 | |
Haakon
i Amerikansk Samoa:
- Samoansk umu - herlig
mat rett fra jordovnen!
Umu
er et samoansk festmåltid som ofte blir lagd på søndager
og spesielle festdager. Det fikk norske Haakon Stensæth
være med på, både å lage og smake!
- Hver
søndag her på American Samoa, lager lokalbefolkningen
en umu (uttales omo). En umu er en gourmet-middag hvor
du har bananer, taro (en samoansk grønnsak som de spiser
som vår potet), papaya og mange andre grønnsaker og
frukter.
Kalkun og kylling hører også med, kanskje også
reker, fisk, eller blekksprut. Det avhenger av hva de fanger og
får tak i. Altså en herlig gourmet-middag.
Fra jungelen
Beboerne henter alt de trenger fra jungelen, som er overalt her,
eller nærliggende trær. Men det vokser som kjent ikke
kalkuner og kyllinger på trær, så det kjøper
de I nærmeste butikk.
Det spesielle med umu, er hvordan maten tilberedes.
Alt stekes på en
slags hjemmelagd ovn på bakken. Ovnen må bygges hver
gang. Til den trenger man steiner, ved, bananstilker for at maten
ikke skal brenne mens den stekes, og mange store palmeblader fra
kokkos- og bananpalmer, i tilegg kokosnøttskall.
Kokos på toppen
Steiner og ved legges lagvis i en pyramide rett på bakken.
Så tenner man på mitt i, mens man drysser kokos på
toppen for at røyken skal lukte bedre. Bålet skal brenne
i ca. 2 timer, til steinene gløder og all veden er brent
opp.
Brødfrukt
Imens
forbereder man selve maten: Brødfrukten skrapes, bananene
pilles og legges i vann, kokosnøttene raspes og melken klemmes
ut. Kjøttet krydres og marineres.
Når bålet er klart legger man de største steinene
som skal legges på toppen av maten ut til kanten på
palmeblader. I bunnen legger man et lag med bananstilker. Så
legger man maten rett på steinene, det største i midten.
Halve kokosnøttskall fylles med diverse sauser. Disse
balanserer man så opp på bålet. Når all
maten er lagt på, legges de største glohete steinene
oppå maten, før det hele dekkes til med palmeblader
i flere lag så varmen og dampen holder seg inne.
2-3 timer
Maten skal nå stå og koke/godgjøre seg i 2-3
timer, eventuelt lenger hvis det passer slik. Den blir nemlig ikke
svidd selv om den står lenger pga. banastilkene i bunnen av
bålet som holder seg fuktige.
Maten serveres gjerne rett på store palmeblader
rett på bordet, og man spiser med fingrene.
Dette
har jeg og familien min vært med på flere ganger, og
maten smaker herlig!
av
Haakon Stensæth
("Umu"
er også navnet på selve jordovnen, et navn som går
igjen over hele Polynesia, - i Fiji heter det "lovo". Red.)
For
å komme til våre faktasider om Amerikansk Samoa, klikk
her.
For
å komme til vår side med oppskifter på sydhavsmat,
klikk her.
For
å komme til vår side om vekstene i sydhavet (frukt, grønsaker),
klikk her.
For
å komme til familien Stensæths egne hjemmesider, klikk
her.
|
"Det
Siste Paradis"
Boken
om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på
en jordomseiling. " - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss
fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte
jeg lure på om de hadde rett..." Klikk her
for å lese utdrag fra boken. Klikk her
for å lese om e-bok og bestille. Pris kr.150,-
Klikk
her for å lese om
Terje Dahls bøker. Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
|
| |