forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | kontakt |
Pulemelei - godt skjult!Mysterie:
En pyramide i Samoa?
I Samoa har man oppdaget noe som kan vise seg å være en pyramide. Thor Heyerdahl reiste like før han døde til sydhavet for å se på en gammel konstruksjon som kalles Pulemelei og som ligger på den sørøstlige delen av øya Sawai'i.

Sawai'i er den største øya i det uavhengige landet Samoa, som tidligere ble kalt Western Samoa, og er også den mest tradisjonelle og ufremkommelige. Den vulkanske øya ligger 15 kilometer nordøst for hovedøya Upolu og har høye fjell og ufremkommelig jungel i det indre. Det går en vei langs kysten og en firehjulsdrevet bil kan man få leid i senteret Asau på den nordlige delen av øya. Følger du veien rundt sydspissen av øya og passerer broen over Falealili River kan du kjøre 200 meter videre og ta deg opp til høyre mot den vakre Afu Aau fossen. Ikke så langt unna fossen er det en kopraplantasje, og unger der kan nok lede deg opp til Pulemelei for noen lokale dollar. Det er slettes ikke lett å finne Pulemelei, for både området og selve stein-konstruksjonen er dekket av trær, busker og langt gress.
Landsby på Sawai'iKjent lenge
Pulemelei har vært kjent lenge, men man har trodd at det bare dreier seg om en såkalt "Tia Seu Lupe", som finnes mange steder i området. En Tia Seu Lupe er en stjerneformet haug, et slags fort hvor høvdingene skulle ha fanget duer og vist sin styrke ovenfor folk og fiender.
- Pulemelei er bygget i tre avsatser med utganger til toppen på den østre og vestre siden. Ved basen er den 60x60 meter og den har en høyde på ca 12 meter. Den avviker således fra den normale konstruksjonen av "mounds" som finnes i Samoa, sier førsteamanuensis ved Kon-Tiki museet, Paul Wallin, til Sydhav på nettet.
- Ingen har enda gjort noen arkeologiske utgravinger ved Pulemelei og konstruksjonens alder er ikke kjent. Det hadde vært interessant hvis vi kunne funnet ut noe om dette til høsten. Aktuelle spørsmål er likeså om det dreier seg om sydamerikansk innflytelse, eller om det kanskje har blitt til gjennom folk fra Tongas utstrakte "interactions" i området. Om det er en "high chiefs" enorme husplattform eller et seremonielt sentrum er noe vi håper å kunne få svar på, sier Wallin, som selv besøkte Samoa i oktober i fjor.
Thor Heyerdahl
Pyramide på TenerifeThor Heyerdahl fattet interesse for Pulemelei og kort tid før han måtte fraktes til sykehus for å behandle kreften som tok livet av han besøkte vår verdenskjente eventyrer og arkeolog Samoa. Her var han fullt engasjert i utgravingene, sammen med Kon Tiki-museet og et internasjonalt prosjekt.
Thor Heyerdahl hadde siden ferdene med sivbåtene Ra vært veldig interessert i steinkonstruksjoner fra gammel tid, og fant trappepyramider både i Peru og på Tenerife.
Pyramider og likhetstrekkene mellom dem selv om de ligger på motsatt side av kloden, er jo veldig spennende for en som er opptatt av migrasjonsteorier og som syntes at de aksepterte forklaringene ofte er tvilsomme. Thor Heyerdahl var ikke så bundet av tradisjonell arkeologisk tenking og metoder for klassifisering, han mente gjerne at nysgjerrigheten og viljen til å tenke annerledes var like viktig. Noe han til gangs beviste gjennom sine seilaser over havene. Mange er kanskje ikke klar over at starten på Thor Heyerdahls mange utgravinger og seilaser var da hans om en ung mann dro på en slags bryllupsreise med sin norske kone Liv til øya Fatuhiva i Marquesasøyene helt tilbake i 1937. Her oppdaget han steinplattformer og statuer i jungelen, i tillegg til søtpoteter og andre vekster som fikk han til å undre på hvor folkene på øyene i Polynesia egentlig kom fra.
Tegning av pyramide i TahitiSpennende
Det var trist at Thor Heyerdahl ikke fikk satt sin utrettelige energi inn for å finne ut hva som skjuler seg på Samoa, men vi får håpe at Paul Wallin og andre får startet utgravingene om ikke så alt for lang tid. Sannsynligheten for at teorien om Pulemelei ble bygget på grunn av de gamle kongenes interesse for duefangst faller sammen vil jeg nok anse som ganske stor. De har nok kanskje fanget duer i slike steinkonstruksjoner, men jeg vil tippe at Pulemelei er langt eldre enn det man antar, og at høvdingene bare benyttet ruinene til dette formål fordi lå så hendig til og hadde en form som gjorde at de kunne lure Redaktøren i Nan Madolfuglene inn i kroker de ikke kom så lett ut av. Det vanlige når det gjelder tradisjonell fuglefangst i sydhavet er jo at man lager feller med løkker av kokostau eller klatrer opp i trærne etter fuglene når de sover om natten. Jeg er også litt tvilende til om steinhaugen har vært en "high chiefs" husplattform. Plattformer for husene, en slags grunnmurer, brukes i Samoa selv i dag, men de er ikke bygget i avsatser og formen er helst oval. Slik var det også i gamle dager, etter det jeg kjenner til. Et seremonielt sentrum er nok den mest plausible teorien, men mye står og faller med hvor gammel Pulemelei er. Og kanskje steinkonstruksjonen ble laget for å minne folkene om noe som er enda eldre - slik som de mystiske ruinene Nan Madol i Mikronesia ifølge legendene ble bygget på grunn av en by som skjuler seg i havet?
Legender
Guden TangaloaIfølge gamle legender så er Samoa verdens navle, det var her guden Tagaloa skapte verden og menneskene (- og legenden er ganske like bibelens skapelsesberetning). Alle de andre øyene i Polynesia skal følgelig være bebodd av folk utvandret fra de samoanske øyene. Mer vitenskapelig aksepterte teorier går ut på at folkene kommer fra sørvest Asia (Filippinene, Malaysia, Indonesia). Og så har du altså Thor Heyerdahls teorier om at det har vært migrasjon fra Sør-Amerika. Viser det seg at Pulemelei virkelig er en pyramide så må man jo stille seg spørsmålet om hvorfor man finner eldgamle pyramider omtrent over hele verden. Ja, pyramider, eller pyramideformete steinkonstruksjoner, var faktisk ikke så uvanlige i sydhavet. Det fantes en slags trappepyramider i nabolandene Tonga, Tahiti og New Zealand, og du finner fortsatt store steinplattformer som den Thor Heyerdahl bygde bambushytta sin på flere av Marquesasøyene, på Påskeøya, Marianaøyene og andre steder. Dessuten finnes det majestetiske og uforklarlige byggverk av stein som Nan Madol i Pohnpei og Ha'amonga Triliton på Tonga. Pluss andre steinkonstruksjoner fra eldgammel tid i en rekke andre øyriker, som Papua Ny Guinea og Vanuatu. Og hva som skjuler seg på bunnen av verdens desidert største hav havet er også spennende, havnivået har etter det man tror vært mye lavere for noen tusen år siden, så opptrapping av undervannsarkeologi vil kunne gi mange svar!
Pyramide i Tonga?Innflytelse fra Tonga
Kon Tiki-museets Wallin lurer på om Pulemelei ble til gjennom folk fra Tongas utstrakte "interactions" i området. Fra det 13. århundre ble krigerne fra Tonga en slags stillehavsvikinger. De reiste til alle de naboliggende øyene, og erobret deler av Fiji, Samoa, Tokelau og Niue (og kjempet også enda lenger unna sitt hjemland).
Tonga er i dag sydhavets eneste kongedømme, og på hovedøya Tongatapu - som betyr den hellige/forbudte øya - finner du i dag det man tror er gamle kongegraver, og ganske riktig er noen av dem bygget i en slags pyramideform. Hvorfor man i Tonga har konger, mens man i andre riker nøyer seg med høvdinger er ganske interessant, spesielt for en som ikke er redd for å åpne seg litt opp for mytologi og gamle legender. Man vet ikke sikkert hvordan og hvor når øyene ble bebodd, men man antar at det har vært folk på øyene fra omtrent 3000 år før Kristus. Helt sikre er man på at øyene var bebodd for 3.500 år siden, for man har funnet potteskår fra den tiden. Den tidligste perioden i Tongas historie er full av legender, som at solguden Tangaloa voldtok og fikk barn med en menneskejente. Dette Ha'amonga Trilitonavkommet ble den første av de hellige kongene i Tonga, altså på en måte stamfaren til dagens konge i Tonga. Alle de gamle gudene i sydhavslegendene var hvithudete kjemper, og det er ingen tvil om at alle i kongeslekten på Tonga er svært så høyreist - dagens konge er verdens høyeste monark med sine 2.33 over havet! Var det disse gudene/kjempene som var opphavsmennene/inspiratorene til de pyramidale stein-konstruksjonene?
Noen ideer?
"Sydhav på nettet" vil fortsette å holde øynene oppe for utviklingen når det gjelder Pulemelei og andre arkeologiske mysterier i sydhavet. Vi er også svært takknemlige for tips og teorier, så bare send inn!

Av Terje Dahl

For å lese om Samoa, klikk her.
For å komme til siden om mysterier i sydhavet, klikk her.

Tips en venn : "Har du lest artiklen om å pyramiden i Samoa i Sydhav på nettet?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

Det siste paradis"Det Siste Paradis" Boken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | kontakt |