VINN
 pilKART  
 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 
 
pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


  pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilNYHETER
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS  
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pilFORSIDE

  
  
  Sydhav
  på nettetGRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av
Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.

Konkurransen for oktober går ut på at du skal finne svaret på følgende spørsmål:
Hva heter øya hvor Thor Heyerdahl bodde?
 
Hvor??
Thor Heyerdahl ble mest kjent for seilasen med Kon-Tiki flåten, men som nygift bodde han et år på en isolert øy i sydhavet. Han ville vende tilbake til naturen - og i den første utgaven av boken om han og Livs eventyr var også "Tilbake til naturen" undertittelen. I neste utgave ble navnet på boken kun det samme som samme som øya vi er på jakt etter. Øya, som ligger i en I hule - hvor?gruppe av øyer i Fransk Polynesia, er en vulkansk, grønn øy uten beskyttende korallrev. Den var på den tid svært isolert og de innfødte var nok svært overrasket over at hvithudet par ville slå seg ned på øya. At de bygde hytten sin på gjengrodde murer fra gamle dager, som de trodde var fulle av spøkelser og onde ånder, var nok medskyldige til at Thor og Liv etter hvert kom på kant med de fleste øyboerne. Det gikk så ille at det norske paret måtte gjemme seg i huler nede ved havet, og flykte desillusjonerte tilbake til Norge. Øya er ganske så isolert den dag i dag, uten flyplass og sjelden båtforbindelse. Det finnes en rekke spennende steinstatuer og plattformer på øya, men det er tydeligvis ikke nok til å tiltrekke turistene. En episode av amerikanske "Survivor" ble i 2002 spilt inn på Nuku Hiva, en av naboøyene.
    Vel, flere tips kan vi nok ikke gi, og vårt spørsmål denne måneden er: Hva heter øya hvor Thor Heyerdahl og hans kone Liv bodde?
   Fyll inn ditt svar under og trykk på send-inn-knappen.
Lykke til!


Jeg er med i gratis-konkurransen og tror at svaret er:
 

Navn:
 
E-post adresse:
 


Svaret må være sendt oss innen 29. oktober.
Navnet på vinneren vil bli publisert på førstesiden og på denne siden i den første oppgraderingen i november. Pluss i vårt gratis nyhetsbrev som kommer en gang i måneden, - for å få tilsendt det som e-mail klikk her
(post@sydhav.no).  
September-konkurransen: Ha'amonga Triliton ligger i Tonga Hvor?Ha'amonga Triliton er en slags steinport som mange sammenligner med solporten i Tiahuanaco i Peru og Stonehenge i England. Egentlig heter konstruksjonen, som veier over 35 tonn, Ha'amonga 'a Maui - "Mauis byrde" - og ifølge legendene skal guden Maui skal ha båret steinene fra øya Uvea (Wallis) en dagsseilas unna - og her skal også de 40 tonn tunge steinene som er brukt i Lagi Tauhala komme fra. En offisiell teori at Ha'amonga skal ha vært stolen til en konge som pleide å slå til folk over knærne holder ikke, den steinstolen står i gresset et stykke unna! Landet er sydhavets eneste monarki, og de av kongeslekt er gjerne veldig høye.
Vinneren av september konkurransen ble Øystein Visth, gratulere!
For å lese vår artikkel om Ha'amonga Triliton, klikk her.
For våre fakta-sider om Tonga, klikk her.
For å lese våre andre artikler fra Tonga, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.


August-konkurransen: Bounty mytteristene gjemte seg på Pitcairn
Hva heter øya?
Bildet er fra en av verdens mest isolerte øyer - og det var her på Pitcairn at karene fra det beryktete mytteriet på Bounty gjemte seg.
   Historien startet 23. desember 1787, da MHS Bounty la ut fra Spithead i England med kurs for sydhavet. Seilasen fra England til sydhavet gikk greit nok på tross av uvær rundt Kapp Horn, og på Tahiti fikk de samlet mange unge brødfrukt-trær. Det var på vei hjem igjen, om morgenen 28. april 1789, at det gikk galt: Fletcher Christian og en del av mannskapet gjorde mytteri. De overtok skipet og satte kaptein Bligh og 18 av mannskapet ombord i den 23-fot lange lettbåten. Mytteristene seilte Bounty tilbake til Tahiti, hvor flesteparten av det resterende mannskapet gikk i land. Ni av mytteristene, under ledelse av Fletcher Christian, tok ombord seks innfødte menn og 12 kvinner og seilte videre for å finne et sted hvor de kunne gjemme seg for det brittiske imperiets vrede. Omtrent midt mellom Australia og Sør-Amerika fant de en ubebodde øy. Det er denne øya vi er på jakt etter.
   I dag bor det omtrent 40 mennesker på øya, en av den er norske Kari Boye Young som er gift med en av etterkommerne til mytteristene.

Vinneren av august konkurransen ble Ivan Runde, gratulere!
For våre fakta-sider om Pitcairn, klikk her.
For våre artikler om mytteriet på Bounty, klikk her.
For å lese våre andre artikler fra Pitcairn, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.
 Til toppen

GRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av

Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Gå til toppen av siden!

 

Til toppen

 

 

 

 

 

 forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 
 
Det siste paradis
Terje Dahls sydhavsopplevelser
- nå som ebøker!

Kun kr.150,- pr bok.

Les mer

Tilbud på politiradio
eller UPS?
Micropower