forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Havfrue

 

6 millioner i dusør:
Finnes havfruer i sydhavet?

Den israelske byen Kiryat Yam gir en dusør på 6 millioner kroner til den som tar et bilde av havfruen som skal være observert. Ren turistgimmick - eller er det noen sannhet i det vi trodde var eventyr? I så fall - er det noen sjanser for å treffe en havfrue i sydhavet?

Det finnes ikke så mange legender om havfruer i sydhavet, men på øya Guam har de historien om Sirena. Hun skal ha levd for et par hundre
Sirena på Guam
Sirena
år siden og var en jente som var så glad i å svømme at hun en dag glemte helt bort sine forpliktelser i huset og i stedet plasket rundt i sjøen. Moren ble forbannet og ropte at hun like gjerne kunne bli til en fisk. Gudmoren til jenta hørte forbannelsen og mildnet den slik at det bare var underkroppen som ble forvandlet. Huset hvor man sier Sirena bodde skal ha stått til for få år siden og man har laget en statue av henne. Det hevdes at man fortsatt kan se henne svømme omkring, men hvis man prøver å fange henne må man bruke et garn laget av menneskehår!
    Den polynesiske skaperguden Vatea skal ha vært halvt menneske og halvt delfin, og sønnen Tangaloa er kjent som havguden.
Gresk mytologi
De fleste vil nok tenke "Sirene" når de
Ulysses og sirenene
Ulysses og sirenene
hører om havfruen "Sirena" på Guam. Ja, det er nok ikke tilfeldig. "Sirene" har nesten blitt synonymt med havfrue! Historien om sirenene finner vi i Odysseen, det berømte helteeposet som tilskrives den greske dikterskikkelsen Homer som levde omtrent 700 år før Kristus. Opprinnelig var sirenene fugler med menneskehoder, som i seinere omskrivinger gikk over til å bli tre fugler med kvinnelig torso og hode, som het Parethenope, Ligea og Leukosia. Mot slutten av oldtiden endrer de skikkelse til kvinner med fiskehale. Så vi kjenner sirenene som unge kvinner i havet
Ariel - Den Lille Havfruen
Fra Den Lille Havfruen
som prøver å lokke til seg sjømenn med sin vakre sang.
Disney
Disney's tegnefilm "Den lille Havfruen" fra 1989 baserer seg løselig på H.C Andersens eventyr av samme navn. Den unge havfruen Ariel forelsker seg i prinsen Eric, og det er jo et problem at han lever på land, men hun bor på bunnen av havet! Ariels far Kong Triton liker ikke mennesker, men ved hjelp av havheksen Ursula blir Ariel forvandlet til et
Jack Sparrow (Johnny Depp) og havfrue.
Jack Sparrow
menneske. Som betaling må Ariel gi fra seg stemmen sin, og må få et kyss av den kjekke prinsen innen det går tre dager for å få den tilbake.
Pirates of the Caribbean
I de dramatiske filmene med den tøffe piraten Jack Sparrow (spilt av Johnny Depp) er de selvsagt på jakt etter en tapt skatt. I en av filmene leter de etter et magisk sverd som skal hjelpe dem på vei, men vakker havfruesang gjør at mannskapet glemmer det de holder på med. Bare Jack blir ikke påvirket av sangen, men nå må han også prøve å redde mannskapet sitt i tillegg til å kjempe mot den ondskapsfulle kaptein Barbossa.
Urgamle legender
Troen på menneskelige vesener i havet er faktisk like gammel som vår sivilisasjon. Sumerne i det gamle
Ea/Oannes/Dagon
Ea/Oannes/Dagon
Mesopotamia tilba havets gud, Ea (andre navn er Oannes og Dagon, han avbildes også som en kjempe), som ifølge legendene kom opp fra havet og lærte menneskene kunst og vitenskap. Den russiske arkeologen og forfatteren Zecharia Sitchin har tolket sumerske leirtavler og han mener å forstå at en vandrende planet engang kom så nære jorden at de menneskelige og avanserte beboerne fortok ekspedisjoner til vår planet. Det første romskipet, ledet av Ea, landet kontrollert i Persiagulfen. På samme måte som Erich von Däniken mener han altså at den/de gudene som vi finner i sumernes legender og den kristne bibelen (og et utall andre
Ea/Oannes/Dagon
Ea som sittende kjempe
forhistoriske skrifter) kom fra en annen planet.
    Også hos de gamle syrere og filisterne finner vi menneskelige vesener i havet - og en av dem var antagelig den første havfrue. Det var Atargatis/Derceto. Ifølge de urgamle legendene fikk hun et normalt menneskebarn, Semiramis, noe hun skammet seg så fryktelig over at hun drepte sin elsker, forlot sitt nyfødte barn og forvandlet seg helt til en fisk.
Nøkken er ferskvannsutgaven
De gamle indierne tilba en gruppe fløytespillende
Den Lille Havfrue
Den Lille Havfrue
vann-nymfer, og i Afrika finnes det en legende om en havfrueånd som het Mami Wata. I japanske og kinesiske legender finnes det ikke bare havfruer, som japanske Ningyo som var en fisk med menneskehode, men også havdrager. I japansk folketro het det seg at man fikk udødelighet og evig ungdom av å spise havfruekjøtt! I noen europeiske legender/eventyr kan man lese at man fikk et ønske hvis man traff på en havfrue. I Irland trodde man på vakre havfruer (merrymaids=mermaids=havfruer), men havmennene hadde røde neser, stikkende øyne og grønt hår og tenner. I Danmark finner vi den berømte statuen på en stein i
Nøkken og huldra
Nøkken og huldra
vannkanten og i Norge leser vi jo H.C. Andersens eventyr. I riktig gamle dager var det ikke bare eventyr, man trodde at det fantes havfruer og havmenn. Synet av en havfrue bar bud om ulykke. Nøkken er ferskvannsutgaven av havfolket, og den kvinnelige nøkken lokket gjerne menn i drukningsdøden.
Rot i virkeligheten?
Ja, over hele verden finnes det legender om havfruer og havfolk, men har historier om slike vesener noen rot i virkeligheten eller er det bare eventyr?
    Vel, i Holland finnes det beskrevet hvordan en havfrue i 1403 blir skylt opp på land etter en storm i Friesland. Hun ble fanget, iført tøy og gitt mat. Hun skal ha levd i fangenskap i 15 år, men sa ikke et eneste ord og prøvde hele tiden å flykte. Siden den gangen har det stort sett vært stille om at noen har sett havfruer på ekte, men for ikke lege siden kunne vi lese denne overskriften i VG: "Havfruefeber herjer i Israel". Det var i havnebyen Kiryat Yam, ikke langt unna Haifa, at det plutselig dukket opp flere rapporter om en havfrue:
    - Jeg var sammen med noen venner da vi plutselig så en kvinne som lå på standen på en underlig måte. Først trodde jeg det var en som solet seg, men da vi kom nærmere hoppet hun ut i vannet og forvant. Vi ble alle sjokkerte, for vi så at hun hadde en hale. Minst fem av oss så det og vi kunne ikke tro våre øyne, sa Shlomo Cohen, en tidligere soldat.
    - Det er mange som forteller oss at de er sikre på at de har sett en havfrue, og de er alle uavhengige av hverandre, sier talsmann for bystyret, Natti Zilbermann. - Havfruen dukker opp kun ved solnedgang, og folk sier den er halvt jente og halvt fisk, og at den hopper som en delfin.
    Bystyret har lovet en dusør på én million dollar, omtrent 6 millioner kroner, til den som kan komme med et beviselig ekte bilde som viser at det finnes havfruer utenfor byen.
Fiji havfrue
Fiji havfrue
Falske havfruer
Mens vi venter på at noen får knipset et bilde av havfruen i Israel får vi se på andre havfruer som har vist seg å være falske. Mest kjent er kanskje "havfruen fra Fiji", The Feejee Mermaid, som ble utstilt i den kjente amerikanske sirkusmannen P.T. Barnums museum. I annonsene for havfruen var det bilde av en ung vakker kvinne, og de ble
Juan Cabanas havfrue - klikk for hans sider!
Juan Cabana kunst
hevdet at en Dr. J. Griffin hadde fanget henne utenfor Fiji-øyene. Virkeligheten var at det hele var en noe inntørket sammenkobling av en apekropp og en fiskehale, antagelig laget av en japansk fisker rundt 1810.
    En annen historie om en havfrue har gått media verden over ganske nylig - og bilder har florert i aviser og internettsider. Det skal være en havfrue som er skylt opp på en strand, og bildene ser jo ganske ekte ut selv om hodet ikke minner så mye om en kvinnes. Noen blir kanskje skuffet, men "havfruen" har vist seg å være laget av den amerikanske kunstneren Juan Cabana. Han har spesialisert seg på å lage fantastiske og groteske skapninger som ser mer eller mindre ekte ut - og mange av dem har tilknytting til sjøen.
Jente med Coco de Mer
Jente med Coco de Mer
Kokosnøtt
Mange mener at rykter om havfruer er oppstått fordi noen har fått øye på en svært spesiell kokosnøtt, coco de mer, havkokosnøtt. Duppende i vannet kan den jo se ut som noen svømmer naken med bare baken over havflaten.     Dugongen har også fått "skylden" for å skape rykter om en havfrue. Den noe ubevegelige sjøkua stiger sakte opp og ned i vannet når den dykker på grunt vann etter mat fordi den må puste inn luft omtrent hvert femte minutt, og det lyse skinnet kan kanskje minne om menneskehud.

Vel, du kommer nok til å treffe vakre jenter som trives som fisken i havet hvis du drar til sydhavet, men de har neppe fiskehaler! Og takk og lov for det!

Av
Terje Dahl


For våre artikler om livet i havet - klikk her.

"Paradiset Jeg Fant"
Paradiset jeg fant
Etter eventyrseilasen i Coco Loco vendte Terje Dahl tilbake til sydhavet. Traff høvdingdatteren Emma Toematagi i det polynesiske landet Tuvalu og feiret bryllup i en måned.
"Skulle vi virkelig bygge vårt hjem på den ubebodd koralløya Motuloa, helt på verdens ende..?"
Klikk her for å lese utdrag fra boken.

Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 150,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv - klikk her.

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker  | billetter | kontakt |