forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Velkomstkransen er klar!

Hvordan man åpner
en kokosnøtt


Nei, det er ikke så enkelt for oss nordmenn å få åpnet en hard kokosnøtt - hvis man ikke kan kunsten. La oss vise seg hvordan det gjøres, for det er faktisk ganske lett!

Det er ikke så lett å få hull på en kokosnøtt for nordmenn som aldri har lært hvordan de skal gjøre det. Det ekstremt harde skallet kan by på en utfordring for noen og enhver, og mange av oss har nok hørt sangen "pappa, jeg kan ikke få opp min kokosnøtt verken med hammer eller sag". Vel, først kanskje det er greit å vite hvorfor man ønsker å åpne en kokosnøtt. Er det for å drikke "kokosmelken"? Vel, folk i sydhavet drikker sjelden væsken i en moden kokosnøtt, den slår man helst ut eller gir til grisene. Det er grønne, umodne nøtter man bruker som leskende og sunn drikke, og for å få tak i en slik må du nok til sydhavet - og klatre til topps i Til topps i en palmeen palme! Vanligvis har de yngre karene i sydhavet ikke noe problemer med å hoppe opp palmestammene som ekorn, selv om de også tenderer til å bli tyngre i stussen siden skole og kontorarbeid begynner å bli mer vanlig enn tradisjonelt sydhavsliv. Og med en machete hogger de gjerne av toppen med et slag og heller innpå. Det hender man kan få grønne nøtter på innvandrerbutikkene i Norge, men de har jo gjerne vært på lang reise fra palmene og smaker ikke alltid like godt.
Modne kokosnøtter
Det er gjerne modne kokosnøtter man vil åpne, de som har falt ned fra palmen og har fått fjernet den tykke hamsen før de dukker opp i norske butikker. Klart du kan drikke det som er inni, men å kalle det kokosmelk blir feil. Kokosmelk er den hvite væsken de innfødte får når de vrir den ferske raspen av modne nøtter. Og den drikke ikke, men brukes i matlaging. "Melken" kalles ofte også krem, "coconut cream", og du finner den på bokser i butikken din.
Slik gjør du det:
Stikk hull på "øyet"
Hell ut vannet.
Slå langs ekvator
Kokosnøtten deler seg.
Hull på skallet
Vel, enten du er på jakt etter å drikke væsken i en moden kokosnøtt, ønsker spise det hvite kjøttet eller skal lage et matfat for fuglene utenor vinduet så er problemet altså å få hull på skallet. Og det er faktisk ganske så enkelt! For å få ut kokosvannet borer du en skrutrekker ned i et av "øynene" på nøtten og heller det i en bolle. Så finner du en tung kniv, hold kokosnøtten liggende i venstre håndflaten (høyre for kjeivhendte) og slå nøtten på "ekvator". Slå med ryggen av kniven isteden for eggen, så slipper du å være redd for å skjære deg så. Har du ikke en egnet kniv så går det greit med noe annet tungt, som et jernrør eller en stein.
Et eneste velrettet slag
Øyboerne i sydhavet klarer seg gjerne med et eneste velrettet slag, men vi andre får dreie litt på nøtten mens vi fortsetter å slå langs ekvator. Med ett sprekker skallet og du står med to fine halvdeler i hånden. Verre er det ikke!


Framgangsmåte:
1. Plasser kokosnøtten på en hard, flat overflate som ikke vil bli skadet, som et solid skjærebrett, og stikk hull på et av "øynene".
2. Tøm kokosvannet/juicen i en bolle.
3. Hold kokosnøtten i håndflaten over en vask eller stor bolle, slå på nøtten ved ekvator med baksiden på kniven, start gjerne der "sømmen" mellom "øynene" går.
4. Fortsetter å slå på kokosnøtten langs ekvator mens du dreier den rundt - til den deler seg i to.


For å se instruksjon på engelsk hvor bildene er tatt fra - klikk her!



For vår artikkel om kokosnøtten og palmen - klikk her.
For vår artikkel om hvordan du tar på deg et lendeklede - klikk her.
For vår artikkel om hvordan du lager en blomsterkrans - klikk her.
For vår artikkel om gress-skjørt - klikk her.

For vår artikkel om dansing i sydhavet - klikk her.

"Det Siste Paradis"
Det siste paradisBoken om Terje Dahls seilas i 22 fots Coco Loco, den minste båten til å legge ut på en jordomseiling.
" - Du er klin kokos! sa vennene mine da jeg kastet loss fra Rådhuskaia. Etter fire år, to orkaner og fire tropiske stormer måtte jeg lure på om de hadde rett..."
Klikk her for å lese utdrag fra boken.
Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr.150,-

Klikk her for å lese om Terje Dahls bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv, klikk her.
forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |