VINN
 pilKART  
 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 
 
pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


  pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilNYHETER
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS  
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pilFORSIDE

  
  
  Sydhav
  på nettetGRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av
Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.

Konkurransen for april går ut på at du skal finne svaret på følgende spørsmål:  
Hva heter øya?Hva heter øya med steinpengene?
Steinpenger - det skal finnes rundt 13 000 av dem - er spredd over hele den vulkanske øya vi er på jakt etter. Selv om mange nå er mosegrodde og delvis skjult av slyngplanter, så har øyboerne nøyaktig greie på hvor mange penger de har stående "på banken". Fortsatt kan eierne få kjøpt seg noe for den uforanderlige valutaen. Et landstykke, en utriggerkano, noen griser - ja, det er vel ikke helt usannsynlig at man også under bordet kan få kjøpt seg en kone for noen tonn stein! Øya ligger i Mikronesia. Mikronesiaføderasjonen, Federated States of Micronesia - gjerne kalt FSM - er et ukjent land for de aller fleste. Tidligere var øyene kjent under navnet Karolinerne, og da som et tilsynsområde under USA.
   FSM er et av de mest spennende landene i sydhavet, og her finner du de mest tradisjonelle øyene i hele Stillehavet. På de mest isolerte øyene går jentene fortsatt kun i gress-skjørt, mens mannfolkene bruker forløperen til tangaen!
   I FSM finner du også øyene hvor man bruker sine havgående utriggerkanoer, manøvrert av de siste sydhavsnavigatørene. I Truk kan du dykke på krigsvrak og i Ponape kan du bese de mystiske ruinene Nan Madol. På øya vi vil ha navnet på finner du altså steinpenger!
     Vel, flere tips kan vi nok ikke gi, og vårt spørsmål denne måneden er: Hva heter øya med steinpengene?
   Fyll inn ditt svar nederst på siden og trykk på send-inn-knappen.
Lykke til!

   

Jeg er med i gratis-konkurransen og tror at svaret er:
 

Navn:
 
E-post adresse:
 


Svaret må være sendt oss innen 29. april.
Navnet på vinneren vil bli publisert på førstesiden og på denne siden i den første oppgraderingen i juni. Pluss i vårt gratis nyhetsbrev som kommer en gang i måneden, - for å få tilsendt det som e-mail klikk her
(post@sydhav.no).
 Hva heter atollen?Mars-konkurransen: Atollen heter Aitutaki
Atollen Aitutaki på bildet har en krystallklar lagune som regnes som en av verdens vakreste. Den var stedet hvor de filmet tv-programmet Suvivor, den amerikanske utgaven av Robinson-ekspedisjonen, i 2006. Vel, du behøver ikke være med i en tv-serie for å være alene på en øde øy, mange som reiser hit tar en dagstur til knøttlille "One Foot Island" som ligger i lagunen.
   Tore På Sporet dro til atollen for å finne etterkommere av den norske kapteinen Reinert Jonassen som forliste i 1897 og giftet seg med øyas enkedronning. Den norske kapteinen har etterkommere både her og på hovedøya Rarotonga. Selv i dag er det mulig å gifte seg på atollen for nordmenn og andre, for det eneste luksushotellet i landet har tilbud for ønsker et romantisk giftemål på stranden. Det går fint å "kun" komme hit å på bryllupsreise også!
   Rarotonga i Cookøyene har blitt veldig populært for norske barne-familier som vil besøke sydhavet, og mange tar også flyturen over til Aitutaki
. Her er det ikke så mange turister og tempoet under palmene enda lavere! Vinneren av marskonkurransen ble Matthias Jervås, gratulere!
For våre fakta-sider om Cookøyene, klikk her.
For å lese artikler fra Cookøyene, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.

Februar-konkurransen: Øyene med dyrelivet er Galapagosøyene!
Hvor er vår redaktør?
De fleste forbinder Galapagosøyene med dyrelivet og Darwins utviklingslære. Og med det rette - for øyene er en eneste stor naturpark og forskere kommer stadig for å se hvordan dyrelivet har utviklet seg på de isolerte øyene, som ligger nesten 1000 kilometer utenfor Sør-Amerikas kyst. Mindre kjent er den store norske utvandrings-ekspedisjon til øyene i 1926.
   Selv om øyene er ganske forskjellig fra de landene man vanligvis forbinder med sydhavet så ta vi dem med fordi de ligger i Stillehavet og er så spennende! Øyene tilhører Ecuador og styres derifra.
    De som er på jakt etter sydhavskultur blir skuffet, men de som søker flotte naturopplevelser finner så absolutt det de er på jakt etter! Tenk bare å kunne svømme sammen med sjøløvene (eller bare titte nærmere på dem, som vår redaktør Terje Dahl på bildet)!

Vinneren av februar konkurransen ble Bjørnar Larsen, gratulere!
For våre fakta-sider om Galapagosøyene, klikk her.
For å lese våre andre artikler fra Galapagosøyene, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.Til toppen

GRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av

Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Gå til toppen av siden!

 

Til toppen

 

 

 

 

 

 forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 
 
Det siste paradis
Terje Dahls sydhavsopplevelser
- nå som ebøker!

Kun kr.150,- pr bok.

Les mer

Tilbud på politiradio
eller UPS?
Micropower