Sydhavets
brødfrukt:
Brød rett fra trærne?
Tenk så billig å kunne plukke brødet fra trærne
isteden for å måtte kjøpe det i butikken! Vel,
nå er det ikke akkurat slik med sydhavets brødfrukt at
man kan bruke den som ferdig stekt brød, men fruktene henger
på trærne, de kan bakes som brød - og minner både
i konsistens og smak litt om brød!
Noen
mener kanskje å ha en vag formening om hva brødfrukt
er, kanskje husker man noe fra filmene eller bøkene om mytteriet
på Bounty. Å bruke brødfrukt som daglig brød
for slavene på plantasjene i Vest-India var engelskmennenes
tanke da de sendte kaptein William Bligh av gårde i skuta
Bounty til den andre siden av jorda for å hente unge brødfrukttrær.
I første omgang gikk jo ikke det så bra, det endte
jo med verdens mest berømte mytteri, - og at alle plantene
ble kastet på havet. Selv om engelskmennene på andre
forsøk klare å få brødfrukttrær
til plantasjene ble det heller ingen suksess denne gangen: Slavene
likte ikke brødfrukten!
Sydhavets
potet
I sydhavet liker man så absolutt brødfrukten, selv
om den i dag har fått hard konkurranse fra importert ris.
Brødfrukt har i flere hundre år vært selve gjengangeren
i hovedmåltidet i mange sydhavsland, akkurat som poteten har
vært det i Norge. Man tilbreder brødfrukten oftest
også på samme måte poteten: Den kokes, bakes eller
stekes. Ja, man lager til og med stappe, pommefrites og chips! Poteten
kan spises rå, selv om de færreste gjør det.
Det samme gjelder for brødfrukten, mange typer moden brødfrukt
kan spises som frukt - og i motsetning til poteten er den da søt
og god. Men pass på at den ikke er overmoden - da lukter den
som oppkast!
"Poi-poi"
Lukter
ille gjør også det som i de polynesiske landene kalles
"poi-poi". Det er rå, gjæret brødfrukt.
Man tar skallet av brødfruktene og moser dem, pakker massen
inn i bananblader og putter den ned i hull gravd i bakken. Det hele
dekkes til med jord eller sand, og der ligger brødfruktmassen
og putrer et par måneder eller kanskje år. Etterpå
spises poi-poi'en med stort velbehag. For vestlige ganer både
smaker og lukter poi-poi mildt sagt ille, men mange øyboere
påstår de ikke kan klare seg uten - at de ikke får
ned annen mat hvis de ikke spiser poi-poi før eller samtidig!
Litt bedre blir den gjærete brødfruktmassen når
de innfødte blander den med kokosnøttkrem, men du
bør nok være født i sydhavet for å kalle
det en delikatesse!
Faller
i smak
Heldigvis for oss hvithuder finnes det retter av brødfrukt
som så absolutt faller i vår smak. Skiver av brødfrukt
stekt i olje som pommefrites er noe besøkende i sydhavet
gjerne forsyner seg flere ganger av, oftest mer enn gjerne! Brødfrukt
helstekt over flammer eller bakt i jordovn er også noe de
fleste syntes smaker godt, likeledes en slags potetstappe av kokt
og most brødfrukt. Store biter av brødfrukt kokt i
vann som potet eller kokt med kokosnøttkrem er også
noe man kan prøve seg på, spesielt det siste smaker
veldig godt etter at man har spist det flere ganger. Mange ganger
koker man de store frøene sammen med brødfrukten,
og disse smaker godt som nøtter! På mange øyer
lager man også en slags kake av brødfrukt, som blir
most, tilsatt kokosnøttkrem, kokospalmesevje og bakt i jordovn.
I motsetning til det vi er vant til så spises denne søte
kaken sammen med mat som fisk, ikke etter maten! Før i tiden
var det også vanlig at man laget en slags mel ved å
tørke og knuse kokt brødfrukt. Jo da, man bakte brød
av melet!
Ertesuppe
Brødfrukt kokt i vann og kokosnøttkrem til en slags
tykk suppe ble undertegnedes favoritt på øya Butaritari
i Kiribati, men jeg fikk også oppleve at sammen med lokal
tørrfisk så kom det en uønsket sideeffekt. Mange
i Norge har nok fått erfare at ertesuppe setter fart på
magen, men ertesuppe er bare blåbær mot brødfruktsuppe
og tørrfisk! Omtrent "instant blow-out", noe som
jo kan by på visse problemer når man befinner seg i
et land hvor toalettet er nærmeste sandstrand!
Mange varianter
Det
finnes mange varianter av brødfrukt, men de fleste er på
størrelse med en håndball. Noen er runde, mens andre
er avlange. Felles er at de alle har et knudrete, grønt skinn.
Hvis du ikke skal spise brødfrukten moden som en frukt, men
bruke den som en grønsak må du få den ned fra
treet på rett tidspunkt. At det pipler ut litt hvit saft gjennom
det grønne skallet er gjerne kjennetegnet: At den ikke er
for moden, at den ikke er hard og ubrukbar. Å få brødfrukten
ned fra trærne kan jo by på problemer, men de fleste
dytter fruktene ned med lange bambusstenger. Henger de enda for
høyt klatrer ungguttene gjerne opp i brødfrukttrærne,
oftest med bambusstengene for å nå ytterst på
greiene hvor fruktene gjerne henger.
Majestetisk
tre
Brødfrukttreet er et stort og majestetisk tre. Hvis det får
lov til å vokse fritt blir det et av de aller høyeste
trærne i sydhavet, men vanligvis kutter man toppen av det
når det er rundt halvannen meter høyt. Denne beskjæringen
gjør at treet ikke blir så høyt, men får
lange greiner lavt nede som strekker seg nærmere tjue meter
vekk fra stammen, noe som selvsagt gjør det lettere for kvinnene
å plukke/dytte ned fruktene selv.
Selve treverket er rødaktig og ganske hardt.
Det er veldig godt egnet til å lage kanoer av, siden det er
passe hardt til å hule ut og har lang levetid under fuktige
forhold. I enkelte land, som Samoa, pleide man å lage taktekking
av brødfruktplanker, men nå har dessverre de varme
blikktakene overtatt helt.
Fange
fugler
De store bladene på brødfrukttreet blir gjerne brukt
til å pakke inn mat som skal kokes i jordovnen, og i gamle
dager ofte også som tallerken. På atollene hvor man
dyrker sumptaro er det ungjentenes jobb å sope opp alle de
nedfallene bladene hver morgen og bære dem i palmebladkurver
til de fuktige taroåkerne, hvor bladene raskt blir til kompost.
Sevjen på brødfrukttreet var sydhavets eget lim og
tyggegummi. Det hvite lateksstoffet ble smurt på greier for
å fange fugler om natten. For å lage høyere ripe
på utriggerkanoene skjøtte man gjerne på trestykker,
holdt på plass med tau av kokosfiber og limt sammen med brødfruktsevje.
Ungene skar gjerne et hakk i en grein, og da sevjen dryppet ned
og stivnet ble den velegnet som tyggegummi - til og med sukkerfri!
Ikke så populær
Brødfrukten og det flotte treet den gror på er ikke
lenger så viktig som før. Tidene forandrer seg. Sydhavsunger
av i dag vil helst spise ris, selv om brødfrukt er vel så
næringsrikt og godt - på samme måte som de voksne
bruker heller glassfiberbåter med bensinsugende motorer enn
kanoer som seiler gratis med vinden. Dette skyldes selvsagt påvirkning
fra den vestlige verden, vi har en tendens til å gjennomføre
vårt levesett over alt i verden selv om det som finnes lokalt
ofte fungerer utmerket!
I Norge?
Dessverre er det vanskelig å få kjøpt brødfrukt
i Norge, selv om det stadig blir mer frukt og grønsaker fra
sydhavet og andre tropiske steder å få kjøpt
i såkalte innvandrer-butikker. Selv om det går raskere
til Tahiti med skip i dag enn det gjorde for Bounty, så tåler
ikke brødfrukten den lange transporten særlig godt.
Så du må nok sette kursen sydover for å kunne
sette tennene i sprøstekt brødfruktchips - og hvorfor
ikke?
Av
Terje Dahl
For
å komme rett til vår faktaside om grønsaker i sydhavet,
klikk her.
For å komme til våre faktasider om vekstene i sydhavet,
klikk her.
For å lese våre artikler om mytteriet på Bounty
- klikk her
|