forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |


Redd for magetrøbbel?
- Tør jeg smake på den lokale maten i sydhavet?

Det er ikke mange som klarer å styre helt unna magebesvær når man reiser til fremmede land, og også i sydhavet kan man få problemer. Det gjelder at man følger vanlige råd for hygiene og at man er klar over at varmen og en annen bakterieflora gjør at man bør ta sine forhåndsregler. Det er mye spennende og god mat å prøve på i sydhavet, det er en opplevelse man bør få med seg uten måtte tilbringe unødvendig tid på toalettet!

Gode råd for å unngå diaré:
- ikke drikk vann fra springen,   kjøp vann på flasker.
- unngå isbiter og iskrem,   spesielt softis.
- drikk jevnt og trutt hele   dagen for væskebalanse.
- bruk mer salt enn vanlig,   svetting gir økt behov.
- vask hendene, ikke bruk   offentlige håndklær.
- spis kokt eller gjennom-   stekt mat.
- skrell frukten.
Bor du på et internasjonalt hotell i sydhavet bør du kunne føle deg rimelig trygg på at maten er tilbredt på en helsemessig forsvarlig måte: Man har jo erfaring med gjester fra andre land, og ønsker at de skal få et best mulig opphold! Ofte arrangerer de såkalte "island nights" hvor gjestene kan teste den lokale maten og se den lokale dansen. Hvis rettene ikke har lapper som forklarer hva de er, så blir betjeningen sikker mer enn glad for at du spør! To av favorittrettene for besøkende er kjøttdeig og kokoskrem pakket i taroblader og rå tunfisk i sitronsaft og kokoskrem. Prøv å bytte ut poteten eller risen med stekt brødfrukt eller kokt tapioka!
   På mindre backpackersteder eller gjestehus ute på "landsbygda" kan nok kravene til renslighet være mindre og det samme kan gjelde på lokale restauranter og i private hus. Da bør man styre klar av mat som ser dårlig tilbredt ut - eller smaker/lukter tvilsomt. Spis kjøtt som er godt stekt! Kjøp vann på flaske (med uåpnet kork) i stedet for å drikke det som blir servert i en mugge. Drikker du brus kjøp en flaske eller boks. Unngå isbiter!
Besøkende i Tuvalu
Besøkende i Tuvalu
Erstatte væsketapet
Sydhavet ligger i tropene og varmen kan ta på før kroppen får akklimatisert seg. Man svetter mye, så det gjelder å erstatte væsketapet. Vann er jo gjerne det beste, men ikke drikk fra springen. Kjøp vann på flaske - og som nevnt: Ligg unna isbitene, de er oftest laget av ukokt vann og kan inneholde bakterier. Drikk med regelmessige mellomrom hele dagen, så veskebalansen er i orden og man slipper å få problemer med væskebalansen i kroppen (vel, det er ingen som sier at du dermed er nød til å drikke øl hele dagen, alkohol i solsteiken kan gi mer problemer enn du tror!) Det frister jo også gjerne med en is i varmen, men is inneholder melk som kan gi trøbbel for magen. Klarer man seg ikke uten, så velg is på pinne eller i boks - softis kan være rene døden!
Sydhavsmat
Sydhavsmat
Passe deg for
Hva bør du i første rekke passe deg for? Vi har nevnt at man bør tenke på de hygieniske forholdene når det gjelder mat og drikke i utlandet. Maten bør være tilbredt på et renslig kjøkken av folk med rene hender. Råvarene bør være ferske og holdt unna fluer og urenheter.
   Det er ikke alltid så lett for husmødrene å unngå urenheter på øyer hvor husdyrene går løse rundt hushjørnene, så blir man bedt hjem på mat til en familie er det lurt å spise kjøtt som er godt stekt eller kokt. Det er gjerne snakk om gris
Fest!
Fest!
eller kylling, og kylling er nok ofte det sikreste valget. Blir man invitert til en lokal festlighet blir man alltid stilt ovenfor en sann mengde av mat. Man vil jo helst ikke være uhøflig å avslå - og mye av maten smaker jo fantastisk - så putt på tallerkenen så mye som mulig av det du tror du tør ta sjansen på. Trikset er nemlig sette fra seg tallerkenen når man har smakt på litt - det er helt iorden å ikke spise opp alt! Det samme gjelder drikke. Du vil gjerne få servert saft eller kaffe/te med mengder av sukker av "menighetskjelen", men la dem fylle opp glasset. Sett det siden fra deg uten å drikke - og sutt heller i deg vannet/juicen fra en av de mange kokosnøttene som alltid hører med når det er fest!
Flygefiskfangst med hov! Klikk for artikkel  om flyvefisk!
Flyvefiskfangst med hov!
Mat fra havet
Bare betegnelsen sydhavsøy forteller jo at man må regne med å få servert mat fra havet. Og oftest så er betegnelsen "fersk fisk" mer enn et salgstriks for opptint råvare. Det er som regel unødvendig å se etter om fisken har blasse øyne, slappe gjeller og matt skinn, for fisken havner gjerne i stekepanna rett etter at den har blitt halt sprellende opp i familiens kano eller båt! Vel, nå er det ikke alltid fisken blir stekt, for den blir like gjerne kokt, tørket eller bakt i jordovn. For ikke si spist rå! Ja, gjerne knaskende løs sittende med vann til halsen ved siden av fiskebåten med blodfersk fisk i den ene hånden og en bite kokos i den andre. Æsj.., sier du? Vel, hva med deg som spiser sursild, spekesild eller rakørret - tror du at den fisken er stekt eller kokt?
Avtrekkerfisk. Forgiftning
Skulle fisken du spiser mot formodning ikke være fersk eller hygienisk renset så kan du jo få diaré. Verre kan det være hvis du gir deg ut på fisketur selv og spiser fangsten uten å spørre lokalbefolkningen om den er spiselig. Det finnes flere typer fisk som er svært giftig, som steinfisken, og det er fisk som er giftig på en på en øy mens den er spiselig på en annen. Ja, den kan være giftig på den andre side av lagunen! Nevnes kan
kanskje at en type avtrekkerfisk som er svært giftig i Australia er en delikatesse på mange av sydhavs-øyene!
Steinfisk.    - Ikke spis den stygge fisken, sier man gjerne i den tropiske delen av Australia og henviser til at de mest giftige fiskene gjerne er usedvanlig stygge å se på!
   Et annet problem er Ciguatera-forgiftning, som kommer fra en alge som gjerne bunnfisken får i seg når den spiser. Algen kan bygge seg opp i næringskjeden fra fisk til fisk, og til og med så velsmakende og vanlige matfisker som snapper, baraccuda og grouper kan inneholde store mengde av algene - som ikke blir ødelagt av verken koking eller steking. Barracuda. Øyboerne har gjerne svært bra kunnskap om hvilke fisker som er trygge, men man kan jo være uheldig. Ciguatera-forgiftning kan være alvorlig med langvarige nerveskader, men er vanligvis ikke dødelig.
Bananer. Tryggeste man kan spise
Bananer er noe av det tryggeste man kan spise, de kommer jo med egen innpakning! Heldigvis gror det bananer over hele sydhavet. Det finnes mange varianter, fra korte og rødlige fei-bananene til kjempestore kokebananer. Kokebananer brukes
helst som en potet og stekes eller kokes. PapayaPapaya gror også over hele sydhavet, og er en frukt som smaker godt, spesielt varianten med rødlig kjøtt. Papaya brukes også som mørner for kjøtt og blekksprut, og melkesaften fra risp i skinnet til umodne frukter er flott til å rense tropesår med. Papaya er nesten sprekkferdig med vitaminer og mineraler - det er faktisk en av de sunneste fruktene du kan spise! I tillegg kan den holde magen i fin form. Mange steder i sydhavet kan du også finne guava-frukter. Varianten med gult Guava.kjøtt smaker nok best, men den mer vanlige med rødlig kjøtt egner seg bra til å lage juice av. Guava er den frukten i verden som har mest vitamin C, en liten frukt har fem ganger så mye C-vitamin som en appelsin! Mango, ananas, stjernefrukt og andre tropisk frukter er ganske greit å få fatt på i sydhavets markeder og - koster langt mindre enn et eple!
Ikke for mye kava
Artikkelforfatteren prøver seg på kava!  Klikk for artikkel!
Artikkelforfatteren prøver seg på kava!
Noe mange syntes det er spennende å prøve når de kommer til sydhavet er kava, men pass på at du gjør det under renslige forhold og at du ikke drikker for mye. Kava, som heter yaquona i Fiji og sakau i Mikronesia (de vil forstå "kava" over alt), var jo opprinnelig en tradisjonell drikk for spesielle seremonier. Mange steder drikker man i dag gjerne kava til daglig, og det er gjerne stas at turistene prøver seg på en uhøytidelig kava-testing. Artig, men det er nok ikke alltid at hånden som blander kava'en er helt ren, og bakterier i blandebolle eller kokosnøttkopp (som gjerne går fra mann til mann) kan gi tragiske og langvarige mageproblemer. I noen land, som Papua Ny Guinea og Salomonøyene, er det populært å tygge betelnøtter. Prøv gjerne for moro skyld, men pass på at nøttene er rene!
Vaksine
Betelnøtt-tygging. Klikk for artikkel!
Betelnøtt-tygging
Hva med å vaksinere seg mot reise-diaré? Det er mulig, men dessverre så er det sjelden vaksinen er særlig effektiv:
   - Vaksinen hjelper mot en veldig begrenset del av tilfellene av turistdiaré. Det er nok helt andre forholdsregler som er nyttigere, som å passe på hva man spiser og drikker og ikke minst sørge for god håndhygiene, sier direktør Hanne Nøkleby ved Folkehelseinstituttets smitteverndivisjon til Dagbladet.
   Så det er viktig å vaske hendene - og ikke bare når man har vært på toalettet, men unngå å tørke deg på et møkkete håndkle! En pakke med våtservietter eller en liten flaske med spritholdig desinfiserende væske er kjekt å ha i vesken eller lommen.
Drikker umoden kokosnøtt. Klikk for artikkel om kokosnøtten!
Drikker umoden kokosnøtt
Oppsøk lege
Får man helsemessige problemer på grunn av noe man har drukket eller spist, så er det slettes ingen skam å oppsøke lege. Tvert imot så kan det redde liv å få behandling fortest mulig - det være seg om man har fått i seg hissige bakterier eller en eller annen form for gift. Du bør se en lege hvis du har feber, sterke magesmerter og dårlig allmenntilstand. Det samme gjelder hvis det forekommer blod, slim eller puss i avføringen. Små barn med diaré bør få legehjelp.
   Under diaré mister man mye væske, og det gjelder mer enn noensinne å få justert væskebalansen. Vannet/juicen i grønne (umodne), nyhentete kokosnøtter kan være den beste drikke ved magebesvær. Når man kutter dem åpne er det svalende innholdet "uberørt av menneskehender", og i tillegg til å erstatte væsketap tilsetter det kroppen nærings-stoffer.
   Mange steder i sydhavet vil man nok få lokale og velmente råd om hva man bør gjøre ved magetrøbbel, og de kan nok følges med varsomhet. Papayafrukten er allment kjent for å ha mageregulerende egenskaper, og bladene fra guavatreet er mye brukt ved løs mage.
Spør om råd
Det er viktig at man spør om råd når det de lokale forholdene. Betjeningen på hotellet eller et turistkontor kan nok fortelle deg hva du bør passe deg for - og hva du bør prøve. Det finnes så mye spennende og god mat at det er en del av selve sydhavs-opplevelsen. Bruk sunn fornuft -og husk våre råd. Velbekomme!


Av
Terje Dahl

For vår artikkel om maten i sydhavet - klikk her.
For våre faktasider og artikler om vekstene i sydhavet - klikk her.
For våre artikler med reisetips - klikk her.
For vår side med oppskrifter på sydhavsmat - klikk her.
For våre sider om lokal medisin i sydhavet - klikk her.

"Paradiset Jeg Fant"
Paradiset jeg fant
Etter eventyrseilasen i Coco Loco vendte Terje Dahl tilbake til sydhavet. Traff høvdingdatteren Emma Toematagi i det polynesiske landet Tuvalu og feiret bryllup i en måned.
"Skulle vi virkelig bygge vårt hjem på den ubebodd koralløya Motuloa, helt på verdens ende..?"
Klikk her for å lese utdrag fra boken.

Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 150,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv - klikk her.

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker  | billetter | kontakt |