Forside
 Hva du gjør i Tuvalu
 

 
   
  GJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pil
FAKTA
 
pil
kart
 
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg
 
 pil
BO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere   
  
 pil
NYTTIG
  pil
reisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pil
HØR&SE
  pil
musikk
  pilvideo
  pilbilder

pil
ARTIKLER

 
Landet
 
Forside

 
  Sydhav
  på nettet

natteliv
Dansegruppe på FunafutiVel, om man skal si det finnes noen natteliv i Tuvalu så må det være på hovedøya Funafuti og landets eneste hotell. Vaiaku Lagi Hotell har en bar og det arrangeres også dans nesten hver fredag- og lørdags kveld. Det kan bli ganske fuktig!
På hovedøya og de andre øyene har man også "twist" i forsamlingshusene, og de som liker lokal stemning bør prøve seg en tur til maneabaen. På hovedøya varer twist'en utover natten, mens de oftest gir seg tidlig på de ytre øyene.

Til toppen

spise ute
Det er noen få restauranter på Funafuti, men noen internasjonal klasse er det ikke over dem. Prøv den lokale maten. Marinert rå fisk er en delikatesse, og mat stekt i jordovn ("umu") må du ikke gå glipp av!

Til toppen

utflukter
Nei, det arrangeres ikke noen utflukter for turistene, for i Tuvalu har man ingen turister! De besøkende som ikke er i offisielt ærend får selv finne ut av hvordan man skal komme seg rundt og hva som er interessant.

Til toppen

å se
Hva skal man si om hovedøya Funafuti og severdigheter? At "byen" med sine 4000 innbyggere stuet sammen i svært enkle hus under palmene er en severdighet i seg selv? Det er ikke stort annet å se, bortsett fra den vakre og store lagunen. Kanskje flyplassen med håndarbeidsutsalget og folk som ser på flyene som kommer eller går, ungdom som spiller fotball og volley på gresset ved nordenden av flyplassen, de raskt voksende søppelplassene på hver ende av øya, restene etter amerikanernes gravearbeid da de laget flyplassen, hotellbaren, kirken, skipsbrygga med et lite verft og et fiskefryseri? Nei, de største attraksjonene er kanskje det som foregår av festligheter i forsamlingshusene, maneabaene. Her feires det nesten alltid ett eller annet, med mat og lokal dans. Og det er artig å se på, og å være med på.
Et annet godt tips er å komme deg ut til en av de andre øyene i lagunen. Te Puka er en veldig populær holme tvers over lagunen, her er det flott å dra på picknik og snorkle. Den, og noen av de andre holmene, er nå blitt erklært naturreservat. Spør på hotellet hvordan du skal komme deg dit.
Den lille landsbyen på holmen Funafala ved sørenden av lagunen er kanskje også verdt et besøk, men aller best er det å komme seg ut til en av de andre atollene - selv om det slettes ikke er lett om man ikke har svært god tid.
Det er vanskelig å anbefale en spesiell atoll, men de to mest tradisjonelle er nok Niutao i nord og knøttlille Niulakita helt i sør.
På øya Nui er folkene mikronesiske, opprinnelig fra Kiribati i nord, så de snakker et annet språk, har glattere hår og mørkere hud.
Nukulaelae har en flott lagune og kritthvite strender, men det finnes ikke lenger et bolighus i lokal stil. I bushen på en av de ubebodde holmene er det en oppreist stein som var et hedensk alter i gamle dager, og på en av de andre holmene en liten kirke og en varde til minne om den første misdjonæren som kom til Tuvalu - han drev iland her.
Nukufetau har også en stor lagune, og her er det en blanding av lokale og "moderne" hus. På en av holmene er det rester av en flyplass fra krigens dager.
På Vaitupu er Tuvalus videregående skole med rundt 500 elever, og det har også blitt bygget en liten havn med tanke på å oppgradere fiskerinæringen.
Nanumea helt i nord har en todelt lagune, og på en holme helt i nord finnes det noe som er helt uvanlig på en atoll: En stor ferskvannslagune med importert fisk. På Nanumeas korallrev ligger et amerikansk krigsskip fra den gangen de laget en kanal gjennom revet inn til lagunen under krigen.

Til toppen

shopping
Ingen i hele verden vil vel reise til Tuvalu for å shoppe, men selvsagt er det hyggelig å ha med seg noen suvenirer hjem.
Det lages en god del håndarbeid som er til salgs.


Til toppen

hendelser
Den største feiringen i Tuvalu i løpet av året er helt klart feiringen av uavhengighetsdagen, som finner sted 1. og 2. oktober. Alle øyene feirer dagen med festligheter i forsamlingshusene, og på Funafuti trår man til litt ekstra med offisell feiring, blant annet med oppvisninger av alle de ytre øyenes dansegrupper (som gjerne kommer til hovedøya god tid i forveien). Siden Tuvalu er medlem av det brittiske samveldet feirer man den engelske dronningens bursdag, prinsen av Wales bursdag og samveldedagen. Tuvalu er et land hvor kristendommen spiller en stor rolle i samfunnslivet, og man feirer selvsagt jul og påske, ikke helt ulikt slik vi gjør det i Norge. I tillegg feirer man i Tuvalu barnas dag den 3. august, samt en rekke mindre merkedager. Felles for alle feiringene er festligheter i landsbyene med mat, sang og lokal dans.

Til toppen

sport
"Te ano" på NukufetauDet finnes en tennisbane av betong ved siden av flyplassterminalen, men det er alt av sportsfasiliteter. Folk i Tuvalu er glade i å sporte litt, men man greier seg med det man har. Det spilles fotball og volleyball på gresset ved nordenden av flyplassen (tidligere var hele flyplassen en sportsplass, den hadde gressbane) hver ettermiddag og hvis du spør syntes de sikkert det å moro om du er med!
Den lokale formen for cricket er også populær, men spilles mer uregelmessig. En annen lokal sport er farlige "te ano" som gjerne spilles med steiner flettet inn i palmeblader!
Flere av de ytre øyene har også tennisbaner, og de andre tre populære sportene drives ganske regelmessig.
     Å dra på utflukt på land er ikke så aktuelt i Tuvalu, øyene er så små. Å rusle rundt i landsbyen på Funafuti er liksom det mest vanlige av slike aktiviteter. Tar du på deg ryggsekk langer ut langs veien for å få litt mosjon må du regne med at folk vil peke på deg og glise. Folk på hovedøya syntes man må ta minibussen, selv om man bare skal besøke en onkel femti meter ned i gata!

Til toppen

badeliv
Siden Tuvalu består av så uendelig mye mer vann enn land er det naturlig at mange aktiviteter foregår der. Funafuti har litt dårlig med sandstrender og de som finnes ved landsbyen er også ganske møkkete av søppel og andre elendigheter. Det beste er å ta minibuss nordover på øya, eller komme seg ut til de ubebodde holmene på revet. Snorkling rundt Te Puka er veldig populært. Bare pass på at du ikke skjærer deg opp på de sylskape korallene eller svømmer ut i passasjene og du blir tatt av tidevannstrømningene. Hold også øyene oppe for hai om du prøver deg med harpungevær, de er ganske frekke!
En opplevelse vil kanskje være å snorkle på korallrevet om natten etter hummer - spør etter Soloseni, han pleier å levere hummer (lobster) til hotellet (ved siden å være øyas fremste sanger og komponist)!
Enda bedre er det selvsagt å komme seg ut til en av de andre atollene i Tuvalu, på mange av dem finnes det langt finere strender og renere
vann.


Til toppen

fiske
Selau med fisk og blekksprutDet arrangeres ikke noen turer ut for å fiske i Tuvalu, men det er jo ganske mange som drar ut i lagunen - eller ut på havet - for å skaffe seg middagsmaten sin hver dag. Det burde ikke by på noen problemer med å få være med ut. Mest spennende er det nok å bli med når gutta drar ut for å dorge. Noen tar deg sikkert med helt gratis, og blir sikkert henrykt hvis du tilbyr deg å kjøpe bensinen!
Selvsagt går det an å fiske inne i lagunen med snøre også, bare spør de innfødte til råds først.
Å kaste med sluk (eller flue eller gummiblekksprut - se hva de andre bruker) går også flott mange steder!

Husk at ikke all fisk er spiselig, og at noen har pigger som kan være vært svært ubehagelige å komme i kontakt med!


Til toppen

dykking
Nei, dykking er ikke en av de store attraksjonene i Tuvalu. Det er sikkert flotte steder å dykke, men det finnes ingen dykkefirmaer eller steder å fylle flaskene.

Til toppen

bryllup
Nei, Tuvalu er ikke er sted hvor man resier for å få arrangert et romantisk sydhavsbryllup. Prøv naboriket Fiji eller Cookøyene.

Til toppenFlott dansing i Tuvalu?
Se videoen!


Spennende bøker fra sydhavet?
Les mer

| forside | landetfakta | bonyttig | hør&se | artikler |