Redd for magetrøbbel?
- Tør jeg smake på den lokale maten i sydhavet?
Det
er ikke mange som klarer å styre helt unna magebesvær
når man reiser til fremmede land, og også i sydhavet
kan man få problemer. Det gjelder at man følger vanlige
råd for hygiene og at man er klar over at varmen og en annen
bakterieflora gjør at man bør ta sine forhåndsregler.
Det er mye spennende og god mat å prøve på i
sydhavet, det er en opplevelse man bør få med seg uten
måtte tilbringe unødvendig tid på toalettet!
Gode
råd for å unngå diaré:
- ikke drikk vann fra springen, kjøp vann
på flasker.
- unngå isbiter og iskrem, spesielt softis.
- drikk jevnt og trutt hele dagen for væskebalanse.
- bruk mer salt enn vanlig, svetting gir økt
behov.
- vask hendene, ikke bruk offentlige håndklær.
- spis kokt eller gjennom- stekt mat.
- skrell frukten. |
Bor du
på et internasjonalt hotell i sydhavet bør du kunne føle
deg rimelig trygg på at maten er tilbredt på en helsemessig
forsvarlig måte: Man har jo erfaring med gjester fra andre land,
og ønsker at de skal få et best mulig opphold! Ofte arrangerer
de såkalte "island nights" hvor gjestene kan teste
den lokale maten og se den lokale dansen. Hvis rettene ikke har lapper
som forklarer hva de er, så blir betjeningen sikker mer enn
glad for at du spør! To av favorittrettene for besøkende
er kjøttdeig og kokoskrem pakket i taroblader og rå tunfisk
i sitronsaft og kokoskrem. Prøv å bytte ut poteten eller
risen med stekt brødfrukt eller kokt tapioka!
På mindre backpackersteder eller gjestehus
ute på "landsbygda" kan nok kravene til renslighet
være mindre og det samme kan gjelde på lokale restauranter
og i private hus. Da bør man styre klar av mat som ser dårlig
tilbredt ut - eller smaker/lukter tvilsomt. Spis kjøtt som
er godt stekt! Kjøp vann på flaske (med uåpnet
kork) i stedet for å drikke det som blir servert i en mugge.
Drikker du brus kjøp en flaske eller boks. Unngå isbiter!
|
Besøkende i Tuvalu
|
Erstatte
væsketapet
Sydhavet ligger i tropene og varmen kan ta på før kroppen
får akklimatisert seg. Man svetter mye, så det gjelder
å erstatte væsketapet. Vann er jo gjerne det beste, men
ikke drikk fra springen. Kjøp vann på flaske - og som
nevnt: Ligg unna isbitene, de er oftest laget av ukokt vann og kan
inneholde bakterier. Drikk med regelmessige mellomrom hele dagen,
så veskebalansen er i orden og man slipper å få
problemer med væskebalansen i kroppen (vel, det er ingen som
sier at du dermed er nød til å drikke øl hele
dagen, alkohol i solsteiken kan gi mer problemer enn du tror!) Det
frister jo også gjerne med en is i varmen, men is inneholder
melk som kan gi trøbbel for magen. Klarer man seg ikke uten,
så velg is på pinne eller i boks - softis kan være
rene døden!
|
Sydhavsmat
|
Passe
deg for
Hva bør du i første rekke passe deg for? Vi har nevnt
at man bør tenke på de hygieniske forholdene når
det gjelder mat og drikke i utlandet. Maten bør være
tilbredt på et renslig kjøkken av folk med rene hender.
Råvarene bør være ferske og holdt unna fluer og
urenheter.
Det er ikke alltid så lett for husmødrene
å unngå urenheter på øyer hvor husdyrene
går løse rundt hushjørnene, så blir man
bedt hjem på mat til en familie er det lurt å spise kjøtt
som er godt stekt eller kokt. Det er gjerne snakk om gris
|
Fest!
|
eller
kylling, og kylling er nok ofte det sikreste valget. Blir
man invitert
til en lokal festlighet blir man alltid stilt ovenfor en sann mengde
av mat. Man vil jo helst ikke være uhøflig å avslå
- og mye av maten smaker jo fantastisk - så putt på tallerkenen
så mye som mulig av det du tror du tør ta sjansen på.
Trikset er nemlig sette fra seg tallerkenen når man har smakt
på litt - det er helt iorden å ikke spise opp alt! Det
samme gjelder drikke. Du vil gjerne få servert saft eller kaffe/te
med mengder av sukker av "menighetskjelen", men la dem fylle
opp glasset. Sett det siden fra deg uten å drikke - og sutt
heller i deg vannet/juicen fra en av de mange kokosnøttene
som alltid hører med når det er fest!
|
Flyvefiskfangst med hov!
|
Mat
fra havet
Bare betegnelsen sydhavsøy forteller jo at man må regne
med å få servert mat fra havet. Og oftest så er
betegnelsen "fersk fisk" mer enn et salgstriks for opptint
råvare. Det er som regel unødvendig å se etter
om fisken har blasse øyne, slappe gjeller og matt skinn, for
fisken havner gjerne i stekepanna rett etter at den har blitt halt
sprellende opp i familiens kano eller båt! Vel, nå er
det ikke alltid fisken blir stekt, for den blir like gjerne kokt,
tørket eller bakt i jordovn. For ikke si spist rå! Ja,
gjerne knaskende løs sittende med vann til halsen ved siden
av fiskebåten med blodfersk fisk i den ene hånden og en
bite kokos i den andre. Æsj.., sier du? Vel, hva med deg som
spiser sursild, spekesild eller rakørret - tror du at den fisken
er stekt eller kokt?
Forgiftning
Skulle fisken du spiser mot formodning ikke være fersk eller
hygienisk renset så kan du jo få diaré. Verre kan
det være hvis du gir deg ut på fisketur selv og spiser
fangsten uten å spørre lokalbefolkningen om den er spiselig.
Det finnes flere typer fisk som er svært giftig, som steinfisken,
og det er fisk som er giftig på en på en øy mens
den er spiselig på en annen. Ja, den kan være giftig på
den andre side av lagunen! Nevnes kan kanskje
at en type avtrekkerfisk som er svært giftig i Australia er
en delikatesse på mange av sydhavs-øyene!
-
Ikke spis den stygge fisken, sier man gjerne i den tropiske delen
av Australia og henviser til at de mest giftige fiskene gjerne er
usedvanlig stygge å se på!
Et
annet problem er Ciguatera-forgiftning, som kommer fra en alge som
gjerne bunnfisken får i seg når den spiser. Algen kan
bygge seg opp i næringskjeden fra fisk til fisk,
og til og med så velsmakende og vanlige matfisker som snapper,
baraccuda
og grouper kan inneholde store mengde av algene - som ikke blir ødelagt
av verken koking eller steking. Øyboerne
har gjerne svært bra kunnskap om hvilke fisker som er trygge,
men
man kan jo være uheldig. Ciguatera-forgiftning kan være
alvorlig med langvarige nerveskader,
men er vanligvis ikke dødelig.
Tryggeste
man kan spise
Bananer er noe av det tryggeste man kan spise, de kommer jo med egen
innpakning! Heldigvis gror det bananer over hele sydhavet. Det finnes
mange varianter, fra korte og rødlige fei-bananene til kjempestore
kokebananer. Kokebananer brukes helst
som en
potet og stekes eller kokes. Papaya
gror også over hele sydhavet, og er en frukt som smaker godt,
spesielt varianten med rødlig kjøtt. Papaya
brukes
også som mørner for kjøtt og blekksprut, og
melkesaften
fra risp i skinnet til umodne frukter er flott til å rense tropesår
med. Papaya er nesten sprekkferdig med vitaminer og mineraler - det
er faktisk en av de sunneste fruktene du kan spise! I tillegg kan
den holde magen i fin form. Mange steder i sydhavet
kan du også finne guava-frukter. Varianten
med gult kjøtt
smaker nok best,
men den
mer vanlige
med rødlig kjøtt egner seg bra til
å lage juice av. Guava
er den frukten i verden som har mest vitamin C, en
liten frukt har fem ganger så mye C-vitamin som en appelsin!
Mango, ananas, stjernefrukt og andre tropisk frukter er ganske greit
å få fatt på i sydhavets markeder og - koster langt
mindre enn et eple!
Ikke
for mye kava
|
Artikkelforfatteren prøver seg
på kava!
|
Noe mange
syntes det er spennende å prøve når de kommer til
sydhavet er kava, men pass på at du gjør det under renslige
forhold og at du
ikke drikker for mye. Kava, som heter yaquona i Fiji og sakau i Mikronesia
(de vil forstå "kava" over alt), var jo opprinnelig
en tradisjonell drikk for spesielle seremonier. Mange
steder drikker
man i dag gjerne kava til daglig, og det er gjerne stas at turistene
prøver seg på en uhøytidelig kava-testing. Artig,
men det er nok ikke alltid at hånden som blander kava'en er
helt ren, og bakterier i blandebolle eller kokosnøttkopp (som
gjerne går fra mann til mann) kan gi tragiske og langvarige
mageproblemer. I noen land, som Papua Ny Guinea og Salomonøyene,
er det populært å tygge betelnøtter. Prøv
gjerne for moro skyld, men pass på at nøttene er rene!
Vaksine
|
Betelnøtt-tygging
|
Hva med
å vaksinere seg mot reise-diaré? Det er mulig, men dessverre
så er det sjelden vaksinen er særlig effektiv:
- Vaksinen hjelper mot en veldig begrenset del av
tilfellene av turistdiaré. Det er nok helt andre forholdsregler
som er nyttigere, som å passe på hva man spiser og drikker
og ikke minst sørge for god håndhygiene, sier direktør
Hanne Nøkleby ved Folkehelseinstituttets smitteverndivisjon
til Dagbladet.
Så det er viktig å vaske hendene - og
ikke bare når man har vært på toalettet, men unngå
å tørke deg på et møkkete håndkle!
En pakke med våtservietter eller en liten flaske med spritholdig
desinfiserende væske er kjekt å ha i vesken eller lommen.
|
Drikker umoden kokosnøtt
|
Oppsøk
lege
Får man helsemessige problemer på grunn av noe man har
drukket eller spist, så er det slettes ingen skam å oppsøke
lege. Tvert imot så kan det redde liv å få behandling
fortest mulig - det være seg om man har fått i seg hissige
bakterier eller en eller annen form for gift. Du bør se en
lege hvis du har feber, sterke magesmerter og dårlig allmenntilstand.
Det samme gjelder hvis det forekommer blod, slim eller puss i avføringen.
Små barn med diaré bør få legehjelp.
Under diaré mister man mye væske, og
det gjelder mer enn noensinne å få justert væskebalansen.
Vannet/juicen i grønne (umodne), nyhentete kokosnøtter
kan være den beste drikke ved magebesvær. Når man
kutter dem åpne er det svalende innholdet "uberørt
av menneskehender", og i tillegg til å erstatte væsketap
tilsetter det kroppen nærings-stoffer.
Mange steder i sydhavet vil man nok få lokale
og velmente råd om hva man bør gjøre ved magetrøbbel,
og de kan nok følges med varsomhet. Papayafrukten er allment
kjent for å ha mageregulerende egenskaper, og bladene fra guavatreet
er mye brukt ved løs mage.
Spør om råd
Det er viktig at man spør om råd når det de lokale
forholdene. Betjeningen på hotellet eller et turistkontor kan
nok fortelle deg hva du bør passe deg for - og hva du bør
prøve. Det finnes så mye spennende og god mat at det
er en del av selve sydhavs-opplevelsen. Bruk sunn fornuft -og husk
våre råd. Velbekomme!
Av
Terje Dahl
For
vår artikkel om maten i sydhavet - klikk her.
For våre
faktasider og artikler om vekstene i sydhavet - klikk her.
For våre
artikler med reisetips - klikk her.
For vår
side med oppskrifter på sydhavsmat - klikk her.
For våre
sider om lokal medisin i sydhavet - klikk her.
|