forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
"Hvor enn jeg ser, stikker det små og store holmer opp fra den blanke og turkisfargede havflaten. De er fullstendig overgrodd og ligner grønne sopper. Jeg lener meg bakover inntil styrekonsollen på den lille dykkerbåten og nyter det unike landskapet som passeres i høy hastighet. Vi er på vei sørover fra Koror, hovedstaden på Palau, til noen av verdens mest kjente dykkeplasser. Begynner man å utforske landskapet under vann finner man blant annet en innsjø full av maneter som ikke svir, skips- og flyvrak fra 2. verdenskrig, loddrette vegger dekket av koraller, et fantastisk fiskeliv og kraftige strømmer som tiltrekker seg store pelagiske arter - som hai."

Vidar Skålevik tar selvportrett under vannet. Foto: Vidar SkålevikBlant haier og holmer i Palau


Vidar Skålevik er en ivrig dykker fra Stavanger og han har vært så heldig å få dykke i sydhavet. Ikke bare det - han har dykket ned til de fargerike fiskene og korallene i det mikronesiske landet Palau - som regnes for å være et av verdens beste steder å dykke! Her er hans reisebrev:


- Etter en to timers flytur rett øst for Filippinene ankommer jeg den lille republikken Palau. Republikken omfatter 343 øyer, men hovedandelen av befolkningen på 20.000 bor i hovedstaden Koror, på den største øya Babeldaob.
   
Gjennomsnitt temperaturen på land og i vann (overflaten) ligger på behagelige 27 grader, og klimaet er generelt tropisk og solen skinner som regel fra en himmel med noen få godværsskyer. Regntiden strekker seg fra september til november, men en og annen regnbyge om kvelden er ikke uvanlig resten av året. Regnfallet virker derimot kun forfriskende i varmen.
Rock Islands
Rock Islands
Rock Islands
Sør-vest for Babeldaob og Koror strekker det seg en enorm lagune som inneholder hundrevis av øyer og holmer. Området kalles for Chalbacheb, eller Rock Islands. De mange holmene består av kalkstein og er korallrev formet da vannstanden stod mye høyere. Holmene er utsatt for kraftig erosjon og ved tidevannssonen er den tydeligst, og holmene formes som et timeglass. Det er ikke bare vannet som utsetter dem for erosjon, men også leddsnegler utsetter holmene for biologisk erosjon. På utsiden av Rock Islands ligger et 150 km langt barriere rev som flere påstår huser noen av verdens flotteste dykkeplasser.
Organisering av dykkingen
Mesteparten av dykkingen her er arrangert som dagsturer som inkluderer to dykk, lunch og forfriskninger. Lunchen inntas enten i båten ved dykkerstedene eller på en Rock Islands mange idylliske sandstrender. Dykkersenterne organiserer transport fra hotellet om morgenen og tilbake igjen om ettermiddagen. Betaler man ekstra kan man få et tredje dykk. Nattdykk er merkelig nok ikke så populært, men arrangeres ved interesse (mer enn 4 stk.). Disse gjennomføres som regel i nærheten av Koror.
Vidar Skålevik
Vidar Skålevik
German Channel
Fra 1899 til 1914 drev tyskerne gruvedrift på Palau. For å lette tilkomsten sprengte de en kanal gjennom revet. Kanalen har fått det orginale navnet "German Channel". Foruten å være innfallsport til en mengde dykkeplasser på sør-vest enden av revet som omgir Rock Islands, utgjør den et fint dykkemål. Den brukes hyppig til utsjekkdykk
fordi det er en av få plasser med bunn. Dybden varierer mellom 10 og 20 meter, og på de grunneste partiene er det flere kjempemuslinger. Dersom du kikker opp mot overflaten er det stor sannsynlighet for å se grey reef haier som patruljerer. Da kanalen i tillegg er kraftig trafikkert av dykkebåter, anbefales det å benytte en dekompresjonspølse idet du skal opp.
Blue Corner
Forskjellen mellom flo og fjære kan være opp i mot to meter og dette skaper kraftige strømmer rundt øygruppa. De fleste dykkene utføres som strømdykk, og et av de heftigste er Blue Corner. Dette er et platå som med en dybde på ca. 20 meter stikker ut som et hjørne fra korallrevet.
    Ved dykking her benytter man noe som kalles en reef hook (revkrok). Denne består av en stor krok med en tau i. Kroken settes fast i korallrevet og i den andre enden av tauet er det et håndtak eller en karabinkrok som man fester i BCD'en. Når man så fyller litt luft i vesten vil en ligge og ri på strømmen uten å bruke mye krefter, eller skade korallrevet.
Rock Islands
White-tipp
    Når man dykker på Blue Corner består mye av dykket av å henge i revkroken ute på platået og se på det fantastiske fiskelivet. Stedet egner seg veldig godt for observasjon og fotografering av hai. Det er hovedsakelig grey reef og white-tip haier som observeres i blant de uendelige fiskestimene av blant annet jacks og barracuda, og de er tilstede i et stort antall. I overkant av 10 forskjellige grey reef haier er normalt, og de stikker ikke av. Napoleonfisken har tydeligvis blitt matet her, da den kommer veldig nære dykkerne. Fisken kan bli over to meter lang og store eksemplarer svømmer nysgjerrig mellom dykkerne i håp om en matbit. Selv ikke det faktum at nærmere 200 dykkere besøker stedet hver dag, klarer å legge en demper på dykkeopplevelsen her, og artikkelforfatteren forstår godt at stedet rangeres høyt på listene av verdens beste dykkeplasser.
Big Drop-Off
Som navnet tilsier er Big Drop-Off et veggdykk. Veggen ligger rett sør for German Channel og går ned til dybder over 300 meter.
    Det var her artikkelforfatteren hadde en av sine mest sære opplevelser under vann. Da jeg begynte å nærme meg overflaten kikket jeg oppover og oppdaget ca. 50 japanere med maske, snorkel og redningsvester. Selv om jeg bare hadde makroobjektiv på kamera, måtte jeg ha et bilde av fenomenet. Plutselig var ikke rev fiskene like interessante, og 50 japanere pekte og kikket på meg og mitt store kamera. Da jeg kom opp i dykkerbåten fikk jeg høre at det var en "japanese low budget" tur.
    Bortsett fra japaneren kan Big Drop off by på flotte myke og hardkoraller og et spennende makro liv. På en av mine dykkefrie dager ble det observert en tigerhai her, så det kan lønne seg å flytte fokus bort fra long nose hawk fisker, frog fisker og gorgonia vifter, og sende noen blikk ut i det store blå.
Jellyfish Lake
Jellyfish Lake
Jelleyfish Lake
En av Palaus mest kjente attraksjoner er et saltvanns-basseng full av maneter som har mistet evnen til å svi.
    Å snorkle i Jellyfish Lake er en surrealistisk opplevelse. Etter noen minutters gange opp og ned en bakketopp, glir en uti den grønne innsjøen og får beskjed om å svømme mot den solfylte delen av innsjøen. En og annen kardinal fisk observeres mens man speider intenst etter manetene. Når en nærmer seg enden av skygge området og sjøen blir lysere, får man øye på den første maneten. Deretter øker observasjonene proporsjonalt og plutselig er en omgitt av tusenvis av geleklumper. Rolige bevegelser er essensielt for å unngå å skade manetene. (For å lese vår artikkel om Jellyfish Lake - klikk her)
Japansk flyvrak. Foto: Vidar Skålevik.
Japansk flyvrak
Pelileu
For å beskytte de amerikanske styrkenes invasjon av Filippinene fra baser i New Guinea, ble det i 1944 satt i gang angrep på Palau. Hovedstaden Koror ble jevnet med jorden i et voldsomt luftangrep. Luftangrepet ble fulgt opp av et angrep på øyene Anguar og Pelileu som var kraftig befestet av Japanerne. Slaget om Pelileu ble estimert til å vare i fire dager, men utviklet seg til et av de blodigste slagene i Stillehavet under 2.verdenskrig. Japanerne utnyttet de nærmere 500 grottene på øya til sin fordel. Først etter 2,5 måned ble den japanske motstanden ansett for å ha opphørt. Angrepstaktikker som å helle olje inn i grottesystemene og å tenne på, samt å mure igjen grotteåpningene er noen av grusomhetene som amerikanerene tok i bruk for å bekjempe stolte japanerne som kjempet til siste slutt. Selv to år og 8 måneder etter krigens slutt ble det funnet 26 japanske soldater på øya.
   
I dag er Pelileu et yndet dagsturmål for dykkesenterne på Palau. Sørspissen av øya kan under de rette forholdene være et facinerende strømdykk med mye pelagisk action. Selv om veggen var flott med mye Gorgonia-vifter, var ikke strømmen spesielt sterk når artikkelforfatteren dykket der, og de store pelagiske artene uteble.
   
Et annet dykkermål er utenfor Orange Beach. Det var her de amerikanske styrkene satte inn sitt første angrep på øya. På havbunnen har korallene vokst sammen med ammunisjon og rester etter amfibiekjøretøyer (Amtracs). På grunt vann ses store mengder Titan avtrekkerfisk.
   
Pelileu utgjør en fin dagstur og det anbefales å bruke overflate intervallet mellom dykkene til en landtur for å se minnesmerker og rester etter det blodige slaget.
Helmet Wreck Foto: Vidar Skålevik
Helmet Wreck
Helmet wreck
De fleste dykkere har hørt om vrakene i Truk (Chuuk) Lagoon. Det som ikke er like kjent er at tilsvarende militære operasjoner skjedde på Palau også. Den 30. mars 1944, ble over 50 skip fra den japanske marine senket under et amerikansk luft angrep. Bare 10 minutters båttur fra Koror ligger et vrak som japanerne benyttet under krigen, men man kjenner ikke forhistorien til skipet. Vraket har fått navnet "Helmet Wreck" etter lasten av hjelmer som man finner i skipets lasterom. "Depth Charge Wreck" eller "synkemine-vraket" er et annet navn som blir brukt på vraket, og ikke uventet finner man også store mengder synkeminer om bord i vraket. Ved det grunneste punktet (akterenden), finner man noen kasser med ammunisjon og gassmasker som tydeligvis er flyttet opp her av dykkere for å gjøre de med tilgjengelige. Sikten på vraket kan ikke sammenlignes med slik den er ute på revet, men for den vrakinteresserte dykker utgjør den et greit avbrekk fra "sydenfiskene".
   
Det finnes flere dykkbare vrak i området, men dersom dette er hovedinteressen bør man informere dykkesenteret om dette slik at en blir plassert i riktig båt. For dykkere med trimix utdannelse tilbyr Sams Tours bl.a turer til øya Anguar (sør for Pelileu) og vraket av USS Perry. Vraket var en amerikansk destroyer som gikk på en mine og sank 14. september 1944. Det hviler nå på en vanndybde av 82 meter.
    Å uskadeliggjøre fly var et av amerikanernes viktigste mål under flyangrepet. Det finnes blant annet dykkbare sjøfly og jagerfly. Det japanske jagerflyet "Zero" var overlegent det de allierte hadde under begynnelsen krigen. Ikke langt fra Koror hviler restene av et slikt fly på bare to meters vanndyp. Flyet er absolutt verdt et besøkt på vei hjem fra revet,
Klovnefisk
Klovnefisk
Dock Dive
Mandarinfisken er utvilsomt en av de flotteste fiskene som finnes og på Palau finnes det mye av den i skjermede områder. På en organisert kajakktur besøkte vi Mandarin Fish Lake, og med maske og snorkel fikk vi sett noen glimt av fargeklatten. Jeg mistenker Mandarin Fish Lake for å ha blitt et offer for turismen og for undervannsfotografer anbefales heller et såkalt "dock dive" utenfor Sam's Tours sine lokaler. Dersom du har luft igjen på flaska, spør dykkeguiden om lov til å puste opp denne på 2-3 meters dyp utenfor kaien. Undertegnede forhørte seg med Kevin Davidson, innehaver av fotobutikken ved Sam's, og han kunne fortelle at mandarinfisken er mest aktiv ved solnedgang. For å bruke hans ord; "They are spread out like candy". I tillegg til mandarinfisken er det mye annet spennende makro liv og et "Dock Dive" er et fint alternativ dersom det er for få påmeldte på nattdykk.
Kajakkpadling
Kajakkpadling
Overflateintervall
For dykkefrie dager finnes det mange aktiviteter å ta seg til. Sams Tours tilbyr blant annet kajakk-turer. Her kan en velge å leie en båt på egenhånd, eller bli med på en organisert tur. De organiserte turene er utrolig godt sammensatte med rolig padling, og mye severdigheter. Snorkling på skipsvrak, besøk på kanonstillinger og hopping fra fjellklipper er noen av ingrediensene som gjør at disse turene anbefales på det varmeste. Det hele krydres med en halvtam guide som heter Jake. Han snakker som en foss om alt fra damer i Amsterdam til Palaus fugle- og dyreliv.
Via Singapore
Flyturen fra Skandinavia gikk fra København via Singapore og Manila før en ankommer Palau. Overnatting i Manila er påkrevd på vei ned, mens en greier seg med et langt opphold på flyplassen i Manila på vei hjem.
   
Det finnes et uttall dykkesenter og liveabords på Palau, vi benyttet det landbaserte Sam's Tours:www.samstours.com

Av
Vidar Skålevik

Vi klarer ikke å yte Vidar Skåleviks flotte bilder rettferdighet i nettoppløsning, så ta en titt hans egen hjemmeside: http://home.no.net/~vidarska/

For våre sider om Palau, - klikk her
Se våre forslag til drømmeturer til sydhavet, - klikk her

Tips en venn : "Har du lest Vidar Skåleviks artikkel: "Blant haier og holmer i Palau" i internettmagasinet "Sydhav på nettet?" - sydhav.no?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |