forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Statue på Påskeøya
Påskeøya:
En øy full av mysterier!

Det er så mange spennende mysterier på Påskeøya (Rapa Nui) at vår redaktør Terje Dahl i har skrevet en hel serie med artikler!

- Påskeøya er et av verdens mest spennende steder, så når jeg kom i gang med å skrive artikler om alt det uforklarlige på øya så er det vanskelig å stoppe, sier vår redaktør Terje Dahl.
    Foreløpig har det blitt over et dusin artikler. De kommer inn under i våre Mysterie-artikler, hvor vi ikke er redd for å ta opp kontroversielle saker og belyse emner som gjerne faller utenfor hva folk vanligvis setter seg inn i - eller i det hele tatt vet om.
Tørre å spørre mer
- Jeg påstår ingenting, jeg bare spør. Når det gjelder Påskeøya så må man tørre å spørre mer. Mye, mye mer! sier Terje Dahl som har skrevet alle artiklene.
"Jeg påstår ingenting, jeg bare spør. Når det gjelder Påskeøya så må man tørre å spørre mer. Mye, mye mer!"
    Det kommer sikkert flere - for forskerne forandrer stadig på teoriene om statuene og alt det andre spennende på den isolerte øya, og vår redaktør er sikker på at øya fortsatt skjuler mange hemmeligheter:
    - Det heter seg for eksempel at de gigantiske statuene forestiller øyboernes forfedre, men jeg har besøkt øyer over hele Stillehavet og har enda ikke sett en innfødt med slike ansiktstrekk. De er langt mer nordiske, kaukastiske. Ja, min polynesiske kone er helt klar på at de forestiller hvite mennesker, sier Terje.
Thor Heyerdahl
Thor Heyerdahl var den første til å organiser en skikkelig arkeologisk ekspedisjon til Påskeøya, og han sa at vi for å kunne si noe om framtiden må kjenne fortiden. Han var redd for at vi mennesker var i ferd med å ødelegge vår framtid gjennom vårt overforbruk av fossilt brennstoff. Han spurte også vår redaktør om vi mennesker kan ha gjort en tilsvarende tabbe en eller flere ganger tidligere; utslettet oss selv omtrent til sistemann en eller flere ganger i en fjern fortid, slik legender verden over sier.
    - Jeg har blant annet brukt Påskeøya som inngangsport for å finne svarene på Heyerdahls spørsmål til meg. For her, som så mange andre steder på kloden, forteller en legende at de enorme statuene ble reist av en rase hvithudete kjemper som kom seilende over havet etter en verdensomspennende katastrofe, sier vår redaktør.
    Terje forklarer at det ble for alvor fart på undersøkelsene da han oppdaget at flere av statuene på Påskeøya og andre øyer i sydhavet hadde seks fingre.
Seks fingre
- Jeg fant at gamle statuer over hele verden hadde seks fingre - og at de ofte forestilte guder eller halvguder, og at de var svært høye. De var kjemper, og akkurat som på Påskeøya så har de har de på en eller annen måte gjerne forbindelse med en flodkatastrofe de selv var skyld i.
    Terje har nå jobbet i flere år med å finne ut hva som ligger bak legendene, men selv om han nå har fått klare bevis for at det har eksistert en rase med det vi kaller kjemper for tusenvis av år siden, så er det ikke alltid en like hyggelig hobby:
    - Respekterte arkeologer og forskere fra inn- og utland har advart meg om at min forskning på dette kan være farlig - uten at de vil si hvorfor. Men på samme måte som Thor Heyerdahl så mener jeg at det kan være svært viktig at vi finner svarene, så jeg fortsetter å stille spørsmål. Og jeg tror at Påskeøya kan være nøkkelen til de viktigste svarene!

"Forestiller de egentlig polynesiere?"
Det heter seg at de gigantiske statuene på Påskeøya forestiller øyboernes forfedre - at man reiste dem som minne om avdøde høvdinger. Beboerne på øya er polynesiske så det er jo nærliggende. Så hvorfor har ansiktene i stein ikke polynesiske trekk, men minner mer om våre egne forfedre?
Les artikkel
Polynesiere?
"Forestiller statuene norske vikinger?"
I vår første artikkel stilte vi et stort spørsmåls-
tegn om de gigantiske steinstatuene virkelig kan forestille polynesiere, med sine lange neser, store øyne, brede haker og røde hår. Statuene har nærmest nordiske fjes, men det kan da vel ikke være mulig at norske vikinger seilte sine skip helt til denne isolerte flekken ute i det enormt store Stillehavet?

Les artikkel
Vikinger
"Mangler statuene mer enn bein?"
I denne artikkelen vil vi titte enda nærmere på Påskeøyas statuer, for det er så mye som ikke stemmer. Ikke bare har de nordiske fjes, men kroppene mangler bein og hodene bakhoder. De har syltynne "ører" som starter på toppen av hodet og går ned ved øyekrokene. De røde steinene på hodene ligner slettes ikke på hårfrisyren man sier de forestiller. Kan det være mulig at statuene opprinnelig hadde hår, skjegg og hodeplagg av andre materialer enn stein?
Les artikkel
Mangler bakhode?
"Økologisk katastrofe eller folkemord?"
Påskeøya brukes i dag som et eksempel for å vise hvordan overbefolking og overbeskatting av naturressursene kan føre til en økologisk katastrofe. Thor Heyerdahl derimot mente hans arkeologiske ekspedisjon viste at legendene var riktigere - at det var folkemordet på den herskende rasen som utløste katastrofen. At det var dette som resulterte i kannibalisme og en nærmest mennesketom øy.
Les artikkel
Triste folk og skjeletter.
"Hvem var skurkene bak kannibalismen?"
I vår forrige artikkel startet vi å undersøke om befolkningskollapset på Påskeøya skyltes en økologisk katastrofe eller folkemord. Var det overbefolkningen som medførte kannibalisme, eller er det noe sant i legender om massemord av de såkalte langørene? Er det mulig at langørene var lyshudete kjemper som terroriserte og spiste de polynesiske øyboerne? Nå skal vi gå nærmere inn på de eventuelle bevisene vi kan finne på den isolerte øya!

Les artikkel

Kannibalfest
"Var ruinbyen et seremonielt senter - eller et skjulested?"
I vår forrige artikkel startet vi å undersøke hvem som var skurkene bak kannibalismen på Påskeøya. Var de såkalte langørene brutale og lyshårete kjemper som drepte kortørene for å få mat i dårlige tider? Nå skal vi se nærmere på dette: Om kortørene var så redde at de ikke bare gjemte seg i tunneler, men også bygget skjulesteder og sendte kvinnene ut på havet!
Les artikkel
Skjulested?
"Hvem var egentlig "langører" og hvem var "kortører"?"
Legendene på Påskeøya forteller om to raser i riktig gamle dager: Langørene og kortørene. Høvdingslekten på øya i dag skal stamme fra langørene, og de har gjerne lys hud, rødlig år og mer europesk utseende enn polynesierne på øya. Arkeologene er ikke enig i legendene, de mener at det kun fantes en rase: Polynesiere.
Les artikkel
Polynesisk?
"Hvordan klarte de å lage statuene?"
Det er nesten 900 gigantiske statuer av stein på Påskeøya. Den største er over 20 meter høy og veier mer enn 150 tonn! Arkeologene har ikke funnet noen redskaper av metall på øya, så man regner med at alle statuene ble hogget ut med steinverktøy. Men hvordan klarte de det?

Les artikkel

Slik?
"Hvordan klarte de å flytte de gigantiske statuene?"
Nærmere 900 gigantiske steinstatuer, den største like høy som et syv etasjes hus! De fleste står i nærheten av vulkanen Rano Raraku, men over 200 ble passert på steinplattformer rundt på øya, opp til 20 kilometer unna! Man skal ikke ha hatt noen form for mekaniske apparater på øya den gangen, så hvordan klarte de å frakte statuer så store at vi vil ha store problemer med å greie det med dagens hjelpemidler?
Les artikkel
Utgravd statue - Heyerdahl i blått.
"Var plattformene ikke for statuer?"
De fleste av dagens arkeologer sier at steinplattformene på Påskeøya ble bygget for de store statuene. Ganske så naturlig, siden de første europeiske oppdagelses-reisende så at det sto gigantiske statuer på plattformene, men kan det være at de opprinnelig ble bygget for noe helt annet?
Les artikkel

Plattformen Vinapu.
"Kommer rongo-rongo skriften fra Peru, India
- eller verdensrommet?"

På Påskeøya fant man gamle tavler og staver med innrissete symboler eller skrifttegn. Majoriteten av forskerne sier at ingen til nå har klart å tyde dem, selv om det er de som påstår at de har knekket koden. Man er også usikre på hvor gammel rongo-rongo-skriften er eller hvor den kom fra. De fleste mener nok at det er en lokal oppfinnelse, men flere spør om de er fra steder svært langt unna - til og med om rongo-rongo kommer fra verdensrommet!
Les artikkel
Rongo rongo tavle
"Hva er den magnetiske og magiske steinen som kalles "Lysets Navle"?"
Klart det er de store statuene som vekker mest interesse, men på nordkysten av Påskeøya finnes det en stor stein som turistene gjerne får med seg: Te Pito Kura - "Lysets Navle". Steinen får et kompass til å snurre vilt og skal også utstråle spirituell kraft. Et ubesvart spørsmål er om den er menneskelagd og har blitt brukt til et ofte ukjent formål - som tilsvarende steinballer funnet flere steder i verden.
Les artikkel
Pito Kura stein
"Hvorfor har flere av statuene seks fingre?"
Vi har tatt opp mange av de mysteriene som finnes på Påskeøya, men spennende spørsmål syntes bare å stå i kø! Thor Heyerdahl oppdaget et litt underlig fenomen - at noen av statuene hadde seks fingre. Heyerdahl valgte å se bort ifra dette som viktig, men skulle han ha gjort det?
Les artikkel
Seks fingre
"Forestiller statuene de kjempene som de første oppdagelsesreisende så?"
De første oppdagelsesreisende som kom til Påskeøya fortalte at de så kjemper, som var så høye at de kunne gå oppreist mellom beina deres! Og da mente de ikke de kolossale steinstatuene, men levende, hvithudete mennesker! Kan det være at sjømennene snakket sant - at det har levd mennesker som var mye høyere enn vi er i dag og at statuene forestilte disse kjempenes forfedre?
Les artikkel
Oppdagelsesreisede.
"Finnes det bevis for en forbindelse med Sør-Amerika?"
Thor Heyerdahl mente i sitt store verk "Amerikanske indianere i Stillehavet" å kunne bevise at de første beboerne på Påskeøya hadde kommet fra Peru, men det ville ikke arkeologene høre på. Nå har det kommet fram nye DNA- tester som viser at det høyst sannsynlig har vært forbindelse mellom Påskeøya og Sør-Amerika før nederlenderen Jacob Roggeveen oppdaget Påskeøya en påskesøndag i 1722. Så la oss ta en nærmere titt på om Heyerdahl hadde rett allikevel!
Les artikkel
Heyerdahl i Peru
"Var det baskere fra Spania som laget statuene?"
En ny DNA-testing viser at det sansynligvis her vært kontakt med Sør-Amerika i forhistorisk tid, men det ble også funnet baskiske gener blant befolkningen på Påskeøya. Dette var ganske så overraskende, og man må jo lure på hvor tidlig spanske skip eventuelt fant fram til Påskeøya. Eller om det kan ha vært baskere som laget statuene siden noen legender sier at de be laget av hvite mennesker!
Les artikkel
Laget av baskere?
"Overlevende fra Atlantis eller syndefloden?"
Her på våre mysteriesider er vi ikke redde for å gi oss i kast med teorier som får tradisjonelle arkeologer til å fnyse i forakt. Når det gjelder Påskeøya så kan det være viktig at vi finner svar på mysteriene, og nyere forskning har vist at man ikke behøver å være redd for å tenke utradisjonelt! Så: Hvem var de første beboerne på Påskeøya? En legende sier de kom fra et land langt unna, at de var overlevende fra en gigantisk katastrofe. Kan de ha vært overlevende fra det mytiske landet Atlantis - eller kanskje syndefloden?
Les artikkel
Moai.
"Hvorfor holder de hendene slik - med flere hav og tusenvis av år mellom seg?"
Statuen øverst finner du på Påskeøya i Stillehavet og den nederst i Göbekli Tepe i Tyrkia. Arkeologene sier at statuene på Påskeøya ikke er stort mer enn fem hundre år gamle, mens den dekorerte stolpen i Göbekli Tepe skal være mer enn ti tusen år gammel! Likevel holder de begge lange, tynne fingre på skrå ned mot hva skal være et slags belte eller lendeklede. Helt tilfeldig? Dette er bare to eksempler - du finner tilsvarende fenomen på forhistoriske statuer over hele verden!
Les artikkel
Påskeøya
Gøbekli Tepe
"Luktet kratersjøen av parfyme?"
Det er mange mysterier på Påskeøya (Rapa Nui), og et av dem er krateret Ranu Raraku. Legendene sier at kratersjøen en gang i tiden luktet så sterkt av parfyme at to unge kvinnelige ånder kom til øya av den grunn.
Les artikkel
Kratersjøen
"Kom sangen Iko Iko fra Påskeøya og ikke New Orleans?"
Sangen Iko Iko handler om en konge kledd i rødt som er i problemer ved en ild, og skulle ha vært laget i 1953 i New Orleans i USA. Men kan det være at den opprinnelig var om Iko, kongen for de såkalte langørene, som ble kastet ned og drept i ild på Påskeøya?
Les artikkel
Dixie Cups - klikk for sangen

For våre faktasider om Påskeøya - klikk her
For våre mysterieartikler
- klikk her
For vår artikkel om forskeren Thor Heyerdahl
- klikk her
    

Hva mener du? Send oss dine tips eller synspunkter når det gjelder mysteriene på Påskeøya: terje@sydhav.no

Under kan du lese innsendte meninger og ideer:

 

Kom med innlegg, folkens!

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |