forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

DykkingDykking i sydhavet
På sydhavsøyene er man alltid i nærheten av havet, så mulighetene for dykking er så absolutt tilstede! Krystallklart og varmt vann, flotte koraller og fisker i alle regnbuens farger - joda, sydhavet har det meste! Pluss tilbud for de som gjerne vil se haier eller djevelrokker på nært hold - eller dykke ned til vrak fra krigens dager. Kan du ikke dykke? Ta sertifikat i sydhavet!

De som er interessert i dykking vet nok at Palau i Mikronesia er regnet som et av verdens beste dykkesteder, men mange andre land i sydhavet har også mye å by på. Fantastiske korallrev med varmt vann året rundt er som grunnpakken å regne - og så kommer alt det andre i tillegg. Dykking i undersjøiske huler, utforsking av vrak, svømming med mantarokker og håndmating av haier - bare for å nevne noe av det man kan være med på. Og for de minst erfarne er det selvsagt greit å starte med snorkling i de blikkstille og grunne lagunene.   
Dykking.Jomfrulige korallrev
Det finnes godt med dykkefirmaer rundt i sydhavet, og det dukker stadig opp flere. I land som tidligere ikke har vært kjent for å ha tilbud om dykking, som Cookøyene, Samoa og Tonga, kan du nå dykke på nærmest jomfrulige korallrev. I de mer kjente turistmålene, som Tahiti og Fiji, utvider man stadig tilbudene - og nærkontakt med haier og djevelrokker får dykkeinteresserte turister til å sperre øynene opp!
Truk Lagoon
Skal man fortelle om dykking i sydhavet kommer man ikke unna vrakdykkingen i Truk Lagoon, hvor en stor del av den japanske flåten ble senket under et todagers amerikansk angrep. Amerikanerne har forlengt funnet ut hvor spennende dette er, men det burde ikke være noe mindre spennende å dykke ned på vrakene på atollen Bikini i Marshalløyene, de som ble senket under testing av atombomber! Det finnes godt med andre krigsvrak, og den virkelig ivrige og eventyrlystne dykkeren kan kanskje klare å finne et vrak ingen har rørt!
Ta med familien
Norsk familie med barn i Cookøyene
Det er ingen problemer med å ta med familien hvis man drømmer om å dra på dykkeferie til sydhavet. Selv de som hater vann vil få mer enn nok å oppleve mens dykkeren i familien får oppfylt sine drømmer. De som har et "normalt" forhold til å bade i havet, kan kose seg på grunt vann i de fantastiske lagunene. Det er ofte mer enn nok med en dykkemaske og snorkel for å finne korallhoder hvor det svinser rundt mengder av fargerike tropiske fisker!
Internasjonale sertifikat

Mange steder i sydhavet arrangerer de dykkekurs som gir, som PADI eller andre internasjonale sertifikater. Ikke dumt å kombinere ferien med å ta et slikt kurs, for det kan bli billigere enn i Norge og så får man jo gjerne noen timers dykking med i pakken!
Dykkesafari
Terje snorkler
Det er ofte igjennom hotellene man finner tilbud om dykking, så det er bare å spørre. Ofte finnes det en rekke forskjellige aktiviteter i tillegg til vanlige dagsturer, som natt-dykking og nevnte haimating under vannet! De som er avanserte eller ønsker å ta et kurs for å bli det kan jo sjekke ut muligheten av å ta et dykkesafari, bo om bord seile fra øy til øy og korallrev til korallrev! Verdens største hav
Hvilke land og øyer skal du velge? Vel, sydhavsøyene ligger i Stillehavet på den andre siden av kloden, og det er verdens største hav. Ja, det dekker faktisk et større område enn alt land på kloden vår til sammen! Det ligger over tjue land i sydhavet, og de aller fleste har nå svært gode tilbud for de som er interessert i å dykke. Under finner du en kortfattet beskrivelse av dykkemulighetene i de forskjellige landene (alfabetisk rekkefølge), men det er umulig å få med alle de tilbudene som finnes - og de blir flere dag for dag!

Amerikansk Samoa
Pago Pago
Pago Pago
Det er muligheter for dykking også i Amerikansk Samoa, og det er mer enn nok av tropiske fisker og koraller å studere i det klare og varme vannet rundt øyene. Når det gjelder firmaer som spesialiserer seg på dykketurer er tilbudet ikke så bra som de mer kjente turistmålene, men forhør deg på hotellene.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her

Cookøyene:
Rarotonga
Rarotonga
Det er gode dykkemuligheter i Cookøyene, på hovedøya Rarotonga og den ytre atollen Aitutaki. Vannet er krystallklart, oftest med sikt på opp til 100 meter. Temperaturen i vannet ligger på mellom 23 og 30 grader Celsius. All dykking er landbasert, - det vil si at man kjører ut i båter. Disse er gjerne mellom 5 og 7 meter lange, og turene ut til dykkestedene tar sjelden mer enn ti minutter. Man dykker helst på korallrevene, som har kløfter, huler og bratte vegger. Det er godt med all slags koraller og fargerike tropisk fisk. Det er aldri godt å vite hva slags fisk eller spenning som venter rundt neste hjørne! Det er også muligheter for kvelds- og nattdykk i tilegg til de anbefalte morgendykkene. Det finnes flere dykkesentre og -operatører på Rarotonga og Aitutaki, og det er godt mulig å ta dykkekurs, man kan tilby CMAS, NAU og PADI sertifikat.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her

Fiji:
Fiji
Fiji
Det er populært å dra til Fiji for å dykke, og det skyldes nok lett tilgjengelighet og vakre dykkesteder. I den nordlige delen av landet med de mange øyene er det den bløtkoraller som gjerne tiltrekker dykkere, og det beste stedet er nok Somosomo-stredet mellom Taveuni og Vanua Levu. De som ikke finner at strømmen i stredet er fro sterk kan i stedet finne noe bløtkorall ved Savusavo. I den vestre regionen i Fiji er det lett å finne egnete steder for de som vil lære å dykke, men det finnes også spektakulære dykkesteder som ved Mana Island. I den sentrale regionen, fra alle hotellene på Coral Coast til den sørlige øya Kadavu, finnes det er et vell av dykkemuligheter. Så godt som all dykking er på korallrev, med en enorm variasjon i korall og fisk. Morgendykk er det vanligste. Dykking med haier er også veldig populært. De fleste større hotellene kan tilby dykking, og det finnes en rekke selvstendige dykkesentre. Det finnes også dykkeskip hvor man kan bo om bord mens man cruiser fra det ene flotte dykkestedet til det andre. Det er godt mulig å ta dykkekurs i Fiji, man kan tilby internasjonale sertifikat.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her


Fransk Polynesia
Bora Bora
Bora Bora
Fransk Polynesia med Tahiti og alle de andre øyene er verdenskjent som turistmål - og tilbudene for de som vil dykke er også mange. Tahiti er kanskje stedet som passer best for nybegynnere og de som vil friske opp dykkekunnskapene, men det er også tilbud om håndforing av mureneål og dykking på vrak. Naboøya Moorea er mest kjent for dykking blant store fisk og hai, og erfarne dykkeoperatører sørger for at det går trygt for seg. Romaniske Bora Bora kan tilby dykking på korallrevene i tillegg til mating av håndmating av haier og kyssing av piggrokker i den flotte lagunen. Raiatea og Tahai er to øyer i en lagune, og her tilbys det også håndmating av haier, pluss dykking i stimer av barracuda! Huahine er en annen populær øy for dykking, og har er det egnete og flotte steder for nybegynnere og de som vil lære på stedets dykkeskole. Atollen Rangiroa har en passasje gjennom korallrevet hvor man kan studere stor fisk på nært hold, pluss andre flotte dykkesteder. Tikihau sies å ha mer fisk enn andre øyer, og her finnes det også godt med mantarokker man kan dykke sammen med. Det siste gjelder også for atollen Manihiki - mest kjent for dyrking av sorte perler.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her


Galápagosøyene
Fiji
Sjøløver
Galápagosøyene er et fredet naturreservat, men det betyr ikke at det er umulig å dykke der. Tvert imot så finnes det både landbaserte dykkeutflukter og dykkecruise blant øyene. Å se det fantastiske dyrelivet under vann på nært hold er en utrolig opplevelse, og du må regne med at en sjøløve eller to gjerne titter inn i dykkemasken din!
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her

Guam
Guam fra luften
Guam fra luften
Guam er ganske nylig blitt oppdaget som et dykkemål, noe som er litt merkelig siden det finnes mange muligheter og øya har klart vann. Det finnes flotte "hager" av korall og unike blå huler. Vrakdykking er populært, og det finnes både krigsskip og fly å dykke på. Pluss en spansk galeas og en hjulbåt.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her

Hawaii
Surfing i Hawaii
Surfing
Selv om Hawaii kanskje er mest kjent for surfing, så finnes et det sant vell av dykkemuligheter. Alle de store øyene har noe å tilby, fra enkel snorkling til dykkeskip hvor man bor om bord. Øygruppen kan vise til klart vann, og spennende severdigheter under vann, som lavahuler og vulkanske kratere. Stedene som trekker flest dykkere er øya Maui og i Kona-kysten på "Big Island" Hawaii. På Maui dykker man i krateret på den utdødde Molokini-vulkanen med masse koraller og fargerike fisk. Er man heldig kan man oppleve å dykke med manta-rokker og hvalhaier. På Big Island er det manta-rokkene som er det store trekkplasteret, og man kan dykke tett inntil dem om natten! Mellom desember til mars finner mange knølhvaler veien til farvannet ved Maui og Big Island, og det er mulighet for å dykke for å se dem under vannet.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her


Kiribati
Butaritari i Kiribati
Kiribati
Kiribati er ukjent som dykkested, men de mange atollene byr på flotte korallrev og laguner. Tilbudene, bortsett fra snorkling på egen hånd, er det dessverre dårlig med de fleste steder. Unntaket er den ytre atollen Christmas Island, hvor man flyr inn turister fra USA - for å fiske og dykke.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her
For å lære mer om dykking på Christmas Island, engelsk side - klikk her

Marianaøyene
Solbad i Saipan
Solbad i Saipan
På hovedøya Saipan finner man flotte strender, men siden det fant sted harde kamper rundt øya under den andre verdenskrig finnes det også mange vrak å dykke på. Det fleste ligger i Tanapag Harbour på en dybde av 12-18 meter. Sikten er rundt 18 meter. Det mest spennende dykkestedet er nok "The Grotto", grotten. I bunnen av en trapp med 200 trinn dykker man 18 meter ned i en hule, så gjennom en hule ut til utsiden av øya, hvor sikten er rundt 30 meter.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her


Mikronesiaføderasjonen - Chuuk (Truk)

Vrak i Truk Lagoon
Vrak i Truk Lagoon
Chuuk er kjent for å være det beste stedet i verden når det gjelder dykking på skipsvrak. Dette skyldes det som i dag kalles "Ghost Fleet", spøkelsesflåten - de 50-60 japanske krigsvrakene og flyene i Truk Lagoon - lagunen på hovedøya, som ble senket under et to-dagers amerikansk angrep under den andre verdenskrig. Skipene er i dag flotte, kunstige rev med et vell av fisk og fargerike koraller. Det kan dykkes året rundt. Sikten er på mellom 15-30 meter og gjennomsnittsdybden 12-40 meter. Det finnes også et dykkeskip hvor man kan bo ombord, den gamle norske hvalskuta Thorfinn.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her


Mikronesiaføderasjonen - Kosrae
Kosrae
Kosrae
Øya er nok ukjent for de aller fleste, men har finnes det god dykking. Det største trekkplasteret er det klare, rene vannet og alle de levende korallene som finnes rundt øya. Det er vanligvis august som er den beste måneden, da man har en sikt på opp til 65 meter. I desember er det muligheter for å dykke blant havskilpaddene som samler seg for å finne sin make, og eller så finnes det en koloni på rundt 150 delfiner som holder til utenfor korallrevet.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her


Nan Madol
Nan Madol
Mikronesiaføderasjonen - Pohnpei (Ponape)
Selv om øya nok er mest kjent for de mystiske steinruinene Nan Madol, så er det godt mulig å dykke på Pohnpei. Passasjene og kanalene i korallrevet som omgir rundt øya byr på flotte dykkesteder, med muligheter for å se barrakuda, manta og hai. Spesielt er også de store sjøviftene som kan bli seks meter høye.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her


Mikronesiaføderasjonen - Yap
Manta
Manta
Yap er etter hvert blitt kjent som øya med mantaene, djevelrokkene. Det er ikke tilfeldig, for her finnes det gode muligheter for å dykke sammen med ufarlige rokker som har et vingspenn på opp til seks meter. Man har nå også oppdaget en slags rensestasjon for rokkene, hvor de samles for å la små fisk fjerne parasittene som har festet seg på dem. De mest populære dykkestedene for å se mantaer under vannet er Mill Channel, Manta Ray Pass og Gufnew Channel.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her


Marshalløyene
Redaktør Terje Dahl og hai i Marshalløyene
For å dykke på atoller i Mikronesia så kan Marshalløyene kanskje være stedet, ikke minst hvis man vil dykke på en øya som fortsatt er radioaktiv etter bombetesting! På Bikini ligger fortsatt vrakene i lagunen etter atombombene, og øya er nå trygg for kortere opphold. Det finnes også vrak på mange av de andre atollene, og det kan arrangeres utflukter fra hovedøya Majuro. Marshalløyene er også flotte korallrev og kart vann, så fargerike fisk og koraller er en selvfølge. Pluss hai, selvsagt.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her


Nauru
Nauru
Den lille øya er ikke kjent som noe dykkested, men det er mulig med snorkling og dykking, selv om tilbudene ikke er mange.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her


Niue
Niuedykk
Den lille øya, som kalles "The Rock", "Klippen" - kan også by på god dykking. Klart vann med en sikt på rundt 65 meter i den tørre sesongen fra april til november, og over 35 meter resten av året. Niue er toppen av et undersjøisk fjelltopp som stuper ned flere hundre meter. Det er god snorkling i dammer og små laguner og dykking i klippehuler er populært.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her


Norfolk Island
Norfolk-strand
Norfolk-strand
Selv om øya er mest kjent for at mange av etterkommerne fra mytteriet på Bounty slo seg ned her og øya seinere var en straffekoloni, så er dykking blitt populært. Den beste dykkingen er til korallrev som ligger utenfor øya, men også Sydney Bay byr på fargerike fisker og korall.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her


Ny Caledonia

Fra Ny Caledonia
Fra Ny Caledonia
Hovedøya i Ny Caledonia har en av de flotteste og største lagunene i verden, omgitt av et 1600 kilometer langt barriererev. I lagunen finnes det rundt 2000 forskjellige typer fisker, sjøtemperaturen som ligger mellom 21 og 28 grader er også ideell for korall og skjell. Dykking er ifølge franske regler og sikkerheten er veldig god. Man kan dra på dykkesafari til populære korallrev og passasjer, pluss vrakdykking på et franske marinefartøy. Isles of Pines er også et populært sted for dykking, og nevnes må Satans Cave, hvor man dykker gjennom en undervannskorridor for å komme til en mystisk ferskvannshule.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her


Papua Ny Guinea

Jenter i kano, PNG
Jenter i kano, PNG
Rundt Papua Ny Guineas store hovedøy ligger flere enn 600 øyer - et eldorado for dykkere. Her finnes korallrev med fargerike fisker og koraller, vrak fra den andre verdenskrig, haier, delfiner og hval. Landet får stadig utmerkelser for sine flotte dykkemuligheter, og også for at alt er lagt godt til rette. Det er flere enn ti landbaserte dykkefirmaer og nærmere ti fartøy for dykkecruise. Også mange hoteller kan hjelpe til med dykking, og flere av hotellene på de ytre øyene har spesialisert seg på dette. Steder kjent for dykking er Milne Bay, Kavieng, Duke of York Islands, Rabaul, Witu islands, Kimbe Bay, Tufi og Madang. Også hovedstaden Port Moresby har gode muligheter, inkludert vrakdykking.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her


Hule i Palau
Hule

Palau
Palau er kjent som et av dykkeverdenens syv underverk - og det er ikke rart når man kan stå på kanten av korallrevet og speide ned til 320 meters dyp! Det er ikke bare det klare vannet som lokker, for det er muligheter for å dykke på krigsvrak, huler med stalaktitter hengende ned, enorme tunneler og gigantiske sjøvifter - i tillegg til flotte korallrev med fargerike fisk og korallhager. Ja, man kan også besøke de fantastiske "Rock Islands" og dykke i en sjø full av brennmaneter som ikke brenner!
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her

Par i kano
Par i kano

Samoa
Samoa har aldri vært kjent for dykking, men det er i ferd med å forandre seg. Det finnes nå to dykkeoperatører på hovedøya Upolo, og de kan tilby alt fra sertifiserte kurs til nattdykking. Vannet holder mellom 25 og 30 grader, og sikten er god - spesielt på utsiden av korallrevene. Man drar gjerne ut fra hovedøya til korallrevene i båt. Det er også mulig å snorkle og dykke på egenhånd, og Palolo Deep Marine Reserve ved Vaiala Beach er nesten som et akvarium. Det er mulig å ta PADI, IDEA og DIA dykkesertifikat i Samoa.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her

Fra Salomonøyene
Fra Salomonøyene

Salomonøyene
Det finnes godt med korallrev rundt de mange øyene som er ideelle for å studere fisker og korall, men de fleste kommer nok til Salomonøyene for å dykke på vrak fra den andre verdenskrig. Ikke så rart siden mange av vrakene ligger langs kysten ved hovedstaden Honiara på hovedøya Guadalcanal, man behøver ikke ha båt for å komme ut til dem og hotellene arrangerer gjerne med dykkefirmaer som tar deg med. I øygruppen New Georgia ligger Marovo Lagoon, som er en av verdens største og flotteste laguner, og her finnes også Roviana Lagoon. Ved Uepi Island i Marovo Lagoon er det flotte dykkesteder med en utrolig variasjon av fisk og korall, og det finnes også et vrak som er populært å dykke på. Munda i Roviana Lagoon har også et vell av flotte dykkesteder, og Rainbow Passage starter å bli kjent verden over som stedet for stor fisk og hai. Ved Gizo og i Floridaøyene finnes det flere vrak fra krigen som er spesielt flotte å dykke på. Det er også muligheter for dykkecruise i Salomonøyene.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her

"Blowhole" Tonga
"Blowhole" Tonga

Tonga
Det er ikke vanskelig å finne uberørte korallrev i Tonga siden 125 av øyene er ubebodde, men dykking blir stadig mer populært i sydhavets eneste kongedømme. Ved hovedøya Tongatapu kan man dykke i undersjøiske huler, men det er nok øygruppene Ha'apai og Vava'u som har de flotteste dykkestedene. I den nordlige delen av Ha'apai finner du krystallklart vann og flotte korallrev med et vell av fisker. Knølhvalene dukker også opp her i juli-august og med litt flaks kan du dykke sammen med dem! Port of Refuge i Vava'u er en beskyttet havn som også er egnet til dykking, blant annet for å utforske et vrak, men dykkefirmaene tar deg også gjerne ut til spennende korallrev utenfor havnen. Det er tilbud om nattdykking i Tonga, og muligheter for dykkecruise mellom øyene.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her

Hovedøya Funafuti i Tuvalu
Tuvalu
Det finnes flotte laguner og korallrev på de ni atollene som utgjør den lille nasjonen Tuvalu, men organisert dykking er det dårlig med - foreløpig.


Vanuatu

Vanuatu barn.
 
I Vanuatu finner du vakre øyer og tradisjonell melanesisk kultur, og landet er også i ferd med å bli kjent som et land for flott dykking. Man behøver ikke å dra langt heller, og de som liker vrakdykking finner flere vrak i bukta ved hovedstaden Port Vila. Ved Hideaway Island finnes sjøområde som er en naturpark og her kan man mate tamme fisk. Like ved er det også korallrev med huler, Blacksands Caves. Tongoa Wall ved øya Efate stuper 200 meter rett ned, og har masser av fargerik korall og fisk. På nordsiden av øya er et sted som kalles Dive Hat Island, med masser av bløtkorall og sjøvifter. Elephant Island og Maskelyne Island har også flotte dykkesteder. De som liker vrakdykking kan ta flyet en time nordover til øya Espiritu Santo for guidede dykk på de amerikanske krigsvrakene President Coolidge og USS Tucker.
For å lære mer om dykking i landet, engelsk side - klikk her


Artikkelserier:
Reiseforslag
Reisetips
Feriespesial
Severdigheter
Strender

Kulturen
Økonomi - og det å komme seg til sydhavslandene:
Fransk Polynesia er et av verdens dyreste land, men det er jo klart det er flott å bo på designerhotellenes bungalower på stolper i lagunen! Fiji er et langt rimeligere sted å feriere, men luksushotellene på Coral Coast er ikke billige de heller! Heldigvis så er det slik at det i de flere land i sydhavet finnes tilbud til både som vil ha de maksimal luksus og til de som søker rimelige backpackersteder. Noen steder (som Rarotonga i Cookøyene) hender at hotellene er fulle i turistsesongen, så det kan være lurt å sjekke/bestille hotell på forhånd. Dette kan også være påkrevet av immigrasjons-myndighetene.
Den vanligste veien å fly til sydhavet fra Norge er nok via London til Los Angeles - og derfra ut i Stillehavet og paradisøyene. Det går også reise via Australia eller New Zealand, noe som er greit hvis man for eksempel skal til Samoa.
For å lese vår artikkel "Kun flybillett - eller "full pakke"?" - klikk her
For å lese vår artikkel "Drømmen flere og flere gjør til virkelighet!" -
klikk her
For å lese vår artikkel "Hva er egentlig sydhavet!" - klikk her
For å lese vårt artikkel "Dyrt å reise til sydhavsparadiset?" - klikk her

Vårt beste tips: Les så mye som mulig i nettmagasinet vårt!

Oseania - klikk for å åpne hovedside til land! Til Cookøyene Til Amerikansk Samoa Til Pitcairn Til Fransk Polynesia Til Niue Til Tonga Til Fiji Til Samoa Til Tokelau Til Ny Caledonia Til Vanuatu Til Wallis & Futuna Til Salomonøyene Til Tuvalu Til Kiribati Til Nauru Til Papua Ny Guinea Til Mikronesias Forende Stater Til Marshalløyene Til Palau Til Guam Til Marianaøyene Til Hawaii Til Australia
Klikker du på et land kommer du til hovedsiden for det landet, og i venstre marg finner du da linker til våre sider med fakta og annet stoff om landet.

Tips en venn : "Har du lest artiklen om å dykke i sydhavet i internettmagasinet Sydhav?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |