VINN
 pilKART  
 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 
 
pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


  pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilNYHETER
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS  
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pilFORSIDE

  
  
  Sydhav
  på nettetGRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av
Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.

Konkurransen for desember går ut på at du skal finne svaret på følgende spørsmål:
- Hvor ligger "juleøya"?
Christmnas Island fra lufta.Det finnes en atoll i sydhavet som har mer tilknytting til julen enn noen annen, iallfall når det gjelder navnet. Det er Christmas Island. Christmas Island fikk navnet fordi den ble oppdaget på selveste juleaften, i 1777 av den kjente oppdagelsesreisende kaptein Cook - på hans tredje seilas til sydhavet. Det finne en annen Christmas Island, men den ligger i det indiske hav og ble kjent verden over da det norske skipet Tampa ble nektet av den australske regjeringen å sette i land båtflyktningene på øya. Denne "jule-øya" tilhører Australia, mens atollen i Stillehavet altså er en del av et selvstendige land. På det lokale språket heter øya Kiritimasi, som er staving av deres uttale av jul.
    Christmas Island ligger på 2 grader nord, 157"20 grader vest, og er verdens største atoll. Landarealet er på hele 321 kvadratkilometer, og det er mer enn hundre små og store laguner og dammer på øya. Høyeste punkt på øya er 4 meter over havet, og gjennomsnittshøyden er under to meter. Christmas Island er et eldorado for fiskere - spesielt fluefiskere!
    Vel, flere tips kan vi nok ikke gi, og vårt spørsmål denne måneden er: I hvilket land ligger atollen Christmas Island?

   Fyll inn ditt svar under og trykk på send-inn-knappen.

Lykke til!


Jeg er med i gratis-konkurransen og tror at svaret er:
 

Navn:
 
E-post adresse:
 


Svaret må være sendt oss innen 29. desember.
Navnet på vinneren vil bli publisert på førstesiden og på denne siden i den første oppgraderingen i desember. Pluss i vårt gratis nyhetsbrev som kommer en gang i måneden, - for å få tilsendt det som e-mail klikk her
(post@sydhav.no).  
November-konkurransen: Øya heter Rarotonga 
Den vakre øya på bildet er populær for nordmenn på langtidsferie til sydhavet, og det er jo forståelig! Cookøyene, hvor Rarotonga, ligger kan by på både dramatiske vulkanøyer og panneflate atoller med vakre laguner, og er et drømmemål for mange. Man er aldri langt unna havet, så bading i lagunenes varme vann og snorkling ved korallrevene er virkelig noe å glede seg til! Øya vi er på jakt etter har en veldig populær strand - Muri Beach.
    Øyboerne er glade i å danse sine tradisjonelle danser, og regnes for å være sydhavets beste dansere. At de også regnes blant verdens mest vennlige mennesker er ikke noe minus!
    Selv om øya har begynt å få en del turister fra Australia og New Zealand så er den for de fleste fortsatt et bedre valg enn Tahiti og Hawaii om man vil føle sydhavsstemning, og prisene er ikke fullt så høye. Øya er et populært mål for bryllupsreiser, og flere norske par har faktisk giftet seg på der!

    Vinneren av september konkurransen ble Per Kristian Rui, gratulere!

For våre fakta-sider om Cookøyene, klikk her.
For å lese våre andre artikler fra Cookøyene, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.

Oktober-konkurransen: Øya hvor Heyerdahl bodde heter Fatuhiva 
Hvor??
Thor Heyerdahl ble mest kjent for seilasen med Kon-Tiki flåten, men som nygift bodde han et år på en isolert øy i sydhavet, Fatuhiva i Fransk Polynesia. Han ville vende tilbake til naturen - og i den første utgaven av boken om han og Livs eventyr var også "Tilbake til naturen" undertittelen. I neste utgave ble navnet på boken kun det samme som samme som øya vi er på jakt etter. Øya, som ligger i en I hule - hvor?gruppe av øyer i Fransk Polynesia, er en vulkansk, grønn øy uten beskyttende korallrev. Den var på den tid svært isolert og de innfødte var nok svært overrasket over at hvithudet par ville slå seg ned på øya. At de bygde hytten sin på gjengrodde murer fra gamle dager, som de trodde var fulle av spøkelser og onde ånder, var nok medskyldige til at Thor og Liv etter hvert kom på kant med de fleste øyboerne. Det gikk så ille at det norske paret måtte gjemme seg i huler nede ved havet, og flykte desillusjonerte tilbake til Norge. Øya er ganske så isolert den dag i dag, uten flyplass og sjelden båtforbindelse. Det finnes en rekke spennende steinstatuer og plattformer på øya, men det er tydeligvis ikke nok til å tiltrekke turistene. En episode av amerikanske "Survivor" ble i 2002 spilt inn på Nuku Hiva, en av naboøyene.
Vinneren av oktober konkurransen ble Bjørn-Erik Andersen, gratulere!
For våre fakta-sider om Fransk Polynesia, klikk her.

For våre artikkel om Heyerdahls liv på øya, klikk her.
For Terje Dahls artikkel på engelsk om Heyerdahls spørsmål om vi mennesker har gått under tidligere - og er iferd med å gjøre det igjen, klikk her.

For våre sider om Thor Heyerdahl, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.
 Til toppen

GRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av

Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Gå til toppen av siden!

 

Til toppen

 

 

 

 

 

 forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 
 
Det siste paradis
Terje Dahls sydhavsopplevelser
- nå som ebøker!

Kun kr.150,- pr bok.

Les mer

Tilbud på politiradio
eller UPS?
Micropower