Forside
 Hva du gjør i Tonga
 

 
   
  GJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pil
FAKTA
 
pil
kart
 
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg
 
 pil
BO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere   
  
 pil
NYTTIG
  pil
reisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pil
HØR&SE
  pil
musikk
  pilvideo
  pilbilder

pil
ARTIKLER

 
Landet
 
Forside

 
  Sydhav
  på nettet

natteliv
Jente danserDu som er vant til internasjonalt natteliv vil kanskje bli litt skuffet over Tonga, det er mer et koselig enn heftig sted! Det finnes noen barer og dansesteder, og stemningen er gjerne god. Mer tradisjonell underholdning, med sang og dans, kan finnes på hotellene - eller en eller annen feiring.

Til toppen

spise ute
Du finner et sted å spise i Nuku'alofa, enten du er på jakt etter et gatekjøkken eller en mer internasjonal restaurant. Det finnes iallfall tysk, italiensk, japansk, indisk og kinesisk mat!
Du bør absolutt prøve deg på lokal mat. Rå tunfisk er godt, gjerne marinert i kokosnøttmelk. Mat bakt i jordovn er et must, og brødfrukt stekt i olje som chips må du heller ikke gå glipp av!

Til toppen


utflukter
Organiserte aktiviteter er det en del av på hovedøya Tongatapu, og litt på de ytre øyene hvor de har hotell for turistene. Dagsutflukter til øyene på korallrevet er populært, men man kan også tilby huleutforsking, hvalspeiding, seiling med tradisjonelle kanoer og kulturelle utflukter. Sjekk med hotellet eller turistbyrået!

Til toppen

å se
Haamonga Maui TrilitonI Nuku'alofa kan man se og ta bilder av noe man ikke finner i de andre sydhavslandene: Et kongelig slott! Det ble bygget av tømmer i New Zealand i 1867, dessverre har man ikke adgang inn. Ved siden av slottet ligger den kongelige parken og de kongelige sarkofagene.
Etter å ha studert det kongelige kan man jo bese Tongan War Memorial og fine kirker som Basilica of St Anthony of Padua og Centenary Chapel.
Markedet, Talamahu Marked, må man ikke gå glipp av, kjøp deg en vannmelon eller to - billigere får du dem ikke! Få gjerne med deg loppemarkedet på lørdager også.
The Tongan National Centre kan vise fram tradisjonell kunst og kultur.
Utenfor selve byen finner man også en del spennende (ved siden av de svarte grisene som plutselig vralter ut i veien!), og mest kjent er vel Ha'amonga Maui Triliton - Tongas eget Stonehedge! Hver av steinblokkene veier rundt 40 tonn. Spennende er også Mapu'a 'a Vaca Blowholes, hvor vannet fosser inn i korallrevet og spruter himmelhøy til værs! I Kolovai Flying Fox Sanctuary kan de se store flaggermus som henger opp-ned i greinene på trærne, noe du egentlig også kan se langsmed veien ikke langt fra blåsehullene. Flaggermusene er hellige (tapu) i Tonga, her spiser man dem ikke som i mange andre sydhavsland.
I Tongan Wildlife Centre Bird Park kan du studere hvordan man aler opp fugler for utsetting naturen.
Det er også en del å se på de andre øyene i Tonga, bortsett fra kritthvite sandstrender og lå laguner.
På 'Eua, den nest største øya i Tongatapu-gruppen kan du klatre opp på den 120 meter høye klippen for å studere ruinene av Anokula Palace. Øya har også regnskog og fjell. Ha'apai-gruppen er kjent for sin historiske bakgrunn.
På øya Lifuka finnes det arkeologiske steder som er datert helt tilbake til 1300. Her finnes det også kongelige begravelsessteder, pluss statuen av presten Shirley Baker.
Den nå ubebodde øya Tofua er stedet for Tongas mest aktive vulkaner, og det skal også ha vært her mytteriet på Bounty fant sted og kvartermester John Norton ble drept av de innfødte. Øya har også en stor ferskvannsjø.
De sydligste øyene i Vava'u-gruppen (i nord) er populære blant jordomseilerne, her kan man seile fra øy til øy og lagune til lagune. Den flotte byen Neiafu er også port-of-clearnce til Tonga, og her finnes det et sykehus.
Det går an å få leid seilbåter, med eller uten kaptein.

Til toppen

shopping
Ingen reiser vel til Tonga for å shoppe, men det er jo hyggelig å få med seg noen lokale suvenirer hjem. Tonga har et stort utvalg å lokale håndarbeid å by på. Fra flotte kurver, matter og hatter til tapa og treskjæringer.

Til toppen

hendelser
Den første uken i juli finner den største festvalen på Tonga sted, da feirer man kongens bursdag - en hel uke. Kronprinsens bursdag feier men med Vava'u Festival den første uken i mai. I juni er det Ha'apai Festival, og august, september og oktober har man jordbruksfestivaler. I september er det også en internasjonal fiskekonkurranse, og i november ferier man grunnlovsdagen. Det skjer stadig noe på Tonga, og selvsagt feirer man også jul og nyttår!

Til toppen

sport
Rugby!Folkene på Tonga er gale etter rugby, men organiserte sportslige aktiviteter for turistene er det mindre av. Vel, det finnes muligheter for å spille golf og tennis - og fotball, volleyball, boksing og lokal cricket er populært.
I Tonga er man aldri langt unna vannet, så svømming, dykking og snorkling er tingen!

Til toppen

badeliv
StrandDet er godt med sandstrender i Tonga, både på Tongatapu og de ytre øyene. Vær klar over at det ikke er vel ansett at jentene bruker bikini.
Ta uansett på deg en t-skjorte når du bader, så slipper du å få solsvidd rygg!

Til toppen

fiske
Tonga er nok et drømmested for de som liker å fisk. Det arrangeres fisketurer, og via hotellet finner du alltids noen som tar deg med ut for å finne storfisken. På de ytre øyene kan det være enda enklere: Du spør bare gutta om å få være med ut når drar ut fiske. Tilby deg å kjøpe bensinen om det er dorging av tunfisk eller barrakuda det dreier seg om!
Til toppen

dykking
Tonga har ikke satset på å bli stedet for dykkere, men det finnes godt med muligheter både for å dykke og ta dykkesertifikat. Spør på hotellet hvordan du skal få kontakt med et dykkefirma.
Til toppen

bryllup
Tonga er ikke kjent for å være et sted der man kan få organisert et romantisk sydhavsbryllup, de som går med slike planer anbefales Cookøyene eller Fiji!


Til toppen


10 ting å gjøre i TongaHaamonga Triliton og redaktørens datter.
Tongas svar på Stonehenge med sin mystiske fortid er jo noe man må få med seg, men det å kunne svømme blant enorme knølhvaler er også spennende. Eller kan det være at man blir mest fascinert over de innfødtes vennlighet?

Les merSpennende bøker fra sydhavet?
Les mer


| forside | landetfakta | bonyttig | hør&se | artikler |