VINN
 pilKART  
 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 
 
pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


  pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilNYHETER
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS  
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pilFORSIDE

  
  
  Sydhav
  på nettetGRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av
Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Konkurransen for april går ut på at du skal finne svaret på følgende spørsmål:
Hvor?Hvor er dette?
Steinmuren Ahu Vinapu er nok kanskje ikke så imponerende som mye annet forhistorisk på øya, men på samme måte de mange enorme "moai'ene" så stiller den spørsmål man selv i dag langt fra er sikker på man har svar på.
    Muren er antatt å være noe av de eldste byggverkene på den isolerte øya, og siden man jo gjerne blir bedre og bedre når man utvikler byggekunskaper så burde jo nyere byggverk i stein være enda flottere. Det er de ikke. Det er bare Ahu Vinaup som har så store og flott tilhogde stein som er satt sammen med millimeters presisjon. Kaptein Cook rapporterte fra sitt besøk på Øyaøya i 1774 at det var 20 "moai" i området rundt muren, så den har nok har en spesiell betydning.
    Det finnes ikke noen tilsvarende mur i Polynesia, det nærmeste stedet du finner murer med store steiner som er passet så fint sammen er Sør-Amerika. Thor Heyerdahl nevnte muren som en av mange funn på øya som tydet på at steinbyggerne kom fra Sør-Amerika. Han møtte mye motstand for sin teori, som han beviste var mulig ved å seile Kon-Tiki flåten over havet. I dag begynner nok forskerne å forstå at det nok var mer samferdsel på havet i gamle dager enn det man tidligere har trodd.
    Thor Heyerdahl brakte en norsk ekspedisjon til øya i 1955/56 og gjorde den første store utgravingen. Mye av det han fant kan du se på Kon-Tiki museet i Oslo, også kopier av de store "moai'ene". Ja, du kan til og med gå på huleutforskning i tre kopier av huler på øya!
Den første europeer til å se øya var nederlenderen Jacob Roggeveen, og han ga øya et navn som passer bra på denne tiden av året. Det lokale navnet å på øya er Rapa Nui, men det er det norske navnet vi er på jakt etter. Lurer du på hva en "moai" er? Les mer i Sydhav og du finner svaret - også på denne månedens oppgave!

   
Vel, flere tips kan vi nok ikke gi, og vårt spørsmål denne måneden er: Hva heter øya hvor du finner Ahu Vinapu og mange andre spennende fortidsminner?
    Fyll inn ditt svar nederst på siden og trykk på send-inn-knappen.
Lykke til!

Jeg er med i gratis-konkurransen og tror at svaret er:
 

Navn:
 
E-post adresse:
 


Svaret må være sendt oss innen 28. april.
Navnet på vinneren vil bli publisert på førstesiden og på denne siden i den første oppgraderingen i mai. Pluss i vårt gratis nyhetsbrev som kommer en gang i måneden, - for å få tilsendt det som e-mail klikk her
eller send beskjed til post@sydhav.no.
Mars-konkurransen: De rekker tunge i New Zealand
Hvor?Det er vel rugbylandslaget All Blacks som er mest kjent for å rekke tunge når de avslutter krigsdansen "haka" før klampen. Nå er ikke "haka" bare en krigsdans, og den kan danses av både menn og kvinner. Det spesielle er at hele kroppen, til og med tungen, brukes for å uttrykke følelser.
Folkene som danser "haka" kalles "maori" og man regner dem for å være de første beboerne i landet. De kom seilende over sydhavet fra øyer i Polynesia i sine kanoer på jakt etter nytt sted å bo, og kalte landet de fant for Aotearoa, som oftest blir oversatt med "lang, hvit sky". Nå er det de som stille spørsmålstegn om maoriene var de første, og deres legender sier også at det fantes folk der da de ankom. Politiske og økonomiske interesser har fått maoriene til å holde tett om sine legender, men det finnes også en gammel beretning fra Skottland som sier at norske vikinger seilte helt til landet langt der syd med en landsforvist, og maorihøvdinger på gamle bilder ser jammen mer norske ut enn polynesiske! Snøkledde fjell med skiføre!
Når man snakker om vikinger og Norge så må man jo nevne at landet, på den sørligste av de to store øyene som Aotearoa består av ligner svært på Norge, med snøkledde fjell og blå fjorder. Landet får besøk av ganske mange turister, også fra Norge. Det er nok av ting å se og gjøre, og man har lagt alt godt til rette for de som vil oppleve landet. Filmen "The Lord of the Rings", som ble filmet her har gitt landet mye oppmerksomhet og flere turister. Selv om mange av navnene i landet er polynesiske og en stor del av befolkningen er maorier eller innflyttede fra sydhavslandene vil de som er på jakt etter sydhavskultur bli skuffet. De som søker natur som ligner den norske vil bli glade!

Vinneren av mars konkurransen ble Gunnar Kristiansen, gratulerer!

For å lese artikler fra New Zealand, klikk her.
For våre fakta-sider om New Zealand, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.

Februar-konkurransen: Slottet ligger i Tonga
Hva heter atollen?
Det du ser på bildet er et kongelig slott. Det er to steder i sydhavet man har konger. Det ene er øygruppa Wallis og Futuna som tilhører Frankrike. Det andre er et selvstendig land hvor man har styrende monarki, og det er her i Tonga at du finner det gamle treslottet. Kongefamilien er tradisjonelt svært høye, og den for ikke så mange år siden avdøde kong George var med sine rundt to meter verdens høyeste konge. Selv sier de stolt at det kommer av at de nedstammer fra kjemper, og derfor var det også i eldre tider påbudt at kongefamilen skulle gifte seg innen slekten for å beholde blodet etter kjempene, som de også anså som guder.
    Landet med monarki og treslott består av en rekke øyer som ligger sør for ekvator og øst for Fiji. Den engelske oppdagelsesreisende James Cook kalte øyene for The Friendly Islands, da han kom dit i 1773. Han ante ikke at de innfødte var så vennlige fordi de hadde planer om å stjele alt i skipet hans! Vel, navnet "De vennlige øyene" passer i alle fall godt i dag, for besøkende blir alltid imponert over vennligheten, smilene og gjestfriheten. Hovedøya i landet heter Tongatapu og hovedstaden Nuku'alofa. Det siste kan oversettes med "kjærlighetens land/øy" eller "det stedet man er glad i" - noe du helt sikkert vil bli hvis du reiser dit!
Vinneren av februar konkurransen ble Svein Ove Swensen, gratulerer!

For å lese artikler fra Tonga, klikk her.
For våre fakta-sider om Tonga, klikk her.
For vår a
rtikkel : "- Har kjempene i sydhavet og andre steder på kloden vår faktisk eksistert?" - klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.

Hva heter atollen? Januar-konkurransen: Atollen heter Bikini
Vi har som forrige måned et bilde av en atoll til konkurransen vår, men de ligger ikke i samme land. Denne gangen har vi beveget oss nordover til en av atollene i Marshalløyene, en panneflat koralløy hvor amerikanerne testet sine atombomber i femti- og sekstiårene. I dag kan man dra til Bikini for å dykke på de istykkersprengte vrakene i lagunen, men å bo på der går ikke særlig bra. En ukes tid på øyas lille dykkerhotell er alt ansatte og gjester tåler av den radioaktive strålingen som fortsatt finnes i naturen. Enda dårligere går det på et par av de andre øyene amerikanerne testet sine bomber, de er forurenset for tusener av år! Det amerikanske militæret fant ut at det gjaldt å spre et godt bilde av atombombe-testingene. De publiserte bilder av sivile som solte seg i paradis på øya - i minimale badedrakter! Ja, denne typen badedrakter har faktisk fått navnet etter atollen!

Vinneren av januar konkurransen ble Kari Persen, gratulerer!
For å lese andre artikler fra Marshalløyene, klikk her.
For våre fakta-sider om Marshalløyene, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.Til toppen

GRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av

Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Gå til toppen av siden!

 

Til toppen

 

 

 

 

 

 forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 
 
Det siste paradis
Terje Dahls sydhavsopplevelser
- nå som ebøker!

Kun kr.150,- pr bok.

Les mer

Tilbud på politiradio
eller UPS?
Micropower