Forside
Fakta om Wallis & Futuna
 

     


   FAKTA
  
pilkart
  
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg


 pilBO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere

 pilGJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside



 

  Sydhav
 
på nettet

kartKlikk til PukapukaKlikk til AitutakiKlikk til AtiuKlikk til Rarotonga

Til WallisTil Futuna

Ved å klikke på kartet kommer du til detaljekart for de to øygruppene.

geografi
Wallis & Futuna ligger sør ekvator, nordøst for Fiji og vest for Samoa.
Wallis, som kalles Uvea av de innfødte, er den største av øyene med sine 100 km. Det er en vulkansk øy som ligger innenfor er et ganske sirkulært korallrev. Det ligger 20 småøyer i lagunen og på revet. Høyeste fjell er Mont Singavi med sine 765 meter over havet.
Futuna, som består av Futuna og ubebodde Alofi ligger 230 kilometer sørvest for Wallis. Øyene er også vulkanske, men det er ikke noen laguner rundt dem. Høyeste punkt finnes på Futuna, 875 meter. Årsaken til at det ikke bor folk på Alofi er at det ikke finnes drikkevann der.

Til toppen

klima

Klimaet i Wallis & Futuna er tropisk med en gjennomsnittstemperatur på 26.6 grader Celsius. Det regner mest fra november til april, og den tørreste og kjøligste perioden er fra mai til oktober. Gjennomsnittlig årlig nedbørsmengde er rundt 300 cm. Passatvindene svaler hele året gjennom.

Til toppen

språk
Fransk er det offisielle språket, men man har de sitt eget språk, wallisisk. Det er et eget polynesisk språk.

Til toppen

befolkning
Folkene danserRundt 15.000 (med 17.000 boende i Ny Caledonia), 66 prosent bor på Wallis, resten på Futuna. Polynesiske mennesker, noen få europeere.

Til toppen

historie
Arkeologene har gjort funn som dateres tilbake til 1400 før Kristus, men hvor når øyene først ble befolket vet man ikke sikkert. Det man vet ganske sikkert er at krigere fra Tonga kom i sine kanoer engang på det femtende århundre, historiene om kampene lever enda!
De første europeerne til å se øyene var to nederlandske navigatører i 1617, men den som ga navn til øyene var engelske Samuel Wallis, han dukket opp den 16. august 1767. Seinere ble Wallis er populært sted å stikke innom for å hente vann og skaffe forsyninger.
De første misjonærene dukket opp, og franske romanskkatolske misjonsstasjoner ble etablert I 1837.
På den lokale kongens forespørsel ble øyene et fransk protektorat i 1887. I 1959 stemte et stort flertall for at de skulle bli et franske stasborgere i et oversjøisk fransk territorie. Dette ble innvilget to år seinere.
Under den andre verdenskrig bygget amerikanske og franske soldater en flybase på øyene.

Til toppen

kultur
KavaseremoniMye av den tradisjonelle sydhavskulturen har nok forsvunnet i Wallis & Futuna, men en god del lever enda. Man lever for en stor del av naturalhusholdning, bruker gjerne fortsatt tradisjonelle måter når man dyrker og fisker. Den polynesiske gjestfriheten har også overlevd, pluss en del tradisjoner i matveien.

Til toppen

økonomi
Wallis & Futuna ville i dag ikke klare seg særlig godt uten økonomisk støtte fra Frankrike. Folk venner seg til å leve som i vestlige land, og man skal ha en moderne sykehus og skoler. I løpet av de seinere årene har mange flyttet til "grønnere beitemarker" og 17.000 bor nå i Ny Caledonia (som også er fransk). De sender selvsagt penger hjem til de som fortsatt lever på øyene. Når dette er sagt så må man legge til at 80% av befolkningen fortsatt lever av det man kan fiske og dyrke på øyene, pluss at man har husdyr (mest griser og høner).
Det eksporteres minimal fra øya, kun litt kopra og håndarbeid. Penger kommer også inn fra Japan og Sør-Korea, som betaler lisens for å fiske i farvannet.

Til toppen

styresett
Wallis & Futuna er et fransk oversjøisk territoriale, og styres fra Frankrike. Det indre styre for øyene ordnes av det lokale "parlamentet", Counsil of Territory, som består av tre tradisjonelle, lokale konger pluss tre medlemmer som oppnevnes.

Til toppen

religion
Alle tilhører den romanskkatolske kirken.

Til toppen

tid
Klokka på Wallis & Futuna er GMT/UTC pluss 12 timer.

Til toppen

flagg

Til toppen


Kan jeg reise mellom øyene?
Les mer
Er det trygt å bade i havet?
Les mer

Prøve deg som en ekte Robinson?
Terje Dahl kan ta deg med til sin øde øy i Polynesia (men ikke disse øyene)!
Klikk her.

| forside | landet | bogjørenyttig | hør&se | artikler |