forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Pippi og pappa
Var Pippi Langstrømpes far en pirat i Fiji - eller konge i Papua Ny Guinea?

Vi kjenner alle til Pippi Langstrømpe, verdens sterkeste jente. I Astrid Lindgrens bøker står det at Pippis pappa var negerkonge på Kurrekurreduttøya. NRKs redaksjon fant ut at man ikke kunne bruke ordet "neger" og omdøpte han til å være sydhavskonge. Ikke alle syntes dette var riktig, men det kan være at Astrid Lindgren faktisk hentet ideer fra sydhavet: Modellen til kaptein Efraim Langstrømpe kan ha vært en ekte, svensk pirat i Fiji - eller en svensk sjømann som ble høvding på en øy i Papua Ny Guinea!

Det kommer fram i bøkene at Pippis pappa var kaptein og pirat i Stillehavsområdet. Vel, det levde faktisk engang en lys, levende svensk pirat i Fiji! Han het ikke Efraim Långstrump, men Kalle Svensson. Han kom fra Uddevalla og seilte til sydhavet som mannskap på en engelsk kaperskute - han var en pirat! Historien om hvordan han havnet i Fiji er som følger: En natt i juni 1809 gikk den amerikanske flermasteren Eliza på et korallrev ved øya Nairai i Fiji. Om bord var Charles Savage, en kar med stort rødt
Mariner -  forlist i Tonga med samme båt som Kalle Svensson
En annen over-levede fra skips- drapene i Tonga
skjegg som skipet hadde plukket opp i Nukualofa i Tonga. Han påsto at han var en overlevende av mannskapet på skipet Port au Prince, som var blitt massakrert omtrent ned til siste mann av de innfødte i Tonga.
Øyas hvite mann
Skipet Eliza hadde en last av sandelwood, 40.000 spanske dollar og god del våpen. De innfødte i Fiji tok vennlig nok imot de forliste og høvdinger fra nære og fjerne deler av øygruppen som dengang ble kalt Kannibaløyene kom for å se disse merkelige, hvithudete menneskene. Charles Savage hadde vært så lenge i Tonga at han hadde plukket opp litt lokalt språk, både tongansk og fijiansk. Mannskapet på en kano som stoppet innom på vei hjem til sin øy Bau syntes å like Savage, og de tok han med tilbake til sin høvding for at han skulle være "øyas hvite mann". Denne Charles Savage var ingen andre enn svensken Kalle Svensson, og han visste å spille kortene sine riktig. Han fortalte høvdingen om våpnene fra det forliste skipet og sa at han kunne lære høvdingens menn å bruke dem. Så Kalle/Charles lærte krigerne å skyte, og siden de andre stammene i landet stort sett bare hadde spyd og klubber å forsvare seg med kunne Kalle og hans menn spre død og ødeleggelse med kuler og krutt. Noe de gjorde i rikt monn, ofte med
Kalle plaffende løs med pistoler til de innfødte lå
Gammelt gudehus på Bau
Gammelt gudehus på Bau
døde i hauger. Det var ikke rart han fikk tilnavnet "Savage" - "Villmannen"!
Bande av leiesoldater
Høvdingen Ratu Naulivou benyttet sjansen til å erobre store områder på vestsiden av hovedøya i Fiji ved hjelp av våpnene, og gjorde høvdingklanen i Bau til den mektigste i landet. Ja, den etterfølgende høvding Cakobau gjorde seg selv til Fijis første konge! Den svenske villmannen, som også vervet andre skipsbrudne hvite til sin bande av leiesoldater, fikk en stor innflytelse. Han fikk høvdingtittelen Koroi-na-vunivalu og omga seg med de vakreste kvinnene,
Barnebarn av Svensson?
Barnebarn av Svensson?
- mange av dem. Ja, han giftet seg med datteren til en av de mektigste høvdingene! Men ingenting varer evig, og under e t røverraid til det indre av hovedøya i 1813 gikk Kalle og hans bande i et bakhold. Kalle og noen få av hans menn greide å klatre opp på en klippe, men to av Baus høvdinger og seksti menn ble partert, kokt og spist på stedet. Noen skulle ha fått kjøttstykker skåret ut av kroppen og fortært mens de fortsatt var i live! Kalle trodde han skulle klare å forhandle seg ut av knipen og gikk ned fra klippen. Ikke særlig smart! Vips ble han løftet opp og tvunget på hodet ned i et vannhull til han ble kvalt. Kannibalene fikk mer kjøtt til festmåltidet. Det sies at noen av beina hans ble tatt vare på og siden brukt som nåler til å sy seil. Konene og kjærestene til Kalle Svensson skal ha fått mange barn, men de av hankjønn ble gjerne drept for ikke å utgjøre noen trussel for høvdingene. Lyshudete jentunger skal derimot ha blitt sett i området i en årerekke siden, og med litt innsats skal man nok kunne klare å spore opp etterkommere etter den svenske sjømannen fra Uddevalla som nesten ble konge av Fiji, men endte opp som middag!
Langt fra så blodig
Carl Emil Petterson
Carl Emil Petterson
En annen kar som kan ha vært inspirasjon for forfatteren Astrid Lindgren da hun diktet opp Pippi Langstrømpe og hennes pappa kan ha vært svensken Carl Emil Petterson som ble høvding på en øy i Papua Ny Guinea. Hans liv var langt fra så blodig som Kalle "Villmannen" Svensson, han var verken pirat eller leiesoldat, men han led skipbrudd ved en øy i Stillehavet på samme måte som kaptein Efraim Langstrømpe!
   Carl Emil Petterson ble født i Stockholm i 1875, og han gikk til sjøs som 17-åring. Etter noen år fikk han arbeid for det tyske handelshuser Neuguinea-Compagnie i Bismarkøyene i det som da var Tyske Ny Guinea. I 1904 forliste svenskens skip Herzog Johan Albrecht utenfor den lille øya Tabar i New Ireland provinsen. Carl Emil Petterson kom seg i land og ble boende på øya. Han startet opp med koprahandel og etter hvert fikk han sin egen kopraplantasje (kokosnøttpalmer hvor kjøttet fra modne kokosnøtter ble skåret ut og tørket til kopra, som så ble eksportert til oljeproduksjon). I 1907 giftet han seg med høvding Lamys datter Singdo, og fikk følgelig nærmest status som høvding selv.
Petterson med familien
Petterson med familien
Funnet gull
Svensken kjøpe to kokosnøttplantasjer til, først en på øya Simbir og så på øya Lihir. Petterson var en sterk kar, og fikk tilnavnet "Strong-Charlie" - "Sterke-Kalle". Han var også veldig populær blant sine ansatte og de andre innfødte, i motsetning til mange andre hvite på den tiden, siden han respekterte de lokale skikkene. Han og kona Singdo fikk ni barn, men ett døde i barselsseng. Singo døde i 1921, og det gikk hardt inn på Petterson. For å ha noen som kunne passe på barna dro han til Sverige for å finne seg en ny kone, og kom han tilbake med svensk-engelske Jessie Louisa Simpson, som han giftet seg på på Tabar i 1923. Dessverre gikk det ikke så bra for paret. Under fraværet hadde plantasjene forfalt, og det gikk ikke lenge før de begge to fikk malaria. Petterson startet å gjenoppbygge plantasjene, men sviktende marked gjorde det vanskelig. Heller ikke klarte han å nyttegjøre seg gullet han hadde funnet. Svensken hadde nemlig funnet gull på øya Sambir, men valgte å holde funnet hemmelig. I dag antar man at Tabarøyene har noen av verdens største forekomster av gull! Jessie reiste til Australia for å få legehjelp, men reiste så videre til Sverige, hvor hun døde av malaria og kreft i 1935. Carl Emil Petterson reiste fra Tabar samme året, men kom aldri til Sverige. Han døde av hjerteinfakt i Australia i 1937.
Begge led skipbrudd

Pippi Langstrømpe er jo en fantasifigur, og det samme er hennes far kaptein Efraim Langstrømpe. Bøkene, skrevet av den svenske barnebok-forfatteren Astrid Lindgren er oversatt til 57 språk, har også blitt til tv-program, film og tegneserie. Opprinnelig var historien om verdens sterkeste jente en trøstehistorie til forfatterens datter Karin da hun var syk. Om hun kjente til historiene om Kalle Svensson i Fiji eller Carl Emil Petterson i Papua Ny Guinea vet vi ikke, men de kunne jo begge på et vis vært modell for Pippas pappa - begge led skipbrudd i sydhavet og begge ble nærmest som konger å regne.
   Den ømtålige betegnelsen "negerkonge" kan kanskje passe litt dårlig, siden jo negere kommer fra Afrika og ikke sydhavet, men både folkene i Fiji og Papua Ny Guinea er ganske mørkhudete. Uansett - Pippi og hennes bravader vil nok fortsette å fascinere barn i mange, mange år framover - og å ha en pappa som konge i sydhavet som må sloss mot skumle pirater gjør ikke fortellingene noe mindre spennende! Heldigvis har jo bøkene til Astrid Lindgren en hyggeligere slutt enn historiene om de to svenskene som slo seg ned i sydhavet!


Av
Terje Dahl

For vår artikkel om nordmenn i sydhavet - klikk her.

Tips en venn : "Ta en titt på artiklen i internettmagasinet Sydhav: "Var Pippi Langstrømpes far en pirat i Fiji - eller konge i Papua Ny Guinea?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

"Paradiset Jeg Fant"
Paradiset jeg fant
Etter eventyrseilasen i Coco Loco vendte Terje Dahl tilbake til sydhavet. Traff høvdingdatteren Emma Toematagi i det polynesiske landet Tuvalu og feiret bryllup i en måned.
"Skulle vi virkelig bygge vårt hjem på den ubebodd koralløya Motuloa, helt på verdens ende..?"
Klikk her for å lese utdrag fra boken.

Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 150,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv - klikk her.

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker  | billetter | kontakt |