VINN
 pilKART  
 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 
 
pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


  pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilNYHETER
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS  
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pilFORSIDE

  
  
  Sydhav
  på nettetGRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av
Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.

Konkurransen for februar går ut på at du skal finne svaret på følgende spørsmål:  
Hva heter øyene med det fantastiske dyrelivet?
Hvor er vår redaktør?
De fleste forbinder øyene vi vil ha navnet på med dyrelivet og Darwins utviklingslære. Og med det rette - for øyene er en eneste stor naturpark og forskere kommer stadig for å se hvordan dyrelivet har utviklet seg på de isolerte øyene, som ligger nesten 1000 kilometer utenfor Sør-Amerikas kyst. Mindre kjent er den store norske utvandrings-ekspedisjon til øyene i 1926.
   Selv om øyene er ganske forskjellig fra de landene man vanligvis forbinder med sydhavet så ta vi dem med fordi de ligger i Stillehavet og er så spennende! Øyene tilhører Ecuador og styres derifra.
    De som er på jakt etter sydhavskultur blir skuffet, men de som søker flotte naturopplevelser finner så absolutt det de er på jakt etter! Tenk bare å kunne svømme sammen med sjøløvene (eller bare titte nærmere på dem, som vår redaktør Terje Dahl på bildet)!
   
Vel, flere tips kan vi nok ikke gi, og vårt spørsmål denne måneden er: Hva heter øyene med det fantastiske dyrelivet?
Fyll inn ditt svar under og trykk på send-inn-knappen.
Lykke til!


Jeg er med i gratis-konkurransen og tror at svaret er:
 

Navn:
 
E-post adresse:
 


Svaret må være sendt oss innen 29. februar.
Navnet på vinneren vil bli publisert på førstesiden og på denne siden i den første oppgraderingen i mars. Pluss i vårt gratis nyhetsbrev som kommer en gang i måneden, - for å få tilsendt det som e-mail klikk her
(post@sydhav.no).
Januar-konkurransen: Landet heter Fiji
Hvor?
Hvor?
Byen på bildet heter Suva, og den er hovedstaden i Fiji. Landet var engang kjent som "Kannibaløyene", men i over hundre år har menneskene på øyene vært mer kjent for sine smil enn truende oppførsel! For nordmenn er nok landet det mest kjente i sydhavet ved siden av Tahiti og Hawaii, og mange nordmenn som reiser på jorda-rundt billett velger å legge inn landet som en stopp på vei til eller fra Australia. Forståelig, for det er så absolutt et interessant sted å besøke - selv om hovedøya Vitu Levu hører med blant de mest utviklede i sydhavet. Ja, selv om det er godt med biler og butikker i byer som hovedstaden Suva og flyplassbyen Nadi, så skal man heldigvis ikke så langt utenfor allfarvei for å se det mer opprinnelige sydhavslivet. Her kan du bli kjent kjent med vennlige innfødte som lever mye slik man gjorde før de første hvite kom til landet. At det er godt med kritthvite sandstrender og blå laguner er heller ikke noe minus - å komme ut til Yasawaøyene i nordvest burde stå langt oppe på forfrosne nordboeres ønskelister! Landet satser på turismen og tilbudene er ganske mange, både for den eventyrlystne globetrotteren og familien med barn. Sikkerheten er generelt god, og helsevesenet er godt utbygd.
Vinneren av januarkonkurransen ble Peggy Matheson, gratulere!
For våre fakta-sider om Fiji, klikk her.
For å lese artikler fra Fiji, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.


Desember-konkurransen: Juleøya ligger i Kiribati
Christmnas Island fra lufta.
Fiske på Christmas Island.

Det finnes en atoll i sydhavet som har mer tilknytting til julen enn noen annen, iallfall når det gjelder navnet. Det er Christmas Island i Kiribati. Christmas Island fikk navnet fordi den ble oppdaget på selveste juleaften, i 1777 av den kjente oppdagelsesreisende kaptein Cook - på hans tredje seilas til sydhavet. Det finnes en annen øy som heter Christmas Island, men den ligger i Det indiske hav og ble kjent verden over da det norske skipet Tampa ble nektet av den australske regjeringen å sette i land båtflyktningene på øya. Denne "jule-øya" tilhører Australia, mens atollen i Stillehavet altså er en del av et selvstendige land. På det lokale språket heter øya Kiritimasi, som er staving av deres uttale av jul.
Christmas Island ligger på 2 grader nord, 157"20 grader vest, og er verdens største atoll. Landarealet er på hele 321 kvadratkilometer, og det er mer enn hundre små og store laguner og dammer på øya. Høyeste punkt på øya er 4 meter over havet, og gjennomsnittshøyden er under to meter. Christmas Island er et eldorado for fiskere - spesielt fluefiskere!
 
Vinneren av desember konkurransen ble
Odd Larsen, gratulere!
For å lese vår artikkel om fiske på Christmas Island, klikk her.
For å lese våre andre artikler fra Kiribati, klikk her.
For våre fakta-sider om Kiribati, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.
Til toppen

GRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av

Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Gå til toppen av siden!

 

Til toppen

 

 

 

 

 

 forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 
Det siste paradis
Terje Dahls sydhavsopplevelser
- nå som ebøker!

Kun kr.150,- pr bok.

Les mer

Tilbud på politiradio
eller UPS?
Micropower