slik som inka-indianerne gjorde det i Peru."
   Heyerdahl sier i sin bok at disse undersøkelsene, gjort av moderne forskere, viser at sydhavsøyene ikke ble befolket før ca. år 500 etter Kristus, og at en seinere innvandring fant sted omtrent 600 år seinere.
Sol-konge eller gud?
Hvem var han egentlig så, denne Kon-Tiki? Vel, ifølge
Viracocha
Orginalen
mange gamle legender så var Viracocha, som Thor Heyerdahl mente var identisk med Kon-Tiki, også selve skaperguden: Han som skapte himmelen, jorden, dyrene og menneskene. Dessverre ble Viracocha ikke særlig fornøyd med hvordan menneskene oppførte seg mot hverandre, så han ødela sitt skaperverk med en enorm flod som druknet alt og alle. Etter det skapte han nye mennesker, - noen legender sier av stein, mens andre sier han gjorde det av beinene til de som druknet i floden. Så lot han de forskjellige typene mennesker han skapte befolke de forskjellige områdene på kloden vår. Etterpå vandret den lyshudete og skjeggete Viracocha fra land til land for å lære de menneskene han hadde skapt hvordan de kunne dyrke, fiske og bygge hus. Tilslutt forsvant han ut på havet, men lovet at han en dag vil komme tilbake. Ikke rart inkaene ble redde da det dukket opp skjeggete hvite menn fra havet, spanjolene måtte jo være Viracocha som kom tilbake!
En yngre Tupac - samme familie.
En av Tupacs etterkommere.
En annen sydhavsseiler?
Spanjolene kom til Sør-Amerika i 1512 med bibeler og sverd i hendene, etter først å ha erobret Mexico. Etter sigende for å kristne de innfødte, men med gullhunger i blikkene. Gjett om de ble ivrige da de fikk høre historier om at det fantes et hav på den andre siden av landet, og at det i det havet lå øyer med mengder av gull! Ja, de innfødte fortalte at en inkaleder som het Tupac Yupanqui hadde sjøsatt et stort antall balsaflåter og seilt avgårde med 20 000 menn for å utforske øyene. Etter omtrent et år hadde han kommet tilbake, med svarthudete mennesker, gull, en messingstol, et skinn og en dyrekjeve.
   Historien om Tupac Yupanqui (også kalt Tupac Inca) var ikke eldre enn at en som hadde vært oppsynsmann på en av flåtene fortsatt var i live da spanjolene forhørte seg ivrig om øyene med gull. Spanjolene seilte over Stillehavet, men gull fant de ikke.
    Tupac Yupanqui kunne nok ikke være den samme mannen som Kon-Tiki/Viracocha, - for solguden levde jo langt tidligere - ifølge legendene ti generasjoner tidligere.
Marae - gudeplattform - på Mangareva.
Marae, gudeplattform,
på Mangareva.
Dukket opp
Det er spennende med denne Tupac Yupanqui, for på øya Mangareva i Gambier-gruppen i Fransk Polynesia finnes det en legende om guden/høvdingen Tupa som kom seilende med en flåte av farkoster fra øst. En type farkoster som var annerledes enn de selv brukte. Selv i dag heter passasjen gjennom korallrevet som den besøkende hadde brukt for å komme inn til øya Te-Ava-nui-o-Tupa - den store Ektepar i kano - Mangaia, Cookøyene.passasjen til Tupa. Den besøkende høvdingen/guden reiste tilbake til sitt land, uten å komme tilbake igjen, etter at han hadde fortalt øyboerne om et enormt stort land med mange mennesker, styrt av mektige konger. Mangareva er den øya som ligger nærmest Sør-Amerika - bortsett fra Påskeøya, som man også lurer på om Tupac Yupanqui besøkte, og døpte "Ild-øya". Ikke bare fordi det stemmer med den avstand og retning han beskrev, men fordi den "offisielle" oppdager av Påskeøya, nederlandske Roggeveen, fant øya i 1722 fordi de innfødte satte fyr på store bål for å tiltrekke den oppdagelsesreisendes oppmerksomhet.
Kukulkan
Kukulcan
Også i Mellom-Amerika?
Kon-Tiki/Viracocha, den hvite og skjegget guden som forsvant ut på havet i fra Peru, syntes merkelig nok å ha besøkt Mellom-Amerika også. Av aztekerne ble han kalt Quetzalcoatl, av mayaene Kukulcan - begge navnene betyr "den fjærkledde slangen". En hvithudet, skjeggete, høy mann som reiste rundt fra landsby til landsby - helbredet syke og lærte de innfødte hvordan de skulle bygge hus og dyrke landet. Og
ikke nok med det: Hopi-indianerne lenger nord skal også hatt besøk av sammen karen, de kalte han for Pahana, som betyr "hvite, tapte bror". Fellestegn med Viracocha er det at Pahana lovet å komme tilbake, og i hopi-indianernes tilfelle betyr det at han vil komme tilbake med hjørnet av en slags hellig stein. Resten av steinen skal befinne i landsbyen Hotevilla, og
Et mytisk kontinent - klikk for vår artikkel om Mu!
Det mytiske landet Mu
når Pahana kommer tilbake med den biten som mangler vil det bety en ny æra for hopiene og menneskeheten. Hopi-indianerne har også en annen tilknytting til sydhavet, for ifølge deres legender bodde de engang i et stort land i Stillehavet, men ble nødt til å flykte østover fra øy til øy da havet steg. De ble ledsaget og hjulpet av sine guder, kachinaene. Ja, det sies at hopiene landet i Sør-Amerika, og så dro nordover mens grunnla riker på sin vei, - at de faktisk er inkaene, toltekerne, mayaene og aztekernes forfedre!
Kaptein Cook tatt for en Kon-Tiki?
Cook på Hawaii.
Cooks skip på Hawaii
Den store, engelske oppdagelsesreisende kaptein Cook møtte sin skjebne i Hawaii i år 1779. Tilfeldighetene gjorde at han kastet anker i Kealakekua-bukta på den tiden av året da øyboerne feiret sin gud Lono, den hvithudete guden som gjerne framstilles på et slags trekors med store, hvite tøystykker hengende ned. I legendene heter det at Lono en gang skulle komme tilbake, og da Cook dukket opp i en farkost med store, hvite seil måtte det jo være Lono som kom tilbake! Etter hvert oppdaget øyboerne at det var lite guddommelig over kapteinen og hans menn, og det hele endte med at
Lono.
Lono
kaptein Cook ble drept. Lono hadde så mange fellestrekk med Kon-Tiki/Viracocha at man kan undres hvorfor.
Viking …eller Jesus?
Det er nesten ikke måte på mengden av legender om fremmede som besøkte øyene i sydhavet. En annen hvithudet, skjeggete mann som ifølge polynesiske legender besøkte øyene var Wakea. Ikke skaperguden Wakea, men en hvithudet, skjeggete kar i en skinnende, kappe-lignende drakt som dukket opp i et skip som ble kalt drage og som hadde store, hvite seil. Et det mulig at en viking fra det høye nord i sin rustning og vikingskip hadde forvillet seg over i et annet hav?? Var Wakea den samme som Lono?
   Starter man å søke på internett etter Kon-Tiki, Viracocha, Quetzalcoat, Kukulcan, Wakea eller Lono var så dukker før eller siden også Jesus opp! Ja, du leste riktig: Kristendommens Jesus. Det er slettes ikke få som hevder at det var Jesus som var den hvite profeten som reiste og seilte fra land til land - mens han helbredet syke og fortalte om sin far i himmelen. Som forbød menneskeofringer og lærte de innfødte dyrking, fisking og organisering av samfunnene!

Thor Heyerdahl.
Heyerdahl
Noen gang få svar?
Thor Heyerdahl summerte opp sine teorier med at havene på kloden vår i var ferdselsveier som bandt de forskjellige folkeslagene sammen - ikke skilte dem. Og det virker da også som om det har vært svært til trafikk i sydhavet i gamle dager, med personer som kom seilende i merkerlige farkoster og hadde hudfarge, hårvekst og gevanter som var ukjent for de innfødte. Som øyboerne gjerne kalte guder. Som kom, og forsvant over havet igjen - etter at de hadde lovet å komme tilbake.
    I Tonga, Tuvalu og andre steder i Polynesia er ordet for hvit mann "palangi" - "den som kommer fra himmelen", hvor jo også de innfødtes gamle guder gjerne holdt til. I det mikronesiske landet Kiribati kalles en hvit for "imatang" - "de som kommer fra øst" - etter hvite guder som legendene sier kom seilende fra soloppgangen.
   Kon-Tiki/Viracocha. Wakea/Lono. Pahana/Kukulcan/Quetzalcoatl. Hadde det ikke vært for at han måtte ha blitt flere hundre eller kanskje tusen år i følge de gjeldende dateringene, så skulle man tro at alle de legendariske besøkene var av den samme mannen. Kanskje det var en eneste Kon-Tiki, og at man tar feil av de historiske tidspunktene fordi de innfødte ikke hadde kalender eller skriftspråk - eller at arkeologene daterer feil?   
    Hvem var Kon-Tiki? Vil vi noen gang få et svar? Vel, ifølge legendene så skal den hvithudete, blåøyete og skjeggete guden engang komme tilbake, men det virker som om de fleste øyboerne har gitt opp håpet nå. Eller finnes det fortsatt de som tenner lys i tropenatten for å lede vei?


Av Terje Dahl
For å lese vår artikkel om statuer i sydhavet, klikk her.
For å lese vår artikkel om pyramider i sydhavet, klikk her.
For å lese våre artikler om kulturen i sydhavet - klikk her.
Har du noe opplysninger, eller bilder, som kunne være av interesse? Vennligst send oss en e-mail - klikk her.

Tips en venn :
"
Hvem var egentlig Kon-Tiki? Les artiklen om hvem som ga navnet til flåten og er avbildet i seilet - i internettmagasinet "Sydhav på nettet?"!
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

"Paradiset Jeg Fant" - boken om Terje Dahls liv på en ubebodd øy i sydhavet.
Paradiset jeg fantEtter eventyrseilasen i Coco Loco vendte Terje Dahl tilbake til sydhavet. Traff høvdingdatteren Emma Toematagi i det polynesiske landet Tuvalu og feiret bryllup i en måned.
"Skulle vi virkelig bygge vårt hjem på den ubebodde koralløya Motuloa, helt på verdens ende..?"

Klikk her for å lese utdrag fra boken.

Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 150,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv - klikk her.

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker  | billetter | kontakt |