Grønsakene
i sydhavet: Du
kan prøve sydhavets grønsaker - uten å måtte sette deg
på flyet! Du
har smakt kokosnøtt og hørt om brødfrukt, at dette mest blir
brukt som grønsaker i sydhavet viste du vel ikke? Og kanskje heller ikke
at du kan få tak i masse spennende og gode tropiske grønsaker i Norge?
Det
første mytteristene på Bounty gjorde etter å ha satt kaptein
Bligh om bord i den åpne lettbåten var å hive alle de små
brødfruktplantene som tok opp mesteparten av plassen under dekk på
sjøen - og så sette kursen tilbake til jentene på Tahiti. Seilskuta
Bounty hadde seilt hele veien fra England for å hente brødfruktplanter
som skulle bringes til Vest-India (Karibia) for å bli billig mat for slavene
på sukkerrørmarkene. Det gikk ikke som planlagt. Brødfrukttrærne
ble kastet på havet, Bligh måtte ro tusenvis av mil gjennom farvann
fulle av farlige korallrev og kannibaler - og mytteristene slo hverandre i hjel
på den isolerte øya Pitcairn hvor de gjemte seg for straffen fra
England. Var tanken om billig mat god? Er brødfrukt like egnet som
mat som det navnet hinter? Jo, brødfrukt smaker utmerket, men noe
brød kan man vel neppe kalle det. Det nærmeste blir om man baker
den halvmodne frukter i ovn, men så å skjære den i skiver og
smøre på med smør og syltetøy til forkost er vel ikke
akkurat tingen. Brødfrukt er best egnet som grønsak på middagsbordet.
Den smaker godt både bakt og kokt, men favoritten blant de hvite som har
fått prøve brødfrukt i sydhavet er nok skiver stekt i olje
og servert som chips! "Pappa - jeg kan ikke
få opp min kokosnøtt..."
verken
med hammer eller sag. Nei, det kanskje ikke så lett å få hull
på sydhavsnøtten med det ekstremt harde skallet for nordmenn som
aldri har lært hvordan de skal gjøre det. Det er faktisk såre
enkelt. Finn en tung kniv (eller noe annet tungt, som et jernrør eller
en stein), hold kokosnøtten liggende i venstre håndflaten og slå
den på "ekvator". Er du redd for å skjære deg så
slår du med ryggen av kniven isteden for eggen. Øyboerne i sydhavet
klarer seg gjerne med et slag, men vi andre får dreie litt på nøtten
mens vi fortsetter å slå. Med ett sprekker skallet og de står
med to fine halvdeler i hånden. Enkelt, hva? Det kan jo være en fordel
å gjøre dette over en bøtte, for det er jo kokosvann inne
i nøtten! For å lese mer, klikk her.
Mange bruker kokosnøtter kun som mat til småfuglene, men prøv
å knask litt kokos sammen med kokt fisk! Eller vri kokosnøttmelk/krem
ut av raspet, fersk kokos og hell litt i suppen eller kaffen! Finner i
Norge I din vanlige dagligvareforretning er det jo sjanser for at du finner
modne kokosnøtter (pluss tørr kokosrasp og kokoskrem på boks),
men andre sydhavsgrønsaker er det kanskje dårlig med. Heldigvis er
det jo blitt flere og flere av de såkalte innvandrerbutikkene som selger
frukt og grønsaker, og du har sikkert sett en del grønsaker du ikke
kjenner igjen fra norske middagsbord. Se på bildene under og titt etter
neste gang du er innom din innvandrerbutikk - det er slettes ikke usannsynlig
at du vil nikke gjenkjennende! Enkelt og velsmakende Du har kanskje
vært fristet til å prøve de eksotiske tropiske grønsakene
du har sett i innvandrerbutikken, men du har ikke peiling på hvordan du
skal tilbrede dem. Vel, her i Sydhav på nettet kan du lese mer om grønsakene
og hvordan du skal tilbrede dem. Stort sett så er det ikke noe vanskelige
enn norske grønsaker, så bare sett i gang! Et velsmakene tips:
Prøv å bytte ut potetene med tapioka til kjøttkakene, fisken
eller steken neste gang! Og server litt lettkokt okra med smør ved siden
av gulrøttene!
Her
er noen av sydhavets grønsaker:
Taro
(Taro, Dalo) Taro Taro er en rotfrukt som dyrkes over hele Stillehavsområdet.
Den kan vel sies å være sydhavets potet, selv om smaken og utseende
er ganske forskjelllig fra det som var fast kost på alle norske middagsbord
for ikke så alt for mange år siden. Det finners mange arter av taro,
og ikke alle er spiselige. På atollene dyrker man sumptaro, som dyrkes i
groper man har gravd ned til det tynne laget med regnvann som ligger på
toppen av korallrevet under sanden som danner øyene. De fleste tarosortene
er hvite, men noen varier i farger fra lysegul til blågrå. Konsistensen
varierer en del innen artene også, noen er tørre og harde etter at
de kokt, mens andre er myke og fuktige. Når du kjøper taro må
du passe på at de er ferske, kjenn etter på toppen av roten at den
ikke er myk og råtten. Oppbevaring; Oppbevar tarorøttene
på et tørt og kjølig sted, hvor de vil holde seg ferske i
mange dager. Røtter som er renset og skrelt kan fryses. Roten kan også
vakumpakkes urenset i en plastikkpose. Da vil den kunne holde i flere måneder.
Bruk: Taroroten kan tilbredes på mange måter: Mest vanlig
er det vel at man koker taroen på samme måten som man ville gjort
med norske poteter. Bare ta av skallet først og vær klar over at
noen arter trenger en god del lenger koking før de blir myke. Taro kan
bakes i jordovn eller vanlig ovn. Den kan skrelles, deles i skiver (eller båter)
og kokes (eller dampes). Frosne tarobiter puttes gjerne direkte i kokende vann.
Av kokt taro kan du lage god chips, i tynne eller tykke skiver, som holder seg
godt når den blir kald. Terninger av kokt eller bakt taro kan puttes i fiskeretter
som er tilbredt med kokosnøttmelk. Kokt taro kan også lages til potetstappe,
og stappen kan også formes til baller eller firkanter, som smaker godt med
tykk kokosnøttmelk. Eller prøv båter av kald, kokt taro med
karamellsaus som dessert! Næringsverdi: Taro inneholder mye karbohydrater,
pluss mineraler, vitaminer og protein. Norge: Ikke så lett å
få tak i, men du kan sjekke innvandrerbutikker, en variant på størrelse
med en norsk potet har vært prøvd og funnet god. Se video
av dame som renser en sumptaro: avi-video,
369 kb | Taroblader
(Taro Leaves) Bladene og bladstammene på spiselige arter av taro
anvendes ofte også i matlaging, men man må passe på et det er
de unge bladene med grønn stamme som brukes. Gamle blader og stammer inneholder
et stoff som irriterer munn og svelg. Stoffet kan også finnes i unge blader,
men her brytes det raskt ned ved koking. Oppbevaring: Vask, og del stammene
fra bladene. Rull bladene sammen, bunt stammene og legg dem i en plastikkpose
som oppbevares i kjøleskapet. Har du ikke kjøleskap kan de istedenfor
pakkes inn i bananblader og legges et tørt og kjølig sted. Kan oppbevares
i flere dager. Bruk: Kok bladene og/eller stammene i lettsaltet vann i
fem minutter. Snu på dem og kok i fem minutter til. Ta bladene opp av vannet
og tilbred med smør eller kokosnøttmelk. Bladene kan også
moses og brukes i supper. Taroblader er hovedingrediensen i den populære
retten populære retten palusami. Næringsverdi: Taroblader
har ganske bra med C- og A-vitaminer, pluss mineraler og litt protein. Norge:
Ganske håpesløst å få tak i.
| Avokado:
(Avocado, avocado, crocodile pear) Tropisk avokadoarter har gjerne grønt
eller purpurfarget skinn. De kan variere endel i størrelse, men de er oftest
som en stor pære eller eple. En moden frukt er ganske myk inni, men skal
føles passe hard når man presser forsiktig på skinnet med hendene.
Oppbevaring: Oppbevar moden frukt i kjøleskap eller et kjørlig
sted. Frukt som er for umoden kan legger i en papirpose til den er myk nok. Å
legge den i en plastpose sammen med et eple skal også framskynde modningen.
Pass på at avokadoene ikke ligger klemt, da får du missfarging av
kjøttet. Bruk: Del den modne frukten i to, ta vekk steinen og eventuelt
brunfarget kjøtt. Avokadoene kan spises rett fra skinnet, gjerne etter
at du har drysset litt salt og pepper over og litt sitronsaft krystet over. Halvdelene
kan gjerne også fylles med reker og annen sjømat, med en sjømatdressing
som Thousand Island over. Avokado-pure smaker godt i supper og andre retter.
Næringsverdi: Avokado har store mengder av fett (flerumettet) og en
god del vitaminer. Norge: Jo, du får kjøpt avokado i de fleste
vanlige butikker. Kjøp dem gjerne harde og modne dem selv, de modne som
har vært trykket og klemt på av mange hender har gjerne alt for mye
brunt kjøtt! | Kokebananer
(Cooking bananas, plantains) Vanlige bananer kan nok brukes som grønsak
når den er umoden, men det er gjerne spesielle typer, såkalte kokebananer,
som brukes. Det finnes mange varianter, som regel så er de tykkere og mer
firkantede enn vanlige bananer. Fargen på kjøttet kan variere fra
hvit til mørk oransje. De fleste variantene kan brukes både umodne,
halvmodne og modne, men ofte på forskjellige måter. Oppbevaring:
Som andre bananer oppbevares kokebanner best opphengt i hele klasser eller hender
på et kjølig og tørt sted (ikke kjøleskap). Bananene
kan holde i mange dager og de modnes etter hvert. Bruk: Det vanlige er
at man koker, baker eller damper kokebananene i skallet og tar det av før
servering. Man kan også ta av skallet på grønne, ukokte bananer,
kutte dem i tynne skiver og steke dem som chips. De kan også stekes hele,
gjerne i ovn sammen med kjøtt. Modne bananer kan kokes, bakes eller dampes
i skallet. Ta det av og kok bananene lett et par minutter med kokosnøttmelk
eller fersk kokosrasp. Næringsverdi: Kokebananer flest har samme
næringsverdi som vanlige bananer, men varianter med oransje kjøtt
har mye A-vitamin. Norge: Kokebananer er ikke lett å få tak
i, men man kan prøve innvandrerbutikker. |
Brødfrukt
(Breadfruit, mei) Det finnes mange varianter av brødfrukt, men
de fleste er runde, på størrelse med en liten håndball. Brødfrukt
kan spises moden om en frukt, men det er mest vanlig å bruke den som en
grønsak. Den må tas ned fra det store brødfrukttreet akkurat
når den er på vei over fra være umoden til å bli halvmoden.
At det pipler ut litt hvit saft gjennom det grønne skallet er kjennetegnet.
Oppbevaring: Brødfrukt kan oppbevares i vann eller kjøleskap
for å sakne modningen, men et tørt, kjørlig sted gjør
nytten for en dag eller to. Tynne skiver av brødfrukt kan tørkes
i solen og oppbevares i en lufttett boks eller plastpose. Bløtlegges så
i vann før tilbreding. Bruk: Brødfruktene kan bakes, dampes
eller kokes hele i skinnet, men det vanligste er å skrape det ruglete, grønne
skinnet av. Toppen av en firkantet corned-beef blikkboks er det vanligste skrapeverktøyet.
Bak i ovn på 180 grader i omtrent en time til den er myk. Kutt i båter
og server gjerne med smør. Kok i lettsaltet vann til den er myk. Kutt
i båter og server gjerne med smør. Kokt brødfrukt kan
også lages til en slags potetstappe som smaker godt. I sydhavet kokes
også brødfrukt, skåret i store biter, sammen med kokosnøttmelk.
Den mest populære måten å tilbrede brødfrukt på
blant "blekansikter" er å skrelle den rå frukten, skjære
den i skiver og steke dem i mye olje som chips! (Den mest upopulære
måten må være den man elsker på mange øyer i Polynesia
og Mikronesia: Man renser og moser brødfruktene, pakker dem inn i bananblader
og putter den i hull i bakken. Det dekkes til med jord og sand, og der ligger
brødfruktmassen og putrer et par måneder eller et år. Etterpå
spises det med velbehag, gjerne med kokosnøttkrem. For vestlige ganer både
smaker og lukter det middels talt ille, men en del øyboere påstår
de ikke kan klare seg uten!) Nøttene i brødfruktene smaker godt
når de er kokt eller bakt sammen med resten av frukten, så ikke kast
dem! Næringsverdi: Brødfrukt har mye karbohydrat, og en god
del vitaminer og mineraler. En undersøkelse viste at tradisjonell atollmat
bestående av fisk, brødfrukt og kokos var nok til å gi alle
de stoffene og den næring kroppen trengte. Norge: Du kan prøve
å finne brødfrukt i innvandrerbutikker, men sjansene er ikke særlig
store. Brødfrukt er ikke så mye brukt i Østen, og det er gjerne
her alle de tropiske fruktene og grønsakene du finner i innvandrerbutikkene
kommer fra. For å lese vår artikkel "Brød rett fra
trærne?" , klikk her
| Kokosnøtt
(Coconut) En kokosnøtt er ikke bare en kokosnøtt, og egentlig
ser den ikke ut slik den gjør i butikkene i Norge! I sydhavet har man gjerne
forskjellig navn på en moden og en umoden nøtt, og den kokosnøtten
vi kjenner så godt er en moden nøtt hvor man har fjernet den tykke
hamsen. Det er de grønne, umodne nøtter man bruker når drikker
man vannet inni en kokosnøtt. Kokosnøttmelk er et dårlig og
forvirrende uttrykk. Den melkehvite, tykke væsken man får når
man presser fersk raspet kokosnøttkjøtt er det man helst mener,
og den væsken drikken man ikke, men bruker i matlaging. Den burde hete kokosnøttkrem.
Det vannet man drikker i fra grønne nøtter ligner ikke mye på
melk, det må bli kokosnøttvann, kokosnøttsaft eller kokosnøttjuice.
Vannet i en moden nøtt? Det slåes gjerne ut
Oppbevare:
Oppbevar kokosnøtter på et tørt sted, modne nøtter
holder i mange uker, mens grønne drikkenøtter greier seg i omtrent
en uke. Kokosnøttkrem kan fryses. Bruk: Modne kokosnøtter
uten hams åpnes lettest ved å slå dem langs "ekvator"
med en tung kniv (eller et rør eller stein), da vil de deles seg ganske
lett i to halvdeler (glem baugfil, hammer eller dynamitt!). Kokosnøttkjøttet
kan skjæres ut i fingertykke strimler med en skarp kniv, gjerne med eggen
vekk fra skallet. Dette kjøttet kan du spise som det er, i sydhavet sammen
med rå fisk, eller mose det i en kjøkkenmaskin for å lage kokosnøttkrem.
Oftest bruker man en spesiell rasper/skraper om det siste er det man vil. Da puttes
raspet i et klede og kremen (melken) vris ut. For å se video av hvordan
det gjøres, klikk her.
Kokoskrem brukes i alt fra middagsretter til desserter, den smaker veldig godt
i de fleste supper isteden for fløte, og i prøv gjerne å ha
litt kokosnøttkrem i vannet når du koker fisk. Kokosrasp, fersk og
tørket, brukes på og i kaker - og er godt i kaffen isteden for fløte.
Næringsverdi: Kokosnøtter har mye fett (flerumettet), men
også en del fiber og proteiner. Norge: De kokosnøttene man
finner i butikken er av varierende kvalitet. Rist på dem for å høre
om det er vann inni, og sjekk at det ikke er fukt eller råte ved "øynene".
Er du på jakt etter kokosnøttkrem er det enkleste å kjøpe
bokser med "coconutcream" i en innvandrerbutikk eller din vanlige matvarebutikk.
For å
lese vår artikkel "Pappa, jeg kan ikke få opp min kokosnøtt" ,
klikk her
| Meterbønner
(Longbeans, yardlong)
Meterbønner er en tropisk klatreplante, og varier i farge fra lys til mørk
grønn. Oppbevaring: Oppbevar dem i en gjennomhullet plastikkpose
i kjøleskapet, de vil holde opp imot en uke. Bruk: Kutt vekk endene
og skjær dem gjerne diagonalt med en skarp kniv. Kok til de er myke. Kan
blandes med andre grønsaker og serveres kalde i salater. Næringsverdi:
Meterbønner har brukbart med vitaminer, mineraler og protein. Norge:
Skal bli vanskelig å finne i Norge, men sjekk innvandrerbutikker.
| Okra
(Okra, ladyfinger, bhindi) Det finnes flere varianter av okra, men alle
er grønne eller grønnaktige, og ligner kanskje på en chilipepper
med firkantede sider. Pass på at de ikke er flekkete eller mugne. Velg ung
okra, for moden okra har masse uspiselig fiber. Oppbevaring: Okra oppbevares
gjerne i en plastikkpose på et kaldt sted (kjøleskap) og holder da
i mange dager. Du kan fryse okra etter at du har forvellet dem i kokende vann
i tre minutter. Bruk: Kutt av stammen på okraene uten å kutte
selve belgen, for gjør du det vil innholdet renne ut i kokevannet. Vask
dem godt og kok i lettsaltet vann til de er myke. Server som vanlig grønnsak,
gjerne med litt smør over. Kan brukes kald i salater, Næringsverdi:
Okra har brukbart med mineraler og vitaminer. Norge: Du kan få kjøpt
okra i mange innvandrerbutikker, og et forsøk anbefales - okra smaker veldig
godt for de fleste ganer!
|
Bittermelon
(Bitter melon, kerela, bitter gourd) Bittermelonen er en klatreplante
med frukter som kanskje kan ligne litt på store sylteagurker, men de er
mer knudrete og har glattere skinn. Når bittermelonen modner blir den gul,
og frøene inni blir ganske store og harde. Det er særlig de asiatiske
innvandrerne i sydhavet som elsker den bitre grønsaken, og den tillegges
gjerne medisinske egenskaper. Oppbevaring: Oppbevart i kjøleskapet
holder den seg godt en ukes tid. Bruk: Del bittermelonene i to på
langs og fjern før og frømasse. Deretter kan de deles i biter og
marineres en god stund i løk, hvitløk og krydder før de dampes
eller bakes. For å fjerne mesteparten av bitterheten kan de sprinkles med
salt en stund før marineringen (asiatene syntes det er den bitre smaken
som gjør dem ekstra gode). Noen foretrekker også å marinere
dem en god stund i soyaolje og så steke dem. Næringsverdi:
Bittermelon innhelder ganske mye C- og A-vitamin. Norge: Du kan
få kjøpt bittermelon i mange innvandrerbutikker, og prøv gjerne
varianten med å marinere den i soya før den stekes!
| Søtpoteter
(Sweet potato, kumara, kumala) Søtpoteter er ganske utbredt over
hele sydhavet, og er en av de få rotfruktene som også kan dyrkes på
atollene. Det finnes en rekke varianter. Noen er oransje og søte, men andre
arter er hvite og nesten uten søtsmak. Det finnes også en purpurfarget
variant som har en god smak og konsistens. Oppbevaring: Oppbevar søtpoteter
på et tørt og kjørlig sted. Kan oppbevares i 2-3 uker.
Bruk: Søtpoteter tilbredes og brukes gjerne som vanlige poteter. Det
mest vanlige er at man ikke tar av skinnet, da det er lettere å fjerne skinnet
etter koking. Rå, skrelte søtpoteter misfarges også raskt.
Søtpotetene vaskes og skrubber potetene godt. Bakes, kokes eller dampes
på samme måte som vanlige poteter. Kan serveres med smør eller
klippet gressløk, eller moses til en fin potetstappe. Næringsverdi;
Søtpoteter er en god kilde for karbohydrater. Velegnet for barn. Gule varianter
har mye A-vitamin. Norge: Flere varianter søtpoteter kan fåes
kjøpt i mange innvandrerbutikker, av og til også i større
matvarebutikker. |
Kassava
(tapioka, tapioca, maniok, manioc, cassava, arrowroot)
Det finnes flere varianter, men alle har hvitfarget kjøtt
og ligner litt på forvokste gulrøtter med brunt
skinn. Blågrå striper i kjøttet betyr at
røttene ikke er ferske. Røtter som er for modne
har masse uspiselig fiber.
Oppbevaring:
Et kjølig, men gjerne litt fuktig sted. Rensede røtter
kan fryses rå.
Bruk:
Kasava brukes oftest som en slags potet, en velsmakende sådan!
Røttene må først renses. Det tykke skallet
skrelles med kniv og fingre og røttene deles i 5-10 cm
lange stykker. De må så kokes, bakes eller dampes.
Kokevannet helles vekk. Frossen kassava puttes rett i kokende
vann.
Raspet kassava kan brukes i oppskrifter for brød, kjeks
og kaker. Pluss til desserter og som tykningsmiddel i supper.
Næringsverdi:
Kassava har mer karbohydrat og mindre protein enn de fleste
andre rot-grønnsaker, og inneholder ganske mye C-vitamin.
Giftig:
Kassava som ikke er kokt er giftig, man mener rundt 200 mennesker
dør hvert år fordi de har spist kassava som ikke
er kokt!
Norge:
Kassava (kalles noen ganger tapioka) kan fåes kjøpt
i de fleste innvandrerbutikker. De er da innbakt i et tykt vokslag
for å tåle frakt og oppbevaring. Det fjernes sammen
med skallet når du renser dem. PS: Skallet er ikke bare
det tynne, brune ytterlaget, men også det litt tykkere
laget under.
| Av
Terje Dahl
For
å komme til siden med frukt fra sydhavet - klikk her!
For
å komme til siden med spennende sydhavsoppskrifter - klikk her!
|