Forside
Fakta om Vanuatu
 

     


   FAKTA
  
pilkart
  
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg


 pilBO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere

 pilGJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside



 

  Sydhav
 
på nettet

kartKlikk til PukapukaKlikk til AitutakiKlikk til AtiuKlikk til Rarotonga

Kart

Ved å klikke på kartet kommer du til detaljekart.

geografi
Vanuatu består av rundt 80 øyer som ligger nordøst for Australia, med et totalt landareal på rundt 12.200 km².
Mange av øyene er høye og vulkanske, men det finnes også lave koralløyer og atoller. De fire hovedøyene er Espíritu Santo (størst), Malekula, Efate og Tanna. Andre større øyer er Epi, Pentecost, Aoba, Maewo, Erromanga og Ambrym.
Det høyeste fjellet er Tabwemasana på 1.877 meter over havet.
Det finnes mange aktive vulkaner i Vanuatu.

Til toppen

klima

Klimaet i Vanuatu er tropisk, med en gjennomsnittstemperatur på 25 grader Celsius. Øyene i den nordlige delen av landet har en årlig gjennomsnittsnedbør på omtrent 400 cm, mens de sørligste nesten bare har halvparten.
Regnsesongen er fra november til april, og sjansene for å få en orkan er tilstede fra desember til mars. Den tørreste månedene er fra mai til november.

Til toppen

språk
Fransk, engelsk og bislama er de offisielle språkene. Bislama, som er den lokale varianten av pidgin-engelsk, snakkes av mer enn 80% av befolkningen. Det finnes 120 lokale språk og massevis av dialekter.

Til toppen

befolkning
Et barnNærmere 182.000 mennesker fordelt på følgende folkegrupper: Melanesisk 94%, fransk 4%, kinesisk, vietnamesisk, mikronesisk.

Til toppen

historie
Man antar at øyene ble befolket omtrent 5000 år før Kristus, av melanesiere som kom fra nordvest.
Den første europeiske oppdagelsesreisende til å gå i land på øyene var portugisiske Pedro de Queirós in 1606, som kalte stedet han landet for Nuestra Senora de Australia del Espiritu Santo (i dag kalles den bare Santo). Engelske James Cook var den neste til å besøke øyene, i 1774, og han døpte øyene New Hebrides fordi de minnet han om det skotske høylandet. Etter hvert dukket som vanlig hvalfangerne, handelsmennene, slavejegere og andre eventyrere opp- med sin vold, alkohol og sykdommer.
Slavejegerne, "blackbirders", var spesielt ille, tusenvis av innfødte ble bortført for å arbeide i Australia og Fiji, de fleste kom aldri tilbake.
England og Frankrike, de erklærte fiendene, ble utrolig nok enige om å styre øyene sammen i 1906, noe som varte til øyene ble et selvstendig land den 30. juli 1980.
Under den andre verdenskrig bygget amerikanerne store baser på Espiritu Santo, noe som førte til den merkelige cargokulten.

Til toppen

kultur
Vanuatu mennSelv om øyene var under fransk-engelsk styre i nesten hundre år, så har Vanuatu noen av de mest tradisjonelle øyene i sydhavet. Klart at man vi se innflytelsen i hovedstaden Port Vila, men man skal ikke kjøre langt av gårde før ildet blir et helt annerledes.
Kommer man seg til Tanna i sør, eller de isolerte Banks og Torres-øyene i nord vil man nok føle seg hensatt til et annet århundre! 80 prosent av befolkningen bor i små landsbyer og ute på landsbygda og naturalhusholdning med dyrking, fisking og husdyr preger livet.
Selv om størstedelen av befolkningen er kristne, så lever de tradisjonelle ritene og overtroene i beste velgående de fleste steder. Man tror fortsatt på ånder og spøkelser, og regler for hva som er tabu finnes over alt. Lokale sanger og danser er fortsatt framtredende under fester og seremonier.
Litt spesielt er den cargo-culten som vokste fram etter den andre verdenskrig. Ved å lage miniatyrer i tre som forestiller amerikanske fly, militærlastebiler og skip skulle man kunne klare å mane tilbake de som kom med så mye goder, cargo!
Spesielt er også Nimangki-systemet på de nordlige øyene, hvor man under seremonier gir fra seg mye av det man måtte ha av velstand, og forløperen til bungi-hoppingen på øya Pentecost.
Det er også godt med tradisjonelle matretter man kan prøve seg på i Vanuatu, som laplap - en blanding av lokale rotfrukter som tapioka, taro eller yams knust, blandet med spinatblader og fersk kokosrasp.

Til toppen

økonomi
Fortsatt så er naturalhusholdning basisen i landets økonomi, men tidene forandrer seg og kapitalismen gjør sitt inntog.
Hovedeksportvarer er kopra, tømmer, kakao, kaffe, fisk og kjøtt. Turismen øker raskt, og på grunn av gunstige skattelover får man også inn endel penger på finanstransaksjoner, til sammen står de nå for to tredjedeler av inntektene til landet.

Til toppen

styresett
Vanuatu er en selvstendig republikk, hvor presidenten som velges for fem år er statsoverhode. Den utøvende makten er hos statsministeren og et råd av ministere, noen oppnevnt av statsministeren og noen valgt av parlamentet.
Den lovgivende myndighet er hos parlamentet, med 50 medlemmer som velges for fire år.

Til toppen

religion
Rundt 84% av befolkningen er kristne, katolske og diverse protestantiske menigheter.
Fortsatt finnes en god del tradisjonell religion, også blant de kristne.

Til toppen

tid
Klokka i Vanuatu er GMT/UTC pluss 11 timer.

Til toppen

flagg

Flagget

Til toppen


Kan jeg reise mellom øyene?
Det går både fly og skip mellom øyene.
Les mer

Er det trygt å bade i havet?
Les mer

Prøve deg som en ekte Robinson?
Terje Dahl kan ta deg med til sin øde øy i Polynesia (men ikke Cookøyene)!
Klikk her.

| forside | landet | bogjørenyttig | hør&se | artikler |