Forside
 Hva du gjør i Samoa (Western Samoa)
 

 
   
  GJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pil
FAKTA
 
pil
kart
 
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg
 
 pil
BO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere   
  
 pil
NYTTIG
  pil
reisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pil
HØR&SE
  pil
musikk
  pilvideo
  pilbilder

pil
ARTIKLER

 
Landet
 
Forside

 
  Sydhav
  på nettet

natteliv
ApiaNatteliv, det betyr den lille hovedstaden Apia. Her er det et ganske heftig natteliv, etter sydhavsforhold, men vær klar vær at barene stenger ved midnatt. Dansestedene kan også være slitsomme, i og med at både gutter og jenter så gjerne vil bli spandert på. Litt rufsete kan det bli utpå kvelden også, så helst ikke gå alene hjemover.

Til toppen

spise ute
Det finnes en del barer og restauranter i Apia. Europeisk mat, kinesisk, mat fra havet, pizza, nudelsupper, MacDonald's… Prøv den lokale maten også. Marinert rå fisk er en delikatesse, og mat stekt i jordovn må du ikke gå glipp av!
Heng deg gjerne med på en kavaseremoni om du får sjansen (noen på markedet vil sikkert vinke deg bort til seg for å la deg prøve). Den mildt narkotiske drikken smaker ikke godt og gir deg ikke annet enn en nummen tunge, men seremonien er der artig å være med på (og drikken er ikke ulovlig)!

Til toppen

utflukter
Det finnes faktisk et variert utvalg av aktiviteter å være med på i Samoa. Alt fra øko-turer og historiske turer til arkeologiske steder til havpadling i kajakk og helikopterflyging over blå laguner. Ta en titt på utvalget ved å klikke her. www.pacificnavigator.com/
samoa/product/tours.html


Til toppen

å se
Politstyrken En ganske spesiell severdighet i Apia er å se politistyrken i skjørt og sandaler (gutta) marsjere ned til regjeringsbygningen tidlig på morgenen for å heise flagget. Etterpå kan man jo rusle til markedet for å se hva man kan tilby av lokale frukter og grønsaker, og ta en titt på klokketårnet like ved, som er som er et minnesmerke over de falne i den andre verdenskrig.
Gode, gamle Aggie Greys Hotel er en annen severdighet i Apia, selv om det er blitt grundig ombygget og restaurert.
En av de meste kjente severdighetene i Samoa er huset og graven til den berømte forfatteren Robert Louis Stevenson. Museet til hans minne ligger i huset hans Vailima, et stykke utenfor Apia, og graven hans er på fjelltoppen Mt Vaea.
SydkystenEn tur sydover langs kysten i lokal buss er en severdighet i seg selv. Strand avløser strand, og utenfor dundrer stillehavets bølger mot korallrevene (vær litt forsiktig med å hoppe uti, spør de du treffer om det er trygt). Et stykke nedover langs kysten finner du en ferskvannsdam som ligger helt i vannkanten.
Et annet populært sted er Papaseea Sliding Rock (eller Sliding Falls), her kan du sli nedover en foss og ut i vanndammen under. Det er tre fosser etter hverandre, tradisjonelt en for gutta, en for damene og en for barna.
Tar man fly eller ferge over til Sawaii, den største øya i Samoa, kan man se mer tradisjonelle landsbyer og flott natur. Det var på denne øya at Erik Dammann og familien bodde et år før han kom hjem og startet Framtiden I Våre Hender. I tillegg til landsbyer og regnskoger har man jo den gropen som skal være det enorme fotsporet etter den legendariske kjempen Moso, den mystiske Sawaii pyramiden og The Virgin's Grave som ble stående uskadet da et vulkansk utbrudd begravde resten av kirkegården.
Enda bedre enn Sawaii for de som er på jakt etter sydhavskultur er den lille øya Manono som ligger mellom Upolu og Sawaii. Her finnes ingen biler eller veier, og de fleste bor i tradisjonelle hus, faler. Enda mer isolert og uberørt er Apolima, en øy som ikke ligger så langt unna Manono, men som er vanskeigere å komme til. Det gjelds å bli kjent med en i Apia som er fra øya, så du kan få en invitasjon til hans hjem!

Til toppen

shopping
Selv om det er ganske rimelig i Samoa i forhold til nabolandene, så er det vel ingen som drar dit for å shoppe? Hyggelig er det jo å ha med seg noen suvenirer hjem, og det finnes endel håndarbeid til salgs.

Til toppen

hendelser
Nasjonaldagen feires dem 1.juni - og tre ekstra dager. Hovedattraksjonen under feiringen er "fautasi" som er et tradisjonelt båtrace.
Den årlige Teuila-festivalen (National Tourism Week) finner sted i september, og den varer i mer enn en uke. Blant høydepunktene er dansekonkurranser (her kan du se den grasiøse lokale dansen "siva"). og blomstershowene. I oktober har man en Palolo-tiden en slag spagettitynne, grønnlige ormer som lever i korallrevet dukker opp og lar seg fange. En delikatesse!
Eller så er det gjerne en del forskjellige hendelser gjennom året, i tillegg til jul og nyttårsfeiringer, sjekk med hotell og turistkontor!

Til toppen

sport
Rugby mot TongaRugby er den mest populære sporten i Samoa, og man holder bra internasjonalt nivå. Fotball er populært også, pluss den lokale formen for cricket. Eller så er det muligheter for tennis, squash, golf, lawn bowling og hesteriding. For turistene er det kanskje svømming, dykking og fiske som er mest populært!

Til toppen

badeliv
Strendene langs kysten er ikke alltid like godt beskyttet, men de mest kjente og beste er Matareva, Salamuma og Aganoa Black Sand Beach. Helt på sørspissen, i Alaipata distriktet finner du også flotte strender.
I hovedstaden Apia er den mest populære badestedet ved Palolo Marine Reserve. Det skal også være muligheter for å prøve seg på surfing, spør etter Samoa Surf Adventure eller Third World Surf! Ellers kan du jo prøve deg på ferskvannsbading ved Papasee's Sliding rock, ta bussen og gå de siste to kilometerne. Og skli nedover fjellsiden og ned i dammen under - ganske moro!

Til toppen

fiske
"Deep sea fishing" er alltid populært for de fiskeinteresserte, og rundt øyene i Samoa finnes det godt med "gamefish". Hør med turistkontoret eller hotellet hvordan du kan prøve deg på sverdfisk, tunfisk eller hai!

Til toppen

dykking
Dykking er selvsagt populært, det finnes flere firmaer som kan ta deg med for å se på korallrev og fargerike fisk.


Til toppen

bryllup
Et romantisk sydhavsbryllup eller bryllupsreise? Jo, også i Samoa kan slikt arrangeres. Bare sjekk her! www.pacificnavigator.com/samoa/product/
specialdeals/honeymoons.htm


Til toppenSpennende bøker fra sydhavet?
Les mer


| forside | landetfakta | bonyttig | hør&se | artikler |