forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | kontakt |

Her får du råd om hva du bør gjøre før du drar, hva du bør ha med deg og hva du bør tenke på når du lander i sydhavsparadiset!

Redaktøren på Bora BoraSYDHAVET - HER KOMMER JEG!
Er det bare å slenge badebuka i kofferten og sette seg på flyet med kurs for sydhavs-paradiset? Eller er det best å holde seg unna slike tropiske land hvor det kanskje finnes malaria og andre skumle saker?
Vel, sett så absolutt kurs for sydhavet - og glem for all del ikke badebuksa! Bare sjekk først hva du måtte trenge av medisiner og vaksiner, og følg de rådene du kan lese her:


DEL 1. HELSE

Vaksiner
Du skal ikke reise så langt sør for Strømstad før det finnes andre bakterier og sykdommer enn i Norge. Det kan nok kanskje være bortkastet å bruke penger på vaksiner og medisiner du ikke trenger, men skal du til sydhavet så er det faktisk nødvendig å sjekke med lege, reiseklinikk eller helsesenter hva slags vaksiner som kan være lurt å ta - eller er påkrevd - til det landet du skal. Husk at det kan være nødvendig å ta visse vaksiner en stund i forveien før du skal reise, så ikke vent til siste øyeblikk.
Oppdatering av barnevaksinene kan være en fornuftig investering - selv om polio, difteri og stivkrampe er så godt som ikke-eksisterende i Norge, så finnes disse sykdommene i mange andre land. En annen vanlig forhåndsregel er at man tar er vaksine mot smittsom gulsott, hepatitt A. Mindre vanlig er det nok å ta en vaksine mot "turistdiaré ", men den finnes og kan være nyttig for de som av erfaring vet de har lett for å få magetrøbbel i varme land.
Det finnes malaria i sydhavet, men det dreier seg kun om de tre melanesiske landene Salomonøyene, Vanuatu og Papua Ny Guinea. Skal man hit må man starte med forbyggende behandling før man drar. Be legen sjekke hva slags malariamedisin som er best for det landet du skal til, og husk på å starte kuren i rett tid.
Husk å få med deg vaksinasjonskortet!
Reiseforsikring
Før du reiser må du også sjekke at du har en reiseforsikring som er god nok med henblikk på sykdom. Selv om du har en såkalt helårsforsikring må du lese kontakten nøye. Har du tenkt deg å være fem uker på Tahiti hjelper ikke at du har en helårs reiseforsikring hvis den bare gjelder om du er borte fra Norge mindre enn en måned! Slike klausuler er vanlig, forsikringen gjelder hele året, men det er ikke dermed sagt at du kan ikke være borte hele året.
Solbrent
Kokte isbiter?Reiser du til sydhavet så vil du få mange positive opplevelser, men er du riktig uheldig eller glemmer å bruke sunn fornuft så kan jo ting gå galt. I sydhavet som i Norge. Den mest vanlige feilen er selvsagt å undervurdere solen. Det kjennes kanskje ikke så varmt når du plasker rundt i lagunen eller når passatvinden stryker langs den kritthvite stranden der du ligger rett ut, men stakkars deg hvis du ikke har tatt de nødvendige forhåndsreglene! Smør deg med en god solkrem/olje med høy beskyttelsesfaktor før du går ut, og "etterfyll" jevnlig. Solkrem som tåler vann er en selvfølge for badeenglene, og glem for all del ikke baksiden av lårene! Ta også på deg en T-skjorte når du bader, iallfall de første dagene.
Folk som bor i sydhavet forstår ikke helt hvorfor vi gale hvithuder må legge oss ned i sola, selv oppsøker de skyggen og selv da har de gjerne på seg langarmete skjorter og bukser. Følg eksemplet - og ta på caps og solbriller i tillegg! Etter at dagen er slutt er det viktig at du tar en dusj for å skylle av saltvannet, men ikke bruk for mye såpe - og smør deg inn med en fuktighetskrem etterpå.
Maneter og steinfisk
SteinfiskNoen har kanskje hørt at det skal finnes brennmaneter som er så farlige at man blir lammet hvis man kommer borti de lange tentaklene. Vel, såkalte "portugiske krigsskip" kan nok være litt skumle, men de er ganske uvanlig de fleste steder, i alle fall inne i lagunene. Det finnes også andre brennmaneter, så sjekk alltid de lokale forholdene ved å spørre. Brannsalve er alltid greit å ha med i medisinskrinet!
Spør også på hotellet om det finnes steinfisk, stonefish, der du har tenkt å bade. Høyst sannsynlig gjør det ikke det, for den liker ikke sandbunn. Steinfisken er nesten umulig å få øye på der den ligger på steinene, og å trå på piggene den har på ryggen vil vel være som å bli bitt av en huggorm, eller litt verre. Det lureste en gjør hvis man har for vane å vasse rundt på grunna er å ha på seg plastsandaler eller et par gamle joggesko. Det gjelder selvsagt i aller høyeste grad hvis man rusler rundt på korallrevet ved lavvann, noe som er et tidsfordriv som absolutt kan anbefales. Levende koraller er som de vakreste blomster, og i vannpyttene fines det mye rart å se på!
Bzzzzzzzzz...
Jo, du har hørt den mange ganger. Myggen. I sydhavet dukker den gjerne opp etter solnedgang. Ikke alle steder, og sjelden på de tørre årstidene, men den kan være en plage. Myggestikk klør, man klør seg, og man får små sår. Små sår blir lett infiserte. Det greieste er å bruke myggstift eller myggkrem. Og dekke seg til med langarmet skjorte og lange bukser etter at sola har gullbelagt lagunen. Myggspiral er også vanlig å bruke hvis man sitter utendørs. Spør på hotellet, hvis det ikke har myggnetting foran vinduene, om det er nødvendig med myggnett over sengen.
Magetrøbbel
Mat i enkle omgvelserNoen får trøbbel med magen på fergen til Danmark, mens andre har såkalte punglærsmaver. Diaré er en plage som de fleste turister sliter med, og det kommer i første rekke av at bakteriefloraen i mat og drikke er annerledes enn den vi er vant til. Man kan i dag vaksinere seg mot "turistdiaré ", men det er ikke vanlig. De verste problemene kan unngås hvis man følger vanlige forhåndsregler. Pass på at maten er skikkelig kokt eller stekt (vel, etter at magen din sakte men sikkert har vent seg til de nye bakteriene må du jo prøve den rå fisken marinert i kokoskrem!), og spis frukt som kan skrelles. Sjekk om vannet kan drikkes, og er du i tvil sørg for at det har vært kokt - eller kjøp vann på flasker. Ikke ha isbiter i drikken, og kutt ut iskrem og melkeprodukter. Høres ut som om det kan bli en kjedelig ferie? Vel, de fleste forhåndsreglene gjelder gjelder i første rekke hvis man beveger seg vekk fra det beskyttede turistmiljøet og ut på "landbygda". På de internasjonale resortene skulle man være trygg, men spør alltid om informasjon og råd! Kulltabletter og andre midler som stopper diaré bør man være forsiktig med, det er bedre at naturen går sin gang. På dem måten blir man fortere kvitt problemene, bokstavlig talt! Kulltabletter kan være til nytte hvis man frykter man har fått akutt matforgiftning, men da bare en gang eller en kort periode.
Infeksjoner
Jente på markedetProblemer med en annen, og ofte mer hissig bakterieflora på grunn av fuktighet og varme, kan oppstå om man får sår. Et uskyldig risp i huden kan lett utvikle seg til en tropebyll, og det er ikke til å spøke med. Tar ikke det så nøye med behandling (eller har man sukkersyke), vil byllen bare bli større og større og det kan det i verste fall utvikle seg til koldbrann, kanskje med amputasjon som eneste utvei. Så unngår å klø opp myggstikk, unngå å ripe deg opp på greiner og koraller. Sjekk kroppen din hver eneste kveld, har du et lite sår eller risp skal det behandles og dekkes til med plaster. Ofte er norske sårsalver ineffektive i tropene, en antibiotisk salve som heter Bactroban er den mest effektive (fåes enda ikke i Norge). Også her gjelder det at man er ganske trygg i byer og turiststeder, men at man kan får problemer om man for eksempel drar ut til en ytre øy - som jo så absolutt er å anbefale om man vil oppleve det ekte sydhavet!
Hvis uhellet er ute
Skulle noe skje på den helsemessige fronten så tar man kontakt med lege. Er du på en ytre øy hvor det ikke finnes en lege tar du kontakt med sykestuen på øya. Små sykestuer finnes over alt, i alle land i sydhavet, og de har gjerne telefonforbindelse med sykehuset på hovedøya. Har du for eksempel fått en byll på beinet som væsker så er det ingen grunn til å vente, få gjort noe med det! Er det skjedd noe alvorlig bør du finne fram reiseforsikringen og ringe hjem til Norge.
Hva med barn?
Mange vil kanskje kvie seg for å ta med små barn til sydhavet, men de klarer seg ofte vel så bra som de voksne. Engangsbleier kan nok være et problem å få tak i på en ytre øy, men kjøp med nok eller bruk tøybleier. Pass på at de ikke putter alt mulig i munnen ute i landsbyene hvor hønene kakler rundt, og kok vannet.

Forholdsregler, huskeliste når du er i sydhavet
- spis kun kokt eller stekt mat
- spis frukt med skall som kan skrelles av (eks. bananer)
- drikk mye for å unngå uttørring.
- kok vannet eller kjøp drikkevann på flaske
- ikke ha isbiter (fra ukokt vann) i drikken
- unngå iskrem og andre melkeprodukter
- beskytt deg mot mygg (nett, spray, skjorte og lange bukser)
- husk å smøre deg med riktig solkrem
- bruk langarmet skjorte og caps mot solen
- bruk T-skjorte når du bader
- ha sko på beina når du vasser, eller går på korallrevet ved lavvann
- pass på at du ikke riper deg opp
- dusj i ferskvann og smør deg med fuktighetskrem om kvelden
- sjekk etter småsår hver kveld, bruk salve og plaster
- spør om lokale forhold
- bruk sunn fornuft

Medisinskrinet
Det er kanskje greit å ha med seg en del medisiner hjemmefra, men det går ofte godt å kjøpe en del på veien og når man er framme. De fleste steder får man kjøpt det man trenger på en vanlig butikk, som ofte fungerer som apotek også. Har du egne medisiner du er avhengig av, som insulin, er det greit å ha med seg det man vil trenge. Pass på at det er merkelapper på alle flasker og esker, og få gjerne legen din til å skrive en forklaring på engelsk om hva du har med deg og hvorfor. Da kan han eventuelt hjelpe deg med å supplere, og så slipper du å bli mistenkt for å smugle narkotika!
Her er et forslag til medisinskrin:
Reisesyketabletter (ev. medisinert plaster til å ha bak øret).
Solkrem som holder i vann og har høy solfaktor.
Sunblock til lepper og nese.
Fuktighetkrem.
Lebepomade.
Myggmidler.
Plaster som holder i vann, eventuelt også gaskompress/bind.
Rensevann til å rense sår med.
Antibiotisk salve (Bactroban).
Brannsalve.
Smertestillende.
Nesedråper.
Øyedråper.
Halstabletter.
Magesykemidler.
Midler mot forstoppelse.
Allergitabletter (insektstikk).
Hydrokortisonsalve (utslett, solbrenthet).
Tannkitt til nødreprasjon.
Prevensjonsmidler.
Egne medisiner.

Syntes du alt dette hørtes mye og innviklet ut? Vel, vi vil jo gjerne at du skal få et minne for livet når du reiser så langt - og av den gode sorten!

Vi vil siden komme tilbake med helsetips for de som virkelig er eventyrlystne og drar utenfor allfarvei. Ja, hva skal du gjøre hvis du leker Robinson, havner på en øde øy og skjærer deg på en skarp musling?


Se videointervju med dr. Gunnar Hasle, spesialist i infeksjonssykdommer og med diplom i tropemedisin. Klikk her

I DEL 2 tar vi for oss en del viktige saker som visum og økonomi. Klikk her


Tips en venn : "Har du lest rådene om helse når du skal reise til sydhavet i Sydhav på nettet?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

Terje Dahl har skrevet en rekke bøker og artikler fra sydhavet, de kan du lese mer om ved å klikke her.

 Sydhav på nettet
Terje Dahl

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | kontakt |