forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt | video | musikk | mat helse | mysterier | penpals| linker | kontakt |
Sonia tygger på pandanusfruktFruktene i sydhavet:
Spennende og gode frukter fra sydhavet
- mange får du kjøpt også i Norge!

Det kan vel neppe tenkes noe mer eksotisk innen matveien enn frukt fra sydhavet. Tenk bare hvor ville nordmenn ble da den første båten med bananer kom etter den andre verdenskrig! Det ble lange køer, ja til og med sang! I dag er det kanskje litt annerledes, men sydhavsfrukt er mer enn bananer. Les om alle de spennende og gode fruktene under, og ta en god titt på neste gang du er innom butikken!
   Du har sikkert sett en del eksotiske saker i frukt-disken i din butikk, men ikke vist nok om dem til å gå til innkjøp. Greit at de ser spennende og gode ut, men hvordan skal man spise dem? Skal man ta av skallet, kan man spise frøene? Skal de være modne og myke, eller skal de være harde? Og er disse fremmende fruktene nå så gode som de ser ut?
   Vi nordmenn var tidligere kjent for å være konservative i matveien. Kjøttkaker og kokte poteter. Epler om høsten, appelsiner på påsketuren. Heldigvis har dette forandret seg. Folk reiser mer og får smaken på noe mer eksotisk og annerledes. Det er kanskje ikke så mange som har vært så heldige at de har fått vært helt til sydhavet, men da er det godt å vite at en del sydhavsfrukt har funnet veien til det kalde nord!
En annen ting som kanskje er godt å vite: En del av de tropiske fruktene har langt mer vitaminer enn epler og appelsiner, og noen blir til og med brukt som helsekost og medisin!


Her er noen av sydhavets frukter:
AnanasAnanas (Pineapple)
Ananasen kjenner de fleste, selv om de fleste nok syntes det er lettere å kjøpe dem på boks enn å tilbrede den selv, man vet ikke hvordan man skal få av skallet på en enkel måte. Det finnes mange varianter ananas, noen er gul-organge når de er modne mens andre er brungrønne. Frukten bør være fast å ta på over det hele, uten skader og brune flekker.
Oppbevaring;
Oppbevar ananas på et tørt og kjølig sted, de vil holde seg ferske i 2-3 dager. Renset ananas kan fryses. Alltid putt delt ananas i en plastikkpose, da den vil gi smak til annen mat.
Bruk:
Her er trikset hvordan du skal få av skallet: Skjær først vekk det ytre, knudrete skinnet. For å få vekk "øynene" skjærer du så diagonale "grøfter" som følger øynenes linjer fra roten til toppen. Deretter kan du skjøre den i båter eller skiver. Skjærer du i båter kan du la litt av dusken på toppen stå igjen så man har noe å holde i!
Ananas kan spises fersk som den er til frokost, lunsj og dessert, eller man kan bruke den i en rekke desserter, kaker og matretter. Ikke bruk ananas i retter med gelatin, da den vil løse opp den stivnete gelatinen! Ananas vil også gjøre kjøtt mykere, og egner seg derfor godt i marinader. Ananas i skiver eller terninger agner seg godt i mange retter med kylling, gris eller oksekjøtt.
Næringsverdi:
Ananas inneholder en god del C-vitamin.
Norge:
Ganske lett å få tak i, finnes gjerne i de fleste større matvarebutikker.


BananaerBananer (Bananas)
Det finnes mange typer bananer og ikke alle ser ut som de vi finner i norske butikker! Det finnes små "ladies' fingers"-bananer og bananer med rødlig skinn og kjøtt. Ja, i sydhavet vil du også ser store, litt firkantede kokebananer. De fleste variantene kan brukes både umodne, halvmodne og modne, men da på forskjellige måter og ofte som grønsaker (klikk her for å lære hvordan man bruker dem og kokebananer som grønsak).
Oppbevaring:
Bananer oppbevares best opphengt i hele klasser eller hender på et kjølig og tørt sted (ikke kjøleskap). Bananene kan holde i mange dager og de modnes etter hvert. Grønne bananer modnes fortest hvis de henger et varmt sted i en stor sekk.
Bruk:
Det vanlige er at man spiser bananene som i Norge, rett fra skallet, men man kan gjøre langt mer med dem. Man kan mose dem og bruke dem i kaker, milkshake og desserter. Man kan lage syltetøy og tørke skiver av bananer i solen til chips. Frosne bananer er forfriskende "iskrem" for ungene. Eller selvsagt smaker en "bananasplit", vaniljeis med delte bananer og jordbærsyltetøy, fantastisk! Stekte, modne bananer er også godt, gjerne honning eller karamellsaus. Prøv også å skjære dem i korte "stokker", rulle bacon rundt bananstokkene og steke dem! Man kan også steke grønne bananer som chips.
Næringsverdi:
Bananer har mye karbohydrat og egner seg derfor spesielt godt for sportsfolk under en lang konkurransedag. Bananer har også en del mineraler og C-vitamin. Moste bananer er næringsrik, lettfordøyelig og god mat for babyer!
Norge:
Bananer er lett å få tak i over alt i Norge!

Brødfrukt Brødfrukt (Breadfruit, mei)
Det finnes mange varianter av brødfrukt, men de fleste er runde - på størrelse med en liten håndball. Mange typer brødfrukt kan spises moden som en frukt, men i dag er det mest vanlig å bruke den umoden som en grønsak.
Oppbevaring:
Modne brødfrukt må spises akkurat i det rette øyeblikket. Umoden frukt er uspiselig, og de fleste typer overmoden frukt lukter ille!
Bruk:
Før var det ganske vanlig at øyboerne spiste brødfrukt som en frukt, men i dag er den mest brukt umoden som en grønsak (klikk her for å lære hvordan man bruker den som grønsak). Mange typer brødfrukt smaker ganske søtt og godt som moden frukt, og noen varianter kan også spises med skinnet.
Næringsverdi:
Brødfrukt har mye karbohydrat, og en god del vitaminer og mineraler.
Norge:
Du kan prøve å finne brødfrukt i innvandrerbutikker, men sjansene er ikke særlig store. Brødfrukt er ikke så mye brukt i Østen, og det er gjerne her alle de tropiske fruktene og grønsakene du finner i innvandrerbutikkene kommer fra.

GuavaGuava
Guava er ganske utbredt over hele sydhavet. Det finnes en rekke varianter, som små jordbærguava, hvitgule hawaiivarianter og den vanlige grønngule. Hawaiivarianten er kanskje favoritten, da den vanlige kanskje kan smale litt "melent".
Oppbevaring:
Oppbevar guavaene på et kjølig sted, som kjøleskapet, de kan holde mange dager. Frukt kokt noen minutter kan fryses. Modne guavaer lukter sterkt.
Bruk:
Det vanligste er å vaske guavaen og spise den rå som et eple. Noen foretrekker å skrelle av skinnet og fjerne frømassen i midten. For å få en søtere smak kan man skrelle, fjern frø, dele i skiver og koke skivene i sirup fem minutter. Kan også gis en annerledes smak ved å dryppe over sitronjuice. Smaker godt i desserter og fruktsalater. Guava egner seg også til syltetøy og gele, da bruker man gjerne halvmodne frukter og beholder skinnet på. Noe steder lager man en guava-ketchup hvor man erstatter tomatene med moset guava.
Næringsverdi;
Guava er den frukten i verden som har mest C-vitamin, - mange, mange ganger så mye som appelsin!
Norge:
Ikke så lett å finne i Norge - det kan virke umulig, men man kan jo sjekke i innvandrerbutikker og velassorterte matvarebutikker.

KarambolaStjernefrukt, Karambola (Carambola, Star Apple)
Jo, du har nok sett dem i en velassortert matvarebutikk eller i en salat servert i en restaurant. Kuttet i skiver er karambola nemlig godt egnet som dekorasjon. Den skiller seg da også ut fra annen frukt, med sin stjerneform og halvt gjennomsiktige skinn og kjøtt. De finnes flere varianter. De fleste smaker ganske surt, men det finnes også søte varianter.
Oppbevaring:
De holder seg godt en dag eller to i kjøleskapet. Moset i kjøkkenmaskinen kan den fryses og brukes siden i fruktretter og drikker.
Bruk:
Som nevnt så brukes karambola ofte som dekorasjon i salater, men kuttet på tvers i tynne skiver til stjerner kan er den også flott dekorasjon på kaker, drinker, desserter eller andre retter. De kan være rå, men smaker søtere hvis man koker dem forsiktig et halvt minutt i sirup. Kuttet i skiver kan karambola også kokes med sukker til skivene er myke, så presses man ut saften og kjøler den ned til en forfriskende drikke. Kan også brukes i "chutney", alene med krydder eller andre frukter/grønsaker.
Næringsverdi:
Karambola har ganske bra med C-vitamin.
Norge:
Finnes som nevnt ofte i velassorterte matvarebutikker, men sjekk også innvandrerbutikkene.


KivanoKiwano (Horned melon, Jelly melon, African horned cucumber)
Kiwanoen er New Zealands forsøk på å følge opp suksessen med kiwifrukten. Kiwi het egentlig kinesisk stikkelsbær helt til man fant på å brukte nasjonalsymbolet kiwi-fuglen for å markedsføre den som nye nytt og spennende produkt. Det fungerte bra med kiwi'en, men kiwanoen har litt vanskelig med å følge opp suksessen - foreløpig. En moden kiwano har en gylden oransje farge og fruktkjøttet har blitt mørk grønt. Den er ganske søt, med en smak som ligner litt på en blanding av banan og lime.
Oppbevaring:
Oppbevares gjerne i romtemperatur. Hvis man plukker den da den begynner å bli gul kan den oppbevares i opp til seks måneder!
Bruk:
Kutt i båter eller del på langs og spis rett fra skallet med en skje. Kan søtes med sukker aller avkjøles hvis man foretrekker det. Fruktkjøttet kan brukes i desserter, med iskrem eller i drinker.
Næringsverdi:
En del vitaminer og mineraler.
Norge:
Finnes av og til i velassorterte matvarebutikker, men prøv også gourmetforretningene eller innvandrerbutikker.

MangoMango
De finnes i mange varianter - alt i fra store og rødgule til grønne og små. En moden frukt er ganske myk inni, men skal føles passe hard når man presser forsiktig på skinnet med hendene. Unngå mangoer som lukter sterkt av terpentin og de med alt for store frø og trevlete kjøtt. En god mango skal være søt og med delikat fruktkjøtt.
Oppbevaring:
Oppbevar mango i kjøleskap eller et kjølig, mørkt sted. En moden mango holder ikke mer enn et par dager før den er overmoden.
Bruk:
Det vanligste er å skjære to sider av frukten, legge siden med skinnet på skjærebrettet og skjære fruktkjøttet i et terningmønster som lett lar seg brekke løs. Det flate frøet med resten av fruktkjøttet sutter man deretter gjerne i seg. Man kan også skrelle en moden mango, kutte kjøttet løs fra frøet og presse det løs fra skinnet. Øyboerne gjør det ofte enkelt med en velmoden mango: De biter tuppen av den og presser/suger saften og kjøttet i seg! Moset rå eller kokt mango kan brukes i desserter, drikker og med iskrem. Mangochutney er også populært med indiskpreget mat.
Næringsverdi:
Mango har mye C- og A-vitamin. Mangojuice er bra/godt for voksne, barn og babyer!
Norge:
Du får i dag kjøpt mango i mange vanlige butikker.

MangosteenMangosteen
Mangosteen er ikke så vanlig, og det er synd, for den er en av de mest velsmakende tropiske fruktene. Den har størrelse som et lite eple og skinnet er mørkt lilla. Det hvite fruktkjøttet inneholder store frø som ikke spises. Skinnet inneholder et fargestoff som setter flekker.
Oppbevare:
Oppbevar mangosteen på et kjølig sted, som kjøleskapet. Holder ikke lenge og bør spises så fort som mulig.
Bruk:
Mangosteen spises gjerne rå, når den er moden. Del frukten i båter fra stammen til busen, og dra skinnet ned. Eventuelt del frukten på midten og spis med skje. Kan brukes som juice ved å fjerne frøene og mose den.
Næringsverdi:
Mangosteen smaker godt, men næringsverdien er liten.
Norge:
Finnes av og til i velassorterte matvarebutikker, prøv også gourmetforretningene eller innvandrerbutikker.


PapayaPapaya (Pawpaw, Tree melon)
Det finnes mange varianter av papaya. De varier i størrelse som en pære til nesten en vannmelon. De fleste har gul til oransje fruktkjøtt, men en populær hawaiivariant har rødlig kjøtt. Pass på at fruktene ikke er flekkete eller mugne. Papaya blir ofte kalt en mirakelfrukt, da den også har mange medisinske egenskaper. For å lese mer om dette - klikk her!
Oppbevaring:
Papaya oppbevares på et kaldt sted (kjøleskap) og holder da i mange dager. Halvmoden frukt modner i kjøkkenskapet eller en hylle. Du kan fryse moset papaya.
Bruk:
Kutt i båter og fjern frøene med en kniv eller skje. Spis med skje som den er eller hell over litt sitronjuice. Moden frukt kan renses, skinnet taes av og deles i terninger for bruk i salater og desserter. Ikke bruk papaya i retter med gelatin, da den vil løse opp den stivnete gelatinen! Papaya vil også gjøre kjøtt mykere, og egner seg derfor godt i marinader. Papain (av "papaya") er stoffet du finner i såkalte kjøttmørnere. Papain er også bruk i klessindustrien for å gjøre ull mykere, og i det har mange medisinske kvaliteter.
Umodne papayaer kan kokes i lettsaltet vann til de er myke og spises som en grønsak.
Næringsverdi:
Papaya har mye C- og A-vitaminer, langt mer enn f. eks appelsiner. God egnet for barn og spedbarn.
Norge:
Finnes ofte i velassorterte matvarebutikker, prøv også gourmetforretningene eller innvandrerbutikker. Dessverre er de papayaene du får tak i ofte vasne og elendige, de har vært sendt på den lange reisen alt for umodne.

For å lese vår artikkel "Papaya - en mirakelfrukt?" , klikk her



PasjonsfruktPasjonsfrukt (Passionfruit)
Det finnes mange typer pasjonsfrukt, den mest vanlige tropiske har gult, skinnende skinn som blir rynkete når den er moden.
Oppbevaring:
Oppbevar dem i kjøleskap eller et kjølig sted, de vil holde en ukes tid.
Bruk:
Kutt dem i to og spis fruktkjøttet med skje. Smaker godt med iskrem, i desserter og fruktsalater - gjerne med frøene. Frøene kan siles vekk og juicen smaker godt alene eller blandet med andre fruktjuicer.
Næringsverdi:
Pasjonsfrukt har ganske bra med vitamin C og A.
Norge:
Finnes av i velassorterte matvarebutikker, prøv også gourmetforretningene eller innvandrerbutikker. Det er gjerne en variant med mørkebrunt skinn som importeres, og det skal være skrukkete! Noen gror også pasjonsfrukt i Norge for de flotte blomstene, og har du flere planter som står ved siden av hverandre i solveggen kan du med flaks få frukter!

RambutanRambutan
Du har sikkert sett den i butikken, noe som ligner på en slags hårete jordbær. Det er rambutan, en velsmakende tropisk frukt. De myke piggene sitter på et tykt skinn, og under er det gjennomskinnelige fruktkjøttet som har en særpreget sørsøt smak.
Oppbevaring.
Oppbevar dem i en gjennomhullet plastpose i kjøleskap eller annet kjølig sted. De holder ikke lenge i romtemperatur.
Bruk:
Kutt det læraktig skinnet med en skarp kniv og dra det vekk fra fruktkjøttet. God å spise slik, men kan brukes med iskrem og i fruktsalater.
Næringsverdi:
Ganske bra med C-vitamin.
Norge:
Finnes ofte i velassorterte matvarebutikker, prøv også gourmetforretningene eller innvandrerbutikker.

Pandanusfrukt - delt i to.Pandanus
Pandanus-frukten brukes stort sett bare på atollene i sydhavet, og noen eksport til andre land er nok ikke aktuelt. Frukten på bildet er delt i to så man kan se segmentene den er bygget opp av. Den fotballstore frukten henger oppe i pandanuspalmen, og man kutter den modne frukten løs før segmentene løsner og detter i bakken.
Oppbevaring:
Holder gjerne en ukes tid.
Bruk:
Stort sett så spiser man ikke pandanus, men tygger på den! Segmentene brekkes løs, og så tygger man den myk og sutter i seg saften. Smaken er omtrent som på tyggegummien "Juicyfruit"! Tidlige tilbedte man også frukten ved å lage en masse av den som ble tørket i solen til en slags kjeks.
Næringsverdi:
Uvisst, men sikkert en del C-vitamin. Dessuten får man gjerne i seg en del fiber, enten man vil eller ei!
Norge:
Nei, vil du smake på pandanus så må du til et atollrike som Tuvalu eller Kiribati!

Av Terje Dahl

For å komme til siden med grønsaker fra sydhavet - klikk her!
For å komme til siden med spennende sydhavsoppskrifter - klikk her!

Tips en venn : "Har du lest om sydhavets frukter i Sydhav på nettet?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):
Terje Dahl har skrevet en rekke bøker og artikler fra sydhavet, de kan du lese mer om ved å klikke her.

 Sydhav på nettet
Terje Dahl

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debattvideo | musikk | mathelse | mysterier | penpals| linker | kontakt |