Forside
Fakta om Nauru
 

     


   FAKTA
  
pilkart
  
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg


 pilBO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere

 pilGJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pilNYTTIG
  pilreisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pilHØR&SE
  pilmusikk
  pilvideo
  pilbilder

pilARTIKLER

 Landet
 Forside 

  Sydhav
 
på nettet

kartKlikk til PukapukaKlikk til AitutakiKlikk til AtiuKlikk til Rarotonga

Til detaljekart

Ved å klikke på kartet kommer du til mer detaljert kart.

geografi
Nauru er verdens minste selvstendige land, og består av en liten koralløy som ligger 41 kilometer syd for ekvator.
Øya er nesten flat og sirkelrund og har hevet seg opp av havet så platået midt på øya ligger 70 meter over havet. Langs kysten er det et smalt belte av grønn vegetasjon, innenfor er det et utgravet månelandskap. Midt på øya er det en knøttliten dam av en lagune.

Til toppen

klima

Klimaet er tropisk, med temperaturer mellom 24-34°C. Det er varmest og våtest fra november til februar. Heldigvis svaler passaten fra havet en del.

Til toppen

språk
Det offisielle språket er nauruansk, men de alle fleste forstår og snakker engelsk.

Til toppen

befolkning
Jente fra NauruDet bor omtrent 10.000 mennesker på Nauru. 58% er nauruanere, som er en blanding av polynesisk, mikronesisk og melanesisk. Så godt som resten er gjestearbeidere, 26% fra andre stillehavetsland, 8% kinesisk og 8% europeisk.

Til toppen

historie
Man vet svært lite om Naurus tidligste historie, hvor menneskene kom fra og hvem de var.
Den første europeer til å se øyene var den engelske kapteinen John Fearn i 1798, på vei fra New Zealand til Kina. Han døpte øya "Pleasant Island", for den var den gangen grønn og frodig.
Etter hver ble øya et anløpsted for hvalfangere og pirater, og våpnene de hadde med seg startet selvsagt en krig mellom de tolv innfødte stammene som bodde der. Krigen og sykdommer reduserte befolkningen ganske raskt til med en tredjedel.
I 1888 ble Nauru annekterte av Tyskland, og ti år etter oppdaget et engelsk gruvekompani ved en tilfeldighet at øya var dekket med solid fosfat. Fosfatet var guano, fuglemøkk, etter de enorme koloniene av fugler som engang i fortiden hadde hatt sine reder på øya.
Nauru ble overgitt til Australia under den første verdenskrig i 1914, og etter krigen ble øya et brittisk territoriale. Fosfatutvinningen skjøt fart helt til Japan invaderte øya i 1942 og deporterte halvparten (1.200) av befolkningen til Truk for å arbeide der.
I 1947 ble Nauru plassert under administrasjon av Australia, men fikk større selvstyre i 1951.
I 1968 ble øya et selvstendig land, og i 1970 ga Australia, New Zealand og Storbritannia fra seg kontrollen over fosfatutvinningen.

Til toppen

kultur
Stor dame!Det har skjedd tragisk saker med kulturen på Nauru. Først kom tyskerne og forbød all lokal dansing, og så kom japanerne og tok knekken på restene av de lokale tradisjonene (pluss halvparten av folkene). Fosfatutvinningen brakte inn penger. Mer og mer penger, helt til nauruanerne var verdens rikeste folk. Fjernsyn, biler, mat, sukkertøy, eget flyselskap for å ta en tur til Marshalløyene på lørdagskvelden osv. osv.
Nauru fikk etter hvert tre andre verdensrekorder i tillegg til å være de rikeste: Verdens feteste folk, flest sukkersyke i verden, verdens laveste levealder.
Ikke forvent å få oppleve en tradisjonell fest med mat og dansing på Nauru (hvis ikke fremmedarbeiderne fra Tuvalu eller Kiribati feirer ett eller annet for seg selv), så godt som all mat importeres og de vaggende nauruanerne orker nok ikke danse - om de hadde husket hvordan gamle dansene var.

Til toppen

økonomi
Nauru var lenge på verdenstoppen over de rikeste land, men nå
er fosfatet slutt, pengene de investerte i utlandet vekk, menneskene fattige og øya ødelagt.
Utrolig så fikk Nauru økonomisk utviklingshjelp i alle årene de har vært verdens rikeste, også fra Norge, men selv betaler de sine fremmedarbeidere 10 kroner dagen!
Fosfatet er så godt som slutt, og alle de pengene man har investert i utlandet har ikke kastet av seg det man hadde håpet (kanskje en tankevekker for de som tror på det norske oljefondet?). Selv om man har hatt utenlandske rådgivere og eksperter i hopetall så har det vist seg at "easy comes - easy goes". Heller ikke landets flyselskap, eller de hoteller og bygninger man har oppført i utlandet, gir penger i kassa.
Nå som fosfatet er så godt som slutt forlangte Nauru like godt å få erstatning fra Australia og England, som har gjort dem så rike ved å utvinne fosfatet, for at de hadde ødelagt øya. Hjelp til å reparere skadene på øya var man var ikke interessert i, og det lille landet har hittil mottatt over 100 millioner dollar fra Australia. Trist.

Til toppen

styresett
Nauru er et uavhengig land, men er medlem av det brittiske samveldet. Parlamentet har 18 medlemmer som velges for tre år. Presidenten som parlamentet velger blant sine medlemmer, har et kabinett til å hjelpe seg med å styre landet.

Til toppen

religion
I Nauru er to tredjedeler av innbyggerne medlemmer av den protestantiske Nauru Congregational Church eller den protestantiske Nauruan Independent Church, mens så godt som resten er medlem av den romansk-katolske kirken.

Til toppen

tid
Klokka på Nauru er GMT/UTC pluss 12 timer.

Til toppen

flagg

Naurus flagg

Til toppen


Er det trygt å bade i havet?
Les mer

Prøve deg som en ekte Robinson?
Terje Dahl kan ta deg med til sin øde øy i Polynesia!
Klikk her.

| forside | landet | bogjørenyttig | hør&se | artikler |