forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | | helse | mysterier | penpals | linker | billetter | kontakt |

10 ting du ikke bør gjøre i sydhavet
- men det finnes jo så mye du kan gjøre!

Det er finnes så utrolig mye spennende å oppleve i sydhavet, men som alle andre steder er det en del ting man bør være litt forsiktig med. Vi har laget en liste over 10 ting du helst ikke bør gjøre, og følger du den - og i tillegg bruker sunn fornuft - så burde alle dine opplevelser bli av den gode sorten!

Mann klatrer i palme.1. Ikke still deg under en kokosnøttpalme
Vårt første råd er kanskje et av de mest selvsagte, men det hender faktisk at mennesker som blir drept fordi de søke skygge for solen under en kokosnøttpalme - og det gjelder både innfødte og besøkende! En moden kokosnøtt som faller fra ti meters høyde er så absolutt dødelig hvis den treffer deg i hodet! Du er tryggere under en palme med umodne, grønne, nøtter, men også de kan falle ned - på grunn av sykdom eller en rotte som gnager over stengelen. Og du - prøv heller ikke å klatre til topps i palmen, selv om den skulle ha innhogde trinn. Selv om du skulle klare å slite deg opp så er det vanskeligere å klatre ned - og langt å falle!
Service i vannet.2. Ikke gå i bikini eller liten badebukse
Det gjelds å respektere de gjeldende reglene og den lokale kulturen, og siden de første misjonærene kom til sydhavet har man vært veldig bluferdige. Å vise nakne skuldre eller lår er mange steder, spesielt vekk fra turiststedene, noen man helst ikke bør gjøre. Ja, jentene vasser rett ut i vannet i lange kjoler og gutta har gjerne både underbukse og shorts under lendekledet! Dette med bluferdighet gjelder også mange steder forholdet mellom kjønnene, selv om det ofte ikke kan virke slik. Vær klar over at selv om de innfødte elsker å fortelle grovkornete vitser og fleipe, så er det fortsatt mange steder slik at jentene skal være jomfruer når de gifter seg! Vis også respekt for den lokale kulturen ved å spørre hvilke uskrevne regler som gjelder. Kanskje man må gå med bøyet nakke når man går inn i forsamlings-husene, kanskje det ikke er bra å sitte med beina pekende mot en annen? Å vise respekt for de eldre er fortsatt veldig viktig de fleste steder i sydhavet, og det å bli sint er gjerne noe av det dummeste man gjør.
Gutt fra Vanuatu.3. Ikke tro du er "verdensmester"
Sydhavet er ikke Norge, og det gjelder å ikke overvurdere egne evner og kunnskaper. Det er greit at du har badet i havet før, men i Norge har vi ikke sylskarpe korallrev eller hissige mureneåler. Klart du fikk gnagsår da du vandret i Jotunheimen, men du risikerte ikke å måtte amputere foten fordi du ikke satte på plaster samme kveld. Sydhavet er annerledes, og det gjelds å være klar over det - og innta en lærende og respektfull holdning for både natur og mennesker. Å være det mange kaller "typisk norsk" vil kunne ødelegge besøket. Å skryte i det lange og breie av Norge er heller ikke så interessant, fortell heller om familien din - og spør hvordan det står til med deres!
Mann og jente i Samoa.4. Ikke oppfør deg som om voksne øyboere er barn
Henger litt sammen med forrige punkt, men det er så viktig å ikke gjøre tabben å tro at folk er dummere enn deg fordi de smiler med hele ansiktet og snakker enkel engelsk. Kroppsspråket er annerledes i sydhavet. Bare legg merke til hvordan man bruker øyenbrynene i tillegg til eller isteden for stemmen! Bli ikke forundret hvis en barbeint innfødt i lendeklede forteller deg at han har en universitets-utdannelse fra Oxford! Vær også oppmerksom på at de innfødte gjerne vil svare deg på en positiv måte, selv om det kan gi feil informasjon. De kan svare ja når du spør om butikken er åpen, for den er jo egentlig ikke stengt for godt selv om døren er lukket og låst fordi det er etter stengetid!
Redaktøren med videokamera.5. Ikke dra med deg for mange gimmicker
Klart man må ha med seg fotoapparatet eller et videokamera når man skal til sydhavet, men å dra med seg all verdens fancy mp3-spillere, håndholdte komputere og mobiltelefoner er nesten å stille på linje med se hvite som lokket og lurte de innfødte med glassperler! For de innfødte syntes det er spennende med nye saker, men de har ikke alltid økonomiske midler til å kjøpe alt det unødvendige vi omgir oss med. Og det er jo mangelen på den vestlige verdens stress for å kjøpe alle disse sakene som er en av de fascinerende og deilige tingene ved sydhavet, ikke sant? Liten vits for oss å skape et behov, og derved hjelpe til med å ødelegge sydhavskulturen! Å filme eller ta bilder så man kan få med seg minnene hjem på andre steder enn i hjertet har man i de flest land blitt vant til at den hvite mann syntes er helt nødvendig, og de fleste sydhavsboere liker at bli tatt bilde av. Men det er det greit å spørre først!
Besøkenede i hytte.6. Ikke utnytt gjestfriheten
De fleste som besøker sydhavet blir kanskje mest imponert over vennligheten og gjestfriheten de blir møtt med. Vel, det er tradisjonelt slik at alle besøkende skal behandles bra, og øyboerne er gjerne livsglade og åpne mennesker. Besøker du den familien du har blitt kjent med vil de gjerne duke opp med mat i mengder og kanskje invitere deg til å bo hos dem. Da gjelder det å være klar over at de ganske sikkert har mye, mye mindre penger enn deg og at det koster dem mer enn de kanskje har råd til å ha besøkende - selv om de gir uttrykk for at de ikke vil ta imot noe. Kjøp mat i butikken, litt parafin, et såpestykke, vaskepulver - og selvsagt er det hyggelig å gi dem en liten pengegave når man reiser videre. Utnytter du vennligheten ødelegger du både deg selv, andre besøkende og de innfødte! Vær også klar over at "alt mitt er ditt" kan slå begge veier. Det finnes ganske mange tomme hus i sydhavet bygget av hvite menn som lot seg adoptere eller gifte seg inn i en lokal familie, og som ganske raskt oppdaget at det faktisk ble alt for dyrt!
Dansegruppe - Tuvalu.7. Ikke være redd for dumme deg ut
Å snakke sammen er en av de viktigste tingene for folkene i sydhavet, og klart det også er spennende å snakke med en besøkende fra den andre siden av kloden! Ikke være redd for å snakke med folk, selv du føler at engelsken din ikke er bra nok (eller fransken i Fransk Polynesia). Glem den norske sjenertheten og redselen for å dumme seg ut. De innfødte elsker gjerne å fleipe og le, så finn ut på hvilket nivå de fleiper på og svar med samme mynt. Noen vil kanskje tro at de innfødtes latter betyr at de ler av deg, men det er heller slik at de ler med deg! Å stå opp og synge en trall eller foreta et hjelpeløst forsøk på folkedans foran en gjeng hoiende og leende innfødte kan kanskje syntes skremmende, men gjør det og du vil oppdage at du har fått en haug med nye venner! Å komme til sydhavet bitter og innesluttet er det liten vits i, la sola og vennligheten varme helt inn til margen og føl at du lever! Og - ikke vær redd for å vise at du trives!
Palmesevje som kan bli til vin.8. Ikke ta med alkohol til ytre øyer
Klart det kan være hyggelig å spandere en drink på en kar man blir kjent med på en bar og som har spandert en drink på deg. Bare vær klar over at alkoholrelaterte problemer er blant de største man sliter med i sydhavet! Alt for mange av mann-folkene drikker opp hvert eneste øre de får utbetalt når det er lønningsdag, og så drar de hjem og denger opp kona fordi hun minner han på at han egentlig skulle ha kjøp mat og skolesaker til ungene! Det finnes også alt for mange "passasjerer", som gjerne spanderer et glass på deg, men som regner med at du da vil spandere resten av kvelden. Vær hyggelig, men bruk sunn fornuft! Drar du ut på de ytre øyene for å oppleve det mer ekte sydhavet - velg noe annet enn en flaske rom å ta med som gave! Og husk: Den typen venner man får seg ved å spandere på en bar er sjelden den typen venner man ønsker seg.
Hvithai9. Ikke svøm i solnedgangen med blødende sår
Det skades langt flere mennesker i trafikken i Norge i løpet av en dag enn det er mennesker som blir bitt av hai i hele verden i løpet av ett år. Likevel er det jo greit å ikke ta noen sjanser. Sjekk forholdene før du hopper i havet, og svøm, surf eller dykk sammen med andre. Aldri bad med et blødende sår, og aller minst ved solnedgang da mange haier snuser rundt på jakt etter mat. Ja, sjekk kroppen din hver eneste kveld - har du et lite sår eller risp skal det behandles og dekkes til med plaster etter at du har dusjet. Trope-byller utvikles lynraskt i varmen, og tar man det ikke det så nøye med behandling vil byllen bare bli større og større. Det kan det i verste fall utvikle seg til koldbrann, kanskje med amputasjon som eneste utvei. Så unngår å klø opp myggstikk, unngå å ripe deg opp på greiner og koraller!
Snorkling på Niue.10. Ikke glem badeshorts og solkrem
Klart du må bade i lagunens varme og klare vann, men før du går på stranden, ja før du går ut i tropedagen om morgenen, må du smøre deg inn med solkrem. Og "etterfyll" jevnlig. Solkrem som tåler vann er en selvfølge for badeenglene, og glem for all del ikke baksiden av lårene! Ta på deg en t-skjorte når du bader: Du kjenner ikke at sola tar når du plasker rundt i vannet, men du kjenner det garantert godt når du legger deg om kvelden hvis du ikke har beskyttet deg! En bredbremmet hatt eller caps er også nødvendig før og etter badet, og skal du rusle rundt på korallrevet ved lavvann for å titte på alt det spennende som er i vannpyttene er det faktisk lurt å ta på seg langarmet skjorte! Hudkreft er ikke å spøke med!

Vel, det var 10 tips om hva du ikke bør gjøre i sydhavet, men det viktigste er at man bruker sunn fornuft. Husk at mye er annerledes, og at det er mye å lære. Aldri overvurder dine egne evner, verken på land eller i vannet. Og: Selv om det finnes ting du ikke bør gjøre så finnes det jo så mange, mange spennende ting du KAN gjøre!
For å lese våre 10 tips om hva du bør gjøre i sydhavet, klikk her
For vår samleside for artikler med reisetips, klikk her
For å lese våre forslag til drømmereiser, klikk her

Tips en venn : "Har du lest artiklen om 10 ting du ikke bør gjøre i sydhavet i "Sydhav på nettet?"
Til  (fyll inn): Fra (fyll inn):

"Paradiset Jeg Fant" - boken om Terje Dahls liv på en ubebodd øy i sydhavet.
Paradiset jeg fantEtter eventyrseilasen i Coco Loco vendte Terje Dahl tilbake til sydhavet. Traff høvdingdatteren Emma Toematagi i det polynesiske landet Tuvalu og feiret bryllup i en måned.
"Skulle vi virkelig bygge vårt hjem på den ubebodde koralløya Motuloa, helt på verdens ende..?"

Klikk her for å lese utdrag fra boken.

Klikk her for å lese om e-bok og bestille.
Pris kr. 150,-
Klikk her for å lese om Terje Dahls andre bøker.
Mer om Terje Dahls sydhavsliv - klikk her.

forside | kart | fakta | tips | oppslag | nyheter | artikler | debatt |  video | musikk | mat | helse |              | mysterier | penpals | linker  | billetter | kontakt |