VINN
 pilKART  
 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 
 
pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


  pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilNYHETER
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS  
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pilFORSIDE

  
  
  Sydhav
  på nettetGRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av
Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Konkurransen for desember går ut på at du skal finne svaret på følgende spørsmål: - Hvor ligger "juleøya"?
Hvor ligger den?Det finnes en atoll i sydhavet som har mer tilknytting til julen enn noen annen, iallfall når det gjelder navnet. Det er Christmas Island.
     Christmas Island fikk navnet fordi den ble oppdaget på selveste juleaften, i 1777 av den kjente
Christmnas Island fra lufta.oppdagelsesreisende kaptein Cook - på hans tredje seilas til sydhavet. Det finne en annen Christmas Island, men den ligger i det indiske hav og ble kjent verden over da det norske skipet Tam
pa ble nektet av den australske regjeringen å sette i land båtflyktningene på øya. Denne "jule-øya" tilhører Australia, mens atollen i Stillehavet altså er en del av et selvstendige land. På det lokale språket heter øya Kiritimasi, som er staving av deres uttale av jul.
    Christmas Island ligger på 2 grader nord, 157"20 grader vest,
og er verdens største atoll. Landarealet er på heFiske på Christmas Island.le 321 kvadratkilometer, og det er mer enn hundre små og store laguner og dammer på øya. Høyeste punkt på øya er 4 meter over havet, og gjennomsnittshøyden er under to meter. Christmas Island er et eldorado for fiskere - spesielt fluefiskere!
    Vel, flere tips kan vi nok ikke gi, og vårt spørsmål denne måneden er: I hvilket land ligger atollen Christmas Island?
 
  Fyll inn ditt svar nederst på siden og trykk på send-inn-knappen.
Lykke til!

Jeg er med i gratis-konkurransen og tror at svaret er:
 

Navn:
 
E-post adresse:
 


November-konkurransen: Landet er New Zealand
Hvor?
Dype fjorder og høye fjell med snø på toppene - landet på bildet er kjent for å være et rent og naturskjønt. Ja, Fiordland på sørøya er da også svært lik Norge. Noe som ikke er så likt Norge er bambus og palmer, de lange strendene, de aktive vulkanene og de sprutende geysirene lenger nord!
    Selv om landet er ganske forskjellig fra de landene man forbinder med sydhavet så tilhører landet det samme geografiske området - Oseania. Det er også medlem av Pacific Forum (Stillehavs-FN) og de opprinnelige beboerne i landet er polynesiske. Det var maoriene som kom seilende i sine kanoer og som kalte landet de fant Aotearoa, som betyr "Land of the Long White Cloud". Det er mange innflyttere fra hele sydhavet, spesielt i landets største by Auckland.
    Landet får besøk av ganske mange turister, også fra Norge. Det er nok av ting å se og gjøre, og man har lagt alt godt til rette for de som vil oppleve landet. Filmen "The Lord of the Rings", som ble filmet i her, har gitt landet mye oppmerksomhet og flere turister.
    Prisnivået er behagelig for besøkende fra Norge, og helsemessig er landet et trygt land å reise til. Ja, trygt ellers også!De fleste velger å besøke landet når det er sommer - fra desember til mars, og turister og lokale skaper et hektisk badeliv nord i landet!
    Selv om mange av navnene i landet er polynesiske vil de som er på jakt etter sydhavskultur bli skuffet. De som søker natur som ligner den norske vil bli glade.

    Vel, flere tips kan vi nok ikke gi, og vårt spørsmål denne måneden er: Hva heter landet på bildet?
Fyll inn ditt svar under og trykk på send-inn-knappen. Lykke til!
Svaret må være sendt oss innen 28. november.
Navnet på vinneren vil bli publisert på førstesiden og på denne siden den første oppgraderingen i desember.
Vinneren av november-konkurransen: Jan Andersen

Oktober-konkurransen: Landet er Amerikansk Samoa
HvorPå bildet seg vi en vakker bukt hvor jordomseilere gjerne tilbringer noen måneder for å komme vekk fra det såkalte orkanbeltet når det er den "gale" tiden på året. Vannet ser jo innbydende ut, men en stor fiskefabrikk gjør at man nok vil betenke seg på å svømme rundt der. Vannet er mange steder møkkete, og fiskeavfall tiltrekker jo haier… Det er nok bedre å reise litt rundt på Tutuila, som hovedøya i landet heter, eller kanskje reise ut til en av de ytre øyene. Man kan jo diskutere om øyene utgjør et eget land, for de blir ofte betegnet som et territorium under USA, som de får mye støtte av. Å besøke landet kan nok være fint, men det vil nok være enda mer spennende å besøke nabolandet, som har så godt som samme navn!
For å lese våre artikkler fra Amerikansk Samoa
- klikk her.

For våre fakta-sider om
Amerikansk Samoa, klikk her.
Vinneren av september-konkurransen: Rolf Hermansen

September-konkurransen: Landet med blandet kultur er Fiji
Hvilket land?I hovedstaden Suva kan du se kvinner kledd i sari og menn i lendeklede. Det lever rundt 800.000 mennesker i landet vi er på jakt etter, og nærmere 150.000 av dem bor i hovedstaden. Før et militærkupp i 1987 var det like mange av indisk avstamning som det var av de av melanesisk, men nesten 5 prosent flyktet da av dem fra landet - og etter kuppet i mai 2000 har enda flere migrert til New Zealand, Australia og Canada. I tillegg til de to store befolkningsgruppene finnes det også en god del kinesere og europeere, samt folk fra naborikene Tuvalu og Kiribati og andre sydhavsland.
   Landet var engang kjent som "Kannibaløyene", men det er lenge, lenge siden! I over hundre år har menneskene på øyene vært mer kjent for sine smil enn truende oppførsel - og er veldig populært for nordmenn som reiser til sydhavet!
For å lese våre artikkler fra Fiji - klikk her.
For våre fakta-sider om Fiji
, klikk her.
Vinneren av september-konkurransen: Rolf Hermansen
    

Til toppen

 

 

 

 

 

 forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 
 
Det siste paradis
Terje Dahls sydhavsopplevelser
- nå som ebøker!

Kun kr.150,- pr bok.

Les mer

Tilbud på politiradio
eller UPS?
Micropower