forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | kontakt |
Nytt mysterium:
Hullet i gaten, fra nyhetene.

"Townsvilles kommunearbeidere har avdekket et svømmebasseng-stort hull under Stanley Street. Byrådets ingeniører avdekket hullet, som var rundt 7x6x4 meter, under utgravings-arbeider igår. Prosjektleder Simon Ormes ved CBD Utilities sa at det dukket opp et gammelt mursteins-avløp for regnvann, som hadde lekket og skapt et hulrom. Det er ikke klart hvor lenge hullet har vært der. Arbeidetslaget vil stenge Stanley Street for å fikse."

Skjuler de bevis for at Australia hadde besøk av egyptiske faraoer?
Under veiarbeid i byen Townsville i det nordlige Australia kollapset bakken og avslørte en tunnel laget av murstein - fire meter under overflaten. Det ble sagt at det var et gammel avløpt for regnvann, men det finnes ingenting i byrådets arkiver om slike avløp. Derimot så vet man at de som laget slike tunneler av rød murstein var de gamle egypterne. Kan det være at man må ta opp igjen den forkastede teorien om at de egyptiske faraoene seilte skip helt til Australia for å hente gull?

- Jeg så litt tilfeldig et nyhetsinnslag på lokal-tv om hullet som hadde åpnet seg, og kvakk til da jeg så en tunnel laget av murstein nederst i det dype hullet. Jeg fant nyhetsinnslaget på internett, men der var det redigert så man ikke så tunnelen, man så bare toppen av hullet, forteller vår redaktør Terje Dahl som nå bor i Townsville.
Fylt igjen
Terje dro til byen neste dag for å titte på hullet og ta et bilde av tunnelen med murstein, men da var hullet fylt igjen.
    - Jeg spurte en av veiarbeiderne som nå støpte sement på den andre siden av gaten for å lage bedre fortau hvorfor de hadde vært så raske til å fylle det igjen, men han bare trakk på skuldrene og sa at det ikke var de som hadde gjort det, men at det hadde kommet folk fra byrådet og fylt det igjen med sement.
    - Jeg syntes dette var rart. Hvis det var en gammel tunnel fire meter under bakken så burde jo arkeologene undersøkt det nøyere for å lære mer om byens historie. Vi har to fine museum her i byen, og det ene tar spesielt for seg lokalhistorie!
Spesiell interesse
Townsville fra fly
Townsville fra fly
Castle Hill
Castle Hill
Vår redaktør har en spesiell interesse for gamle tunneler i Townsville: Da han søkte etter stoff for Sydhav, som legender om sydhavs-tilknytning til nordlige Australia, dukket han bort i rykter om at det fantes tunneler gjennom fjelltoppen Castle Hill i byen, tunneler som var laget lenge før de hvite kom til landet:
    - Jeg har tidligere prøvd å finne ut om det er noe i ryktene om at det finnes milevis med eldgamle tunneler i Townsville, men la det på is da byrådet ikke ville svare på mine spørsmål, sier Terje.
    - Jeg var også i kontakt med en kar som driver med salg av måleinstrumenter i Townsville, og han fortalte at han hadde målt at det gikk tunneler gjennom fjelltoppen og at det fantes mengder med kilometer lange tunneler i hele området. Han hadde også opplevde også en svært negativ holdning fra den lokale regjeringen - de ville ikke snakke med han, men kun benektet bestemt at det fantes tunneler i området - på tross av at han hadde gravd fram flere og ville vise dem hvor de var! sier Terje.
Potensielle gullfelter
Tunnel funnet tidligere
Tunnel funnet tidligere
Townsville - rød flekk illustrerer hullet.
Kart - rød flekk er hullet.
Gjenfylt hull
Gjenfylt hull
Karen, som heter Kevin Parkes, hadde et kart hvor han hadde markert sine målinger av tunneler, og han mente at den lokale regjeringen prøvde å skjule en stor hemmelighet - og at det muligens hadde noe med gull å gjøre, siden markeringene syntes å vise at tunnelene ledet mot potensielle gullfelter i Townsville-området!
    - Vi vet at den lokale urbefolkningen i Australia, aboriginerne, aldri har hatt tradisjoner med å arbeide med stein, grave tunneler eller lete etter gull. Og siden byrådets rapporter siden Townsville ble etablert i 1897 ikke har et ord om slike regnvannsdreneringer så må man jo lure på hvem som har laget dem! Noen mener at det var amerikanerne som laget tunnelene under den andre verdenskrig. Vel, det er mulig at amerikanerne planla å bruke noen av tunnelene som eventuelle rømmingsveier, og de antydet i en rapport at det fantes et stort hulrom inne i Castle Hill som kunne egne seg til en bunkers ellet et kommandosenter, men de laget ingen tunneler av murstein, amerikanerne brukte kun sement! sier Terje.
    Terje forteller at den mest holdbare teorien, hvis man holder gull eller faraoer utenfor, er at det var bønder i området som laget tunnelene for å frakte vann til sine gårder.
    - Men det er jo slik at sukkerrørsplantasjene lå på den andre siden av elven Ross Creek, så det stemmer også dårlig, forklarer han.

Finnes gull
Det finnes gull i Townville-området. Ravenswood, som ligger 87 kilometer unna byen, var en av statens Queensland største gullprodusenter. Gullfeltet ble oppdaget i 1868 og produksjonen var i gang fra 1898 til 1963. Det heter seg også at det har blitt funnet litt gull i nærheten av Castle Hill, men ingen kommersiell produksjon har noensinne vært i gang.
    Hvem som laget tunnelene av murstein vet man altså med sikkerhet ikke, og heller ikke hvorfor eller hvor når.
    - Det er de som mener at de har bevis for at de gamle egypterne seilte helt til Australia, men da kommer vi inn på et emne som er svært kontroversielt, sier Terje.
Molo/brygge i Sarina
Molo/brygge i Sarina
Thoth? Innrissinger
Thoth?
Innrissinger
    En av de som er overbevist at egypterne seilte over havene er den australske amatør-arkeologen Rex Gilroy. Han mener at det er rester av en gigantisk forhistorisk brygge av basaltstein i Sarina i nordlige Australia, en slags molo hvor føniske skip la til for å hente de mineralene de utvant i området for over to tusen år siden. Gilroy har kartlagt et enormt system av dagbrudd hvor han mener de utvant gull, kopper, tinn og andre mineraler. Han kan vise til steiner og fjellsider med egyptiske og føniske innrissinger, pluss amuletter og steinstatuer som forestiller egyptiske guder, ja til og med rester av en pyramide!
De nekter
Australias etablerte arkeologer vil ikke høre på Gilroy, de nekter rett og slett å se på hans bilder og funn: I følge de aksepterte teoriene så har det ikke vært samkvem mellom Europa og Australia før Kristus tid, så det kan ikke eksistere noen slike funn. Basta!
    En annen som var overbevist om at det var mye mer samkvem mellom verdensdelene i riktig gammel tid var Thor Heyerdahl. Hans seilaser over havene, som på Kon-Tiki flåten, var for Heyerdahl mest et nødvendig onde for i det hele tatt å bli hørt. Når ingen ville tro på hans bevisførsler for at folk i en fjern fortid hadde vært i stand til å seile over havet i såkalte "primitive" farkoster, så han ingen annen mulighet enn å vise det - selv om han var livredd havet som en ung mann! "Havet er veier, ikke barrierer", sa Heyerdahl.
Kong Salomon
Salomon
Hatshepsut
Hatshepsut
Sønn av kong David
Det som er sikkert er at de gamle herskerne i Mesopotamia hadde en stor tørst for gull. Det heter seg at kong Salomon (Salomo), som var sønn av kong David som beseiret kjempen Goliat (og som antagelig ikke var noen smågutt selv), dekket gulvene og veggene i templet han bygget i gamle Jerusalem med gull. Salomon skal ha hersket mellom 970 og 931 før Kr, men han skal ikke selv ha seilt over havene. Han sendte derimot sine skip med skipene til den mektige kong Hiram av Tyre, som skal ha brakt Salomon alt han trengte av gull og annet for å bygge sitt fantastiske tempel. Hiram skal ha hentet gullet i et land kalt Opir, men hvor det lå er det store spørsmålet. Den mest aksepterte teorien er at de seilte nedover Rødehavskysten mot dagens Eritrea, men noen mener at de seilte helt til India.
    Også den egyptiske dronningen Hatshepsut etablerte et handelsnett, blant annet til det mytiske landet Punt. Hun sendte under sitt femte år som hersker (hun regjerte fra ca. 1479-58 før Kr.) ut fem skip som alle var 70 fot (21 meter) lange og hadde et mannskap på 210. De skal ha brakt tilbake en mengde handelsvarer.
    - Vel, nå står det at det tok tre år før Salomons og Hirams skip kom tilbake, så det stemmer litt dårlig. Det vil ikke ta mer enn en ukes tid å seile til Eritrea, og mindre enn en måned å nå India!
Fønisk skip
Fønisk skip
De norske vikingskipene
Fønikernes seilskip lignet svært på de norske vikingskipene og var raskere enn galeasene som de første portugisiske og spanske oppdagelsesrisende brukte. Vasco da Gama brukte kun 23 dager på å seile fra Afrika til India i sin galeas (1497), og flåten med Salomons og Hirams sjømenn ville ikke brukt noe lengre tid, heller kortere. '
     Det står i skriftene at skipene hadde med seg tilbake seg gull, sølv, krydder, elfenben, edelstener, sandalwood-tree, aper og påfugler. Pluss svarte mennesker. Det var ikke lite gull de hadde med seg tilbake heller. Det står at de hadde med seg "fire hundre og femti talents" - det er nærmere 20 tonn!
    - Mye av det ville de jo ha kunnet tatt med seg fra Afrika-kysten på veien tilbake, men så mye gull ville de hatt trøbbel med å finne. Det er jo svarte mennesker i Afrika, men langs kysten langs Rødehavet er folkene mer arabiske enn negroide, sier vår redaktør, - alt passer langt bedre hvis de hadde reist til Australia.
Ibis
Ibis
Myna
Myna
Busk melon
Buskmelon
Hvite ibiser
Terje forklarer også at mange av aboriginerne i Australia har veldig svart hud og at det finnes planter og fugler som har sin opprinnelse i gamle Egypt/Afrika.
    - Vi har hvite ibiser som man sier er beslektet med den afrikanske ibisen som var ansett som hellige i det gamle Egypt, der de symboliserte guden Thoth. Det kryr også av myna-fugler, og selv om man sier den ble innført fra India, hvor den er hellig, til Australia i 1862, så finnes den også i Egypt - og jeg tror disse fuglene var her i området lenge før de første europeiske menneskene. Vi har også en liten vannmelon som gror vilt her i området, som kalles buskmelon. Alle meloner skal opprinnelig ha kommet fra Afrika, men denne buskmelonen er det lite opplysninger om. Det sies den skal ha vært mer vanlig tidligere. Selv om den ligner på en knøttliten vannmelon så er den bitter og blir kun spist av aboriginerne som koker eller tørker den.
Bomber og selvskudd
Så hvorfor drar ikke Terje av gårde for å undersøke tunnelene, han kan jo se Castle Hill fra huset sitt?
    - Vel, de er slik at de tunnelinngangene man kan se på gamle fotografier ikke finnes lenger. Ryktene går at de amerikanske soldatene rigget bomber og selvskudd innfor tunnelinngangene før de sprengte dem med dynamitt. Og det sies også at det er tønner med sennepsgass som kan ha rustet og startet å lekke, så å gå inn kan være rimelig farlig. Jeg sjekket en gammel bunker på den andre siden av Castle Hill hvor det skulle være en inngang, men fant den ikke, forklarer Terje.
    Terje legger til at siden byrådet ikke var så interessert i å svare på spørsmål om gamle tunneler så måtte han ta det litt rolig:
    - Vi var veldig ferske her i Australia da jeg først kom over historien om tunnelene, og følte at jeg ikke burde mase med så befengte saker. Det at den tunnelen som nå dukket opp da de gravde i gaten ble fylt så raskt igjen, og ikke av veiarbeiderne, kan kanskje tyde på at gamle tunneler av murstein fortsatt skal holdes hemmelig, men jeg tar sjansen på denne artikkelen!
Forbudt arkeologi
Så hva tror Terje - er disse tunnelene laget av egyptere for nesten tre tusen år siden?
    - Jeg vet ikke, men mye av min forskning på tidligere tider tyder på at den første verdenshistorien ikke helt er slik vi har lært på skolen, og begrepet "forbudt arkeologi" har jeg full forståelse for. Men har vi ikke krav på å få vite sannheten? spør Terje og legger til:
     - Thor Heyerdahl sa at for å kunne si noe om framtiden så må vi kjenne fortiden, og fryktet at vi mennesker hadde utryddet oss til nesten sistemann en eller flere ganger i en ukjent og fjern fortid. Jeg er helt enig med Heyerdahl; så er tunnelene i Townsville en del av vår ukjente fortid så burde sannheten komme fram!


Artikkelen i avisen om hullet i gaten - her
For vår artikkel "Jakten på kong Salomons gruver" - her
For våre andre Mysterie-artikler - her

Terje Dahl har skrevet en rekke bøker og artikler fra sydhavet, de kan du lese mer om ved å klikke her.

 Sydhav på nettet
Terje Dahl

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | kontakt |