Forside
 Nyttig om Tuvalu
 

 

 
  NYTTIG

  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker


 pilFAKTA
  
pilkart
  
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg

 pilBO
  
pilhoteller
  pilbackpacker
  pilseilere

 pilGJØRE
  pilnatteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

  Landet
  Forside


 
  Sydhav
  på nettet

reisen dit
Den vanligste veien å komme til Tuvalu er med fly fra Fiji. Det er bare en flyplass i Tuvalu (når du ser bort fra to som ble laget under andre verdenskrig og som er gravet opp for å få plantet flere kokosnøttpalmer), og den ligger på hovedøya Funafuti (flyplasskode FUN).
Det har variert litt hvem det som flyr til Tuvalu, og antallet avganger har hatt en tendens til å forandre seg også. For tiden er det Fiji Airways (tidligere Air Pacific) som flyr i fra Nadi til Funafuti, via Nausori ved hovedstaden Suva i Fiji.
Flyplassen på Funafuti er liten, så ikke forvent å finne en tax-free butikk der (kun et håndarbeids-utsalg og en kiosk)! Ikke se deg rundt etter nærmeste airport-coach, buss eller drosjeholdeplass heller - det finnes ikke! Hotellet kan ordne med transport, men det er ikke mange meterne å gå dit!
Du må betale departure-tax når du forlater Tuvalu, og den er i overkant av hundre kroner.
Å komme seg til Tuvalu på andre måter enn fly er mulig, men krever at du har flaks og ubegrenset med tid. Landets skip er av og til i Fiji for å hente varer, og naboriket Kiribati har også et skip som er innom på vei til eller fra Fiji.
Å haike med en seilbåt fra Fiji er selvsagt mulig, men det er ikke akkurat flust med jordomseilere som finner veien til Tuvalu.

Til toppen

tid på året
Den beste tiden å besøke Tuvalu er mellom mai og september, da sørøstpassaten blåser svalende. Ikke for mye regn (det kommer gjerne en kraftig skur i løpet av natten), og sjansene for å få en orkan er minimal.

Til toppen

reise rundt
Det er ikke enkelt å komme til Tuvalu, og å komme seg ut til de ytre øyene mye verre. Den internasjonale flyplassen er på hovedøya Funafuti, og for å komme ut til de andre er man avhengig av rikets eneste skip Nivaga II (om man ikke er ekstremt heldig og får være med landets patruljebåt eller fiskefartøy).
Tuvalus ni atoller er delt opp i tre soner: De nordlige øyene (Nanumea, Niutao, Nanumaga), de sentrale øyene (Vaitupu, Nukufetau, Nui) og de sørlige øyene (Nukulaelae, Niulakita). Alle atollene ligger med en dagsseilas mellom hverandre og en runde til de nordlige øyene tar minst fem dager.
Reiser man sørover og hopper av på Nukulaelae tar det gjerne en månede før skipet kommer på neste runde - og da har man flaks! Ikke stol på de rutetidene du får oppgitt på reisebyrået eller regjeringens kommunikasjonsavdeling på Funafuti. Noen kan bli syke og må hentes, en generator ombord bryter ned, skolelever skal fraktes, det blåser opp osv. - avgangstidene forandres hele tiden!
Å komme seg rundt på Funafuti er langt enklere, du spaserer tvers over øya på fem minutter! Det tar deg ikke lang tid å gå fra den ene enden av landbyen til den heller, men folk flest velger å kaste seg på minibussene som humper seg avgårde over den hullete asfaltveien under palmene. Du har også muligheten til å leie deg en sykkel eller moped om du vil utforske mer av den langstrakte øya.
Det finnes en landby på den andre siden av lagunen, og en sjømannskole på en av de andre holmene. Spør på hotellet eller reisebyrået ved flyplassen om muligheten til å komme seg dit hvis du er interessert. Det samme gjelder også om du har lyst til å snorkle rundt på en av de ubebodde holmene som kranser lagunen.

Til toppen

visum
Man trenger ikke skaffe seg visum på forhånd for å reise til Tuvalu, du vil få turistvisum når du ankommer landet. Tillatelsen gis vanligvis for en måned, så sant du kan vise fram en returbillett og gjerne bevise at du har penger og et sted å bo under besøket. Det er en mulighet til å få visumet forlenget med opp til tre måneder.

Til toppen

helse
Det finnes ikke malariamygg i Tuvalu. Det har hendt at de ytre øyene har hatt enkelte små utbrudd av kolera og dysenteri, men stort sett så er man spart for alvorligere sykdommer enn diaré og forkjølelse. Det er likevel grei at man vaksinerer seg før man drar, iallfall mot stivkrampe og hepatatis. Spør legen din!
Tropebyller er ubehagelige og blir bare større og større hvis de ikke blir behandlet (kan føre til koldbrann!), så pass på det minste skrubbsår eller kutt blir smurt inn med antibiotisk slave og dekket til med plaster! Kjøp Bactroban med fra Fiji, den er mest effektiv.
Vannet i Tuvalu kommer fra samling av regnvann, og må kokes før det drikkes.

Til toppen

sikkerhet
Tuvalu må sies å være et veldig trygt sted. Folkene er vennlige og setter sin ære i å behandle besøkende godt.

Til toppen

barn
Tuvalu er ganske barnevennlige på grunn av minimale sikkerhetsproblemer og mennesker som er glade i barn. Barna kan også leke i vannet dagen lang.
Det kan oppstå helseproblemer, og på de ytre øyene er man da svært langt unna sykehus. En riskiko å ta.

Til toppen

diverse
National Bank of Tuvalu (samarbeid med australske Westpac) ligger ved flyplassen på Funafuti og det er landets eneste bank.
På de ytre øyene er det "island executive offiser" som fungerer som bank, men han har minimale muligheter til å hjelpe deg.
Det finnes butikker på Funafuti og de ytre øyene, men ikke forvent å finne noe utvalg! På de ytre øyene er det minimalt hva du får kjøpt.
Postkontoret er på Funafuti, på de ytre øyene har "island executive offiser" jobben.
Elektrisiteten er 220 volt i Funafuti. På de ytre øyene er tilbudet ofte dårlig, noen steder har de 12 volts generatorer eller solcellepanel.
Tips er ikke vanlig.

Til toppen

adresser
Principal Immigration Officer
Vaiaku
Funafuti
Tuvalu
(Central Pacific)

Til toppen

internett
Tuvalu er på Internett og får penger forå selge domenenavnet sitt, men det er alt. Du skal ha flaks for å koble seg opp for å lese og sende e-post.

Til toppen

linker
Terje Dahl:
www.sydhav.no/terje/tuvalu.htm
Tuvalu Online:
members.xoom.com/tuvaluonline/index.htm
Pacific Island Travel Channel: www.tcsp.com
Tuvalu Internet Services:
www.tuvalu.tv

Til toppen

bøker

"Paradiset Jeg Fant", av Terje Dahl.
"Det siste paradis",av
Terje Dahl.
For å lese mer om Terje Dahls bøker, og kjøpe dem, klikk her.
"Tuvalu, A History", av
H. Laracy.Paul Theroux.
"The Material Culture of Tuvalu", av Gerd Koch.

Til toppen

Nanumea
Overfylt lettbåt i lagunen på Nanumea.
Vil du se flere bilder?
Klikk her!
| forside | landet | fakta | bo | gjøre | hør&se | artikler |