 |
|

Hvordan
man åpner
en kokosnøtt
Nei, det er ikke så enkelt for oss nordmenn å få
åpnet en hard kokosnøtt - hvis man ikke kan kunsten.
La oss vise seg hvordan det gjøres, for det er faktisk ganske
lett!
Det er
ikke så lett å få hull på en kokosnøtt
for nordmenn som aldri har lært hvordan de skal gjøre
det. Det ekstremt harde skallet kan by på en utfordring for
noen og enhver, og mange av oss har nok hørt sangen "pappa,
jeg kan ikke få opp min kokosnøtt verken med hammer eller
sag". Vel, først kanskje det er greit å vite hvorfor
man ønsker å åpne en kokosnøtt. Er det for
å drikke "kokosmelken"? Vel, folk i sydhavet drikker
sjelden væsken i en moden kokosnøtt, den slår man
helst ut eller gir til grisene. Det er grønne, umodne nøtter
man bruker som leskende og sunn drikke, og for å få tak
i en slik må du nok til sydhavet - og klatre til topps i en
palme! Vanligvis har de yngre karene i sydhavet ikke noe problemer
med å hoppe opp palmestammene som ekorn, selv om de også
tenderer til å bli tyngre i stussen siden skole og kontorarbeid
begynner å bli mer vanlig enn tradisjonelt sydhavsliv. Og med
en machete hogger de gjerne av toppen med et slag og heller innpå.
Det hender man kan få grønne nøtter på innvandrerbutikkene
i Norge, men de har jo gjerne vært på lang reise fra palmene
og smaker ikke alltid like godt.
Modne
kokosnøtter
Det er gjerne modne kokosnøtter man vil åpne, de som
har falt ned fra palmen og har fått fjernet den tykke hamsen
før de dukker opp i norske butikker. Klart du kan drikke det
som er inni, men å kalle det kokosmelk blir feil. Kokosmelk
er den hvite væsken de innfødte får når de
vrir den ferske raspen av modne nøtter. Og den drikke ikke,
men brukes i matlaging. "Melken" kalles ofte også
krem, "coconut cream", og du finner den på bokser
i butikken din.
Hull
på skallet
Vel, enten du er på jakt etter å drikke væsken i
en moden kokosnøtt, ønsker spise det hvite kjøttet
eller skal lage et matfat for fuglene utenor vinduet så er problemet
altså å få hull på skallet. Og det er faktisk
ganske så enkelt! For å få ut kokosvannet borer
du en skrutrekker ned i et av "øynene" på nøtten
og heller det i en bolle. Så finner du en tung kniv, hold kokosnøtten
liggende i venstre håndflaten (høyre for kjeivhendte)
og slå nøtten på "ekvator". Slå
med ryggen av kniven isteden for eggen, så slipper du å
være redd for å skjære deg så. Har du ikke
en egnet kniv så går det greit med noe annet tungt, som
et jernrør eller en stein.
Et eneste velrettet slag
Øyboerne i sydhavet klarer seg gjerne med et eneste velrettet
slag, men vi andre får dreie litt på nøtten mens
vi fortsetter å slå langs ekvator. Med ett sprekker skallet
og du står med to fine halvdeler i hånden. Verre er det
ikke!
Framgangsmåte:
1. Plasser kokosnøtten på en hard, flat overflate som
ikke vil bli skadet, som et solid skjærebrett, og stikk hull
på et av "øynene".
2. Tøm kokosvannet/juicen i en bolle.
3. Hold kokosnøtten i håndflaten over en vask eller stor
bolle, slå på nøtten ved ekvator med baksiden på
kniven, start gjerne der "sømmen" mellom "øynene"
går.
4. Fortsetter å slå på kokosnøtten langs
ekvator mens du dreier den rundt - til den deler seg i to.
For å se instruksjon på engelsk hvor bildene er tatt fra
- klikk her!
For
vår artikkel om kokosnøtten og palmen - klikk her.
For
vår artikkel om hvordan du tar på deg et lendeklede -
klikk her.
For vår artikkel om hvordan du lager en blomsterkrans - klikk
her.
For vår artikkel om gress-skjørt - klikk her.
For
vår artikkel om dansing i sydhavet - klikk her. |
"Det
Siste Paradis"
Boken
om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å
legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia.
Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg
lure på om de hadde rett..."
Klikk her
for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for
å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-
Klikk
her for å
lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her. |
|
|