VINN
 pilKART  
 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 
 
pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


  pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilNYHETER
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS  
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pilFORSIDE

  
  
  Sydhav
  på nettetGRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av
Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Konkurransen for mars går ut på at du skal finne svaret på følgende spørsmål: - I hvilket land?
Hvor kan du mate haier?Det finnes flere steder i sydhavet hvor det er mulig å mate haier under vannet, men landet vi er på jakt etter er nok det mest populære.
    Sør på hovedøya Vitu Levu finner vi Beqa Lagoon, som er kjent for noen av verdens beste dykkemål. Området blir ofte kalt Soft Coral Capital of the world. Her ligger en rekke varierte dykkermuligheter som byr på myke koraller, viftekoraller, store korallvegger, vrak, nærmere 400 arter av fargerike tropiske fisk og haier. Ja, og her opplevde et norsk par å få være med ut for å dykke med haier. Ikke bare svømme med dem, men være et par meter unna mens dykkerne matet store haier med fisk fra hånden! - Det var utrolig fint å oppleve den respekten ansatte i dykkerselskapet hadde for haiene, sa de.
Vennlige menesker.    Landet er et av de mest populære å besøke i sydhavet. Det er masse å oppleve, vennlige mennesker og at lavt prisnivå. Siden det er så sentralt med gode flyforbindelser er det gjerne mange norske som tar et stop-over på vei til Australia.

   
Vel, flere tips kan vi nok ikke gi, og vårt spørsmål denne måneden er: Hva heter øya med den flotte lagunen?
    Fyll inn ditt svar under og trykk på send-inn-knappen.
Lykke til!


Jeg er med i gratis-konkurransen og tror at svaret er:
 

Navn:
 
E-post adresse:
 


Februar-konkurransen: Atollen heter Bikini
Hva heter atollen?Denne gangen har vi beveget oss til en av atollene i Marshall-øyene, en panneflat koralløy hvor amerikanerne testet sine atombomber i femti- og sekstiårene. I dag kan man dra til atollen for å dykke på de i stykkersprengte vrakene i lagunen, men å bo der går ikke særlig bra. En ukes tid på øyas lille dykkerhotell er alt ansatte og gjester tåler av den radioaktive strålingen som fortsatt finnes i naturen. Enda dårligere går det på et par av de andre øyene amerikanerne testet sine bomber, de er forurenset for tusener av år! Det amerikanske militæret fant ut at det gjaldt å spre et godt bilde av atombombe-testingene. De publiserte bilder av sivile som solte seg i paradis på øya - i minimale badedrakter! Ja, denne typen badedrakter har faktisk fått navnet etter atollen!

For å lese våre artikler fra Marshalløyene - klikk her.
For våre fakta-sider om Marshalløyene - klikk her.

Vinner av februar-konkurransen: Knut Fodnæss.
Januar-konkurransen: Øyene ligger i Palau
Hvor?Palau er ansett for å være et av de aller beste stedene for dykking i verden, og et av de mest spennende. Spesielt dykking sammen med haier og enorme djevelrokker skal være fascinerende. For ikke å snakke om å dykke ned blant millioner av brennmaneter uten å brenne seg!
    Landet bærer preg av sin kontakt med USA, befolkningen er blitt ganske amerikanisert. Ikke det at det kryr av skyskrapere og dollarglis, men mye av den lokale kulturen har gått tapt. Det er like stas med en hamburger som en tunfisk marinert i kokosmelk! Likevel, kommer du vekk fra den lille hovedøya Koror vil du opplevet at sydhavet lever fortsatt. Og du vil uansett bli betatt av den fantastiske naturen - både over og under havflaten!

For å lese våre artikler fra Palau -
klikk her.

For våre fakta-sider o
m Palau - klikk her.

Desember-konkurransen: Juleøya ligger i Kiribati
Hvor ligger den?Det finnes en atoll i sydhavet som har mer tilknytting til julen enn noen annen, iallfall når det gjelder navnet. Det er Christmas Island.
     Christmas Island fikk navnet fordi den ble oppdaget på selveste juleaften, i 1777 av den kjente
Christmnas Island fra lufta.oppdagelsesreisende kaptein Cook - på hans tredje seilas til sydhavet. Det finne en annen Christmas Island, men den ligger i det indiske hav og ble kjent verden over da det norske skipet Tampa ble nektet av den australske regjeringen å sette i land båtflyktningene på øya. Denne "jule-øya" tilhører Australia, mens atollen i Stillehavet altså er en del av et selvstendige land. På det lokale språket heter øya Kiritimasi, som er staving av deres uttale av jul.
    Christmas Island ligger på 2 grader nord, 157"20 grader vest, og er verdens største atoll. Landarealet er på he
le 321 kvadratkilometer, og det er mer enn hundre små og store laguner og dammer på øya. Høyeste punkt på øya er 4 meter over havet, og gjennomsnittshøyden er under to meter. Christmas Island er et eldorado for fiskere - spesielt fluefiskere!
For å lese våre artikler fra Kiribati -
klikk her.

For våre fakta-sider om
Kiribati - klikk her.

   


 

Til toppen

 

 

 

 

 

 forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 
 
Det siste paradis
Terje Dahls sydhavsopplevelser
- nå som ebøker!

Kun kr.150,- pr bok.

Les mer

Tilbud på politiradio
eller UPS?
Micropower