Forside
Fakta om Påskeøya
 

     


   FAKTA
  
pilkart
  
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg


 pilBO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere

 pilGJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside



 

  Sydhav
 
på nettet

kartStillehavet og Påskeøya
Ved å klikke på kartet kommer du til detaljekart.

geografi
Påskeøya ligger i det sørøstre Stillehavet, 3.700 kilometer vest for den søramerikanske kysten. Rapa Nui, som den heter i dag, er en halvhøy vulkanske øy, med vulkanske kratre og ganske bratte kyster. Øya har engang vært skogkledd, men i dag er det bare klipper og gress igjen. Utenfor sydspissen ligger det en liten øy som heter Motu Nui. Hanga Roa er det administrative senteret og eneste tettstedet. Det høyeste punktet er Cerro Terevaka med sine 507 meter

Til toppen

klima

Klimaet på Påskeøya er subtropisk/temperert, med en gjennomsnittstemperatur på rundt 22 grader Celsius. Øya får rundt 113 cm regn årlig og det er varmest og våtest fra desember til februar. Kjørligst fra juni til august.

Til toppen

språk
Siden Påskeøya tilhører Chile er det offisielle språket spansk, men de innfødte snakker helst rapa nui, deres eget polynesiske språk.

Til toppen

befolkning
Det bor 2.500 mennesker på Påskeøya. Rundt 70 prosent av befolkningen er polynesisk, resten er blanding av polynesisk og søramerikansk, pluss noen søramerikanere fra Chile.

Til toppen

historie
Besøk av PerouMye usikkerhet knytter seg fortsatt til hvordan og hvor når Påskeøya ble befolket. Thor Heyerdahl var den første til å hevde at folkene som reiste de enorme steinstatuene kom ifra Sør-Amerika, men har møtt sterk motstand for sin teori gjennom årene. I dag heller en del forskere til at folkene faktisk kan ha kommet derfra, at Heyerdahl hadde rett, men det er fortsatt diskusjon om dette. Man tror i alle fall å vite at forfedrene til de polynesierne som bor på øya i dag kom seilende fra Marquesasøyene i nordøst for Tahiti, og at de drepte de opprinnelige beboerne og gjorde øya til sin. Den første europeer som landet på Påskeøya var den nederlandske oppdagelsesreisende Jakob Roggeveen, som kastet anker utenfor kysten på påskeaften i 1722. Da Roggeveen gikk i land var det mange tusen innbyggere på Påskeøya, men på slutten av 1800-årene var det så vidt 100 opprinnelige øyboere igjen. De hvite hadde med sine sykdommer som øyboerne ikke hadde noe immunforsvar mot, og dessuten dukket slavehandlerne opp i sine skip for å røve folk vekk til gruvene i Sør-Amerika. Chile annekterte øya i 1888.

Til toppen

kultur
Påvirking fra omverdenen har satt sitt spor, hadde det ikke vært for øyas isolasjon og de synbare minnene fra fortiden så ville alt fra den gamle kulturen vært borte for alltid. Den kulturen som eksisterer i dag er en blanding av søramerikansk og polynesisk, men sterk hovedvekt på det siste.

Til toppen

økonomi
Trestauer til salgs Påskeøya tilhører Chile og får økonomisk støtte fra fastlandet. Tradisjonelt har man dyrket søtpoteter, sukkerrør, taro, tobakk og tropisk frukt, og levd av dette i tillegg til fiske og litt husdyrhold. I dag er turistindustrien den store inntektskilden, og antallet besøkende som kommer for å se steinstatuene øker stadig.

Til toppen

styresett
Siden Påskeøya tilhører Chile så er den administrert derfra. Likevel så styrer man seg stort sett selv på øya, som jo nærmest er å regne som en eneste stor naturpark, og turistkontoret er lokalt drevet.

Til toppen

religion
Befolkningen er kristen, og som på fastlandet så er den katolske kirken den dominerende.

Til toppen

tid
Klokka på Påskeøya er (som i Chile) GMT/UTC minus 4 timer.

Til toppen

flagg

Chiles flagg

Til toppen


Er det trygt å bade i havet?
Les mer

Prøve deg som en ekte Robinson?
Terje Dahl kan ta deg med til sin øde øy i Polynesia!
Klikk her.

| forside | landet | bogjørenyttig | hør&se | artikler |