VINN
 pilKART  
 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 
 
pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


  pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilNYHETER
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS  
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pilFORSIDE

  
  
  Sydhav
  på nettetGRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av
Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Konkurransen for desember går ut på at du skal finne svaret på følgende spørsmål:
Hvor ligger atollen?- Hvor ligger atollen?
Verdens største atoll i areal har et navn som passer veldig godt på sesongen.
Christmas Island fikk navnet fordi den ble oppdaget på selveste juleaften, i 1777 av den kjente oppdagelses-reisende kaptein Cook - på hans tredje seilas til sydhavet. Det finne en annen Christmas Island, den ligger i det indiske hav og ble kjent verden over da det norske skipet Tampa ble nektet av den australske regjeringen å sette i land båtflyktningene på øya. Denne jule-øya tilhører Australia, mens "vår" atoll ligger i Stillehavet. På det lokale språket heter øya Kiritimasi, som er staving av deres uttale av jul. Christmas Island ligger på 2 grader nord, 157"20 grader vest, og er verdens største atoll når det gjelder areale. Landarealet er på hele 321 kvadratkilometer, og det er mer enn hundre små og store laguner og dammer på øya. Høyeste punkt på øya er 4 meter over havet, og gjennomsnittshøyden er under to meter.
   Flere tips? Navnet på landet hvor atollen ligger ligner litt på det lokale navnet til atollen!
    Vel, flere tips kan vi nok ikke gi, og vårt spørsmål denne måneden er: Hva heter landet som Christmas Island tilhører?
   Fyll inn ditt svar under og trykk på send-inn-knappen.
Lykke til!


Jeg er med i gratis-konkurransen og tror at svaret er:
 

Navn:
 
E-post adresse:
 


Svaret må være sendt oss innen 29. januar.
Navnet på vinneren vil bli publisert på førstesiden og på denne siden i den første oppgraderingen i februar. Pluss i vårt gratis nyhetsbrev som kommer en gang i måneden, - for å få tilsendt det som e-mail klikk her
eller send beskjed til post@sydhav.no.
Hva heter øya?
Liv og Thors hytta på øya.

Thor Heyerdahl bodde på Fatu Hiva
Thor Heyerdahl bodde under sin bryllups-reise et helt år på den isolerte øya Fatu Hiva i Fransk Polynesia. Det unge ekteparet hadde en drøm å forlate den vestlige sivilisasjonen for alltid - for å leve et liv i pakt med naturen. Dette var ti år før Kon-Tiki reisen, men det var på denne øya han først så statuer og murer i jungelen som fikk han til å undre på hvor folkene som hadde laget byggverkene kom fra. Thor og Liv bygget faktisk hytten sin på en gammel plattform, som sikkert fikk de innfødte til å lure på om de hvithudete var spøkelser om kunne bo på et sted hvor det var så mange spøkelser og ånder fra gamle dager! Thor og Liv måtte nærmest flykte fra øya da de innfødte ble mindre vennlige, og de ble også syke. Thor skrev ett år etterpå, i 1938, en bok som hadde tittel "Paa Jakt efter Paradiset" og handlet om oppholdet. Boken ble utgitt på nytt i 1980 og da hadde den sammen tittel som navnet på øya, med undertittel "Tilbake til naturen".
Øya ligger i en øygruppe som heter Marquesasøyene og på en av de andre øyene, Nuku Hiva, ble den fjerde episoden av den amerikanske tv-serien Survivor (Robinsonekspedisjonen på norsk) spilt inn.
Vår redaktør Terje Dahl besøkte øya i sin soloseilas til sydhavet i Coco Loco, og du vil finne en artikkel her i Sydhav om Liv og Thors opphold på øya.
Vinneren av november konkurransen ble
Lydia Ragan, gratulerer!
For å lese andre artikler fra Fransk Polynesia, klikk her.
For våre fakta-sider om Fransk Polynesia, klikk her.
For våre sider om Thor Heyerdahl, klikk her.
For å lese artikkelen om oppholdet på øya, klikk her
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.


Oktober-kurransen: Landet med norsk natur er New Zealand.
Hva heter landet?Landet på bildet
er kjent for å være et rent og naturskjønt land med høye fjell, fossende elver og dype fjorder. Ja, Fiordland på sørøya er da også svært lik Norge. Noe som ikke er så likt Norge er bambus og palmer, de lange strendene, de aktive vulkanene og de sprutende geysirene lenger nord!
Selv om landet er ganske forskjellig fra de landene man forbinder med sydhavet så tilhører landet det samme geografiske området (Oseania), det er medlem av Pacific Forum (Stillehavs-FN) og de opprinnelige beboerne er polynesiske. Det var maoriene som kom seilende i sine kanoer og som kalte landet de fant Aotearoa, som betyr "Land of the Long White Cloud". Det finnes også mange innflyttere fra hele sydhavet, spesielt i landets største by Auckland.
Landet får besøk av ganske mange turister, også fra Norge. Det er nok av ting å se og gjøre, og man har lagt alt godt til rette for de som vil oppleve landet.

Vinneren av oktober konkurransen ble Sofie Berg, gratulerer!
For å lese ândre artikler fra New Zealand, klikk her.

For våre fakta-sider om New Zealand, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.

September-kurransen: Ha'amonga Triliton ligger i Tonga.
Hvor ligger den?
På hovedøya i Tonga finner du en gigantisk steinstruktur, Ha'amonga Triliton. Den offisielle forklaringen går ut på at den i gammel tid var porten til den kongelige eiendommen, men den teorien er tvilsom. Hvor man hentet steinene, hvordan man klarte å reise dem og få toppsteinen på plass er et mysterium. Dessuten har man funnet merker på toppen som tyder på at man har brukt Ha'amonga for å fastsette årets korteste og lengste dag. Er sammenligningen med Englands berømte steinsirkel Stonehenge riktigere?
Den engelske oppdagelsesreisende James Cook kalte øyene for The Friendly Islands, da han kom dit i 1773. Han ante ikke at de innfødte var så vennlige fordi de hadde planer om å stjele alt i skipet hans! Vel, navnet "De vennlige øyene" passer i alle fall godt i dag, for besøkende blir alltid imponert over vennligheten, smilene og gjestfriheten.
Landet er sydhavets eneste monarki. Den forrige kongen var dessuten verdens høyeste konge med sine rundt to meter over den kritthvite korallsanden!
Du vil bli nok bli overrasket over å se griser som svinser rundt på veiene i hovedstaden Nuku'alofa og menn kledd i skjørt av flettete palmeblader.

Vinneren av september konkurransen ble Thomas Segelcke Thrap, gratulerer!
For å lese vår artikkel om Ha'amonga Triliton, klikk her.
For å lese våre ândre artikler fra Tonga, klikk her.

For våre fakta-sider om Tonga, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.

August-konkurransen: Landet for dykking heter Palau
Hva heter landet? Palau i Mirkonesia er ansett for å være et av de aller beste stedene for dykking i verden, og et av de mest spennende. Spesielt dykkingen sammen med haier og enorme djevelrokker skal være fascinerende. For ikke å snakke om å dykke ned blant millioner av brennmaneter uten å brenne seg!
Landet bærer preg av sin kontakt med USA, befolkningen er blitt ganske amerikanisert. Ikke det at det kryr av skyskrapere og dollarglis, men mye av den lokale kulturen har gått tapt. Det er like stas med en hamburger som en tunfisk marinert i kokosmelk! Likevel, kommer du vekk fra den lille hovedøya Koror vil du opplevet at sydhavet lever fortsatt. Og du vil uansett bli betatt av den fantastiske naturen - både over og under havflaten!
Vinneren av august konkurransen ble Gunnar Kristiansen, gratulerer!
For å lese våre artikler fra Palau, klikk her.
For våre fakta-sider om Palau, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.Til toppen

GRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av

Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Gå til toppen av siden!

 

Til toppen

 

 

 

 

 

 forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 
 
Det siste paradis
Terje Dahls sydhavsopplevelser
- nå som ebøker!

Kun kr.150,- pr bok.

Les mer

Tilbud på politiradio
eller UPS?
Micropower