forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt| video | musikk | mat |  helse | Tangaroa | Robinson | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

Gullskatt fra spansk skip.Tapte gullskatter
venter på
deg!
Google hadde skattekart som aprilspøk,
men at det finnes skatter for store verdier
i Stillehavet er ingen spøk. Mange sunkne spanske galeaser er enda ikke funnet, og
at pirater skjulte byttet på øyer i Stillehavet
vet man!

Internettgiganten Google kom i 2013 med en aprilspøk som kanskje slo mer an i utlandet enn Norge: Under Google Maps kunne man gå inn på kart med skjulte skatter over hele verden. I en Youtube-video viste de hvordan deres "undervannsteam" hadde funnet en kiste med skattekartene til sjørøveren Captain Kidd, og forklarte at man hadde "3D-nanoskannet" sjørøverkartene og lagt dem inn i Google Maps. Ved å skinne sollys på dataskjermen, koble sammen mobiltelefoner som et puslespill eller å varme laptopens skjerm over komfyren skulle man avdekke skjulte symboler som viste hvor skattene lå.
Galeas på havet.
Galeas på havet
Tapte skatter finnes
Vel, nå var jo dette bare en aprilspøk, men tapte skatter skal finnes på øyene i sydhavet - både på land og i havet.
     Ferdinand Magellan var den første til å seile ut i Stillehavet, i 1520. Etter det ble det en ganske omfattende trafikk til det som ble kalt "krydderøyene", i første rekke Filippinene. Det hendte ofte at man hadde med seg med sølv og gull man hadde røvet fra inkaene i Sør-Amerika, for å bringe det tilbake til Spania eller bruke sølvet som byttemiddel. Selvsagt var det å seile i Stilehavet forbundet med mer fare enn Atlanterhavet, det er jo ikke så lett å se korallrevene som kranser øyene og forlis var ofte ikke å unngå.
     I de seinere år har man funnet spanske galeaser ved øyene Guam og Saipan i Mikronesia og berget store verdier, som gullmynter og juveler. Man vet at flere enn 40 spanske skuter med gull, sølv og krydder til den spanske kongen forsvant på sin ferd over Stillehavet - og de fleste er enda ikke funnet. Selvsagt var engelske pirater på jakt etter gullet til den spanske armadaen, kalt "skatteflåten", og siden de ikke hadde noen særlig lyst til å gi fra seg
Noen sjørøvere fantes ikke!
Noen sjørøvere fantes ikke!
verdiene til det engelske kongehuset hendte det at grov dem ned i full fart på isolerte øyer da engelske krigsskip fikk øye på dem. Og det var ikke alltid de fikk sjanse til å returnerte for å hente skatten, for man var ikke nådige mot slike luringer - galgen ventet den!
Forliste skip med gull
Flere såkalte sjørøverskatter har blitt funnet gjennom årene. Og man har altså funnet forliste skip med gull og sølv. Men det skal fortsatt være store verdier som man ikke har klart å få opp fra havet eller som man har måtte gi opp å få med seg på grunn av problemer som krig, å få en ekspedisjon på beina - eller dødelig krangel med andre skattejegere.
     Det finnes også skatter som man er ganske sikre på finnes, men som ligger på vanskelig tilgjengelige steder eller på øyer som har forandret seg på grunn av haverosjon. Man har kjennskap til hvor skip har sunket, men de kan være vanskelig å finne fordi de kan ha blitt begravd sanden på havbunnen, inngrodd i koraller eller sklidd ut på dypt vann. Og så finnes det selvsagt skatter som man antar finnes, men som man ikke har klart å lokalisere.
    
Vi har skrevet to artikler om tapte skatter i sydhavet (se under), og vil komme med flere. Så følg med, og send oss gjerne tips og kommentarer (se nederst på siden)!
Strand på Raraka. Klikk for artikkel!
Strand på Raraka
Mendana. Klikk for artikkel!
Mendana
Bukter på Kosrae. For å lære mer om Mikronesiaføderasjkonen - klikk her!
Kosrae
Vatu Vara - til salgs! Klikk for artikkel!
Vatu Vara - til salgs!
Suvarov!
Suvarov
Inka gull
Hvordan klarte inkaene nesten to tusen år før Kr.å lage så flotte gull-gjenstander? Hvordan klarte de å smelte platina - noe som krever mer enn 1000 grader Celsius? Hadde de lært kunsten fra Viracocha, den hvit-hudete, og lyshårete guden som Thor Heyerdahl mener var identisk med Kon-Tiki?
Les mer
Fra Saipan. Klikk for å lær mer om Marianaøyene!
Fra Saipan
Guam fra luften. Klikk for å lære mer om Guam!
Guam fra luften
Gullskatten på Tuamotuøyene venter på deg
Tonnevis med gull og juveler - det er hva som skjuler seg på en av Tuamotuøyene i Fransk Polynesia. Noe av skatten ble funnet på begynnelsen av 1900-tallet, for så å gå tapt igjen. Antagelig venter det en enorm formue under sanden på den heldige - hvis man kan trosse forbannelsen som hviler over den!
Les vår artikkel
Jakten på kong Salomons gruver
I 1568 oppdaget den spanske oppdagelsesreisende Alvaro Mendaña de øyene i Stillehavet han ga navnet Salomonøyene. Han ga dem dette navnet fordi han trodde øyene var Ofir - landet hvor kongs Salomons sagnomsuste gruver lå. Mendaña fant verken gull eller edelstender - og døde av malaria på sin neste ekspedisjon til øyene tjuesyv år seinere. I dag mener de fleste arkeologene at kong Salomons gruver - hvis de har eksistert - lå Pakistan eller India, men kan det være at Mendaña faktisk var på rett spor? Les vår artikkel
Hvem finner skatten til Bully Hyes på Kosrae?
"Bully" Hayes ble ofte kalt "den siste piraten". Han forliste på sørkysten av øya Kosrae i Mikronesia i 1874. Han ble etter hver arrestert, men klarte å flykte i en båt han hadde laget av vrakrestene. Før han kastet loss begravde han en stor skatt på øya. Tre år etterpå satte kan kurs tilbake mot Kosrae men før de nådde øya kom han krangel med kokken drepte Bully Hayes med et slag i hodet og hivde han overbord. Artikkel kommer - så følg med!
Hvem finner skatten på Vatu Vatu - du eller Mel Gibson?
Vatu Vatu er en av de vakreste øyene i Fiji - og den er ubebodd. Naboøya heter Monu Riki og her bor Mel Gibson når han slapper av mellom filminnspillingene. Det er nok tvilsomt at han vil begi seg på skattejakt, så du har sjansen! En amerikansk sjømann som het Joe Thomson bodde engang på Vatu Vatu. Det var en del av øya hvor han aldri tillot andre å komme nære, og ryktene sier at han begravde en skatt med gullmynter her! Artikkel kommer - så følg med!
En kiste ble funnet på Suvarov, men hva med resten?
Suvarov er en av de mest isolerte atollene i Cookøyene, 500 nautiske mil fra hovedøya Rarotonga. Vrakrester etter spanske galeaser har blitt funnet på korallrevet, og på midten av det 18-århundrede klarte en ekspedisjon å finne en skattekiste som inneholdt historiske mynter verdt mer enn 15.000 amerikanske dollar. Atollen er ubebodd, så kanskje du skal gjøre klart for en ny skatteekspedisjon? Artikkel kommer - så følg med!
Sjørøverskatten på Palmyra
I 1816 forliste den spanske sjørøverskuta "Esperanza" på atollen Palmyras korallrev. Den var lastet med gull røvet fra inkatemplene i Mellom-Amerika. De som overlevde forliset begravde skatten under noen palmer før de forlot atollen på tre flåter de laget. To av flåtene ble aldri sett igjen og den eneste overlevende på den siste flåten døde like etter han ble reddet av en amerikansk hvalfangst-skute. Før han døde fortalte han mannskapet om forliset og skatten. Mange har dratt til Palmyra for å finne skatten, men såvidt man vet har ingen funnet den. Enda.
Fant man egentlig skatten på Crusoe-øya?
I 2005 rapporterte avisen The Guardian at 600 tønner med gullmynter og inka-juveler ble funnet på Crusoe-øya i den sparsommelig befolkete øygruppen Juan Fernández, som ligger 600 km utenfor kysten av Chile. Verdien av denne skatten ble sagt å være 10 milliarder us-dollar, men eventyrerne som etter sigende fant den begravde skatten røk opp i eierkrangel med Chile - og man har ikke hørt noe mer om saken. Skatten skal ha blitt begravd på øya i 1715 av den spanske seileren Juan Esteban Ubilla y Echeverria.
To skatter på Kokosøya?
Kokosøya (Coco Island) ligger 550 km fra kysten av Costa Rica i Mellom-Amerika. Kapein Bennett Graham skulle overvåke det sørlige Stillehavet for England, men i 1818 slo han seg i stedet på sjørøveri. Han ble fanget noen år senere, og henrettet. Mary Welch, som ble satt i fengsel for 20 år, sa da hun ble frigitt at hun hadde vært vitne til at 350 tonn gullbarrer stjålet fra spanske galeaser ble gravet ned på Kokosøya. Hun hadde også et kart hun hadde fått av Graham, men ekspedisjonen som ble sendt av gårde for å hente gullet fant ingenting.
     En portugisisk sjørøver, Benito Bonito, sies å ha gravd ned den berømte Limaskatten, som kaptein Morgan hadde erobret fra spanjolene i Panama, på Kokosøya. En annen versjon forteller at denne skatten ble stjålet av den engelske kapteinen som hadde fått ansvaret for å frakte skatten i sikkerhet. Han og styrmannen skal ha drept vaktene og gjemt skatten på øya.
Jo, man har funnet spanske skip i sydhavet!
Det spanske galeasen "Nuestra Senora de la Conception" sank utenfor kysten av øya Saipan i Marianaøyene i 1638. Amerikanske William Mathers lokaliserte vraket i 1987 og siden har man berget mange verdifulle gjenstander, blant annet mer enn 1300 gullsmykker.
I 1690 sank en annen spanske galeas, Nuestra Senora Del Pilar, utenfor kysten av Guam i Mikronesia. Det er ikke lenge siden man fant vraket og dykkere har stadig hentet opp skatter fra skipet.
Skal du bli den neste?
Skal du bli den neste som finner en stor sjørøverskatt? Vel, da hadde det jo vært kjekt å ha noen skattekart, men de er nok oftest like falske som Googles aprilspøk! Men det finnes opplysninger om spanske skip som forsvant og vi har jo tipset deg om hvilke øyer man tidligere har funnet gjenstander som tyder på at det er mer å hente! Det gjelder ofte å ha det rette utstyret - og mye nytt når det gjelder å finne gjenstander under jord og vann har kommet på markedet. Så lykke til - og si oss hvordan det går!



For vår artikkel: "Gullskatten på Tuamotuøyene" - klikk her
For vår artikkel:
"Jakten på kong Salomons gruver" - klikk her