VINN
 pilKART  
 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 
 
pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


  pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilNYHETER
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS  
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pilFORSIDE

  
  
  Sydhav
  på nettetGRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av
Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.

Konkurransen for august går ut på at du skal finne svaret på følgende spørsmål:

I hvilket land?- I hvilket land?
Klippen på bildet ligger ikke akkurat på en liten sydhavsøy, men landet er med i Sydhav siden det geografisk og politisk tilhører Oseania. Den er vel kanskje den mest kjente severdigheten i landet ved siden av operahuset. Ja, denne klippen burde være så kjent for de fleste at vi ikke gir flere tips denne gangen!
   
Vårt spørsmål denne måneden er: Hva heter landet med den velkjente, rødlige klippen?
   Fyll inn ditt svar under og trykk på send-inn-knappen.
Lykke til!


Jeg er med i gratis-konkurransen og tror at svaret er:
 

Navn:
 
E-post adresse:
 


Svaret må være sendt oss innen 28. august.
Navnet på vinneren vil bli publisert på førstesiden og på denne siden i den første oppgraderingen i september.

Juli-konkurransen: Øya hvor Bounty ble senket heter Pitcairn
- Ta min sekstant, du vet hvor nøyaktig den er, sa Fletcher Christian og rakte den ned til kaptein Bligh i lettbåten.
De kastet et siste blikk på hverandre, og så ga Fletcher Christian ordre til at Bounty skulle seile videre. Verdens mest berømte mytteri var et faktum - en hendelse som har medført mer enn 250 bøker, fem storfilmer og utallige artikler. Ja, vi har tre artikler i Sydhav: En om selve mytteriet og en om hva som skjedde etter at kaptein Bligh ble satt i lettbåten og Bounty satte kursen tilbake mot kvinnene på Tahiti. Men historien om Bounty sluttet heller ikke der, så vi har også en artikkel som tar for seg det som skjedde i nyere tid - alt fra storfilmer til selvmord - ja, som at
filmskuespilleren Marlon Brando ble så fanget inn av sydhavet at han giftet seg med sin tahitiske medspillerske og slo seg ned der!
Bounty kopi.    Historien startet den 23. desember 1787. Da la seilskipet MHS Bounty ut fra Spithead i England med kurs for sydhavet. Kaptein om bord var 33-årige William Bligh og nest-kommanderende den ti år yngre Fletcher Christian. Målet var øya Tahiti i Stillehavet, de skulle å hente brødfrukttrær som skulle gi mat til slavene i Vest-India. Det endte opp med mytteri og Fletcher Christian fant etter å ha hentet innfødte kvinner og menn på Tahiti ut at de var nødt til å skjule seg for ikke å bli fanget og henrettet i England. Var det flaks eller beregning at han og de andre åtte mytteristene fant og slo seg ned på den isolerte øya på bildet? Det var nemlig slik at øya var blitt feil plassert på det engelske admiralitetets kart, så selv om man lette etter mytteristene i den posisjonen der man trodde det var en øy så fant man ikke noen ting!
    Å flykte fra noe er sjelden et vellykket foretagende, og med den lille kolonien på den klippefylte øya gikk det slettes ikke så bra. At det var tolv kvinner og femten voksne menn gjorde heller ikke saken noe bedre, og slettes ikke at mytteristene mente at de hadde større rett til både kvinner og land enn mennene fra Tahiti! I september 1793 ble det opprør og blodbad. Fem av de hvite, inkludert Fletcher Christian, ble drept.
    Det er en norsk kvinne som kjenner den isolerte øya bedre enn de fleste. Kari Boye Young giftet seg nemlig med en av etterkommerne av mytteristene og slo seg med på øya!

Vinneren av juli-konkurransen ble Lydia Ragan.
For våre artikler om mytteriet på Bounty, klikk her.
For å lese våre artikler fra Pitcarn, klikk her.
For våre fakta-sider Pitcairn
, klikk her.

For å lese våre artikler fra Fransk Polynesia, klikk her.
For våre fakta-sider
Fransk Polynesia, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.

Juni-konkurransen: Thor Heyerdahl bodde på øya Fatuhiva
Hvor er redaktøren?
Nordmannen og kona Liv.
Vår redaktør Terje Dahl på det øverste bildet, er på øya hvor Thor Heyerdahl slo seg ned med sin kone Liv. Øya er Fatuhiva (Fatu Hiva) i Fransk Polynesia.
    Den
kanskje mest kjente nordmannen bosatte seg som en ung mann i jungelen på en øy i sydhavet - han ville vende tilbake til naturen. Sammen med sin kone Liv dro Heyerdahl på en slags bryllupsreise til en øy hvor en hvit mann var en sensasjon. Det gikk ikke som han hadde håpet, etter et år forlot de bambushytta og vendte tilbake til Norge, syke og skuffete. I den siste tiden hadde de måtte skjule seg i noen huler på stranden, for de innfødte hadde startet å drikke palmevin var plutselig svært lite gjestfrie. Nordmannen hadde sett en rekke store steinstatuer i jungelen og da han oppdaget at det fantes tilsvarende statuer i Sør-Amerika startet han å undre på om ikke folkene på øyene hadde kommet over havet - som legendene deres sa. Ingen i det vitenskapelige miljøet ville høre på nordmannens "fantasier" og i 1947 la han ut på havet i en balsaflåte fra Peru til Polynesia for å vise at folk kunne ha seilt over havet i "primitive" farkoster. Kon-Tiki-flåten befinner seg i dag i et museum i Oslo. Vår redaktør Terje Dahl besøkte øya da han seilte rundt i sin lille seilbåt Coco Loco, og på bildet har han funnet veien til stedet vår verdens-kjente nordmann og kona Liv hadde hytten sin.

For vår artikkel om Thor Heyerdahl på Fatuhiva, klikk her.
For å lese våre artikler fra Fransk Polynesia, klikk her.
For våre fakta-sider
Fransk Polynesia, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.
 

Mai-konkurransen: Øya heter NauruHva heter øya?
E
n gang var øyboerne verdens rikeste, på grunn av fosfat som ble utvunnet av øyas guano - fugleskitt!
    
Det er svært få som reiser som turister hit, og øya har heller ikke så mye å by på. En utgravet øy, en 19 kilometer lang vei som går rundt den panneflate øya, en ikke så alt for fin sandstrand, en liten havn, et halvtomt supermarked og to små hotell. Det er alt.
     Utviklingen på øya viser at økonomisk velstand ikke alltid er av det gode: Levealderen er den laveste i verden, og man topper statistikken over antall mennesker med sukkersyke. Du finner også verdens tykkeste mennesker på den lille øya. Alt fordi man brukte pengene til å spise - spise seg i hjel! Nå er fosfatet så godt som slutt og øya ødelagt. Landet er konkurs på grunn av feilslåtte investeringer - og folkene fattige. Stedet vi er på jakt etter er et av verdens minste selvstendige land, med kun noen få tusen innbyggere på en knøttliten øy.
    Vinneren av mai-konkurransen ble Lydia Ragan.
For å lese våre artikler fra Nauru, klikk her.
For våre fakta-sider o
m Nauru, klikk her
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.
 

April-konkurransen: De rekker tunge i New Zealand
Hvor?
Det er vel rugbylandslaget All Blacks som er mest kjent for å rekke tunge når de avslutter krigsdansen "haka" før klampen. Nå er ikke "haka" bare en krigsdans, og den kan danses av både menn og kvinner. Det spesielle er at hele kroppen, til og med tungen, brukes for å uttrykke følelser.
    Folkene som danser "haka" kalles "maori" og man regner dem for å være de første beboerne i landet. De kom seilende over sydhavet fra øyer i Polynesia i sine kanoer på jakt etter nytt sted å bo, og kalte landet de fant for Aotearoa, som oftest blir oversatt med "lang, hvit sky". Nå er det de som stille spørsmålstegn om maoriene var de første, og deres legender sier også at det fantes folk der da de ankom. Politiske og økonomiske interesser har fått maoriene til å holde tett om sine legender, men det finnes også en gammel beretning fra Skottland som sier at norske vikinger seilte helt til landet langt der syd med en landsforvist, og maorihøvdinger på gamle bilder ser jammen mer norske ut enn polynesiske! Snøkledde fjell med skiføre!
    Når man snakker om vikinger og Norge så må man jo nevne at landet, på den sørligste av de to store øyene som Aotearoa består av ligner svært på Norge, med snøkledde fjell og blå fjorder. Landet får besøk av ganske mange turister, også fra Norge. Det er nok av ting å se og gjøre, og man har lagt alt godt til rette for de som vil oppleve landet. Filmen "The Lord of the Rings", som ble filmet her har gitt landet mye oppmerksomhet og flere turister. Selv om mange av navnene i landet er polynesiske og en stor del av befolkningen er maorier eller innflyttede fra sydhavslandene vil de som er på jakt etter sydhavskultur bli skuffet. De som søker natur som ligner den norske vil bli glade!
    Vinneren av april-konkurransen ble Jens Aronsen.
For å lese våre artikler fra New Zealand, klikk her.
For våre fakta-sider o
m New Zealand, klikk her
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.
 

Hva heter øyene?Mars-konkurransen: Øyene heter Hawaii
Bak hotellene ligger verdens kanskje mest kjente strand, men
mange vil nok ha det samme utbyttet av å dra til Kanariøyene som Hawaii! Strendene på Gran Canaria er mye finere enn Waikiki Bech, det er minst like mange turister og prisene er lavere på Kanariøyene!
    Når det er sagt så må man skynde seg å legge til at øygruppen har øyer som langt mer interessante enn Oahu som er den mest besøkte - og at selv hovedøya har mye å tilby som du ikke finner i det vi kaller Syden.
    Øyene er en stat i USA, kjent som "the Aloha State". Ja, ordet "aloha" er det første du hører, og kommer fra det polynesiske ordet kjærlighet (alofa), men brukes heri også som "velkommen/god dag"!
    Hovedstaden Honolulu er svært så amerikanisert: Motorveier, McDonald's, Budweiser øl, trafikk-kork, trengsel på fortauene, skyskrapere, lommetyver...you name it! Men du skal ikke så langt utenfor allfarvei før du blir facinert av naturen. Flotte strender, grønne daler, glødende vulkaner, spennende huler, sprudlende fosser. Og tilbudene er mange nok, både for barn og voksne.
    Likevel, det er lenge siden den opprinnelige kulturen forsvant, så den som drømmer om en romantisk sydhavsøy hvor folk bor i palmebladtekte hytter må nok reise videre ut over Stillehavet!

Vinneren av mars-konkurransen ble Øystein Visth.

For å lese våre artikler fra Hawaii, klikk her.
For våre fakta-sider o
m Hawaii, klikk her
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.
 Til toppen

GRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av

Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Gå til toppen av siden!

 

Til toppen

 

 

 

 

 

 forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 
 
Det siste paradis
Terje Dahls sydhavsopplevelser
- nå som ebøker!

Kun kr.150,- pr bok.

Les mer

Tilbud på politiradio
eller UPS?
Micropower