forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |
Billedbehandling av sydhavsbildene dine!
Fiji strandDu har vært i sydhavet og tatt en haug med bilder av blå laguner og smilende mennesker. Eller kanskje du ikke fikk anledning til å dra til sydhavet denne gangen, min tok bilder på hytteturen isteden. Greit nok. Uansett så muligens det kunne vårt artig å fikse litt på bildene før du viser dem til venner, familie og kjente? Kanskje skrive dem ut på blekkskriveren din, eller sende dem som e-post eller legge bildene ut på hjemmesiden din? Mulighetene er mange - og vi viser deg hvordan du får det til!

DETTE TRENGER DU:
Skanner

Barn fra VanuatuSkal du få overført papirbildene dine over til datamaskinen må du ha en skanner. Vil du skanne dias, "lysbilder", så må du ha en skanner med denne muligheten. En rimelig skanner fra rundt 500 kroner holder til billedskanning hvis du ikke stiller så store krav til resultatet, og noen av disse har faktisk ekstratilbehør som gjør det mulig å skanne dias. Ønsker du å skanne selv, og få resultater med proff kvalitet, så må du nok spandere på en langt dyrere skanner. Det beste kan da være at du leverer papirbilder, negativer eller dias til en fotobutikk og får dem til å skanne for deg. Da får du gjerne resultatet tilbake på en såkalt foto-cd, hvor du har muligheter å legge inn flere bilder siden - til cd'en er full.
Datamaskin
Du kan bruke enhver datamaskin som har tilkoblingsmulighet mellom skanner og maskin. Vil du jobbe mye med billedbehandling så er det greit at maskinen din er noenlunde rask, har mye minne og en stor harddisk (og/eller mulighet til å lagre bildene på en cd). Har maskinen din lite minne og svak prosessor må du regne meg at saker og ting går sakte.
Programvare
Serif PhotoPluss downloadVil du drive med billedbehandling så trenger du program som kan gjøre jobben. Med en del operativsystem, som Windows, følger det gjerne med verktøy for enklere billedbehandling, men du bør skaffe deg et program laget for jobben. Det følger gjerne også med et billedbehandlingsprogram med skannere, så sjekk hva du får når du er på jakt etter skanner - noen tilbyr riktig gode program i pakken! Det finnes etter hvert en mengde med programvare for billedbehandling, fra amatører til proffer. Noen er gratis og noen er riktig så dyre. Det mest kjente, og antagelig det dyreste, er Photoshop. Dette programmet kommer nå også i en enklere og rimeligere utgave: Photoshop Elements. Et annet og velkjent program Paint Shop Pro. Enklere program er Microsofts Picture It! og Ulead PhotoImpact. Gimp er et velkjent gratisprogram, klikk her for å laste det ned. Gratis og bra er også Serif PhotoPlus 5.5, klikk her for det og andre gratis program fra Serif.
Husk at de dyreste og mest avanserte programmene kan være vanskelige å lære på egenhånd, så ikke spander på for eksempel Photoshop før du er sikker på at du vil mestre det! Vær også klar over hva du skal bruke programmet til - så de får med de nødvendige verktøyene til for eksempel retusjering eller billedmontasje - og en haug med muligheter du aldri bruker er jo unødvendig. De fleste billedbehandlingsprogram ligner på hverandre når det gjelder utseende på verktøyknapper og funksjonalitet.
Tenk også etter om du bare skal bruke programmet for å få dem til å se best mulig ut enten du skal skrive dem ut eller lar de ligge på harddisken - eller om du skal bruke dem til e-post eller til hjemmesider på internett. Alle de litt bedre programmene klarer alt de fleste har behov for, men les gjerne på programprodusentenes hjemmesider og uavhengige omtaler før du går til innkjøp!
SLIK GJØR DU:
ScannerFørst må du jo få bildene over på datamaskinen din, og det gjør du via skanneren. Sjekk at både bilder og skannerens glassplate er så frie som mulig for støv og flekker. Still inn skanneren, via programvaren, slik du får best mulig resultat å jobbe videre med. Vanlig er å skanne i en oppløsning på 300 dpi (punkt per tomme), men klarer datamaskinen din å ta imot og behandle store filer kan du godt velge enda høyere oppløsning. Lavere oppløsning kan brukes i enkelte tilfelle, for eksempel hvis resultatet kun skal brukes direkte som vedlegg til e-post. Når skanneren har gjort jobben sin er det greieste å lagre resultatet som en jpeg-fil i den beste kvaliteten. Deretter kan du åpne det i billedbehandlings-programmet ditt og jobbe videre med det.
Bedre bilde
Målet med å bruke et billedbehandlingprogram er gjerne å få bildene til å se best mulig ut. Enklere program har ofte en "fiks-ferdig"-funksjon som prøver å ta seg av de mest vanlige sakene: Rette opp fargene på bildene, gjøre dem lysere/mørkere, gi bedre kontrast og få dem skarpere. Det siste er ganske nødvendig uansett om bildet ditt var bra i utgangspunktet, for selve skanningen medfører gjerne et bildene blir litt uskarpe. Har ikke programmet ditt en slik automatisk funksjon for billedbehandling, eller du vil gjøre en mer proff jobb, så ser du hvilke muligheter programmet ditt har når det gjelder å forbedre nettopp kontrast, skarphet og farge. Ikke overdriv, men prøv deg fram så du får et resultat som både du og andre er fornøyd med. Og resultatet kan faktisk bli skikkelig bra! Du kan jo også fjerne eventuelle flekker og riper. Mange litt bedre program har et kloneverktøy som er velegnet til dette. Ved å flytte små områder ved siden av flekken/ripen til den dekker den forsvinner den som ved ren magi. Ved å bruke dette verktøyet kan du jo også fjerne den linselusen av en nysgjerrig guttunge som tittet fram bak Livs skulder og ødela komposisjonen i bildet! For slik billedbehandling er det viktig at du med forstørrelsesglass-verktøyet zoomer inn området du jobber med.
Beskjæring, lagring og utskrift
Verktøy i PhotoshopSjansene er ganske store for at det er mer på bildene dine enn det burde være. Vi vil jo gjerne være sikre på at vi får med alt, ikke sant? Vel, med de fleste billedbehandlingsprogram så er det lett å kutte vekk det unødvendige, så det som er bildets fokus kommer bedre fram. Etter at bildet ditt har blitt beskåret og behandlet etter alle kunstens regler er det på tide å lagre det i et billedformat og en oppløsning som er hensiktsmessig for deg. Det kan også være lurt å bruke en kopi av det originale bildet før du tar fatt på arbeidet - og at du lagrer med jevne mellomrom underveis. Har du muligheten så er det selvsagt lurt å brenne bildene på en cd, så er du sikker på at du ikke får slettet dem ved et uhell eller virusangrep. Skal du bruke bildene kun for å vise dem på datamaskinens skjerm så trenger du ikke den samme høye oppløsningen - og det samme gjelder jo hjemmesider og e-post på internett. Store billedfiler tar laaaang tid å få opp på når du surfer til en hjemmesider, så få filene så små som mulig! 72 pixel (eller 96) er vanlig oppløsning på internettbilder, og oftest komprimerer man også jpeg-filene til 50 eller 30 prosents kvalitet. Skal du skrive bildet ut på printeren din så kan du lagre det som jpeg-fil i den beste kvaliteten og la printerens software ta seg av utskriftsoppløsning. Bruker du blankt fotopapir for datamaskiner og originalt blekk kan du få du bilder som slettes ikke ligger mye tilbake for det du får i fotoforretningen! Når der er sagt så må det vel legges til at fotobutikkene kan lage topp kopier i mange størrelser, og at det kanskje kan bli billigere enn å prøve seg fram med eget blekk og papir.
Lære mer
Ingen blir proff over natten ved å kjøpe et billedbehandlingsprogram, men det skal ikke så mye til før resultatet blir veldig bra. Mange av programmene har innebygde småkurs og hjelpefunksjoner som hjelper deg i gang og løser problemer. Mange av programvareleverandørene kan i tillegg tilby hjelp og tips på internett-sidene sine, og mange andre legger også ut nyttige tips og råd på nettet. Mange steder i Norge har man skoler og institusjoner hvor det arrangeres kurs hvor man kan lære billedbehandling. Det viktige er at man starter, og starter du med et enkelt program og litt tålmodighet så vil man oppdage at det både er moro og nyttig å bruke datamaskinen til å fikse på bildene dine!

Tips om hvordan man "pusser opp" gamle bilder, klikk her.
Lære hvordan du bruker det nyttige klone-verktøyet, klikk her.
Tips om hvordan du kan bruke Photoshop til å fjerne flekker,
klikk her.


For å komme til vår artikkel om hvordan du kan redigere videoen på bærbar i ferien, klikk her

Tips en venn : "Har du lest artiklen i "Sydhav på nettet" om fotobehandling?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

"Paradiset Jeg Fant"
Paradiset jeg fant
Etter eventyrseilasen i Coco Loco vendte Terje Dahl tilbake til sydhavet. Traff høvdingdatteren Emma Toematagi i det polynesiske landet Tuvalu og feiret bryllup i en måned.
"Skulle vi virkelig bygge vårt hjem på den ubebodd koralløya Motuloa, helt på verdens ende..?"
Klikk her for å lese utdrag fra boken.

Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 150,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv - klikk her.

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker  | billetter | kontakt |