Forside
Fakta om Niue
 

     


   FAKTA
  
pilkart
  
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg


 pilBO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere

 pilGJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside 

  Sydhav
 
på nettet

kart
Niue kart


geografi
Niue ligger sør ekvator, øst for Tonga, sør for Samoa og vest for Cookøyene. Øya skal være verdens største opphevete koralløy (atoll), en flat, oval øy med et platå som ligger 65 meter over havoverflaten. Kystlinjen er ganske stupbratt, med klipper, kløfter og huler. Fordi øya er så flat finnes det ingen elver, så vannet ved kysten er krystallklart med sikt på opptil 70 meter..

Til toppen

klima

Klimaet i Niue er tropisk med en gjennomsnittstemperatur på 24.5 grader Celsius, det blir sjelden varmere enn 30 grader og like sjelden kaldere enn 19 grader. Det regner mest fra november til april, men det er ikke noen utpreget regntid. Fra mai til oktober er det litt tørrere og kjøligere. Tropiske orkaner er man ikke plaget med på Niue.

Til toppen

språk
På Niue har de sitt eget språk. De aller fleste snakker også engelsk.

Til toppen

befolkning
Jente fra Niue
Rundt 2.000 bor på Niue, mens 15.000 bor i New Zealand). Folkegrupper: Polynesisk (niuepolynesisk), noen få europeere og noen polynesiere fra andre land (Tonga, Samoa).Til toppen

historie
De polynesiske legendene sier at Niue ble skapt av guden Maui, og at de første beboerne kom dit sammen med ildguden fra Fonuagalo ("Det glemte/gjemte land"). Arkeologene ser litt annerledes på det og de mener at øyene ble bebodd av folk som kom i kanoer fra Tonga og Samoa for nesten 2000 år siden.
Den første europeer til å se og kartlegge øya var engelske James Cook i 1774. Han døpte øya "Savage Island", fordi krigere på øya tre ganger slo tilbake hans forsøk på landsetting. I 1846 innførte London Missionary Mission kristendommen, og England gjorde den til brittisk protektorat i 1900. Året etter ble Niue annektert av New Zealand.
I 1974 ble landet en uavhengig nasjon, men man samarbeider fortatt med New Zealand når det gjelder økonomi, forsvar og utenriksaffærer.
Alle niueanere er New Zealand statsborgere.

Til toppen

kultur
Den tradisjonelle kulturen har stort sett forsvunnet på Niue, man lever stort sett som i moderne land, men man bruker gjerne fortsatt tradisjonelle måter når man dyrker og fisker. Andre tradisjoner som har overlevd er kaloma-fisket, hvor man går mann av huset for å fange en sildelignende fisk når den dukker opp ved kysten.
For øyas gutter finnes det en tradisjonell seremoni som leder dem inn i manndommen, det er når man klipper av den lange hestehalen som har fått gro siden fødselen. Jentene har en tilsvarende seremoni ved å lage hull i ørene.
Den polynesiske gjestfriheten har også overlevd, pluss en del tradisjoner i matveien.

Til toppen

økonomi
Niue ville ikke klare seg særlig godt uten økonomisk støtte utenfra. Man kunne jo godt drevet naturalhusholdning som tidligere, men slik er ikke verden lenger. Folk har vendt seg til å leve annerledes, og man skal ha en moderne administrasjon med sykehus og skoler.
Niue får stor økonomisk støtte fra New Zealand, men likevel har 15.000 nuieanere valgt å bo vekk ra sin hjemøy. De kommer hjem på ferier, og sender penger hjem til de (gjerne de eldste) som fortsatt lever på øya.
Det eksporteres minimal fra øya, kun litt kopra, honning, frukt og håndarbeid.

Til toppen

styresett
Siden 1974 har Niue vært en uavhengig nasjon, men man samarbeider fortsatt med New Zealand når det gjelder økonomi, forsvar og utenriksaffærer.
Niue har et eget 20-medlemmers parlament.

Til toppen

religion
De aller fleste tilhører den protestantiske kirken, Ekalesia Niue, men det finnes også noen katolikker, pinsevenner og Jehovas vitner

Til toppen

tid
Klokka på Niue er GMT/UTC minus 11 timer.

Til toppen

flagg

Niues flagg

Til toppen


Er det trygt å bade i havet?
Les mer

Prøve deg som en ekte Robinson?
Terje Dahl kan ta deg med til sin øde øy i Polynesia (men ikke Cookøyene)!
Klikk her.

| forside | landet | bogjørenyttig | hør&se | artikler |