Forside
 Hva du gjør i FSM (Mikronesiaføderasjonen)
 

 
   
  GJØRE
  pil
natteliv    
  pilspise ute
  pilutflukter
  pilå se
  pilshopping
  pilhendelser
  pilsport
  pilbadeliv
  pilfiske
  pildykking  
  pilbryllup

 pil
FAKTA
 
pil
kart
 
pilgeografi  
  pilklima
  pilspråk
  pilbefolkning
  pilhistorie
  pilkultur
  piløkonomi
  pilstyresett
  pilreligion
  piltid
  pilflagg
 
 pil
BO
  pil
hoteller
  pilbackpacker
  pilseilere   
  
 pil
NYTTIG
  pil
reisen dit
  piltid på året
  pilreise rundt
  pilvisum
  pilhelse
  pilsikkerhet
  pilbarn
  pildiverse
  piladresser
  pilinternett
  pillinker    
  pilbøker  

 pil
HØR&SE
  pil
musikk
  pilvideo
  pilbilder

pil
ARTIKLER

 
Landet
 
Forside

 
  Sydhav
  på nettet

natteliv
Linda spiller gitar og synger.Nattelivet i FSM kan være en meget blandet opplevelse.
På de større hotellene kan det være "island night" hvor man fester med lokal mat og dans.
   I Chuuk bør man være litt forsiktig med å bevege seg utenfor hotelldøren natterstid, røyking av marihuana og drikking av ulovlig brennevin gjør en del av mannfolkene ganske så ustabile!
   På Pohnpei svinger kraftig og fuktig på utestedene i weekendene, og jentene som kalles "the wanted ones" er blide nok (advarsel: Kjønnsykdommer florerer!).
   På de ytre øyene i FSM finnes det ikke noe natteliv i vanlig forstand, det eneste måtte være å se på video i forsamlingshuset!

Til toppen

spise ute
Det finnes en del barer og restauranter i tettstedene på hovedøyene, men ellers er det tynt. Best mat vil man nok kunne få på hotellene, men for litt mer lokal koloritt bør man jo snuse seg fram til de litt mer lokale matstedene. Prøv den lokale maten!

Til toppen

utflukter
Turismen er såpass fersk i FSM at det kun er de største hotellene på hovedøyene som eventuelt kan tilby utflukter, du er nødt til å forhøre deg når du ankommer!
På Pohnpei må man i alle fall prøve å sjekke om det er noen som arrangerer utflukter til Nan Madol for tiden - de ruinene er man jo nødt til å se!

Til toppen

å se
Gutt og steinpenge på Yap  På Yap vil du se de store steinpengene langs veiene til landsbyene og foran de tradisjonelle forsamlingshusene. Steinpenger er ikke i vanlig bruk lenger, men de har fortsatt sin verdi. For å lese en artikkel om steinpengene, klikk her. Ellers så er det jo artig å se hvordan folk har sans for betelnøtter, gutta vandre rundt med knallrøde lepper og små kurver under armene. Å komme seg ut til en tradisjonell landsby er noe man må få med seg, de dekorerte forsamlingshusene, steinpengene og utriggerkanoene er helt enestående.
   Chuuk (Truk) er kjent for dykking på krigsvrakene i den enormt store lagunen. Her hadde den japanske stillehavsflåten sin base, helt til amerikanerne kom med et overraskende flyangrep med større fra skipsartilleri
i 1944. De mange vrakene er fredet og her kan du se dem slik de ble liggende etter at amerikanske bomber senket dem.
Nan Madol  På Pohnpei (Ponape) er det selvsagt Nan Madol som er den store attraksjonen. I de offisielle brosjyrene står det fortsatt at de mystiske steinruinene på hundre kunstige (les artikkel, klikk her) øyer i lagunen ble bygget av en høvdingstamme på det sekstende århundre, men det er mange år siden karbondateringer gjorde det klart at de i alle fall sto der 200 år før Kristus!
    For å lese redaktørens artikkel "Nan Madol - Stillehavets mystiske by av stein:" klikk her!
    Sokehs Rock, en 108 meter høy klippe på den andre siden av bukten ved Kolonia, er spennende å klatre opp på, og gir en fantastisk utsikt. Den nye hovedstaden i FSM heter Palikir og den ligger 8 kilometer unna den tidligere hovedstaden Kolonia.
   På Kosrae, på halvøya Lelu, kan du se ruinene etter en gammel kongelig by og på fjelltoppen like ved er det fullt av tunneler som japanerne brukte under den andre verdenskrig. Du kan også se rester etter hvalfangstiden, men det er litt usikkert hvor den norske stasjonen lå. Send en e-post til "Sydhav på nettet" (mailto:post@sydhav.no) hvis du har noen opplysninger!

Til toppen

shopping
Selvsagt er det hyggelig å ha med seg noen suvenirer hjem fra et så spesielt sted som FSM, og det finnes en del håndarbeid som er til salgs for turistene.

Til toppen

hendelser
FSM feire sin grunnlovsdag på 10 mai og sin uavhengighetsdag 3. november - og i tillegg har alle hovedøyene sin egen dag som de feirer. Bortsett fra dette så er det mest lokale hendelser, i tillegg til den vanlige feiringen av jul og nyttår.

Til toppen

sport
FSM er ikke stedet for de sportsgale, det er svært få tilbud. Noen steder finnes det en tennisbane i forbindelse med hotellene, men det er stort sett alt. Selvsagt har man fisking og svømming, men det blir jo mer egenaktiviteter. Det forgår sikkert noen lokale kamper i fotball, basket og volleyball på hovedøyene, og i landsbyene finner man av og til på aktiviteter hvor de går an å være med for alle.

Til toppen

badeliv
Bad i foss på KosraeSom i de aller fleste stedene i Stillehavet så er man så nære vannet at man vil tilbringe mye tid i det våte element. Flotte sandstrender og krystallklart vann er det nesten over alt, så la deg friste!
   Er du unna de vanlige badestedene så er det alltid lurt å spørre de innfødte først om det er noen problemer.
   På de ytre øyene (også hovedøyene for den saks skyld, men der er man mer vant til turister) så er det ikke vel ansett at jentene bruker bikini. Ta uansett på deg en t-skjorte når du bader, så slipper du å få solsvidd rygg!

Til toppen

fiske
Jo, den fiskeinteresserte kan nok få prøve fiskelykken. Hør med turistkontoret eller hotellet hvordan man kan få leie en båt med skipper for å prøve seg på sverdfisken! Kommer du i kontakt med de utlendingene (ekspats) som bor på øyene kan du sikker bli med en av dem ut en weekend.
   På de ytre øyene burde det ikke by på noen problemer med å få være med ut når gutta drar ut for å dorge. De tar deg sikkert med helt gratis, og blir sikkert henrykt hvis du tilbyr deg å kjøpe bensinen! Husk at ikke all fisk er spiselig og at noen har pigger som kan være vært ubehagelige. Å kaste med sluk (eller flue/gummiblekksprut - se hva de andre bruker) går også flott mange steder, sjekk hva de lokale gutta gjør!


Til toppen

dykking
Chuuk (Truk) er kanskje verdens beste sted når det gjelder å dykke på vrak fra krigens dager (se også høyere opp), og det finnes flere dykkefirmaer som tar deg med ut i lagunen. Også på de andre hovedøyene finnes det muligheter for fine dykk - Yap er blant annet kjent som stedet hvor du kan dykke sammen med djevelrokkene!
Spør alltid om råd og tips!


Til toppen

bryllup
FSM er ikke stedet turistene drar for å få seg et romantisk sydhavsbryllup, da velger man heller Cookøyene eller Fiji. Likevel kan vel sikkert noe ordnes hvis man kontakter hotellet på forhånd - selv om bryllupet kanskje ikke blir helt formelt riktig.


Til toppen


Spennende bøker fra sydhavet?
Les mer


De siste sydhavs-navigatørene
Navigatør fra PuluwatStillehavets vikinger har i århundrer navigert sine utriggerkanoer over havet etter sol, stjerner, bølgenes bevegelser - og magi. I dag er denne fantastiske kunsten i ferd med å dø ut og bli glemt for alltid.
Les mer
| forside | landetfakta | bonyttig | hør&se | artikler |