forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | kontakt |

Endelig på Påskeøya!Kon-Tiki 2 ekspedisjonen:
De nådde Påskeøya, men vil de klare å seile tilbake igjen?
Den nye norske Kon-Tiki ekspedisjonen klarte å nå Påskeøya på 43 dager. De to balsaflåtene vil nå kaste loss og så gjøre noen ingen har gjort tidligere: Seile tilbake igjen til Sør-Amerika. Vil dette gå like greit?

Den nye norske Kon-Tiki ekspedisjonen startet fra Callao i Peru den 7. november og 42 dager seinere fikk de Påskeøya (Rapa Nui) i sikte. De hadde på forhånd regnet med at den 5000 kilometers lange seilasen til skulle ta dem rundt seks uker, og det viste seg å stemme.
Terje ombord i seilanoen Hokulea.
Terje i Hokulea
Coco Loco i Polynesia
Coco Loco i Polynesia
    - Jeg hadde fryktet at vindene skulle dø hen i perioder og at havstrømmen skulle skyve flåtene rett vestover, men heldigvis skjedde ikke dette, sier vår redaktør Terje Dahl.
Coco Loco
Terje lærte mye om vind og havstrømmer på verdens-havene gjennom sin seilas i lille Coco Loco. Han seilte fra Oslo til Stillehavet i sin 23 fots seilbåt - alene og uten avansert navigasjonsutstyr.
    - Jeg brukte ett og et halvt år på planleggingen og hadde lært at det går fint å seile på verdenshavene i en liten båt så lenge den var solid og ikke ville ta inn vann og synke i stor sjø, sier Terje Dahl.
    Terje seilte ikke til Påskeøya, men etter å gå gått gjennom Panamakanalen og vært innom Galapagosøyene satte han kursen for Polynesia:
    - Det tok meg 32 dager å nå Marquesasøyene, som er innklareringshavn for Fransk Polynesia, forklarer Terje, som så seilte mellom øyene i Stillehavet i tre år.
Kon-Tiki
Thor og Liv på Fatuhiva
Thor og Liv på Fatuhiva
Den opprinnelige Kon-Tiki
Den første Kon-Tiki
Guara'er Kon-Tiki 2
Guara'er Kon-Tiki 2
Det var på Fatuhiva i Marquesasøyene at Thor Heyerdahl bodde et år som nygift mann med sin kone Liv. Det var her han startet å lure på hvordan øyene var blitt befolket og som siden fikk han til å legge ut på havet i Kon-Tiki for å bevise at det var mulig å nå Polynesia fra Sør-Amerika med balsaflåter.
    De to balsaflåtene i Kon-Tiki 2 ekspedisjonen, hver med et internasjonalt mannskap på syv, la ut fra den samme havnen som Thor Heyerdahl, men hans Kon-Tiki seilte til den polynesiske atollen Raroia som ligger så godt som rett vest for Peru.
    - Vel, Heyerdahls Kon-Tiki mer drev med strømmen enn seilte, sier Terje, - og Heyerdahl angret jo etterpå at han ikke hadde lært med om hvordan guara'er, en form for senkekjøler, styrte flåter i gamle dager i stedet for å stole på en lang styreåre.
    De to norske flåtene i Kon-Tiki 2 ekspedisjonen, Rahiti Tane og Tupac Yupanqui, har ikke noen styreårer, for et av poengene med seilasen er å vise at man i riktig gamle dager kunne kunsten med å seile flåter med guara'er. Så flåtene har ti guara'er, senkekjøler: seks forut på flåtene og fire nære akterendene.
Over forventning
Ekspedisjonsleder Torgeir Higraff hadde jo suksess med å bruke guara'er på sin Tangaroa-ekspedisjon, og denne gangen prøver de å lære enda mer om bruken - og også hvordan de kan fungere best mulig sammen med de firkantede råseilene som flåtene er utstyrt med.
    Hittil har jo dette gått nærmest over forventning for Kon-Tiki 2 ekspedisjonen. Ved å senke og heve guara'er har de klart å styre i en sørvestlig retning i vind fra sørøst og med strøm som går mot vest.
Tilbake
De to flåtene i horisonten utenfor Påskeøya
De to flåtene i horisonten
Noen av mannskapet på flåtene vil være med på seilasen tilbake, mens noen har fløyet hjem og andre har kommet.
    Etter å ha feiret jul på Påskeøya er det nå like før flåtene skal ut på havet igjen, og spørsmålet er om man nå skal holde samme rute tilbake til Sør-Amerika.
    - Ikke akkurat. Fra Rapa Nui (Påskeøya) vil kursen settes rett sørover for omtrent 1000 nautiske mil til vi når de beryktede "Roaring Forties", hvor vi finner sterk vind som passer for seilas mot øst, sier Torgeir Higraff.
    Vår redaktør Terje Dahl har tittet på kart og strømforhold og sier at den første biten nok vil bli den vanskeligste:
    - Det skal bli spennende om de klarer å dreie rundt Påskeøya og seile sørover. Havstrømmene vil nok fortsatt prøve å skyve dem vestover og vinden vil nok fortsatt være sørøstlig. Kommer langt nok sør blir det jo lettere å holde retningen, sier Terje, men advarer om følgende:
Tupac Yupanqui
Tupac Yupanqui
    - Nede ved de "Roaring Forties" vil de jo bedre vind- og strømforhold, men da vil man også kunne oppleve langt større bølger. Som jeg har forklart tidligere så er jeg litt bekymret over at baugene på flåtene ikke er tilspisset og at tverrstokkene er så store og stikker ut over sidene på flåtene. Store bølger vil kunne presse så mye mot tverrstokkene at surringene som holder flåtene sammen vil kunne ryke, sier Terje.
    - Når det gjeldt Heyerdahls Kon-Tiki så var jo de såkalte ekspertene sikre på at balsastokkene ville trekke så mye vann at flåten ville synke. Det skjedde ikke, og så vidt jeg kan se på bildene av Rahiti Tane og Tupac Yupanqui så ser de ut til å ligge særlig lavere i vannet, men det er nok på tilbaketuren mot Sør-Amerika at de skal få noe å bryne seg på!
Kon-Tikis rute
Kon-Tikis rute
Tur-retur
Klarer Kon-Tiki 2 ekspedisjonen å nå sitt mål har de gjort noe ingen har gjort i nyere tid: Å seile tur-retur Peru-Påskeøya med balsaflåter.
    Legendene sier jo at inka-kongen Tupac Yupanqui, som den ene flåten har navn etter, seilte ut på havet fra Peru med et stort antall balsaflåter og kom tilbake etter omtrent ett års seilas.
    - Han kom tilbake med svarthudete mennesker, gull og en trone av messing, så spørsmålet er jo hvor han eventuelt hadde vært. Det var ikke Påskeøya eller de andre polynesiske øyene, for slikt finnes ikke der. Så hvis historien er sant så må inka-kongen ha vært helt til Salomonøyene eller de andre melanesiske øyene, hvis de da ikke seilte helt til Australia! sier Terje Dahl.
"The Screamer"
"The Screamer"
"The Screamer"
I et museum i England finnes det en mumie funnet i Peru, av en mann som levde 1200 år etter Kristus. Mumien, kalt "The Screamer", er balsamert med sevje fra et tre som kun finnes i Papua Ny Guinea, som ligger nesten 15.000 kilometer unna.
    - Ja, på den tiden mannen ble balsamert skal man ifølge arkeologene ikke ha hatt noen som helst samkvem mellom landene på hver side av Stillehavet - så mumien burde ha forandret verdenshistorien! sier Terje.
"The Screamer"
Mendaña
Kong Salomons gruver
Etter det de tradisjonelle forskerne sier så ble Salomonøyene oppdaget av den spanske oppdagelsesreisende Alvaro Mendaña i 1568. Han ga øyene dette navnet fordi han trodde øyene var Ofir - landet hvor kong Salomons sagnomsuste gruver lå. Mendaña fant verken gull eller edelstender - og døde av malaria på sin neste ekspedisjon til øyene tjuesyv år seinere.
    - Man utvinner i dag gull på Salomonøyene, og man tror at landet har en av de største gullreservene i verden, så Mendaña kan jo ha vært på rett spor! Og det spennende spørsmålet er jo om det ble utvunnet gull der også i en svært fjern fortid! sier vår redaktør.
Utstrakt reisevirksomhet
Hieroglyfer i Australia
Hieroglyfer i Australia
Fønisk skip
Fønisk skip
Terje Dahl viser til at Thor Heyerdahl framholdt at verdenshavene ikke skilte kontinentene i forhistorisk tid, men bandt dem sammen. Han mente at det hadde foregått utstrakt reisevirksomhet over alle hav langt tidligere enn det de tradisjonelle arkeologene sier: - Det er jo langt lettere og raskere å seile over havene enn å bevege seg over land, sa Heyerdahl.
    - Det finnes hieroglyfer i New South Wales i Australia som forteller om egyptiske oppdagelsesreisende som strandet der, og de har så gammelt språk at de er antatt å ha blitt risset inn mellom 1779 og 2748 BC. Ja, lederen for ekspedisjonen kan faktisk ha vært en av sønnene til
faraoen Ra Djedef, som regjerte etter Kheops! forklarer Terje.
    - Nå seilte vel ikke de egyptiske faraoene og utforskerne med balsaflåter, de hadde langt raskere farkoster. Og man skal jo ikke se helt bort ifra at det kan ha vært polynesierne som var først til å krysse verdenshavene - deres utriggerkanoer og seilkanoer med dobbelte skrog var så raske at det ikke ville ta dem noe mer enn en uke å seile fra Påskeøya til Peru!


Hva tror du?
Vil Kon-Tiki 2 ekspedisjonen nå helt tilbake til Sør-Amerika?
  
  Navn:
 
  E-post adresse:
 

Under kan du lese innsendte meninger :
Jeg håper og tror dere greier det, da jeg har et barnebarn med på turen. Det tar kanskje litt lenger tid enn planlagt. Lykke til.
Olav Koppergård

Lå lavt i vannet da de forlot Påskeøya. For mye utstyr? Trekker vann?
Terje
Havet blir for røfft til at de klarer det.
Dolf

For Kon-Tiki 2 ekspedisjons egne internettsider, klikk her
For vår første artikkel om Kon-Tiki 2 ekspedisjonen, klikk her
For vår artikkel om tradisjonelle seilkanoer, klikk her
For vår artikkel om den verdensberømte seilkanoen Hokule'a, klikk her
For vår artikkel om Thor Heyerdahl, klikk her
For vår artikkel om Kon-Tiki-ferden, klikk her

For våre artikler om Tangaroa-ferden, klikk her
For vår artikkel om hvem Kon-Tiki var, klikk her
For vår artikkel om forbindelse mellom Påskeøya og Sør-Amerika, klikk her
For vår artikkel om Salomonøyene og gull, klikk her
For vår artikkel om mumien The Screamer, klikk her
For vår artikkel Thor Heyerdahls liv på Fatuhiva, klikk her
For Terje Dahls seilas i Coco Loco, klikk her
For våre faktasider om Påskeøya (Rapa Nui), klikk her
For andre artikler fra Påskeøya (Rapa Nui), klikk her

For mysterie-artikler fra Påskeøya (Rapa Nui), klikk her

Mer om sydhavet?
Paradiset farvel!
"Paradiset Farvel!"
Terje Dahl bodde seks år i sitt sydhavsparadis. I et hus med tak av palmebladet og gulv av grus, to meter unna lagunen. Fisket hai, fanget kokosnøttkrabber og levde et Robinson Crusoe-liv uten aviser, biler, cola og TV. Helt til orkanene dukket opp...
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.

Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.

 Sydhav på nettet
Terje Dahl

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | kontakt |