VINN
 pilKART  
 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 
 
pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


  pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilNYHETER
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS  
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pilFORSIDE

  
  
  Sydhav
  på nettet



GRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av
Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.

Konkurransen for mai går ut på at du skal finne svaret på følgende spørsmål:
Hva heter øya?
Hva heter øya?
En gang var øyboerne verdens rikeste, på grunn av fosfat som ble utvunnet av øyas guano - fugleskitt!
    
Det er svært få som reiser som turister hit, og øya har heller ikke så mye å by på. En utgravet øy, en 19 kilometer lang vei som går rundt den panneflate øya, en ikke så alt for fin sandstrand, en liten havn, et halvtomt supermarked og to små hotell. Det er alt.
     Utviklingen på øya viser at økonomisk velstand ikke alltid er av det gode: Levealderen er den laveste i verden, og man topper statistikken over antall mennesker med sukkersyke. Du finner også verdens tykkeste mennesker på den lille øya. Alt fordi man brukte pengene til å spise - spise seg i hjel! Nå er fosfatet så godt som slutt og øya ødelagt. Landet er konkurs på grunn av feilslåtte investeringer - og folkene fattige. Stedet vi er på jakt etter er et av verdens minste selvstendige land, med kun noen få tusen innbyggere på en knøttliten øy.
    Vel, flere tips kan vi nok ikke gi, og vårt spørsmål denne måneden er: Hva heter øya/landet hvor de var så rike?

   Fyll
inn ditt svar og trykk på send-inn-knappen.
Lykke til!


Jeg er med i gratis-konkurransen og tror at svaret er:
 

Navn:
 
E-post adresse:
 


Svaret må være sendt oss innen 26. april.
Navnet på vinneren vil bli publisert på førstesiden og på denne siden i den første oppgraderingen i mai.

April-konkurransen: De rekker tunge i New Zealand
Hvor?
Det er vel rugbylandslaget All Blacks som er mest kjent for å rekke tunge når de avslutter krigsdansen "haka" før klampen. Nå er ikke "haka" bare en krigsdans, og den kan danses av både menn og kvinner. Det spesielle er at hele kroppen, til og med tungen, brukes for å uttrykke følelser.
    Folkene som danser "haka" kalles "maori" og man regner dem for å være de første beboerne i landet. De kom seilende over sydhavet fra øyer i Polynesia i sine kanoer på jakt etter nytt sted å bo, og kalte landet de fant for Aotearoa, som oftest blir oversatt med "lang, hvit sky". Nå er det de som stille spørsmålstegn om maoriene var de første, og deres legender sier også at det fantes folk der da de ankom. Politiske og økonomiske interesser har fått maoriene til å holde tett om sine legender, men det finnes også en gammel beretning fra Skottland som sier at norske vikinger seilte helt til landet langt der syd med en landsforvist, og maorihøvdinger på gamle bilder ser jammen mer norske ut enn polynesiske! Snøkledde fjell med skiføre!
    Når man snakker om vikinger og Norge så må man jo nevne at landet, på den sørligste av de to store øyene som Aotearoa består av ligner svært på Norge, med snøkledde fjell og blå fjorder. Landet får besøk av ganske mange turister, også fra Norge. Det er nok av ting å se og gjøre, og man har lagt alt godt til rette for de som vil oppleve landet. Filmen "The Lord of the Rings", som ble filmet her har gitt landet mye oppmerksomhet og flere turister. Selv om mange av navnene i landet er polynesiske og en stor del av befolkningen er maorier eller innflyttede fra sydhavslandene vil de som er på jakt etter sydhavskultur bli skuffet. De som søker natur som ligner den norske vil bli glade!
    Vinneren av april-konkurransen ble Jens Aronsen.
For å lese våre artikler fra New Zealand, klikk her.
For våre fakta-sider o
m New Zealand, klikk her
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.
 

Hva heter øyene?Mars-konkurransen: Øyene heter Hawaii
Bak hotellene ligger verdens kanskje mest kjente strand, men
mange vil nok ha det samme utbyttet av å dra til Kanariøyene som Hawaii! Strendene på Gran Canaria er mye finere enn Waikiki Bech, det er minst like mange turister og prisene er lavere på Kanariøyene!
    Når det er sagt så må man skynde seg å legge til at øygruppen har øyer som langt mer interessante enn Oahu som er den mest besøkte - og at selv hovedøya har mye å tilby som du ikke finner i det vi kaller Syden.
    Øyene er en stat i USA, kjent som "the Aloha State". Ja, ordet "aloha" er det første du hører, og kommer fra det polynesiske ordet kjærlighet (alofa), men brukes heri også som "velkommen/god dag"!
    Hovedstaden Honolulu er svært så amerikanisert: Motorveier, McDonald's, Budweiser øl, trafikk-kork, trengsel på fortauene, skyskrapere, lommetyver...you name it! Men du skal ikke så langt utenfor allfarvei før du blir facinert av naturen. Flotte strender, grønne daler, glødende vulkaner, spennende huler, sprudlende fosser. Og tilbudene er mange nok, både for barn og voksne.
    Likevel, det er lenge siden den opprinnelige kulturen forsvant, så den som drømmer om en romantisk sydhavsøy hvor folk bor i palmebladtekte hytter må nok reise videre ut over Stillehavet!

Vinneren av mars-konkurransen ble Øystein Visth.

For å lese våre artikler fra Hawaii, klikk her.
For våre fakta-sider o
m Hawaii, klikk her
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.
 


Februar-konkurransen: Øya heter Wallis
Hva heter den?Midt mellom Fiji og Samoa ligger det en liten øygruppe som tilhører Frankrike: Wallis & Futuna. På hovedøya Wallis, som vi er på jakt etter, bor flesteparten av menneskene. Tradisjonelt så har man levd av naturalhusholdning, og vært fornøyd med det, men den vestlige verden har også tatt igjen denne lille øygruppen. 17.000 av øyboere har flyttet til Ny Caledonia for å få jobb der, det er nå bare 15.000 mennesker igjen. Øya må være et interessant sted å besøke, for her har man det meste av det som de mer berømte øygruppene har å by på - minus alle turistene!    
Vinneren av februar-konkurransen ble Kristen Heiland.
For å lese våre artikler fra Wallis og Futuna, klikk her.
For våre fakta-sider o
m Wallis og Futuna, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.
 

Januar-konkurransen: Rock Islands ligger i Palau
Rock Islands, men hvor?
Rock Islands på bildet ligger i palau, et land som er ansett for å være et av det aller beste stedene for dykking i verden. Og et av de mest spennende og besøke. Spesielt dykkingen sammen med haier og enorme djevelrokker skal være fascinerende. Og brennmanetene i en slags sjø på en av Rock Islands brenner ikke! Landet, som ligger i Mikronesia, bærer preg av kontakt med USA, befolkningen er blitt ganske amerikanisere. Ikke det at det kryr av skyskrapere og dollarglis, men mye av den lokale kulturen har gått tapt.
Vinneren av januar-konkurransen ble Lydia Ragan.
For å lese våre artikler fra Palau, klikk her.
For våre fakta-sider om Palau
, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.




Til toppen

GRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av

Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Gå til toppen av siden!

 

Til toppen

 

 

 

 

 

 



forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 
 
Det siste paradis
Terje Dahls sydhavsopplevelser
- nå som ebøker!

Kun kr.150,- pr bok.

Les mer

Tilbud på politiradio
eller UPS?
Micropower