Nyheter fra sydhavet

   
   NYHETER


 pilFAKTA
  
pilhavet
  
piløyene 
  pilfolkene
  pilklimaet 

 pilLIVET I HAVET
  
pilhaier
  pilannen fisk
  
pilhval
   pilmaneter

   pilskalldyr

   pilannet

 pilVEKSTER  
 
pilgrønsaker
  pilfrukt
  
pilannet
 pilDYRENE 


 pilKART
 pilTIPS
  pilvalget
  pilreisen
  pilhelse
  piløkonomi
  pildiverse

 pilOPPSLAG 
  pilreisetips
  pilreisefølge
  pilkjøp&salg
 
pilpennvenn
 pilARTIKLER
 pilDEBATT
 pilVIDEO
 pilMUSIKK
 pilMAT
 pilHELSE
pilMYSTERIER
 pilPENPALS
 pilLINKER
  pilbilletter
  pilreiseliv
  pilguider
  pilspennende
  pilhelse
  pildiverse

 pil BILLETTER
 pilKONTAKT

 FORSIDE

  
  Sydhav
  på nettet

 

 

 

 

Klimaendringene bringer allerede alvorligere stormer i Stillehavet
En ny studie viser alvoret av orkaner som blir sterkere på grunn av klimaendringene.
    Studien brukte en hypotetisk kategori 6-storm, for å øke bevisstheten om at klimaendringer gjør de mest alvorlige tropiske stormene enda farligere.
    Forsker Michael Wehner sa at mer alvorlige stormer allerede har kommet på grunn av klimaendringene.
    – Hovedformålet vårt er å øke bevisstheten om at de verste stormene allerede har blitt verre, sa Wehner. - Vi så på satellittmålingert fra rundt 1980 til 2020, og fant ut at de eneste stormene nådde kategori 6, på 252 km/t var i det siste tiåret, sa han.
    - Fire har skjedd i det vestlige Stillehavet og og en orkan i det østlige Stillehavet, sa Wehner.
    - Hvor farlig som en tropisk syklon er , og hva folk kan være vant til, er ikke lenger normen, sa han.
    - Superladede stormer oppstår nå i størrelsesorden som aldri har vært sett før. Og at vi forventer at det vil fortsette mens den globale oppvarmingen fortsetter. Sannsynligvis vil også nedbøren øke, ja faktisk har vi allerede sett at de mange tropiske syklonene på grunn av klimaendringene har økt nedbøren betydelig.
    Klimaforsker Sam Dean sa at når havene varmes opp på grunn av drivhusgasser, fikk sykloner mer energi fra det varme havet. Dessuten gir varmere luft mer vanndamp, noe som også gjorde orkanene sterkere.
    Wehner sa at de ville vekke oppmerksomhet om at målinger, og at tall ikke er tilstrekkelig for å advare publikum om faren.
Les mer i Pacific News.
For Klimanytt - klikk her

USA advarer stillehavslandene etter at Kiribati fikk kinesisk politi
USA advarte nasjoner i Stillehavet mot bistand fra kinesiske sikkerhetsstyrker etter at Reuters rapporterte at kinesisk politi jobber i den avsidesliggende atollnasjonen Kiribati.
    Kiribatis fungerende politikommissær Eeri Aritiera fortalte Reuters forrige uke at uniformerte kinesiske offiserer jobbet med politiet som samfunnspoliti og ved et kriminalitets-databaseprogram.
    På spørsmål om Reuters-rapporten svarte en talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet:
    - Vi tror ikke import av sikkerhetsstyrker fra Kina vil hjelpe noe øynasjoner i Stillehavet. I stedet risikerer man å gi drivstoff til regionale og internasjonale spenninger.
    Han la til at Washington ikke tolererte Kinas "transnasjonale undertrykkelses-innsats", inkludert forsøkene på å etablere politistasjoner rundt om i verden.
    - Vi er bekymret for de potensielle implikasjonene i sikkerhetsavtaler og sikkerhetsrelatert cybersamarbeid med Kina kan ha for enhver Stillehavsøy-nasjons autonomi, sa talspersonen.
    Kiribati regnes som strategisk ikke bare gitt sin relative nærhet til Hawaii, men fordi det har en av verdens største eksklusive økonomiske soner, som dekker mer enn 3,5 millioner kvadratkilometer av Stillehavet.
    Kiribati er en nasjon med 115 000 mennesker hvis nærmeste øy er 2160 km sør for Honolulu, og nyhetene kommer mens Beijing fornyer et press for å utvide sikkerhetsbåndene på Stillehavsøyene i en økende rivalisering med USA.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Kiribati - klikk her

Tahiti slo Argentina i strand-fotball
Herauarii Salem scoret en dobbel mens Raimana Li Fung og Roonuo Tinirauaari scoret ett mål hver.
    Seieren ga dem ledelsen i gruppe B med tre poeng etter at puljemotstanderne Spania og Iran spilte uavgjort 6-6.
    Tiki Toa, som vant OFC Beach Soccer Nations Cup i fjor som vertskap, ser etter å ha blitt en bedre plass enn på andreplass både i 2015 og 2017.

Les mer
i Pacific News.

For våre sider om Tahiti/Fransk Polynesia - klikk her

Tuvalu:
Feleti Teo ny statsminister

Feleti Teo ble uten motkandidater valgt til Tuvalus nye statsminister.
    Tuvalus tidligere klima- og utenriksminister Simon Kofe, som ble valgt til parlamentsmedlem, la ut en gratulasjons-melding på X (tidligere Twitter).
    - Det er første gang i landets historie at en statsminister har blitt nominert uten motstand, skrev han.
    Teo er en tidligere administrerende direktør for fiskerikommisjonen for det vestlige og sentrale Stillehavet - mer kjent som Pacific Tuna Commission. Han har også hatt stillingen som riksadvokat i Tuvalu.
    Han vant i valget på atollen Niue i valget 26. januar, og avsatte dermed sin bror og tidligere parlamentspresident, Samuelu Teo.
    Ministrene og deres porteføljer er ennå ikke kjent.

Les mer
i Pacific News.

For våre sider om Tuvalu - klikk her

Leter kvinner i Tonga og Samoa etter et nytt land å kalle hjem?
Et team fra University of Waikato i New Zealand har ett toårig prosjekt for å finne ut hvordan klimaendringer påvirker folk som må forlate hjemlandene Tonga og Samoa.
    Forskere inkluderer professor Sandy Morrison og prosjektleder Lora Vaioleti.
    Violeti sa at en undersøkelse med 600 svar avslørte at det er stor interesse fra tonganske kvinner om å forlate kongeriket, en kjønnsforskjell som ikke gjenspeiles i de samoanske svarene.
    - Kvinner i Tonga ser ut til å være mer villige til å flytte enn menn, men vi fant også ut at mange mennesker har veldig sterke i følelsene. Som du kan forestille deg, var den yngre befolkningen definitivt mer opptatt av å flytte.
    Funnene deres viser også at de ser at klimaendringer allerede skjer, og mange lokalsamfunn forventer uunngåelig forflytning. Denne følelsen ble forsterket av hendelser som Hunga Tonga Hunga Ha'apai-utbruddet, syklonen Gita i 2018 og jordskjelvet og tsunamien i Samoa i 2009.
    Vaioleti sa at for noen av de spurte er valget svært vanskelig.
    - Folk forventer at de i nær fremtid vil måtte flytte på grunn av virkningene av klimaendringer. Vi vet at det skjer, vi vet at folk tenker på det, og vi vet at det er en faktor i folks beslutnings-taking både i Tonga og Samoa, sa hun
.
Les mer
i Pacific News.

For våre sider om Tonga - klikk her

For våre sider om Samoa - klikk her

For Klimanytt - klikk her

 

 

 

Tuvalu:
Klimaendringene forsinker regjeringsvalget

Valget av ny regjering har blitt forsinket med to uker fordi farlig vær stopper båter fra å bringe regjeringsmedlemmer til hovedøya.     
     Dette understreker hvorfor klimaendringer er det viktigste politiske spørsmålet på Stillehavsøyene.
     Tuvalus sittende statsminister, Kausea Natano, mistet sin posisjon den 26. januar.
    Avstemming blant de 16 nyvalgte regjeringsmedlemmene vil avgjøre hvem som skal være statsminister. Men farlige værforhold, inkludert varsel om bølger på 4 meter, har stoppet båter fra å nå hovedøya Funafuti.
    - Fire av de valgte parlamentsmedlemmer sitter fortsatt fast på de ytre øyene, så å velge ny statsminister er ikke mulig nå, sa valgkommissær Tufoua Panapa.
    - Båter har ikke vært i stand til å komme til brygga i Funafutis lille havn, som er utsatt for vestlige vinder, sa havnedirektør Taasi Pitoi. - Høyvann i Funafuti har forsterket problemet. Det flommer noen steder der det aldri har vært flom før, sa han og tilskrev dette til stigende havnivå.
    Tuvalus meteorologiske tjeneste advarte innbyggerne i Funafuti om å holde seg innendørs da en 3,2 meter lang tidevannsbølge oversvømmet øya. Fotografier viser vann som skvulper ved inngangsdørene til boliger, og bølger som slår inn på veiene.
    - Vi er lei av å fortelle historien vår om og om igjen, skrev Maina Talia på Facebook, en klimaaktivist valgt til å representere Vaitupu-atollen.
    Forskere beregner at Funafuti risikerer å bli oversvømmet av tidevann innen 2050, og Tuvalu har inngått en avtale med Australia for å la befolkningen gradvis migrere dit.

Les mer
i Pacific News.

For våre sider om Tuvalu - klikk her

For Klimanytt - klikk her

New Zealand skal hjelpe sydhavslandene mot klimaendringene
En ny finansieringsordning for å styrke motstandskraften mot klimaendringer i Stillehavet har blitt annonsert.
    New Zealands utenriksminister Winston Peters og generalsekretær Sefanaia Nawadra for det regionale miljøprogrammet (SPREP) kunngjorde den nye finansieringen ved SPREPs hovedkvarter i Samoa hovedstad Apia.
    - New Zealand er glade for å gi en økonomisk støtte på 15,2 millioner New Zealand dollar over tre år for å hjelpe SPREP, sa Peters.
    - SPREP er fokusert på å bygge Stillehavets motstandskraft mot de alvorlige truslene som klimaendringene utgjør, og New Zealands investering vil sikre at vi kan fortsette å prioritere dette, sa han.
    SPREP er den regionale organisasjonen etablert av regjeringene i Stillehavet, med ansvar for å beskytte og forvalte miljøet og naturressursene i Stillehavet. Hovedkvarteret er basert i Apia, med andre SPREP-kontorer i Fiji, Marshalløyene og Vanuatu.
    Under et besøket på Cookøyene forpliktet New Zealands regjeringen NZ$16,5 millioner til Cookøyene,  for å takle virkningene av klimaendringer der.
    - New Zealand støtter Cookøyene med NZ$16,5 millioner, for at landet skal kunne handle mer effektivt mot de økende konsekvensene av klimaendringer, sa Peters.
Les mer i Pacific News.
For Klimanytt - klikk her

Undersøkelser av hav-svamper viser at man kan ha undervurdert den globale oppvarmingen
En studie av svamper i havet viser at den globale temperaturstigningen allerede kan ha overskredet 1,5 grader.
    Forskning ledet av University of Western Australia har beregnet 300 år med havtemperatur gjennom undersøkelser av eldgamle hav-svamper.
    Hovedforfatter professor Malcolm McCulloch sa at undersøkelsene viser at den globale oppvarming er undervurdert med 0,5 grader.
Det var fordi under den tidlige industrielle epoken var dårlige og begrenset av skipsruter, sa han.
    - Så når klimapanelet anslår at gjennomsnittlige globale temperaturer har økt med 1,2 grader innen 2020, var temperaturene faktisk allerede 1,7 grader over førindustrielt nivå. Klokken for klimaendringer har blitt fremskyndet med omtrent et tiår av funnene våre.
    Forskningen reiser spørsmålet om gjennomsnittstemperaturene har oversteget Parisavtalen, med sikte på å holde oppvarmingen til under 2 grader – eller om de snart vil gjøre det.
    Han sa at forsøk på å redusere utslipp hadde vært dystre.
McCulloch sa at studien gjorde det enda mer presserende å halvere utslippene så tidlig som 2030, og ikke senere enn 2040.
Les mer i Pacific News.
For Klimanytt - klikk her

Samoa:
Skjønnhetsdronning skapte internasjonal oppmerksomhet for landet

Skjønnhetsdronningen Haylani Kuruppu skapte historie ved å få andreplass i Miss Global konkurransen som nylig ble holdt i Vietnam.     Dette er den høyeste plasseringen en deltager fra Stillehavslandene har oppnådd i den internasjonale konkurransen. Det var 83 deltagere som kjempen om kronen. 25-årige Kuruppu kom på andreplass etter frøken Puerto Rico, Ashley Melendez.
    At en kvinne fra Samoa skulle delta i Miss Global-konkurransen ble møtt med motvilje fra regjeringen i Samoa, men Kuruppus prestasjon ved å oppnå en så høy plassering har gjort folk i landet stolte.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Samoa - klikk her

Marshalløyene:
Situasjonen på øya Kili er forbedret, men ikke nok
Den ytre øya Kili var uten strøm og drivstoff fordi den forrige lokale administrasjonen slo Bikini Resettlement Trust Fund konkurs.
    Den nye administrasjonen, som ble tatt i ed i desember, kalte unntakstilstand på øya for å frigjøre penger.
    Øya har siden fått tilsendt drivstoff og mat, og kraftstasjonen er i gang igjen.
    Nyhetskorrespondent Giff Johnson sa at det er absolutt ingen tvil om at levebrødet til de på øya har forbedret seg.
    - Det har ikke vært strøm på øya på ganske mange måneder, - noe som betyr ingen avkjøling i husene og mat har blitt ødelagt. Det har vært ganske dårlig de siste månedene," sa han.
    - Så bare det å ha elektrisk strøm på øya er et stort skritt fremover.
    Men Johnson sa at selv om det har tatt brodden av den umiddelbare krisen, så trengs det mye arbeid for å fikse problemet på lang sikt.
Forvaltnings-fondet som nå er oppbrukt hadde 70 millioner dollar i 2016, sa han.
    Det bor i overkant av 400 mennesker på øya Kili.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Marshalløyene - klikk her

Marshalløyene:
Unormalt store bølger skadet amerikansk militærbase

Kraftige bølger, forårsaket av en storm, traff en amerikansk militærinstallasjon på atollen Kwajalein. Dette forårsaket skader på øya, samt evakuering av privat personell.
    Flom forårsaket av bølgene, traff også to flyplasser på Ailinglaplap atollen, og etterlot steiner, koraller og rusk. Flyplassen på øya ble stengt. 
    Andre øyer i landet rapporterte om flom og moderate skader.
    Den amerikanske hæren skrev i en uttalelse at omtrent klokken 21.00 den 20. januar traff en serie værinduserte bølger øya Roi-Namur, noe som forårsaket betydelige flom i de nordlige delene av øya.
    En video fra Roi-Namur, en øy i den nordlige enden av Kwajalein-atollen, viser en bølge som treffer den amerikanske hærens spisesal. Den bryter ned dører, slår folk ned og vasker dem inn i anlegget.
    På øya Roi-Namur har den amerikanske hæren sitt mest sofistikerte sporingsutstyr for verdensrommet.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Marshalløyene - klikk her

Nauru:
Bryter de diplomatiske båndene til Taiwan

- Dette var en ventet reaksjon fra Kinas side, forteller seniorforsker Rebekka Åsnes Sagild ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).
    - Dette er ikke første gangen Nauru bryter med Taiwan. Sist gang var i 2002, og da var det brudd i tre år før de opprettet relasjonene igjen, sier hun til Dagbladet.
    Hun mener det ikke er noen tvil om at det er Kina som står bak dette.
    - Det er åpenbart en reaksjon på valget. Beijing trykte på knappen idet de så hvem som vant presidentvalget. Det varr en forventet reaksjon fra Kina, sier Sagild.
    Naurus beslutningen ble kunngjort av landets president David Adeang på myndighetenes Facebook-side.
    Kort tid etter president Adeangs kunngjøring, varslet Taiwans utenriksdepartement at de avslutter diplomatiske forbindelser med Nauru «for å ivareta vår nasjonale verdighet».
    Nauru er en liten øystat i Stillehavet med kun 13 000 innbyggere. Man mener at bruddet har derfor begrenset betydning - annet enn symbolsk.

Les mer
i Dagbladet.

For våre sider om Nauru - klikk her

New Zealand:
- Vi må forberede oss på konsekvensene av klimaendringene!

Klimaforsker Dr. Kevin Trenberth ved University of Auckland sier at det ikke er overraskende» at 2023 var det varmeste året som er registrert.
    Ifølge en BBC-analyse var fjoråret det varmeste som er registrert, forårsaket av menneskeskapte klimaendringer og forsterket av havstrømmen El Niño.
    Hver måned de siste syv årene har Dr. Trenberth og andre forskere fra hele verden analysert data hentet fra 4000 såkalte «argo-flåter» - instrumenter som brukes til å måle havtemperaturer og saltholdighets-nivåer.
   - Hvert år har havet vært varmere enn året før i det siste tiåret, ifølge Dr. Trenberth.
    Havets rolle er avgjørende for å regulere klimaet da det absorberer enorme mengder CO2, samt varme fra solen.
    Dr. Trenberth sa at et varmt hav fører til alvorlige værhendelser, som mer intense sykloner, kraftigere regn og ødeleggende flom.
    - Akkurat nå er vi midt i en sterk El Niño-hendelse , som betyr en oppvarming av det tropiske Stillehavet, langs datolinjen over til Amerika, sa han. - Det påvirker værmønstrene, og stormsporene og jetstrømmene på begge halvkuler der syklonene har en tendens til å gå.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om New Zealand - klikk her

For Klimanytt - klikk her

Papua Ny Guinea:
Statsministeren erklærer unntakstilstand

14-dagers unntakstilstand er erklært i Papua Ny-Guineas hovedstad Port Moresby, etter at mer enn et dusin mennesker ble drept i opptøyer.
    Statsminister James Marape sa at tusen fra militæret og politiet er også er i beredskap, mange av dem har kommet til hovedstaden fra andre deler av landet.
    I en pressekonferanse, omgitt av sine regjerings-støttespillere kunngjorde Marape også suspensjonen av politikommissæren David Manning.
    Marape sa at visepolitikommissæren for operasjoner, Donald Yamasombi, vil være fungerende kommissær så lenge unntakstilstanden varer.
    Andre ledere som er suspendert inkluderer finanssekretær Sam Penias, finansminister Andrew Oaeke og sekretær for avdeling for personalledelseTaies Sansan.
    - Det er ikke godt nok at byråer ikke fungerer ordentlig, noe som har forårsaket oss dette stresset, sa Marape.
    Volden brøt ut med butikker og bedrifter som ble satt i brann sent onsdag. Dette etter at offentlige tjenestemenn, inkludert politi og militære, gikk i streik på grunn av et lønns-problem.

Les mer
i Pacific News.

For våre sider om Papua Ny Guinea - klikk her

El Niño rammer Stillehavet
Noen Stillehavsnasjoner føler effekten av havstrømmen El Niño gjennom for tørre forhold, mens andre får tørke etter nedbør over gjennomsnittet.
    De sørlige Cookøyene har fått under gjennomsnittlig regn de siste seks månedene, til tross for regn forrige uke.
    Meteorologisk direktør Arona Ngari sa at tørre forhold påvirker hele den sørlige gruppen, inkludert Rarotonga.
    - Det som er normalt for oss er omtrent 100 til 200 millimeter nedbør per måned, men det har faktisk gått godt under 50 prosent av normen, sa Ngari.
    På Fiji fikk byen Nadi mindre enn en tredjedel av det normale desemberregnet og hovedstaden Suva fikk halvparten av gjennomsnittet.
    Fiji Meteorological Services fungerende direktør Bipen Prakash sa at selv om det hadde vært noe regn, var det fortsatt betydelig mindre enn normalt forventet for desember - den vanlige våt-sesongen.
    - Vi regner med at denne trenden vil fortsette, sa Prakash. - Vi forventer at vi generelt vil ha tørrere enn vanlig måneder fremover, vi kan få litt nedbør nå og da med passerende bunner med lavtrykk eller tropiske sykloner.
    Meteorologen Ben Noll sa i løpet av de siste tre månedene har Fiji, Tonga, Ny-Caledonia, de sørlige Cookøyene og Wallis og Futuna opplevd de tørreste forholdene, mens andre Stillehavsnasjoner opplevde regn under gjennomsnittet.
    Men øygrupper langs ekvator, som Kiribati - som hadde vært i tørke, hadde nå opplevd mer enn normal nedbør.
    Ueneta Toorua ved Kiribatis meteorologiske senter sa at at over gjennomsnittlig nedbør var forventet å fortsette i løpet av de neste tre månedene. Flere sykloner er spådd for Stillehavet under El Niño.
    Han sa at det var viktig for Stillehavet å være forberedt på flere sykloner, og flertallet når Stillehavet i februar og mars.
    - Vi har vært omtrent en måned nå, fra begynnelsen av januar, uten syklon, men syklonsesongen varer til slutten av april i regionen.
    Noll forventet at El Niño-forholdene ville vare til minst mai.
Les mer i Pacific News.
For Klimanytt - klikk her

Påskeøya (Rapa Nui):
Naturvernere advarer mot å ta selfier med havskilpadder.

Man har startet en kampanje for å øke bevisstheten om sårbarheten til havskilpaddene som bor i havet ved øya.
    Dette er den nyeste innsatsen fra lokale myndigheter og Chiles nasjonale fiskeri- og akvakulturtjeneste for å beskytte to truede arter av havskilpadder som er lever ved Påskeøya (Rapa Nui).
    Kampanjen innebærer kontakter med lokalsamfunnet og turister, med hovedbudskapet å ikke mate eller ta selfies med havskilpadder. På engelsk heter prosjektet: "No more selfies with sea turtles". «Ikke flere selfier med havskilpadder».

    - Målet med kampanjen på Påskeøya er å fremme omsorg og respekt for dyreliv et i havet, sa Paula Alarcón. -Direkte jakt for konsum av kjøtt og/eller egg, bifangst, ødeleggelse av formeringsområder og forurensning av havene utgjør store trusler for skilpadder, men også direkte interaksjon med mennesker genererer stress for havskilpaddene og dårlig håndtering kan forårsake skader.
    Den avsidesliggende øya Rapa Nui er et populært foringssted for grønn- og nebbskilpaddene - kjent for sin vennlighet mot mennesker.
    - I Hanga Rio Rio, en liten strand nær Hanga Roa, er det ikke overraskende at havskilpadder kommer for å svømme ved siden av deg," sa lederen for Sernapesca Rapa Nui-kontoret, Faturangi Tepano.
    - Deres nærhet til kysten skaper store forventninger, og de er så vennlige at, spesielt turister, blir helt ville etter å ta bilder med disse majestetiske dyrene, la han til.
    Myndighetene i Rapa Nui har også oppfordret besøkende og deres lokalsamfunn til å ikke forsøple eller kaste søppel i havet.
    Havskilpadder er blant marine dyr som er mest berørt av plastforurensning, da de ofte forveksler plastposer med å være maneter - en vanlig matkilde for skilpadder.

Les mer
i Pacific News.

For våre sider om Påskeøya (Rapa Nui) - klikk her
For vår artikkel om havskilpaddefangst - klikk her
For vår artikkel: Havskilpadden - utryddingtruet - klikk her
For vår artikkel: Skilpaddemorderen -
klikk her

Fiji:
- Vi vet ikke hva morgendagen vil bringe!

Klimaendringene girøkende temperaturer, hyppigere og mer intenst ekstremvær, stigende havnivå og vær-katastrofer. Dette påvirker folkenes mentale helse.
     Selv om det er usannsynlig at noen region i verden vil slippe unna virkningene av klimaendringer, så er det noen områder som sannsynligvis vil oppleve uforholdsmessig store effekter fra økningen av klimaendringene.     Øynasjonene i Stillehavet er svært sårbare for havnivå-stigning, kysterosjon og orkaner som blir sterkere og sterkere.
    Uforutsigbart vær utgjør en ytterligere risiko for befolkninger som i stor grad er avhengige av tradisjonell fiske for både mat og handel.
    Konsekvensene av klimaendringer utgjør også betydelige risiko'er for den mentale helsen og velværet til menneskene som bor i disse landene, noe man har observerte i en nylig studie med fijianere i landsbyene.
    Som en deltaker sa: - Nå er det som om vi har den varme årstiden hele tiden, nå opplever vi de unormale endringene i været som aldri før.
    En annen kommenterte: - Havnivået er ikke der det pleide, spesielt når det er høyvann. Vi er virkelig bekymret og bekymret.
    Mange deltakere beskrev hvordan disse miljøendringene bidro til tapet av tradisjonelle livsstiler og kulturelle praksiser: - På grunn av klimaendringene er vi veldig bekymret for vår fremtidige generasjon. Selv om vi fortsatt kan spise fisk, vi vet ikke hva morgendagen vil bringe!
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Fiji - klikk her
For Klimanytt - klikk her

--------------

 

Tuvalu:
Australia sier at den foreslåtte avtalen dreier seg om felles interesser

Den australske regjeringen sier at avtalen som sier at alle Tuvalus innbyggere skal kunne flytte til Australia oppnår «delte interesser". Dette som svar på kommentarer fra tidligere Tuvalu-statsminister og leder av opposisjonen, Enele Sopoaga, om at han vil dumpe avtalen hvis han blir statsminister..
    Onsdag sa Sopoaga til media at «det var en høylytt motstand» rundt denne unionen i landet, som han mener undergraver Tuvalus suverenitet.
    Et sentralt aspekt ved avtalen, som ble undertegnet 9. november i på hovedøya Rarotonga i Cookøyene, er en løsning på klimaproblemer, som vil tillate tavaluanere å bosette seg i Australia. Dette mot at den australske regjeringen har vetorett over Tuvalus utenlandske sikkerhetsordninger.
    Tuvalus statsminister Kausea Natano har sagt at den bilaterale avtalen er til det beste for folket hans, men den har blitt fordømt av politiske overvåkere i Stillehavet, som den hevder at avtalen er lite gjennomtenkt og ensidig i Australias egne sikkerhets-interesser.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Tuvalu - klikk her
For "Tidlige statsminister sier avtale med Australia er skamfull" - se lenger ned eller klikk her

Cookøyene:
Populært badested beryktet for drukning

Direktøren for Cookøyenes turisme sier sier at Avaavaroa Passage, som er et populært badested for å se skilpadder, er beryktet for drukning.
    Tony Thorp, en 50 år gammel mann fra New Zealand-mann, døde der den 18. desember .
Thorp var i Rarotonga for bryllupet til sin søster, Sarah Thorp-Adams.
    Hun sa i en skriftlig uttalelse at broren hennes druknet i en farlig havstrøm.
    - Tilskuere og lokalbefolkningen prøvde å redde ham og druknet nesten selv, men han klarte ikke å holde det gående lenger, sa hun. - Han prøvde, han kjempet.
    - Tony hadde en enorm kjærlighet for sjøen og ønsket å se noen skilpadder før han skulle fly tilbake til New Zealand. Vi er i sjokk og knust av følelser, sa hun.
    Thorp-Adams sa at broren hennes var en god svømmer og en trent dykker.
    En talsperson for politiet bekreftet at Thorp hadde druknet, basert på rettsmedisinerens rapport.
    Turistsjef Karla Eggelton sa i løpet av det siste året hadde mye arbeid blitt gjort for å utdanne besøkende om farene ved passasjen.
Hun sa at skiltene også forteller folk om ikke å svømme.
    - Avaavaroa-passasjen er en åpning fra lagunen til Stillehavet, og med det er det noen sterke understrømmer som kan dra deg ut av lagunen og ut i havet, spesielt ved høyvann, sa hun.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Cookøyene - klikk her
For vår artikkel om bading i sydhavet - klikk her

«Stillehavs-FN»:
- Forhandlingene på klimamøtet i Dubai møtte veisperringer ved ordene «fase ut fossilt brensel»

På den siste forhandlings-dagen på det internasjonale klimamøtet COP28, tok Karlos Moresi Lee, rådgiver for Pacific Islands Forum («Stillehavs-FN»), de utfordringene som de små øystatene står overfor. Grunnen til at de presser på for et sterkt språk ved utfasingen av fossilt brensel.
    Lee sa at deltagerne fra øystatene var opp til sent på kvelden og engasjerte seg i diskusjoner på høyt nivå.
    Tekstutkastet som dukket opp rundt etter klokken 18 mandag kveld fikk umiddelbare svar fra medlemslandene.
    - Språket for utfasing av fossilt brensel ble svekket og utvannet i tekstutkastet, og ga landene muligheten til å enten fase ut eller oppgradere fossilt brensel, med vage tidslinjer, sa Lee.
    - Vår posisjon er klar: Vi ønsker et avgjørende grep mot utfasing av fossilt brensel på grunn av de miljø- og klimaendringene våre nasjoner står overfor." sa Lee i en media-møte i Dubai.
Les mer i Pacific News.
For Klimanytt - klikk her
For Pacific Islands Forum - klikk her

Klimakonferansen i Dubai:
Forsterker stillehavslandenes rop om klima-handling

Midt i Stillehavets uberørte vann og frodige grøntområder forsvinner land sakte. Selv nasjonenes eksistens trues av de pågående virkningene av klimaendringer. 
Dette er ikke en fjern framtids-fantasi, men en dyster realitet som mange små øystatene står overfor.
Det dreier seg om land med begrensede ressurser, som er geografisk isolert, og som allerede opplever virkningen av havnivå-stigning, saltvanns-inntrenging og ekstreme vær-hendelser som blir verre og verre år for år . Land som er kritiske stemmer når det gjelder å bestemme veien videre for den globale klima-agendaen.
Når FNs klimakonferanse tar slutt, er det ikke mulig å forsterke Stillehavs-stemmer og -løsninger.
Ta en nasjon som Tuvalu: det høyeste punktet over havnivået ligger bare 4,6 meter.
For innbyggerne i Tuvalu er dette ikke bare enda et møte midt i Dubais glitter og glamour, det er en kamp for tilværelsen.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Tuvalu - klikk her
For Klimanytt - klikk her

Klimakonferansen i Dubai:
Arrangørlandet planla å bruke klimasamtaler til å gjøre olje-avtaler

De Forente Arabiske emirater planla å bruke sin rolle som vert for FNs klimasamtaler som en mulighet til å inngå olje- og gassavtaler.
Lekkede orienterings-dokumenter avslører planer om å diskutere avtaler om fossilt brensel med 15 nasjoner.
    FN-organet som er ansvarlig for COP28-toppmøtet fortalte BBC-vertene var forventet å handle uten partiskhet eller egeninteresse.
UAE-teamet benektet ikke å bruke COP28-møter til forretningssamtaler, og sa "private møter er private".
    Den nektet å kommentere det som ble diskutert i møtene og sa at arbeidet har vært fokusert på "meningsfull klimatiltak".
Der var inkludert foreslåtte samtaler som sa at UAEs statlige oljeselskap, er "villig til i fellesskap å evaluere internasjonale LNG-muligheter [flytende naturgass]" i Mosambik, Canada og Australia.
    Dokumentene tyder også på å fortelle en colombiansk minister at UAEs statlige oljeselskap "står klar" til å støtte Colombia for å utvikle sine fossile brenselressurser.
    Det var også «samtalepunkter» for 13 andre land, inkludert Tyskland og Egypt, som foreslår å fortelle dem at UAEs statlige oljeselskap ønsker å samarbeide med myndighetene deres for å utvikle fossile brenselprosjekter.
Les mer i Pacific News.
For Klimanytt - klikk her

Tuvalu:
Tidlige statsminister sier avtale med Australia er skamfull

Australia har lovet at alle innbyggerne i Tuvalu skal få flytte til Australia, men tidligere statsminister Enele Sopoaga sier at avtalen er bare tull, skamfull og svært skremmende.
    Avtalen ble lansert av Australias statsminister Anthony Albanese på Pacific Forums (Stillehavs-FN) møte i Cookøyene nylig. Avtalene lover at det skal bli en gradvis flytteprosess som tillater 280 folk å flytte per år. De vil kunne komme til Australia for å bo, arbeide og studere. Dette fordi klimaendringene med stigende havnivå truer det lavtliggende landet.
    Enele Sopoanga skriver i en artikkel at folkene i Tuvalu ikke ble forspurt og ba initiativet ikke ble tatt opp i parlamentet. Han mener at det ikke dreier seg om respons på klimaendringene, men at Tuvalu på den måten vil bli en del av Australia som landet var for 45 år siden. At Australia vil kunne ta kontroll over Tuvalus fiske-rettigheter i Stillehavet og også påvirke landets internasjonale sikkerhet.
Les mer i Pacific News.
For våre sider om Tuvalu - klikk her
For Klimanytt - klikk her

Tuvalu:
Hele landets befolkning får flytte til Australia!

Australia har tilbudt Tuvalus 11.200 innbyggere sikkerhet mot klimaendringene.
    Australias statsminister Anthony Albanese har annonsert en historisk avtale med det lavtliggende landet, som lar hele landets befolking tillatelse til å flytte til Australia.
    Det skal bli en gradvis flytteprosess som tillater 280 folk å flytte per år. De vil kunne komme til Australia for å bo her, arbeide og studere.
    Ifølge avtalen så vil Australia kunne ha en viss kontroll med landets forsvar og sikkerhet. Det er den første gang at et land i Stillehavet har gjort en slik dominerende avtale med Australia.
    Albanese var på Pacific Forums (Stillehavs-FN) møte i Cookøyene og et hovedemne han tok opp med de regionale lederne var følgende av klimaendringene.
Les mer i ABC Nyheter.
For våre sider om Tuvalu - klikk her
For Klimanytt - klikk her

Klimaforkjemper ut mor fossil-industrien
En klimaforkjemperen fra Stillehavet, Suluafi Brianna Fruean, har sammenlignet sitt første møte i FN med en barneskole:
    - Det var første gang jeg var i FNs generalforsamling, sa Suluafi. - Jeg satt der og så på alle deltagerne, og de minnet meg på en måte om barneskolen.
    - Det lærerne våre alltid fortalte oss var; Vær snill mot klassekameratene dine og naboene dine, rydd opp etter deg selv og vær forsiktig med hva du sier. Men klimaambisjon er ikke noe vi så mye til fra deltagere, inkludert USA, hvis statsoverhode ikke var til stede, sa Suluafi.
    Blant de som viste ambisjoner var Chile og Tuvalu, som kalte fossilt brensel som olje, gass og kull som skyldige for av klimakrisen. 
    - Hvordan kan vi snakke om kampen mot klimaendringer hvis vi ikke nevner hvem vi kjemper for? Ord er viktig. Det er ord som bokstavelig talt kan bety at øyene våre synker eller overlever."
    Suluafi ønsket også å motbevise en stor «misforståelse» frambragt av den vestlige verden.
    - Folkene fra landene i Stillehavet ø
nsker ikke å flytte fra sine øyer, understreket hun.
Les mer
i Pacific Islands Report.

For Klimanytt - klikk her

Niue og Tuvalu er "bekymret, forferdet, skuffet" over utslippene fra Fukushima
Niue og Tuvalu har uttrykk bekymringer når det gjelder utslipp av renset avløpsvann fra atomkraftverket i Fukushima.
    
Et "kontrollert utslipp" startet rundt klokken 13 torsdag den 24. august (japansk tid).
   Niues guvernør Dalton Tagelagi sier at landet hans er bekymret for utgivelsen ettersom konsekvensene for menneskers helse og miljø fortsatt er uklare.
    - Størstedelen av befolkningen på Niue er kystfolk, og havet er en integrert del av vår kultur, tradisjoner og levebrød, og vi må beskytte det for enhver pris, sa han.
    - Dette utslippet av renset kjernefysisk avløpsvann er et grenseoverskridende og intergenerasjons-problem, la han til.
    I Tuvalu sa finans- og utviklingsminister Seve Paeniu at han er «bekymret, fortvilet, skuffet og litt overrasket» over at Japan – som har førstehåndserfaring med kjernefysisk materiale – nå slipper atomavfall ut i Stillehavet.
    - Tuvalu har omtrent 45 prosent av sine totale inntekter fra fiskerier og fiskeriressurser gjennom lisensavgifter til utenlandske fiskeflåter som fisker i våre omkringliggende farvann, sa han og la til:
    - Ikke bare det, levebrødet til folket vårt er utelukkende avhengig av det marine livet, av fiskeriressursene rundt våre farvann.
    Fijis statsminister Sitiveni Rabuka har uttrykt sin støtte til løslatelsen, og sier han er fornøyd med IAEA-rapporten.
    Pacific Islands Forum har ikke tatt et fast standpunkt på den ene eller andre måten, men generalsekretær Henry Puna har sagt at han beklager det faktum at Japan har begynt å slippe ut før vitenskapsteamet fra Pacific Islands Forum har bekreftet at det er trygt å gjøre det, men han understreket at Japan er en suveren nasjon.
Les mer i Pacific Islands Report.
For våre sider om Niue, klikk her

For våre sider om Tuvalu, klikk her

Fiji og Kiribati oppfordret til å hindre leting etter mer fosfat på Banaba-øya
En talsperson i en landsby på øya Rabi oppfordrer regjeringene i Fiji og Kiribati til å stoppe en leteprosess av et australsk gruveselskap for å utvinne det gjenværende fosfatet på øya Banaba.
    Rabi er hjemsted for mange folk fra Banaba.
15. august sendte Rabis administrator, Iakoba Jacob Karutake, et brev til Centrex Ltds administrerende direktør Robert Mencel som som hadde sagt at forslaget om utvinning hadde gått gjennom "fremtredende medlemmer av samfunnet".
    Toanuea Taratai sa imidlertid at verken Banaban-samfunnet på Rabi-øya eller folk på Banaba noen gang ble konsultert.
    Taratai sa at intervensjon fra begge regjeringer var nødvendig å handle før det var for seint:
    - Vi må stoppe all prosessen som er i gang nå, før det er for sent, før de gjør en avtale om neste trinn. Jeg tror at mens det er på et tidlig stadium, så må vi stoppe alt - stoppe det, sa han.

Les mer
i Pacific Islands Report.

For våre sider om Kiribati, klikk her
For våre sider om Fiji, klikk her

Kiribati:
Folk fra øya Banaba ber om unnskyldning fra New Zealands regjering for gruvedriften og forflyttingen

Banaba-samfunnet søker rettferdighet for det som skjedde med øya deres og folkene.
    Det var på begynnelsen av 1900-tallet at Banaba, eller Ocean Island som øya da het, ble utvunnet for fosfat. Dette resulterte i et goldt og ubeboelig land som tvang folket til å flytte og bosette seg på Rabi Island i Fiji i 1945.
    Gruveprosjektet på øya ble ledet av British Phosphate Company, eid av Australia, Storbritannia og New Zealand, og er en historie som stort sett er ukjent eller glemt.
    Dagens Banaba-beboere sier at de fortsatt lever med sorgen og traumene forårsaket av den destruktive praksisen. De påpeker at de ikke bare mistet landet sitt, de mistet også språket og deres kulturelle identiteten.
    Flyttingen av Banaban-folket har betydd at deres rettigheter og landutvikling er ivaretatt av Kiribati, som Banaba er en del av, - og Fiji som Rabi Island tilhører fysisk.
     Banaba-beboeren Itinterunga Rae Bainteiti beskriver det som "å falle inn i sprekkene mellom to land". Pluss at hvis Banaba-samfunnet skal komme videre og gjenopprette følelsen av verdighet, må de få formell unnskyldning fra New Zealands regjeringen.
Les mer i Pacific Islands Report.
For våre sider om Kiribati, klikk her

Hawaii:
Innfødt tjenestemann skylder på klimaendringer og kolonisering for skogbrann

Styrelederen for Office of Hawaiian Affairs sier at skogbrannene på Maui delvis ble forårsaket av klimaendringer og kolonisering.
    Carmen Lindsey sa som kanaka (innfødt hawaier), så kunne ingen ord beskrive ødeleggelsene og tapene i Lahaina. Lahaina var den tidligere hovedstaden i Hawaii, på øya Maui.
    - Brannene i dag skyldes delvis klimakrisen, en historie med kolonialisme på øyene våre, og tapet av vår rett til å forvalte vår kultur, ?aina og wai, sa hun.
    - I dag har vi sett våre dyrebare kulturelle eiendeler, vår fysiske forbindelse til våre forfedre, våre minnesteder - alt gå opp i røyk. De samme vestlige kreftene som prøvde å slette oss som et folk, truer nå vår overlevelse med sin destruktive praksis, la hun til.
    Ifølge USAs folketelling for 2019 bor rundt 355 000 innfødte hawaiere eller stillehavsøyboere på Hawaii, av en total befolkning på rundt 1,4 millioner.
    Minst 110 mennesker er bekreftet døde, mens mange andre er savnet.
    Hawaii-guvernør Josh Green sa til media at antallet innbyggere som fortsatt ikke er gjort rede for er "sannsynligvis fortsatt over 1000".
Les mer i Pacific Islands Report.
For våre sider om Hawaii, klikk her

Japan har startet å slippe ut kjølevann fra Fukushima-kraftverket i Stillehavet
Som varslet har Japan startetå slippe ut behandlet kjølevann fra atomkraftverket i Fukushima. Det opplyser kraftleverandøren Tepco.
    Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sier kjølevannet ikke utgjør noen trussel mot mennesker eller miljøet når det slippes ut i Stillehavet. Likevel har både lokale fiskere og naboland som Kina protestert mot planene. Kina har også truet med «tiltak».
    Det oppsto en nedsmelting i en av reaktorene i Fukushima etter et jordskjelv og en påfølgende tsunami i 2011. Selv om reaktorene ikke lenger er i drift, må de fortsatt kjøles ned med vann som lagres i tanker.
    På grunn av plassproblemer er det laget en plan for å pumpe det behandlede kjølevannet ut i havet gjennom en én kilometerlang tunnel.     Vannet skal først renses og tynnes ut med sjøvann. Det er ventet at det vil ta 30 år å kvitte seg med drøyt 1,3 millioner tonn vann.

Les mer
i Dagsavisen.

Hawaii:
Skogbrann tok mange liv

Man har til nå bekreftet at minst 89 personer døde under skogbrann på øya Maui.
    Brannen er nå registret som den mest dødelige i USA på hundre år. Det var Hawaiis guvernør Josh Green som kunngjorde den siste oppdateringen, men man vet enda ikke det endelige tallet på omlkomne.
    
Tidligere var det den såkalt Camp Fire brannen i nordlige California i 2018 som har tatt flest liv, der døde 85 personer.
    Omtrent 80 prosent av den historiske byen Lahaina på øye Maui er lagt i ruiner ifølge myndighetene. Folk måtte kaste seg i sjøen for å flykte fra flammer og røyk.
    Maui er Hawaiis nest største øy, med nærmere 200.000 mennesker.
Les mer i VG.
For våre sider om Hawaii, klikk her

Utviklingshjelp – hjelp eller hindring for stillehavsland?
De er de som spør om kinesisk bistand til land i Stillehavet gjør gjeldssituasjonen til landene verre.
    I løpet av de siste tiårene har Kina gitt milliarder av dollar i bistand til nasjoner som Tonga, Samoa, Fiji, Vanuatu, Kiribati og Salomonøyene. I følge Lowy Institute i Australia var den totale bistanden til Stillehavsnasjoner i 2019 hele 2,44 milliarder dollar.
    I 2022 viste Tongas nasjonalbudsjett en gjeld til utlandet på 195 millioner dollar , noe som er 36 prosent av bruttonasjonalproduktet, hvorav to tredjedeler skyldtes Kinas prosjekter.
    Carol Li, en stipendiat ved Hawaii's Pacific Forum - et utenrikspolitisk forskningsinstitutt - fortalte at det var land hadde fått gjeld etter å ha tatt på seg kinesiske utviklingsprosjekter som ikke ga avkastninger fra investeringene.
    - Land som Tonga har mye gjeld som de kanskje aldri vil kunne betale tilbake, sa Li. - Kina gir utviklingshjelp til en svært lav kostnad, men samtidig tror jeg at mange av disse prosjektene er kortsiktige løsninger som ikke er det lokalbefolkningen ønsker eller trenger, og som påvirker økonomien deres.
Les mer i Pacific Islands Report

New Zealand:
Melodownz, Sam V, Olivia Foa'i blant vinnerne under Pacific Music Award

Det var en kveld med feiring da Stillehavs-musikere fra New Zealand ble fikk priser ved Pacific Music Awards 2023.
    Prisene har blitt gitt årlig siden 2005, og fremhever den viktige rollen Stillehavsmusikk spiller når det gjelder å definere kultur og identitet.
    Årets store vinnere inkluderte rapperen Melodownz, R'n'B crooner Sam V og sangerinnen Olivia Foa'i.
    Stillehavs-radiostasjonen 531pi ble spesielt anerkjent for 30 års kringkasting. Stasjonen spiller utelukkende Stillehavsmusikk og sender språkprogrammer som henvender seg til første- og andregenerasjons Stillehavsmigranter.
    Olivia Fa'i, kjent som sangerinnen fra filmen Vaiana (Moana) og gruppen Te Vaka, tok ut prisen for beste kvinnelige artist i Stillehavet, og hun sa at det var nervepirrende å fortsette arven fra tidligere vinnere.
Les mer i Pacific Islands Report

Rarotonga-avtalen kan bli undergravd hvis Stillehavslederne ikke motsetter seg Japans dumping av atomavfall
En folkerettsekspert sier at Stillehavsledere, inkludert Australia og New Zealand, kan undergrave målene til avtalen om atomfri sone i Sør-Stillehavet, ellers kjent som Rarotonga-traktaten.
    Duncan Currie sa at regionale ledere gikk på en fin linje ved ikke å motsette seg den forestående utslipp av radioaktivt avløpsvann fra Japan til Stillehavet.
    Generalsekretær Henry Puna i Pacific Islands Forum (PIF) sa at artikkel syv i Rarotonga-traktaten pålegger stater som har undertegnet en forpliktelse til å "hindre dumping" i lys av arven etter atomvåpentesting i regionen.
    Forumet har denne uken bekreftet sin holdning til den kommende utgivelsen og kaller det "et problem med betydelige grenseoverskridende og transgenerasjonelle konsekvenser".

Les mer
i Pacific Islands Report.

Atomeksperter ville drikke Japans rensede radioaktive avløpsvann
Uavhengige atomeksperter har tilbudt seg å drikke vann og spise fisk fra Stillehavet etter at Japan har dumpet sitt atomavløpsvann i havet.
    Japan planlegger å dumpe over én million tonn med behandlet radioaktivt avløpsvann fra det skadede Fukushima kjernekraftverket ut i Stillehavet over 30 til 40 års periode, med start en gang i år.
    New Zealand og australske eksperter fortalte media at Japan har gode intensjoner.
Ekspertene sa at de tror at så lenge avløpsvannet er testet før det slippes ut, vil operasjonen være trygg. To gikk til og med så langt som å si at de ville ta en slurk av det rensede avløpsvannet.
    Det forurensede vannet har blitt brukt til å kjøle ned den smeltede reaktoren til det skadede Fukushima Daiichi kjernekraftverket.
    Mer enn 1000 tanker er nå fulle og Tokyo Electric Power Company (TEPCO) går tom for lagringsplass.
    Japan har sagt at man vil behandle vannet for å sikre at det er ufarlig. De vil også fortynne vannet og deretter slippe det ut i Stillehavet.
Les mer i Pacific Islands Report.


DNA-forskning viser at asiatisk bønder befolket Stillehavsøyene
En professor fra Massey University i New Zealand's har funnet at bønder fra Asia var de første menneskene til å bosette seg i Stillehavet, for tusenvis av år siden.
    Forskningen, som har blitt publisert i tidsskriftet Nature, kommer fra DNA utvunnet fra 3000 år gamle skjeletter i Vanuatu og Tonga.
    Det tilbakeviser teorien om at de tidligste Stillehavs-bosetterne overveiende kom fra Papua.
    En av forfatterne, professor Murray Cox, sa at denne forskningen kan føre til helsemessige forbedringer for maoriene og andre Stillehavsfolk ved å hjelpe forskerne å forstå deres genetiske bakgrunn.
    - Ved å forstå hvor de fikk sine gener fra og hva disse genene betyr så håper vi å få en bedre forståelse av hva som skjer i disse befolkningsgruppene i dag - og ut i fra det kunne bedre helsetjenestene, sa han.
Les mer i Pacific Islands Report.

British Museum med sydhavsgjenstander på internett
Det engelske museet har lagt tusenvis av gjenstander fra hele Stillehavet på internett.
    Museets melanesiske, polynesiske og mikronesiske samlinger omfatter alle tenkelige gjenstander fra et geografisk område som strekker seg fra i Papua (indonesisk provins) i vest til Påskeøya (Rapanui) i øst. Det er våpen, masker, kanoer, fiskeutstyr, hellige gjenstander og husholdningsgjenstander. Pluss treutskjæringer fra mange øyer, samt hundrevis av spesielle og historiske elementer, som en maori fjærkappe i full lengde som ble plassert på begravelses-kisten til en av New Zealand tidligere statsministere, Richard Seddon, i 1906.
For å komme til musets sydhavssider
, klikk her


UB40 med musikkvideo fra Samoa
Tusenvis av musikkelskere over hele verden vil nå få et glimt av Samoa takket være det verdenskjente reggae-bandet UB40.
Musikkvideoen er tilgjengelig på Youtube -
klikk her


14 Ting du bør sjekke før du reiser
1. Sjekk at passet er gyldig og at det ikke er skadet.
2. Noen land krever seks måneders gyldighet etter turens avslutning, og blant annet USA krever maskinlesbart pass.
3. Nødpass koster like mye som et ordinært pass, 450 kroner for voksne og 270 for barn under 16.
4. En del land krever visum av norske borgere. Landets ambassade, turoperatøren eller reisebyrået vil kunne gi deg svar.
5. Sørg for å undersøke om det er vaksiner du bør ta.
6. Pakk et lite reiseapotek med plaster, smertestillende og rikelig av eventuelle medisiner du går på.
7. Ha alltid med deg minst to betalingskort, som du oppbevarer på ulike steder.
8. Noe kontanter er lurt å ha, i mange land er kortbruk langt mindre utbredt enn i Norge.
9. Noter nummer for bankenes og mobilselskapets sperretjenester dersom du skulle bli frastjålet kort og mobil.
10. Ta kopier av pass, førerkort og reisedokumenter som du oppbevarer et annet sted enn originalene.
11. Trenger du strømadapter dit du skal? Dette er smart å ha med seg så du slipper å bruke tid på å kjøpe underveis.
12. Få naboen til å ta inn post og aviser - eller bestill oppbevaring hos Posten og frys avisabonnementet.
13. Dobbeltsjekk sikkerhetsinnstillingene dine på Facebook før du deler sommerens reiseplaner. Sørg for at bare dine venner får se dine statusoppdateringer.
14. Sjekk at alle brannalarmer fungerer før du reiser.

Er ungdomskilden funnet på Påskeøya?
Et stoff som finnes i jordsmonnet på Påskeøya kan bidra til å forsinke aldringsprosessen hos mennesker.
    Stoffet, som ble oppdaget i 1970 og har fått navnet rapamysin, har nå blitt behandlet av amerikanske forskere og testet på mus. De som fikk rapamysin levde betydelig lenger enn mus som ikke fikk behandling.

Les mer i VG
Les mer i Firdaposten

- Jeg var verdens første klimaflyktning!
Det sier vår redaktør Terje Dahl i en kommentar til at FN betegner beboerne fra Carteret-øyene som verdens første klimaflyktninger.
   Ifølge en rapport fra FN skal folkene fra Carteret-atollen i Papua Ny Guinea blir verdens første klimaflyktninger.
   - Vår datter, min kone og jeg ble kalt verdens første klimaflyktninger av media verden over da vi kom til Norge mot vår vilje i 1995: Vi opplevde jo livstruende orkaner i et land som ifølge lærebøkene ligger for nære til å ha orkaner - og vi hadde også hørt via FN-rapporter at Tuvalu vil forsvinne i havet på grunn av havstigningen forårsaket av den menneskeskapte globale oppvarmingen. Vi turte ikke å risikere livet til vår lille datter og flyttet vekk fra alt vi hadde kjært.
   Terje og hans lille familie flyttet til Norge, og har siden den gang gjort alt han kan for å opplyse den norske befolkingen om hva klimaendringer egentlig betyr: At liv står i fare.
   - Jeg fikk også et brev fra Norges Språkråd om at ordet klimaflyktning ble tatt inn i det norske språket på grunn av meg, sier Terje og legger til at hans kamp for å opplyse om klimaendringene ikke er lett:
- Folk glemmer så fort, de ser ut til å tro at klimaendringene startet i går, men det er jo slettes ikke tilfelle!
   I år 2000 startet Terje sin internettavis Klimanytt, med nyhetene fra avisene når det gjelder klimaendringer og klimapolitikk. For å komme til det klikk her.
    Terje Dahl har laget en dokumentar med utgangspunkt i at han hadde forlatt sitt hjem i sydhavet på grunn av klimaendringene.
Les mer

Se film
på YouTube
Hør og les sak på radio P3s Osenbanden.
Nyhet-spesial:
Bilder fra sydhavet, men ikke tekst!
- Det er påfallende hvordan reisebyråer og aviser viser bilder fra sydhavet, men omtaler andre steder, sier vår redaktør Terje Dahl.
Les mer
Seilbåt funnet uten en eneste ombord - man kaller det et spøkelsesskip

Les mer
Sydhavsruiner på planeten Mars?
Les mer
Norske Grete opplevde tre orkaner på Cookøyene
Les mer

Tuvalu høyvann: Det gikk bra!
Les mer
"Unnskyld at vi spiste han!"
Les mer
Klimaforandringene:
Tuvalu til rettssak mot USA og Australia!

Les mer

Norske Kari Boye Yong om Pitcairnsaken:
"Jeg bodde der i over 20 år og hørte aldri om voldtekt og misbruk av ungjenter!"

Les mer
Orkankatastrofen på Tikopia:

Nettmøte med redaktør Terje Dahl i Dagbladet!

Les mer
i Dagbladet (2003).Nekrolog
Thor Heyerdahls livsseilas er slutt!
Thor Heyerdahl er død, nasjonalsymbolet måtte gi opp kampen mot kreften.
Les nekrolog


Kronikker - eldre:
SKJEBNEUKE FOR FIJI
Les kronikken

GERILJAKRIG I VEST PAPUA
Et nytt Øst-Timor i Stillehavet
Les kronikken

FLYKTNINGER AVLØSER KOPRA SOM INNTEKTSKILDE FOR STILLEHAVSNASJONER
Les kronikken

Kina på offensiven i Stillehavet
Les kronikken

Fiji: Krise eller farse?
Les kronikken


Borgerkrig i Stillehavet.

Les kronikken

Diverse eldre stoff
Stor suksess på reiselivsmessen!
- Sonia og Olav fikk stor oppmerksomhet for sin sydhavsdans, sier redaktør Terje Dahl.
Les mer
For å se et videoklipp av dansen - klikk her

Redaktør Terje Dahl var på tv
- Klimaforandringen i Tuvalu er et globalt problem, sa vår redaktør Terje Dahl på NRKs debattprogram Standpunkt - hvor klimaforandringen ble tatt opp.
Les mer
For å komme til KlimaNytt, klikk her.

For å komme til Standpunkt, klikk her.
For å se video av Standpunkt, klikk her.


Til toppen
 
For daglige nyheter fra sydhavet på engelsk:
Les Pacific Islands Report

Tjene penger?
Vi kan nå tilby meget god provisjon til selgere av annonseplass.
Les merFor media som ønsker å ta kontakt med vår redaktør Terje Dahl: Han kan nåes lettest på email terje@sydhav.no.

S
cience-fiction med sydhavsmiljø

I sin science-fiction roman "I Vårt Billede" lar Terje Dahl en ganske så menneskelig utseende romfarer fra en annen planet crashlande på en sydhavsøy hvor folkene befinner seg på steinaldernivå.

Les mer


Over 100 000 sidevisninger

Vårt nettmagasin er verdens største i sitt slag og har over 100 000 side-visninger i måneden.
   - Jeg syntes at det er veldig hyggelig at "Sydhav" er så populært, sier vår redaktør Terje Dahl, - Jeg tror nok også at annonsørene sitter pris på at vi har så mange lesere!

   Vår redaktør kan fortelle at han så gjerne skulle ringt rundt til potensielle annonsører, men at han verken har tid eller anledning selv:
   - Det er jo gode penger å tjene for den som skaffer annonser, så skulle gjerne ønske at jeg var den rette personen!
   Vår redaktør forteller at det ikke kreves noen spesielle kunnskaper eller utdanning for å skaffe annonser, men at erfaring fra salg er en fordel.
   - En del av det forberedende arbeidet, som brev og e-mail, kan tilrettelegges og sendes ut av redaksjonen, men den telefonkontakten og oppfølgingen som er nødvendig for å selge annonseplassen ønsker viå overlate til andre, sier han.
   I Dagbladets avstemming om drømmereiser var det ingen tvil om hvor nordmenn helst ville reise: Sydhavet kapret rundt 25 prosent av stemmene - et godt stykke foran andre drømmemål!
   - Med den besøksmengden vi nå har på sidene våre burde snart produsenter for reiserelaterte produkter og tjenester stå i kø! Sier Terje Dahl. - Ja, vil for de som vil sikre seg en bra plassert bannerannonse eller sponsoromtale er det bare å sende oss en e-mail: post@sydhav.no

Har du lyst til å tjene gode penger ved å selge annonseplass for oss? Klikk her.


forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt video | musikk | mathelse | mysterier | penpals |   linker | billetter | kontakt 

Terje Dahls spennende bøker
- som ebøker til k
un kr.150,- pr bok.
Les mer
Det siste paradis Paradiset Jeg Fant!
Paradiset Farvel! tur-retur
I Vårt Billede - science fiction.
3 bøker gir 10 prosent rabatt!


Det siste paradis

"Det Siste Paradis"
Boken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.

Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.