Kart
 Fakta
 Tips
 Oppslag
 Nyheter
 Artikler
 Debatt
 Video
 Musikk
 Mat  
 Helse
 Mysterier
 Linker
 Kontakt


 Forside

  
  Sydhav
  på nettet


Du kan ha ukjente slektninger i Mikronesia
Var det en norsk hvalfangststasjon på øya Kosrae?
KosraePå sin seilas mellom øyene i Stillehavet traff redaktøren en kar som var hvit i huden, kom fra øya Kosrae (tidligere kjent som Kusaie) og het Torsten til etternavn. Norske hvalfangere seilte over hele sydhavet og ryktene sier at det skal ha vært en norsk hvalfangststasjon på den lille øya i Mikronesia.
Sandefjord og Larvik var de store hvalfangsbyene i før i tiden, og navnet Torsten er jo godt norsk og slettes ikke uvanlig i Vestfold!


Sydhav på nettet tar saken!

Vi syntes det er spennende med norsk historie i sydhavet og vil prøve å finne ut om det virkelig har vært en norsk hvalfangststasjon på øya Kosrae for omtrent 150 år siden (øya het da Kusaie), selv om det egentlig ikke er noe mysterie på linje med de spennende ruinene Nan Madol på naboøya.
Vi har enda ikke fått inn noen tips, og søk på norske internettsteder har ikke gitt noen resultater. Heldigvis har nå klart å komme i kontakt med en person på øya som skal sjekke om historien har noe for seg. Om det ikke har vært en regulær stasjon der, så kanskje en av de norske hvalfangerne forlot skipet og slo seg ned på øya!

At det har vært folk fra kalde land på øya i fortiden finner vi bevis på i skriften
The Role Of The Beachcomer In The Carolines:
"Some of the habituees of whaleships could carry on good conversations that ranged over a surprising variety of topics, as one seaman aboard the Cavalier learned while listening to a young Kusaiean woman chat on the subject of ice and snow.(44)"


Følg med!
Vi vil komme tilbake til saken så snart vi har flere opplysninger, så følg med! For å lese mer om Mikronesia, klikk her
Har du opplysninger om hvalfangere og Kosrae?
Send inn ditt tips   

Innkommete tips:

Dear Terje
I did check with our historic preservation office and they checked with Pohnpei, just to be sure. All the information that we have available says that the Norwegian vessels came in to take on water and food, but there was not actual whaling station here, or in the region. I hope that this is helpful! Katrina Adams
Kosrae Village Resort, Micronesia - Naturally! http://www.kosraevillage.com
Fax -- +691 370.5839
Phone -- +691 370.3483
Postal Mail
-- Box 399,
Kosrae,
FM 96944 Micronesia


"Neppe noen norsk hvalfangststasjon"
Hei, jeg har sett på oppslaget ditt på nettet. Siden dette dreier seg om noe fra 150 år tilbake - midt på 1800-tallet (dvs. i tiden før den moderne hvalfangst med bl.a etablering av norske hvalfangststasjoner i antarktiske farvann) - tror jeg neppe det er snakk om noen norsk hvalstasjon på Kosrae. Tiden rundt midten av 1800-tallet var - med tanke på hvalfangst - dominert av spermhvalfangsten i tropiske og subtropiske strøk ("Stillehavsfangsten"). Dette var pelagisk fangsting. Fangsten var dominert av amerikanere (jf. Moby Dick), men også engelskmenn og andre deltok. Jeg tror også at nordmenn forsøkte seg (i noen gamle notater jeg har, er en skute ved navn "17. Maj" fra Arendal nevnt) og også tyskere og dansker. Torsten er vel et vanlig navn både i Danmark og Tyskland). Med hensyn på navnet, så kan jo norske sjøfolk også ha vært mannskap på utenlandske skuter. Med vennlig hilsen
Frode Brunvoll
Rådgiver Statistical adviser/M.Sc. Marine BiologyHar du et mysterie med sydhavstilknytning du gjerne vil ta opp?
Send inn ditt tips


Til mysteriesiden


 Til toppen

forside | kart |fakta | tips | oppslag | nyheterartikler | debatt |  video | musikk | mat | helse | mysterier