Kart
 Fakta
 Tips
 Oppslag
 Nyheter
 Artikler
 Debatt
 Video
 Musikk
 Mat  
 Helse
 Mysterier
 Linker
 Kontakt


 Forside

  
  Sydhav
  på nettet


MYSTERIER I SYDHAVET
Ruinby med mystisk fortid
NAN MADOL - Stillehavets forbudte by
Nan MadolPå øya Pohnpei (Ponape) i Stillehavet ligger noen eldgamle ruiner ruiner som er like fascinerende som Egypts pyramider og Påskeøyas statuer.
   Stedet heter Nan Madol og består av 93 kunstige øyer med murer og bygninger, bygget på et tidevannsplatå på sørøstsiden av den vulkanske øya som er hovedøya i det selvstendige landet Federated States of Micronesia (FSM). Nan Madol er bygget av basaltblokker som veier opptil 50 tonn, og hvordan og hvor når det ble gjordt er et av verdens største mysterier.
   Det går fantastiske legender om den forlatte steinbyen og øyas
folk er redde for stedet den dag i dag.
   Det hevdes at man har funnet skjeletter av kjemper i bygningene og at japanerne fant kister av platina i havet utenfor murene.
Det finnes svært få skrevne eller muntlige overleveringer fra fortiden, og arkeologiske funn har forsvunnet. En tysk guvernør som prøvde å utforske det man tror er et gravkammer døde på mystisk vis.
"Sydhav på nettet" har en lang artikkel om Nan Madol, klikk her
Porten til Gudenes by
Ruiner i vannetDa den tyske arkeologen Dr. Paul Hambruch startet sine utgravinger i Nan Madol i 1910, fikk han høre en gammel legende om at det skulle være en annen ruinby ved Nan Madol - under havet. Denne mytiske byen ble kalt Kahnihmweiso, som betyr "Porten til Gudenes By". Hambruch fikk, så vidt man vet, aldri undersøkt dette nærmere. Han hadde nok ikke noen lett tid der ned, for samme året drepte de innfødte så godt som alle de hvite på øya, som da tilhørte Tyskland. Hvor alt det han gravde opp er blitt av er usikkert, og jeg har enda ikke klart å spore opp hans rapporter.
Skjellarmbånd fra Nan Madol    Noen av de skjellarmbåndene Hambruch fikk med skal befinnes seg i University of Oregons stillehavssamling, og man har foretatt analyser av dem i to perioder. Armbåndene var samlet fra flere av de kunstige øyene i Nan Madol. De nyeste skjellarmbåndene, fra øya Pahnwi, er antatt å være rundt 600 år gamle. De ble funnet i en grav sammen med skjelettrester, og var langt enklere enn de eldre armbåndene som ble funnet. Finest var de eldste, som ble gravd ut på øya Dauahpedak og er antatt å være mellom 1500 til 2000år gamle. At de eldste armbåndene er langt mer forseggjort enn de nyere er jo interessant, enten har utviklingen gått feil vei, eller så har noe skjedd.
    Vi vet ikke mye om Nan Madols historie, dessverre. Ifølge den andre legenden som Hambruch fikk høre, kom krigeren Isokelel med 333 mann fra naboøya Kosrae og erobret Nan Madol med list og lempe i 1628. Isokelel og hans etterfølgere regjerte i Nan Madol til stedet av uviss grunn ble forlatt rundt hundre år senere. Isokelel var sønnen av Tordenguden, som hadde måttet flykte til Kosrae fra Nan Madol fordi en lokal høvding ville arrestere ham da han var på et besøk på Jorden.Paul Hambruchs kart fra 1910
   Da japanerne overtok Ponape fra Tyskand etter den først verdenskrig så fattet de interesse for steinruinene og skal ha foretatt en del utgravinger. De fikk høre historien om den hellige byen, som skulle være full av verdisaker, og sendte to dykkere ned utenfor Nan Madols ytre murer. Dykkerne fant etter sigende ut at legendene hadde noe for seg, for de fant søyler, portaler og bygninger. Ja, til og med det som legendene kalte "de dødes hus" var der. Her fant dykkerne lik i vanntette kister av plantina. Det skal ha foregått en ganske omfattende eksport av platina fra disse kistene til Japan, helt til en dag de to dykkerne ikke kom opp igjen! Platina finnes ikke i Ponape. Så kom den andre verdenskrig og japanerne forsvant fra Ponape.
    I 1970-årene foretok Steve Athens, som var en arkeolog for Pacific Studies Institute i Honolulu, Hawaii, en rekke utgravinger i Nan Madol, og han fant potteskår han fikk datert. De var minst 2000 år gamle!
    I 1980 rapportere Dr. Arthur Saxe at han kunne se en rekke med basaltblokker i kanalen ved øya Nahkapw, et sted i nærheten av der den undersjøiske byen skulle ligge. De var på rundt 30 meters dyp og halvveis begravd i sand. Nærmere land var det umulig å se hvor rekken av blokker førte hen, før her var bunnen tett begrodd av koraller. Dessverre fikk ikke Dr Saxe tid til å dykke flere ganger for å undersøke mer, men luftfotografier tatt seinere ser man rekken med steiner. Og hva mer er, de ligger på linje med enda flere rekker med steiner under vannet!
Murene i havet
En annen som er svært interessert i ruinene er David Hatcher Childress. Han kan også bekrefte at legendene om at det skal finnes en sunken by i havet utenfor Nan Madol så absolutt har noe for seg. Han dykket selv ned og fant den!
Nan Madol og området rundt    Historiene forteller at fiskere som dykket etter skilpadder hadde sett det som blir kalt Gudenes By, med portaler, slott og bygninger nede i havet. Siste gangen skulle det ha skjedd i 1930.
   Childress dykket ned sammen med to lokale dykkere og seks andre og oppdaget søyler i par på rekke og rad ned i vannet. Dessverre ble det litt for dypt til at de med vanlig scuba-utstyr kunne lete etter de rapporterte bygningene.
    Seinere fant de rett øst for Nan Madol også mengder med andre basaltstokker i tre meters dybde, og mange av dem hadde innskripsjoner som kors og rektangler. Disse minnet han sterkt om innskripsjoner han hadde studert i ruinbyen Puma Punku høyt oppe i Andesfjellene!
Skjelett av en kjempe i jungelen!
Han snakket også med en innfødt som fortalte at han hadde funnet et menneskeskjelett i junglen som var dobbelt så stor som vanlige mennesker. Dette, hvis mannen snakket sant, bekrefter historier fra den japanske tiden om at man hadde funnet skjeletter i Nan Madol som indikerte at beboerne der hadde hatt en høyde på over 2 meter.
David Hatcher Childress rapport, på engelsk, kan du finne her.
    Kjenner så dagens innfødte til legenden om Gudenes by? Svaret er helt klart ja. Folk er redde for Nan Madol, og de er redde for havet utenfor de ytre murene. Det er flere historier om fiskere som har dykket ned for å jakte på skilpadder og som har sett merkelige bygninger og portaler. Ikke nok med at det kjenner til legenden om en by, det går også historier om en annen by under vannet. Den blir kalt Kahnihmw Namkhet og ligger øst for øya Nahkapw ved Nan Madol. En døende fisker skal ha fortalt at denne byen gikk under vannet helt til Kosrae. Kosrae er naboøya til Ponape og den ligger flere mil unna. Her er det også ruiner som minner om Nan Madol, bygget på samme måte av basaltblokker.
   Hva det er som skjuler seg i havet kan bli utrolig interessant å få vite. For visst er Nan Madol spennende i seg selv, men legendene mener at Nan Madol ble bygget der den ligger på grunn av en ting: Gudens by under vannet.
   I den seinere tiden har interessen for Nan Madol blusset opp igjen, og et japansk TV-team dykket ned og filmer tolv søyler som sto på rad i dypet. Et australsk tv-team dykket også i bukten ved ruinene og oppdaget søyler. Dokumentarfilmen de lagde heter "Ponape:Island of Mystery".

Terje Dahls spennende artikkel om Nan Madol kan du lese ved å klikke her.


Sydhav på nettet sporer opp ny informasjon om Nan Madol

"Sydhav på nettet" vil prøve å grave fram enda flere opplysninger - og bringe informasjon som svært få (kanskje ingen) har kjennskap til. Det som er ekstra spennende i den forbindelse er at "Sydhav på nettet"s redaktør selv har førstehånds kjennskap til stedet og kjenner den eneste mannen som kan være i ruinene om natten. Så følg med!
Finnes løsningen i Marshalløyene?
Den polsktyske arkeologen Johann Stanislaus Kubary gravde i 1870-årene opp mengder med gjenstander fra ruinene i Nan Madol. Han seilte så fra Ponape til Marshalløyene med de verdifulle gjenstander, men det gikk ikke bedre enn at skipet forliste da det kom fram. Alt han hadde med seg gikk tapt. Kubary skrev ogsså et manuskript om Nan Madols historie, som han skal ha gitt til sin innfødte kones familie før han tok livet av seg, men det ble seinere brent opp ved et uhell. For de overtroisk kan det virke som om det ligger en forbannelse over Nan Madol, det er ikke få som har mistet livet på grunn av ruinene, og det er jo ganske underlig at alle gjenstander som har blitt funnet har forsvunnet!
Eller stopper Kubary-sporet?
Vi sporet opp at en Jan Kubary seilte til Marshalløyene med verdisaker fra ruinene Nan Madol i 1870-årene, og at båten sank der. Museet i Majuru har prøvd å finne ut mer for oss, men det virker vanskelig, her er kopi av emailen vi mottok:
Dear Mr. Dahl: The only information we seem to have on this gentleman are as follows: Used to live in Pohnpei and studied the land the people. He wrote descriptions and sent artifacts to Germany during the years (1870-1879). Other info claims he was a Polish scientist. That's about all the written information. We do have a photo of him though in a book. If you want, we could try and scan it then forward it as email attachment. Hope this is helpful. Let me know what you want. Thanks, Bernice.
Vel, vi gir ikke opp. Vi har andre kontakter på Marshalløyene og vil prøve å få kontakt med dem!

Kanskje en ny ledetråd i gåten!
En av de første til å skrive om de mystiske ruinene på øya Ponape i Mikronesia skulle være en F.W Christian. Søking på nettet ga en ledetråd: Boken hans skulle finnes i universitetsbiblioteket i Suva. Redaktør Terje Dahl var i Fiji, men ville han klare å finne den?
Les mer

Vi trenger din hjelp!
Et annet spor vi vil prøve å ta for oss er at det er funnet en by under havet i Japan,
det kan jo være en sammenheng, selv om sjansene er små.
Hvis noe vil hjelpe oss med å søke på nettet etter opplysninger så ville vi være takknemlig for det. Dette er jo en detektivoppgave, hvor det gjelder å finne så mange opplysninger som mulig.
- Hvis noen har bøker av Däniken så kunne de jo grave fram alt av relevant materiale for oss.
- Hvis noen er flinke i tysk så kunne de hjelpe oss i jakten på Paul Hambruchs (og Jan Kubary) notater og det han gravde opp i Nan Madol.
- Et annet spor vi så absolutt skulle få fulgt er det som gjelder platinakistene som de japanske dykkerne hentet opp. Her må det være mulig å finne ut om historien er sann. Dykkerne var under japansk administrasjon, og det finnes sikkert papirer som omtaler både dykkernes dødsfall og eksporten fra Ponape. Noen som kan japansk som kan søke på nettet?????
Tenk om vi sammen kunne knekke gåten Nan Madol - hadde ikke det vært fantastisk?

Send oss en email og fortell at du er igang!  


TV2s program om Nan Madol
FEIL, Arne - Nan Madol er mye eldre!!

At man på TV2s første program i serien "Mysterier fra fortiden" presenterer innholdet i en spirende kokosnøtt som kopra får gå, at man påstår at det ikke var lenge siden sydhavboerne fikk seil på kanoene sine kan tilgies, men når en arkeologisk kapasitet som Øystein Kock-Johansen sier at ruinbyen Nan Madol ble bygget for tusen år siden så må man jo lure. Karbondateringer slår fast at det iallfall bodde mennesker i Nan Madol 200 år før vår tidsregning!

"…bygget 1000 år før Venezia ble påbegynt", "…nesten 2000 år siden de ble bygget", "…de kom fra Salomonøyene sånn omtrent 0-500 år etter Kristus, slo seg ned her og startet å bygge Nan Madol", "…gravkammeret er 1000 år gammelt, bygget for kongene eller yppersteprestene"
   
Hva skal man egentlig tro?
    Nei, når det gjelder Nan Madol er det egentlig ikke så lett å tro noen ting, det må man iallfall være enige med trioen Arne Næss, Øystein Kock-Johansen og Arne Hjeltnes som dro til Nan Madol om. Her er det nok av mysterier å ta fatt på! Likevel bør man vel være klar over at den gamle, offisielle teorien om at Nan Madol ble bygget av en høvdingstamme ikke holder mål. Man glemmer noe. Holder man seg til de muntlige overleveringene som den teorien er bygget på bør man jo også vite at da gjelder helst dette for tiden etter år 1628. På det tidspunktet mener man at krigeren Isokelel kom med 333 mann fra naboøya Kosrae og erobret Nan Madol med list og lempe. Isokelel og hans etterfølgere regjerte i Nan Madol til stedet av uviss grunn ble forlatt rundt hundre år senere. De hadde nok sine seremonier der, men hva ruinene ble brukt til før den tid vet man nok ingenting om.
    "Får vi noensinne få vite noe mer", spør programleder Arne Hjeltnes til slutt. Ja, her i "Sydhav på nettet" får du vite mer, mye mer!!

Les mer på denne siden, eller start med vår lange artikkel om Nan Madol, klikk her

Synd jeg ikke var med, sier Terje Dahl
   
- Jeg så en kort notis i avisen om programmet like før jul, og syntes jo det er litt synd at de ikke tok med meg, sier Terje Dahl, - jeg er vel en av dem i verden som vet mest om ruinene.
    Terje Dahl var selv godt over ett år i Mikronesia og størstedelen av tiden på øya Pohnpei (Ponape) hvor Nan Madol ligger. Han dro ned til ruinbyen flere ganger og fikk også tilgang til gamle papirer om stedet.
    - Jeg ble kjent med en kanadisk lærer ved den private høyskolen på øya som forsket på Nan Madol, og hadde fått tatt en karbondatering som plasserte stedet mye lenger tilbake i tid enn de offisielle teoriene om ruinene. Han ville ta meg med ned til Nan Madol en natt for å vise meg noe ekstremt spennende han påsto ingen andre hvite mennesker enn han selv noensinne hadde sett, sier Terje Dahl, - men jeg torde rett og slett ikke bli med han, noe jeg selvsagt angrer på i dag!
    Terje Dahl har skrevet flere artikler om Nan Madol, en av dem kan du lese ved å klikke her. Han har også skrevet en novelle og en bok med utgangspunkt i de mystiske ruinene. Boken heter "I Vårt Billede", og den kan du lese fra ved å klikke her.

Har du opplysninger om Nan Madol?
Send inn ditt tips   


Linker til websteder om Nan Madol:
NAN MADOL Ancient City of Mystery
Nan Madol
Micronesian Diary Nan Madol
Ancient Sites: Forgotten City
Mysterios Nan Madol: Machu Pichu of the Pacific
Notes on Ponape and Nan Matol

Classification of Shell Armbands from Nan Madol
Nan Madol, Madolenihmw, Pohnpei
The Lost City of Nan Madol
Nan Madol
Journey to Mu (Carole Nervig)


Har du et mysterie med sydhavstilknytning du gjerne vil ta opp?
Send inn ditt tips


Til mysteriesiden


 Til toppen

forside | kart |fakta | tips | oppslag | nyheterartikler | debatt |  video | musikk | mat | helse | mysterierlinker | kontakt |