VINN
 pilKART  
 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 
 
pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


  pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilNYHETER
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS  
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pilFORSIDE

  
  
  Sydhav
  på nettetGRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av
Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Konkurransen for mars går ut på at du skal finne svaret på følgende spørsmål:
- Hva heter øyene?

Hva heter øyene?Bak hotellene ligger verdens kanskje mest kjente strand, men mange vil nok ha det samme utbyttet av å dra til Kanariøyene som hit! Strendene på Gran Canaria er mye finere enn Waikiki Bech, det er minst like mange turister og prisene er lavere på Kanariøyene!
    Når det er sagt så må man skynde seg å legge til at øygruppen har øyer som langt mer interessante enn Oahu som er den mest besøkte - og at selv hovedøya har mye å tilby som du ikke finner i det vi kaller Syden.
    Øyene er en stat i USA, kjent som "the Aloha State". Ja, ordet "aloha" er det første du hører, og kommer fra det polynesiske ordet kjærlighet (alofa), men brukes heri også som "velkommen/god dag"!
    Hovedstaden Honolulu er svært så amerikanisert: Motorveier, McDonald's, Budweiser øl, trafikk-kork, trengsel på fortauene, skyskrapere, lommetyver...you name it! Men du skal ikke så langt utenfor allfarvei før du blir facinert av naturen. Flotte strender, grønne daler, glødende vulkaner, spennende huler, sprudlende fosser. Og tilbudene er mange nok, både for barn og voksne.
    Likevel, det er lenge siden den opprinnelige kulturen forsvant, så den som drømmer om en romantisk sydhavsøy hvor folk bor i palmebladtekte hytter må nok reise videre ut over Stillehavet!

    Vel, flere tips kan vi nok ikke gi, og v
årt spørsmål denne måneden er: Hva heter øya på bildet?
     Fyll inn ditt svar under og trykk på send-inn-knappen.

Lykke til


Jeg er med i gratis-konkurransen og tror at svaret er:
 

Navn:
 
E-post adresse:
 


Svaret må være sendt oss innen 26. februar.
Navnet på vinneren vil bli publisert på førstesiden og på denne siden i den første oppgraderingen i mars.

Februar-konkurransen: Øya heter Wallis
Hva heter den?Midt mellom Fiji og Samoa ligger det en liten øygruppe som tilhører Frankrike: Wallis & Futuna. På hovedøya Wallis, som vi er på jakt etter, bor flesteparten av menneskene. Tradisjonelt så har man levd av naturalhusholdning, og vært fornøyd med det, men den vestlige verden har også tatt igjen denne lille øygruppen. 17.000 av øyboere har flyttet til Ny Caledonia for å få jobb der, det er nå bare 15.000 mennesker igjen. Øya må være et interessant sted å besøke, for her har man det meste av det som de mer berømte øygruppene har å by på - minus alle turistene!    
Vinneren av februar-konkurransen ble Kristen Heiland.
For å lese våre artikler fra Wallis og Futuna, klikk her.
For våre fakta-sider o
m Wallis og Futuna, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.
 

Januar-konkurransen: Rock Islands ligger i Palau
Rock Islands, men hvor?
Rock Islands på bildet ligger i palau, et land som er ansett for å være et av det aller beste stedene for dykking i verden. Og et av de mest spennende og besøke. Spesielt dykkingen sammen med haier og enorme djevelrokker skal være fascinerende. Og brennmanetene i en slags sjø på en av Rock Islands brenner ikke! Landet, som ligger i Mikronesia, bærer preg av kontakt med USA, befolkningen er blitt ganske amerikanisere. Ikke det at det kryr av skyskrapere og dollarglis, men mye av den lokale kulturen har gått tapt.
Vinneren av januar-konkurransen ble Lydia Ragan.
For å lese våre artikler fra Palau, klikk her.
For våre fakta-sider om Palau
, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.

Hvor ligger den?Desember-konkurransen: "Juleøya" ligger i Kiribati.
Det finnes en atoll i sydhavet som har mer tilknytting til julen enn noen annen, iallfall når det gjelder navnet. Det er Christmas Island. Christmas Island fikk navnet fordi den ble oppdaget på
Christmnas Island fra lufta.selveste juleaften, i 1777 av den kjente oppdagelses-reisende kaptein Cook - på hans tredje seilas til sydhavet. Det finne en annen Christmas Island, men den ligger i det indiske hav og ble kjent verden over da det norske skipet Tampa ble nektet av den australske regjeringen å sette i land båtflyktningene på øya. Denne "jule-øya" tilhører Australia, mens atollen i Stillehavet altså er en del av et selvstendige land.
     På det lokale språket heter øya Kiritimasi, som er staving av deres uttale av jul.
    Christmas Island ligger på 2 grader nord, 157"20 grader vest, og er verdens største atoll. Landarealet er på hele 321 kvadratkilometer, og det er mer enn hundre små og store laguner og dammer på øya. Høyeste punkt på øya er 4 meter over havet, og gjennomsnittshøyden er under to meter. Christmas Island er et eldorado for fiskere - spesielt fluefiskere!
Vinneren av desember-konkurransen ble Øystein Visth.
For å lese artikler fra Kiribati, klikk her.
For våre fakta-sider om
Kiribati, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.

November-konkurransen: Øya heter Guam.
Hvor?
Øya hvor du finner "Latte Stones", steinene du ser på bildet, ligger i den nordlige delen av Mikronesia. Øya Guam tilhører USA, noe den helt klart bærer preg av. McDonalds, Kentucky Fried Chicken, Budweiser. Amerikanske biler med aircondition som glir til og fra super-markedene, jagerfly som buldrer ned mot militærbasen. Praglende luksushoteller som kranser strendene. Ni internasjonale golfbaner og en flott bowlinghall. Alt på en øy som er 48 kilometer lang og 10 kilometer bred. I Latte Park finnes åtte digre steiner som skal være husstolper fra en svunnen tid, men mange lurer på om de egentlig er det.
(Ordet "latte" kommer fra Chamorro-språket - "haligi" - og betyr stolpe.)
Vinneren av november-konkurransen ble Ulla Ruohonen.
For å lese artikler fra
Guam, klikk her.
For våre fakta-sider om
Guam, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.

Oktober-konkurransen: Terje spiser hund i Kiribati:
Hvor?
Fra Terjes Dahls bok Det Siste Paradis:
"- Du får smake, da Terje, du som har lovet at du skal spise all slags lokal mat, sa Baraniku flirende og satte en kurv av et flettet palmeblad foran meg på matten.
- Te kamea? Spurte jeg og ante det verste.
"Kamea" er ordet for det dyret de hvite hadde med seg til øyene, fordi det var slik de innfødte oppfattet ropet "Come here!" når de ropte på det.
Jeg åpnet kurven og riktig nok - der lå familiens hund, bakt i jordovn.
Jeg liker hunder best i levende live, men et løfte er et løfte, så det var bare å ta lårbeinet i hånden, lukke øynene, overse bikkjelukta og sette tennene i det seige kjøttet."
   Ja, Terje fikk oppleve mye spennende den gangen han seilte rundt i sydhavet i sin lille seilbåt Coco Loco, og i dette landet fikk han også være med på bite i hjel blekksprut med tennene, finne kjempemusling i lagunen, danse lokal dans for flere hundre elleville innfødte, nesten bli blåst ut på havet under fiske etter flyvefisk, dykke med haier - bare for nevne noe.
   Svært få nordmenn har besøkt landet vi er på jakt etter. Mest kjent er nok to øyer som ligger svært langt unna hovedøya i landet: Christmas Island hvor man drar for å fiske og Fanning Island hvor Norwegian Cruice Line er innom på sitt cruise fra Hawaii!

Vinneren av oktober-konkurransen ble Sofie Berg.

For å lese artikler fra
Kiribati, klikk her.
For våre fakta-sider om
Kiribati, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.


September-konkurransen: Terje finner den gigantiske skilpadden på Galapagosøyene
Hvor?Vår redaktør Terje Dahl har opplevd mye spennende, og på bildet er han i nærkontakt med en gigantisk landskilpadde! Her er et utdrag fra hans bok "Det Siste Paradis":
"Vi bestemte oss for å dra på skilpaddejakt. I hovedgaten hopper vi opp på et lasteplan - øyenes vanligste form for buss. Vi humper en halvtime på støvete grusvei, "bussen" stanser, og vi leier hester med tresaler og tau som bissel. Etter noen timers langsom skrittgang stopper Sjøløver, Terjes seilbåt Coco Loco og Torkild Wiiks båt Mot.Torkild sitt magre øk.
- Vi kommer ikke videre, en skilpadde sperrer veien! utbryter han.
- Flytt den, foreslår jeg.
Torkild ser rart på meg og viker hesten ut i det høye sivet ved siden av stien.
- Prøv du, sier Torkild og peker.
Ingen tvil om at den krabaten sperret stien, den var over halvmeteren høy! Og hveser som besatt over forstyrrelsen.
Jeg hopper av hesten og skyter løs - med kameraet."
   De fleste forbinder øyene med dyrelivet og Darwins utviklingslære. Og med det rette - for øyene er en eneste stor naturpark og forskere kommer stadig for å se hvordan dyrelivet har utviklet seg på de isolerte øyene, som ligger nesten 1000 kilometer utenfor Sør-Amerikas kyst. De som er på jakt etter sydhavskultur blir skuffet, men de som søker flotte naturopplevelser finner så absolutt det de er på jakt etter! Tenk bare å kunne svømme sammen med sjøløvene! Galapagosøyene har fått navnet etter de digre landskilpaddene.
Vinneren av september-konkurransen ble Jens-Richard Benonisen.
For å lese artikler fra Galapagosøyene, klikk her.
For våre fakta-sider om
Galapagosøyene, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.


August-konkurransen: Redaktørens seilbåt Coco Loco forliste på øya Guadalcanal i Salomonøyene
Coco Loci i Bora Boras lkagune, men hvor forliste hun?
- Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia i 22-fots Coco Loco. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett, men jeg opplevde jo så mye spennende..! forteller vår redaktør Terje Dahl.
   Dessverre så tok eventyrseilasen brått slutt, og det er jo litt rart at det skjedde ved at et skip med maskintrøbbel dunket inn i Coco Loco Terje prøver seg som bombejeger i landet vi er på jakt etter.da redaktørens lille hjem lå langs en brygge i hovedstaden Honiara. Mens han ventet på reparasjoner, som skulle vise seg å være forfengte, prøvde Terje seg som bombejeger - han var med å sprengte ueksploderte bomber fra de blodige kampene i landet under den andre verdenskrig! Terje traff også en annen nordmann som bodde i det lite besøkte landet, og han kunne fortelle at for å få gifte seg med sin Leni måtte han skaffe tilveie flere lengder med tradisjonelle skjellpenger! Dessverre så kom det til opptøyer i landet
Svein og Lenifor noen år siden, og Svein og Leni mistet sitt hjem og flyttet til Norge. Selv om det nå sikkert er trygt å besøke de spennende og ganske så tradisjonelle øyene, så fikk en gryende turisme problemer med å få gjenhør i det internasjonale markedet. Den første til å se de melanesiske øyene var Magellan, og han ga noe optimistisk landet navn etter en gullgruve som ingen enda har funnet - eller eksisterer den bare i sagnene?
Vinneren av august-
konkurransen ble Bård Sæther, gratulerer!
For å lese vår artikkel "Jakten på kong Salomons gruver", klikk her.
For å lese artikler fra Salomonøyene, klikk her.
For våre fakta-sider om
Salomonøyene, klikk her.
For å lære mer om Terje Dahls bøker, klikk her.
For Terje Dahls personlige hjemmesider, klikk her.Til toppen

GRATIS KONKURRANSE - VÆR MED!
Vi fortsetter vår lille gratis konkurranse - hvor du kan vinne en av

Terje Dahls bøker i e-bokformat* etter fritt valg.
Gå til toppen av siden!

 

Til toppen

 

 

 

 

 

 forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 
 
Det siste paradis
Terje Dahls sydhavsopplevelser
- nå som ebøker!

Kun kr.150,- pr bok.

Les mer

Tilbud på politiradio
eller UPS?
Micropower