Fruktene
i sydhavet:
Spennende og gode frukter fra sydhavet
- mange får du kjøpt også i Norge!
Det kan vel neppe tenkes noe mer eksotisk innen matveien enn frukt
fra sydhavet. Tenk bare hvor ville nordmenn ble da den første
båten med bananer kom etter den andre verdenskrig! Det ble lange
køer, ja til og med sang! I dag er det kanskje litt annerledes,
men sydhavsfrukt er mer enn bananer. Les om alle de spennende og gode
fruktene under, og ta en god titt på neste gang du er innom
butikken!
Du har sikkert sett en del eksotiske saker i frukt-disken
i din butikk, men ikke vist nok om dem til å gå til innkjøp.
Greit at de ser spennende og gode ut, men hvordan skal man spise dem?
Skal man ta av skallet, kan man spise frøene? Skal de være
modne og myke, eller skal de være harde? Og er disse fremmende
fruktene nå så gode som de ser ut?
Vi nordmenn var tidligere kjent for å være
konservative i matveien. Kjøttkaker og kokte poteter. Epler
om høsten, appelsiner på påsketuren. Heldigvis
har dette forandret seg. Folk reiser mer og får smaken på
noe mer eksotisk og annerledes. Det er kanskje ikke så mange
som har vært så heldige at de har fått vært
helt til sydhavet, men da er det godt å vite at en del sydhavsfrukt
har funnet veien til det kalde nord!
En annen ting som kanskje er godt å vite: En del av de tropiske
fruktene har langt mer vitaminer enn epler og appelsiner, og noen
blir til og med brukt som helsekost og medisin!
Her er noen
av sydhavets frukter:
Ananas
(Pineapple)
Ananasen kjenner de fleste, selv om de fleste nok syntes det
er lettere å kjøpe dem på boks enn å
tilbrede den selv, man vet ikke hvordan man skal få av
skallet på en enkel måte. Det finnes mange varianter
ananas, noen er gul-organge når de er modne mens andre
er brungrønne. Frukten bør være fast å
ta på over det hele, uten skader og brune flekker.
Oppbevaring;
Oppbevar ananas på et tørt og kjølig sted,
de vil holde seg ferske i 2-3 dager. Renset ananas kan fryses.
Alltid putt delt ananas i en plastikkpose, da den vil gi smak
til annen mat.
Bruk:
Her er trikset hvordan du skal få av skallet: Skjær
først vekk det ytre, knudrete skinnet. For å få
vekk "øynene" skjærer du så diagonale
"grøfter" som følger øynenes
linjer fra roten til toppen. Deretter kan du skjøre den
i båter eller skiver. Skjærer du i båter kan
du la litt av dusken på toppen stå igjen så
man har noe å holde i!
Ananas kan spises fersk som den er til frokost, lunsj og dessert,
eller man kan bruke den i en rekke desserter, kaker og matretter.
Ikke bruk ananas i retter med gelatin, da den vil løse
opp den stivnete gelatinen! Ananas vil også gjøre
kjøtt mykere, og egner seg derfor godt i marinader. Ananas
i skiver eller terninger agner seg godt i mange retter med kylling,
gris eller oksekjøtt.
Næringsverdi:
Ananas inneholder en god del C-vitamin.
Norge:
Ganske lett å få tak i, finnes gjerne i de fleste
større matvarebutikker.
|
Bananer
(Bananas)
Det finnes mange typer bananer og ikke alle ser ut som de
vi finner i norske butikker! Det finnes små "ladies'
fingers"-bananer og bananer med rødlig skinn og
kjøtt. Ja, i sydhavet vil du også ser store, litt
firkantede kokebananer. De fleste variantene kan brukes både
umodne, halvmodne og modne, men da på forskjellige måter
og ofte som grønsaker (klikk her for å lære
hvordan man bruker dem og kokebananer som grønsak).
Oppbevaring:
Bananer oppbevares best opphengt i hele klasser eller hender
på et kjølig og tørt sted (ikke kjøleskap).
Bananene kan holde i mange dager og de modnes etter hvert. Grønne
bananer modnes fortest hvis de henger et varmt sted i en stor
sekk.
Bruk:
Det vanlige er at man spiser bananene som i Norge, rett fra
skallet, men man kan gjøre langt mer med dem. Man kan
mose dem og bruke dem i kaker, milkshake og desserter. Man kan
lage syltetøy og tørke skiver av bananer i solen
til chips. Frosne bananer er forfriskende "iskrem"
for ungene. Eller selvsagt smaker en "bananasplit",
vaniljeis med delte bananer og jordbærsyltetøy,
fantastisk! Stekte, modne bananer er også godt, gjerne
honning eller karamellsaus. Prøv også å skjære
dem i korte "stokker", rulle bacon rundt bananstokkene
og steke dem! Man kan også steke grønne bananer
som chips.
Næringsverdi:
Bananer har mye karbohydrat og egner seg derfor spesielt godt
for sportsfolk under en lang konkurransedag. Bananer har også
en del mineraler og C-vitamin. Moste bananer er næringsrik,
lettfordøyelig og god mat for babyer!
Norge:
Bananer er lett å få tak i over alt i Norge!
|
Brødfrukt
(Breadfruit, mei)
Det finnes mange varianter av brødfrukt, men de fleste
er runde - på størrelse med en liten håndball.
Mange typer brødfrukt kan spises moden som en frukt,
men i dag er det mest vanlig å bruke den umoden som en
grønsak.
Oppbevaring:
Modne brødfrukt må spises akkurat i det rette øyeblikket.
Umoden frukt er uspiselig, og de fleste typer overmoden frukt
lukter ille!
Bruk:
Før var det ganske vanlig at øyboerne spiste brødfrukt
som en frukt, men i dag er den mest brukt umoden som en grønsak
(klikk her
for å lære hvordan man bruker den som grønsak).
Mange typer brødfrukt smaker ganske søtt og godt
som moden frukt, og noen varianter kan også spises med
skinnet.
Næringsverdi:
Brødfrukt har mye karbohydrat, og en god del vitaminer
og mineraler.
Norge:
Du kan prøve å finne brødfrukt i innvandrerbutikker,
men sjansene er ikke særlig store. Brødfrukt er
ikke så mye brukt i Østen, og det er gjerne her
alle de tropiske fruktene og grønsakene du finner i innvandrerbutikkene
kommer fra.
|
Guava
Guava er ganske utbredt over hele sydhavet. Det finnes en
rekke varianter, som små jordbærguava, hvitgule
hawaiivarianter og den vanlige grønngule. Hawaiivarianten
er kanskje favoritten, da den vanlige kanskje kan smale litt
"melent".
Oppbevaring:
Oppbevar guavaene på et kjølig sted, som kjøleskapet,
de kan holde mange dager. Frukt kokt noen minutter kan fryses.
Modne guavaer lukter sterkt.
Bruk:
Det vanligste er å vaske guavaen og spise den rå
som et eple. Noen foretrekker å skrelle av skinnet og
fjerne frømassen i midten. For å få en søtere
smak kan man skrelle, fjern frø, dele i skiver og koke
skivene i sirup fem minutter. Kan også gis en annerledes
smak ved å dryppe over sitronjuice. Smaker godt i desserter
og fruktsalater. Guava egner seg også til syltetøy
og gele, da bruker man gjerne halvmodne frukter og beholder
skinnet på. Noe steder lager man en guava-ketchup hvor
man erstatter tomatene med moset guava.
Næringsverdi;
Guava er den frukten i verden som har mest C-vitamin, - mange,
mange ganger så mye som appelsin!
Norge:
Ikke så lett å finne i Norge - det kan virke umulig,
men man kan jo sjekke i innvandrerbutikker og velassorterte
matvarebutikker.
|
Stjernefrukt,
Karambola (Carambola, Star Apple)
Jo, du har nok sett dem i en velassortert matvarebutikk
eller i en salat servert i en restaurant. Kuttet i skiver er
karambola nemlig godt egnet som dekorasjon. Den skiller seg
da også ut fra annen frukt, med sin stjerneform og halvt
gjennomsiktige skinn og kjøtt. De finnes flere varianter.
De fleste smaker ganske surt, men det finnes også søte
varianter.
Oppbevaring:
De holder seg godt en dag eller to i kjøleskapet. Moset
i kjøkkenmaskinen kan den fryses og brukes siden i fruktretter
og drikker.
Bruk:
Som nevnt så brukes karambola ofte som dekorasjon i salater,
men kuttet på tvers i tynne skiver til stjerner kan er
den også flott dekorasjon på kaker, drinker, desserter
eller andre retter. De kan være rå, men smaker søtere
hvis man koker dem forsiktig et halvt minutt i sirup. Kuttet
i skiver kan karambola også kokes med sukker til skivene
er myke, så presses man ut saften og kjøler den
ned til en forfriskende drikke. Kan også brukes i "chutney",
alene med krydder eller andre frukter/grønsaker.
Næringsverdi:
Karambola har ganske bra med C-vitamin.
Norge:
Finnes som nevnt ofte i velassorterte matvarebutikker, men sjekk
også innvandrerbutikkene.
|
Kiwano
(Horned melon, Jelly melon, African horned cucumber)
Kiwanoen er New Zealands forsøk på å følge
opp suksessen med kiwifrukten. Kiwi het egentlig kinesisk stikkelsbær
helt til man fant på å brukte nasjonalsymbolet kiwi-fuglen
for å markedsføre den som nye nytt og spennende
produkt. Det fungerte bra med kiwi'en, men kiwanoen har litt
vanskelig med å følge opp suksessen - foreløpig.
En moden kiwano har en gylden oransje farge og fruktkjøttet
har blitt mørk grønt. Den er ganske søt,
med en smak som ligner litt på en blanding av banan og
lime.
Oppbevaring:
Oppbevares gjerne i romtemperatur. Hvis man plukker den da den
begynner å bli gul kan den oppbevares i opp til seks måneder!
Bruk:
Kutt i båter eller del på langs og spis rett fra
skallet med en skje. Kan søtes med sukker aller avkjøles
hvis man foretrekker det. Fruktkjøttet kan brukes i desserter,
med iskrem eller i drinker.
Næringsverdi:
En del vitaminer og mineraler.
Norge:
Finnes av og til i velassorterte matvarebutikker, men prøv
også gourmetforretningene eller innvandrerbutikker.
|
Mango
De finnes i mange varianter - alt i fra store og rødgule
til grønne og små. En moden frukt er ganske myk
inni, men skal føles passe hard når man presser
forsiktig på skinnet med hendene. Unngå mangoer
som lukter sterkt av terpentin og de med alt for store frø
og trevlete kjøtt. En god mango skal være søt
og med delikat fruktkjøtt.
Oppbevaring:
Oppbevar mango i kjøleskap eller et kjølig, mørkt
sted. En moden mango holder ikke mer enn et par dager før
den er overmoden.
Bruk:
Det vanligste er å skjære to sider av frukten, legge
siden med skinnet på skjærebrettet og skjære
fruktkjøttet i et terningmønster som lett lar
seg brekke løs. Det flate frøet med resten av
fruktkjøttet sutter man deretter gjerne i seg. Man kan
også skrelle en moden mango, kutte kjøttet løs
fra frøet og presse det løs fra skinnet. Øyboerne
gjør det ofte enkelt med en velmoden mango: De biter
tuppen av den og presser/suger saften og kjøttet i seg!
Moset rå eller kokt mango kan brukes i desserter, drikker
og med iskrem. Mangochutney er også populært med
indiskpreget mat.
Næringsverdi:
Mango har mye C- og A-vitamin. Mangojuice er bra/godt for voksne,
barn og babyer!
Norge:
Du får i dag kjøpt mango i mange vanlige butikker.
|
Mangosteen
Mangosteen
er ikke så vanlig, og det er synd, for den er en av de
mest velsmakende tropiske fruktene. Den har størrelse
som et lite eple og skinnet er mørkt lilla. Det hvite
fruktkjøttet inneholder store frø som ikke spises.
Skinnet inneholder et fargestoff som setter flekker.
Oppbevare:
Oppbevar mangosteen på et kjølig sted, som kjøleskapet.
Holder ikke lenge og bør spises så fort som mulig.
Bruk:
Mangosteen spises gjerne rå, når den er moden. Del
frukten i båter fra stammen til busen, og dra skinnet
ned. Eventuelt del frukten på midten og spis med skje.
Kan brukes som juice ved å fjerne frøene og mose
den.
Næringsverdi:
Mangosteen smaker godt, men næringsverdien er liten.
Norge:
Finnes av og til i velassorterte matvarebutikker, prøv
også gourmetforretningene eller innvandrerbutikker.
|
Papaya
(Pawpaw, Tree melon)
Det finnes mange varianter av papaya. De varier i størrelse
som en pære til nesten en vannmelon. De fleste har gul
til oransje fruktkjøtt, men en populær hawaiivariant
har rødlig kjøtt. Pass på at fruktene ikke
er flekkete eller mugne. Papaya blir ofte kalt en mirakelfrukt,
da den også har mange medisinske egenskaper. For å
lese mer om dette - klikk her!
Oppbevaring:
Papaya oppbevares på et kaldt sted (kjøleskap)
og holder da i mange dager. Halvmoden frukt modner i kjøkkenskapet
eller en hylle. Du kan fryse moset papaya.
Bruk:
Kutt i båter og fjern frøene med en kniv eller
skje. Spis med skje som den er eller hell over litt sitronjuice.
Moden frukt kan renses, skinnet taes av og deles i terninger
for bruk i salater og desserter. Ikke bruk papaya i retter med
gelatin, da den vil løse opp den stivnete gelatinen!
Papaya vil også gjøre kjøtt mykere, og egner
seg derfor godt i marinader. Papain (av "papaya")
er stoffet du finner i såkalte kjøttmørnere.
Papain er også bruk i klessindustrien for å gjøre
ull mykere, og i det har mange medisinske kvaliteter.
Umodne papayaer kan kokes i lettsaltet vann til de er myke og
spises som en grønsak.
Næringsverdi:
Papaya har mye C- og A-vitaminer, langt mer enn f. eks appelsiner.
God egnet for barn og spedbarn.
Norge:
Finnes ofte i velassorterte matvarebutikker, prøv også
gourmetforretningene eller innvandrerbutikker. Dessverre er
de papayaene du får tak i ofte vasne og elendige, de har
vært sendt på den lange reisen alt for umodne.
For å lese vår artikkel "Papaya - en mirakelfrukt?"
, klikk her
|
Pasjonsfrukt
(Passionfruit)
Det finnes mange typer pasjonsfrukt, den mest vanlige tropiske
har gult, skinnende skinn som blir rynkete når den er
moden.
Oppbevaring:
Oppbevar dem i kjøleskap eller et kjølig sted,
de vil holde en ukes tid.
Bruk:
Kutt dem i to og spis fruktkjøttet med skje. Smaker godt
med iskrem, i desserter og fruktsalater - gjerne med frøene.
Frøene kan siles vekk og juicen smaker godt alene eller
blandet med andre fruktjuicer.
Næringsverdi:
Pasjonsfrukt har ganske bra med vitamin C og A.
Norge:
Finnes av i velassorterte matvarebutikker, prøv også
gourmetforretningene eller innvandrerbutikker. Det er gjerne
en variant med mørkebrunt skinn som importeres, og det
skal være skrukkete! Noen gror også pasjonsfrukt
i Norge for de flotte blomstene, og har du flere planter som
står ved siden av hverandre i solveggen kan du med flaks
få frukter!
|
Rambutan
Du har sikkert sett den i butikken, noe som ligner på
en slags hårete jordbær. Det er rambutan, en velsmakende
tropisk frukt. De myke piggene sitter på et tykt skinn,
og under er det gjennomskinnelige fruktkjøttet som har
en særpreget sørsøt smak.
Oppbevaring.
Oppbevar dem i en gjennomhullet plastpose i kjøleskap
eller annet kjølig sted. De holder ikke lenge i romtemperatur.
Bruk:
Kutt det læraktig skinnet med en skarp kniv og dra det
vekk fra fruktkjøttet. God å spise slik, men kan
brukes med iskrem og i fruktsalater.
Næringsverdi:
Ganske bra med C-vitamin.
Norge:
Finnes ofte i velassorterte matvarebutikker, prøv også
gourmetforretningene eller innvandrerbutikker.
|
Pandanus
Pandanus-frukten
brukes stort sett bare på atollene i sydhavet, og noen
eksport til andre land er nok ikke aktuelt. Frukten på
bildet er delt i to så man kan se segmentene den er bygget
opp av. Den fotballstore frukten henger oppe i pandanuspalmen,
og man kutter den modne frukten løs før segmentene
løsner og detter i bakken.
Oppbevaring:
Holder gjerne en ukes tid.
Bruk:
Stort sett så spiser man ikke pandanus, men tygger på
den! Segmentene brekkes løs, og så tygger man den
myk og sutter i seg saften. Smaken er omtrent som på tyggegummien
"Juicyfruit"! Tidlige tilbedte man også frukten
ved å lage en masse av den som ble tørket i solen
til en slags kjeks.
Næringsverdi:
Uvisst, men sikkert en del C-vitamin. Dessuten får man
gjerne i seg en del fiber, enten man vil eller ei!
Norge:
Nei, vil du smake på pandanus så må du til
et atollrike som Tuvalu eller Kiribati!
|
Av
Terje Dahl
For
å komme til siden med grønsaker fra sydhavet - klikk
her!
For å komme til siden med spennende sydhavsoppskrifter - klikk
her!
|