 |
|

Kan
man bli slankere og sunnere med kokosolje?
Olje
laget av kokosnøtter har lenge vært uglesett på
grunn av at den har så mye mettede fettsyrer. Nå har imidlertid
forskning vist at oljen inneholder såkalte mellomkjedete mettede
fettsyrer, som hjelper kroppen til å forbruke energi og følgelig
kan gi vekttap!
På
øyene i sydhavet er kokosnøtter tradisjonelt den viktigste
delen i ethvert måltid, for kokosnøtter er veldig rike
på fett, protein, fiber, mineraler og vitaminer. Man utvinner
også olje av kokoskjøttet, og den brukes både i
matlaging, skjønnhetspleie og lokal medisin. I Norge prøver
helsebevisste gjerne å unngå mettet fett i matlagingen,
og kokosolje har lenge blitt valgt vekk fordi den inneholder 92 prosent
mettede fettsyrer. Nå viser forsking at av de mettede er ca.
63 prosent mellomkjedete (også kalt eller mellomlange) fettsyrer,
som tas lett opp i kroppen og stimulerer kroppens metabolisme: De
hjelper kroppen til å forbruke energi, noe som kan føre
til vekttap!
Verdens
sunneste olje
 |
Terje
Dahl
|
- Man sier gjerne at kokosolje er verdens sunneste olje, sier Terje
Dahl, redaktør av Sydhav, - men man må ikke blandet det
sammen med palmeolje som er noe helt annet!
Kokosolje lages av kokosnøtter og hovedsakelig
produseres den på to måter: Raffinert og uraffinert. Raffinert
kokosolje fremstilles av soltørket kokoskjøtt (kopra)
som etter pressing behandles ved høy temperatur og kjemikalier
for å fjerne farge, lukt og smak. Ved denne prosessen mister
oljen mange av sine helseegenskaper (hvor blant annet noen av fettsyrene
skades) og det kan være spor av kjemikalier.
Den
uraffinerte kaldpressede oljen kan lages på ulike måter.
En metode er skånsom tørking av fersk kokosmasse/rasp
ved 45 - 50 grader i ca. 2 timer. Deretter presses oljen ut av den
tørre massen og filtreres. I en annen metode gjennomgår
fersk kokosmasse en spesiell sentrifugeringsprosess hvor "melken"
skilles ut. Kokosmelken oppbevares i noen timer ved ca. 35 grader,
slik at oljen flyter til toppen. Til slutt blir oljen omhyggelig filtrert
før den tappes på glass. Fordelen men den siste metoden
er at oljen gjennomgår minst oppheting og har høyest
næringsverdi. Det er likevel forskjell på kvalitet her
også, avhengig av kokosnøttvarianter og detaljer i fremstillingen.
Den beste måten å finne ut på er ganske enkelt å
smake på den. En god kokosolje kjennetegnes ved en mild, fersk
kokosduft- og smak og helt hvit
 |
Fet
fisker fra Nauru
|
farge
(oljen stivner gjerne i norsk klima, men bør være krystallklar
og
fargeløs i flytende form).
Røslige
kvinner og menn
- De som har vært i sydhavet må jo lure på om det
er riktig at man blir slankere av å spise kokos, for det finnes
jo ganske mange røslige kvinner og menn der, sier vår
redaktør Terje Dahl, - men at de i dag er så tykke kommer
av at man har fjernet seg fra det tradisjonelle kostholdet.
Terje forteller folkene i de fleste sydhavslandene
nå spiser importert
mat i store mengder og
 |
Tykk
dame
|
skyller
det ned med drikke søtet med
mengder av raffinert sukker:
-
Folkene spiser også mer gris enn tidligere, og mange syntes
at spekket er den mest smakfulle delen! Man forer opp grisene på
kokoskjøtt og matrester, og både griser og folk burde
jo dø av hjerteanfall før de når voksen alder.
Det er nok kokosen som holder dem i live!
Terje har nok mye rett i det, for i befolkningsgrupper
hvor kokosolje utgjør en stor del av kostholdet har man meget
få tilfeller av hjertesykdom. Ny forskning støtter denne
observasjonen og forklarer at kokosolje senker nivået til den
helsefarlige typen kolesterol (LDL) og øker nivået til
den godt kolesterolen (HDL) som hjelper mot hjertesykdom.
Styrke
immunforsvaret
Kokosoljens
mellomlange fettsyrer inneholder høye nivåer av laurinsyre,
som bidrar til å styrke immunforsvaret. Morsmelk inneholder
laurinsyre som
bygger opp spedbarnets svake immunsystem
og beskytter det mot sykdom og infeksjoner. Kokosolje er naturens
rikeste kilde til denne fettsyren, som kan hjelpe oss i bekjempelsen
av mange helseplager slik som influensa, halsinfeksjoner, lungebetennelse,
urinveisinfeksjon, tannkjøttsykdom, magesår, ringorm,
fotsopp, kviser, vorter, bleieutslett og andre infeksjoner.
Forskere fra Garvan Institute of Medical Research
i Australia har nylig funnet ut at kokosolje også kan beskytte
mot insulinresistens, noe som gjør den ideell for å redusere
risiko for type-2 diabetes.
 |
Kokoskjøtt
skjæres løs
|
Spiser
mindre
Studier viser at de som får tilstrekkelig fett i sitt kosthold
spiser mindre enn de som prøver å redusere fettinntaket.
Fett forlenger metthetsfølelsen fordi magen tømmes langsommere.
Deres totale matinntak minker, uten at de behøver å undertrykke
appetitten. Kokosoljens evne til å redusere fett har imidlertid
mer å gjøre med dens påvirkning av stoffskiftet.
Det er slik at skjoldbruskkjertelen produserer hormoner som regulerer
stoffskiftet. Hvis hormonproduksjonen blir lavere går stoffskifteprosessen
saktere. Langsomt stoffskifte gir tendens til sløvhet, treghet
og fedme. Folk med tregt stoffskifte vil derfor ha vanskelig for å
slanke seg selv om de spiser lite. Kokosolje stimulerer skjoldbruskkjertelens
hormonproduksjon slik at vi får et balansert stoffskifte og
en normalisering av kroppsvekten.
 |
Tautrekking
i Samoa
|
Fysisk
aktivitet
- Et problem for folkene i sydhavet når det gjelder helse er
også at de bedriver for lite fysisk aktivitet. Før jobbet
samlet og fisket de maten og jobbet i sine lokale taroåkere,
men nå kjøper de ris og corned beef på butikken,
sier Terje Dahl. - Noen driver med idrett, men det blir liksom litt
sånn halvveis fordi man ikke har noen tradisjoner med å
trene systematisk og hardt over lengre tid.
Kokosolje kan bidra til å øke
fysiske prestasjoner, for kroppen bruker oljens mellomlange fettsyrer
som en øyeblikkelig brenseltilførsel istedenfor å
lagre dem i fettvevet. De mellomlange fettsyrene i kokosoljen fordøyes
raskt, noe som gjør kokosolje til en bedre energikilde enn
karbohydrater da den ikke skaper noen høyglykjemisk reaksjon
og samtidig varer lenge. At med en instant energi på over 8
kalorier per gram er kokosolje et skikkelig krafttilskudd for atleter,
idrettsutøvere og alle som trenger en rask tilførsel
av ekstra energi som varer.
Ypperlig
til steking
Kokosolje tåler varme bedre enn andre de fleste andre oljer,
og er derfor ypperlig til steking. De fleste planteoljer omdannes
ofte til helsefarlige fettsyrer, blant annet transfett som er den
verste for kroppen, under oppheting slik som i steking og baking.
Kokosoljens fettsyrer er derimot veldig stabile selv ved høy
temperatur, og er ideell også som matolje.
Myk og smidig
Over
hele sydhavet brukte man
alltid hjemmelaget kokosolje for å holde
huden myk og smidig, for den hjelper å holde bindevevet
sterkt
slik at huden ikke rynker seg og slakner. Laurinsyren i oljen kombinert
med dens antioksidative egenskaper antioksidanter hjelper huden mot
kviser, fotsopp og andre hudplager. Kokosolje brukes fortsatt daglig
for å holde håret glansfylt. Kokosolje mykner håret,
balsamerer hodebunnen og fjerner flass, pluss at laurinsyren trenger
seg inn i hårstråene og hjelper til å reparere skadet
hår.
I sydhavet bruker man også kokosolje
for å lage lokal medisin, og da gjerne ved å legge helbredende
blader og blomster i et fat med kokosolje i solen slik at virkestoffene
trekker seg inn i oljen. Kokosolje brukes også ved problemer
med avføringen, som hard mage.
Underholder turistene
- Dessverre bruker man ikke kokosoljen like mye i sydhavet som man
pleide, kjøpe-presset fra vestens kosmetikkindustri er ganske
voldsomt og man har fjernet seg mye fra et mer naturlig levesett,
sier redaktør Terje, - det eneste lyspunktet må være
at man ikke vil glemme helt hvordan man lager oljen, for de lokale
danserne smører både kropp og hår inn med kokosolje
når de underholder turistene for å skaffe penger!
For
vår artikkel om kokosnøtten, - klikk her.
For å komme til vår side om tradisjonell sydhavsmedisin,
- klikk her.
For vår debattside om tradisjonell sydhavsmedisin, - klikk her.
|
"Det
Siste Paradis"
Boken
om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten
til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra
Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske
stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her
for å lese utdrag fra boken.
Klikk her
for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-
Klikk
her
for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her. |
|
|
|